Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Intuíció és megérzés - az energiák érzékelése

2022. augusztus 31.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legtöbb ember szeretne minél több mindent érzékelni, felfogni és megismerni múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Nagy valószínűség szerint Te is szeretnéd jobban ismerni és érteni gondolataid, érzelmeid, saját magad. Ez bárki számára lehetséges. Az érzékeid határtalan lehetőségek birodalma. Fejleszthető, bárki számára felébreszthető és megtapasztalható tulajdonságok ezek. Mindenkiben ott szunnyad a "látó". Gyakorlással és tudatossággal Te is felébresztheted ezen képességeidet, megtapasztalhatod az energiák érzékelésében rejlő "csodákat".  

Az elme korlátai

A világot, amelyben létezel, az érzékeléseden keresztül próbálod felfedezni, megismerni. Az ismert fizikai testednek öt ilyen „műszere” van, melyek segítségével tájékozódni próbálsz az életben. Ezek a tapintás, ízlelés, szaglás, hallás és a látás. És bár mindegyik igen fontos, arra a kérdésre, hogy vajon melyek a legfontosabbak, nagy valószínűséggel a hallást és a látást fogod megjelölni. És mily érdekes, pont azt a két érzékelést, melynek a legkevesebb köze van a konkrét fizikai kontaktushoz. A hallás a levegő különböző frekvenciájú rezgéseinek felfogása, míg a látás elektromágneses hullámok érzékelése. Mindkét esetben valamiféle térben terjedő energia hullámok felfogásáról van szó. Valójában minden, amit magad körül érzékelsz nem más, mint energia hullám. De mivel az elme számára az energia egy megfoghatatlan, keretek, formák nélküli, értelmezhetetlen valami, a felfogásodban a világkép már úgy jelenik meg, mint egy határokkal körbekerített, formákba zárt valóság. Ha szeretnéd az érzékszerveidet, az érzékelésedet fejleszteni, elsőként tudatosítanod kell azok működését. Valamilyen szinten el kell fogadnod, és ezáltal megértened az energiák működését és természetét.

Az első lecke: Lépj túl a korlátaidon!

Ahhoz, hogy fejleszteni tudd valódi érzékelésed, túl kell lépned jelenlegi korlátaidon. Légy nyitott és befogadó! Felejts el minden dogmát, amit eddig olvastál vagy hallottál! Ne higgy el másoknak vakon semmit! A saját tapasztalataidra, a saját megérzéseidre figyelj! Ha szavakon keresztül akarsz tanulni, ezt is megteheted, de mindig figyelj a belső hangra. Láss a szavak mögé! Ez természetesen erre az írásra is igaz. A dolgokat ne akard mindenáron értelmezni! A világot nem lehet matematikai képletekkel leírni vagy megmagyarázni. Nem véletlen, hogy az elméleti fizika mindig pár lépéssel előbbre jár, mint a képleteken alapuló fizikatudomány. Ha egy természeti jelenséget leírsz képlettekkel, már el is torzítottad annak valóságát.



Uralkodók ínyencsége: a körte

2022. augusztus 31.

Fotó: pixabay.com

…és a belőle készített tejszínes körtekrémleves. Valóban fejedelmi csemege. Már csupán az íze is elég cégér lenne ennek a mennyei ételnek, de a körte és a belőle készült ételek ezen felül rendkívül egészségesek is!

Süsü odavolt érte, Kormos István hőse, Vackor pedig még a nevét is viseli a körte vadon termő ősének. Tudta, hogy mára a vadkörte veszélyeztetett fajnak számít a világon? Hogy a középkorban csak főzve merték fogyasztani, mert mérgezőnek tartották? Hogy már 3000 éve termesztik, és az első példányokat oltással hozták létre? Hogy a görög mitológiában Tantalosznak, akit örök éhségre és szomjúságra ítéltek az istenek, az a büntetése, hogy a feje fölé lógó, körtétől roskadozó fáról soha ne szakíthasson? Hogy a körtefa fehér virágai a keresztény kultúrkörben Szűz Máriát jelképezik?

A fentieket persze ma már nem biztos, hogy tudjuk. Annyiról azonban tanúskodnak ezek az ismeretmorzsák, hogy a körte mélyen beágyazott gyümölcse a kultúránknak, és kár lenne mellékszereplőként gondolni rá akkor is, amikor asztalaink fogásait tervezgetjük. Az ősz ajándéka, amely hosszú ideig eltartható, így a hideg időkben remek kiegészítője lehet rokonának, az almának, ha egészséges nassolnivalóról vagy alapanyagról van szó.

A körte valóságos elixír! Felsorolni is hosszú jó élettani hatásait. C- és K-vitamin tartalmának, a B6 -vitaminnak, a benne található réznek, káliumnak, vasnak és magnéziumnak, a folsavnak köszönhetően remek fegyver a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Mivel az egyik legrostdúsabb gyümölcsünk, rendszeres fogyasztása salaktalanítja a szervezetet, gyorsítja az emésztést, megköti és segít eltávolítani az epesavat. Bárkinek, aki emésztőszervrendszeri problémákkal, epebántalmakkal él, segítő társa lehet a körte. Ráadásul a körte hipoallergén, vagyis a csecsemők kezdő, szilárd táplálékaként is tökéletes választás. Csontritkulás, makula degeneráció, vagy a vércukorszint szabályozása – megoldás: körte.



A belső béke 11 jele

2022. augusztus 30.

A belső béke állapota komoly fenyegetést jelent a világban és a körülötted zajló konfliktusokra nézve! Eltűnhetnek vagy átalakulhatnak valami sokkal kellemesebb élménnyé! A főbb tüneteket itt felsoroltuk, továbbiakért vagy egyéb mellékhatásokért kérdezd azokat, akiken félreérthetetlenül látszanak az alábbi szimptómák.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Spontán gondolkodásra és cselekvésre való hajlam, ahelyett, hogy a múlt félelmeiből és tapasztalataiból keresnél válaszokat

2. Félreérthetetlen képesség arra, hogy élvezz minden pillanatot

3. Elveszíted az érdeklődésed azzal kapcsolatban, hogy mások cselekedeteit megfejtsd, megmagyarázd

4. Elveszíted az érdeklődésedet a konfliktusok iránt

5. Elveszíted az aggódásra való képességedet (ez egy igen erős jel)

6. Gyakori hálaérzet és az életed minden pillanatának értékelése

7. Gyakori elégedettség-érzés csak azért, mert létezel

8. Örömérzet a másokkal és a természettel való kapcsolódáskor

9. Gyakori mosolygás (általában különösebb ok nélkül)

10. Növekvő tendencia arra, hogy hagyod a dolgokat megtörténni, ahelyett, hogy te akarnád őket megtenni, kézben tartani minden áron

11. Megnövekedett fogékonyság a többiek felől áradó szeretetre, éppúgy, mint a kontrollálhatatlan vágy erősödése, hogy viszontszeresd őket



Vörös áfonya: az egészséges táplálkozásért

2022. augusztus 30.

Jó néhány éve már, hogy a vörös áfonya, ez az apró piros bogyós, Észa-Amerikából származó gyümölcs az egészséges táplálkozás megbecsült összetevője lett.

Az amerikai indiánok annak idejénízesítőként/fűszerként használták a vörös áfonyát, továbbá rájöttek, hogy gyógyírként is szolgál különböző fájdalmakra, sérülésekre, gyomorbántalmakra.

Hatása a húgyúti rendszerre

Az idők folyamán egyre elfogadottabbá vált, hogy a vörös áfonyával megelőzhetők a húgyúti fertőzések és egyéb ilyen jellegű bántalmak. Az utóbbi években azonban ellentmondásos tanulmányok láttak napvilágot a kereskedelemben kapható vörösáfonya-kivonatok, -kapszulák, -táplálék-kiegészítők, -zselék, -gyümölcslék „A” típusú proantocianidin-tartalma mértékéről és hatékonyságáról. Mégis, a gyakorlat azt mutatja, hogy ebből az antioxidánsból napi 36 mg mennyiségtől felfelé már hatásos egy termék. Ha a húgyúti fertőzések terén érintettek vagyunk, és tenni akarunk húgyúti rendszerünk egészségéért, mindenképp érdemes kipróbálni!

Egyébként a tekintetben vizsgálódva, hogy a vörös áfonya gátolja a húgyutakban a baktériumok letapadását, a Francia Urológiai Társaság több tanulmányában rámutatott: ez a hatás pl. a vörösáfonya-lé (koncentrátum) elfogyasztása után 2 órával jelentkezik, és több mint 10 órán át tart, 4 és 6 óra közötti „csúccsal”.

Szerepelhet az előételtől a desszertig mindenben

Nem ajánlott a friss vörös áfonyát mint olyat, fogyasztani, mert savanyú íze miatt sokkal finomabb feldolgozott formában. Pl. vízben főzve, kevés juharsziruppal vagy mézzel édesítve enyhíthetjük a savanyú ízt – kompótnak, lekvárnak, szósznak kiváló. De alapanyagként is sokoldalúan felhasználható.



Relaxáció: a meditáció előszobája

2022. augusztus 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sokan úgy hiszik, képtelenek meditálni, pedig meditálni egész egyszerűen mindenki tud. Általában az okoz problémát, hogy nem tudjuk "elfelejteni" a testünket a meditáció megkezdése előtt, elménket lekötik a testi érzetek és nem tudunk 100%-ban megnyílni az igazság felé. Ilyenkor az elmélyülés lehetetlenné válik és mi valóban "a fejünkben maradunk", ahelyett, hogy a béke és nyugalom emelkedett, kiterjedt állapotába kerülnénk. Ehhez megtanulhatjuk lépésről lépésre megnyugtatni a testet és a lelket - a relaxáció a legalkalmasabb módszer ehhez.  

Rohanó, egyre többet követelő világunk feszültebbé, idegesebbé tesz minket. Gondoljunk csak bele, 30 évvel ezelőtt mekkora szó volt az, ha egy család autót kapott vagy lakást! Egy életen keresztül spóroltak rá. Generációk laktak egy fedél alatt. Míg manapság akár havonta vásárolhatnánk magunknak autót, lakást, telket bármit. A külvilág azt követeli, hogy egyre trendibb légy, a márkákat, amiket hordasz, veled azonosítják.

Minél többet követelnek tőlünk, legyen az munka, szülők, család, környezet vagy akár a reklámok, annál többet fogunk magunktól követelni és annál jobban megfeszül a testünk. Ez erősen hatással van hangulatunkra, az idegeinkre és az egészségünkre.

Másodpercenként 400 milliárd bitnyi információt dolgoz fel az agyunk, ugyan mi csak 2000 bit infóra tudunk figyelni, melyek gondolatokként tudatosulnak számunkra. Gondolatainkat testünk azonnal lereagálja. Válaszként a kellemesnek ítélt vagy kellemetlennek megélt gondolatokra az izmok vagy összerándulnak vagy kisimulnak. Sokszor észre sem vesszük, hogy az egész testünk feszültségben van. Megfeszülnek a nyak- és a hátizmok, összeszorítjuk az állkapcsunkat, de szerveink is feszültségbe kerülhetnek. Testrészeinkben az energiaáramlásunk akadozik, a vérellátás sem megfelelő, később ez megbetegítheti a közeli szerveket és az egész testben csökken az energiánk, a vitalitásunk.

Hogyan mutatkozik meg mindez az aurában, az energetikai rendszerünkben?
Az információkat a fizikai érzékszerveink veszik fel, majd az étertesten át továbbadják az érzelmi testnek ahol az információk érzésekké alakulnak át. Ezután továbbítják a mentáltestnek, amely gondolatok képzésével reagál mindenre.



Megoldások a rossz lehelet ellen

2022. augusztus 29.

Fotó: gettyimages.com

Sokakat érint a kellemetlen szájszag, ami sajnos olyan tabutémának számít, hogy az érintettek gyakran még beszélni sem mernek róla az orvosuknak. De mit tehetünk ellene? Íme néhány tudnivaló és jó tanács ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle.

Ébredéskor, ha érezzük a rossz leheletet, annak fő oka az elégtelen nyáltermelődés, a szájszárazság lehet. Mialatt alszunk, a száj nyálkahártyája kiszáradhat, amikor is a baktériumok felgyülemlenek. Hiszen ilyenkor „lustálkodik” a nyál, és nem fejti ki jótékony, tisztító hatását. Mindamellett elég akár egy pohár víz is reggel, hogy ez a kellemetlenség megszűnjön.

De ha fennáll ez a probléma napközben is, és netán észrevesszük, hogy akihez beszélünk, kezd távolabb helyezkedni tőlünk… Nos, akkor ez annak a jele, hogy halitosisban szenvedünk, mely elnevezés a tartósan rossz szájszagot fedi. Gyakori probléma, viszont kínos, és mindenképp zavarhatja a kapcsolatot a környezettel. Ha mi is tudni akarjuk, hogy mennyire problémás a leheletünk, egy tipp az eldöntéséhez: nyaljuk meg a csuklónk belsejét, és a bőr megmutatja, van-e gond a leheletünkkel.

A halitosis okai
• A rossz szájszag miatt a „vádlottak padján” első helyen a szájbaktériumok „ülnek”, melyek megtelepednek a fogak közé beszorult, bomló ételmaradékokon, és rossz szagú, illékony, kéntartalmú anyagokat szabadítanak fel. Ha az ételmaradékokat nem tökéletesen távolítják el a fogak és az íny közül, azok lepedéket (plakkot) képeznek a fogakon. A plakkok által a baktériumok szaporodnak, és a kellemetlen szájszag roszszabbodik.
• Amikor pedig beülünk a fogorvosi székbe, a doktor is megerősíti, hogy a „vádlott” a szánkban van, de bővíti az okok körét: egy kezeletlen, szuvas fog, fogkövesedés, ínygyulladás vagy fog ágybetegség is lehet a „bűnös”.
• Ritkábban a rossz lehelet visszavezethető olyan okokra is, mint a torok-, mandula- vagy arcüreggyulladás, illetve emésztési probléma: reflux, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek gyanúja esetén a fog orvos elirányít a kezelőorvosunkhoz vagy egy specialistához az ilyen jellegű okok megszüntetésére.
• Emellett egyes gyógyszerek, pl. nyugtatók, antidepresszánsok, szájszárazságot
vonnak maguk után, ami szintén felelős lehet a rossz leheletért
.
• Végezetül van még egy ok, amely a táplálkozásunkkal, illetve rossz szokásainkkal
függ össze. Ez pedig akkor áll elő, ha sok fokhagymát, hagymát vagy erős fűszert tartalmazó ételt fogyasztunk, ami – szerencsére múló – kellemetlen szájszagot okoz, akárcsak az alkohol. Az erős dohányosoknál azonban állandóan fennáll ez a probléma.



Az óvoda és az iskolakezdés is traumát okozhat

2022. augusztus 28.

Fotó: 123rf.com

Az óvodai elszakadás trauma lehet a gyereknek és a szülőnek is, ezért fontos a gyerekek érzelmi felkészítése az óvodára és az iskolakezdésre – közölte Csák Annamária gyermekpszichológus.

A szakember azt ajánlotta, hogy a szülők kísérjék be gyereküket az óvodába, iskolába, várják meg, amíg bemennek, és meséljenek nekik saját élményeikről.

Azoknál a gyerekeknél, akiket jobban megvisel az elszakadás, testi tünetek – hányinger, hasfájás – is jelentkezhetnek. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki a feszültség oldásában tud segíteni.

A gyermekpszichológus szerint az iskolába sem könnyű beszokni, ezért a pedagógusoknak érdemes rövidebb órákat és több játékot tartaniuk az első hetekben. (MTI)



Már megint aftám van!

2022. augusztus 28.

Fotó: gettyimages.com

Amilyen kicsik, annyira kellemetlenek tudnak lenni az afták.

Az afta a szájüreg nyálkahártyájának a leggyakoribb betegsége. Az afta egy vagy több – általában 1-10 mm átmérőjű – fekély formájában jelenhet meg a szájüreg nyálkahártyáján, sárgás-fehér alappal és vérbő, vörös színű udvarral. Mondhatnánk, hogy a szájnyálkahártya kisebb, felületes fekélyei az afták, az esetek döntő többségében néhány nap alatt szö vődmények nélkül gyógyulnak, és nem kell velük foglalkozni… Mégis, az afták olyan mértékben fájdalmasak lehetnek, hogy az evést, az ivást és a beszédet is képesek nehezíteni vagy akadályozni.

Mitől alakul ki az afta?

Az afta gyakorisága ellenére máig sem ismert a kialakulásának a pontos oka. Úgy tűnik, hogy egyes vírusok (pl. herpeszvírusok, adenovírusok) szerepet kapnak a létrejöttében.
• Emellett, az afta kialakulásáért genetikai tényezők is okolhatók.
• Továbbá vérképzőszervi hiánybetegségek (pl. vashiány, B12-vitamin-hiány) és cinkhiány esetén is gyakoribb az előfordulása.
• Esetenként bélrendszeri betegségekkel, köztük coeliakiával vagy Crohn-betegséggel társultan fordul elő.
• Sokan tapasztalják, hogy pszichés stressz vagy valamilyen trauma, például egy fogászati beavatkozás vezet az afta kialakulásához, fellángolásához.
• Többen azt figyelték meg, hogy bizonyos ételek fogyasztása (pl. paradicsom, dió) okolható a fájdalmas fekélyek megjelenéséért.
• Mások a nátrium-laurilszulfát-tartalmú fogkrémek használatakor tapasztalják a kialakulását.
• Nem kizárt, hogy a fogazat (pl. növésben lévő bölcsességfog) vagy a műfogsor irritálja tartósan az érintett területet, és emiatt alakulnak ki újra és újra az afták; ekkor fogorvosi konzultáció javasolható.



Az antibiotikum-fogyasztás 46 százalékkal nőtt két évtized alatt

2022. augusztus 27.

Fotó: gettyimages.com

Két évtized alatt 46 százalékkal nőtt a globális antibiotikum-fogyasztás – derül ki a Lancet Planetary Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.

Az antibiotikum rezisztenciáról folyt globális kutatási (GRAM) program keretében, amely átfogó elemzést ad az emberek teljes antibiotikum-fogyasztásáról világszerte, 204 ország adatait vizsgálták 2000 és 2018 között.

Az antibiotikumok helytelen használata a gyógyszereknek ellenálló fertőzések fontos előidézője, az antibiotikum-fogyasztásól azonban kevés adat áll rendelkezésre – olvasható az Oxfordi Egyetem közleményében.

A kutatók, köztük az egyetem szakemberei új megközelítést alkalmaztak, amely magában foglalt statisztikai modellezési technikákat, továbbá az alacsony és közepes jövedelmű országokban a háztartásokról gyűjtött nagyszabású felméréséket és az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) gyógyszereladási adatait.

A globális antibiotikum-fogyasztás mintázatának megértése segít bennünket abban, hogy számos közegészségügyi kihívásra választ adjunk – közölte Annie Brown, a tanulmány első szerzője.

A tanulmány szerint Észak-Amerikában, Európában és a Közel-Keleten magas az antibiotikum-fogyasztás aránya, a Szaharától délre fekvő térségekben és Délkelet-Ázsia egyes részein nagyon alacsony. Egyes országok között akár tízszeres is lehet az antibiotikum-fogyasztás aránya.

Miközben a globális fogyasztás aránya 46 százalékkal nőtt 2000 és 2018 között, a magas jövedelmű országokban ez az arány viszonylag stabil maradt, a közepes és alacsony jövedelmű országokban azonban 76 százalékkal nőtt ezen időszakban az antibiotikumok használata.

A legnagyobb növekedést – 116 százalék – Dél-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten – 111 százalék – mutatták ki az adatelemzők.



Nem a műtét a leghatékonyabb az endómetrózis kezelésében

2022. augusztus 27.

Régóta úgy gondolják, hogy az endometriózis – egy világszerte minden tizedik nőt érintő krónikus gyulladásos betegség – kezelésének legjobb módja a laparoszkópos műtét, amelynek során eltávolítják a sérült szöveteket a szervezetből. Brit szakértők szerint azonban nem biztos, hogy a műtét elég hatékony a tünetek enyhítésében, sőt, egyes betegek állapotán ronthat is.

Fotó: gettyimages.com“Azt tapasztaljuk, hogy a betegek állapota nem mindig javul a műtéttől és azok, akiknek mégis segít, gyakran csak nagyon rövid ideig érzik jobban magukat” – mondta el Andrew Horne, az Edinburgh-i Egyetem MRC Reproduktív Egészségügyi Központjának professzora a The Guardian brit napilapnak.

Az endometriózis tágabb értelemben egy olyan betegség, amikor a méhet bélelő szövethez hasonló szövet – az úgynevezett endometriális szövet – a test más részein növekszik. Korábban úgy vélték, hogy ez egy kizárólag a kismedencét érintő betegség, de ma már tudják, hogy a test minden szervében előfordulhat.

Horne szerint az endometriózist valójában egyértelműen három különálló betegségfélére kell elkülöníteni: a felszínes peritoneális endometriózisra, a cisztás petefészek-endometriózisra (vagy endometriómára) és a mélyen infiltráló endometriózisra.

Mint a professzor elmondta, egészen a közelmúltig az orvosok az endometriózis minden esetét azonos megközelítéssel kezelték, ami általában műtéttel járt. A bizonyítékok azonban ma már azt mutatják, hogy a legoptimálisabb kezelés nagyban függ attól, hogy a beteg a háromféle betegség közül melyikben szenved és hogy milyen típusú endometriumszerű szövetet találnak.

Amikor a betegség miatt a petefészkekben ciszták alakulnak ki, amelyek súlyos fájdalmat és gyulladást okozhatnak, a betegek valószínűleg jelentős enyhülést tapasztalnak e ciszták eltávolításával, ezért a műtét gyakran szükséges része a kezelési folyamatnak.

Az endometriózisban szenvedők 80 százalékának azonban felszínes peritoneális megbetegedése van, és ezeknél a betegeknél kevésbé valószínű, hogy maga a hibás szövet okozza a páciens fájdalmainak és tüneteinek többségét, inkább az a mód, ahogyan a beteg szövet kölcsönhatásba lép a kismedencei idegekkel. Ezekben az esetekben a műtét valójában ronthat a helyzeten.

A fájdalom messze a leggyakoribb és legsúlyosabb tünete az endometriózisnak. Egy 2021-es tanulmány szerint az endometriózisban szenvedő nők 59 százaléka számolt be arról, hogy több mint öt éve kismedencei fájdalmat érez. Egy 2020-as tanulmány szerint a betegek 39,9 százaléka tapasztalt olyan erős fájdalmat, hogy sürgősségi osztályon kellett jelentkeznie.

“Az endometriózisban sokféle mechanizmus okozhat fájdalmat, és a különböző fájdalomtípusok különböző típusú kezelésre reagálnak” – hangsúlyozta Katy Vincent, az Oxfordi Egyetem Nuffield Női és Reproduktív Egészségügyi Tanszékének vezető fájdalomkutatója és docense. “A műtét nagyon fontos eszköz az endometriózis kezelésében, de jobban meg kell értenünk, hogy mikor és hogyan kell alkalmazni egy személyre szabottabb kezelési terv részeként” – tette hozzá.

A kutatások egyre inkább azt mutatják, hogy az endometriózisban szenvedők zöme nagyfokú neuropátiás fájdalmat, azaz sérült idegvégződésekből eredő fájdalmat tapasztal. Az oxfordi kutatók szerint az endometriózisos betegeknél valószínűleg háromféleképpen alakulhat ki az idegfájdalom. Az első az, hogy a betegség elváltozásait körülvevő idegek túlérzékennyé válnak. A második, hogy egyes elváltozások fizikailag összenyomják az idegeket, és így fájdalmat okoznak. A harmadik pedig az, hogy az idegek károsodhatnak az endometriózissal kapcsolatos műtétek során.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...123124125...525
hírek, aktualitások

Légy részese a természetes gyógyulásnak! - II. Naturportal Természetgyógyász Nap (2024. június 2.)

2024. április 27.

A tavalyi nagy sikerű rendezvény után idén is lesz Naturportal Természetgyógyász Nap a Villányi úti Konferenciaközpontban. Neves előadók, tartalmas workshopok, izgalmas kiállítók várnak 2024. június 2-án!  

Mivel találkozhatsz a rendezvényen?

A földszinten a 600 fős nagy auditóriumban neves előadók (természetgyógyászok, orvos-természetgyógyászok) és több mint 50 (!) természetes gyógymódokkal foglalkozó kiállító (a kiállítói tér bővítve lesz). A 2. emeleten 4 db workshop termet is látogathatsz természetgyógyászat, gyógynövények, masszázs és jóga témákban.

A II. Naturportal Természetgyógyász Napra szóló jeggyel mindent lehet látogatni: konferencia termeket, kiállító tereket és a 4 workshop termet egyaránt! A workshop termekben igénybe vehetsz kezeléseket, végezhetsz gyógyító jóga- és légzőgyakorlatokat és hazaviheted a saját készítésű gyógynövényes termékeidet, valamint kiscsoportos interaktív előadásokat is hallgathatsz!

Mindez a sok-sok érdekes program egyetlen jegy áráért!

Ez a rendezvény támogatja a Rák ellen az emberért a holnapért alapítvány nemes célkitűzéseit. Gyere el és ismerkedj meg az alapítvány tevékenységével személyesen is a kiállítói standjukon!

A rendezvény fővédnöke a Magyar Integratív Medicina Szövetség és a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága, valamint prof. dr. Hegyi Gabriella PhD, aki előadást is tart ezen a napon a legújabb kutatási eredményekről.

Miért érdemes kilátogatni a rendezvényre?

Legyen egy olyan nap az életedben, amikor csak magaddal és az EGÉSZségeddel foglalkozol!

Befektethetsz a saját egészséged fejlesztésére és olyan neves szakemberektől tanulhatsz, akik hajlandóak a tudásukat megosztani veled.

Remek termékekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhetsz meg kiállítók révén, vagy ismerős termékek, szolgáltatások kiállítóival veheted fel személyesen a kapcsolatot. Kipróbálhatsz 4 workshop termet természetgyógyászat, gyógynövények, masszázs és jóga témákban.

A készlet erejéig szponzori jegyet is vásárolhatsz. A szponzori csomagos jegyhez a szponzorok ajándékai is járnak.

Ha szeretnéd a gyermekedet is elhozni, jó hír, hogy a rendezvény 18 év alatt ingyenes!

A jegyek elővételben kedvezőbb áron kaphatóak! Szponzori csomagos jegyek csak elővételben válthatóak! A tavalyi évben a szponzori csomagban 10.000 Ft feletti értékű termék volt megtalálható!

A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 2. rész

2024. április 27.



A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse. Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.

 

Egészséges családi háttér

 

Az előttünk lévő időszak egyre inkább a prevencióra, a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Azt tapasztaljuk a gyógyszertárban, hogy egyre több antibiotikumot fogyasztanak a betegek, mert nem elég erős az immunrendszerük a különböző, újonnan megjelenő kórokozókkal szemben. Ez véleményem szerint részben megelőzhető lenne, ha sokkal jobban odafigyelnénk az immunrendszerünk időbeni támogatására, felkészítésére. A megelőzés az egyik kulcsa ennek a problémának. A vírusok és a baktériumok ellen az egészséges immunrendszer általában hatékonyan tud védekezni. A gyógyszerkincsünket tehát arra az esetre kellene felhasználni, amikor már nem tud a saját immunrendszerünk védekezni.

Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy kisebb fertőzésekre is antibiotikum a terápia. Pedig ha figyelünk a szervezetünkre, saját magunkra, és a megfelelő időben támogatjuk az immunrendszerünket, akkor egészségben tudjuk átvészelni a kritikus időszakot. A másik fontos tendencia az, hogy a betegségpiac mellett egyre inkább kialakul az ún. egészségpiac. Ez harmóniában áll azzal a nevezéktannal, amit most a háziorvosoknál is tapasztalunk, ugyanis a hivatalos elnevezésük családorvos lett. Már nem csupán az történik, hogy a beteg elmegy az orvoshoz, és őt egyedülállóként tekintve, csak vele foglalkozik, hanem a háttérben, a környezetben feltételezünk egy egészségesen működő családot, benne egészséges egyénekkel, akikhez tartozik egy családorvos. Neki egyre inkább nem az a szerepe, hogy betegséget gyógyít, hanem az, hogy támogassa az egészség megtartását.

Rosszulléthez és eszméletvesztéshez is vezethet a nem megfelelő vércukorszint

2024. április 26.

Nagy felháborodást keltett nemrégiben, miszerint az olimpiai bajnok teniszező, Alexander Zverev nem adhatja be magának a pályán inzulin injekcióját, annak ellenére, hogy 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Az ügy kapcsán megkérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát, hogy vajon mit okozhat, ha valaki kihagyja az injekciózást, illetve mire kell figyelni, ha valaki inzulinterápia mellett aktívan, akár profi szinten sportol.

Felháborodás Alexander Zverev inzulinterápiája körül

A német teniszező, Alexander Zverev elmondása szerint 3 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, így folyamatos inzulinterápiára szorul. Bár az ATP-tornák alkalmával ebből nem is volt gond, hiszen a pálya szélén, a kispadon intézte el az injekciózást, ám a francia Roland Garros teniszbajnokságon meggyűlt a baja a szervezőkkel, ugyanis közölték, hogy a pályán nem adhatja be magának az életmentő inzulint, hanem ki kell mennie a mosdóba, mivel a pályán “furán néz ki”. A baj az elfogadottsági megközelítésen túl ezzel az, hogy a mérkőzés során két mosdószünet engedélyezett, pedig neki egy-egy hosszabb meccs alkalmával akár 4-5-ször is ki kéne mennie. Ráadásul elmondása szerint a második fordulóban, amikor az inzulint szúrta be magának, a supervisor benyitott és közölte, hogy csakis orvos adhatja be neki az injekciót. Ezt a teniszező nem értette, hiszen kisgyerek kora óta ő intézi az inzulin beadását.

Zverev igencsak felháborodott a francia szervezők hozzáállásán, ráadásul ő azon sportolók egyike, aki igazán szívén viseli az cukorbetegséggel küzdők ügyét, még egy alapítványt is létrehozott, hogy támogassa és bátorítsa a betegeket. “A gyerekeket pedig biztatni és támogatni szeretném, hogy aktív életmóddal és megfelelő preventív lépések meghozatalával elkerülhetik a diabéteszt”– nyilatkozta korábban.

Inzulin és cukorbetegség

A cukorbetegség egyik kezelési formája az inzulinterápia. 2-es típusú diabétesz esetén ez a beteg állapota függvényében szükséges, ám 1-es típus esetén mindenképp inzulin injekció alkalmazása indokolt a hormon pótlása érdekében.

Az inzulin egy hormon, mely szabályozza a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjét és segíti a vércukor beépülését a sejtekbe. Hiányában a sejtek éheznek, a glükóz pedig felhalmozódik a vérben. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely során az immunrendszer tévesen a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit támadja. Emiatt nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik, így a hormont a betegeknek naponta többször kell pótolni.

Sport és cukorbetegség

A cukorbetegség terápiájának egyik pillére a rendszeres testmozgás, mivel -többek között- segít optimalizálni a vércukorszintet. Bár valóban fontos az edzés, ám ha valaki aktívan sportol -sőt, ha versenysportoló- nagyon fontos, hogy optimális tartományban legyenek az értékei, ugyanis a fokozott fizikai -és lelki- igénybevétel miatt könnyebben kerülhet ki a vércukorszint a referencia tartományból, ami rosszullétekhez vagy eszméletvesztéshez is vezethet. Éppen ezért a sportolóknak nagyon szorosan kell tartaniuk az orvos által meghatározott kezelési tervet, mivel mind a hipo-mind a hiperglikémia nagy problémákat okozhat. A diabetológusok emellett a sűrű vércukormérést is javasolják edzés/mérkőzés előtt, közben és utána is, hogy és ha kell, akkor korrigálni kell az értéket megfelelő terápiával.

A megfelelő mennyiségű inzulin pótlása azért is fontos, mert ha a vércukorszint 15mmol/l fölé kúszik, akkor nem lehet intenzív mozgáshoz hozzákezdeni, előtte csökkenteni kell a vércukorszintet, és meg kell várni, hogy 12mmol/l vagy annál kevesebb legyen. Fontos tudni, ha a vércukorszint rendkívül megnő (akár a nem megfelelő inzulinterápia miatt), akkor mérgező melléktermékek (ketonok) keletkeznek és halmozódnak fel, és ha ez kezeletlen marad, akkor annak igen komoly következményei is lehetnek (a ketoacidózis életveszélyes is lehet).