PCOS-re fogamzásgátló? Ha csak a tünetek ellen kell…
2022. február 16.
A PCOS esetében a bevett gyakorlat, hogy a paciens fogamzásgátló gyógyszert kap. Már persze abban az esetben, ha nem olyan súlyos a helyzet, hogy az orvosi beavatkozást indokolna. De mi történik a szervezettel? A PCOS-re hatékony megoldás a fogamzásgátló?
A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.
Mikor adnak fogamzásgátlót?
A fogamzásgátló adása PCOS esetében valóban bevett gyakorlat, abban az esetben, ha a betegség súlyossága nem indokolja a komolyabb beavatkozást, a tünetek azonban zavaróak, és a beteg nem tervez gyermeket. Vagyis körültekintően jár el a szakember, ugyanakkor ezzel magát a betegséget nem hozza helyre.
A másik gond, hogy a fogamzásgátló hormonális egyensúlyt ad a szervezetnek, vagyis az állapotromlás megállítható, de amennyiben a paciens mégis babát szeretne, akkor értelem szerűen nem működik. Ilyenkor leállnak a szedésével, és következhet a kálvária, amíg valóban helyre nem hozzák a betegséget, hogy a szervezet képes legyen a várandósság kihordására.
Másképpen is lehet?
Természetesen a PCOS esetében más megoldás is van. Ma már tudjuk, hogy a betegség nem csak kezelhető, hanem a folyamat vissza is fordítható. Ehhez legalábbis az elején szükség lehet gyógyszeres támogatásra is, a későbbiek folyamán azonban az életmódváltás hozhat tartós eredményt.
Mindenekelőtt a túlsúlytól kell megszabadulni. Kevesen tudják, de a felesleges zsír nem csak esztétikai és keringési gondokat okozhat. Sajnos hormontermelő egységként is üzemel, vagyis a túlsúly erősen befolyásolja az endokrinrendszert is, így pedig hatás gyakorol szinte mindenre a testben – beleértve természetesen a termékenységet is.
Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a PCOS kialakulásának hátterében hormonális folyamatok állnak, de a láncolat legvégén tulajdonképpen tápanyaghiány vezet a kialakuláshoz. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő tápanyagbevitellel hosszabb távon maga a betegség is jól orvosolható – természetesen a szakemberek, és szükség esetén gyógyszeres kezelés támogatásával.
Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások
2022. február 15.
Habár a gazdasági válság elérte a hulladék-újrahasznosítási iparágat is, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Ma már a magyarok többsége is követendő szokásnak tartja a háztartásokban, irodákban keletkező hulladék válogatva gyűjtését, bár a Magyarországon jelenleg működő több mint 5000 gyűjtősziget a legfrissebb felmérés szerint még mindig kevés ahhoz, hogy mindenkinek „elég közel” legyen. Pedig egy kis kitérővel rengeteget tehetünk az egyre rosszabb állapotban lévő környezetünkért!
Kevesebb szemét, kevesebb energia, egészségesebb környezet
A szétválogatva gyűjtött hulladék újrahasznosítása során azokat az anyagokat, amelyeket egyébként eldobnánk, szennyezve ezzel a környezetet, nyersanyagként használjuk fel. Az újrahasznosítás, előkelőbb nevén a recycling energia-és nyersanyagkímélő eljárás: egyrészt csökken a valóban szemét, azaz semmi másra nem használható hulladék mennyisége, másrészt a környezet terhelése is, mivel az újrahasznosítható anyagok révén kevesebb természetes nyersanyagra van szükségünk.
Tudtad, hogy
- naponta 70 dkg szilárd háztartási hulladékot termelünk fejenként (évi 250 kg/fő)?
- ennek 50 %-a szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható?
- és egyötöde biológiailag lebontható?
- egy tonna újrapapírral 12 fát menthetünk meg a kivágástól?
- a válogatva gyűjtött üvegek közel 100 %-ban újrahasznosíthatók és ezáltal 10-20 %-os energiamegtakarítás is elérhető?
- szelektíven gyűjtött műanyagból történő (műanyag)gyártáshoz hetedannyi energiára van szükség?
- 27 db másfél literes PET palack szükséges 1 polár pulóver előállításához?
- Dániában, Svédországban a hulladék 80-90 %-át így dolgozzák fel?
Sajnos még mindig sokan gondolják azt, hogy a konténereket elszállítás után összeöntik, ez természetesen nem így történik. A válogatva gyűjtött anyagokból további válogatás és tisztítás után többnyire ugyanaz lesz, ami volt, vagyis az újragyártott üvegből újra üvegpalackok és befőttesüvegek készülnek, a papírból karton, papírtörlő, vécépapír, gipszkarton, az italos kartondobozokból újra kartondoboz, netán bútorlap. Az aprított üveget felhasználják továbbá üveggyapot készítésére vagy készülő új utakban. A legsokoldalúbban a műanyagok használhatók fel, nemcsak PET palack formájában találkozhatunk újra a bedobált hulladékkal, hanem például DVD-tok, műanyag háztartási eszközök vagy polár pulóver képében.
Az alkohol a korábban véltnél gyakrabban okozhat rákot
2022. február 15.
Az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát – állapították meg az Imperial College London tudósai. Kutatásukból az is kiderült, hogy a kávézás viszont védelmet jelenthet a májrák ellen.
Az alkoholfogyasztás a rákbetegség számos fajtájához köthető: a fej és a nyak megbetegedéseihez (száj-, garat- és gégerákhoz), nyelőcső- és bélrákhoz, valamint mell- és májrákhoz – írja a The Guardian.
A tanulmány szerint ugyanakkor naponta legalább egy csésze kávé elfogyasztásával csökkenthető a májrák és a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) kialakulásának kockázata. A hatást a koffeines és a koffeinmentes kávé esetében is megfigyelték.
A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik, így védelmet nyújthat a gyulladások által elindított betegségek, így a rák ellen is. A tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti – állapították meg a szakértők.
A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Giota Mitrou szerint további vizsgálatokra van még szükség a kávé és a rák, valamint az alkohol és az egyes ráktípusok közötti összefüggés mechanizmusának megértéséhez.
Mitrou azt javasolja azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy étrendjük hatással lehet a rák kialakulására, hogy tanulmányozzák a WCRF rákmegelőzési útmutatásait. Ezek szerint ajánlatos az alkoholfogyasztás limitálása, az egészséges testsúly megőrzése, a fizikai aktivitás és a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket tartalmazó étrend.
Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert a metabolizmusa során olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, ezek pedig elrákosodhatnak.
Az alkohol megemelheti olyan hormonok szintjét is, melyek a mellrák egyes típusainak kifejlődéséhez köthetők. Általánosságban véve minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus – vélik a tudósok.
A csecsemők védettek az ételallergiával szemben
2022. február 14.

A Chicagói Egyetem, az Illinois állambeli Argonne Nemzeti Laboratórium és a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatói négy egészséges és négy tehéntej-allergiával küzdő csecsemő bélmikrobáit ültették át egerek csoportjaiba a gyerekek ürülékmintáit felhasználva.
A rágcsálókat egy teljesen steril, baktériummentes környezetben nevelték és ugyanazt a tápszert kapták, mint a vizsgálatba bevont csecsemők, hogy az azonos forrásból származó tápanyagok révén biztosítsák a baktériumok megfelelő megtelepedését.
Az eredmények szerint az allergiás gyerekektől származó bélbaktériumokat kapott egereknél anafilaxiás sokk – az allergiás reakció legsúlyosabb formája, amely akár életveszélyes is lehet – alakult ki, amikor először kaptak tehéntejet.
A kontrollcsoportnál, vagyis azoknál az egereknél, akiket szintén baktériummentes környezetben neveltek, de nem kaptak csecsemőktől származó bélbaktériumot, ugyancsak ilyen súlyos allergiás reakció jelentkezett.
A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges csecsemők bélbaktériumaival kezelt egereknél azonban nem alakult ki allergiás reakció.
A kutatók tanulmányozták az egerek tápcsatornájában lévő mikrobák összetételét, valamint megnézték az egészséges és az allergiás egércsoportok génkifejeződésében megfigyelhető különbségeket. Ennek alapján sikerült kimutatniuk, hogy az Anaerostipes caccae nevű baktériumfaj bélben való jelenléte a jelek szerint védelmet nyújt az allergiás reakciókkal szemben.
Az Anaerostipes caccae a Clostridia baktériumok osztályába tartozik, amelyről 2014-ben megállapították, hogy védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben. Ezek a baktériumok butirátot – ez egy rövid láncú zsírsav – termelnek, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a bél egészséges mikrobiális környezetének kialakításában.
Gasztroenterális fertőzések terjedését vizsgálja egy új kutatás
2022. február 14.
Gasztroenterális fertőzések tér- és időbeli változását a szennyvíz vizsgálatával nyomon követő rendszert dolgoz ki konzorciumvezetőként a Pannon Egyetem a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az Asseco Central Europe Magyarország Zrt.-vel – közölte a PTE az MTI-vel.
A projekt keretében olyan célzott vírusmonitoringot terveznek a szakemberek, amely a szennyvízből képes bizonyos vírusok örökítőanyagának mennyiségi változásán keresztül egy-egy gasztroenterális fertőzés idő- és térbeli változására következtetni – írták.
A hároméves, 436 millió forint költségvetésű kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mintegy 350 millió forinttal támogatja.
A komplex rendszer részeként a mintakövetési- és kórházi információs platform könnyen hozzáférhetővé teszi az adatokat. Az elképzelés szerint a települési és a kórházi mintavételekből származó adatgyűjtés és információs rendszer a szakemberek számára döntéshozásra alkalmas eredményt ad majd.
6 átmozgató tipp a derékfájásra-nem csak nőknek!
2022. február 13.
Ha fáj, ha sajog vagy már a felkelés is nehézséget okoz, itt az idő, hogy néhány egyszerű tornagyakorlattal orvosold problémádat. Személyi edzőnk ehhez ad most praktikus tanácsokat.
1. Feküdj hanyattfekvésben a talajon (ágyon, íróasztalon), mindkét lábad nyújtsd ki a tested folytatásában, majd egyiket behajlítva térdeddel irányítva az orrod felé húzd közel a mellkasodhoz. A másikat hagyd a talajon nyújtva, lábfejeket visszafeszítve, combokat befelé forgatva. Alsó lábszáradat kulcsold át mindkét kezeddel. Fejed maradjon a talajon, egész gerincedet pihentesd a talajon. Csípőcsontodat próbáld meg a talajon tartani, ne húzd fel.
2. Ismételd meg ugyanezt a másik lábaddal, majd húzd fel mind a két lábad a mellkasodhoz, kulcsold át a lábaidat és úgy pihenjen egy darabig.
3. Állj négykézláb a talajon, csináld a klasszikus cicahát - hát domborítása, kutyahát - homorítás, gyakorlatot egymás után többször is megismételve.
4. Ugyanezt végezheted láb behúzásokkal is. Hát domborításnál egyik térdedet közelíted az orrodhoz, homorításnál jól a magasba emeled az enyhén hajlított lábat, miközben nyakadat is hátra hajtod.
5. Végezhetsz oldal irányú mozgást is. Állj négykézláb az előző pózban maradva. Fejed fordítsd oldalra, úgy hogy a feneked irányába nézz. Jól fordítsd el a fejedet, közben a szemeiddel is nézz jól hátra. Ezt a gyakorlatot is folyamatosan ismételdd, egyik oldalról át a másikra.
Az ideális fogyókúra: praktikák a mindennapokhoz
2022. február 13.
A mindennapi táplálkozás során az ételkészítésben és az alapanyag-válogatásban tet apró változtatásokkal, praktikákkal a napi elfogyasztott energiamennyiség nagyban csökkenthető anélkül, hogy ezt bárki is éhezésként élné meg.
Nem érdemes rögtön nagy változásokat bevezetni, mert ahhoz nehezebben tartja magát az ember, és a megszokott ételekről sem kell mindenképpen lemondani.
Íme néhány példa:
• a bő zsírban sült húsok helyett készítsük az ételt kevés zsiradékkal serpenyőben, vagy sütőben,
• az ételkészítési technológiák közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, sütőzacskóban, teflonedényben való készítést,
• a köret egy részét váltsuk ki párolt zöldséggel vagy salátával,
• zsíros sertéshúsok helyett vegyünk sovány sertéshúst, vagy szárnyasokat,
• halak közül válasszunk soványabb halakat (a tengeri halaknak kedvezőbb a zsírsavösszetételük, mint az édesvízieknek)
• a tej és tejtermékek (sajt, túró, tejföl) közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítsük előnyben,
• a kenőzsiradékok közül keressünk alacsony zsírtartalmú, „light” termékeket,
• édességek, sütemények, desszertek esetén együnk csak fele annyit, mint előtte, vagy a zsírszegényebb, tej- vagy gyümölcs alapúakat részesítsük előnyben,
• a desszertek édesítésére használhatunk édesítőszert,
• ha napközben megéhezünk, együnk gyümölcsöt a zsírosabb, kelt tésztá-
ból készült péksütemények helyett
• a pékáruk közül válasszuk a magas rosttartalmú, teljes őrlésű lisztből készült, magvas kenyereket (ezek energiatartalma nem kevesebb, mint a fehérlisztből készülteké, azonban magas rosttartalmuknak köszönhetôen nagyobb a telítő értékük, így kevesebbel is jóllakunk).
Tisztázzuk: mi jár együtt a veszélyeztetett terhességgel?
2022. február 12.
Veszélyeztetett terhesség
Igen, a terhességek egy bizonyos százalékban magas rizikófaktorú besorolást kapnak. Ennek oka, hogy valamilyen tényező a környezetben, vagy éppen a kismama szervezetében megnöveli a koraszülés vagy a vetélés kockázatát, illetve veszélyezteti a magzat és az édesanya épségét.
A veszélyeztetett terhesség kiváltója lehet az anya életkora (18 évnél fiatalabb, vagy 40 évnél idősebb), betegségei (meglévő vagy kialakuló cukorbetegség, pajzsmirigy probléma, más betegségek) 4.terhesség, előző császármetszés, előző 4500 g feletti baba szülése és egy sor más tényező. Látható, hogy igen széles skálán mozog a lehetőségek tárháza, melyek a veszélyeztetett kategóriába sorolják a kismamát, éppen ezért nem kell rögtön pánikba esni, amikor meghalljuk ezt a kifejezést.
A magas rizikófaktor besorolás nem jelenti azt, hogy mindenképpen ott kell hagynunk másnap a munkahelyünket, vagy hogy onnantól kezdve már semmi mást nem is csinálhatunk, csak várhatjuk a babát. Csupán arról van szó, hogy nagyobb körültekintést kíván meg tőlünk ez az állapot.
Mikor kell végig feküdni?
Sajnos az is egy lehetőség, hogy a veszélyeztetett terhességet okozó tényező olyan súlyos, hogy az orvosok jobbnak látják, ha a kismama ágynyugalomban van, akár hónapokig is. Ez kifejezetten megterhelő a várandósoknak, de a baba érdekében ez sajnos szükségszerű.
Ilyen tényezők lehetnek a koraszülés fennálló esélye (pl.: a nyíló méhszáj), a hematóma, vagy más vérzések is. ezekben az esetekben az ágynyugalom a további problémák kialakulásának lehetőségét hivatottak megakadályozni.
Jól vannak az 50-es magyar nők? És miért nem?
2022. február 12.
Jó karban a jó korban - akár ez is lehetne a mottója Gyöngyösi Szilviának, aki saját példáján keresztül tobb százezer nőnek kínál fogódzkodót azokra az évekre, amikor a tortán már 50 szál gyertyát kell elfújniuk. A népszerű fitnesztréner és életmód-tanácsadó tavaly töltötte be a jeles életkort - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 70 ezer másik magyar hölggyel együtt. Az életmódmenedzserként dolgozó fitnesztréner és -versenyző erre a jubileumra készülve úgy döntött, hogy egy könyvben írja le, hogyan kerülhetik el az 50 körüli hölgyek az úgynevezett életközepi válságot: hogyan ne "mamisodjanak", és hogyan éljék meg a korukat pozitívan. Már a kötet címe is sokatmondó: "Ötven az új őrület."
Boldog ötvenes nők – ez a kihívás
Ön tartja a fogadalmát?
2022. február 11.

Sokan, sokféle módszerre esküdnek: fogyasztószerekre, kemény edzésekre vagy éppen „nem evésre”. A szakemberek azonban mindig felhívják a figyelmet: csakis olyan fogyókúrába szabad belekezdeni, amely nem ártalmas egészségünkre. Néhány módszerrel ugyanis nemcsak a kilóknak, hanem egészségünknek is búcsút mondhatunk.
Aki nem iszik, nem fogy le
Az egyik alapvető tanács a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Egy egészséges felnőttnek napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége, amelynek nagy részét közvetlen folyadékbevitellel kell biztosítani, lehetőleg víz, ásványvíz formájában. A magas ásványi anyag tartalmú vizek több szempontból is ajánlottak fogyókúra idején: nemcsak kalóriamenetesek, de több olyan ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek a napi működéshez szüksége van. A megfelelő körültekintéssel megválasztott, magas ásványi anyag tartalmú vizek segítségével tehát plusz kalóriák bevitele nélkül is pótolhatjuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok – például kálcium, nátrium, magnézium – egy részét.
Mozogni, mozogni, mozogni
Azoknak, akik az étrend módosítása mellett rendszeres edzésbe is kezdenek fokozottan figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadék- és ásványianyag-bevitelre. A sport önmagában jótékony hatású, nemcsak a testet mozgatja meg, de a közérzetet is javítja. A testedzés miatt fellépő intenzív folyadék- és ásványianyag-veszteség azonban próbára teszi az emberi szervezetet – különösen fogyókúra idején.
Tudta például hogy a verejtékkel veszített folyadék-mennyiség nagy melegben, több órás álló-képességi sportok esetében akár 2-2,5 liter is lehet? Az izzadás következtében pedig nemcsak víz, de létfontosságú ásványi anyagok és sók – például nátrium, klór, kálium, kalcium és magnézium – is távoznak a szervezetből. Egy jól megválasztott ásványvízzel azonban nemcsak az elvesztett folyadékmennyiséget pótolhatjuk, de feltölthetjük szervezetünket a szükséges ásványi anyagokkal is.