Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

30 olcsó szépségápolási ötlet

2021. július 02.

A szépségápolás nem kell, hogy drága legyen - sok frissítő- és szépítőszer ugyanis eleve megtalálható az otthonunkban. Íme néhány példa, hogy néhány nagyon egyszerű dolog is milyen nagy segítség lehet!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Citromlé a szép körmökért
A félbevágott citrom kiválóan alkalmas arra, hogy körmeit masszírozza velük. A citromlé kifehéríti az elszíneződött körmöket, a körömágyat pedig szépen puhítja.

2. Nyomás a feszes keblekért
Nagyon jó gyakorlat, ha tenyereit mellkasa előtt jól összenyomja, öt másodpercig úgy tartja, azután megint ellazítja. Minden nap többször ismételje meg a gyakorlatot.

3. Méz a puha ajkakért
Finom, ragadós és magas szőlő- ill. gyümölcscukor tartalma miatt jól megköti a nedvességet.

Ezen kívül inhibint tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású, így gyorsan gyógyítja a kisebb repedéseket. Kiszáradt ajkaink ismét puhák lesznek. Egyszerűen tegyen egy kicsit belőle alsó- és felsőajkára egyaránt, majd nyelvével simítsa el.

4. Kanalat a fáradt szemekre
Hűtsön le két evőkanalat, és a domború oldalát tegye öt percre a szemhéjára. Közben mozgassa valamennyire: először föntről lefelé, azután jobbról balra.

5. Tengeri sós bőrradír
Három evőkanál sót keverjen hát össze egy kis tejjel, úgy hogy sűrű masszát kapjon. Áztassa lábait öt percig meleg vízben, majd helyezze rá a keveréket. Szükség esetén rásegíthet körömkefével.

6. Hajszárító a merev nyak ellen
Merevség ellen nagyon jó a meleg - még a hajszárító melege is. Tűzze föl haját, és kezdjen neki az izomápolásnak. Közben tartson kb. 10 cm távolságot.

7. Arckrém a töredezett hajvégekre
Sprőd haj és már semmilyen kúra nem használ? Mielőtt még nekiesik ollóval, mindenképpen dörzsöljön a végekbe egy kis arckrémet, az majd stabilizálja őket.

8. Fogkefe helyett alma
Nincs kéznél a fogkeféje? Semmi baj. Evés után, most kivételesen egy alma is megteszi. Alaposan rágja meg, hogy elősegítse a nyáltermelést, és közben így masszírozza a fogínyt, és megszabaduljon a fogak között maradt ételmaradékoktól. (Eseti megoldásnak kitűnő!) 

9. Petrezselyem a kellemes leheletért
Ez a növény a rossz szájszag ellen termett. A jövőben tehát ne hagyja ott a tányér szélén a dekorációt, hanem rágja el. Magas klorofiltartalma miatt megköti a kellemetlen szagot.

10. Hullámok papírból
Göndör tincseket szeretne? Próbálja meg papír zsebkendővel, amelyet csíkokba vág, vagy összecsavar. A megmosott hajat ossza tincsekre és tekerje föl a papírcsíkokra, majd lakkozza be és szárítsa meg.



Napártalom: májfolt, szeplő, pigmentfolt - a bőr védelme

2021. július 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyár beköszöntével szinte kivétel nélkül mindenki napbarnított bőrre vágyik. Ennek látványa valóban esztétikus, az viszont már kevésbé szép látvány, ha a bőrön a barnaságon kívül szeplők, májfoltok és pigmentfoltok illetlenkednek. Annak érdekében, hogy a nyaralásból ne foltosan térjünk haza, tartsuk szem előtt a következő tippeket.  

A Nap erős ultraibolya sugárzásának hatására a pigmentsejtek összetömörülnek, és így a bőr felszínére törnek, tehát nem egyenletesen szóródnak szét, ebből adódóan pigmentfoltok vagy szeplők jelennek meg. Természetesen a pigmentfoltokat különböző eljárásokkal halványítani lehet. Amennyiben nincs időnk hosszadalmas kezelésre, az arcon és a dekoltázson használjunk az arcbőrünknél sötétebb színű alapozót, amit egészen vékony rétegben kenjünk el a foltos területeken. Két-három perc elteltével ismét kenjünk fel egy felületet, azzal a kivétellel, hogy második lépésben az egész arcra kenjünk alapozót és egyenletesen oszlassuk el. Lényeges, hogy a púder használatát mellőzzük, mivel az még inkább erősebb árnyalatúvá és szemmel láthatóvá teszi a kellemetlen bőrfoltokat.

Az életkor előrehaladtával, a fokozott napsugárzás óhatatlanul a bőr öregedését és a pigmentfoltok megjelenését vonja maga után. A bőrön színbeli eltérések, szeplők és ráncok jelennek meg. A különböző fényvédő készítmények használata nem minden esetben bizonyul hatékonynak és elegendőnek. A leégéstől ugyan bizonyos mértékig megvédenek, de a pigmentfoltok ellen nem elég hatásosak. A szeplők és a pigmentfoltok eltüntetéséhez a bőrgyógyászok leggyakrabban Alexandrit lézeres eljárást alkalmaznak. A bőrfiatalító (rejuvenációs) procedúra meglehetősen költséges, ám a kiterjedtebb pigmentfoltok esetében jóval bonyolultabb a helyzet. Mivel a bőr nem felejt, hosszútávon elraktározza azokat az információkat, amelyeket a napozások alkalmával begyűjtött. Nők esetében a pigmentfoltok, az anyajegyek vagy a májfoltok, a napfény és a hormonális gyógyszerek (fogamzásgátlók) szedésének mellékhatásaként is megjelenhetnek.



A világosbőrűeknek különösen oda kell figyelni!

2021. július 01.

Fotó: 123rf.com

Van, akin egy sincs, van, akinek az egész testét beborítják ezek a különböző színű, felszínű és formájú jóindulatú elváltozások, az anyajegyek.

Az anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk, de többségük később alakul ki. Vannak olyan betegségek is, amelyek pigmentált elváltozások megjelenésével járnak. Hogy milyen típusai vannak az anyajegyeknek, illetve mire kell figyelnünk azokkal kapcsolatban, dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

Az anyajegyek kialakulását a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozhatja, amelyek általában a bőrtől eltérő színű, jóindulatú elváltozásokat eredményeznek. Az anyajegyeknek többféle osztályozása lehetséges. Eredetük szerint alapvetően két típusuk van: a veleszületett és a szerzett anyajegyek. Számukat részben genetikai tényezők, részben az elszenvedett UV sugárzás befolyásolja.

Ebből a szempontból a gyermekkori napégéseknek különösen nagy a jelentősége! Akin sok anyajegy található, annak célszerű fotón rögzíteni azt, hogy hol, hány darab és milyen pigmentszerkezetű az anyajegye. Ha bármilyen elváltozást vagy vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Felnőttkorban az évenkénti szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincsen semmilyen panaszunk.

A veleszületett anyajegyek már születésünkkor megtalálhatók rajtunk, de legkésőbb egyéves korunkig kialakulnak. Ezek az elváltozások lehetnek kisméretűek, de egész nagyra, akár 20 cm nagyságúra is megnőhetnek.



Izzasztókúra nyáron is - szaunázzunk a jó testszagért!

2021. július 01.

Izzadni pedig jó dolog! Ha betartod a szabályokat a testszagtól és a fölös kilóktól is könnyebb szabadulni! A nyári szaunázás előnyeire nagyon kevesen gondolnak, pedig ilyenkor is érdemes beülni a szaunába!  

Izzadi pedig jó! - mondja a bölcs Finn, és bemegy a szaunába

A magyar ember ezt az élményt a nyílt utcán is átélheti, és ha véletlen felszáll a combino hatos villamosra, akkor extra élményben lehet része, kombinálva mások csak jobb esetben pacsuliszagú hónaljbűzével. Pedig az a szauna nem az a szauna. Bár a finneknél nincs olyan meleg, mint nálunk, de a szaunázásnak a nyári melegben is vannak előnyei. 

Testszag ellen - szaunával!

Ha nem akarunk azok közé tartozni, akik elrettentik saját bűzükkel a környezetüket, akkor bizony a legmelegebb nyárban is érdemes betérni a szaunába. Az izzasztás ugyanis regenerálja bőrünket, egy jó szaunázós luffa szivaccsal eltüntethetjük a bőrünk levált, elhalt hámsejtjeit, és az intenzív, célzott izzadás megszabadít azoktól a méreganyagoktól is, melyek büdössé tennének bennünket, ha a nap melegén izzadnánk.

A szaunázó ember szebben és gyorsabban barnul le. A szauna ugyanis a bőrt feszesen és egészségesn tartja, és a káros anyagoktól is megszabadítja. 

A szauna után sokkal kevésbé érezzük melegnek még a 40 fokos hőséget is, ugyanis a szaunázás rendszeres alkalmazása hozzászoktatja testünk hőközpontját ahhoz, hogy időnként erősebb hőnek is ki van téve. Egyszer érdemes kipróbálni, milyen kellemes dolog a szaunából kimenni a 40 fokba és magunkra rántani a jéghideg vizet a dézsából :) 

Azonban a szaunát a szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknek minden esetben kerülniük érdemes, illetve csak orvossal konzultálva, a megfelelő cikust betartva szabad a szaunát használniuk.



Legyünk óvatosak, ha a babát napra visszük!

2021. június 30.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A csecsemők és kisgyermekek bőre sokban eltér a felnőttekétől. A csecsemőknek rosszabb a hőleadásuk, kevésbé tudnak párologtatni, azaz izzadni, ezért könnyebben kapnak hőgutát, ill. alakul ki náluk hőpangás a nagy melegben.

A nap káros hatásainak sorában a harmadik, amely már nagyobb gyermekeknél fordul elő, a napszúrás. Ez lázzal, fejfájással, fénykerüléssel, súlyosabb esetben hányással, eszméletvesztéssel, görcsökkel jár. Oka a zárt koponyán belül, a hő hatására megnövekedett agynyomás.

A nagy meleg hatására szervezetünk sok folyadékot és ásványi anyagot veszít. Ez is súlyosabb lehet a kisebbeknél és hamarabb alakulhatnak ki a következményes tünetek. Gyakran észlelhető kisebb-nagyobb testhőmérséklet-emelkedés is.

Napvédelem

Természetesen az elsődleges a közvetlen napsugárzás elkerülése, elsősorban a legveszélyesebb déli órákban. 11 és 15 óra között ne menjük napra, ne napozzunk. A csecsemőket azonban soha ne tegyük ki a napra, csak az árnyékba. De még ekkor is kenjük be testüket magas (20 feletti, de inkább 30-as) faktorszámú naptejjel. És soha ne hagyjuk a fejecskéjüket szabadon.



Bodzavirág és bodzabogyó: antioxidáns, mégis mérgező? (13 recepttel!)

2021. június 30.

Lássuk, mi mindent tudhatunk a bodzáról! Anno minden vidéki ház udvarában volt bodzabokor, mert úgy tartották, hogy ebben lakik az a jó szellem, aki megvédi a házat és a benne élő családot a tűztől és minden egyéb bajtól. De nem csak a jó szellem védi meg a családot, hanem a bodza bokor minden egyes hihetetlen értékekkel bíró része: fehér virága, termése, kérge, levele. Vegyük sorra őket. Ám tudnod kell, a bodzában nem csak a jó szellem lakik!  

Fodrásznál ülve gondolkodtam azon, hogy mi legyen a következő bejegyzésem témája, mikor mellettem egy hölgy egy Bodza nevű kedves kutyusról kezdett mesélni. Bodza, bodza, bodza daráltam magamban, s hirtelen beugrott egy régi kedves emlék és egy íz: nagymamám csodaétel-költeménye. Szinte éreztem, ahogy csiklandozza az orrom a finom palacsintatésztában kisütött bodzavirág különös illata. Majd hirtelen bevillant - mintha a hetekben a virágzó bodza bokrokat láttam sorakozni az utak mentén! Végiggondoltam a bodzával kapcsolatos ismereteimet és úgy gondolom, hogy ez a, fehér virágú és feketébe hajló mélylila gyümölcsöt hozó gyógynövény megér egy misét.

Fehér bodza virág: erős antioxidáns hatással bír, magas a flavonoid tartalma. Ha szeretnéd az immunrendszered erősíteni, vagy épp meghűltél, akkor készíts belőle egy kis teát. Segíteni fog a lázcsillapításban, nyákoldó hatása miatt használhatod természetes köptetőként, valamint székrekedés esetén enyhe hashajtóként is társad lehet.  Méregtelenítő kúrában a vizelethajtó és izzasztó tulajdonságát élvezheted. A gyógyhatása mellett különleges íze és kellemes illata miatt is sokan szeretik.

Lássuk, mi mindent varázsolhatsz a bodza virágból:

Frissítő limonádé:
Limeból és citromból elkészített limonádédba tegyél egy-két bodzavirágot, s hagyd benne pár órára. (a vastag zöld száraktól szabadítsd meg!) Érdekes muskotály ízt kölcsönöz italodnak, az összes gyógyító hatásával együtt. (Mindezt megteheted egy finom pohár fehér borral is, amelyet szintén muskotályossá varázsol.)

Bodzaszörp:
Moss meg 6-7szép letisztított bodzavirágot, tedd kb. 5 l vízbe, mérj ki hozzá 3/4 kg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot. Hagyd állni 3-4 napig, majd szűrd le és egy hónapig érleld a hűtődben, vagy egy hűvös pincében. Hűtve, hígítva fogyaszthatod.

Bodzavirág palacsintatésztában:
Keverd be a kedvenc palacsintatésztád, de hagyd picit sűrűbbre. Mártsd bele a virágot és süsd ki forró olajban! Mikor még forró, szórd meg egy kis fahájjal! Hihetetlen illata és íze van, próbáld ki!



Fokozódó fényérzékenység, gyorsabb leégés

2021. június 29.

Fotó: 123rf.com

1-24 óra múlva a bőr kipirul, megduzzad, fájdalmassá válik. Később hólyagok is keletkezhetnek, és a bőr lehámlik. Súlyos esetben hidegrázás, láz, gyengeség jelentkezhet, nagyon súlyos esetben vérnyomásesés, ájulás is kialakulhat. Egyes gyógyszerek (pl. egyes antibiotikumok, vízhajtók, gombaellenes szerek), gyógynövények (pl. az orbáncfű) fokozzák a fényérzékenységet, s ezzel hajlamosítanak a leégésre.

Legfontosabb a megelőzés. A túlzott UV hatás elkerülése érdekében a napozás során a leégés megelőzésére ilyenkor is fényvédő krémet kell használni. Érzékenyebb bőrűeknek magasabb faktorszámú fényvédő krém ajánlott. Figyeljünk arra is, hogy vízparton magasabb faktorszámú fényvédő krémet válasszunk, mert a víztükör visszaveri a sugarakat.

Fürdőzés esetén a fényvédő krém legyen vízálló. A krém alkalmazása után időt (kb. 30 perc) kell hagyni, hogy a hatóanyag beszívódjon a bőrbe.

Ha mégis bekövetkezett a leégés, az első teendő a bőr hűtése. Ez történhet hideg vizes borogatással, esetleg hideg körömvirág- vagy kamillatartalmú teával, vagy hűsítő emulziókkal. Nagyon fontos a viszketés enyhítése a vakarás megelőzésére (a felülfertőzés veszélye miatt).

Enyhe leégés néhány nap alatt magától is meggyógyulhat, máskor azonban a teljes gyógyulás hetekig is eltarthat. Nagy felületű napégés, erős hólyagképződés esetén orvosi kezelés szükséges.

A napégés, a nap okozta károsodás bizonyos időt igényel. Egyeseknél azonban igen hamar, már néhány perc után szokatlan tünetek (bőrpír, hámlás, viszketés, csalánkiütés, hólyagok) jelentkezhetnek. Előfordulhat, hogy a tüneteket fényérzékenységet fokozó betegségek, gyógyszerek vagy kozmetikumok (parfümök, arcvizek, szappanok, főleg a bergamott-tartalmúak, a mentolos vagy citromillatúak) okozzák.

Ha nincs kiváltó ok, akkor napallergiáról, fénykiütésről beszélünk. Ilyenkor rövid idő alatt, elsősorban a ruhával nem vagy csak vékonyan fedett területeken lép fel változatos formájú, viszkető kiütés. A panaszok néhány nap alatt elmúlnak, a kiütések azonban csak néhány hét után tűnnek el.



Csecsemőkori kólika és posztbiotikum: kérdések és válaszok szülőknek

2021. június 29.

A csecsemőkori hasfájás az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kisgyermekes szülők orvoshoz fordulnak. Egyes felmérések szerint akár minden második gyermeket is érintheti a csecsemőkori krónikus hasfájás, vagy más néven kólika. 

Fotó: gettyimages.comA csecsemőkorban a sírás nem feltétlen utal kóros állapotra, de a Wessel-féle „hármas szabállyal” megállapítható kólika mégis számos család életét nehezíti meg: 3 hónaposnál fiatalabb (újabban 5 hónap), egyébként egészséges csecsemő 3 vagy több órát, 3 vagy több napon át egy hét alatt sír. 

Egy síró baba hangja, aki görcsökkel küzd, a legzavaróbb, figyelemkeltő és cselekvésre ösztönző hang, ami létezik számunkra – egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint

A csecsemőkori kólikát manapság a funkcionális kórképek közé soroljuk, ez azt jelenti, hogy nincs mérhető, kimutatható szervi elváltozás a hátterében. Ugyanakkor vannak kórképek, amelyeket ki kell zárni a csecsemőkori krónikus hasfájás hátterében, de a kólika esetén is beszámolnak újabban a bélflóra jellegzetes elváltozásáról, a diszbiózisról.

A diszbiózist (dysbiosis) a jótékony baktériumok alacsony mennyisége, valamint a káros baktériumok, gombák vagy paraziták elszaporodása okozhatja. Az elmúlt tíz évben a bélrendszeri diszbiózis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg, melyben a környezeti- és életmódtényezők egyaránt nagy szerepet játszanak. A bél egészségének helyreállításához, illetve egészségének megőrzéséhez a megfelelő életmód kialakításával is hozzájárulhatunk. Egyik javasolt kezdet lehet a megfelelő táplálkozás mellett a széles spektrumú probiotikumok bevitele, természetesen csepp formában és speciálisan csecsemőknek tervezve.

Egyes feltételezések a bélflóra összetételének eltérése mellett a gyomorbélrendszer éretlenségét, a bél áteresztő képességének zavarát és túlzott érzékenységét gyanítják a tünetek hátterében.

2018-ban a Houstoni Egyetem mikrobiológia és virológiai kutatói újabb következtetésre jutottak, miszerint a csecsemőkori kólika a bélflóra egyensúly zavarának megjelenése (diszbiózis) mellett a bélrendszer gyulladásával kapcsolható össze.



Összefüggnek a gyerekkori viselkedési zavarok és a magzatként átélt füstszennyezés

2021. június 28.

A várandós dohányzása és a közlekedési légszennyezésnek való kitettség összefügg a gyerek későbbi viselkedési zavaraival egy új tanulmány szerint.

 

Fotó: gettyimages.comA barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet (ISGlobal) vezette kutatócsoport munkája az első, amely a vegyi és más környezeti hatásoknak való kitettség, vagyis az exposzóma magzati és születés utáni hatásait vizsgálta, korábbi kutatások külön-külön jártak utána az egyes tényezőknek – számolt be róla a medicalxpress.com. Az írás az Environmental International című szaklap friss számában jelent meg.

Noha a viselkedési zavarok okai még nincsenek pontosan feltárva, tudjuk, hogy – különösen a születés előtti és a korai gyerekkorban – sokféle társadalmi és fizikai környezeti tényező lép interakcióba néhány genetikai elemmel, melyek a viselkedési zavarok kialakulásában szerepet játszanak.

A tanulmány az exposzómát kutató, nagyszabású HELIX (European Human Early-Life Exposome) projekt adatain alapszik, hat európai ország hat korcsoportjával dolgoztak. Összesen 1287, 6-11 év közötti gyerek adatait követték, értékelték a környezeti hatásokat és a viselkedési problémákat. A várandósság alatt 88, a korai gyerekkor idején 123 környezeti – köztük kültéri, beltéri, vegyi, életmódbeli és társadalmi – hatást vizsgáltak.

A várandósság alatti dohányzás és a közlekedési szennyezés volt a viselkedési problémákkal leginkább összefüggő két faktor. “Az anyai dohányzás más tényezőkkel, köztük a szülői pszichológiai zavarokkal, társadalmi és gazdasági tényezőkkel, az apai dohányzással és az otthoni környezettel, különösen az otthoni kötődéssel, támogatással és ösztönzéssel is szoros összefüggést mutatott” – mondta Léa Maitre, az ISGlobal posztdoktori kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A gyerek későbbi agresszív és szabályokat áthágó viselkedése, valamint a magasabb hiperaktivitási (ADHD) mutatója összefüggött a várandósság alatti lakóhely közelében zajló forgalommal. A jelenségre létezik elfogadható biológiai magyarázat, noha a pontos mechanizmus még nem ismeretes.



Segítség az asztmás betegeknek

2021. június 28.

Fotó: gettyimages.com

Új készítményt vezettek be az asztmás betegek kezelésére az Európai Unióban. Az előzetes vizsgálatok alapján a hosszúhatású hörgőtágító jelentősen növeli a megfelelő asztmakontroll esélyét, és azt, hogy az asztmás beteg teljes értékű életet élhessen. A készítmény azért is kiemelkedő fontosságú, mert hosszú ideje nem került sor új gyógyszer bevezetésére ezen a terápiás területen.

Az asztma népbetegség: világszerte 300 millió asztmás ember él, számuk 2025-re meghaladhatja a 450 milliót. Az Európai Unióban a betegek száma több millióra tehető, Magyarországon közel 300 ezer felnőtt asztmás beteget tartanak nyilván. A tünetes asztma esetében nagyobb a betegség fellángolásának esélye, és ez magában rejti a sürgősségi ellátás, a kórházi kezelés szükségességének lehetőségét is. A jelenleg alkalmazott terápiák mellett az asztmás betegek legalább 40 százaléka továbbra is szenved a tünetektől. A tünetes asztmás betegek életminősége rosszabb, mint a tünetmentes asztmásoké, így különösen fontos az asztma megfelelő kezelése, a tünetek teljes kontrollja.

Új, hosszú hatású hörgőtágító terápia

A gyulladáscsökkentő alapterápia mellett sok asztmás tapasztal továbbra is tüneteket, vagyis szenved az életminőséget rontó tünetektől. Így bármikor szükségessé válhat rohamoldó használata is. Az asztmások közel fele esik ebbe a kategóriába. Esetükben az alapterápia és a kiegészítő terápia nem érte el a megfelelő szintű asztmakontrollt, azaz nem biztosított tünetmentességet.

Nekik jelenthet megoldást a nemrég bevezetett készítmény, amely a gyulladáscsökkentő kezelést kiegészítve fenntartó hörgőtágító terápiaként szolgál. Az előzetes vizsgálatok során az új hörgőtágító terápia hatására jelentős javulást tapasztaltak olyan betegeknél, akiknek korábban a szokásos kezelés mellett is jelentkeztek az asztma tünetei. A terápia eredményeként nagymértékben csökkent az asztmás roham kialakulásának és a betegek állapotrosszabbodásának kockázata is.

Az asztmás rohamok nemcsak ijesztőek és kellemetlenek, hanem akár életveszélyesek is lehetnek. Az új inhalációs, fenntartó kezelés a hatását a légutak megnyitásán és azok legalább 24 órán keresztül történő nyitva tartásán keresztül fejti ki. A vizsgálatok során az új gyógyszerrel a betegek lényegesen nagyobb valószínűséggel tudták uralni asztmás betegségüket, mint azok, akik csak a szokványos kezelésben részesültek.

Az elmúlt évtizedben nem bővült az elérhető terápiás lehetőségek köre, így az orvosok is szívesen látják az új, hosszúhatású hörgőtágító készítményt, amely a betegek széles körében hatásos, életkortól, allergiás állapottól, dohányzási szokásoktól és a hörgőtágító kezelésre adott választól függetlenül. Ezzel jelentősen bővülhet azoknak az asztmásoknak a köre, akik hosszú távon tünetmentesen, teljes életet élhetnek.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...210211212...527
hírek, aktualitások

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

2024. május 08.

Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javítja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk?  

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.

Rituálé – 5 lépésben

Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:


Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!

Tízből négy ember küzd a visszérrel – így csökkenthetők a tünetek

2024. május 08.

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségbe hal bele, pedig a betegség megfelelő életmóddal jó eséllyel elkerülhető. Terápia és odafigyelés nélkül a vénák állapota folyamatosan romlik, a betegség legsúlyosabb stádiumában nem gyógyuló fekélyek alakulnak ki elsősorban az alsóvégtagon. A betegség egyik leglátványosabb tünete a visszér, ami főleg a nőket érinti, és az esztétikai problémákon túl súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Belgyógyász-angiológus szakorvossal jártuk körbe a betegség okait és a megelőzés módjait.

Hazánkban tízből négy ember küzd visszérrel. Van, akinek csupán esztétikai problémát okoz, míg másoknak komoly fájdalmaik vannak és folyamatos egészségügyi ellátásra szorulnak. Főleg a nőket érinti, kialakulásában az örökletes hajlam és a mozgásszegény életmód is szerepet játszhat. A sok ülőmunka, a kevés mozgás következtében romlik a keringés, így a nyirok- és érrendszer nem képes megfelelően elszállítani a salakanyagokat, amelyek aztán lerakódnak az érfalakon. A visszér rontja az adott végtag keringését, így súlyos esetekben trombózis kialakulásához vezet, ami akár halállal is végződhet.

Miért a nőket érinti elsősorban?

A visszérrel küzdő betegek között jóval több a nő, mint a férfi. “A nők esetében a hormonális rendszer működésével függ össze a fokozotabb hajlam. A női nemi hormonok egy része, valamint a hormonok arányának menopauzával összefüggő változása a vér összetételét olyan irányba változtatja meg, amely növeli a trombózis kialakulásának esélyét. Fiatalabb korban a terhesség során nagy terhelés jut az alsóvégtagi erekre, amely hozzájárul a betegség megjelenéséhez.” – tárja fel az okokat Dr. Tersztyánszky Rita, az Affidea Magyarország belgyógyász-angiológusa, járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója.

Mit ne tegyünk, ha megjelent a visszér?

Vénás beteg esetén mindenképpen kerülendő a statikus, nagy súllyal történő terhelés, például a súlyemelés, nehéz csomagokkal történő egy helyben állás. Ebben az esetben az alsóvégtag vénáiban emelkedik a nyomás és pangani kezd a vér, mely hozzájárul az erek károsodásához és a trombózis kialakulásához. Ugyancsak kerülendő a melegben történő hosszas állás, például a szakácsok, konyhán dolgozók esetében rendkívül gyorsan romlik a vénák állapota. Ilyen esetekben helyben járást, sétát kell beiktatni – hívja fel a figyelmet a foglalkozásból eredő veszélyekre a szakember. “Vízhajtó alkalmazása a visszeresség okozta dagadás csökkentésére felesleges és káros is. A vízhajtó koncentrálja, sűríti a vér összetételét, ami nehezíti a vénás vér elvezetését és fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szedni visszeres fájdalmakra, mert a vénás betegséget kísérő panaszok nem reagálnak a fájdalomcsillapitókra.” – teszi hozzá Dr. Tersztyánszky Rita. A belgyógyász-angiológus szerint a megfelelő méretű és helyesen alkalmazott, orvos által javasolt kompressziós gyógyharisnyákon kivül egyéb szoros, vénákat leszorító ruházat viselését is érdemes kerülni.

Étkezéssel és megfelelő életmóddal sokat tehetünk ereink egészségéért. Nézzük meg, hogyan előzhető meg a visszér kialakulása és mit tehetünk, hogy csökkentsük a tüneteket, ha már kialakult a betegség.

Sok C-vitamin

A C-vitamin erősíti az érfalat és segíti a vérkeringést, ezért ajánlott olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek magas a C-vitamintartalma. Ilyen többek között a citrom, a narancs, a zöldpaprika, a kivi,  a papaja, a kelbimbó, a brokkoli, a petrezselyem és a karfiol. Nagymamáink a vadgesztenyére esküdtek, ha a visszér elkerülése volt a cél: a benne lévő eszcin nevű hatóanyag erősíti az érfalakat és gátolja a vizesedést. A hatás fokozása érdekében érdemes lehet este gesztenye- vagy citromolajat masszírozni a lábba. 

A boszorkányok és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek

2024. május 07.

Kik a boszorkányok? Milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan alakult ki a boszorkányság? 

Kik a boszorkányok?

A magyar "boszorkány" szó keleti eredetű: a török basyrkan szóból a csuvas nyelvben busturgan lett, ebből alakult ki a "boszorkány", mely eredetileg lidércet jelentett.

A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. A boszorkányság a mágiával való foglalkozás számos formájának egyike. A mágia azon a hiten alapul, hogy a természetfeletti erők befolyásolhatók. Művelője számára a mágia evilági törekvés, nem teológiai vagy elméleti kérdés. A mágia nem vallás, de a vallások csaknem minden formája mágikus elemeket is tartalmaz (pl. kereszténységnél a rózsafüzér, imáság: a formulák ismétlésének mágikus erőt tulajdonítottak)

A boszorkányság kialakulása

Az ókorban jóindulatúnak tartották a két világ között álló lényt. A középkor elején Németországban a Walkürökkel rokon, erdei istennőként tisztelt nőalak volt a boszorkány. A kereszténység elterjedése azonban hozzájárult a jelentésváltozáshoz, a negatív töltet kialakulásához. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták, melyben a sátán központi szerepet játszott.