Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szex és szerelem a munkahelyen: a buktatók

2021. november 07.

A munkahely mindig is kedvelt terep a szerelmes lelkek számára. Az új légkörben pedig akarva-akaratlanul is, még legszerelmesebb legboldogabb ember is körbekémlel, hogy ki-mindenkivel hozta össze a sors. Kezdetben csak megakad a szemünk egy-két csinosabb kollégán, vagy kolléganőn, ez rendben is van, később azonban, muszáj beszélgetnünk az illetővel és bizony több is történhet, mint némi kis flört.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Miért kattanunk kollégákra?

  1. Durva, de a túlhajszolt életmód egyik jele, hogy munkahelyen leszünk szerelmesek. Fő ok, hogy nagyon sok időnket töltjük a munkahelyen, az életünk egy jelentős részét ez teszi ki.

  2. Gyakran lélekben is ott vagyunk, mert ott kell lenünk. Igazából nem egészséges, de az ember hajlamos szerepeivel, szerepkörével azonosítani magát. ÉN óvónő vagyok, ÉN ez és ez a cég képviselője vagyok…
     
  3. Az azonos munkahely feltételezi az azonos érdeklődési kört.
     
  4. Itt mindig van beszédtéma, a kevésbé beszédesek is meg kell szólaljanak, ha már valahol elvállaltak egy feladatot.
     
  5. Hasonlatos ez az iskolai szerelemhez, főként, ami a felsőoktatásban megélt szerelmet illeti, az azonos csoportokba és szakokra járók, többnyire azonos érdeklődéssel rendelkeznek. Tehát közös érdeklődés mellett közös a szakmai jövőkép és haladás.
     
  6. Végül de nem utolsó sorban pedig azért kattanunk a kollégákra, mert szép vagy nem szép de sokan elfojtásaikat, feszültségeiket és problémáikat szívesen oldják meg úgy, hogy egy kis otthonról nem látott flörtbe, heccelésbe fognak, aztán néha ez túl megy a célon.

Amikor a munkahelyi kapcsolat a második életed

A munkahelyi szerelem addig többnyire rendben is van, amíg két különálló ember találja meg párját, általában akkor vannak gondok, ha ez mellékvágány. Akármilyen furcsa is ezt hallani, de a nők ráadásul hajlamosabbak erre. 10 nőből 7 flörtöl a munkahelyén és ezek fele többet is megenged magának, mint kellene.

Külön érdekes kérdés, hogy az illető úgy meg bele, hogy kapcsolatban van, vagy úgy, hogy a másik félnek van pusztán családja. A nők általában igyekeznek kerülni azokat a férfiakat, akik családosok, főként a gyermek lehet egy erős nyomóerő, ami visszatartja az embert a mindenféle kalandozástól, a nők ebben képesek átérezni a feleség, a gyermek anyjának helyzetét. A férfiakat viszont kifejezetten felvillanyozza az, hogy versenytársakra találnak a másik félben, vagyis a kisasszony, a kollegina férjében, udvarlójában. Nők azzal pedig, hogy kerülik ezeket az ingereket, általában ráfókuszálnak az adott illetőre, s meg kell valljuk igenis nagyon erősen foglalkoznak azokkal a férfiakkal, akik már kapcsolatban élnek. Miért? Mert valamiért őket is befogadták. Vagyis a férfinek van valamilyen kapcsolatba való attitűdje és úgy általában hajlik arra, hogy együttműködjön egy nővel, s ez nem minden férfiról mondható el.

Amikor már megtörténik a baj, vagyis amikor a munkahelyen szövődik egy titkos kapcsolat, akkor indulnak a közös céges partyk, a közös külföldi konferenciák és brainstromingok. Általában az a fél, aki független, erkölcsileg gyakran nem tud szembenézni, elszámolni magával. Ez javítja az adott fél munkateljesítményét, mivel más területeken igyekszik az illető kompenzálni, jobb és hasznos ember lenni.



Motivációs csapdák: pénz vagy elismerés?

2021. november 07.

A pozitív visszajelzések jobb teljesítményre sarkallnak, az építő kritika fejlődésünket segíti. Visszajelzésekre tehát szükségünk van. Kérdés, hogy mi ösztönöz nagyobb teljesítményre: a pénz, vagy az elismerés? A teljesítmény a lényeg?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Motiváció: olyan belső állapot, amely cselekvésre ösztönöz

Az átlagos heti munkaidő 40 óra, de bizonyos feladatkörökben nem ritka az akár 60 órából álló munkahét sem. Időnk nagy részét tehát munkával töltjük és nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat, vagy azon szerencsések táborába tartozunk, akik számára munkájuk egyben a hobbijuk is. Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet.-mondja dr. Kocsi Anikó pszichoterapeuta. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá.

A legalapvetőbb szükséglet: a pénz

Lehet az alapbér, bónusz, vagy egyéb juttatás, de valójában ez biztosítja megélhetésünket: ezekből fizetjük a számlákat, ruházkodunk, bevásárolunk és szórakozunk. A pénz nélkülözhetetlen a legalapvetőbb szükségleteink kielégítéséhez, ezt jól szemlélteti az Abraham Maslow, amerikai pszichológus által kidolgozott Maslow-piramis, vagy másnéven Maslow-szükséglet hierarchia is, melynek egyes elemeit most a munkahelyi körülmények és feltételek vonatkozásában mutatjuk be:

  • Önmegvalósítás: továbbképzés lehetősége és döntési felelősség, önállóság
  • Elismerés igénye: karrier lehetőség és teljesítmény prémium, egyéb juttatások
  • Közösséghez tartozás igénye: jó munkahelyi légkör és jó vezető-beosztott kapcsolat
  • Biztonsági szükségletek: biztos munkahely, orvosi ellátás, stb.
  • Fiziológiai szükségletek: fizetés

Az elmélet szerint, ha bármelyik szinten kimarad a szükséglet kielégítése, elakad a motiváció, a személy megreked azon a szinten, ahol még kielégületlenek szükségletei. Megfelelő fizetés és anyagi biztonság tehát alapfeltétele a magasabb célok elérésének.

Fontos az elismerés

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatási eredményei alapján a vezetők feltételezésével szemben az alkalmazottak mégsem a pénzt tartották a legösztönzőbbnek, többségük a felettesük rájuk irányuló figyelmét jelölte meg elsődleges motiváló tényezőként. Dr. Bob Nelson, a munkavállaló jutalmazásának és motiválásának szakértője szerint is a dolgozók első sorban elismerést várnak feletteseiktől. A szakértő szerint ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a következők is szükségesek:

  • a feladatkörtől függő döntési helyzet, a felelősség tisztázása
  • mérhető eredmények és a teljesítmény elismerése
  • közös megbeszélések
  • a fejlődés lehetősége: oktatás és tréning, karrier lehetőség
  • a vezetőségtől a munkavállalók többsége pontosan közölt elvárásokat és visszajelzéseket vár.


Honnan ismerhető fel a nátha szövődménye?

2021. november 06.

A felső légúti gyulladásokat – nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás – gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Milyen tünetek figyelmeztetnek arra, hogy már nem csak egy „egyszerű náthával” van dolgunk?

Náthás tünetekkel kezdődik

Ha nátha, vagy felső légúti gyulladás következtében kialakult orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. A váladék ezáltal nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el – fejti ki részletesen a probléma okait dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt fájdalom mutatkozik. A gyulladás még könnyebben alakul ki, ha a szellőzést akadályozó  anatómiai eltérés van az orrban, például orrsövényferdülés.

A gyulladás jelei

Kezdeti állapotban a melléküreg-gyulladások tünetszegények lehetnek. A náthára jellemző tünetek elhúzódnak és feszítő, a fej előrehajtásával fokozódó, esetleg lüktető, a homloktájék, a szemek felé sugárzó arcfájdalom alakul ki sárgás-zöldes, gennyes orrfolyás mellett.

Hogyan kezeljük?

A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett képalkotó eljárások (röntgen, CT,) is segítik a tünetek hátterében álló okok felderítését. A kezelés során a legfontosabb a melléküregek nyílásainak szabaddá tétele, az üregek szellőzésének helyreállítása, a beduzzadt orrnyálkahártya orrcseppel való lohasztása. Kiegészítésként adható fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, szükség estén antibiotikum. Fontos a rendszeres sóoldatos.



Fontos a kiegyensúlyozott párkapcsolat

2021. november 06.

A partnerkapcsolatok pozitívan befolyásolhatják az egészséget is. Felmérések szerint akár még friss kapcsolatról van szó, akár hosszú távúról, a partnerrel töltött idő befolyásolhatja az egészségügyi vizsgálati eredményeket, de meghatározhatja az étkezési szokásainkat, a dohányzáshoz való hozzáállásunkat is.

Azoknak a pároknak, aki kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek és boldogok, kevésbé vannak egészségügyi panaszaik, illetve hosszabb életűek is. A rossz kapcsolatok vagy társadalmi kötelékek hiánya összefügg a depresszióval, a kognitív hanyatlással és a korai halálozási kockázatot is növeli.

Érintésre fájdalomcsillapítás

Közismert tény, hogy az emberek tudat alatt szinkronizálják párjuk lépéseit, vagy átveszik testtartásukat, beszélgetési stílusukat. A coloradoi, Boulder és a haifai egyetem kutatói tanulmányozták, amikor a heteroszexuális szerelmesek női tagjának fájdalma van, és a férfi megérinti, akkor mindkét fél szívverése és légzése szinkronizálódik, és a fájdalom csökken vagy teljes mértékben megszűnik.
Ez az eredmény is bizonyítja, hogy a létezik az interperszonális szinkronizáció, az emberek minél több időt töltenek együtt, annál nagyobb mértékben tükröződnek fiziológiailag . „Minél empatikusabb a partner, annál erősebb az analgetikus (érzéstelenítő, fájdalomcsillapító) hatás egymás érintésekor – magyarázza Pavel Goldstein professzor, a Colorado Egyetem fájdalomkutató részlegének vezetője.

Szenvedély betegségek

Az Egyesült Királyság Univesity College London (UCL) kutatói kiderítették, hogy ha valaki le akar mondani rossz szokásairól, káros szenvedélyeiről, akkor ebben a partnere nagy segítségére lehet főképp, ha ő maga is hasonló problémákkal küzd.

A dohányzó nők körében végzett vizsgálatok is meglepő eredményeket hoztak. Aki a partnerével együtt kezdte el a cigarettáról való leszokást, azoknak az 50%-ának sikerült, de akinek a partnere nem dohányzó volt, azoknak csupán 17%-a tette le a cigit. Viszont, ha egy olyan partner mellett kezdte el a leszokást, aki tovább dohányzott, tehát nem támogatta, azoknak csupán 8%-ánál volt eredmény.

“A krónikus betegségek és halálozás legfőbb okai a világon az egészségtelen életmód” – mondja Jane Wardle, a Cancer Research UK Health Behavior Research Center igazgatója, az UCL kutatója. “A legnagyobb kockázatot a dohányzás, a túlsúly, a fizikai inaktivitás, a rossz étrend és az alkoholfogyasztás jelenti. A rossz szokások megszüntetése csökkentheti a betegség kockázatát, beleértve a rákot is.”

Fitten és energikusan

Oda kell figyelni a fittségre is, mert a test edzettsége javíthatja a párok egymáshoz való alkalmazkodását. Ezzel kapcsolatban a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health iskola végzett házaspárokon kutatásokat. Felmérte a párok fizikai aktivitását, majd 6 év elteltével megismételte a vizsgálatokat. Az első tesztnél, ha a feleség megfelelt a fizikai aktivitással kapcsolatos iránymutatásoknak, a férj 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel érte el ugyanazt az aktivitási szintet, mint akiknek a felesége kevésbé volt aktív. Ezzel szemben, ha a férj aktivitása magasabb volt, a feleségek csupán 40 százaléka érte el az aktivitást.
„Ha fizikai alkalmasságról beszélünk, akkor a legjobb inspirációt attól kapjuk, aki a reggelizőasztalnál ül velünk – mondja Laura Cobb, a kutatás egyik orvosa. „Amerikában az emberek keveset mozognak, ezért is fontos, hogy társuktól fizikai aktivitás impulzust kapjanak, így ők is egészségesebbek lesznek.”

Mikrobiális csere

A kanadai Waterloo-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a partnerrel közös fürdőszobába összkeverednek a baktériumok és a mikrobióták, amelyet az együtt élő párok bőrén teszteltek. A számítógépes algoritmusos vizsgálat során 86 százalékos egyezést tapasztaltak a bőrfelületeken. „Érthető – mondja Josh Neufeld, a biológiai tanszék tudományos karának professzora – hiszen a zuhanyozóban mezítláb, ugyanazon a felületen érintkeztek, illetve a közös otthonban is folyamatosan mikrobiális csere történik„



12 alapvető kérdés – tesztelje az életmódját!

2021. november 05.

Fotó: gettyimages.comMa már nem kétséges, hogy az életmódunk milyen óriási hatással van az egészségünkre, betegségeket okozhat és gyógyíthat is. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa szerint éppen ezért is van kitüntetett szerepe az életmód orvoslásban a gondos felmérésnek, ami túlmutat a hagyományos orvosi felmérésen. Íme, a legfontosabb kérdések, amelyeket végig kell gondolnunk az életmódunkkal kapcsolatban.

Kétely nincs – összefüggés van!
Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legfiatalabb ága, eredményei azonban olyan meggyőzőek, hogy immár számos elismert szakmai szervezet kijelentette: az életmód tényezőknek – mint a dohányzás elhagyása, a mozgás, a táplálkozás, a stresszkezelés – gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása van számos, életmóddal összefüggő betegségben.

Íme, a 12 legfontosabb kérdés az életmódunkról

Ha valaki az egészsége megőrzése érdekében vagy akár a gyógyulás elősegítése miatt rászánja magát az életmódváltásra, érdemes néhány kérdést végiggondolnia jelenlegi életmódjával kapcsolatban.

1. Követ-e valamilyen speciális étrendet, és ha igen, milyen megfontolásból teszi ezt?
Tudni érdemes, hogy a táplálkozástudomány szerint nincs egyetlen, mindenki számára ideális étrend (bár a magasvérnyomás betegség kezelésére ajánlott DASH-diéta és a mediterrán étrend alapvetően jól használható), azt mindig az egyéni egészségi állapot, ízlés és célok szerint érdemes összeállítani.

2. Aktuálisan cél-e a súlycsökkentés?
Ez a kérdés azért fontos, mert az elhízás önmagában számos betegség rizikófaktora, viszont a szélsőséges fogyókúra helyett jóval tartósabb eredmény érhető el valódi életmódváltással.

3. Milyen gyakran főz otthon, illetve rendel ételt, eszik gyorsétteremben vagy vásárol félkész ételeket?
Törekedni kell az otthoni főzésre, de legalábbis a teljes értékű ételek rendelésére, hiszen minél kevésbé feldolgozott és jobb minőségű egy élelmiszer, annál nagyobb a tápértéke, a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Érdemes visszaszorítani a fast food fogyasztást.



A stresszkezelés és a citromfű

2021. november 05.

Fotó: pixabay.comAz élet tele van stresszhelyzetekkel, melyek nagy részét nem tudjuk befolyásolni, míg másokra fel tudunk készülni, és önként vállaljuk. Stresszhelyzetek átélésére személyiségünk fejlődése szempontjából nagy szükségünk van. Addig nincs gond, amíg megfelelően tudjuk kezelni, és nem okoz állandó készenlétet.

Mi történik, ha a stressz tartós marad? Selye János, a stresszelmélet kidolgozója szerint átváltunk az ellenállás fázisába. Ekkor érezhetjük úgy, hogy nem tudunk lazítani, kikapcsolni. Izmaink tartósan megfeszülnek, vérnyomásunk magasabb, a pulzus szaporább, a légzés felszínesebb, gyorsabb, mint nyugalomban. Alvászavarok jelentkezhetnek, nemritkán elalvási, átalvási nehézség vagy korai ébredés formájában.

A harmadik fázisban szervezetünk kimerül. Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai. Például kóros vérzsírszint, csökkent immunrend- szeri aktivitás, tartós vérnyomás-emelkedés, véralvadás-fokozódás, inzulinrezisztencia. Szív- és érrendszeri, anyagcserebetegségek, daganatos betegségek, krónikus gyulladások alakulhatnak ki.

A stresszre adott pszichológiai válaszok között a szorongás, düh, agresszió, melankólia és depresszió, valamint kognitív változások (koncentráció és/vagy memóriazavar) szerepelhetnek.

Ne várjunk eddig!
A stressz levezetésének számos módja létezik. Talán nem is gondolnánk, hogy mindennapjaink apró és természetesnek tűnő dolgaival sokat tehetünk belső egyensúlyunk érdekében. Ide tartozik az étkezés, fürdés, érintés, szexuális együttlét, nevetés, passzív és aktív pihenés, sport és még sok minden más, köztük a gyógynövények, például a cit-
romfű.



4-ből 1 ember érintett lehet élete során stroke-ban

2021. november 04.

Fotó: gettyimages.com

A stroke bármikor, bárkinél és bárhol kialakulhat. A stroke az elhalálozás egyik vezető oka, a WHO adatai szerint hazánkban évente több mint 10 000 ember haláláért felelős. Az október 29-i Stroke Világnap idei fő üzenete, hogy élete során 4-ből 1 felnőtt átesik stroke-on, melyből a legtöbb elkerülhető lenne, kialakulásának esélyének csökkentésével. Ismerje meg a betegséget és csökkentse kialakulásának kockázatát.

A Világ Stroke Szervezetének (World Stroke Organization) becslései szerint az idei évben globálisan 13,7 millió ember szenvedi el életének első stroke-ját és 5,5 millió ember veszíti el életét agyi érkatasztrófában.  Hazánkban évente 40-50  ezer ember esik át storke-on,10 pedig a stroke esetek 90%-át meg lehetne előzni az olyan rizikófaktorok kerülésével vagy megfelelő kezelésével, mint például a dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás vagy a magas vérnyomás.

Az alábbi kockázati tényezők mérséklésével csökkenteni lehet a stroke kialakulásának kockázatát:

  • Évente 1 millió stroke eset kapcsolódik a mozgásszegény életmódhoz. Heti ötször 30 perc rövid edzéssel akár 25% -kal csökkenteni lehet a stroke kialakulásának kockázatát.
  • A stroke esetek több mint fele fűződik az egészségtelen táplálkozáshoz. Már az apró változtatások az étkezésben, mint például a zsíros ételek és a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése, hozzájárulhatnak a stroke kialakulásának csökkentéséhez. 
  • A túlsúly 22%-kal is emelheti a stroke kialakulásának esélyét. Ennek az oka, hogy a plusz kilók növelik a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a szív-érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát, melyek hozzájárulhatnak a stroke kialakulásához. Az Ön optimális testsúly értékét néhány egyszerű adat megadásával számos internetes oldalon ki tudja számolni.
  • Naponta 20 szál cigaretta akár hatszorosára emelheti a stroke kialakulásának kockázatát. A dohányzásról való leszokással nem csak a stroke kockázata csökkenthető, hanem más súlyos betegségé is.


Tippek, hogyan segítsünk az iskolafóbiás gyermeknek

2021. november 04.

Több tízezer gyermek szenvedi meg ma a becsengetést, és bár minden diáknál előfordul, hogy ellenáll egyszer-egyszer az iskolába járásnak, de a tartósan fennálló iskolafóbia létező jelenség, és valódi problémákat okoz a gyermek és a család számára. Az ellenállás általában masszívabb a nyári vakáció után, ráadásul a tanulók többsége a járványidőszakban hosszú hónapokig kívül rekedt az iskola falain. Szeptember elseje jó alkalom arra, hogy nyíltan beszéljünk az iskolafóbiáról, a szülőknek pedig a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia szakértője ad tanácsokat az alábbiakban.

Fotó: gettyimages.com„Az iskolába járás elutasítása régebben többé-kevésbé az iskolakerülés szinonimája volt, és az utcasarkon lógó, vagy a szobájukban videójátékokat játszó gyerekek képét idézte. Az iskolakerülést azonban meg kell különböztetni az iskolafóbiától – ez utóbbi esetén nem az iskolán kívüli szórakozás csábítása vezérli a gyerekeket, hanem az iskola iránti ellenállás, aminek számtalan oka lehet” – kezdte dr. Tárnok Zsanett, klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. 

A szakértő kiemelte, hogy az iskolafóbia hátterében legtöbbször valamilyen szorongás áll, ezek jellemzően az iskolai környezetre koncentrálódnak. „Az iskolafóbia fokozatosan alakul ki, ilyenkor nehezebben megy a felkelés, készülődés, iskolába indulás, de megjelenhetnek testi tünetek is, például hányás, szédülés. A tünetek idővel odáig súlyosbodhatnak, hogy a gyerek nem képes egy ideig iskolába járni.”

Dr. Tárnok Zsanett kiemelte: az iskolát elkerülő gyermekek nem mindig tudják pontosan, hogy miért érzik magukat rosszul, és nehezen kommunikálják, hogy mi okozza a szorongásukat vagy félelmüket. Éppen ezért fontos az orvosi vizsgálat, amely kizárhatja a fizikai betegséget. Ha ezen túl van a család, a Vadaskert alábbi tanácsait érdemes megfogadni.

Beszélgessünk

Kezdeményezzünk beszélgetést a gyermekkel arról, hogy miért nem akar iskolába járni, zaklatottságát kezeljük együttérzéssel, támogatással. Biztosítsuk őt arról, hogy megértjük az aggodalmait, de tudatosítsuk benne azt is, hogy az egészsége rendben van, fizikai tüneteit pedig a szorongás okozza. Próbáljuk együtt kideríteni, mi lehet ennek az oka – esetleg a rossz jegytől való félelem, a tanárokkal való kapcsolat, vagy iskolai erőszak. 

Legyünk reggelente határozottak

Minél tovább marad otthon a gyermek, annál nehezebb lesz a visszatérés, ezért ragaszkodjunk ahhoz, hogy neki az iskolában van a helye. Ha nehezen indul el reggel, és az iskolafóbia tünetei felerősödnek, érdemes határozottan fellépni: ne kérdezgessük a gyereket, hogy hogy van (ha elég jól van ahhoz, hogy felkeljen és összekészülődjön, akkor képes iskolába is menni).

Súlyos esetben a fokozatosság a célravezető

Ha a gyermek súlyosan szorong, akkor – egyeztetve az iskolával – a fokozatos visszatérés mellett is dönthetünk: például az első napon csak elvisszük őt az iskola mellett, a második napon bevihetjük őt fél napra, vagy csak egy-két kedvenc órájára, a harmadik napon próbálkozhatunk a teljes nappal.

Kérjük az iskola segítségét

Ahhoz, hogy az iskolában is segítséget kapjon, mindenképpen egyeztessünk a tanárokkal a gyermek állapotáról, és kérjük a támogató segítségüket. A szorongásos tünetek megjelenésekor bátoríthatják a gyermeket arra, hogy például bemenjen a tanterembe.



5 tipp, hogyan fogyasszunk több növényi proteint

2021. november 03.

1. Társítsuk a komplett cereáliákat és a hüvelyeseket!

Alapvető fontosságú hogy az összes esszenciális aminosav bevitele érdekében társítsuk a komplett cereáliákat (hiányzik belőlük a lizin nevű immunerősítő és vírusölő esszenciális aminosav) hüvelyesekkel (hiányzik belőlük az erős antioxidáns, fehérje építő metionin). Nem kötelező ezt a társítást egy étkezésen belül alkalmazni, lehet szétosztani a 3 főétkezés között. A lényeg, hogy a nap folyamán szerepeltessük mindkettőt az étrendünkben.

2. A tányérunk tartalmának felét rakjuk tele zöldségekkel!

Akár vegetáriánusok vagyunk, akár nem, ajánlott a tányérunkat minden étkezésnél mindenféle zöldséggel félig megtölteni. Azért fontosak, mert bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, antioxidánsokban, nem megfeledkezve a rostokról, melyek elősegítik a teltség-érzetet, és kedvezően hatnak a mikrobiótákra. Így nagyon ajánlott öt gyümölcs és zöldség naponta, mely mennyiség egészen tízig felmehet, ha bírja a gyomrunk. A tányér másik felét pedig meg lehet tölteni cereáliákkal és hüvelyesekkel!

3. Legyen napi kiegészítő egy marék olajos mag!

Átlagosan 20% protein-tartalmuk miatt a héjas gyümölcsök (mandula, mogyoró, dió, gesztenye) és az olajos magvak (szezámmag, lenmag, chia, tökmag) a húsokkal egy szinten vannak a rangsorban. Kivéve, hogy közel 50%-ban lipideket is tartalmaznak. Fő protein-források, így napi étrendünkben egy marék (30 gr) belőlük kiváló kiegészítő. Különösen, mivel bőven tartalmaznak ásványi anyagokat (kalciumot, magnéziumot, vasat…), egyes magvak pedig még omega 3 zsírsavat is (dió, lenmag, chia…).



Vitaminok kismamáknak

2021. november 03.

Fotó: pixabay.com

Fontos, hogy a leendő kismamák már a várandósság előtti hetektől kezdve megfelelő mennyiségben vitaminokkal lássák el a szervezetüket, hogy abból elegendő jusson a születendő gyermeküknek is.

A B-vitamin-család több tagja is szükséges a kismama számára, így a B1-, B2-, B6- és B12- bevitel nagyon fontos. Az idegrendszeri funkciók, a szénhidrát- és fehérje- anyagcsere, a szívizomzat és a vérképzés zavartalansága is igényli a B-vitaminokat.

A zsíroldékony vitaminok közül az A- és a D-vitaminok szerepelnek a kismama-vitaminokban. Sütőtök, sárgarépa, tengeri halak, máj vagy tojás fogyasztásával természetes formában is pótolhatók ezek a vitaminok.

A vitaminokat is túl lehet adagolni?

A táplálékkal – természetes formában – bevitt vitaminok nem adagolhatók túl. Túldozírozás csak a kapszula, tabletta stb. formában szedett A- és D-vitaminokkal lehetséges: az orvos, gyógyszerész utasításainak betartásával, illetve a betegtájékoztatóban foglaltak követésével azonban ez nem következhet be.

Gyógyszertárban történő kismamavitamin vásárlásakor azt is meg kell beszélni a gyógyszerésszel, hogy várandósságot tervező nő részére, vagy már adott hónapban járó kismama részére szükséges a vitamin, mert egyes termékeknél a babavárás szakaszától függően más-más összetételű a készítmény.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...523
hírek, aktualitások

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...

Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

2024. április 15.

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Először is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.