Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Igaz/hamis állítások a várandós kismamák táplálkozásáról

2021. június 14.

A babát váró kismamák rendszerint „nem menekülnek” az állapotukkal összefüggő jó tanácsoktól, melyek gyakran ellentmondásosak. Nagyrészt a táplálkozásra vonatkoznak, és a terhes anyukáknak fontos lenne az olykor káoszt jelentő „intelmek” sokaságában tisztán látniuk. Összegyűjtöttünk közülük néhány IGAZ/HAMIS állítást, hogy igazságtartalmuk felfedhető legyen.

Fotó: 123rf.comA terhes anyukának kettő helyett kell ennie

HAMIS. 
Egyáltalán nem kell kettő helyett ennie, csak kétszer jobban! Mindamellett a várandós kismamák energiaigénye bizonyos fokig növekszik a terhesség alatt. Mégpedig plusz 70 kalóriával naponta az első trimeszter alatt, ami egyenlő lehet egy gyümölcs vagy joghurt fogyasztásával; plusz 260 kalóriával a második trimeszter alatt, amit fedezhet egy gyümölcs, egy joghurt és egy szelet kenyér; továbbá 500 kalóriával a harmadik trimeszterben, ami egy plusz kisebb étkezésnek felel meg. Ez problémamentes terhesség esetére igaz, és nem vonatkozik pl. a veszélyeztetett terhes vagy az elhízott nőkre.

Egy pohár bor időnként megengedhető

HAMIS.
Nincs olyan tanulmány, mely meghatározná a küszöböt, amelytől kezdve az alkohol veszélyes ebben az állapotban. Ezért világos az üzenet: semmi alkohol a terhesség alatt! Hiszen az alkohol méreg, amely bejut a mama és a baba vérébe is. Ez a születendő gyermeknél a nem genetikai eredetű mentális visszamaradottság egyik fő oka lehet. Így egy pohár alkoholt sem szabad inni a kismamának, legyen az sör, bor vagy erős alkohol… Szoptatás alatt is kerülni kell bármilyen alkohol fogyasztását, mert az alkohol bejut az anyatejbe.

Hal rendszeresen szerepeljen az étrendben

IGAZ.
A hal egyfelől bővelkedik hasznos tápanyagokban, melyek közé tartoznak a proteinek, a vas, a jód, az omega 3 zsírsav…  Másfelől nem mindegy, melyik fajta halra esik a választás: pl. a zsíros halak szennyezőanyagot tartalmazhatnak (többek közt higanyt), ezért mértékkel fogyasztandók. Ezen belül is inkább a kis fajtájú zsíros halak ajánlottak. De hetente egy-két doboz szardínia vagy hering valószínűleg biztosítja a kellő mennyiségű omega 3 zsírsavat, amely fontos a születendő baba agyi idegfejlődése szempontjából.

A gyümölcsöt-zöldséget még gondosabban meg kell mosni

IGAZ. 
Az esetleges vegyszer-maradványok miatt rendkívül alaposan kell megmosni a zöldséget-gyümölcsöt, vagy tanácsos meghámozni, illetve a legjobb ilyenkor is bioterményeket fogyasztani. De pl. a zöldségeken esetlegesen fellelhető földmaradványok is veszélyesek lehetnek a kismamákra nézve (szerencsére ritkán). Többek közt a földben található, Toxoplasma gondii nevű egysejtű paraziták ugyanis súlyos fertőzést okozhatnak (szerencsére ritkán). Terhesség esetén a méhlepényen átjutva magzati agyvelő-gyulladás léphet fel, ha az anya megfertőződik. Amellett ezt a parazitát a házimacskától és más macskaféléktől eredeztetik, de a fertőzés más állatok székletének szóródásával is bekövetkezhet. Ezért fokozottan ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására, és ilyenkor a háziállatot, főképpen a cicát is távol kell tartani…



Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és 49 betegség között

2021. június 14.

Fotó: 123rf.com

Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és 49 betegség fokozott kockázata között a svédországi Karolinska Intézet kutatói, akik több mint ötmillió svéd ember adataira és csaknem ezer betegségre terjesztették ki a tanulmányukat, megállapítva egyebek között, hogy a B-s vércsoport védelmet nyújthat a vesekövek ellen.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a nullás vércsoportú embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés vagy vérrög, ugyanakkor nagyobb az esélyük a vérzési rendellenességekre, mint az A- vagy B-vércsoporttal rendelkezőknek. Más tanulmányok eredményei azt sugallták, hogy bizonyos vércsoportú emberek fogékonyabbak néhány fertőző betegségre – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

“Még mindig nagyon kevés információ áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy az RhD pozitív vagy RhD negatív vércsoportú emberek esetében fennáll-e bizonyos betegségek kockázata, vagy hogy még hány betegség állhat összefüggésben a vércsoportokkal” – mondta Torsten Dahlén, az eLife című tudományos lapban közölt tanulmány vezető szerzője.

A kutatók átfésülték a svéd egészségügyi nyilvántartásokat, több mint ötmillió ember adataira kiterjedően, és 49 betegséget hoztak összefüggésbe az AB0-rendszerrel, valamint egy továbbit az RhD-rendszerrel.

Az eredmények megerősítették, hogy az A-s vércsoportú embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki vérrög, míg a nullás vércsoportúaknál fokozottabb az esélye a vérzési rendellenességek jelentkezésének. Azt is igazolták, hogy a nullás vércsoportú nőknél nagyobb eséllyel alakul ki terhességgel összefüggő hipertónia.

Megállapították továbbá, hogy B-s vércsoport esetén kisebb a kockázata a vesekövek kialakulásának és, hogy az RhD pozitív nőknél ugyancsak nagyobb az esélye a terhességgel összefüggő hipertóniának.

A szakemberek szerint további tanulmányokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez és annak meghatározásához, hogy a különböző vértípusok és csoportok miként növelik bizonyos betegségek kockázatát, vagy vannak-e alternatív magyarázatok az összefüggésekre.



A torokcsakra; ötös csakra; vagyis a Visuddha csakra

2021. június 13.

A csakrákat lentről számoljuk, így a torokcsakra az ötödik. Nevéből fakadóan a torokcsakra a nyakon helyezkedik el és a kommunikációért felel. A torokcsakra szanszkrit neve Visuddha csakra, néha kommunikáció csakrának, vagy nyaki csakrának is hívják.  

A torokcsakra első sorban a légzéssel és a beszéddel kapcsolatos. Meghatározza, hogyan tudjuk magunkat kifejezni, és hogyan tudunk énekelni. A torokcsakra a hallás központja is. Itt halljuk a külső és a belső hangokat, megtudhatjuk, hogy mit várnak tőlünk és tisztán ki tudjuk fejezni magukat a külvilág felé. A torokcsakra egyik tanítása: légy csendben. Ezt a hozzátartozó kék szín is erősíti.

A torokcsakra jellemzői:

Elhelyezkedése: A nyak törzzsel való talalálkozásának mélyedésében, a mellcsonttal való kapcsolódás helyén.
Eleme: éter
Endokrin mirigye: pajzsmirígy
Hormona: thyroxin
Érzékelése: hallás
A hozzátartozó testrészek: nyak, száj, gége, hangszálak
Színe: kék
Polaritása: férfi
Temperamentuma: tudatos
Mantrája: ham
Megerősítései: Hitelesen fejezem ki magamat. Őszintén fejezem ki magamat.
Tanulási feladata: az őszinte kommunikáció valamint az érzés és a gondolkodás összekötése
Szimbolikája: kék kör
Archetipikus képe: A kommunikáló ember, a szónok, aki meggyőz másokat, az énekes, aki hangjával érzéseket tódít elő. A misztikus is a képhez tartozik, mert a belső lényével tud kommunikálni.
Tarot megfelelője: a Halál, az Ördög, a Mérték
Kövei: amazonit, türkiz és minden kék kő
Illóolaja: eukaliptusz, fenyő, zsálya,
Asztrológiai megfelelője: az Ikrek-Nyilas tengely

Torokcsakra? Mindenek előtt a kommunikáció

A torokcsakra első sorban a légzéssel és a beszéddel kapcsolatos. Meghatározza, hogyan tudjuk magunkat kifejezni, és hogyan tudunk énekelni. A torokcsakra a hallás központja is. Itt halljuk a külső és a belső hangokat, megtudhatjuk, hogy mit várnak tőlünk és tisztán ki tudjuk fejezni magukat a külvilág felé. A torokcsakra egyik tanítása: légy csendben. Ezt a hozzátartozó kék szín is erősíti.

A torokcsakra elvezet saját belső világunkhoz és szabályozza a kommunikációnkat. Alapvető fontosságú az, hogy tudjunk őszintén kommunikáljunk, ehhez csendre van szükség és arra, hogy megtaláljuk önmagunkat. Ha fontos, hogy egy adott helyzetben a lehető legpontosabban fejezd ki magadat, akkor viselj kék sálat! A kék megnyugtató szín, a szemlélőjét a saját, belső világába húzza.



A szívcsakra; szeretet csakra, négyes csakra, avagy az Anáhata csakra

2021. június 13.

A testen a negyedik, a szívcsakra, szankszkritul Anáhata csakra. A szívünknél helyezkedik el és mi sem nyilvánvalóbb, mint a szeretet enrgiáiért felel, illetve a békéért, harmóniáért, egyensúlyért, magáért az életért - mivel ez a csakra a középső a hétből, így a test középpontjának is ezt tekintjük.  

A szívcsakra nyitás, mint rituálé igen sok ezoterikus beavatási folyamat szerves része. A test energetikai középpontja, és a szívvel, mint szervvel áll szoros kapcsolatban. Színe a zöld, a színkör közepe, vagy akár a Harmonet színe.

A szívcsakrát számtalan ezoterikus iskola, különféle meditációs technikákkal - például a Szufi tradíció speciális emlékezése, a zekr - nyitogatja. Jól hat rá a légzés - hiszen analógiában a tüdő ide tartozik, a jóga, a vizualizációs gyakorlatok is.

A szívcsakra a szeretet központja

Szanszkrit neve anatha, ami annyit jelent, hogy örökké megújuló. Pontosan a mellkas közepén érezhető. Levegő elemű, nőies polaritású és a szív mellett a csecsemőmirigy kapcsolódik hozzá. A bőr, a kezek, a vérkeringés és a tüdő területeinek zavarai árulkodnak arról, hogy a szívcsakránk energetikája nincs egyensúlyban.

Elhelyezkedés: Mellkas alsó része, középen a szív magasságában, tölcsére előre és hátrafelé néz.
Eleme: Levegő
Mirigyei: Csecsemőmirigy, endokrin mirigyek
Testrészei: Szív, tüdő, mellkas,
Érzékelése: Tapintás
Érzékszerve: Bőr
Munkaeszköze: Kéz
Fizikai szerepe: Szívünk és érrendszerünk energia ellátása.
Színe: Zöld, arany, rózsaszín
Polaritása: Nőies
Mantrája: Jang
Temperamentuma: melankólikus
Megerősítése: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.
Szimbóluma: 12 szirmú lótuszvirág és a Dávidcsillag
Istene/Istennője: Ishana, Shíva; (Jézus) 
Tarot megfelelője: sorskerék, erő, akasztott ember, Cigánykártyában a Szerelmes Nő, a Szerelmes Férfi és a Szerelem lapjai.
Életfeladata: a szeretet megélése, és kinyilvánítása
Kövei: Aventurin, rózsakvarc, smaragd, és minden ami zöld kő
Archetípusa: vörös rózsa, vörös szív
Asztrológiai megfelelője: oroszlán-vízöntő tengely
Illóolajai: Bazsalikom, rózsa, jázmin, ibolya, kömény
Tanulási feladata: szeretet, hűség, ömbizalom, odaadás, együttérzés, önfeláldozás, szolgálat.
Bolygó: Vénusz
Spirituális szerepe: A szeretetért felelős. Odaadás, elengedés.


A köldökcsakra; a hármas csakra, erőcsakra, Hara csakra; Napfonat csakra, avagy Manipúra csakra

2021. június 12.

A hármas csakra, vagyis a köldök csakra érzelmeink irányítója. A köldökcsakra sokféle nevét különleges erejének köszönheti. Solar plexus-nak is nevezik. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel. A testen a köldöknél helyezkedik el, és a harcművészek szerint ez a belső erő központja.  

A köldökcsakra a szenvedélyeink és énünk irányítója. A köldökcsakrához az érzelmi és az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy az ember megfejti saját érzéseit. Ez persze egy lassú tanulási folyamat, így az érzelmi kielégülést sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás összeköti a gyökér és köldökcsakrát.

A köldök csakra elnevezései: köldökcsakra, solar-plexus csakra, hara csakra, manipura csakra, nabhi csakra, hármas csakra, erő csakra

 A köldökcsakra jelentései:

Elhelyezkedése: a köldöknél, illetve a gyomorszájnál 

Eleme: tűz
Endokrin mirigye: hasnyálmirigy
Hormonai: inzulin, glucagon
Érzékelése: látás
A hozzá tartozó testrészek: szem, gyomor, máj, epehólyag
Színe: sárga
Polaritása: férfi
Temperamentuma szangvinikus
Mantrája ram
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása és a mások fölöttünk gyakorlott hatalmának elfogadása.
Archetipikus képe: a japán harcművész, aki az energiát a harából – a köldökcsakrából – meríti, és képest uralni is azt.
Istene/Istennője: Maharudra és Lakini, valamint az öreg Shiva
Tarot megfelelői: a Kocsi, a Remete, az Igazságosság
Kövei: jáde, tigrisszem, citrin, kén
Illóolajai: bergamont, cajeput, levendula
Asztrológiai megfelelője: a Kos-Mérleg tengely

A köldökcsakra a szenvedélyeink és énünk irányítója

A köldökcsakrához az érzelmi és az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy az ember megfejti saját érzéseit. Ez persze egy lassú tanulási folyamat, így az érzelmi kielégülést sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás összeköti a gyökér és köldökcsakrát.
A köldökcsakra szintjén szembesülünk a jó és rossz és a hatalom és alávetettség polaritásával. A köldökcsakra segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal, tanuljuk meg használni akaratunkat.
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz azonban világit is, ezért a szem és a látás is ehhez a csakrához tartozik.



A szexcsakra; szakrális csakra, kettes csakra, vagyis a Szvádisthána csakra

2021. június 12.

A kettes, vagy szexcsakrát sokan félreértik, mivel a nevében a szexualitásra utal, ugyanakkor a szexcsakra múködésében ennek nem is jut akkora szerep, mint amennyiről a neve árulkodna. Az önátadás csakrája ez, mely női analógia, enegiái segítenek elfogadni magunkat és másokat.  

A szexcsakra az örök vágy a női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg. A szexcsakra segít önmagunk és párunk megismerésében. A szexcsakra  gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért is. A nőknél erősebb a kapcsolat a szív- és szexcsakra között (szex-szerelem összekapcsolódása), mint a férfiaknál, ahol viszont a szex-és köldökcsakra (szex-hatalom összekapcsolódása) fonódik össze szorosabban. 

A szexcsakra elnevezései:

szexcsakra, szakrális csakra, svadisthana (saját hely) csakra, vagy egyszerűen a kettes csakra

Elhelyezkedése: a nemi szerveknél
Eleme: víz
Endorkin mirigyei petefészek a nőknél, here a férfiaknál
Érzékelése: ízlelés
A hozzá tartozó testrészek: nyelv, nemi szervek, izmok
Színe: a narancs
Polaritása: női
Érzékelése: ízlelés
Temperamentuma: kolerikus
Mantrája: vam (vang)
Megerősítései: küzdelem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet.
Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás valamibe
Szimbolikája: a Hold minden folyadék uralkodója.
Istene: Vishu és Rakini
Kövei: borostyán és karneol
Illóolajai: kardamon, szantálfa, ylang-ylang
Asztrológiai megfelelője: a Bika-Skorpió tengely

A szexcsakra az örök vágy a női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg

A szexcsakra segít önmagunk és párunk megismerésében. A szexcsakra gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért is. A nőknél erősebb a kapcsolat a szív- és szexcsakra között (szex-szerelem összekapcsolódása), mint a férfiaknál, ahol viszont a szex-és köldökcsakra (szex-hatalom összekapcsolódása) kapcsolódik össze szorosabban.
A szexcsakra energiáitól függ, hogy valaki hajlandó-e megnyílni a másik nemnek vagy nem.



A gyökércsakra; egyes csakra; avagy a Múládhára csakra

2021. június 11.

A gerincoszlop alsó végén, pontosabban a farkcsont és a keresztcsont körül helyezkedik el a gyökércsakra. Ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnkért és vitalitásunkért, meghatározza azt az energiát, ami az élethez rendelkezésünkre áll.  

Szanszkrit neve: Múládhára 
A csakra a szanszkrít kerék szóból ered, energiaközpontot, energiacsokrot jelent. (Magyarul úgy is szoktuk mondani, hogy az energia csokra a csakra, hiszen klasszikusan csokor formában ábrázolják a belőle kiáradó energiát.)

Archeikus képben, úgy jelenik meg, mint a Mágus, aki megállja a helyét a földön, s tökéletesen elvégzi a dolgát, földműves, kézműves, a tipikus háziasszony.

A gyökércsakra fő spirituális témái, közé tartozik:

  • az ősbizalom, - ennek elvesztése, vagy megtalálása
  • a gyökereink megtalálása, (ide értve a családi gyökereket, a származásból fakadó gyökereket, és a spirituális gyöekereket egyaránt) 
  • a biztonság/bizonytalanság.

A gyökércsakra fő feladata a spirituális leföldelés

A földelés spirtuális jenetése

A fémtárgyaknak, illetve minden olyan áramot vezető dolognak a földdel való vezető összeköttetését földelésnek nevezzük. Ez az elektronikában használt kifejezés a spiritualitásban is teret kapott, mivel a kiváló jelkép. A földelés arra szolgál az elektronikában, hogy ne történhessen elektromos árammal működő dolgok használatából fakadóan baleset. Ha a testünket jelképesen egy elekromos árammal működő dologként fogjuk fel, és nem vagyunk "leföldelve" a túlfeszültség által könnyedén "elszáll a rendszer", vagyis az ember is képes teljesen összezavarodni, vagy akár megbetegedni.

Ezt az elekronikai szakkifejezést annak szimbolikus volta miatt használja a spirituális nyelv. 

A spiritualitásban  - szemben a villanyszerelési szaknyelvvel - szoktuk azt mondani, hogy valaki teljesen el van szállva, vagyis nincs sok köze a földi dolgokhoz, de azt is mondjuk, hogy túlzottan földhözragadt, ő az, akinek a lelki síkok teljesen távoliak. Mindkét végletből érdemes kimozdulni, hiszen egyik elakadást, alulműködést, a másik pedig túlműködést energia többletet jelent.



Rejtélyes bőrpanaszokkal küzd? Ne nyugodjon bele!

2021. június 11.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Bőrviszketés, hámlás, nagyfokú szárazság. Ezek mind gyakori tünetek, ám vannak esetek, amikor hiába a legdrágább hidratálókrém, a kozmetikai kezelések sorozata, a kellemetlen panasz nem hogy javulna, de egyre csak rosszabbodik. Hogy mi állhat ennek hátterében, arról dr. Bibok György főorvos beszélt.

Megmagyarázhatatlan bőrpanaszok

Amennyiben valakinél kellemetlen bőrtünetek – viszketés, hámlás, kiütések- jelentkeznek, akkor leggyakrabban semmilyen komolyabb mögöttes okot nem sejtenek mögötte. Persze az esetek többségében valóban egy múló kellemetlenségről van szó, ám ha hosszú idő múlva sem szűnik meg, akkor érdemes jobban utána járni a problémának, ugyanis lehet, hogy komolyabb betegség húzódik a hátterében.

Cukorbetegség tünetei is lehetnek

Bár a cukorbetegség gyakran alattomosan alakul ki, feltűnő tünetek nélkül, ennek ellenére előfordulhatnak olyan jelek, melyek figyelmeztetőek lehetnek: ilyenek például a bőrviszketés, mely mögött csak kevesen sejtenek komolyabb bajt. Pedig a cukorbetegség esetén a magas vércukorszint miatt gyakori ez a probléma, mivel fokozódik a vizeletürítés, aminek következtében a bőr dehidratálódik, így az húzódik, hámlik és viszket.

Ezen kívül a visszatérő bőrfertőzések és gyulladások is diabétesz gyanúját kelthetik, ugyanis a betegség miatti cukros verejték kiváló táptalajul szolgál különböző kórokozóknak- így gyakoriak ekkor a gombás és a bakteriális fertőzések (furunkulusok, szőrtüszőgyulladás, gennyes pattanások).

„A bőrtünetek a test bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a szemérem tájék és a láb az a terület, ahol a tüneteket észlelik a betegek. Ezt azért is fontos tudni, mert ezek a részek döntő többségében ruhával fedettek és előfordul, hogy már csak előrehaladottabb állapotban kerül felismerésre az elváltozás, és fordul szakorvoshoz a beteg.”- figyelmeztet dr. Bibok György, a diabetológus főorvos.



Mi okozza a menstruációs fájdalmat?

2021. június 10.

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán. A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív  

„Pontosan mi az a menstruációs fájdalom? Miért fáj a hasunk, derekunk és sokszor a mellünk is? Mi a leghatásosabb módszer az enyhítésére?”

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán.

A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív fájdalmat tapasztal, hogy az megakadályozza normális napi tevékenységeinek ellátásában.

A fájdalmas menstruáció orvosi neve dysmenorrhoea

  • ha önmagában jelentkezik, primernek (elsődleges) nevezzük,
  • ha valamilyen ismert ok vagy betegség áll a hátterében, szekundernek (másodlagos).

Ilyen betegség lehet kismedencei gyulladás, jóindulatú méhdaganat, méhen kívüli terhesség vagy endometriosis (prosztaglandint termelő méhnyálkahártya-szigetek a méhen kívül, melyek ugyanúgy viselkednek, mint a méhen belül vastagodó és leváló endometrium).

A szekunder dysmenorrhoea jellemzője, hogy a korábban panaszmentes menstruáció fájdalmassá válik. Ilyenkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A méh belső borítása, az endometrium prosztaglandin nevű anyagokat termel, melyek elősegítik a méh izmainak összehúzódását, és ezáltal az endometrium lelökődését a menstruáció során. Kimutatták, hogy a dysmenorrhoeától szenvedő nőknél az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű prosztaglandin termelődik, és ez a méhizomzat fájdalmas görcséhez vezet. A fájdalom gyakran kisugárzik a deréktájra is. A prosztaglandinok távoli hatásának tulajdonítható az egyeseknél kísérő tünetként fellépő hasmenés, hányinger/hányás és fejfájás is.

Mindenkinek magának kell kikísérleteznie, milyen módszer válik be nála a leginkább a menstruációs fájdalom leküzdésére

Enyhébb panaszok esetén javasolják az alhas melegítését meleg vizes palackkal vagy meleg fürdővel, a nem túl megerőltető testmozgást és a bőséges folyadékbevitelt. Sokan esküsznek egy pohár vörösborra, ami a flavonid egyensúlyt és a vérképzést is helyre tudja hozni, ugyanígy a vörös bogyós, úgynevezett szupergyümölcsökből készült turmixok fogyasztására, a sóháztartás felborulása miatt só bevitelére, esetleg a Schüsser sók használatára. 

Súlyosabb fájdalom esetén gyógyszer javasolt, rendszeresen jelentkező dysmenorrhoea esetén akár megelőző jelleggel is, a menstruáció előtt egy-két nappal elkezdve. Nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (aszpirin, ibuprofen, naproxen-nátrium) és simaizom görcsoldókat javasolnak. Ez ügyben érdemes kikérni a háziorvos vagy nőgyógyász tanácsát.



A köret arabul: kuszkusz és bulgur

2021. június 10.

A nyaralás kérdéses, de vágysz valami egzotikusra? Unalmas a nokedli, a rizs, a tarhonya és a krumpli? Dobd fel a napot egy különleges, néhány perc alatt elkészíthető, arabos körettel!  

Képek: 2427999, Justyna Kunkel / Pixabay A férfiak és a gyerekek gyakran lázadnak a zöldséges wellness köretek ellen. Akkor mit lehet még az asztalra tenni, ami nem végtelenül bonyolult, megvan néhány perc alatt, és finom?

Tanuljunk köretet főzni arabul!

Szinte minden nagyobb piacon, vagy arab és török boltban, szupermarketek polcain is vásárolhatunk kuszkuszt, és törtbúzát, vagyis bulgurt. A legtöbb török büfében meg is kóstolhatjuk mindkettőt, ha nem akarunk odahaza bizonytalanra menni. Ha megvan a szerzemény, hazamegyünk és nézzük. Vajon mit is kezdhetnénk vele? Pedig a világ legegyszerűbb kajái, főleg nyárra, hiszen az arab világban meleg van, és az ottani nők sem bolondok, hogy órákig álljanak a gőzben és a forró konyhában.

Amit most tanítok nektek, az nem autentikus recept, viszont tökéletes eredményre juttat. Az eredmény pedig egy izgalmas, különleges, tartalmas köret.  Az elkészítés módja a kuszkusz és a bulgur esetében is hasonló.

Két főre egy teáscsésze (kb. 1,5 dl) kuszkusz vagy bulgur szükséges. Használd a szokásos csészét a méréshez.

Kezdd kuszkusszal!

A kuszkusz az afrikai-arab országokban honos. Marokkó, Tunézia az igazi hazája, de ma már mindenütt eszik a világon. Olyan, mint egy apró fajta tarhonya, csak sokkal finomabb, nem lesz tőle olyan érzésed, hogy sörétet vacsorázol. Többféle szemcsenagyságot különböztetnek meg, én azt javaslom, hogy kezdésnek a közepes vagy nagy szemcséjűt vedd, mert az apró nagyon könnyen lesz kásás, összeragadhat. 

Így csináld a kuszkuszt, bulgurt - receptek!

Forralj fel két csésze vizet, oldj fel benne vagy egy kisebb leveskockát, vagy bio-vegetát, (alaplevet is használhatsz) egy evőkanál olíva olajat, sót ízlés szerint. Ha a víz felforrt, egyszerűen öntsd bele a csészényi kuszkuszt és két villával óvatosan kavard úgy, hogy a szemek felvegyék a nedvességet, majd zárd le a tüzet, és vedd le a lábast a tűzről. Takard le fedővel a lábast, tekerd konyharuhába és járj el úgy, mint a bulgur esetében, figyelj!



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212213...525
hírek, aktualitások

Törje meg az ördögi kört! Szívelégtelenség és gyulladás a szervezetben

2024. április 25.

A szívelégtelenség és a gyulladásos folyamatok szoros kapcsolatban állnak egymással. Kétirányú kölcsönhatásban, hiszen a gyulladás előbb is kialakulhat, mint a szívelégtelenség, de a szívelégtelenség is fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ezek később tovább rontják a szívelégtelen beteg állapotát, ami tovább gyorsítja a szívelégtelenség stádiumainak előrehaladását. Így könnyen egy ördögi kör alakulhat ki, melyben a betegek kilátásai egyre rosszabbak lesznek. Éppen ezért a legnagyobb feladat ennek az ördögi körnek a megszakítása.

Nem véletlen, hogy a szívelégtelenség legfőbb kockázati tényezői között nemcsak a genetikai hajlam és a kardiológiai betegségek szerepelnek, de az olyan gyulladásos állapotot eredményező faktorok is, mint az egészségtelen életmód, a túlsúly, a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha az ezáltal okozott gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, könnyen kialakulhat a szívelégtelenség, vagy más kóros állapotok, mint például a diabétesz, az allergia, vagy a pikelysömör.

De mi is az a gyulladás? 

A gyulladás a szervezet gyógyító folyamatai közé tartozik, amellyel a testünk a fertőzések és sérülések ellen próbálja megvédeni magát. Kétféle gyulladást különböztet meg az orvosi gyakorlat: 


Az akut, azaz hirtelen fellépő gyulladást, mely általában a szervezet első válasza egy sérülésre vagy betegségre. Például az is a szervezet gyulladása miatt alakul ki, amikor egy-egy felszíni vágás környékén bepirosodik a bőrünk. A gyulladás ilyenkor erősebb véráramlást vált ki. Normális esetben ez csak pár napig tart, amíg a különböző immunsejtek beindítják szervezetünk gyógyító folyamatait, de egyes esetekben ez tartóssá is válhat. 
A krónikus, azaz hosszantartó gyulladás hónapokig vagy akár évekig is tarthat, ami ilyenkor már egészségünkre is kockázatot jelent. Gyakran szív- és keringési megbetegedéseket okoz, mert a hosszantartó gyulladás alatt lerakódások keletkezhetnek az érfalakon, és ez vérrögök kialakulásához vezethet. A krónikus gyulladás növeli a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is, ezért erre érdemes kiemelten odafigyelni. Mivel általában nem jár tünetekkel, sokszor csak vérvizsgálattal lehet megállapítani a fennállását.


Tehetünk valamit a tartós gyulladás kialakulása ellen?

Szerencsére a gyulladásos folyamatokat is valamennyire az irányításunk alatt tudjuk tartani. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha olyan életmódot élünk, mellyel koleszterinszintünket, vérnyomásunkat és vércukorszintünket is egészséges tartományban tartjuk, ezzel akár a szívelégtelenség súlyosbodását is késleltethetjük, lelassíthatjuk.

Hosszú távú következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

2024. április 25.

Már kisgyermekkorban megtanultuk, milyen fontos a napi kétszeri fogmosás. Van, aki azóta kínosan ügyel a szájhigiéniára, de van, aki a régi intelmek ellenére néha bizony elfelejti az esti fogmosást. Bármelyik csoportba is tartozzunk, az Euronics friss kutatása és a cég által felkért szakértő, Dr. Bérczy Kinga fogorvos gondolatai egészen biztosan új megvilágításba helyezik az egyik legfontosabb napi szokásunkat.

Nem biztos, hogy jól használjuk a fogkefénket

A fogmosás célja, hogy megelőzzük a foglepedékben lévő baktériumok által okozott betegségeket. Erre nincs hatékonyabb mód, mint a lepedék mechanikai úton történő eltávolítása, azaz a fogmosás. Azonban koránt sem mindegy, hogy ezt milyen technikával, milyen gyakorisággal és milyen hosszan hajtjuk végre.

„Naponta legalább két alkalommal, 2 percig és megfelelő mozdulatokkal szükséges a fogakat megtisztítani. Ha ezek közül bármelyik elmarad, az gyorsan ínygyulladást és fogszuvasodást okozhat. Ha ezek kezelése nem történik meg időben, további súlyosabb gyulladások is kialakulhatnak. Ez idővel nem csak fogvesztéshez vezethet, de az általános egészségre is rossz hatással van. A fogágybetegség összefüggésben állhat a cukorbetegséggel, a szív-érrendszeri betegségekkel és a koraszüléssel is” – hívja fel a figyelmet Dr. Bérczy Kinga.

Már a fogkefeválasztás sem mindegy

A szájhigiénia legfontosabb eszköze tehát a fogkefe, amelyből választhatunk kézi (hagyományos) vagy elektromos verziót. „A manuális fogkefék helyes és hatékony használatát külön meg kell tanulni. Ha nem jól használjuk a kézi fogkefét, a lepedék közel fele visszamaradhat a fogakon – árulta el Dr. Bérczy Kinga. – Az elektromos fogkefék használatát sokkal könnyebb elsajátítani, bizonyítottan biztonságosak és hatékonyabbak a lepedék eltávolításban, mint a kézi fogkefék. Ráadásul ma már számos kiegészítő funkcióval is rendelkeznek, amelyek tovább növelik a fogmosás biztonságosságát és a hatékonyságát. Ilyen például a nyomáskontroll, a pozíció érzékelő, vagy a fogmosás hatékonyságát mérő mobilapplikáció.”

Az Euronics, a saját vásárlói körében készített kutatásából ezzel szemben az látszik, hogy az elektromos fogkefék előnyei ellenére a legtöbben továbbra is manuális fogkefét, és ezeknek is inkább a puha vagy közepes erősségű változatát használják. A válaszadók mindössze nagyjából ötöde használ elektromos fogkefét, mivel azok előnyeinek ismerete még kevésbé elterjedt nálunk.

Mágneses vagy szónikus technológia?

Az elektromos fogkefék kínálatában könnyű elveszni, hiszen ma már számos megoldás között válogathatunk. Két fontosabb technológiát – mágneses és szónikus – érdemes megjegyeznünk. A mágneses technológia (iO) esetében a fogkefefej kicsi és kerek, szálai többféle mozgást kombinálva (oszcilláció-rotáció-mikrovibráció) távolítják el a lepedéket. Hatékony, ugyanakkor kíméletes és biztonságos a fogak, illetve és fogíny szempontjából. Az ilyen technológiával történt fogmosás után hasonlóan tisztának érezzük fogainkat, mint egy professzionális szájhigiénés kezelést követően.

A szónikus fogkefék szálai működés közben ide-oda mozognak, egyik oldalról a másikra, hasonlóan, mint amikor a manuális fogkefével sepregető mozgást végzünk. Hátrányuk, hogy fejük jellemzően ovális formájú, így egyes helyek nehezebben érhetőek el vele, nehezebb a lepedékeltávolítás. Szakirodalmi adatok alapján hatékonyabbnak bizonyulnak, mint a manuális fogkefék, ugyanakkor más elektromos fogkefékkel összehasonlítva, mint például a mágneses technológiájú (iO) fogkefék már nem ilyen egyértelmű a válasz.

Így tanítsuk meg a a gyereknek a húgyúti fertőzés megelőzését!

2024. április 24.

A húgyúti fertőzés – vagy közkeletű téves nevén felfázás – hajlamos a kiújulásra, és sajnos nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, hiszen nem csak a kevés folyadékfogyasztás, de akár a nem megfelelő intimhigiénia és a székrekedés is hajlamosító tényezőnek számít. Ennek jegyében dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a megelőzés legfontosabb szabályait foglalta össze.

Honnan tudhatjuk, hogy a gyereknek húgyúti fertőzése van?

A húgyúti fertőzés, amennyiben csak az alsó húgyutakat érinti, jellegzetes tünetekkel rendelkezik, hiszen a hasfájás és a fájdalmas, csípős, kellemetlen szagú vizelet egyértelműen elmondható panasz a nagyobb gyerekek részéről. Ugyancsak feltűnő, ha a gyerek csak néhány csepp vizelet enged ki, ha a fájdalomtól való félelmében visszatartja azt, illetve, ha a korábbi szobatisztasága ellenére bepisil. Kisebbeknél, csecsemőknél a vizeléskor jelentkező fájdalmas sírás mindenképpen figyelmeztető jel.

Amennyiben a felső húgyutakat, vagyis a húgyvezetéket és a vesemedencét is eléri a fertőzés (és legrosszabb esetben magát a vesét), akut és súlyos tünetek jelentkeznek lázzal, rosszulléttel, étvágytalansággal, sírással, esetleg hányással, és vér megjelenésével a vizeletben.
Bármilyen súlyú is a panasz, a kivizsgálás és a kezelés minden esetben fontos! Ha már orvosnál van a gyerek, a fizikális vizsgálat is sok mindent elárul az urológusnak, hiszen, ha a hólyag tájéka, a szeméremtest feletti terület (ahogy a gyerekek mondják, a has) érzékeny, az nagy valószínűséggel a hólyag gyulladását jelzi, míg, ha a vesemedence-gyulladás okozza a panaszokat, akkor hátul, deréktájon fog fájni az ütögetés a gyereknek. 

Mit lehet tenni a megelőzésért?


Ha diagnosztizáljuk a gyereknél a húgyúti fertőzést és megfelelő kezelésben részesül, általában mindenféle következmény nélkül, jól gyógyul – hangsúlyozza dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy védett lesz a betegség kiújulásával szemben, különösen, ha bizonyos rizikófaktorok jelen vannak az életében. Ezek kivédésére ajánlatos betartani néhány szabályt a szülőknek és a nagyobbacska gyerekeknek is.


Figyeljünk a higiéniára!

Csecsemőknél ez a szabály természetesen a szülőkre vonatkozik, hiszen ilyenkor a legfontosabb a rendszeres pelenkacsere, még ha csak pisis is az. A meleg, nedves környezet ugyanis kedvez a kórokozóknak, ezért minél szárazabban ajánlott tartani a területet. A pelenka cseréjekor azonban ne használjunk illatosított vagy alkohol popsitörlőket, minél közelebb van a természeteshez az alkalmazott módszer, annál jobb. (Később is kerülendők az illatosított tisztálkodószerek és intim termékek.)

Nagyobb gyerekeknek, akik már egyedül használják a vécét, meg kell tanítani, hogy a székelés után elölről hátra irányuló mozdulattal alkalmazzák a vécépapírt, valamint, hogy előtte és utána is mossanak kezet. A kislányoknál ez különösen fontos, a kisfiúknál pedig arra kell figyelni, hogy pisiléskor húzzák hátra az előbőrt, majd miután végeztek, itassák fel a vizeletcseppeket a péniszről.

Ne tartogassuk a vizeletet!

Ez a szabály még felnőtteknél sem feltétlenül egyértelmű, pedig nagyon fontos, hogy vizelési inger esetén a lehető leghamarabb elmenjen a gyerek vécére és figyeljen rá, hogy teljesen kiürítse a hólyagját, mert a pangó vizelet melegágya lehet a kórokozóknak.