Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szójaallergia – nem mindig lehet kimutatni

2021. szeptember 02.

Szójavariációk (fotó: 123rf.com)

Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. Azonban a szója is okozhat allergiás tüneteket, de ezt nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni. A hagyományos allergiateszt negatív eredményt adhat, miközben a panaszokat mégis a szója okozza. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.

A táplálékallergia kivizsgálása

Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az IgE, melynek szintje – táplálékallergiások egy jó részénél – megemelkedik az adott élelmiszerre jelentkező allergiás reakció során. Az IgE szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas az allergia diagnosztizálására. A táplálékallergia vizsgálata során ezért a betegtől levett vérmintából az IgE mértékét vizsgálják.

Eltérő tulajdonságú komponensek

Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének – mint a szójafehérje is – rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több fehérje molekula összessége. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy a hagyományos vérvizsgálat során az össz. szója IgE nem emelkedett, azonban multiplex allergiateszttel vizsgálva a szója három allergén összetevője közül az egyik – Gly m 4 – mégis emelkedett lehet, ami már elegendő ahhoz, hogy a szója fogyasztása tüneteket okozzon.



5 ok, hogy miért együnk kevesebb húst?

2021. szeptember 01.

Fotó: pixabay.com

1. A gyulladásos jelenségek csökkentéséért

A hús gyulladást elősegítő alkotóelemeket is tartalmaz, úm. telített zsírsavakat, omega 6 zsírsavat, vasat… Márpedig a gyulladás „megágyaz” számos betegségnek, mint pld. a túlsúlyosságnak, az elhízottságnak, a cukorbetegségnek…. A magas hőmérsékleten történő sütés-főzés csak súlyosbítja ezt a problémát. Így a Nemzetközi Rákkutató Központ (CIRC) a vörös húst a „valószínűleg karcinogén (rákkeltő)” kategóriába sorolta. Ezzel szemben a növények antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevői sejtvédő hatásúak.

2. A feltöltődésért rostokkal

Míg az egészségügyi hatóságok kb. 30 gr rost fogyasztását javasolják naponta, mi átlagosan csak 15-20 gr-ot fogyasztunk. Pedig az ajánlás betartását számos érv támasztja alá. A rostok csökkentik az ételek glikémiás indexét (vércukor emelő képességét), hosszan tartó jóllakottság-érzést biztosítanak, miáltal elkerülhető a nassolás. Táplálják a mikrobióták (a bélrendszer mikroorganizmusainak összessége) jó baktériumait, melyek többek közt szabályozzák a testsúlyt is. Végül csökkentik a cukor- és koleszterinszintet a vérben. A rostok csak a növényekben találhatók, így ezzel is indokolható, hogy kevesebb húst, és több zöldséget-gyümölcsöt fogyasszunk.

3. A méreganyagok gyorsabb távozásáért

A hasi hízás megelőzéséért    

A húsok különösképpen bővelkednek purinban, mely káros hatású vegyület savasítja a szervezetet (lebontási terméke a húgysav). Pld. 100 gr marhahús 1500 mg-ot, 100 gr hal 150 mg-ot, míg 100 gr sárgarépa 5 mg-ot tartalmaz belőle. Márpedig az elsavasodott szervezet működése lelassul, amellett a máj és a vese (két fő kiválasztó szervünk) sem tudja megfelelően betölteni méregtelenítő funkcióját. Ezenkívül a purinban és telített zsírokban bővelkedő táplálkozás, társítva kevés testmozgással,  a hasi zsírréteg raktározódásához vezet. Ráadásul ettől a legnehezebb megszabadulni, és ártalmas az egészségre.



Mikor mondjam el, hogy terhes vagyok?

2021. szeptember 01.

Nagy dilemma a nők számára, hogy mikor is jelentsék be a munkahelyükön, hogy várandósak. Várjanak az első trimeszter végéig? Vagy az túl hosszú idő? Esetleg már a legelső pillanatban szóljanak?  És mi történik, ha mégsem marad meg a terhesség?

Amikor a nő számára kiderül a várandósság ténye, a határtalan öröm mellett rögtön gyülekezni kezdenek a fekete felhők is. Mit fog szólni a főnököm? Mi lesz, ha kirúgnak? Mikor mondjam el a munkahelyemen? Ezek a kérdések meglepően nagy stresszel járnak, ami pedig kifejezetten ártalmas lehet a babára, és nem csak a terhesség elején!

A stressz vetélést is okozhat
Fontos tisztázni, hogy tervezett baba esetén a nők hajlamosabbak a baba érdekeit szem előtt tartani, míg amikor csak „becsúszik” a kicsi, akkor a tudatos felkészülést kisebb pánik előzi meg. A baba számára a stressz nagyon rossz, mivel hatalmas energiát visz el a szervezettől. A stressz sajnos kiválthat vetélést vagy koraszülést is, illetve az immunrendszer működésére is hatást gyakorol, fokozva számos betegség, nem utolsó sorban  az úgynevezett felszálló fertőzések  kialakulásának valószínűségét, amik a vetélések és koraszülések több mint 50% -áért felelősek!

A stresszt kikerülni pedig szinte lehetetlen abban az esetben, ha a kismama ugyanolyan tevékeny életet él a várandósság ideje alatt, mint azt megelőzően. A mindennapi feladatok, a munkahelyi követelmények nem változnak, nem alkalmazkodnak a terhesség igényeihez.  Pedig a terhesség megváltozott állapotot jelent, nem véletlen nevezik “másállapot”-nak. 

Mint a ratkotunde.hu írja,  ahhoz, hogy a stressz negatív befolyását mégis kompenzálni lehessen, erőteljes figyelmet kell fordítani többek közt a tápanyagbevitelre is.  Az egészséges táplálkozáson és a lehetőség szerinti legtöbb pihenésen túl a terhesség alatt segítséget jelenthet a várandósvitaminok fogyasztása is.

Azt, hogy az első trimiszterben a fokozott folsavbevitel kiemelten fontos a magzat egészséges fejlődése érdekében, szerencsére egyre többen tudják,  azt azonban kevesebben, hogy a várandósvitaminok segíthetnek számos, a terhességben fellépő probléma megelőzésében, illetve a komplikációmentes terhességben egyaránt. Minél inkább alkalmazkodnak a vitaminkészítmények a különböző trimeszterek eltérő igényeihez, annál valószínűbb, hogy a terhességet könnyebben viselik a kismamák, és természetesen magzatuk. Jó, ha a kismamavitamin komplex, és szerves kémiai kötésű anyagokat tartalmaz, mivel így az anyagok hasznosulása lényegesen jobb.

Terhes nőnek nem lehet felmondani

Hogy a stressz szintjét minimalizáljuk, jó tudni, hogy a magyar törvények értelmében várandós nőnek nem lehet felmondani.  Sőt, ha várandósság ténye csak az elbocsátás után derül ki, azonban az elbocsátás pillanatában már fennállt, akkor az jogszerűtlen, és a kismamák jogorvoslatért fordulhatunk a megfelelő szervekhez.

Az úgynevezett felmondási védelem akkor is él, ha a terhesség még nem jött létre, de a pár lombikprogramban vesz részt. Igaz, ebben az esetben a program kezdetétől számított maximum 6 hónapig él a védelem, kivéve persze, ha a program sikeres, és a terhesség létrejön.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a törvényi védelem nem teljes körű, vagyis vannak olyan kivételes helyzetek, amikor a várandós nőt is el lehet bocsátani. Ilyen az olyan, azonnali hatályú felmondás, melyet súlyos kötelezettségszegés miatt indítanak – ez azonban igen ritka, hiszen a súlyos kötelezettségszegés tényét a munkáltatónak bizonyítania kell.

Vezető beosztású nők esetében a dolog kissé bonyolultabb, hiszen a felelősségük is lényegesen nagyobb.



A szívbetegek a diagnózis után is dohányoznak

2021. augusztus 31.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot – állapította meg egy nemzetközi kardiológiai kutatás.

A tanulmányhoz 27 ország több mint 8200 szívbetegének adatait elemezték. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban ismertették.

A megkérdezett páciensek 19 százaléka közölte, hogy betegsége ellenére továbbra is dohányzik, 82 százalék maradt túlsúlyos és 34 százalék mozgott keveset az Euroaspire című, a szív- és érrendszeri betegek életmódjáról, kockázati tényezőiről és kezeléséről szóló felmérés alapján. A dohányzó szívbetegek többsége nem próbált meg leszokni a dohányzásról, nem is tervezte ezt.

Európában majdnem minden második halálozás szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza – mondta el Kornelia Kotseva, az Imperial College London kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatókat leginkább az döbbentette meg, hogy elegendő lehetőség állt a páciensek rendelkezésére: a betegek a szakemberek tanácsai alapján megtanulhatták volna az egészségtudatos életmódot.

A vizsgálatban csak minden hatodik dohányos állította, hogy még sosem kapott segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, alig minden második nyilatkozott úgy, hogy sosem kapott tanácsot arról, hogyan építse be a mozgást a mindennapjaiba.

A négy évvel ezelőtti, hasonló témájú tanulmány számai még rosszabbak voltak, többen dohányoztak, kevesebben vettek részt rehabilitációs programokban. (MTI/dpa)



Stressz-evés? A probléma gyökerét érdemes kezelni

2021. augusztus 31.

Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúak, ha haragosak, vagy ha nem tudják kezelni a stresszt. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint van kiút a stressz-evésből, de ehhez nem az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén kell változtatni.

Fotó: gettyimages.comHonnan tudhatjuk, hogy stressz-evés a gond?

Az első lépés a megoldás felé vezető úton, hogy azonosítjuk magunkban, hogy stressz-evők vagyunk. Ehhez az szükséges, hogy megfigyeljük, mikor és miért nyúlunk az étel után. Érdemes tehát monitorozni magunkat és feltenni magunknak néhány kérdést.
– Akkor eszem, ha valami erősen hat rám, ha erős érzelmeim keletkeznek?
– Gyakran valódi éhségérzet nélkül, rendszertelenül kezdek enni?
– Ha stresszhelyzetben vagyok, jellemző, hogy „jutalmazó”, „megnyugtató” ételeket kívánok, vagyis cukorban, szénhidrátban gazdag élelmiszert?
– Előfordul, hogy csak rövid ideig érzem magam jobban, ha csillapítottam a rám törő éhséget?
– Előfordul, hogy a „falások” után szégyellem magam, bűntudatot érzek?
– Problémásnak tartom az étkezési szokásaimat és/vagy a súlyomat?

Ha a kérdések nagy részére „igen” a válasz, könnyen lehet, hogy stressz-evés áll a háttérben, aminek létezik egy bizonyos biológiai alapja is. Amikor ugyanis stresszhelyzetben vagyunk, egy kortizol nevű hormon szabadul fel a testünkben, aminek hatására megéhezhetünk. Ugyanakkor a probléma megoldása nem az, hogy bekapunk egy nyugtatót, ha stresszesnek érezzük magunkat, tartós megoldást csak az hozhat, ha mélyebben, a gyökereinél kezeljük a problémát.

Meg is tanítjuk magunkat a túlevésre

Muszáj annyit enni? – teszi fel a kérdést könyvében David A. Kessler, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) volt elnöke. A szakember szerint annak, hogy nem bírunk gátat szabni az étvágyunknak, és sokszor szenvedéllyé válik az evés, számos oka lehet. Az egyik az ételben lévő olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását. A különlegesen ízletes ételek csábítása ugyanis megváltoztatja az agy működését, arra kondicionál, hogy folyamatosan keressük az ingert.

A cukor, a zsír és a só kombinációja idővel a tudatos ellenállásra való képességet is legyőzheti, és kialakul az úgynevezett kondicionált hiperevés. Ennek a viselkedésnek azonban lelki alapjai is vannak, hiszen sokaknál a stressz, az erősnek megélt érzelmek (például szomorúság, harag, kilátástalanság érzés) fokozzák az evésre való késztetetést. Vagyis a stressz-evés egyfajta öngyógyításként is működik, de ez nyilvánvalóan nem jó megoldás.



Degeneratív ízületi megbetegedések kezelése

2021. augusztus 30.

Fotó: 123rf.com

A csontsebészeti műtétek tervezhetőségét és pontosabbá tételét támogató műtéti tervező- és navigációs rendszert, valamint a beavatkozások során használható ortopédiai implantátumokat fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársainak részvételével – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az öregedő társadalmakban egyre gyakoribbá váló degeneratív ízületi megbetegedések megfelelő kezelése komoly kihívást jelent az egészségügyi ellátó rendszerek számára a világ legtöbb országában.

A Sanatmetal Kft., a Szegedi Tudományegyetem és a dicomLAB Kft. együttműködésével – 670 millió forint uniós támogatással – olyan komplex, műtéti tervező- és navigációs rendszert, illetve ezzel kompatibilis implantátumokat és eszközöket hoztak létre, amelyek lehetővé teszik a személyre szabott műtéti navigációt a váll- és térdízületi, valamint a lábsebészetben.

A jobban tervezhető, pontosabb csontsebészeti műtétek alacsonyabb kockázatot és gyorsabb felépülési időt, valamint a szövődmények csökkenését jelentik a betegek számára.

A navigációs sebészeti eljárás során a megbetegedés vagy sérülés által érintett műtéti területről készült diagnosztikai felvételeket feldolgozzák. A felvételek alapján készült háromdimenziós csontmodelleken a szoftver segítségével megtervezik az operációt, így például egy teljes térdprotézis behelyezését. 3D-nyomtatóval készítenek egy navigációs segédeszközt is, amely a beteg érintett ízületének csont- illetve porcfelszínéhez alakítva segíti az orvost a beavatkozás minél pontosabb mechanikai végrehajtásában.

A szakemberek az eljárással kompatibilis ortopédiai implantátumokat és műtőeszközöket is kifejlesztettek. Ezek közül is kiemelkedő a Sanatmetal új vállprotézis rendszere, amely a szabadalmaztatott megoldása miatt nemzetközi figyelemre és sikerre is számíthat. A magyarországi gyártónak a vállízület komplexitása miatt korábban nem volt ilyen protézisrendszere, most azonban ez elérhetővé válik, ami az egészségügyi finanszírozás szempontjából is kedvező versenyhelyzetet teremt a piacon.

A harminc hónapos projekt alatt létrejött eredmények üzleti és tudományos hasznosításával a konzorcium tagjai nemzetközi szinten is az orvostechnológiai piac meghatározó szereplőivé válhatnak, ami az egészségügyi szakellátás színvonalának növekedésén felül lökést adhat a magyar orvostechnológiai exportnak is.



Női pénztárca: mi alapján válasszunk?

2021. augusztus 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Amikor az ideális női pénztárca kiválasztása a cél, akkor rendszerint többféle szempontot is figyelembe szoktunk venni. Korántsem mindegy, milyen fizetési szokásokat részesítünk előnyben, mit szeretnénk magunkkal vinni a pénztárcában, és persze mely stílust részesítjük előnyben. Míg a legtöbb férfi beéri egy fekete bőr pénztárcával, addig a nők már válogatósabbak mind a színek, mind a stílus tekintetében.  

Klasszikus színekkel nem lőhetsz mellé!

Az aktuális trendek a színes megoldások irányába mutatnak, de vannak olyan alapszínek, amelyek soha nem mennek ki a divatból. A fekete és a piros egyaránt népszerűek a nők körében, de a lila, a fehér és a bézs színek is nagyon menők.

Praktikum és belső kialakítás

A kettő tulajdonképpen ugyanazt jelenti. Biztosan találkoztál már olyan pénztárcával, ami külsőre kifejezetten tetszett, de a belső kialakítás miatt mégsem mellette döntöttél. A női pénztárca tipikusan olyan kiegészítő, melynél nem elegendő a divatos, stílusos megjelenés, hanem a praktikus használhatóság is lényeges. Az aprópénz tárolásához zárható rekeszre van szükség, míg a papírpénzt is sokan szeretik kényelmesen, elegendő rendelkezésre álló helyen tárolni. Ez akkor is így van, ha napjaink egyértelműen a bankkártyás fizetés irányába mozdul. Apropó, bankkártyák! A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több kártya elhelyezésére van szüksége a mai kor emberének, így a pénztárcaválasztás alkalmával ezt is megéri szem előtt tartani.

Magabiztos megjelenés minden alkalommal

A vonzó külső nem csak a sminken vagy a választott ruhadarabokon múlik. A stílusteremtés a kiegészítőkkel, és azok között a megfelelő pénztárca használatával válik teljessé. Vannak, akik a fekete és a piros színek klasszikus jellegét részesítik előnyben, mások viszont a különleges női pénztárca típusokat keresik. A minőség tekintetében az ár nem elhanyagolható, és akár Swarovski köves valódi bőr megoldásra is eshet a választás. A kevésbé feltűnő darabokat keresők a bőr pénztárcával is beérik, fókuszba helyezve azt az örökérvényű igazságot, mely szerint a kevesebb néha több. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Szívproblémák fertőző betegségek után?

2021. augusztus 29.

A fotók illusztrációk: pixabay.xomA fertőzések utáni időszakban nő a kardiovaszkuláris betegségek kockázata – állítják amerikai kutatók. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére világított rá.

A fertőzéses betegség is rizikófaktor lehet
A szakemberek szerint a szervezet immunválasza magyarázhatja, miért lehetnek a fertőzések a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorai. Ez utóbbi megnevezés alatt minden szív-érrendszeri betegség értendő, a szívinfarktustól, a stroke-on át a szívelégtelenségig. Az eddig is közismert volt, hogy vannak bizonyos életmódbeli kockázati tényezők, amelyet fokozzák ezek kialakulásának esélyét, ide sorolható többek közt a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás.

Vannak ugyanakkor nem életmódbeli rizikófaktorok is, mint az életkor, a nem, a genetikai hajlam. A Journal of the American Heart Association című szaklap cikke szerint mindezek mellett egyes fertőzések is növelhetik például a stroke és a szívinfarktus rizikóját.

A minnesota-i egyetem kutatói 1312 olyan személyt vizsgáltak meg, akik szívinfarktuson estek át, és 727 olyan személyt, akiknek iszkémiás stroke-juk volt. A kórtörténetüket figyelembe véve kiderült, hogy sokuknál fertőzéses betegség zajlott le maximum 2 évvel a kardiovaszkuláris esemény előtt.

A leggyakoribb fertőzések a tüdőgyulladás, a légúti- és a húgyúti fertőzések voltak. Az infarktuson átesett betegek 37 %-ánál a fertőzést követő 3 hónapon belül alakult ki a szívprobléma, a stroke-ot átélő pácienseknél ez az arány 30% volt. Az is kiderült, hogy a fertőzés utáni 2 hét a legkockázatosabb ebből a szempontból, különösen, ha kórházi kezelésre is szorult egy beteg.

Mi lehet az összefüggés?
szívbetegség szívinfarktus kardiológusAz összefüggések pontos feltárása még folyamatban van, de a kutatók szerint az immunrendszer működésében keresendő a megfejtés. A védekező rendszerünk ugyanis fertőzések esetén több fehérvérsejtet és kis vérsejtecskéket, úgynevezett vérlemezkét kezd termelni. Egészséges szervezet esetében a vérlemezkék feladata, hogy „megragasszák” a sérült ereket, például egy vágás esetén.

Ugyanakkor, ha túl sok van belőlük, „összeragadhatnak” és megnő a vérrögök kialakulásának kockázata is. Tehát a fertőzések arra ösztönözhetik a szervezetet, hogy felborítva a normális egyensúlyt, a vérben elinduljon egyfajta vérrögképződési folyamat. Ez pedig akár szívinfarktust vagy stroke-ot is eredményezhet.



Miért érdemes evezni?

2021. augusztus 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogyan képzeled el egy egykori viking harcos fizimiskáját? Biztos vagyok benne, hogy egyfajta szakállas terminátorként. "Edzésprogramjuk" egyik fő eleme (a baltalóbáláson kívül) az evezés volt. Érdemes hozzátenni, hogy ők az esetek zömében azért eveztek, hogy A pontból B pontba eljussanak, békét hinteni a környező településekre. A mai kényelmes világban ez már ritkán van így.  

Vélhetően egy viking elképedve szemlélné a mai hajózást, de talán még ennél is jobban ledöbbenne a mai kor emberén, hogy evez csak evez és evez, de nem hajóban, hanem a földön ülve, és nem jut vele sehová. Nagy valószínűséggel képtelen lenne feldolgozni a látottakat. Mi viszont most megkíséreljük rávezetni, hogy miért is olyan jó ez.

Korunk vikingjei hosszabb életűek

Első körben egészségügyi okokból, azért, hogy tovább éljünk, mint egy átlagos viking. A mai átlagember több időt tölt irodában görnyedve, mint a tengereken vagy a csatatéren. Több tűzőgépet fog, mint pajzsot, kevesebb halat eszik, és több gyorséttermi kaját. Ennek az életmódnak a következményei viszonlag hamar megmutatkoznak a külsőn is, ezért tennünk kell valamit, hogy ezt ellensúlyozzuk. Az evezés magas intenzitású, aerob jellegű mozgás, ebből fakadóan rengeteg kalóriát éget, tökéletes mozgásforma például a lerakódott pizza eltüntetésére. Ha túlsúlyos vagy, érdemesebb ezzel kezdeni a futás helyett, ugyanis jobban kíméli az ízületeid, ráadásul a törzset, a karokat, az egész felsőtestet, és a hátat is alaposan megdolgoztatja. Emellett a combot, vádlit, farizmokat, is erősíti.

A helyesen kivitelezett evező gyakorlatok során sok izom-, és ízület dolgozik tökéletes összhangban és nagy mozgástartományban, ezért az izmok nem lesznek merevek.
 
Fokozza a szív működését és a légzőrendszer teljesítőképességét, segítségével elejét veheted a szív- és érrendszeri betegségeknek. Napi fél óra evezéssel már tettél az egészségedért, a „beach bodyért”, és lecsökkentettél jónéhány rizikófaktort is! Azaz, ha már sikerült kicsit lefogyni a segítségével, mindjárt nem lesz olyan megterhelő a futás, sőt, az evezés akár belépőgyakorlat is lehet a saját testsúlyos edzés (húzódzkodás) világába is!


Kávézz egészségesen nyáron is!

2021. augusztus 28.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A köztudatban még mindig él a tévhit, hogy a kávézás káros lehet az egészségre. Pedig már számos kutatás bizonyítja, hogy a világ egyik legkedveltebb itala számos jótékony hatással is bír. Nem mindegy azonban, hogy milyen kávét fogyasztunk, hogyan és mikor isszuk. Íme a titok!  

Így támogatja a kávé az egészséget

A reggeli csésze fekete sokak számára életmentő. Van, aki a reggeli kávé nélkül képtelen összeszedni a gondolatait, és van, akihez jobb nem hozzászólni, amíg nem itta meg a kávéját. De a fekete nedűnek ezen kívül is számos pozitív hatása van. 
A kávé koffeintartalma ugyanis bizonyítottan segíti a koncentrációt, növeli a teljesítőképességet. Mérsékli a depressziót, sőt szerepet játszhat a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór megelőzésében is. A legújabb kutatási eredmények alapján pedig feltételezhető, hogy segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását is. 
Magas polifenol tartalma  csökkenti a máj-, valamint végbélrák kialakulásának kockázatát, de a fogyásban is segít anyagcsere serkentő és zsírégető hatásának köszönhetően. Ezen kívül számos értékes tápanyagot, például B5- és B2-vitamint, magnéziumot  és káliumot tartalmaz. 
Ugyanakkor a kávézásnak lehetnek káros hatásai is, ha helytelenül fogyasztjuk. Lássuk, mire kell figyelni! 
 
Ne essünk túlzásba! 
A kávé esetén is igaz, hogy jobb tartani a mértéket. A tudósok jelenlegi álláspontja szerint napi 2-3 csésze kávénál nem javasolt többet inni, mert a kellemetlen mellékhatások kerülhetnek előnybe. 
Az ok ebben az esetben is a koffein, amely túladagolva szívdobogást, izzadás, de nyugtalanságot, szorongást is okozhat, illetve ekkora mennyiségben már nemhogy fokozná a koncentrációt, inkább rontja azt. 
 
Ne nyáron kezdjünk kávézni! 
Bár a hőség miatt sokan tapasztalnak koncentrációs problémákat, vagy fáradékonyságot, azoknak, akik nem kávéznak rendszeresen, nem javasolt a koffeinfogyasztás. Esetükben ugyanis fokozottabban jelentkezhet a kávé okozta dehidratáció, amely élénkítés helyett inkább teljesítménycsökkenést vagy akár fejfájást is okozhat. 
Azok pedig, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, a nagy hőségben még jobban ügyeljenek az elegendő folyadékbevitelre! Igaz ez jeges kávé fogyasztás esetében is, hiszen ez sokak kedvence nyáron.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...193194195...523
hírek, aktualitások

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb segítség vállfájdalomnál

2024. április 14.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szakszerű gyógytorna rendkívül sokat segíthet

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt. 

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.