Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt

2022. március 11.

Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.

Fotó: gettyimages.comA klímakutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az élelmiszer előállításának, szállításának és fogyasztásának: egy tavaly szeptemberi tanulmány szerint az üvegházhatású gázok évente a világon kibocsátott mennyiségének több mint harmada az élelmiszeripar számlájára írható.

A szennyezés nagy része a hús miatt termelődik: a marha, a csirke és a sertés tenyésztése – ami miatt gyakran vágnak ki nagy erdőterületeket – nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés – írta a The Guardian online kiadása szerdán.

A húsfogyasztás különösen magas az Egyesült Államokban, 2020-ban átlagosan 111,5 kilogramm húst evett meg egy amerikai, több országban pedig, köztük Kínában gyors növekedésnek indult a húsevés.

Sokan segítenék a környezetvédelmet azzal, hogy növényi fogásokat választanak: az új kutatás azt találta, hogy az éttermi étlapokra írt rövid üzenetek nagyban befolyásolhatják a viselkedést.

A World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet kutatásában mintegy hatezren vettek részt az Egyesült Államokban. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakcióikat vizsgálták, azt kérték bennük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.

Az üzenetek közül több is drámai hatást keltett. “Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő” – akik ezt olvasták az étlapon, 25 százalékban vegetáriánus fogást választottak, ami több mint kétszerese azon vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.

Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.



Az ételallergiák lelki háttere - Melyik élelmiszer mit szimbolizál?

2022. március 11.

Ahogy egy-két évtizede még a hiperaktivitás és az autizmus vezette a slágerlistát a gyermekbetegségek és problémák terén, úgy ma az ételallergiák és táplálkozási kórok, lebontási nehézségek szaporodtak el. Mi lehet a háttérben, miért küzd ezzel minden harmadik gyermek?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az ételallergiások száma rohamosan nő

Hiperaktivitás, Down-kór, autizmus, talán leggyakoribb és a szülő számára gyakran legtöbb kihívást jelentő problémák. Ma már persze létezik Ritka Gyermekbetegségek Konferenciája, és az Internet segítségével megismerhetjük, megérthetjük a problémákat. 

Eltelt néhány év, talán néhány évtized is, és a leggyakrabban arról hallani, hogy egy-egy gyermek nem képes lebontani a tejet, a gabonaféléket, liszt-érzékeny, nem ehet olajos magvakat, vagy esetleg mindet egyszerre. Mi áll a háttérben, mi a valódi probléma? Két fő vonalon indulhatunk el.

1. Ez a probléma nem az a probléma

A manduladió, a búza, a rozs, az árpa egészséges és finom termékek, a gyermeknek a leggyakrabban nem magával a termékkel van problémája, hanem a feldolgozáskor használt adalékokkal, gyárilag beletett alkotórészekkel. Sokszor adalékanyagok nélkül is az élelmiszer fertőzötten, koszosan kerül az asztalra, vagyis a nem megfelelő kezelés miatt olyan dolgokat juttatnak vele a gyermek szervezetébe, amely megmételyezi a gyermeket, és a gyermek problémáját, allergiáját nem a kosznak, hanem a terméknek, nem a termékkel kapott adalékanyagnak, hanem magának az élelmiszernek tudjuk be. Ezért az adott allergiát igyekezzünk körbejárni, ha nem túl súlyos tünetekkel jár!!!!

Ezt példázza az a vicces igazság, amikor a városi leányt, aki tehenet csak nyaraláskor látott és akkor is legfeljebb egy tucatszor, negyedévszázados létére allergiássá válik a tehénszőrre. Kérdem én, hol lelünk tehénszőrt nagyobb koncentrátumban a metropolisokban? Természetesen a dobozos tejben! Hiszen nem megfelelően kezelt tej, sajnos gondokat okozhat. Az utánajárás ez esetben segített, nem tejallergiáról van szó, csak nem megfelelő kezelésről a táplálék esetében.

2. Amikor valóban ételallergiáról beszélhetünk

Azután ott van valóban ételallergia, lisztérzékenység, tejcukor-érzékenység, allergia, allergia hátán. Ez esetben sokszor laboratóriumi vizsgálatokat javasolnak, vérvételt és szövettan mintát. Az emésztést vizsgálják, a fiziológiai folyamatokat. Csakhogy mi marad el? Természetesen a dolgok lelki oldala.

Az egyes tápláléktípusok megfeleltethetők családtagjainknak, érzéseinknek, gondolatainknak. Amikor valaki a cukorral nem boldogul, akkor általában szeretetről, amikor a tejjel és tejtermékekkel, akkor az anyával való kapcsolatról gondolkodik nehezen, szorongásai, elfojtásai lehetnek e téren. A tejcukor-érzékenység az anyától kapott szeretet el nem fogadását is jelenti jelképesen.

Melyik táplálék mit szimbolizál?

A lisztérzékenység és gabonákkal kapcsolatos energiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához, az életerő el nem fogadásához áll közelebb, elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi.



Ikerterhességgel dupla kismamavitamin kell?

2022. március 10.

Fotó: gettyimages.com

A várandósság időszaka az egyik legszebb része a nők életének. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor egy másik kis élet fejlődik, így a vitamin- és ásványianyag-szükséglet erősen megnő! Ezt ma már ellensúlyozni lehet különböző készítményekkel, amik segítenek a magzat fogantatásában, kihordásában. Azonban a legtöbb esetben arra nem térnek ki az elbeszélések és leírások, hogy mi a helyzet akkor, ha történetesen ikerterhességről van szó. Ilyenkor vajon a szükségletek is duplázódnak, esetleg triplázódnak, és a készítményekből is nagyobb mennyiséget érdemes alkalmazni?

Előtte, közben és utána

A várandós vitamin nem csak egy adott időpontban használható, és az se zavarjon össze senkit, hogy várandós vitamin a neve. Ezek a készítmények ugyanis már a terhesség tervezésétől szedhetőek. Hiszen ha jól belegondolunk, akkor a bennük lévő ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat a szervezet akkor is hasznosítani tudja, ha éppen nincs megnövekedett szükséglet a baba miatt. Ráadásul a gyermektervezéskor szedett készítmények fokozzák a teherbe esés valószínűségét is.

Az ma már nem is kérdés, hogy valaki szedjen-e várandós vitamint, vagy sem. Hiszen jelenleg a zöldségekből és gyümölcsökből csak nagyon nehezen, és ami talán még fontosabb, nagyon költségesen lehetne fedezni a szükségleteket. Az élelmiszerek vegyszerezése és a termesztési eljárások, valamit a talaj adottságai is csökkenthetik a vitamin- és ásványianyag-tartalmat, amit így máshonnan kell pótolni.

A várandósság ráadásul 3 trimeszterből áll, melyek alatt az anya szervezete más és más anyagokat igényel, így a vitamin kiválasztásánál a trimeszterekhez való igazodást is érdemes szem előtt tartani.
A várandósság után pedig a szoptatás az, ami plusz terhet ró a szervezetre, nem utolsó sorban pedig a regenerálódáshoz is igen sok tápanyag és vitamin szükséges.

Ikrek = dupla vitamin?

De mi a helyzet az ikerterhességgel? Igaz, természetes úton viszonylag kicsi az esélye, és többször fordul elő olyan családoknál, ahol volt már ikerterhesség. Azonban az orvosi beavatkozásokkal fogant babák esetében az ikrek lehetősége ugrásszerűen megnő.
A várandósság egy baba esetén is megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglettel jár, de mi a helyzet akkor, ha kettő, esetleg több magzat is helyet kapott a pocakban?



Így hat az egészségünkre, ha a lakásban szárítjuk a ruhát

2022. március 10.

Otthonunk páratartalmát számos tényező befolyásolhatja, például a kinti hőmérséklet, a nyílászáróink anyaga, hogy milyen gyakran szellőztetünk, vagy hogy mennyire fűtünk. Felnőttek számára az ideális relatív páratartalom a lakásban 40-60 százalék között van, a gyerekszobában pedig 60-70 százalékos páratartalom ajánlott.

Fotó: 123rf.comSokan azonban nem tudják, hogy a beltéri ruhaszárítás akár 30 százalékkal is megemelheti a páratartalmat, ami az asztmások, szénanáthások és más allergiás megbetegedésekre hajlamosak esetében súlyos következményekkel is járhat. A párás környezet ugyanis kedvez a poratkák és a penészgombák elszaporodásának, ezek pedig légzőszervrendszeri megbetegedéseket, allergiát és fejfájást is okozhatnak. De mit tehetünk ellenük?

Többliternyi víz a levegőben

„A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem egészséges. Közismert, hogy száraz levegő esetén kellemetlen tünetekkel – állandó köhögéssel, kiszáradt bőrrel és szemekkel, kaparó torokkal számolhatunk. Éppen ezért egyre gyakoribb, hogy a téli fűtési szezonban különböző módszerekkel párologtatunk a lakásban. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a túl magas, 60 százalék feletti páratartalom is ártalmas lehet, amelyet a legtöbb esetben a szobában száradó ruhák okoznak.

Egy nagy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, ami száradáskor a levegőbe kerül, így akár 30 százalékkal is megemelkedhet a helyiség páratartalma. Ráadásul a levegőbe került víz nem tiszta, hiszen mosószer- és öblítő­szer-maradványokat tartalmaz” – mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa. 

Elszaporodó poratkák és penészgombák

A nedves levegő leginkább azért ártalmas, mert kedvező környezetet biztosít a szabad szemmel láthatatlan, de szinte mindenütt előforduló poratkák számára, amelyek ürüléke az arra allergiás betegekben szénanáthás, asztmás és allergiás bőrtüneteket válthat ki. Másrészt a penészgombák elszaporodását is segíti, amit az is előidézhet, ha légúti betegségek idején párásítógéppel nedvesítjük a levegőt. Ilyen esetben ezért célszerű inkább inhalátort használni, amellyel közvetlenül a légutakba juttathatjuk a porlasztott oldatot.

Bár a penész a legtöbb ember számára csupán esztétikai probléma, a háziporatka mellett a penészgomba a leggyakoribb beltéri allergén. Ráadásul vannak olyan penészgomba-fajták, amelyek légúti gyulladást okoznak, elsősorban azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük. Ez jelenthet köhögést, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot, szem- és torokirritációt, fejfájást, rossz közérzetet, súlyosabb esetben pedig akár gombás eredetű tüdőgyulladást is.



Nem bírok a lányommal! – Serdülőkorban van a gyerek

2022. március 09.

Gyakran panaszkodunk tizenéves leányunk lehetetlen viselkedése, magába fordulása, furcsa külseje, vagy éppen szélsőséges megnyilvánulásai miatt. Van úgy, hogy nem is tudjuk kezelni a problémát, pedig sokféleképpen próbálkozunk – kevés sikerrel. Számára „súlyos” gondjait eltitkolja, vagy csak a legvégső esetben hozza tudomásunkra. Így nem könnyű segíteni rajta, vagy nyugodtnak maradni, amikor nem értjük furcsa reakcióit, különös viselkedését, mániáit. Pszichológus szakemberek magyarázatai és jó tanácsai alapján segítünk megtalálni a helyes szülői magatartás irányvonalát – néhány jellemző helyzetben – a serdülőkori „krízis” során.

Fotó: gettyimages.comHa rendszeresen bezárkózik a szobájába

Serdülő gyermekünk csapkodja az ajtót a lakásban, bezárkózik a szobájába – tilos zavarni -, órákig heverészik az ágyán, ahelyett, hogy tanulna, a szobájában nagy a rendetlenség, piszok, felfordulás, csak a divatos zenék érdeklik… Hiába beszélünk neki, hogy így nem lehet előrejutni sem az iskolában, sem az életben. Hiszen sokszor csak étkezéskor találkozunk vele, időnk sem marad a megzabolázására, ha folyton eltűnik előlünk a szobájában. A pszichológusok mindezt azzal magyarázzák, hogy a serdülő tudat alatt „felségterülete” létrehozására törekszik, ahová felnőtt nem léphet be. Igyekszik magatartásával „megjelölni” ezt a területet, hogy a szülőknek jelezze, hol a határ, melyen túl már ők nem dirigálhatnak. Így végre megszabadul a szülői intelmektől, számára tolakodásnak tűnő kérdésektől, prédikációktól…

Ebben az életkorban főképpen azt kívánja kimutatni a serdülő, hogy a felnőtté válás átmeneti időszakát éli át, aminek középpontjában az önállóságra való törekvés áll. Ennek egyik ismérve, hogy pld. a szobájára bizonyos értelemben úgy tekint, mint a saját testére: az csak az övé. Számunkra érthetetlen módon ezért zárkózik be.

Mit tehetünk?

Még ha nehezünkre esik is, tartsuk tiszteletben a „felségterületét”. Nem akar rendet tenni, vagy kitakarítani a szobájában? Reagáljunk rá úgy, hogy joga van hozzá… Viszont figyelmeztessük arra, hogy ez esetben neki is tiszteletben kell tartania a házirendet a lakás közös helyiségeiben. Segítenie kell a háztartásban és szociálisabbnak, együttműködőbbnek kell lennie a családtagokkal, ismerősökkel. Ennek betartásánál hivatkozzunk a „kölcsönös megegyezésre”.

Felhagyhatunk a nyugtalankodással ezen elkülönülési vágy miatt, ha csemeténk valóban nem zárkózik el a külvilágtól egyéb tekintetben, csak velünk, szülőkkel makacskodik… Járnak hozzá osztálytársai, barátai, vagy unokatestvérei, és ő sem húzódozik pld. a nagyszülőknél tett látogatásoktól. Ha tartja a kapcsolatot barátaival, rokonaival, türelemmel ki kell várnunk, míg velünk szemben is „megszelídül”.

Ha folyton fogyókúrázni akar

Annyit eszik, mint egy kismadár: „villámlátogatást” tesz este az asztalnál, és száműzi étrendjéből még a süteményt, csokoládét is, nemhogy a kellő mennyiségű, tápláló ételeket. És mi persze aggódunk amiatt, hogy a növőfélben lévő tizenéves szervezete számára elengedhetetlenül szükséges tápanyagokat nem veszi magához. Míg a serdülőkor derekán leánygyermekünk testalkata kialakulóban van, ő úgy érzi, rajta a sor, hogy formálja – a divat szerint.

Eközben az írott és elektronikus sajtó a nőiesség ellentétét sugallja neki: a soványságot, a farmeros, fiús öltözködést. Ez nagy elhatározásokat érlel meg benne a külsejével kapcsolatban. Sőt, alakja nőiessé tételével szembeni ellenérve lehet az is, hogy esetleg úgy jobban tetszhet a fiúknak, akiket egyelőre még rémisztőnek tart. – emelik ki a pszichológusok.

Mit tehetünk?

Meggyőző érveléssel rá kell döbbentenünk arra, hogy a magazinokban szereplő szépségideálok nem a valóságot tükrözik. A fényképeket retusálják, a fényt a legelőnyösebben irányítják a hölgyekre, és a manökenek sem mindig jószántukból csontsoványak. A fogyókúrázás veszélyeiről tartott prédikáció helyett a pszichológusok arra bátorítják az anyákat, hogy mutassanak példát nőiességük hangsúlyozásával, és természetesen a kiegyensúlyozott étrend követésével.

Amikor tehát a női szépségről beszélünk gyermekünkkel, mondjuk el a kisugárzás, a nőies formák jelentőségét. Ez természetesen hosszabb időn át tartó győzködési folyamatot jelent, melyet türelemmel végig kell vinnünk. Ha egy idő után észrevesszük, hogy minden hiába, serdülő leányunk csökönyösen fogyni akar – netán már az anorexia réme is fenyeget – feltétlenül forduljunk segítségért pszichológushoz, dietetikushoz.

Ha gúnyolják, megsértik a közösségi hálón

Sokáig titkolta, de most könnyek közt bevallja, hogy osztálytársai, ismerősei jó ideje rosszindulatú pletykákat terjesztenek róla a neten… Ők egyúttal sikeresen elindítanak egy lavinát is: gyermekünk már a barátai barátaitól is kap inzultáló üzeneteket.

Ami napjainkban az igazi problémát jelenti ilyen esetekben, az a szociális háló jelentősége az internetes közösségi portálok óriási befogadó-, így hírvivő képessége folytán. Valamikor az osztálytársak pletykálkodása rendszerint nem lépte túl az iskola udvarának kereteit, és így persze sokkal kisebb pszichológiai hatása volt az érintett serdülőre nézve.

Mit tehetünk?

Először is fejezzük ki, mennyire örülünk, hogy volt bátorsága ezt a problémáját megosztani velünk. Azután tanácsoljuk neki azt, hogy ne válaszoljon semmilyen támadásra, hiszen egyszer megunják dobálni azt a labdát, amit nem ütnek vissza. De ha ez nem elégíti ki, illetve nem vezet eredményre, javasoljuk neki, hogy lépjen ki a közösségi hálóból egy rövid időre. Ezután találjon ki egy nevet magának, amit csak azoknak ad meg, akiket arra érdemesnek tart, és úgy lépjen be újra.



Csendben szenvedő anyukák – Ízületi fájdalmak kisgyermek mellett

2022. március 09.

Anyukaként folyton arra gondolunk: csak gyermekünk egészséges legyen. Ez természetes aggodalom, hisz mindannyian a legjobbat szeretnénk nekik. De vajon gondolunk-e saját magunkra, miközben mindent megteszünk a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséért, boldogságáért?

Fotó: gettyimages.comA kiságyból való kiemelés, a pelenkázás, a négykézláb lovacskázás mind megterhelőek ízületeink számára. Gyakran küzdünk fájdalmakkal, de édesanyaként csak a legritkább esetben panaszkodunk emiatt. Hogyan végezzük helyesen ezeket a mindennapi mozdulatokat, hogy ne fájjon a derekunk, térdünk, csuklónk, ne kopjanak porcaink? Az Ízületőr (www.izuletor.hu) szakértői ehhez adnak tippeket.

Folytonos hajolgatás a gyerekért a kiságyba, fürdetéskor a kádba? Szaladgálás, felhőtlen játék a kertben, négykézláb lovacskázás? Kisgyermekes anyukaként bizonyára igaznak érezzük az állítást, hogy a mindennapi élet is sport! Nem árt tudnunk azonban, hogy ezek az ártatlannak tűnő mozdulatok komoly terhelést jelentenek ízületeink számára, és hosszú távon porckopáshoz vezethetnek.

Már a várandósság alatt figyeljünk oda

A babavárás hónapjaiban folyamatosan változik testünk, testtartásunk. A méh növekedése nyomást fejt ki a medence érrendszerére, a medencealapi izmokra és szalagokra. A hormonok lazítják az ízületi szalagokat, így a szülés közeledtével egyre rugalmasabb lesz a csontok közötti összeköttetés. A terhesség alatt a testsúly növekedésével különösen a gerinc, a medence és a lábak terhelése nő jelentős mértékben. Emellett a várandós nők nagy részénél csökken a lábboltozat magassága, a láb hossza pedig 2-10 milliméterrel nő.

Mindezek következtében a babavárás alatt sokan küzdenek különböző ízületi problémákkal. Az egyik leggyakoribb mozgásszervi tünet a derékfájdalom, hátfájással pedig szinte minden kismama küzd.

Kisgyerek mellett: kopik a porc

Édesanyaként egy gyermek születését követően komoly fizikai igénybevétellel járó feladatokat is el kell látnunk: a babát napjában több százszor is felemeljük, görnyedünk pelenkázás, fürdetés és szoptatás közben, emelgetjük a nehéz babakocsit vagy hordozót, ki-be emeljük a gyermeket az autóba.

Ezek a mindennapi feladatok különösen megterhelőek az anyuka ízületei számára, emiatt sokszor már fiatalon kialakulhat a porckopás. A porckopás pedig nem egyszerűen a porc elöregedésének következménye, hanem az ízületi porc mennyiségének és minőségének károsodása. Jó tudni, hogy a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat.



Miért romlik el? Javítható?

2022. március 08.

Párkapcsolatunk az egyik legfontosabb dolog, amitől életminőségünk, boldogságunk függ. Ha nincs párunk, hiányoljuk, és ki több, ki kevesebb energiával próbál párt találni. Ha megtaláltuk, boldogok vagyunk. És azt hisszük: ha megtaláltuk az Igazit, akkor már örökre boldogok leszünk. Azután meg hagyjuk elromlani.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tényleg örökre boldog leszel, ha megtaláltad az „igazit”?

Cili és Misi a 20-as éveik végén találkoztak egy vidéki lagziban. Azonnal egymásba szerettek. Eleinte távkapcsolatban éltek, mivel más városban laktak, de minden hét végén együtt voltak. Végül Cilinek sikerült állást találni Pesten, így végre össze is költöztek, és hamarosan megvolt az esküvő is. Minden jel arra mutatott, hogy tökéletesen összeillenek, az isten is egymásnak teremtette őket.

Nem telt el azonban egy év sem, amikor kezdték úgy érezni, mintha eltávolodtak volna egymástól. Misi vezető beosztásban sokat dolgozott, Cili unatkozott, nem voltak Pesten barátnői. Hiányolta az együtt töltött időt, a beszélgetéseket. Misi ilyenkor átölelte, de Cili sértődötten eltolta magától. Egyre kevesebb lett az intimitás, és több a veszekedés. Egyre kevesebbet beszélgettek, és egyre ritkább lett az ölelés, a szex is.

Misi magába fordult, Cili elkeseredett. Párterápiára akart menni, de a férfi azt mondta: "Nem vagyok én beteg, minek menjek pszichológushoz?" Akkor kapott észbe, amikor Cili végre barátnőket talált, és egyre kevesebbet volt otthon. Egy kolleganőjétől hallott a párkapcsolati tanácsadásról, a mediációról, ami nem párterápia, de mégis képes arra, hogy rendbe hozzon egy romba dőlt párkapcsolatot. Így talált meg minket.

Kiderült, hogy nincs más baj, csak nagyon rosszul kommunikáltak egymással. Nem beszéltek egymás szeretetnyelvén, nem tudták hogyan fejezzék ki szeretetüket egymás iránt. Cilinek leginkább arra lett volna szüksége, hogy a férje figyeljen rá, beszélgessen vele, teljes figyelmével forduljon felé. István viszont azt szerette volna, hogy a felesége kényeztesse, simogassa, ölelgesse. Sértettségükben pontosan azt vonták meg egymástól, amire a másiknak leginkább szüksége lett volna.

Mióta megtanulták egymás szeretetnyelvét, és még néhány apró kommunikációs „trükköt”, újra álompár lettek, és már a babát tervezgetik.

Párkapcsolati tanácsadás segíthet! Miben? Miért?

Sokan általánosan elterjedt tévhitek, hamis, téves elvárások miatt nem tudják megoldani a konfliktusaikat. Az iskolában sok mindent tanultak (tanulnak), a pun háborúktól a ló fogazatán keresztül a folyadék-áramlás törvényéig, de konfliktuskezelésről soha szó sem esett. Azt keresik, hogy ki a hibás! Nem tudják, hogyan kell empátiával meghallgatni egymást. Nem tudják úgy elmondani vágyaikat, igényeiket, hogy közben maximálisan tiszteletben tartsuk a másikét is. Tudnak viszont hibáztatni, kritizálni, bántani, megsértődni. Vagyis gyilkolni a kapcsolatot!



Babamaszázs lépésről lépésre

2022. március 08.

Fotó: gettyimages.com

A masszázsról mindenki tudja, hogy rendkívül élvezetes, és számtalan pozitív hatása van: megnyugtat, erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, az emésztést, és ellazítja az izmokat. Nincs ez másként a babáknál sem, ráadásul, ezek a finoman gondoskodó érintések erősítik a gyermek és a szülők közötti kötődést. Legyen ez egy közös családi program, hiszen az apukák is könnyedén elsajátíthatják a lépéseket!

Mielőtt hozzáfognánk

Gondoskodjunk arról, hogy a szoba hőmérséklete legyen kellemesen meleg 22-24°C. Mossuk meg a kezünket, és vegyük le az ékszereket, mert hideg érzetet adnak, és apró hámsérülést is okozhatnak, akárcsak a körmök, ezért érdemes őket simára reszelni! A masszázshoz használjunk mindig babaolajat! Fontos, hogy az olajat ne közvetlenül a baba bőrére csorgassuk, hanem melegítsünk meg egy keveset a tenyerünkben. Masszírozzunk lassan, gyengéden és azonos ritmusban, minden mozdulatot átlagosan háromszor ismételve!

Ha minden készen áll, kezdhetjük is!

1. FEJ
Finoman cirógasd kisbabád fejét! Csúsztasd ujjaid a feje alá és simogasd! Tedd kezedet a homloka közepére, és csúsztasd le ujjaid a halántékára!

2. ARC
Ujjaiddal finoman cirógasd körbe a kicsi szemkörnyékét! Simítsd végig az orrát, arcát és fülét, gyengéden masszírozd meg a fül mögött is, majd simítsd körbe a száj környékét! Ujjad vezesd végig az állától le a nyakáig!

3. KAROK
Simítsd végig a karokat, és gyengéden masszírozd meg a karizmokat! Fejezd be a karmasszázst úgy, hogy a pici karját megfogod a csukló felett és finoman lefelé húzod!



László Emőke: Mi nem lakást tervezünk, hanem otthont

2022. március 07.

Bevallom, az interjú előtt nem ismertem László Emőkét. Egy ajánlás kapcsán kerestem meg, és miután utánanéztem belsőépítészi, festői – ahogy ő nevezi, képalkotói – munkásságának, egyértelmű lett számomra, hogy ezt érdemes lenne az olvasókkal is megosztanom.

Fotó: Molnar Bobi• Hogyan lettél belsőtervező, és ahogy te mondod, képalkotó?
Marosvásárhelyen születtem, ott jártam a Bolyai Farkas Líceumba, majd Kolozsváron felvételiztem a Műépítészeti Karra, ahol hagyományos, erős művészeti alapokon nyugvó építészképzés van. Egy év után mégis úgy döntöttem, hogy újrakezdem a tanulmányaimat Budapesten a Műszaki Egyetemen. Az egyik fő szempont az volt, hogy magyar nyelven tanulhassak. A diploma megszerzését követően a kivitelezésben kezdtem, majd különböző tervezőirodákban dolgoztam. Ezzel párhuzamosan beiratkoztam a Műszaki Egyetemen indított színdinamika- képzésre, aztán jöttek a gyerekek, és átíródott nagyjából minden, átsorolódtak a prioritások. Összegző szemmel visszatekintve, nagyon egészségesen alakult minden.

Egy nagyon kedves gyerekkori barátnőmnek, akárcsak nekem, a fiai születése után egy teljesen új fejezet nyílt az életében. Váltott a gazdasági világból, „áttanulta” magát lakberendezővé, és pár éve létrehoztunk egy közös tervezőirodát, a Kaláka Stúdiót. Mindamellett, hogy nagyon jó egy csapatként dolgozni, inspiráló és ösztönző, kiemelten lényegesnek tartom megemlíteni, hogy a munkánk eredményessége nemcsak a szakmai felkészültségből adódik, hanem a szemléletből, amit az anyaság formált ilyenné. Ezt az érettséget és látásmódot elegyítjük a tervezésben eltöltött évek tapasztalatával.

• A tervezéskor az ott lakók egyéniségét ötvözöd a szaktudásoddal?
Ez nagyon fontos. Ez a szakma, sőt az összes tervezői szakma az alázatról szól, arról, hogy nem magunknak tervezünk (bár nagyon ritkán magunknak is). Létfontosságú megismernünk a megrendelő lelkületét, illetve, hogy segítségére legyünk abban, hogy jól körülhatárolja és minél pontosabban megfogalmazza mindenekelőtt magának, hogy mit szeretne. Aki építkezik, többnyire nagyon frusztrált, feszült, így mi belecsöppenünk egy kritikus állapotba, egy már adott pszichés lelki környezetbe. Nekünk szakmailag értékelnünk kell a helyzetet, a családi élet dinamikáját: hogyan, milyen ritmusban élnek – felnőttek, gyerekek –, pl. mikor vacsoráznak, együtt vacsoráznak-e? Milyen gyakran jönnek vendégek, milyen létszámú közös együttlétnek, vacsorának, beszélgetésnek kell teret biztosítanunk? Akkurátusan, a legapróbb mozzanatokra is kitérve, a megrendelővel együtt gondoljuk végig a fentieket. Az egyik legnehezebb rész egyetértést teremteni a felek között. Éreznünk kell a rezdüléseket. Óriási a feladat lelki összetettsége: mi nem házat, hanem otthont tervezünk.

• Szerinted miért van az, hogy nálunk a belsőépítészet egy picit mostohagyerek, ellentétben pl. Olaszországgal vagy Dániával?
Összetett a kérdés. Az első gondolatom az lenne, hogy anyagi vonatkozású, de valójában nem.

• Igény? Jobban mondva igénytelenség?
Pontosan így van. Ha manapság egy hétköznapi embert megkérdezünk, azt fogja mondani, hogy nincs rá szüksége, és az anyagi kerete is hiányzik ahhoz, hogy egy megtervezett környezetet hozzon létre, és ehhez megfizessen egy tervezőt. Pedig kis büdzséből megoldott tereknél is lehet szakember segítségét kérni, és ilyenkor nyilván a tervezési díjazás is arányos mértékű.

• Sokszor alakítod át otthon a lakást?
Nem. Nálunk a hálóterületek viszonylag kicsik, a nappali tér nagy. Ott cseperednek a lányok, minden ott történik, még a kutya is bent lakik. Gyakran fogadunk vendégeket, és ilyenkor szeretjük körbeülni a nagy asztalt bent vagy akár a teraszon. Egy nagy közös térben élünk együtt harmóniában, egy jól kitalált otthonban. Eddig senki sem panaszkodott, a gyerekek is mindig boldogan jönnek haza.

• Te hogy rendeznéd be a világot?
Amennyiben a világ az otthonom: olyan legyen, hogy tudjak benne élni. Olyan hely legyen, ahol végre hátradőlhetek, és jól érezhetem magam. Én elég puritán vagyok, szeretem azt, ami egyszerű, nálam a színek sem zajosak. Nyilván mindenki a saját színeit viszi bele az otthonába, apró, személyes tárgyakkal kiegészítve, de úgy vélem, a legfontosabb, hogy az épített miliővel biztosítsuk a nyugalmat magunk és családunk számára.



Ijesztő tünetek: a szamárköhögés

2022. március 07.

A kórkép világszerte előfordul, minden életkorban kialakulhat, legsúlyosabb a védettséggel nem rendelkező csecsemők Bordatella Pertussis okozta betegsége. A védőoltás célja elsősorban a súlyos, akár halálos kimenetelű csecsemőkori pertussis megbetegedés megelőzése.

Fotó: gettyimages.comNevét a jellegzetes, „szamárordításhoz” hasonló köhögésről kapta

A szamárköhögés (pertussis) tágabban értelmezve, különböző kórokozók által létrehozott tünetegyüttes (szindróma), melyet rohamokban jelentkező jellegzetes köhögés, hetekig tartó kórlefolyás jellemez. A kórokozók a Bordatella Pertussis, B. Parapertussis, B. Bronchiseptica baktériumok.

A II. világháború előtt évi 6–10 000 eset fordult elő Magyarországon, majd 1953-ban kiemelkedő járvány zajlott (57 000 eset).

  • A betegség leginkább cseppfertőzéssel terjed, a lappangási idő 7–14 nap, de lehet 21 nap is.
  • A Bordatellák fertőzőképessége nagy. A lappangási idő végétől kezdve a beteg fertőz.

1954 óta van pertussis ellen kötelező védőoltás

A vakcina óta meredeken csökkent a betegségek száma, átlag évi 4–10, aztán megtorpant a csökkenés, de évi 20 alatt volt. 2007–2008-ban általános, majd középiskolában derítettek ki pertussis járványt. Ezt követően 2009-től módosították az oltási rendet. Sem az oltás, sem a betegség átvészelése nem ad élethossziglani védelmet. Az anyától való védelem bizonytalan.

Ennek köszönhetően iskolai közösséget érintő járvány nem fordult elő.
Az elmúlt 5 évben átlagosan évi 25 volt a megbetegedés. Az átoltottság az oltási fegyelemnek köszönhetően 99%-os.

Kellemetlen panaszok, ijesztő tünetek

A szamárköhögés típusos esetben jellegzetesen három szakaszban lezajló betegség.

  1. Első ún. „hurutos szak” – 1-2 hétig tartó, főként éjszakai köhögés.
  2. Majd súlyosabbá váló tünetek mellett kialakul a „paroxizmális szak”. Jellemző a 4–6 héten át tartó rohamokban jelentkező kínzó köhögés, hangos, húzó belégzés a „szamárordítás”, majd a rohamot befejező hányás.
  3. A tünetek enyhülésével majd fokozatos megszűnésével 2-3 hétig zajlik a lábadozó, vagy „rekonvaleszcens szak”.
  4. A fiatal, oltatlan, vagy részben oltott csecsemőknél a köhögési rohamok végén légzésszünet (apnoe), vagy akár légzésleállás is lehet. Szövődményként középfülgyulladás, tüdőgyulladás jelentkezhet.
  5. A légúti inger, izgalom a betegség lezajlását követően hónapokig tart még. Diagnosztikus jelnek tartható, amikor a nyelv spatulával való megnyomása kiváltja a jellegzetes köhögést.
  6. Ha a szamárköhögés gyanúja felmerül a jellegzetes klinikai tünetek alapján, egyéb kórokozóra is gondolni kell, szóba jöhet pl. rhino-, parainfluenza-, adeno-, RS-vírus, Mycoplasma, Chlamydia, csecsemőknél Chlamydia trachomatis is.

Így állítják fel a diagnózis

Laborvizsgálat – vérvétel, jellegzetes az alacsony vérsüllyedés, emelkedett fehérvérsejtszám (lymphocyta túlsúly), torokváladék-kenet. Vérvizsgálatból a specifikus antitestkimutatás a betegség második szakában lehetséges.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...155156157...523
hírek, aktualitások

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb segítség vállfájdalomnál

2024. április 14.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szakszerű gyógytorna rendkívül sokat segíthet

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt. 

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.