Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Sokan rosszul mérik a vérnyomásukat

2017. május 10.

Számos vérnyomás-probléma esetén fontos, hogy otthon is rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat. Ehhez azonban ismernünk kell a készülékeket, a mérés lépéseit és az értékhatárokat, amelyekről dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája beszélt.

Ezeket kell tudnunk vérnyomásmérés előtt

  • Ha jól van beállítva a vérnyomásunk, akkor heti 2-3 mérés elegendő, de ha panasz jelentkezik vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt állunk, és van mód a mérésre, akkor naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak.
  • A mérés előtt pár percet töltsünk nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozzunk (magas vérnyomás esetén a dohányzás elhagyása feltétlenül indokolt), ne kávézzunk vagy végezzünk megerőltető mozgást!
  • Mérés közben támasszuk meg a hátat és az alkart! Tudni kell, hogy ha nem támasztjuk meg a hátát, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnénk. Viszont ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg.
  • Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérjünk ismét. Mind a három értéket és a pulzus számot is jegyezzük fel.


Hőhullámok klimax idején? - Inzulinrezisztenciára is utalhat!

2017. május 10.

A hőhullámok igen gyakori panasznak számítanak a változókorba lépett nőknél. Bármennyire is kellemetlen, sokan természetesnek vélik az állapotot, így megpróbálnak együtt élni vele. Azonban érdemes a tünetet komolyan venni, hiszen tanulmányok szerint ez inzulinrezisztenciára is utalhat. Hogy mit szükséges ekkor tenni, arról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Gyakoribb az IR hőhullámok esetén

A menopauza során észlelt kellemetlen tünetek közül az egyik leggyakoribb panasznak a hőhullámok számítanak. Emögött elsősorban a klimax során bekövetkező hormonális változás áll, ám kutatások szerint a probléma sokszor inzulinrezisztenciával (is) függ össze. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság találkozóján közzétett adatok szerint a menopauza alatt tapasztalható hőhullámok és éjszakai izzadások gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik inzulinrezisztenciával küzdenek. A kutatók ugyanis megfigyelték, hogy a glükóz koncentrációja 33%-kal magasabb azoknál, akik hetente 1-5 alkalommal szenvednek hőhullámoktól, ráadásul náluk a HOMA index is több mind 2-szerese a normálisnak. A problémával nem csupán a kellemetlen tünetek miatt érdemes foglalkozni, hanem amiatt is, mert a klimax során eleve megnő a kardiovaszkuláris betegséges kialakulásának kockázata, és amennyiben inzulinrezisztencia is párosul a változókorhoz, úgy a rizikó még nagyobb. Éppen ezért a hőhullámokkal küzdő idősebb nőknek a tudósok azt javasolják, hogy rendszeresen ellenőriztessék vércukor és inzulin szintjüket, továbbá legyenek tisztában vérnyomásukkal, valamint lipid értékeikkel is.Allergiás kismama a gyógyszertárban

2017. május 09.

Babát vársz és allergiás vagy? Dr. Budai Marianna gyógyszerész szakértő segít megválaszolni a kérdéseidet a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban. 

Allergiás kismamák gyógyszerei

– Azt hiszem, hogy allergiás lettem. Folyik, dugul az orrom, és mellé néha tüsszögök is, főleg akkor, ha a szabadban vagyok. És mindez már vagy három hete tart. Pont most, amikor babát várok. Lehet, hogy a terhesség miatt lettem allergiás?

Dr. Budai Marianna: A terhesség önmagában nem okoz allergiát. Előfordulhat azonban, hogy a várandóssággal összefüggő hormonális változások és pszichés megterhelés ahhoz vezet, hogy korábban nem tapasztalt allergiás panaszok jelennek meg; azaz a terhesség alatt válik valaki allergiássá.

– Ráadásul a barátnőm azt mondta, hogy kismamaként jobb, ha semmiféle gyógyszert nem szedek, egyszerűen ki kell bírnom. Tényleg nincs rá segítség?

Dr. Budai Marianna: Megnyugtathatom: valóban igaz, hogy a rendelkezésre álló patikaszerek repertoárja nem olyan széles, mintha nem lenne várandós, de azért találhat enyhülést a panaszaira. Ha jól értettem, akkor az orrpanaszai, az orrfolyás és az orrdugulás a leginkább zavarók az ön számára. Így van?

– Igen, nagyon zavaró, hogy nehezen kapok csak levegőt. Már a hatodik hónapban vagyok, a baba egyébként is nehezíti a légzésem, és ez az allergia még pluszban ront a panaszokon.

Dr. Budai Marianna: Ez tényleg kellemetlen. Sok kismama egyébként allergiás panaszok nélkül is tapasztal orrdugulást a második trimeszterben.Adjunk-e (mézes) teát a bébiknek?

2017. május 09.

„Kislányom, nem lesz szomjas az én drága kis unokám, ha csak anyatejet kap? Én annak idején teát is adtam neked… Sőt, a nagyikád néha még mézet is kevertetett bele, hogy jó édes legyen!” – mondja a nagymama az újdonsült anyának. Lehet hallgatni erre az anyai tanácsra? Dr. Budai Marianna segít eligazodnunk.

Változnak az idők, és vele együtt a csecsemőtáplálási szokások is. Bár ötletekből senkinél nincs hiány és a nagyszülőktől, szomszédoktól, barátnőktől bőven kap tippeket minden kismama, nem árt óvatosnak lenni ezekkel!

Az újszülöttek és csecsemők legtökéletesebb étele és itala az anyatej

Az anyatej az éhséget és a szomjúságot egyaránt csillapítja. A bébiknek 4-6 hónapos korukig, a hozzátáplálás megkezdéséig egyéb folyadékokra nincs szüksége. Kivételes eset a nyári hőség, amikor a kiszáradás megelőzésére – az anyatej mellett – tiszta, kiforralt és lehűtött szénsavmentes vízzel is lehet kínálni a babákat.

Éjszakai “teáztatás”?

A bébik – egészségesen – felnőnek tea nélkül, és a szüleink és nagyszüleink korában divatos rendszeres „teáztatás”, éjszakai teával itatás szükségtelen.
Vannak persze jól bevált, régóta használt gyógyteák (pl. kamilla, édeskömény, csipkebogyó), amikre a csecsemők bizonyos betegségei esetén szükség lehet.

A teákkal szemben a víz favorizálása nem véletlen; a tiszta víz kitűnő szomjoltó tulajdonságú, nem okoz fogszuvasodást a tejfogaknál vagy a még ki sem bújt fogaknál. Napjaink ízekkel, illatokkal „felturbózott” étel- és italkínálatában kifejezetten előnyös, ha a gyermekek nem szoknak hozzá már kiskorukban ahhoz, hogy mindennek íze, színe, illata van; ez segíti a későbbi egészséges táplálkozási szokások kialakítását is.Annyi idős vagy, mint az ereid

2017. május 08.

Egy felnőtt érhálózatának hossza a hajszálerekkel együtt elérheti a 100 ezer km-t, ami az Egyenlítő két és félszerese. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint kézenfekvő, hogy vigyáznunk kell rá, és rendszeresen felül kell vizsgáltatnunk ezt az érzékeny rendszert.

Az életkor is hat az ereinkre

Tény és való, hogy az idősödés hat a szív- és érrendszerünkre is, amely egyre fogékonyabbá válik a megbetegedésekre, például a magasvérnyomás betegségre és az érszűkületre. A 65 éven felüliek halálozási okainak 40 százalékát a szívproblémák teszik ki. A 80 éves férfiaknak 9-szer akkora az esélyük, hogy krónikus szívbetegségek okozzák a halálukat, mint az 50 éveseknek.  A nőknél ugyanez a kockázat 11-szeresére növekszik ugyanebben a periódusban.

Ezt a romlást természetesen az életmódunk is felgyorsíthatja, de egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az életkor növekedésével is együtt jár az erek merevebbé és vastagabbá válása, ami pedig a szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktora.  Ennek okairól több teória is létezik.  Az egyik elmélet szerint egy „ördögi körről” van szó: az öregedés létrehoz bizonyos környezeti változásokat az erekben, amelyek hatására az erek keményedni kezdenek, és kialakul a magas vérnyomás. Ugyanakkor a megváltozott környezet azt is megkönnyíti, hogy zsíros plakkok rakódjanak le az erek belső falán. Így jön létre az érszűkület, amely felgyorsítja az erek öregedését, ami pedig tovább keményíti az ereket és további lerakódásokat eredményez.

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy ezek a folyamatok egyes emberekben gyorsan, másokban sokkal lassabban mennek végbe – végeredményben tehát az ereink „életkora” akár el is térhet a valódi, biológiai korunktól.A várandósság alatti túlsúly növelheti a gyermekkori epilepszia kockázatát

2017. május 08.

A nők várandósság alatti túlsúlya, vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki – derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

A stockholmi Karolinska Intézetben dolgozó Neda Razaz és kollégái az 1997 és 2011 között Svédországban született több mint 1,4 millió gyermek adatait megvizsgálva nézték meg, hogy milyen összefüggés van a várandósság első harmadában lévő nők testtömegindexe (BMI, a testmagasság és testtömeg által kiszámított érték) és a gyermekük epilepszia-kockázata között – írta az EurekAlert című tudományos hírportál.

1,4 millió gyereket és az édesanyjukat vizsgáltak meg

A kutatók az 1,4 millió gyermek közül 7592-nél (0,5 százalék) diagnosztizáltak epilepsziát 2012 végéig. A normális testsúlyú anyáktól született gyerekekhez képest a neurológiai betegség kockázata 11 százalékkal volt magasabb azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja túlsúlyos volt – 25 és 29 közötti testtömegindex – a terhesség első harmadában.

Az elhízottság első kategóriájába – 30-35 közötti BMI érték – tartozó nők gyermekeinek esetében 20 százalékkal, a második kategóriába – 35-40 közötti BMI érték – tartozó nők gyerekeinél 30 százalékkal volt magasabb az epilepszia kockázata. A súlyosan elhízott nők gyermekeinek esetében 82 százalékkal volt a magasabb a betegség jelentkezésének kockázata.A betegség szimbolikájának szakértője Magyarországon!

2017. május 07.

Exkluzív interjú Ruediger Dahlkeval! Vajon mit gondol a szakember a homeopátia és az orvostudomány kapcsolatáról? Mi a helyzet e téren Németországban? Orvos, pszichoterapeuta, természetgyógyász és író. A német szakember az ezotéria és az alternatív gyógyászat szakértője, de az egészséges táplálkozás, a meditáció és a böjt is a szakterületei közé tartozik. Dr. Ruediger Dahlke 2017. május 27- én és 28-án tart előadásokat Budapesten. Ennek kapcsán készítettünk interjút vele.  

 

Mi írna ma másképp a könyvében? Hozzáfűzne valamit, esetleg van, amit kihagyna belőle? 

Nem tudom, a több mint hatvan könyv közül melyikre gondol. De természetesen, ahogy az idő telik, mindig felmerülnek új szempontok egy témával kapcsolatban. A „Betegség, mint szimbólum” című kötet már hét kiadást ért meg és minden alkalommal körülbelül 100 oldallal lett hosszabb. 22 kiadást már háromszor egészítettem ki, mert az orvostudomány természetesen újabb és újabb kórképeket talál.


Fáj és bizsereg a lába? – Lehet, hogy cukorbetegség okozza

2017. május 07.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran hosszú időn át rejtve marad, és csak már a súlyos szövődmények megjelenése után derül fény az állapotra. Pedig vannak tünetek, melyek jelezhetik a zavart, így érdemes ezekre nagy hangsúlyt fektetni. Hogy melyek ezek a panaszok, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa sorolja fel.

Mi okozza cukorbetegség esetén az idegkárosodást és a diabeteszes lábat?

A cukorbetegség egy olyan állapot, mely lappangva alakul ki, és gyakran megesik, hogy mikor a beteg szakemberhez kerül, már súlyos károkat okozott a diabetes. Amennyiben a vércukor szintje tartósak magas, úgy az – többek között- könnyen súlyos idegkárosodást eredményezhet - nem ritkán ez a szövődmény hívja fel a figyelmet a cukorbetegség fennállására. Az állapot ugyanis egyrészt károsítja az idegek anyagcseréjét, másrészt tönkreteszi az idegrostokat ellátó ereket, így csökken azok vérellátása, ezáltal kevesebb oxigénhez jutnak. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség lappangva alakul ki, sokszor a végtagok zsibbadása és érzéketlensége jelzi a zavart, ami már egy kialakult idegkárosodásra utal. Diabetes esetén ez az idegkárosodás gyakran a lábat érinti, diabeteszes lábat okozva.Visszaváltozás – 9. hónap

2017. május 06.

Lassan végéhez ér a szülés óta számított első 9 hónapom. Időszerű, hogy rövid visszatekintést tartsak a nagy visszaváltozós időszakomról. Tudatosan elterveztem, hogy szülés után a rendszeres sportolás segítségével szeretnék majd megújulni…

Az edzésprogramomat (amit egyébként igen mérsékeltre terveztem) következetesen, de rugalmasan követtem. Bár az intenzív újraformáló fokozatig nem tudtam eljutni, így is elégedett vagyok az eredménnyel. Testsúly, erőnlét és állóképesség tekintetében végre egészen egyben érezhetem magam. Megérte a befektetett munka – gyorsan le tudtam győzni a kezdeti fizikai fájdalmaimat, eltűntek a redőim, visszanyertem az erőmet.

Meg tudom csinálni?

Persze, kezdetben lassan haladtam a regeneráló gyógytornagyakorlatokkal. Meg kellett ismernem és el kell fogadnom az új fizikai határaimat. Lelkesedésem is hullámzott. Az éppen aktuális kifogások sokszor feladták nekem a leckét. Mindezek ellenére örülök, hogy hű tudtam maradni eredeti elhatározásomhoz és megtapasztalhattam, mekkora örömforrás lehet a testmozgás.

A program teljesítéséhez reális célokra, stabil meggyőződésre és kitartásra volt szükségem. Aztán felébredt bennem a tettvágy és a kíváncsiság is: vajon meg tudom csinálni? Tudok-e naponta 20 percet (!) testmozgásra fordítani? Következetes tudok maradni új szokásom – a babás testmozgás mellett?Túletted magad? 7+1 házi emésztésjavító tipp

2017. május 06.

Sokan kötelezőnek érezzük, hogy az ünnepi menüből sokat fogyasszunk. Ha rokonlátogatásra megyünk, biztosan ott is megtömnek. Egyél, igyál - amíg bírod. Aztán este, éjjel vagy legkésőbb másnap jönnek az emésztési gondok. Hasi görcs, puffadás, telt érzés és az embernek ünnepelni sincs kedve, nem hogy újra enni. 

Azoknak, akik túlevésre hajlamosak az ünnepek alatt, házi, természetes emésztésjavító tippeket kínálunk. Sokan hajlamosak bekapni egy hasnyálmirigy működést könnyítő gyógyszert, mi viszont a házi szerekre esküszünk, a vegyszerek helyett…

 További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...124125126...140
hírek, aktualitások

Veszélyes a hideg a magasvérnyomás betegekre?

2019. január 13.

Az eddig is közismert volt, hogy a hideg egyfajta rizikófaktornak minősül a magasvérnyomás betegeknél, ám egy új kutatás a lakás hőmérsékletét is górcső alá vette. 

A hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolata
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a lakás hőmérséklete új rizikófaktornak minősülhet a magasvérnyomás betegség szempontjából. A University College London kutatói a Journal of Hypertension c. szaklapban publikálták új tanulmányukat, melynek fő tanulsága, hogy minél hidegebb van otthon, annál magasabbra szökhetnek a vérnyomásértékek – összegezte Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az összefüggéseket és a teendőket.

Azzal már korábban is foglalkoztak tanulmányok, hogy a kinti hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálják, de ez az első olyan kutatás, amely a benti hőmérséklet hatásait követte nyomon.

Az angol szakértők 4.659 személy adatait vették górcső alá, akik kitöltöttek egy kérdőívet, majd vállalták, hogy egy nővér ellátogat hozzájuk és megméri, hány fok van a nappalijukban, majd ellenőrzi a vérnyomásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 1°C hőmérsékletcsökkenés 0,48 Hgmm-rel emelte a szisztolés értéket és 0,45 Hgmm-rel a diasztolést. A leghűvösebb lakásban élők vérnyomásainak átlaga 126,64 / 74,54 Hgmm volt, míg a legmelegebb lakásban élőké 121,12 / 70,51 Hgmm.  Az is fontos konklúzió, hogy a beltéri hőmérséklet és a vérnyomás közti kapcsolat erősebb volt azoknál, akik nem mozogtak rendszeresen.

Amazóniai étrend a szív-érrendszeri betegségek ellen

2019. január 13.

A szív- érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel. 

Globális méretű probléma

A szív-érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – ahogyan az megtudható a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg ugyanezen okok miatt – mondja a Centers for Disease Control and Prevention. Éppen ezért okozott nagy feltűnést, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazon mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok a „titok” vizsgálatakor abból indultak ki, hogy a leginkább megváltoztatható faktor, amely befolyásolja az egészségi állapotot, a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen megtette ajánlását a leginkább szívbarát étrendet illetően, amely főként zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épül. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak – Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa a legfrissebb étrendi javaslat, az amazóniai étrend alapjairól számolt be.

Mi az amazóniai étrend titka?

Erre a kérdésre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal nagyobb arányban van jelen a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek.

Ezt támasztja alá a Tsimane és a Moseten népcsoport tagjainak kikérdezése és életmódjának tanulmányozása.

Spanyol paella

2019. január 12.

Igazi mediterrán finomság a spanyol tradíciók szerint készülő paella!  

Hozzávalók:
2 db csirkecomb
20 dkg sertéscomb
5 dkg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
20 dkg rizs
ételízesítő
15 dkg gomba
2 dkg fokhagyma
5 dkg rák
15 dkg hal
1 dl olívaolaj
5 dkg olívabogyó
1 dl ketchup
só, őrölt bors