Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Influenzaszezon – Veszélyben a szívbetegek!

2017. december 13.

A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségeseknek. Nagyobb a – sokszor fatális kimenetelű – szövődmények kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus által okozott magas láz. A halálozások nagy részéért ilyenkor a kialakuló keringési elégtelenség felelős, melyet a magas testhőmérséklet, a folyadékveszteség és a kóros anyagcsere-folyamatok váltanak ki. A Magyar Kardiológusok Társasága most a szezonális, főként az influenza elleni védőoltások fontosságára hívja fel mindenkinek a figyelmét.

„Kell védőoltást kérniük a szív- és érrendszeri betegeknek, ezzel ugyanis nagyon komoly kockázatot tudnak kivédeni. A statisztikák szerint lényegesen nagyobb ugyanis az esélye, hogy elkapják az influenzát, és annak is, hogy ennek súlyos szövődményei alakuljanak ki, mint például a tüdőgyulladás, ami szívbetegek számára (főleg idős korban) akár végzetes is lehet. Az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) által 2016-ban kiadott „Kardiovaszkuláris Prevenció” elnevezésű irányelv kiemeli az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot. Hangsúlyozza továbbá, hogy egyes tanulmányok alapján akár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első 3 nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, mely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető” – figyelmeztet mindenkit Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, aki szerint a megelőzés nem csupán a szövődmények elkerülése miatt nagyon fontos.Harmadszor is Sztárkarácsony

2017. december 12.

December 18-án harmadik alkalommal lépnek fel a legismertebb hazai előadók a Kongresszusi Központban, hogy a közönséggel együtt ünnepeljenek.

A karácsony elképzelhetetlen lenne azok nélkül a tradicionális és modern ünnepi dalok nélkül, melyeket a legnépszerűbb énekesek közvetítésével egy csokorba szed nekünk a Sztárkarácsony koncert. Idén a fellépők között lesznek többek között: Dolly, Kálmán György, Luigi, Majsai Gábor, Oláh Ibolya, Varga Miklós és lánya, Varga Vivien, Varga Viktor valamint Vikidál Gyula… Az előadókat pedig a Stúdió 11 Ensemble zenekar kíséri.

Az Ave Maria-t és Lennon Christmas című dalát Dolly tolmácsolásában hallgathatjuk meg, de megelevenednek a Betlehemi királyok is Kálmán György, Varga Miklós és Vikidál Gyula szereplésével. Mindemellett olyan modern kori klasszikusok is előkerülnek, mint Zorán Ünnep című szerzeménye Oláh Ibolya előadásában, és természetesen nem marad ki a palettából a Fehér Karácsony, a Christmas Time, a Legyen ünnep és még sok-sok más karácsonyi örökzöld sem.Mikor és hogyan inhaláljon a gyerek?

2017. december 12.

Náthás a gyerek? Alig kap levegőt a sok orrváladéktól? Száraz köhögés kínozza vagy asztmás? Az inhalálás segíthet.

A belégzéssel bejuttatható hatóanyagok egyre növekvő száma és az inhalálási technika fejlődése megváltoztatta az inhalálásról alkotott képet. Míg időszámításunk előtt Indiában növényi füstöket lélegeztettek be a betegekkel, addig napjainkban kompresszorral előállított sűrített levegő nyomja át rendkívül kis átmérőjű fúvókákon a belégzésre szánt gyógyszeres folyadékot, és porlasztja azt miniatűr cseppecskékre.

Az inhalálás egyfajta gyógyszerbeviteli mód. Inhalálhat a beteg csupán vízgőzt, de lehetséges gyógynövények illó komponenseinek vagy apró cseppekre porlasztott, szintetikus gyógyszermolekulákat tartalmazó oldatnak a belélegzése. Légúti megbetegedéseknél logikus, hogy közvetlenül a hatás helyére, a felső vagy az alsó légutakba juttatjuk a hatóanyagot, nem pedig „kerülő úton”, például a gyomron, májon keresztül, a vérkeringéssel kerül az a légzőrendszer alkalmas pontjára.Ezért jó, ha párásítunk

2017. december 11.

Ezért jó, ha párásítunkA párásításról a legtöbb embernek az jut az eszébe, hogy hasznos, ha vízzel teli párologtatót teszünk a fűtőtestre. Pedig a párásítás ennél lényegesen bonyolultabb.

A száraz levegő kellemetlen tünetekkel járhat: a száj- és orrnyálkahártya, valamint a teljes légút és a hörgők hámja is kiszáradhat. Ilyenkor a normális öntisztulás zavart szenved, a légúti váladék nem tud kiürülni, besűrűsödik, ami akár egy egészséges embernél is gyakori köhögést válthat ki. Krónikus légúti betegségekben szenvedők állapotát ez a patológiás folyamat tovább ronthatja és ez nehézlégzéshez, fulladáshoz vezethet.

A gyermekeknél erre különösen oda kell figyelni. Közöttük jóval több a visszatérő légúti beteg, gyakoribbak a vírusfertőzések, és a légutak nyálkahártyájának duzzanata tovább szűkítheti az amúgy is keskeny légutakat. A hörgők életkornak megfelelő növekedésével a meghűléshez társuló fulladások száma csökken, a gyermekkori asztma kinőhető.

A páratartalmat mindenkinél célszerű folyamatosan az ideális 40–60% közötti tartományban tartani.  

Ha alacsony

A párásítás megtervezése előtt célszerű megmérni a lakás páratartalmát, melyre ma már számos egyszerű, olcsó készülék áll rendelkezésre. Ha egy téglaépítésű, jól szigetelt lakás páratartalma kevéssel van az ideális alatt, valószínű, hogy egyszerű módszerekkel ezt 40–50%-ra fel lehet emelni, például terítsük ki a törölközőket, vagy helyezzünk ki egy széles szájú cserépedénybe vizet. Ám ha nagyon alacsony a páratartalom, ezek a technikák eredménytelenek, ajánlatos beszereznünk egy párologtató készüléket.Náthaellenes szerek – Csak okosan a házi praktikákkal a gyerekeknél

2017. december 11.

Náthaellenes szerek Az ősztől télig tartó időszak a megfázásos megbetegedések melegágya

A bölcsődések, óvodások, kisiskolások gyakran „hurcolják” haza a vírus okozta fertőzéseket, és adják tovább a fertőzést a család többi tagjának, esetleg csecsemőkorú kistestvéreiknek is.

A megfázás különösen gyakori a hat évnél fiatalabb gyermekeknél, ők akár évi hat-nyolc alkalommal is megbetegedhetnek. Kamaszkorra javul a helyzet, már „csak” évi négy-öt náthás epizóddal kell számolni.

Otthoni praktikák – ezekre is figyeljünk oda!

A megfázással járó különféle panaszok kezelésére a sokféle patikaszer  mellett házi praktikákat is bevetnek a szülők. Nem mindegy azonban, hogy melyiket milyen idős csecsemőnél/kisgyermeknél alkalmazzák. Az ismeretek hiánya, az idejekorán történő alkalmazás, – a jó szándék ellenére – sokszor komoly problémákhoz vezethet.

  • A torokfájás, köhögés esetén alkalmazott, vitaminokban gazdag mézzel csak egy éves kor fölött szabad kínálni a kicsiket, és csak az első születésnapjuk után ajánlott a teájukat mézzel édesíteni. A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum baktérium spóráit tartalmazhatja, amik a csecsemő bélcsatornájába kerülve szaporodásnak indulhatnak. A Clostridium botulinum által termelt méreganyag, az ún. botulotoxin, súlyos esetben légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz is vezethet.


A forró vizes fazéktól a kompresszoros inhalátorig

2017. december 10.

Egy fazék kamillás forró víz fölé hajolni, a gőzt belélegezni, miközben a fejet törölköző fedi? Sokak számára ismerős a köhögés csillapításának, az orrdugulás mérséklésének, az ingerelt nyálkahártya megnyugtatásának régi módja. De, jó-e ez a megoldás, pláne a gyerekeknél? 

Ez a forrázás veszélyét magában hordozó és a szemet esetlegesen irritáló módszer már a múlté.

Mikor és hogyan inhaláljon a gyerek?

Aki biztonságos inhalálásra vágyik, vásárolhat speciálisan erre a célra szolgáló készüléket, ami célzottan a felső légutak nyálkahártyáit nedvesítve hoz enyhülést a náthás, influenzás panaszokra vagy az arcüreg-, homloküreg-gyulladás tüneteire. Ezek a készülékek sóoldatokkal, gyógynövényes kivonatokkal (pl. kamilla) vagy illóolajokkal (pl. eukaliptuszolaj, fenyőolaj) kevert vízzel is működtethetők – igény szerint. Tudni kell azonban, hogy a hagyományos, párologtatásos elven működő készülékekkel „csak” a felső légutak nyálkahártyája kezelhető, mivel a pára nem jut el az alsóbb légutakba.

Náthaellenes szerek – Csak okosan a házi praktikákkal  a gyerekeknél!

Kifinomult technológiával lehetőség nyílik arra is, hogy a gőz belélegzésével mélyre, a tüdő legmélyebben fekvő szegleteibe is bekerüljenek az aprócska gyógyszeres cseppek, erre például asztma vagy egyéb tüdőbetegségek kezelése esetén szükség van. Ebben az esetben a porlasztott folyadékcseppek mérete lényeges, ugyanis csak a 3-5 mikrométeres átmérőjű, mikroszkopikus méretű cseppek képesek az alsó légutakba is eljutni, a nagyobbak nem. Kompresszoros párásító készülék segítségével elérhető, hogy a kívánt méretű (gyógyszeres) cseppecskék álljanak rendelkezésre, és belélegzéssel azok a terápiás hatás helyére jussanak.A D-vitamin ezért több, mint egy vitamin

2017. december 10.

Míg a lakosság nagyobbik része nem juttat elegendő D-vitamint a szervezetébe, számos országban, köztük hazánkban is közzétett tanulmányok sokasága világít rá e vitamin és hormonszerű anyag globális jelentőségére nemcsak erős csontjaink, hanem jó egészségi állapotunk fenntartása szempontjából is. Nem árt tehát tudni, hogy valósak-e a köztudatban elterjedt állítások róla. Különösen az ősztől tavaszig tartó időszakban tanácsos figyelnünk a D-vitamin-hiányra.

  • D-vitamin-hiány esetén a csontok törékenyebbek

IGAZ
A D-vitamin elégtelen bevitele a szervezetbe a kalcium nem megfelelő felszívódását vonja maga után a belekben, így megakadályozza a kalcium csontba való beépítését, az ún. mineralizációt. (am. a csontok ásványosítása). Így ha nem teszünk ellene, a csontritkulás fokozódásával a csontsűrűség (ásványianyag-tartalom) is csökken, szerkezetünk gyengül, és a csontok törékenyebbé válnak. Gyermekkorban a nem elégséges D-vitamin ellátottság a növőfélben lévő szervezetben a kalcium és foszfor anyagcsere zavarának előidézője lehet (angolkór). A felnőttek körében a D-vitamin-hiány különösen az idősebb személyeknél (nőknél főként a menopauza után) idéz elő csontritkulást, így fokozva többek közt a csigolya- és combnyaktörés kockázatát.Így készüljünk a kicsikkel a hidegre

2017. december 09.

A gyermekek szervezete még sokkal kevésbé ellenálló a fertőzéseknek, mint a felnőtteké, ezért fontos, hogy – főleg az influenzajárvány közeledtével – fokozottan figyeljünk a megelőzésre.

A téli hónapokban gyermekeink szervezetének ellenálló-képessége csökken, ráadásul idén az orvosi figyelmeztetések szerint a korábbiakhoz képest súlyosabb influenzajárvány várható. A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként ezért összegyűjtötte a legfontosabb teendőket, amikkel megszelídíthetjük a telet és megelőzhetjük a betegségek kialakulását, hogy gyermekeinkkel együtt nyugodtan élvezhessük az évszak nyújtotta örömöket.

  • vitaminok és ásványi anyagok: A téli időszakban a szakemberek szerint a megfelelő vas-, illetve C- és D-vitamin utánpótlás a legfontosabb. A vas segít legyőzni a fáradékonyságot, a C-vitamin erősíti a szervezetet, a D-vitamin pedig központi szerepet tölt be az immunrendszer aktivizálásában és szabályozásában.
  • étkezés: Ilyenkor különösen ügyeljünk az egészséges, változatos étkezésre. Adjunk gyermekeinknek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: céklát, póréhagymát, sütőtököt, kel-, lila- és fehér káposztát, birsalmát és naspolyát. Ezek közül egyértelműen a cékla jolly joker, hiszen amellett, hogy olcsó és könnyen beszerezhető, rengeteg vitamint
  • és ásványi anyagot tartalmaz: kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, valamint még folsavat is.


Önbizalom hiány és figyelemzavar homeopátiával

2017. december 09.

Miki 9 éves és utálja az iskolát. Nehezen tud koncentrálni az órákon és nehézkes neki az írás is. Miki nagyon gyakran felcseréli a betűket és több betűt is hibásan ír. Leggyakrabban a “b" betű helyett “d" betűt ír. Ugyancsak nehezére esik a betűk helyes kimondása és azok artikulálása. A sok nehézséghez még az is hozzájárul, hogy Miki nagyon hamar elfárad, és amikor már a szeme nem tudja követni az olvasott szöveget,a saját kis világába vonul vissza. Egy külső személy számára ez olyan, mintha nem adna tiszteletet a tanárnak és mintha direkt kivonná magát az órai munkából. Mikinek nehezére esik lépést tartani az osztálytársaival, ezért ezt egy küzdésnek éli meg.  

 

Mikire jellemző a napközbeni fáradékonyság is. Az iskolából azt írta róla a tanár bácsija, hogy Miki legszívesebben és nagyon gyakran rá is fekszik a padjára mintsem, hogy a székén üljön. A foci edzéseken is csak a fele időt bírja végigcsinálni, utána a pálya szélén lefekszik és el is bóbiskol.
 
Miki szülei nagyon aggódnak a gyerekükért. Már több helyre is elvitték a kisfiút, hogy nézzék meg mi baja lehet, de senki sem talált semmi különöset. Később a nevelési tanácsadó adott ki egy papírt a szülőknek, hogy Miki enyhe diszlexiában szenved, de ezt az iskola támogatni tudja és meg vannak az eszközei a fejlesztésre. De Miki állapota nem javult.
 
Miki egyre jobba bezárkózott a saját kis világába, már utál emberek előtt mutatkozni, mert azt hiszi, hogy mindenki azt gondolja róla, hogy “buta” és egy “reménytelen” eset. Gyakran sír, mert szégyelli saját magát és ettől az érzéstől zavarban is van és teljesen elszállt a maradék önbizalma is.


Gyógyszerész kismama tanácsai – Intim higiénia

2017. december 08.

A Kleopátra fürdéseihez használt szamártej által kínált luxus legendás. A kényeztetés magas fokát fejezi ki a mézben vagy a „tejben-vajban” fürdés is. Tisztálkodás során nemcsak a bőr szépségére és egészségére, hanem az intim területek ápolására is figyelmet kell fordítani, különösen a várandósság alatt.

Az intim régió, a húgycsőnyílás-hüvely-végbélnyílás környékének tisztán tartása a kismama és a magzat egészsége szempontjából is elsőrendű.  A nem megfelelő életmód és helytelen tisztálkodás következményei súlyosak lehetnek: a hüvely bakteriális vagy gombás fertőzései, gyulladásai akár idő előtti fájásokhoz, burokrepedéshez, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethetnek. A megszületett gyermeknél többek között szemproblémák alakulhatnak ki.

Az enyhén savas hüvelyi kémhatás az egészséges

Az antibiotikumos terápia, a dohányzás, a több partnerrel való szexuális kapcsolat, a hüvelyöblítés mind-mind károsíthatják a hüvelyflórát. Az enyhén savas, pH 4 körüli hüvelyi kémhatás az egészség feltétele. Ebben a savas miliőben képesek a Lactobacillusok a hüvelyben megtelepedni és ott védőfunkciójukat kifejteni: a tejsavtermelő Lactobacillusok a kórokozó gombák, baktériumok hüvelyben való megtelepedését, vagy az egyébként is ott élők kóros mértékű elszaporodását gátolják. Sok esetben a gyulladások kialakításában (pl. a bakteriális vaginózisban) olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, azonban a hüvelyben uralkodó környezet egyensúlyának felborulása miatt a kórokozó baktériumok túlnövik a védő Lactobacillusokat. Általában minél kevesebb a tejsavtermelő, védő baktérium, annál több a kórokozó mikroorganizmus, és annál nagyobb a fertőzés- és gyulladásveszély.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...179180181...238
hírek, aktualitások

A jegestea, mint olyan - milyen is?

2020. május 20.

Közeledik a nyár, és vele a finom jegesteák időszaka. Íme, néhány szempont, amit érdemes megfontolni, hogy valóban a számodra legmegfelelőbb hűsítő ital kerüljön a bevásárlókosaradba.  

De először is tisztázzuk, miből áll a jegestea. Ha jó minőségű termékről beszélünk, természetesen teából, vízből, gyümölcsből és általában valamilyen édesítő összetevőból (cukor, édesítőszer), a tea kesernyés ízének ellensúlyozására.

Ha a legjobbat szeretnénk választani, valamennyi összetevőt érdemes alaposan megvizsgálni.

1. Mennyi tea van benne?

A készen kapható jegesteákban nagyon különböző a tea mennyisége, sőt még ugyanazon márka különböző ízei is eltérhetnek ebben. Érdemes a lehető legmagasabb teatartalmú jegestát választani, és arra is figyeljetek, hogy ez valódi tea, természetes teakivonat legyen.

2. Mennyi gyümölcs van benne?

Legyen szó fekete, zöld vagy rooibos teáról, a jegestea finom ízét a gyümölcs adja meg. Olvassátok el figyelmesen a címkéket, nézzétek meg, hogy valódi gyümölcskoncentrátum van-e benne, és milyen arányban. A jegestea azonban nem gyümölcslé, így ez az arány nem fogja egyik termék esetében sem meghaladni az 1-2 százalékot. Jó példa erre, hogy itthon a legnagyobb mennyiségben vásárolt márka esetében a gyümölcstartalom csak 0,1%. De ha ez az arány már 1% körül mozog, gyümölcstartalom tekintetében jó helyen járunk.

Egész nap ül az édesanyja? Nőhet a szívbetegség rizikója

2020. május 20.A koronavírus járvány idején sokan egész nap otthon vannak, szinte végig ülve vagy fekve töltve az időt. Egy új kutatás szerint azonban azoknál az idősebb nőknél, akik minden nap hosszabb időn keresztül ülnek, jelentősen növekszik a szív-érrendszeri betegségek kockázata. Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos az összefüggésekre és a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az életkor és a túlsúly is rizikófaktor

Számos kutató és orvos felhívta már a figyelmet az ülő életmód kockázataira, most azonban egy új tanulmány látott napvilágot a Journal of the American Heart Association című szaklapban. A kutatók most ugyanis a menopauzán átesett, túlsúlyos vagy elhízott nők helyzetét vették górcső alá. A vizsgált hölgyek 55 évesek vagy annál idősebbek voltak.

A szakemberek szerint azért is különösen fontos ez a vizsgálat, mert az idős nők a leggyorsabban növekvő populáció az Egyesült Államokban. Ők azok, akiknél a menopauza után drámaian megnövekszik a kardiometabolikus betegségek rizikója, így többek közt a szív-érrendszeri betegségeké és a 2-es típusú cukorbetegségé. Amerikai adatok szerint háromból egy nő szívbetegség miatt fog meghalni. Mindezeket tekintetbe véve nagyon fontos tisztázni az összefüggéseket, különösen, hogy már eddig is bizonyítékok gyűltek arról, hogy az ülő életmód összefügg a szívbetegségekkel és a halálozási rizikóval – különösen az idősebbeknél.

A friss kutatásban 518, átlagosan 63 éves nőt vizsgáltak, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) átlagosan 31 volt. (Az egészséges normál testsúly 18,5-25 közti BMI-vel jár, túlsúlyról 25-30 közt, elhízásról 30 fölött beszélhetünk.) A hölgyeknél 14 napig monitorozták az ülés és a fizikai aktivitás időtartamát, valamint laborvizsgálatokkal mérték a vércukorszintet.

Plantain, avagy mire jó a főzőbanán?

2020. május 19.

Vannak, akik még jól emlékeznek azokra az időkre, amikor Magyarországon banánt csak télen lehetett kapni, és akkor is csak mutatóba, nagyon drágán és nagyon kis mennyiségben. Desszertként fogyasztották az emberek, és senkinek nem jutott eszébe, hogy bármilyen ételbe bele lehetne tenni. Aztán változtak az idők, a banán most már mindenki számára elérhető alapgyümölcs lett, és számtalan recept összetevői között feltűnik, sőt, vannak, akik szerint igazi szupergyümölcs.

Mostanra egyre gyakrabban írnak a receptek főzőbanánt, találkozhatunk vele a szuper-és hipermarketek polcain. De vajon mire jó, miért más, mint a rendes banán? Ezeknek a kérdéseknek járt utána az Interfood, tartson velünk Ön is, tudjon meg ma is valami újat!

Mi is az a főzőbanán?
A főzőbanán egy Délkelet-Ázsiából származó banánfajta, nem azonos a még éretlen zöld színű banánnal. Színe zöld, mérete nagyobb, alakja pedig egyenesebb, mint amit megszoktunk, felhasználása teljesen eltérő a hagyományos banánétól.

Egy banán, aminek nincs banán íze
A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán, íze nyers, zöldséget idéző. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen. Rendkívül magas a keményítőtartalma, ezért hőkezelés szükséges ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Főzés, sütés, grillezés után válik ehetővé.