Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Amit mi tehetünk a vírusok ellen

2021. december 31.

Covid-19, influenza, gyomor-bélhurut…Télen sajnos tombolnak a vírusok, és mindenkor, de idén a koronavírus további terjedése miatt különösen nagy hangsúlyt kell helyeznünk a hathatós védekezésre. Annak érdekében, hogy megtegyünk mindent, ami tőlünk függ – az oltakozáson és a hivatalos rendelkezések betartásán kívül – a fertőzés kockázatának csökkentésére, érdemes áttekintenünk a fontosabb megelőző lépéseket.

Fotó: gettyimages.comA tél többek közt azért is kedvez a vírusok terjedésének, mert a hideg csökkenti az immunrendszer védekezőképességének hatékonyságát. Amellett ebben az évszakban sok időt töltünk zárt térben, nem mindig jól szellőző helyen, és ez az összezártság is elősegíti a vírusok továbbadását. Így a leggyakrabban cseppfertőzés útján adjuk tovább a vírust, kilégzés, köhögés, tüsszentés stb. alkalmával, a vírust tartalmazó nyálcseppek levegőbe juttatásával.

Továbbá fertőzött tárgyak, felületek megérintésével is, amikor a vírus először a kézre, majd az arcunkat megérintve a szájba, orrba jut. Amellett a vírus egy semleges felületen változó ideig, pl. 24 órán át, vagy akár hosszabb ideig is fertőzőképes maradhat. A terjedés ellen, a védekezésben a magunk részéről a harci stratégia két fő eleme az immunrendszer erősítése és a higiénés követelmények betartása – emlékeztetőül érdemes összegezni őket.

Az ünnepi, családi étkezések során is tartsunk távolságot

A távolságtartásról az ünnepi asztal terítésekor és az ültetéseknél se feledkezzünk meg. Hiszen étkezés közben sokszor régen látott rokonainkkal úgyis beszélgetünk, mely óhatatlanul cseppfertőzéssel járhat. Amellett a szokásosnál alaposabb kézmosás után üljünk asztalhoz, mert a vírus gyorsan eljuthat a sótartóba, a borsdarálóba vagy bármilyen más tárgyba, amit étkezéskor közösen használunk.

Kezeljük jól a stresszt 

Számos tanulmány kimutatta, hogy feszült helyzetekben az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik. Márpedig ez a „stresszhormon”, ha nagyobb mennyiségben termelődik, gyengítheti az immunrendszert. Ezért stressz ellen pl. az ünnepi készülődés idején is tanácsos védekeznünk könnyen alkalmazható relaxációs technikákkal, jógával, meditációval. 

Gondoskodjunk az immunerősítő hatású D-vitamin beviteléről

A D-vitamin pótlása segíti a vírusfertőzések ellleni védelmet az immunitás támogatása révén. A napfény lehetővé teszi, hogy szervezetünk előállítsa a csontjaink egészségéhez is nélkülözhetetlen D-vitamint. Télen azonban a napsütés ritkább és gyengébb, mint más évszakokban, így a kevés napsütés hatására csökken szervezetünk D-vitamin szintje.

Ezért fontos, hogy télidőben fogyasszunk minél több, D-vitaminban gazdag élelmiszert. Ilyenek pl. a szardínia, lazac, tonhal, tőkehal, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gomba, zabpehely, narancs dzsúsz. Ezek az élelmiszerek amellett, hogy természetes D-vitamin források, bővelkednek az omega-3 telítetlen zsírsavban is, amely szintén szerepet játszik az immunrendszer erősítésében.

Kövessünk kiegyensúlyozott étrendet, és kellően hidratáljuk szervezetünket

A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az elegendő folyadékfogyasztás hozzájárul a jó általános egészségi állapot fenntartásához, ami elősegíti szervezetünk megfelelő immunválaszát is.

Gyakran szellőztessük ki a helyiségeket, legyen bármilyen hideg is odakint

A lakószobák, munkaszobák, egyéb helyiségek levegőjének megújítása a vírusok ellen alkalmazott, hatékony lépések közé tartozik. Rövidebb ideig, de rendszeresen és intenzíven szellőztessünk, tárva-nyitva hagyott ablakok mellett engedjük be a friss levegőt.

Védjük magunkat, ha tömegközlekedünk

A fertőzés kockázata megnő a járművek zárt terében, a kötelező maszkhasználat ellenére is. Ezért tanácsos, amennyire lehet, távolságot tartani a többi utastól, és ha tehetjük, a zsúfolt jármű után megvárni a következőt, amely valószínűleg üresebb lesz. Továbbá viseljünk kesztyűt a fertőzés szempontjából veszélyes fogantyúk, ajtó kapaszkodók használatakor.

Tisztítsuk rendszeresen  a fertőzés kockázatát jelentő  felületeket

Járvány idején a baktériumölő törlőkendők vagy spray-k használatosak a gyakran érintett, különböző felületek, ajtókilincsek, kapcsolók, tabletek, telefonok, számítógép-billentyűzetek stb. fertőtlenítésére. A szanitereket pedig a szokásosnál többször, szintén fertőtlenítő szerekkel tisztítsuk.

Gyakran és precízen mossunk kezet

Ez az a tevékenység, melynek fontosságát a vírusok elleni védekezésben nem lehet elégszer megerősíteni. A hatás érdekében szappant és meleg vizet használjunk, és a kézmosást precízen, legalább fél percig végezzük, a szárítás céljára pedig eldobható papírtörlő a leginkább ajánlott. Vagy ha mindez nem áll rendelkezésre, mindig legyen nálunk valamilyen kézfertőtlenítő szer (pl. hidro-alkoholos, fertőtlenítő gél, kendő, spray stb.).



Magányosnak érzem magam az ünnepek alatt, mit tegyek?

2021. december 31.

Egyes emberek magányosnak érezhetik magukat akkor is, ha nincsenek egyedül az ünnepek alatt, de esetleg nehéz életszakaszon mennek keresztül. Míg mások ebben az év végi időszakban fizikailag távol vannak szeretteiktől, barátaiktól, és emiatt vesz erőt rajtuk az elhagyatottság érzése. Ilyen és hasonló esetekben tudjunk megoldásokat találni a lelki egyensúly és az önbizalom visszanyerésére.

Fotó: gettyimages.comA magány, ha megtapasztaljuk, és nem mi választjuk, negatívan befolyásolhatja mentális egészségünket . A karácsonyi ünnepek pedig, noha az öröm megosztásának pillanatai lehetnének,, tovább ronthatják a helyzetet. Valójában azok az emberek, akik egyedül vannak, vagy egyedül érzik magukat, az év végi ünnepeket olyan stresszes időszaknak érzékelik, amely visszavezeti őket elszigeteltségükbe .

Az ünnepek alatti egyedüllét felerősítheti ezt az érzést, hiszen a társadalom negatív képet alkot a magányról ünnepek idején.. Íme néhány módszer, amellyel próbáljuk meg  jobban átélni ezt az érzelmet, és tanuljuk meg józanul kezelni.

Ne tartsuk „kényszernek” a karácsonyi összejöveteleken való részvételt

A családi karácsonyok körül kialakult, mindenütt jelen lévő képek és elvárások különösen felszínre hozhatják félelmeinket, aggodalmainkat, konfliktusainkat, vagy a bennünk rejlő frusztrációt, szorongást, szomorúságot.  És olykor nem zárja ki a magány érzését az sem, ha párkapcsolatban vagy a családdal körülvéve éljük meg az ünnepet.  Míg sokunk élvezi a magára szánt időt, addig mások  egyedül érzik magukat családban vagy baráti társaságban. az év végi ünnepekkor.

Többek között az egyik ránk nehezedő nyomás lehet ebben az időszakban, hogy pl. minden (családi) eseményen részt kell vennünk. Különösen nehezen éljük meg ezt akkor, ha a családi kapcsolataink nem igazán jók, vagy olyan nehéz életszakaszon megyünk keresztül, amelynek gondját nem feltétlenül szeretnénk megosztani másokkal. Ilyen esetben egyetlen megoldás kínálkozik jó hangulatunk fenntartásához és a depresszió elkerüléséhez: ne érezzük kényszernek az ilyenkor szokásos látogatásokat, a részvételt ezeken az eseményeken.

Semmi rossz nincs abban, ha kerüljük a találkozást azokkal a személyekkel, akik ronthatnak lelkiállapotunkon. Vagy próbáljunk a lehető legrövidebbre fogni a vlük tölthető időt az adott eseményen. Ennek ellenére fontos, hogy ne zárkózzunk be a „buborékunkba”, és ne maradjunk távol minden ünnepi rendezvénytől, tevékenységtől. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk-e a megfelelő egyensúlyt.

Bánjunk óvatosan a közösségi médiával, mert ha túlzásba visszük, még magányosabbnak érezhetjük magunkat 

A közösségi médiában található, az ünnepen készült fényképeket, videókat nézegetve az lehet a benyomásunk, hogy mások boldogabbak, mint mi. A karácsony táján küldött üzenetek és képek  szorongás forrásává válhatnak. Egy nemrégiben készült, francia tanulmány becslése szerint a közösségi média használatának korlátozásával jelentősen csökkentjük a magány és a depresszió érzését.

De ha mégis úgy véljük, hogy ilyen megoldást kell keresnünk a bennünk lévő üresség kitöltásáre, inkább telefonáljunk egy közeli barátunknak, és látogassuk meg, Amikor viszont távol vagyunk szeretteinktől (pl. a Covid-19 járvány okozta betegség vagy bezártság miatt),  a különféle technlógiai eszközök lehetővé teszik , hogy kapcsolatot tartsunk velük és másokkal, így kordában tartva magányunkat.

Önkénteskedjünk, hogy szükség legyen ránk, és ne érezzük az egyedüllétet az év végi időszakban

A magány alááshatja önbecsülésünket. Azt érezteti velünk, hogy mások számára nem jelentünk semmit, és nincs szükség ránk. Ezen érzés leküzdésének egyik módja lehet, ha ünnepek alkalmával önkéntes munkát végzünk, pl. segítünk a rászorulóknak. Számos olyan intézmény, egyesület vagy kórház működik, ahol az ünnepkör idején karácsonyra vagy az újévre/szilveszterre felajánlhatjuk a segítségünket. Egy jó tanács: annak érdekében, hogy tevékenységünknek értelme legyen, és jól érezzük magunkat: feltétlenül keressünk olyan ügyet, amely közel áll a szívünkhöz.



Készülj az influenza ellen!

2021. december 30.

A kezdődő hideg tél kedvez a megfázásnak. Gyakran érezhetjük levertnek, fáradtnak magunkat, aminek a hátterében akár influenza is húzódhat.

Fotó: gettyimages.comAz influenza megbetegedést egy RNS-vírus okozza, amely igen ragályos, emberről emberre terjed orrváladékkal, köhögéssel vagy tüsszögéssel. Mindenkit megbetegíthet, azonban előfordulási gyakorisága gyermekkorban a legmagasabb. A legtöbb embernél a tünetek csak pár napig tartanak, amelyek a következők lehetnek: láz, köhögés, torok-, fej-, izomfájdalom, fáradtság, levertség, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás. A tünetek nagyon általánosak, hátterében más megbetegedés is állhat.

Az influenzavírusok az ún. orthomyxoviridae családjába tartózó kórokozók, amelyeknek három alcsoportját különítjük el: az A-t, a B-t és a C-t. Ezek közül leggyakrabban az Influenza A vírus okoz emberben megbetegedést. A vírus mindössze 8 gént kódoló RNS-ből áll, amit kívülről fehérjék burkolnak. Immunológiai szempontból a felszíni fehérjék két alkotóeleme meghatározó jelentőséggel bír: a haemaglutinin (H) és a neuraminidáz (N). Ezek megléte szükséges ahhoz, hogy a vírus a légzőszervünk nyálkahártyáján megtapadjon, majd szaporodjon. A vírus ezen részei nagyon variábilisak, így az influenza A vírusnak rengetek alfaját különböztetjük meg. Mindenki hallott már a híres sertésinfluenzáról vagy H1N1 típusú vírusról. Ennek neve is a vírus speciális alkotóelemeire utal.

Az influenzavírus különösen veszélyes lehet a gyermekekre, a 65 évnél idősebbekre, a terhes nőkre, valamint az immunbetegekre. Náluk az influenza nemcsak egyszerű megfázás képében jelentkezhet, hanem napokig tartó magas lázzal, tüdőgyulladással, vagy akár halállal is járhat. Így fontos hangsúlyozni, hogy az influenza ellen ma már van megfelelő védőoltás, így az éppen aktuálisan terjedő törzs ellen védettséget élvezhetünk.

Házi praktikák

A kórokozók támadásainak sokkal jobban ellenáll szervezet, ha az immunrendszer erős. A helytelen táplálkozás, nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód mind gyengítik szervezetünket. Ezért erősíteni és támogatni kell az immunrendszert, hogy kifogástalanul működhessen.

Klasszikus segítője immunrendszerünknek a C-vitamin. Ez a vitamin bevihető gyümölcsökkel – például kivivel, naranccsal, citrommal-, de savanyú káposztával, vagy pezsgőtablettával is. A közvetlenül forró teába csepegtetett citromlé sajnálatos módon elveszti hatását, hiszen a C-vitamin magas hőfokon bomlásnak indul.

A fokhagyma a népi gyógyászat meghatározó kelléke, nem hiába, hiszen vírusölő és antibakteriális hatása mellet az orrdugulást is megszünteti. Hetente egyszer nyers fokhagyma fogyasztása kellő védelmet nyújt.



Acerola, a C-vitaminbomba

2021. december 30.

Ez a C-vitaminban rendkívül gazdag kis „cseresznye” (valójában citrusféle) csodát tehet a fáradtság ellen. Az acerola (Malpighia emarginata) vagy más néven barbadosi cseresznye egy skarlát bogyójú növény, mely vadon nő, de termesztik is, pl. Brazíliában, Dél- és Közép-Amerikában vagy Jamaikán.

Hatásai
Egy maroknyi friss gyümölcs vagy csészényi kipréselt lé már hat a láz és hasmenés (vérhas) ellen, többek közt gyulladásgátló és vizelethajtó hatása miatt.

Az acerola fő erénye magas C-vitamin-koncentrációja:
kb. 2 g-ot tartalmaz belőle 100 g gyümölcshús, ami 10-40-szerese a narancsénak!

Bővelkedik még magnéziumban és káliumban, tartalmaz A- és B-vitaminokat, vasat és erős antioxidáns hatású polifenolokat. Egyes tanulmányok kimutatták fertőzések (pl. gombás vagy tbc-fertőzés) ellen kifejtett hatását, sőt állatokon rákellenes tulajdonságát is. Élénkíti a májat és a vesét.

Az acerola fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott (kivéve a néhány adott betegségben szenvedőket) élénkítő és tonizáló hatása miatt. Ami a magas C-vitamin-tartalom jelen-
tőségét illeti: a mellékveséknek nagy mennyiségű C-vitaminra van szükségük a hormonok szintéziséhez, ennek hiánya állandó és tartós fáradtságot okozhat. A C-vitamin pótlására szolgálhat az acerola rendszeres fogyasztása.

Hogyan és mikor fogyasszuk?

A C-vitamin pótlása többféle módon történhet. Részesítsük előnyben a természetes forrásból származó vitamint (így az acerola cseresznye kivonatát) a szintetikussal szemben a jobb felszívódás miatt. Válasszunk minimum 500 mg acerolatartalmú készítményt, maximum 1000 mg-ig (1 g) terjedően, a szedését két részre osztva, reggel és este.



Már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye?

2021. december 29.

Fotó: gettyimages.com

A tudósok azt találták, hogy a magas zsírtartalmú táplálékkal etetett egéranyák ivadékainál nagyobb eséllyel alakult ki az agyi vérellátás rendellenessége. Ez az Alzheimer-kór egyik jellemző tünete – számolt be a The Daily Telegraph online kiadása az Oxfordban zajló Alzheimer-kór Kutatási Konferencián ismertetett eredményekről.

Talán már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye: azok az anyák, akik a terhesség alatt sok zsíros ételt esznek, lehet, hogy érzékenyebbé teszik gyermekeiket a súlyos betegségre – állapította meg egy új, állatokkal végzett brit kutatás.

Ezért fontos, hogy egészségesen egyen a kismama

A szakemberek úgy vélik, hogy bár további kutatások szükségesek, az eredményeknek fontos emberi vonatkozásai lehetnek. Cheryl Hawkes, a kísérletek vezetője, a Southamptoni Egyetem munkatársa elmondta: az első eredmények alapján úgy tűnik, a várandósság alatti anyai diéta hosszú távon befolyásolhatja a gyermekek agyának és érrendszerének egészségét.

“Azt ugyan még meg kell vizsgálnunk, hogyan “fordíthatók le” az eredmények az emberre, azt azonban már jó ideje tudjuk, hogy a várandós anya egészségének megóvása csökkentheti a gyermekek betegségeinek későbbi kockázatát” – magyarázta Hawkes.

A kutatást finanszírozó karitatív szervezet igazgatója, Eric Karan szerint az eredmények tovább bizonyítják, hogy az élet későbbi szakaszában fellépő Alzheimer-kórra hatással van a korai életszakaszok egészségi állapota is.



Szolárium és gél lakk? Óvatosan az UV-fénnyel!

2021. december 29.

A szoláriumban és a gél lakkozásban van egy közös pont: az UV-fény. Egyben ez jelenti a veszélyforrást is, a neves szakmai szervezetek szerint. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek fontos az évenkénti orvosi kontroll.

Fotók: pixabay.comMit ér meg a barnaság és a csillogó köröm?

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Mára azonban az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya (UV) fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját – különösen a 45 év alatti nőknél. Éppen ezért az elmúlt 20 évben kutatások sora vizsgálta a napágyak használata és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét.

A cigarettafüsthöz hasonlóan a szoláriumokban tapasztalható UV sugárzást is rákkeltőnek és veszélyesnek minősítette két jelentős szervezet: a The United States Department of Health and Human Services és a World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer. A tudósok úgy vélik, 75 százalékkal nő a melanóma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak. Egy 2010-es tanulmányban több, mint ezer, 25-59 éves, melanómával diagnosztizált személyt vizsgáltak és kiderült, hogy 62,9 százalékuk rendszeresen szoláriumozott.

Mindezek miatt több országban – például Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Finnországban és Nagy Britanniában – ma már csak 18 éven felülieknek engedélyezik a szoláriumozást, és az Egyesült Államok néhány államában is hasonló megszorító intézkedéseket hoztak. Az ellentábor ugyanakkor a D-vitamin pótlás fontosságát hangsúlyozza, de tudni kell, hogy az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és  megfelelő táplálkozással, esetleg étrend-kiegészítéssel ezt kockázatmentesen is megtehetjük.

Az UV-fénnyel ugyanakkor nem csak a szoláriumban találkozhatnak a nők, hanem a gél lakk felvitelekor is. A száradási idő lerövidítése érdekében levegőt fújó, UVA-fényt kibocsátó eszköz használata ráadásul már nem csak a manikűr-szalonokban fedezhető fel, de otthoni használatra sem nehéz egy ilyen készüléket beszerezni. Ezzel tulajdonképpen ugyanaz a probléma, mint a napágyak esetében: ez a fajta fény növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát és gyorsítja a bőröregedést is. Érdemes tehát körültekintően szépülni!



Különleges maradvány tünetek a deltával fertőzötteknél!

2021. december 28.

A negyedik hullám betegeinek is ajánlott a post COVID szűrés! Kortól és nemtől függetlenül minden 20-adik COVID-19 beteg fájdalmakkal küzd még hónapokkal a fertőzést követően is. Emiatt Érdemes mindenkinek a fertőzés után 1-1,5 hónappal post COVID szűrésen részt venni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A betegségen átesett páciensek 3,5%-a panaszkodik légzési nehézségre, míg ugyanennyi érintettnél magas vérnyomás alakul ki tartósan. Szintén a volt COVID-19 betegek 3-3%-a számol be tartós rossz közérzetről és fáradtságról, valamint arról, hogy tartósan magas lett a koleszterinszintjük.
Szintén közel hasonló arányban figyelhető meg (2%) abnormális szívműködés.   (forrás)

Ezek a fenti több hétig vagy akár hónapokig fennmaradó tünetek a COVID-19 fertőzés súlyosságától, az adott páciens korábbi egészségi állapotától függetlenül fennmaradhatnak. A delta variáns után megfigyelhető maradványtünetek köre is némileg eltér a korábban tapasztalt panaszoktól. Itt is elsődleges szövődmény lehet a légzési nehézség vagy légszomj, a nem megfelelő szívműködés, az általános fáradtság vagy kimerültség, amely fizikai vagy szellemi tevékenységek után súlyosbodik, ehhez társulhat gondolkodási vagy koncentrációs nehézség, köhögés, mellkasi vagy gyomorfájdalom. Ezen túl egyre gyakoribb panasz a fejfájás, a gyorsan dobogó szív, az ízületi fájdalom és a tűszúrás-érzés a szervezetben.

Többen hónapokig hasmenéstől szenvednek, alvási problémáik vannak és különleges bőrkiütések is kialakulhatnak. Előfordulhat szédülés, hangulatváltozások és a menstruációs ciklus átalakulása a hölgyeknél. A gyermekek 5-8%-nál figyelhető meg a sokszervi gyulladás, amely 4 héttel a fertőzés után jelentkezik a legtöbbször. (Forrás

Látható, hogy a COVID-19 betegség után nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a szervezet állapotára

Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója kiemelte: „Mindazoknak, akik bizonyítottan átestek a COVID-19 fertőzésen, érdemes a betegséget követően 4-6 héttel post COVID szűrésen részt venni. Egyrészt a rejtve maradó szív- és érrendszeri problémák – ilyen például a magas vérnyomás, a szívritmus zavar vagy a szívizom gyulladás – akár végzetes eseményekhez is vezethetnek, ha nem ismerik fel őket és nem kezelik időben. Másrészt a beteg további életminőségét jelentősen javítja, ha szakorvosi segítséget kap a később is megfigyelhető utópanaszok kezeléséhez. Minden COVID-beteg azt várja, hogy mielőbb visszanyerje korábbi erőnlétét és energiáját.”


Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére!

2021. december 28.

A téli időszakban időnk több mint 80 %-át rendszerint belső terekben töltjük. De mit tehetünk annak érdekében, hogy zárt tereink levegője egészséges legyen? Nem árt kibővíteni ismereteinket, és megfogadni néhány jó tanácsot.

Fotók: pixabay.comBezárkózva a jó meleg szobába, otthonainkban, vagy akár a munkahelyen, azt hihetjük, hogy távol tartjuk magunkat a szennyezett levegőtől. Pedig ez egyáltalán nincs így… Fűtőkészülékek, tisztítószerek, festékek, a bútorokon, szőnyegeken lerakódó por, a különféle házimunka vagy a kívülről beszivárgó nedvesség okozta beltéri nyirkosság, barkácsolás, dohányzás – mind-mind szennyezheti a belső terek levegőjét. Ami mindvégig kihatással van az egész nap folyamán belélegzett levegőnkre, gyakran légzési és egyéb problémákat okozva (különösen az arra érzékeny személyeknél). Hogyan kell hát a zárt terek minőségét a megfelelő szinten tartani? Ehhez adunk jó tanácsokat.

Szellőztessünk naponta többször is, de legalább 30 percet!

Szigetelőanyagok, műanyag nyílászárók, dupla falú ablaküveg… Ezek egyre jobban védenek a hidegtől, így belső tereink szinte „légmentesek” lehetnek. Így még fontosabb szellőztetni, és cirkuláltatni a friss levegőt. Télen is fontos, akár falun, akár városon lakunk, hogy reggelente és esténként 10-15 percig szellőztessük szobáinkat, nagyra nyitva az ablakokat. De természetesen minden, a belső tér levegőjét szennyező tevékenység alkalmával is (tisztítószerekkel végzett házimunka, barkácsolás stb.), vagy ha elhasználódik a levegő. Ez alapvetően fontos a levegő oxigéntartalmának megújítása szempontjából – kilégzéskor széndioxid távozik a tüdőből – és a beltéri légszennyeződések eltávolítása végett.

Ügyeljünk a hálószoba egészséges levegőjére!

Általában ebben a szobában töltjük a legtöbb időt, így fontos annak megfelelő hőmérsékleten tartása. A jó alváshoz 18-19 fok közti szobahőmérséklet az ideális, noha sokan melegebbre állítják a fűtést. Ami a levegő tisztaságát illeti: ki kell zárni a hálószobából minden szennyező forrást, pld. esetlegesen káros (sugárzó) elektromos berendezéseket, allergiát okozó anyagokat (ilyen lehet pld. az állatszőr, emiatt háziállatunk ne aludjon a hálóban), vagy az ágy alatt, a szekrény tetején tárolt papírdobozokat, egyéb tárgyakat, melyek porfészkek lehetnek. Amellett reggel hagyjuk az ágyat egy ideg nyitva, az ágyneműt szellőzni, az óhatatlanul megjelenő nyirkosság megszüntetésére, és az atkák elleni védelem céljából is.

 Figyeljünk a megfelelő beltéri hőmérsékletre és páratartalomra!

Egy lakásban a 19-20 fokos hőmérséklet és 40-60%-os páratartalom az ideális.  Valójában, ha túl száraz a levegő, a nyálkahártya és a bőr kiszárad, a szemben szúró, égető érzés léphet fel. Ha viszont ellenkezőleg, túl párás a levegő, az sem jó: többek közt orrfolyást, légzési panaszokat eredményezhet. Továbbá a túl magas páratartalom kedvez a háziporatka és a penészgomba terjedésének. Ahhoz, hogy ellenőrizzük ezeket a paramétereket, tanácsos beszereznünk egy hőmérséklet-páratartalom mérőt.



Száz év után került elő anyja karácsonyi kívánságlistája

2021. december 27.

Éppen száz éve, 1911 karácsonyán írta össze kívánságait egy akkor 11 éves kislány, akinek fiához most jutott el a kéménybe rejtett lista - számolt be a különös centenáriumról a BBC hírportálja.

Az 1911. december 24-i keltezésű levél egy dublini ház kéményében volt elrejtve 1992-ig, amikor az új tulajdonos a központi fűtésre való átállás során rábukkant.

Hannah Howard szándékosan dugta el egykor a levelet, mert az utókornak szánta a régi idők mementójaként. A felfedező most látta elérkezettnek az időt, hogy leletéről nyilvánosan is beszéljen, ez az Irish Times című lapban megjelent beszámoló jutott el a valamikori kislány fiához, aki közben másfélszáz kilométerrel távolabb költözött.

"Alig hittem el, elképesztően meglepett, ez egy nagyon édes, tipikus gyereklevél" - lelkendezett Victor Bartlem, az 1978-ban elhunyt hölgy fia.

"Egy babát akarok és egy kapucnis esőkabátot és egy pár kesztyűt és egy cukorba mártott almát és egy arany pennyt és egy ezüst hatpennyst és egy hosszú karamellát" - írta száz éve Hannah, aki 1900 karácsonyának első napján született.



A karácsonyfa százmillió éve nem változott

2021. december 27.

Kanadai kutatók szerint 100 millió éve nem változott a tűlevelűek, köztük a fenyőfélék géntérképe. Ez a páratlan genetikai stabilitás magyarázatot ad arra, miért hasonlítanak a mai tűlevelűek a dinoszauruszok korából származó fosszíliákra.  

A Laval Egyetem kutatói és a kanadai erdőszolgálat szakemberei a tűlevelűek genomját hasonlították össze a virágos növények géntérképével. A két növénycsoportnak egyazon őse volt, ám mintegy 300 millió évvel ezelőtt "szétváltak útjaik".
 
A szakemberek a mind a tűlevelűekben, mind a virágos növényekben meglévő 157 géncsalád struktúráját vetették egybe. Megfigyelték, hogy a tűlevelűek genomja különösen stabil maradt az elmúlt 100 millió évben, miközben a virágos növényeké jelentősen megváltozott. Ez a változatlanság magyarázza a tűlevelűek alacsony fajrátáját. A világon jelenleg csupán 600 tűlevelű faj létezik, miközben a virágos növényeknél több mint 400 ezer figyelhető meg. 4
 
"Úgy tűnik, a tűlevelűek fejlődésük korai szakaszában egyensúlyt teremtettek környezetükkel, és még ma is mindenféle fortély nélkül virulnak szerte a világon, különösen a hűvös klímában. Velük ellentétben a virágos növények intenzív evolúciós nyomás alatt állnak, amikor túlélésükért, szaporodásukért harcolnak" - idézte Jean Bousquet professzort a Science Daily tudományos hírportál. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...168169170...522
hírek, aktualitások

Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 09.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.