Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Gyógyszermellékhatást észlelt? - Jelentse!

2017. november 28.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági médiakampányt indított, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszermellékhatásokat. Az idei figyelemfelhívó kampány középpontjában a vény nélküli gyógyszerek állnak. 

Az OGYÉI közleménye szerint a kampány november 20. és 24. között zajlik, több uniós tagállamban egyszerre. A kampány része annak az európai hétnek, amelyet másodszor rendeznek meg, hogy növeljék a gyógyszerekkel kapcsolatos tájékozottságot és erősítsék a tudatos gondolkodást.

Mint írták, a forgalomban lévő gyógyszerek igazoltan hatásosak és biztonságosak, de minden gyógyszeres kezelés során felléphetnek mellékhatások, így akár a vény nélküli patikaszerek alkalmazásakor is. Fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek tudatában legyenek a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatoknak.Miről szól egy homeopátiás kezelés?

2017. november 27.

Tünetek alatt azt értjük, amit a páciens szubjektív módon érez. Azokat a tüneteket is ismernie kell a homeopatának, amik a születés óta történtek és a visszatérő betegségeket is. Ismernie kell továbbá a családi kórtörténetet, beleértve a szülők és a nagyszülők betegségeit is. A kikérdezés során rákérdezünk egy adott tünet vagy tünetegyüttes mikéntjére. Hogy hogyan éli meg azt a beteg, mi is a fájdalom/érzet jellege, hol érzi intenzíven a fájdalmat és esetleg összefüggésbe hozható más érzettel is. Milyen testhelyzetben, napszakban vagy éppen időjárási körülmények között javul vagy válik rosszabbá az állapota. A homeopata nem csak a fizikai jellemzőket veszi figyelembe, hanem nagyon fontosak a mentális jellemzők is. Meg kell ismernünk az egyént aki hozzánk fordul, hogy ki is ő valójában. Milyen ételeket szeret, mennyire fázós, hol érzi jobban magát, miket szokott álmodni, mi a hobbija és még sok-sok az egyén feltérképezéséhez szükséges információkat.  

 

Mi az a homeopátiás szerfelírás?
 
Amikor a homeopata már egy nagyon átfogó képet kapott a páciensről és nem csak egy betegség diagnózist láz, egy olyan homeopátiás gyógyszert tud adni, mely illeszkedik az páciens egyéniségéhez, beleértve az adott betegségét is. Ezt a folyamatot nevezzük individualizációnak. Hiszen minden ember különböző. Máshogyan éljük meg a fájdalmat és máshogyan viselkedünk egy adott helyzetben. Ezt a különbséget ismeri fel a homeopata és találja meg a személyre szabott homeopátiás készítményt. Ez a gyógyszer felel meg a páciens teljes képének, azaz a totalitást célozza meg. Ezen elmélet alapján egy másik betegen ugyan az a betegség valószínűleg egy teljesen másik készítménnyel gyógyítható meg. De a homeopátia nem csak az adott betegségre gyógyír. Mivel a kikerdezés során az egyén élettörténetét is megismerte a homeopata, így a felírt gyógyszer az páciens érzelmi problémáját is gyógyítja, feloldja a régebben kialakult blokkokat, hogy azok ne váltsanak ki további panaszokat. 


Stresszkezelés 3 lépésben

2017. november 27.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

 

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket!
Szerencsére van rá megoldás! Most csupán 3 olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz és este biztosan jobban is fogsz aludni.
Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.Meddig kínoz még? – A terhességi émelygésről

2017. november 26.

Patikai párbeszéd a terhességi émelygésről és a hányásról, amellyel a várandós nők mintegy 70%-a szembesül. Mit lehet tenni ellene? 

– Éppen csak kimutatta a terhességi teszt, hogy várandós vagyok, máris elkezdődtek a rosszulléteim. Most a 7. hétben járok, folyamatosan émelygek, és étkezéstől függetlenül, bármitől képes vagyok hányni. Miért van ez?

  • Valószínűleg hormonális változások állnak a háttérben. Egyes orvosok gyomor- és bélrendszeri okokat valószínűsítenek, mások pszichoszociális faktorokat emlegetnek, és úgy vélik, hogy esetleg a kismama nehezen barátkozik meg a terhesség gondolatával. Megfigyelték, hogy akiknél korábban a migrén, a tengeri vagy légi utak, vagy akár hosszabb autóutak hányingert okoztak, azoknál gyakoribb a terhesség alatti rosszullét is. Sőt, családon belüli halmozódás is kimutatható, anyai ágon öröklődhet a terhesség alatti hányás.

– Mindenki azt mondja, hogy az idő múlása többé-kevésbé ezt a problémát is megoldja. Meddig kell még szenvednem?

  • Nyugodjon meg, a második trimeszterre általában javulnak vagy megszűnnek a hányinger és hányás okozta kellemetlenségek. A terhesség vége felé azonban ismét előtérbe kerülhet a probléma, mivel az egyre növekvő magzat fejt ki nyomást a gyomorra. Gyakori rugdalózásai miatt mozgatja a gyomortartalmat, ami hányást okozhat, de ekkor az első trimeszterben jellemző rossz szájízzel és émelygéssel már alig kell számolnia.


A szenior korosztály a fájdalom miatt nem mozog eleget!

2017. november 26.

A magyarok fele hetente többször is mozog saját bevallása szerint, a legnépszerűbb mozgásforma egyértelműen a séta és a gyaloglás. Míg a fiatalabbak elsősorban az időhiányra fogják, hogy kevesebbet mozognak a kelleténél, addig az idősebbek körében bizony a testi fájdalmak akadályozzák a legtöbb embert a rendszeres sportban. – derült ki egy májusi reprezentatív felmérésből, ami a hazai 30 év feletti lakosság sportolási és mozgási szokásait vizsgálta.

Úgy gondoljuk, hogy eleget mozgunk!

Általában elmondható, hogy a magyar felnőttek közel fele mozog rendszeresen, ezzel a saját bevalláson alapuló kutatás eredményei igen pozitív képet festenek a magyarok mozgási és sportolási gyakorlatáról annak ellenére, hogy az elhízásbeli és életmódbeli tapasztalatok nem a fenti eredményt mutatják. Egy tavalyi felmérés szerint hazánkban minden harmadik ember súlyosan elhízott, így Európa legkövérebb országa lettünk, ami bizony szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal is.  Dr. Nagy Sándor, a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének szenior mozgásszakértője hozzátette: a rendszeres mozgás a 60 év felettiek körében még ritkább, hiszen ilyenkor a túlsúly mellett már megjelennek a különböző betegségek, mozgásszervi, ízületi fájdalmak, amik akadályozhatják a rendszeres sportot.Miért szaladnak az évek?

2017. november 25.

Gondolkodtál már azon, vajon miért repülnek úgy az évek? Mi lehet az oka annak, hogy egy bizonyos kor után úgy telik el tíz év, mintha csak egy lett volna? Miért van az, hogy a gyermekkor ezzel szemben hosszúnak tűnik? Hogyan lehet, hogy akkoriban úgy érezzük, mintha a felnőtté válás ideje sosem érkezne el? Vajon mi okozza ezt a fajta kettősséget? Mi köze az időészlelésnek, és az emlékezet működésének egymáshoz? Hogyan befolyásolhatja az aktuális életvezetésünk az idő folyását? Az alábbiakban ezekre keressük a választ.  

 

Elsőként le kell szögeznünk, hogy az időészlelés bizony szubjektív. Egységnyi időt gyorsabban múlónak érzünk, ha számunkra kedves tevékenységgel, vagy személy társaságában töltjük, míg szinte vánszorgónak tetszik, amikor kellemetlen élményeket élünk át. Az időészlelésünk aktuális alakulására tehát befolyással vannak a gondolataink, az érzéseink, azt azonban kevesebben tudják, hogy a lelki folyamataink a múltbéli események előhívása során is kifejtik a hatásukat.

Egy gyermek számára a világ érdekes, felfedezésre váró hely, melyben még minden csupa újdonság és izgalom. Kevesebb a tudása a világról, mint egy felnőttnek, ezért nem állnak rendelkezésére azok a sémák, melyek lehetővé teszik, hogy gyorsan feldolgozza, osztályozza, és rendszerezze az információkat. Ezeket idővel a tapasztalás révén alakítja majd ki. 
Miután a sémák kialakultak, az egyén képessé válik felismerni a hasonlóságokat, az ismétlődéseket, a rutinszerű mintázatait a történéseknek, és viselkedésnek, így a világ megszűnik folyamatosan változni körülötte. Ez egyrészről növeli a biztonságérzetét, másrészről unalmassá teheti a számára az ismerős információk sorát.Szezononként 8-10 hurutos megbetegedés: átlagos

2017. november 25.

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Hiába a szülői gondoskodás, a hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek is könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens azonban összefoglalta azokat a szempontokat, amelyek alapján eldönthetik a szülők, mikor, mit tegyenek, ha a család legkisebb tagja gyengélkedik.

Teljesen normális lehet, ha egy kisgyerek, bekerülve egy közösségbe, az első őszi-téli szezont sok betegeskedéssel tölti. Mindez nem jelenti azt, hogy gyenge volna az immunrendszere – vélekedik a gyermekorvos. Most találkozik olyan kórokozókkal, amelyektől eddig a „családi burok” jótékony módon megvédte őt. Ez az időszak akár úgy is felfogható, mint az immunrendszer tréningje a későbbi egészségért.

„Ezek a betegségek 70-80%-ban vírusos fertőzések, amelyek az esetek zömében jóindulatúak, megfelelő tüneti kezelés és elegendő gyógyulási idő esetén nyom nélkül, szövődménymentesen gyógyulnak. Már 200 felettire tehető azoknak a vírusoknak a száma, amelyek felelősek ezekért az elsősorban légúti megbetegedésekért – mondta Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens. –Szezononként nyolc-tíz, szövődménymentesen néhány nap alatt gyógyuló hurutos megbetegedés, vagy gyomor-bélhurut is beleférhet. Az elhúzódó, vagy ismétlődően szövődményes betegségek azonban kivizsgálást sürgetnek. Ilyenkor állhat a háttérben egy légúti- vagy táplálékallergia, egy megnagyobbodott, gócként funkcionáló orrmandula, vagy hajlam a kisdedkori visszatérő asztmatikus hörghurutokra. Ha ilyen állapotokra van gyanú, mielőbb szakorvost kell felkeresni.”

“Biológiai fegyver” a gyerekközösségekben

A gyerekközösségbe bekerülő kicsi az egyik leghatékonyabb „biológiai fegyver”. Amit elkap, azt nagy valószínűséggel szétszórja szűk és tágabb környezetben is. Fontos elegendő időt hagyni a gyermek gyógyulására, mielőtt visszakerül a közösségbe, különben nagyobb lehet az esélye egy felülfertőzésnek, egy szövődmény kialakulásának. Ami az egyik gyereknél csak orrfolyással jár, a másiknál vezethet intenzív osztályos kezelést igénylő krupphoz, asztmatikus hörghuruthoz, vagy éppen tüdőgyulladáshoz.A közös játék, mint önismereti kulcs

2017. november 24.

Amikor a felnőttek meghallják a "játék" kifejezést, hajlamosak arra, hogy egy alapjaiban véve céltalan, a gyermeki fantázia világában zajló, mélyebb következtetésekre igényt nem tartó fogalommal azonosítsák azt, vagy az ugrálásnak, rohangálásnak, sikítozásnak a gyakran idegesítő és fárasztó érzetével társult képe villanjon be elsőként a szó hallatán. Kevesen képesek felfedezni a közös játékban azokat az önismereti kulcsokat, melyeket a gyermekek a játék során tükröznek vissza számunkra.  

 

Szülőnek lenni a legteljesebb élmény, a legmélyebb életfeladat. Magában hordozza az élet egyik legnagyobb csodáját, ugyanakkor a folyamatos tanulás, változások, kihívások, valamint a döntés – következmény körforgását is. 

A játék valójában a lelki szabadság, a saját belső változások tudatos megélése. Ha megfigyeljük a gyermekeket, kreatív ám mégis kötetlen foglalkozások közepette, megláthatjuk, hogyan tükrözik le a játékban a hétköznapi történések hatásait, miközben beleszövik minden apró megmozdulásukba személyiségük egyszeri és megismételhetetlen mintáit.

„Anya, játsszunk!” „Apa, játsszunk!” – hangzik végtelen számban a kérés. Ilyenkor egy szülő vagy jókedvűen és teljes odaadással kezd bele egy közös, önfeledt időtöltésbe, vagy olyannyira kimerült az egész napi mókuskerék után, hogy szörnyen nehezére esik részt venni bármilyen aktív tevékenységben. Ekkor szembesülünk azzal, hogy magunkat megerőszakolva, kényszeresen próbálunk eleget tenni „jó szülői” kötelességeinknek, vagy nemet mondunk, és a lelkiismeret-furdalás és önmarcangolás miatt szintén nem tudunk kikapcsolódni a minket körülvevő rohanó világból.Halogatást nem tűrő férfigondok

2017. november 24.

A csípős hideg és a fagyos hajnalok mellett november a férfiegészség hónapja is. Évről-évről ebben a hónapban szakállt növesztenek a férfiak, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. Nem a daganatos megbetegedés az egyetlen ugyanakkor, amire érdemes odafigyelnie az erősebbik nemnek!

A prosztata – más néven dülmirigy – egy csupán szelídgesztenye nagyságú szerv, amivel a férfiak jelentős részének legalább egyszer meggyűlik a baja élete során. A modern orvostudomány segítségével azonban szerencsére a legtöbb probléma orvosolható, és a megelőzés fontosságát is egyre többen tudatosítják. Nézzük sorban, milyen betegségek érinthetik csak a férfiakat.

A prosztatakő

A dülmirigyben kialakuló meszesedésért a pangó mirigyváladék felelős, ugyanis ennek összesűrűsödése esetén „keményítőtestek” alakulnak ki. Szerencsére a prosztatakő nem ártalmas az egészségre, nem jár különösebb panaszokkal, és műtéti beavatkozás sem szükséges. Ugyanakkor súlyosabb problémára utalhat, mint például régóta fennálló gyulladásra.

A prosztata gyulladásos megbetegedése

Gyulladásért elsősorban azok a baktériumok tehetők felelőssé, amelyek a húgycsövön keresztül jutnak a prosztatába, de fertőzés a vér- és nyirokkeringési rendszeren keresztül is kialakulhat. A leggyakoribb tünet a kellemetlen, fájdalmas érzéssel járó vizeletürítés. Időben felismerve a problémát, az antibiotikumos kezelés jelenti a megoldást. Vigyázzunk ugyanakkor, hiszen ha krónikussá válik a gyulladás, akár az ondóhólyagokra is átterjedhet a fertőzés.A pihentető alvás kellékei

2017. november 23.

A jó alvás mindenki számára fontos, ám sokan nem tudják magukat kipihenni. Az alvászavarok kialakulásában gyakran szerepük van külső tényezőknek is, ezért fontos a lehető legoptimálisabb körülményeket biztosítani az éjszakai regenerálódáshoz.

Ágy

Elsődleges szerepe van a megfelelő ágynak. A fekhely ne legyen túl kicsi, hossza legalább 15 cm-rel haladja meg a testmagasságot, szélessége pedig az egyes ágy esetén minimum 1, kettős ágy esetén 1,8 méter legyen.

Matrac

A közhiedelemmel ellentétben a teljesen kemény matrac nem egészséges, mint ahogy a túl puha sem tesz jót a gerincoszlopnak. Az ideális ágybetét a testsúlynak megfelelően a vállnál, a csípőnél, illetve a fenéknél rugalmasan enged a nyomásnak.

Takaró

A pihentető alváshoz a megfelelő matracon kívül elengedhetetlen a takaró és a párna jó megválasztása. A takaróval szembeni legfontosabb követelmény, hogy tartsa a meleget, valamint felvegye és elvezesse a párát, ugyanakkor ne legyen túl nehéz. A legkedveltebb töltőanyag a toll, illetve a pehely. A pehely könnyebb a tollnál, és jobban tartja a meleget, ám ezzel együtt drágább is. A legnagyobb, legjobb minőségű és persze a legdrágább pelyhek az északi tengereknél élő dunnalúdtól származnak, magas áruk – minőségükön kívül – annak is köszönhető, hogy ez a madárfaj igen ritka.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...182183184...238
hírek, aktualitások

A jegestea, mint olyan - milyen is?

2020. május 20.

Közeledik a nyár, és vele a finom jegesteák időszaka. Íme, néhány szempont, amit érdemes megfontolni, hogy valóban a számodra legmegfelelőbb hűsítő ital kerüljön a bevásárlókosaradba.  

De először is tisztázzuk, miből áll a jegestea. Ha jó minőségű termékről beszélünk, természetesen teából, vízből, gyümölcsből és általában valamilyen édesítő összetevőból (cukor, édesítőszer), a tea kesernyés ízének ellensúlyozására.

Ha a legjobbat szeretnénk választani, valamennyi összetevőt érdemes alaposan megvizsgálni.

1. Mennyi tea van benne?

A készen kapható jegesteákban nagyon különböző a tea mennyisége, sőt még ugyanazon márka különböző ízei is eltérhetnek ebben. Érdemes a lehető legmagasabb teatartalmú jegestát választani, és arra is figyeljetek, hogy ez valódi tea, természetes teakivonat legyen.

2. Mennyi gyümölcs van benne?

Legyen szó fekete, zöld vagy rooibos teáról, a jegestea finom ízét a gyümölcs adja meg. Olvassátok el figyelmesen a címkéket, nézzétek meg, hogy valódi gyümölcskoncentrátum van-e benne, és milyen arányban. A jegestea azonban nem gyümölcslé, így ez az arány nem fogja egyik termék esetében sem meghaladni az 1-2 százalékot. Jó példa erre, hogy itthon a legnagyobb mennyiségben vásárolt márka esetében a gyümölcstartalom csak 0,1%. De ha ez az arány már 1% körül mozog, gyümölcstartalom tekintetében jó helyen járunk.

Egész nap ül az édesanyja? Nőhet a szívbetegség rizikója

2020. május 20.A koronavírus járvány idején sokan egész nap otthon vannak, szinte végig ülve vagy fekve töltve az időt. Egy új kutatás szerint azonban azoknál az idősebb nőknél, akik minden nap hosszabb időn keresztül ülnek, jelentősen növekszik a szív-érrendszeri betegségek kockázata. Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos az összefüggésekre és a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az életkor és a túlsúly is rizikófaktor

Számos kutató és orvos felhívta már a figyelmet az ülő életmód kockázataira, most azonban egy új tanulmány látott napvilágot a Journal of the American Heart Association című szaklapban. A kutatók most ugyanis a menopauzán átesett, túlsúlyos vagy elhízott nők helyzetét vették górcső alá. A vizsgált hölgyek 55 évesek vagy annál idősebbek voltak.

A szakemberek szerint azért is különösen fontos ez a vizsgálat, mert az idős nők a leggyorsabban növekvő populáció az Egyesült Államokban. Ők azok, akiknél a menopauza után drámaian megnövekszik a kardiometabolikus betegségek rizikója, így többek közt a szív-érrendszeri betegségeké és a 2-es típusú cukorbetegségé. Amerikai adatok szerint háromból egy nő szívbetegség miatt fog meghalni. Mindezeket tekintetbe véve nagyon fontos tisztázni az összefüggéseket, különösen, hogy már eddig is bizonyítékok gyűltek arról, hogy az ülő életmód összefügg a szívbetegségekkel és a halálozási rizikóval – különösen az idősebbeknél.

A friss kutatásban 518, átlagosan 63 éves nőt vizsgáltak, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) átlagosan 31 volt. (Az egészséges normál testsúly 18,5-25 közti BMI-vel jár, túlsúlyról 25-30 közt, elhízásról 30 fölött beszélhetünk.) A hölgyeknél 14 napig monitorozták az ülés és a fizikai aktivitás időtartamát, valamint laborvizsgálatokkal mérték a vércukorszintet.

Plantain, avagy mire jó a főzőbanán?

2020. május 19.

Vannak, akik még jól emlékeznek azokra az időkre, amikor Magyarországon banánt csak télen lehetett kapni, és akkor is csak mutatóba, nagyon drágán és nagyon kis mennyiségben. Desszertként fogyasztották az emberek, és senkinek nem jutott eszébe, hogy bármilyen ételbe bele lehetne tenni. Aztán változtak az idők, a banán most már mindenki számára elérhető alapgyümölcs lett, és számtalan recept összetevői között feltűnik, sőt, vannak, akik szerint igazi szupergyümölcs.

Mostanra egyre gyakrabban írnak a receptek főzőbanánt, találkozhatunk vele a szuper-és hipermarketek polcain. De vajon mire jó, miért más, mint a rendes banán? Ezeknek a kérdéseknek járt utána az Interfood, tartson velünk Ön is, tudjon meg ma is valami újat!

Mi is az a főzőbanán?
A főzőbanán egy Délkelet-Ázsiából származó banánfajta, nem azonos a még éretlen zöld színű banánnal. Színe zöld, mérete nagyobb, alakja pedig egyenesebb, mint amit megszoktunk, felhasználása teljesen eltérő a hagyományos banánétól.

Egy banán, aminek nincs banán íze
A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán, íze nyers, zöldséget idéző. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen. Rendkívül magas a keményítőtartalma, ezért hőkezelés szükséges ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Főzés, sütés, grillezés után válik ehetővé.