Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tanulás, nem csak a gyereken múlik

2021. november 12.

“Mutasd a bizonyítványod, megmondom, ki vagy” – vélekedik sok szülő. Rosszul. Aki csak gyermeke érdemjegyeit nézi, számos lehetőségtől fosztja meg gyermekét és önmagát is. Sajátítsa el ön is a modern pszichológiai ismereteket – a pozitív eredmény bizonyosan nem marad el. 

Sikerközpontú, modern világunkban már nemcsak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is egyre inkább elvárás a teljesítményorientált hozzáállás. Az általános felfogás szerint a gyerek tanuljon minél jobban, hozzon jó vagy kiváló jegyeket, fejlődjön folyamatosan, illetve, ha lehet, akkor iskolán kívül is érjen el jó eredményeket. De ez nem mindig van így, hiszen nem tökéletes világban élünk, és törekvéseinket sokszor nem koronázza siker. Sok szülőben felmerül a kérdés: tanuljon-e együtt  gyermekével annak érdekében, hogy jó vagy még jobb tanuló legyen, vagy esetleg azzal tesz jobbat, ha a gyermekre bízza a dolgot?

Igen is meg nem is!

Alsós gyerekek esetében mindenféleképpen szükséges a folyamatos jelenlét és terelgetés, hiszen számukra az iskola még olyan új dolog, ami állandóan ismeretlen helyzeteket szül. Nagyon lényeges, hogy a szülő és a gyerek együttes erővel és közreműködéssel határozza meg az iskola és a tanulás körüli szokásokat és tevékenységeket, illetve hogy a szülő rávezesse a gyereket a tanulásra, a feladataira. Ha az efféle ’’fogódzkodókat’’ jól sikerül kialakítani,   akkor a gyerek idősebb, felső tagozatos korában önállóan is képes lesz  boldogulni. Ha az első pár osztálynál szülőként sikerül megalapoznunk az iskolához és a tanuláshoz való pozitív viszonyt, akkor annak a későbbiekben még nagyobb hasznát fogjuk venni. Mindig biztosítsuk a gyereket arról, hogy hozzánk bármikor fordulhat, hogyha kérdése van, vagy segítségre, támogatásra van szüksége.

Ám azt minden esetben érdemes a szülőknek tudatosítaniuk önmagukban, hogy egy szülő csak a legritkább esetben képzett tanár. Így könnyen előfordulhat az is, hogy nem megy a korrepetálás, és az intenzív együtt tanulás a gyerekkel kudarcot vall, és bármennyire is segíteni akarunk neki, idegeskedéssel, összeveszéssel, netalántán kiabálással, sírással végződik a közös tanulás. Így nyilván egyik félnek sem lesz sikerélménye. Azonban ha így alakul, sincs – de  bölcs dolog korrepetitort fogadni – kisebb és nagyobb gyerekek esetében is. A szülőnek nem feltétlenül kell a gyerek tanárának vagy edzőjének lennie!

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy jól működik az együtt tanulás,  egy idő után akkor is ’’engedjük el a gyerek kezét’’, hagyjuk őt egyedül tanulni, hogy önállóan mehessen végig a tanulás útján és annak összes szakaszán. Maximum hogyha végzett, akkor igény esetén kérdezzük ki tőle a tanultakat – tehát ellenőrző funkciót lássunk el.

A korrepetitor szükségessége

Kétségtelen, hogy egy türelmes és képzett különtanár jó szolgálatot tehet, hiszen a plusz, irányított gyakorlással a tudás még inkább elmélyíthető, és a gyermek  átsegíthető az esetleges tantárgyi problémákon, arról nem beszélve, hogy a szülő–gyermek kapcsolat se romlik meg a közös tanulás nehézségei miatt.

Érdekes jelenség azonban, hogy a mai teljesítményorientált világunkban már nemcsak a rosszabb nebulók mellé hívnak külső segítséget, hanem akár egy jó  tanuló mellé is keresnek különtanárt. Természetes, hogy mindenki szeretné, ha sikeres felnőtt válna csemetéjéből, de a különórák tömkelege csak addig működhet, amíg a gyereknek is van kedve, motivációja ezekhez és a jövője szempontjából fontos lehet az adott tantárgy (pl. külön angolóra).



A stressz káros hatása mozgásszerveinkre

2021. november 11.

Gyakran előfordul, hogy a gerinc fájdalmának hátterében nincs röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás. Ilyenkor gondolni kell arra, hogy a panaszokat a mindennapi feszültség okozza. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy hogyan függ össze a mentális állapot a nyak, a derék, valamint a hátfájdalmakkal.

Mik azok a stresszreakciók?

A mozgásszervi problémák jó része civilizációs ártalom, amely a mozgáshiányból, az ülő életmódból a helytelen tartásból és a mindennapi feszültségből ered. A pszichikai és/vagy fizikai eredetű stresszre az ember „stresszreakciókkal” válaszol. Ez olyan kémiai és hormonális változások összessége, amely mobilizálja a vészhelyzettel való megküzdéshez szükséges erőforrásokat. Őseink életében ezeknek az élettani változásoknak főleg akkor volt szerepük, amikor védekezni, harcolni, vagy menekülni kellett.  Ma már inkább olyan helyzetekben van jelentőségük, amelyek feszültséget váltanak ki belőlünk, mert megítélésünk szerint veszélyeztetik testi és lelki jóllétüket.

Ilyenkor felgyorsul a pulzus, emelkedik a vérnyomás, kitágul a pupilla, megfeszülnek az izmok. A stresszre adott válaszreakció nagyon hasznos és szükséges az ember számára, hiszen fenyegetettség esetén, a szervezet ilyen módon mozgósítja tartalékait. Baj akkor van, ha ez a „készültségi állapot” nem szűnik meg a veszély elmúltával, hanem állandósul. Ebben az esetben a szervezet nem tud „kikapcsolni”, ami nagy megterhelést jelent a szív- és érrendszerünkre, az idegrendszerünkre és a mozgásszerveinkre is.

Vezető tünet a nyak-, a váll- és a derékfájás

Ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, a test folyamatosan veszélyt érzékel, az izmok tartósan megfeszülnek, amely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi elváltozásoknak. A hosszas izomfeszülés izomgörcsöt okoz, amelynek hatására könnyen kialakulhatnak izomcsomók, fájdalmas pontok (trigger pontok) melyek akár krónikus fájdalommal is járhatnak. Sajnos, ha hosszú ideig fennáll ez az állapot, az állandó feszülés miatt az izmok, inak, szalagok egyensúlyi állapota megbomlik, “beáll” a nyak, a vállöv, befeszül az ágyéki gerincszakasz.

„A hozzám fordulók jelentős része derék-, nyak-, illetve vállfájdalomtól szenved. Bár a tünet valós, nagyon gyakran előfordul, hogy a háttérben még sincs röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás. Ilyenkor gondolni kell arra is, hogy a mozgásszervi bántalom pszichoszomatikus eredetű” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Mi segít a stressz okozta fájdalmon?

Átmenetileg a pszichés eredetű fájdalom csökkentésében segíthetnek a szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítók és a patikában kapható izomlazító krémek. Tartós sikerre azonban – főleg ha a probléma már állandósult, – az aktív fájdalomcsillapítás alkalmazásával lehet számítani.

Ez egy komplex mozgásszervi terápia, amely egy injekciós kúrából, valamint a mozgásfunkciókat visszaállító funkcionális gyógytornából áll. Ez a két kezelési mód már rövid időn belül gyorsan és hatékonyan megszűnteti az izomfeszülést, valamint az ehhez kapcsolódó fájdalmakat, és mozgáskorlátozottságot. Mivel az alkalmazott hatóanyag kombináció személyre szabott, nagyon jó eredményeket lehet elérni a tartós gyógyulásban. Nem kell attól sem tartani, hogy megterheli a szervezetet, hiszen szteroid-mentes és semmilyen egyéb kémiai összetevőt sem tartalmaz.



A látásproblémák is okozhatnak tanulási zavarokat

2021. november 11.

Elkezdődött a tanév, a gyermekek újra beültek az iskolapadba. A kezdeti lelkesedést azonban hamar felválthatja a figyelmetlenség, türelmetlenség. Mielőtt azonban megdorgálnánk, járjunk utána annak, hogy miért viselkedik így. A magatartásproblémáknak ugyanis korábban nem sejtett szervi okai is lehetnek, amelyek sokszor csak az iskolakezdés után derülnek ki.

„Ha a gyermekünk az órán nem figyel, rendetlenkedik vagy akár elveszíti az érdeklődését, hamar rásüthetik, hogy figyelmetlen vagy magatartászavaros. Pedig a tünetek mögött akár rossz látás vagy hallás is állhat. Gondoljunk csak bele, ha a kisdiák látása nem jó, nem látja megfelelően a táblát, nem tudja elolvasni a betűket vagy a számokat, nem fogja őt lekötni az új információ, unatkozni kezd. Feszültté, ingerültté vagy figyelmetlenné is válhat, ráadásul kisiskolás gyermekünk nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy miért viselkedik így. Ezért nagyon fontos, hogy érezze a támogatást mind a szülők, mind pedig a pedagógus részéről, akik együtt, valamint szükség esetén szakorvos bevonásával közösen kideríthetik a probléma valódi okait” – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

Melyek a legjellemzőbb szemészeti tünetek?

Ha a gyermekünk szeme:
– gyakran piros,
– szemhéja lelóg,
– kancsalságot észlelünk nála,
– gyakran panaszkodik fejfájásra,
– állát leszegve vagy felemelve néz,
– hunyorogva nézi a táblát vagy olvas,
– olvasás, írás során szinte belebújik a könyvébe, füzetébe,
ezekben az esetekben javasolt szemészorvos felkeresése. Ilyenkor  ugyanis megalapozott lehet egy olyan szervi probléma, amely akár okozhat tanulási nehézséget és fegyelmezetlenséget is.



A testedzés gátolhatja a daganat növekedését

2021. november 10.

Ágynyugalom helyett a testgyakorlást ajánlja a rákos betegeknek egy ausztrál egyetem kutatása.

Fotó: gettyimages.comA testedzés hatására az izmok úgynevezett miokineket – a fehérjék egy fajtája – választanak ki a véráramba. Az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) tudósai kimutatták, hogy a miokinek gátolhatják a tumor növekedését, sőt segíthetik a rákos sejtek elleni harcot is.

Klinikai vizsgálatuk során elhízott prosztatarákos betegek végeztek 12 héten át rendszeres testmozgást. A program előtt és után is vért vettek tőlük. A vérmintákat közvetlenül élő prosztatarákos sejtekre helyezték.

A kutatást felügyelő Robert Newton professzor szerint az eredmények segítenek magyarázatot adni arra, miért fejlődik a rák lassabban a testmozgást végző páciensek szervezetében.

“A betegek rákellenes miokinjeinek koncentrációja nőtt a három hónap alatt. Amikor a program előtt és utána levett vérmintákat az élő daganatsejtekre helyeztük, azt láttuk, hogy az edzések utáni minta jelentősen gátolta a daganatsejtek növekedését. Ez nagyon lényeges, mert arra utal, hogy a rendszeres testedzés a szervezetben rákellenes környezetet teremt” – idézte a professzort a medicalxpress.com.

A Medicine and Science in Sports and Exercise című szaklapban ismertetett kutatás vezetője, Jin-Soo Kim azt mondta, hogy ugyan a miokinek küldhetnek a rákos sejteknek olyan szignált, hogy lassabban növekedjenek – vagy teljesen álljanak le -, de maguk nem képesek elpusztítani őket.

A miokinek azonban a véráramban lévő immunsejteknek jelezhetik, hogy aktívan harcoljanak a rák ellen.

Newton szerint a testedzés emellett kiegészíti a prosztatarák elleni más kezeléseket, köztük az úgynevezett androgén deprivációs terápiát (ADT), amely hatásos és gyakran alkalmazzák, ám az izomtömeg jelentős csökkenéséhez és a zsírszövet növekedéséhez vezet.

A kutatás minden résztvevője ADT-t kapott és elhízott volt, az edzésprogram alatt csökkent a zsírtömegük, az izomtömegüket megtartották. Newton szerint a mechanizmus nemcsak a prosztatarák, hanem minden rákfajta esetében létezik.

Az ECU folytatja a kutatást, lesz olyan vizsgálatuk, amelyben előrehaladott prosztatarákos betegekkel végeztetnek hat hónapos edzésprogramot.



Hogyan kezelhetők az orr- és garatmandula betegségei?

2021. november 10.

Gyerekkorban gyakran okoznak panaszokat az orr és a garatmandulák. Hol a gyulladás, hol csupán a méretük a probléma alapja. A tünetekről és kezelésről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Óvodások leggyakoribb panasza

A megnagyobbodott orrmandulák sok gyermeknél okoznak elhúzódó problémákat. Sokszor ez egyéni adottság, vagy egy fertőzéses állapot után a duzzadtabb állapot nem húzódik vissza. Problémát az okoz, ha a megnagyobbodott orrmandula miatt a gyerek orra bedugul, így a száján veszi a levegőt, az orrüreg szűrő funkciója megszűnik. Ha ez az állapot tartós, akkor akár abnormális arcizom és fognövekedés is lehet a következménye. Az orrgaratbeli szűk viszonyok miatt sokszor a középfül felé vezető járat, az Eustach-kürt (fülkürt) sem működik megfelelően, ami miatt gyakran makacs savós középfülgyulladás alakulhat ki, vagy fertőzés esetén heveny középfülgyulladás.

Az orrmandulák eltávolítása segíthet

Az orrgaratban elhelyezkedő orrmandulák gyulladásai általában kb. 3 évesen, közösségbe kerüléskor kezdődnek, és 7 éves kor után fokozatosan el is tűnnek. Mivel az orrmandulák mérete korral csökken, számos panasz kezelés nélkül is elmúlik. Műtéti megoldásra általában akkor kerülhet sor, ha ismétlődő, heveny középfülgyulladás, vezetéses halláscsökkenést okozó idült savós középfülgyulladás alakul ki és ezek nem javulnak életmódbeli változások és kezelés hatására. „Csak” horkolás nem feltétlenül műtéti indikáció, de ha ez légzéskimaradással, -alvási apnoéval- is jár, akkor igen.

A garatmandulák akut gyulladása esetén…

Mandulagyulladás alatt gyakorlatilag a garatmandulák gyulladását értjük. Ezek hátterében leggyakrabban vírusfertőzés áll. A ritkább, bakteriális eredet esetén a leggyakoribb kórokozó az A-csoportú béta-hemolitikus Streptococcus. Ezen kívül Staphylococcus, Pneumococcus, Haemophylus influenzae vagy Coli baktérium okoz leginkább fertőzést.

Kisgyermekeknél jellemző, ismert tünetek a láz, nyelési fájdalom, belövellt garat, rossz közérzet, étvágytalanság. Első lépésben ezek csillapítása a cél és a bő folyadék bevitel. Bakteriális eredetű fertőzés gyanúja esetén antibiotikus kezelés is javasolt, kellő dózisban és kellő időtartamban.



Az immunrendszer erősítéséről

2021. november 09.

Az őszi–téli időszakban a nem megfelelő táplálkozáson, a mozgásszegény, túlhajszolt, stresszes életmódon kívül a hideg, szeles időjárás, átfázás is csökkenti az immunrendszer aktivitását és működőképességét. Mivel és hogyan tudnánk az immunrendszerünket erősíteni?

1. Együnk jót, jókor!

Első és legfontosabb a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás: A halakat, fehér húsokat kell előtérbe helyezni, javasolt az édességek fogyasztását minimalizálni és a mindennapos zöldség- és gyümölcsbevitelt megvalósítani. A téli időszakban számos vitamin, illetve ásványi anyag pótlása segíti az immunrendszer működését, idesorolható: A-, C-, D-, E-vitaminok, illetve a szelén és a cink, melyek természetes formában (zöldségek, gyümölcsök, méz, propolisz, méhpempő) a szervezetbe juttatva, jobban felszívódnak.

2. Alkalmazzuk a probiotikumokat!

Mivel az emberi immunrendszer mintegy 80%-a a bélrendszer nyálkahártyájában található, a szervezet legnagyobb kiterjedésű immunológiai szervének tekinthető. Probiotikumok – kedvező hatású bélbaktériumok – bevitelével fokozható az immunrendszer védekezőképessége, így hatékonyan megelőzhető, illetve enyhíthető a felső légúti betegségek lefolyása is.

3. Mozogjunk!

A szervezet védekezőképességének fokozására szolgál a rendszeres testmozgás is. Aerob jellegű mozgás javasolt heti 2-3 alkalommal 20-30 perc időtartamban. Minden mozgásforma optimális, különösen amit a szabadban végezhetünk nappali fénynél. A rendszeres mozgás nemcsak a testet, a lelket is felfrissíti. Az érzelmi egyensúly pedig nélkülözhetetlen a betegségek megelőzésében.

Ami még segíthet

Liofilizált légúti betegségeket okozó baktériumokat tartalmazó készítmények: a visszatérő alsó és felső légúti megbetegedések megelőzésére alkalmazhatók gyermekek, illetve felnőttek részére. Erősítik a szervezet természetes védekezőmechanizmusát és ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

  • Fitoterápia: növényi immunstimulánsok alkalmazása, melyek közül a legismertebbek:

Echinacea purpurea és angustifolia (Bíbor és keskenylevelű kasvirág) gyökerét vagy az egész növényt használják fel, melyekből alkoholos kivonatot készítenek. Gyermekek számára az alkoholmentes forma is kapható.

Grépfrút a magjában és gyümölcshúsában található bioflavonoidoknak köszönhetően természetes antibiotikumként, vírus- és gombaölő szerként tartják számon. Az alkalmazása – a gyógyszer-metabolizmusban leginkább érintett enzimrendszer gátlása miatt – számos gyógyszerrel (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel és koleszterinszint-csökkentőkkel) együtt kerülendő.

A növényi immunrendszer-serkentők hatékonyan alkalmazhatók a meghűlés első tüneteinek jelentkezésekor, illetve megelőzés céljából.

  • A homeopátiás készítmények is felhasználhatók az immunrendszer támogatására. A homeopátia természetes alapanyagokból készült, higított gyógyszerei olyan információt továbbítanak, melyek segítségével a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak. A megelőzés homeopátiás szerei között található, a fitoterápiában is ismert Echinacea, illetve komplex homeopatikumok. Megfelelően alkalmazva nincs mellékhatásuk; szedhetik születéstől kezdve kisgyermekek, kismamák és idősek is.
  • Védőoltás beadásával a szervezet immunrendszerét specifikus ellenanyagok termelésére késztetjük. Az influenza elleni védőoltások esetében évente készül új, a WHO előírásainak megfelelő antigéneket tartalmazó vakcina. A WHO javaslata szerinti rizikócsoportok oltása ajánlott és nagy jelentőségű az influenza szövődményeinek elkerülése érdekében.


Az erős immunrendszer 5 meghatározó összetevője

2021. november 09.

Fotó: gettyimages.com

A járványidőszak alatt még összetettebb és hatásosabb védelmet kell biztosítanunk immunrendszerünk számára. A jól bevált egészségmegőrző szokásainkról most sem szabad lemondanunk, de a megváltozott helyzethez kell igazítani őket. A legalapvetőbb immunerősító módszerekkel, mint a rendszeres táplálkozás, a folyadékbevitel, az otthoni mozgás, a pihenés és a kikapcsolódás most nemcsak a következő hetek vészelhetők át, hanem akár a tavaszi fáradtság is csökkenthető – tanácsolja a K&H gyógyvarázs program. 

Immunrendszerünk erősítése a vírushelyzet miatt most fokozottan szükséges, miközben a tavaszi fáradtság is a nyakunkon van. „Bár a mindennapjainkban hatalmas a változás, az egészséges életmód a jelenlegi körülmények között is fenntartható, sőt most kiemelten fontos. A rendszeres táplálkozásnak, a folyadékbevitelnek, a fittségi állapotunk fenntartásának legalább akkora szerepe van az immunerősítésben, mint a szórakozásnak és a közösségi élményeknek. Lemondások helyett olyan egészségmegőrző rutint kell kialakítanunk, amiben ezek az összetevők otthonunkban is megvalósíthatók” – nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. 

Együnk jól, jót 

Otthon tudatosabban figyelhetünk a szervezetünk jelzéseire. A napi szintű ételrendelések vagy ingázás közbeni nassolások és készételek fogyasztása elkerülhető, hiszen otthon adalékanyagoktól mentes fogásokat készíthetünk, és azokat az új recepteket is kipróbálhatjuk, amiket eddig csak halogattunk. A megváltozott körülmények most új rendszert igényelnek: iktassunk be gyakoribb, de kisebb adagú étkezéseket. Otthon még a tápláló reggeli és vacsora is sokkal egyszerűbben megoldható: fogyasszunk minél több sovány húst, halat, hüvelyeseket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, és akár minden étkezés során zöldséget vagy gyümölcsöt. A szezonális finomságokból pedig könnyedén készíthetünk mártogatósokat vagy a sütőben ropogós chipset is. Így nem kell lemondanunk az egészséges élvezetekről, és a hűtő közelsége sem jelent majd kihívást a stresszes napokon.

Egy jelzés – 2 l 

A folyadékbevitel a legegyszerűbb, de mégis legfontosabb lépése az egészségtudatos életmódnak. Feszült állapotban sokszor elfelejtünk inni, ami dehidratáltsághoz, szédüléshez, fejfájáshoz is vezethet. Érdemes előre meghatározni a napi folyadékbevitelt víz, gyümölcslevek vagy tea formájában, a rendszeres pótlásról pedig akár a népszerű emlékeztető-mobilapplikációkat is segítségül hívhatjuk.



A túlerőltetett hangszálon polip is megjelenhet

2021. november 08.

Fotó: gettyimages.com

A hangszalagpolip műtéti úton megszüntethető, a beteg 4-5 napos hallgatás után elkezdhet újra beszélni. Ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor a kiújulást csak a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

A polip nem daganat

Habár a betegség tünetei részben hasonlóak, a polip mégsem keverendő össze a hangszalagon megjelenő rosszindulatú elváltozással. Hangszalagrák esetén jellemző a fokozatosan kialakuló rekedtség – magyarázza dr. Holpert Valéria foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Ezen túlmenően jelentkezhet idegentest érzés, krákogási, torokköszörülési kényszer, ritkán fájdalom.

A hangszalag polip a hangszalagon lévő, nem rosszindulatú, kötőszövetes elváltozás. A betegség vezető tünete itt is a rekedtség, a hang minőségének megváltozása és a levegős hang. Nagy polipok esetében előfordulhat, hogy a megnagyobbodott kötőszövet beszéd során hirtelen a két hangszalag közé szorul, így a beszéd átmenetileg megakad, hirtelen elmegy a beteg hangja.

Így alakulhat ki

A hangszalag polip kialakulásában gyulladás, irritáló tényezők- munkahelyi ártalom, például ipari füst, vegyszerek, festékanyagok gőzének tartós belélegzése – helytelen hanghasználat játszhatnak szerepet. A hangszalagok krónikus irritációját okozhatja a gyomorsav visszafolyása, reflux betegség is. Krónikus gyulladást a dohányzás mellett a hang túlerőltetése is kiválthat , amit a helytelen hangképzés  idéz elő.

Ezek a vizsgálatok lehetnek szükségesek

Tartós, 3-4 hetet meghaladó rekedtséggel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert lehet akár olyan  daganatos elváltozás is a hangképző szerveken, ami még korai stádiumú, s melyre a rekedtség felhívhatja a figyelmet – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. A diagnózis direkt gégetükrözéssel,  vagy a hangszalagok vékony, hajlékony képalkotó eszközös / fiberoscop/ vizsgálatával  felállítható. A kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata után a kórisme rendszerint egyértelmű , de amennyiben a hangszalagon  szövetszaporulatot vagy felrakódást látunk a  szövettani vizsgálat (biopszia) kötelező, a daganatos elváltozás kizárásához. A polipokat műtéttel vagy mikrosebészeti beavatkozással lehet eltávolítani, ezt követően megadott ideig fontos a hang kímélése.



Komoly következményekkel járhat a gyermekkori vashiány

2021. november 08.

Vizsgálatok szerint az élet korai szakaszában kialakult vashiány komoly következményekkel járhat: a csecsemőkorukban súlyos vashiányos vérszegénységgel kezelt gyerekeknek később számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak. Milyen tünetekből ismerhetjük fel, hogyan előzhetjük meg a vashiány kialakulását? A legfontosabb tudnivalókat dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

A csecsemők és a kisgyermekek a legveszélyeztetettebbek

Az agy fejlődése csecsemőkorban a legerőteljesebb, az idegek megfelelő kialakulásához csecsemő- és kisgyermekkorban szükség van a napi 0,6-1,2mg/kg vas bevitelére. Ennek hiányában a károsodás hosszútávú hatásaival kell számolni: szociális interakció zavarai, tanulási és emocionális zavarok is lehetnek a vashiányos vérszegénység következményei.

Súlyos vashiány: a már kialakult károsodás nem visszafordítható

Fontos tudni, hogy súlyos korai vashiány esetén a szervezetben létrejött negatív hatásokat megszüntetni nem tudjuk a vas pótlásával, csak a további károsodásokat lehet így megelőzni. Ezt igazolja a Nutrition Reviews folyóiratban közölt korábbi vizsgálat is, melyben a kutatók leírják, hogy a csecsemőkorukban súlyos vashiányos vérszegénységgel kezelt gyerekeknek 10 évvel később számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak.

A kulcs a mielőbbi felismerés

A súlyos következményeket azonban megelőzhetjük, ha idejében kezeltetjük a vashiányt. A Pediatrics folyóiratban megjelent korábbi vizsgálat szerint, azok a 12-23 hónap közötti csecsemők, akiknél a vashiányos vérszegénység enyhébb formában jelentkezett és 3 hónapon belül kezelték, semmiféle maradandó károsodást nem szenvedtek el. Ezzel szemben a súlyosan vérszegény csoport tagjainál – habár a vashiány megszűnt a kezelés hatására – a motoros és mentális teszt eredményei az előző kutatásban tapasztaltakhoz hasonlóan, bár különböző mértékben, de elmaradtak a nem vashiányos kontroll csoporthoz képest.

Milyen tünetek esetén gondoljunk vashiányra?

Mivel a vashiány kedvezőtlenül hat a mozgás- és a szellemi fejlődésre, ezért a szülők általában akkor kezdenek gyanakodni, amikor a gyermeknél tartós fáradékonyságot, izomgyengeséget és a súlyfejlődés megtorpanását észlelik. Emellett a vashiány kedvezőtlenül hat a problémamegoldó képességre és az IQ-ra is, de az érintett gyerekeknél fokozódik a fertőzésekre való hajlam, láthatóan többet betegeskednek, mint vashiányos társaik.



Szex és szerelem a munkahelyen: a buktatók

2021. november 07.

A munkahely mindig is kedvelt terep a szerelmes lelkek számára. Az új légkörben pedig akarva-akaratlanul is, még legszerelmesebb legboldogabb ember is körbekémlel, hogy ki-mindenkivel hozta össze a sors. Kezdetben csak megakad a szemünk egy-két csinosabb kollégán, vagy kolléganőn, ez rendben is van, később azonban, muszáj beszélgetnünk az illetővel és bizony több is történhet, mint némi kis flört.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Miért kattanunk kollégákra?

  1. Durva, de a túlhajszolt életmód egyik jele, hogy munkahelyen leszünk szerelmesek. Fő ok, hogy nagyon sok időnket töltjük a munkahelyen, az életünk egy jelentős részét ez teszi ki.

  2. Gyakran lélekben is ott vagyunk, mert ott kell lenünk. Igazából nem egészséges, de az ember hajlamos szerepeivel, szerepkörével azonosítani magát. ÉN óvónő vagyok, ÉN ez és ez a cég képviselője vagyok…
     
  3. Az azonos munkahely feltételezi az azonos érdeklődési kört.
     
  4. Itt mindig van beszédtéma, a kevésbé beszédesek is meg kell szólaljanak, ha már valahol elvállaltak egy feladatot.
     
  5. Hasonlatos ez az iskolai szerelemhez, főként, ami a felsőoktatásban megélt szerelmet illeti, az azonos csoportokba és szakokra járók, többnyire azonos érdeklődéssel rendelkeznek. Tehát közös érdeklődés mellett közös a szakmai jövőkép és haladás.
     
  6. Végül de nem utolsó sorban pedig azért kattanunk a kollégákra, mert szép vagy nem szép de sokan elfojtásaikat, feszültségeiket és problémáikat szívesen oldják meg úgy, hogy egy kis otthonról nem látott flörtbe, heccelésbe fognak, aztán néha ez túl megy a célon.

Amikor a munkahelyi kapcsolat a második életed

A munkahelyi szerelem addig többnyire rendben is van, amíg két különálló ember találja meg párját, általában akkor vannak gondok, ha ez mellékvágány. Akármilyen furcsa is ezt hallani, de a nők ráadásul hajlamosabbak erre. 10 nőből 7 flörtöl a munkahelyén és ezek fele többet is megenged magának, mint kellene.

Külön érdekes kérdés, hogy az illető úgy meg bele, hogy kapcsolatban van, vagy úgy, hogy a másik félnek van pusztán családja. A nők általában igyekeznek kerülni azokat a férfiakat, akik családosok, főként a gyermek lehet egy erős nyomóerő, ami visszatartja az embert a mindenféle kalandozástól, a nők ebben képesek átérezni a feleség, a gyermek anyjának helyzetét. A férfiakat viszont kifejezetten felvillanyozza az, hogy versenytársakra találnak a másik félben, vagyis a kisasszony, a kollegina férjében, udvarlójában. Nők azzal pedig, hogy kerülik ezeket az ingereket, általában ráfókuszálnak az adott illetőre, s meg kell valljuk igenis nagyon erősen foglalkoznak azokkal a férfiakkal, akik már kapcsolatban élnek. Miért? Mert valamiért őket is befogadták. Vagyis a férfinek van valamilyen kapcsolatba való attitűdje és úgy általában hajlik arra, hogy együttműködjön egy nővel, s ez nem minden férfiról mondható el.

Amikor már megtörténik a baj, vagyis amikor a munkahelyen szövődik egy titkos kapcsolat, akkor indulnak a közös céges partyk, a közös külföldi konferenciák és brainstromingok. Általában az a fél, aki független, erkölcsileg gyakran nem tud szembenézni, elszámolni magával. Ez javítja az adott fél munkateljesítményét, mivel más területeken igyekszik az illető kompenzálni, jobb és hasznos ember lenni.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...178179180...522
hírek, aktualitások

Milyen vizsgálatokra lehet szükség angina pectoris esetén?

2024. április 10.

Sokakat megijeszthet az úgynevezett angina pectoris, hiszen aki először tapasztalja ezt a mellkasi szorítást, könnyen azt gondolja, ez maga a szívinfarktus. És bár a tünetek elmúlnak, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa elmondja, miért fontos mégis az utólagos kivizsgálás. 

Hogyan különböztethető meg a szívinfarktus és az angina pectoris?

Az angina pectoris kifejezés annyit jelent, hogy mellkasi szorítás, fájdalom. Éppen ezért feltételezhetik sokan, amikor ezt a bizonyos fájdalmat tapasztalják, hogy szívinfarktusuk van, hiszen ez a vezető tünete mindkét eseménynek.

– Ennek kapcsán azt is érdemes tudni, hogy bár könnyen úgy gondolhatjuk, hogy az angina valójában nem veszélyes, de ez nem feltétlenül igaz. Ennek megértéshez tudni kell, hogy kétféle anginát lehet megkülönböztetni: a stabil és az instabil anginát – ismerteti Vaskó doktor.

– A stabil angina pectoris azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom mindig ugyanannál a tevékenységnél lép fel. A hozzá kapcsolódó tünetek szerteágazók és másodlagosak, előfordulhat például verejtékezés, hányinger, karzsibbadás, gyengeség. A stabil angina pectoris leggyakoribb formája pedig az effort angina, ami azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom a fizikai tevékenység egy bizonyos fokán jelentkezik és a tevékenység abbamaradásakor megszűnik. Az instabil angina pectoris ezzel szemben független a terheléstől, tehát bármikor jelentkezhet. Ez utóbbi forma az infarktushoz hasonlóan vészhelyzetet jelent, vagyis a beteget sürgősséggel kell kardiológiai centrumba juttatni, mert ez akár a közelgő szívinfarktusra is utalhat. Ha tehát a fájdalom nem múlik, esetleg fokozódik, mindenképpen mentőt kell hívni!

A kivizsgálás anginánál is szükséges

Az angina pectoris és a szívinfarktus közti legfőbb különbség, hogy míg a stabil angina pectoris legfőbb okozója a koszorúér szűkülete, addig az infarktus nem elsősorban a koszorúér meszesedésének következménye, hanem egy elzáródás az érben, ami egy ún. „vulnerábilis” plakk leválása miatt alakul ki. Az anginás roham után azért kell feltétlenül kardiológiai vizsgálaton részt venni, mert az eredményekre építve azt kell elérni, hogy lehetőleg ne legyen több roham, illetve ne váljon súlyosabbá a helyzet. Az alábbi vizsgálatokkal lehet meggyőződni arról, hogy a mellkasi fájdalom oka valóban angina pectoris volt-e, és megfigyelni, hogy milyen állapotban van a koszorúér:


laborvizsgálatok,
szívultrahang,
EKG,
24 órás – 7 napos Holter EKG (elsősorban a tünetet nem okozó angina kimutatására),
sok esetben szükséges a kardio CT és a szívkatéterezés.

Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 09.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.