Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Összefügghet az antibiotikum-rezisztencia és az emelkedő hőmérséklet

2020. december 12.

Fotó: gettyimages.com

A hőmérséklet emelkedése és az antibiotikumokkal szembeni növekvő rezisztencia összefügghet egy új elemzés szerint.

Az Eurosurveillance című folyóiratban megjelent, a 2000 és 2016 közötti időszakot felölelő tanulmány nem állapított meg ok-okozati viszonyt az egészséget fenyegető két jelenség között, az eredmények azonban arra utalnak, hogy a növekvő átlaghőmérséklet támogatja az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok gyarapodását.

A kutatók – Mauricio Santillana és Sarah McGough vezetésével – 28 európai ország több mint négymillió páciensére vonatkozó adatokat elemeztek a Bostoni Gyermekkórház egészségügyi informatikai programjában – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Megvizsgálták, hogyan változott három gyakori baktérium (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae és Staphylococcus aureus) antibiotikumrezisztenciája az adott időszakban. Európai és amerikai forrásokból adatokat gyűjtöttek az országok hőmérsékleti értékeiről is.  “Tanulmányunk az első, amelyik kimutatta, hogy a magasabb minimumhőmérsékletű európai országokban az antibiotikumrezisztencia több kiugró emelkedése volt megfigyelhető a vizsgált 17 évben” – mondta Santillana, aki a Harvard Egyetem orvosi és közegészségügyi karán is dolgozik

Az eredmények alapján gyorsabban növekedett az antibiotikumrezisztencia azokban a dél-európai országokban – Spanyolország, Portugália, Románia, Olaszország, amelyek hőmérsékleti minimumértékei 10 fokkal magasabbak voltak,  mint az északiakban, köztük Svédországban, Finnországban, Norvégiában.

A növekedés évente 0,33 és 1,2 százalék közötti volt az országokban, miután figyelembe vették a népsűrűséget és az egyes országok eltérő antibiotikumhasználatát is. Mind a négy antibiotikumosztályra, az elemzett három baktérium közül pedig kettőre volt igaz a kapcsolat. A S. aureus esetében csökkent a rezisztencia, amit a tudósok az egész Európában történt erőfeszítéseknek tulajdonítanak, melyekkel a meticillinrezisztens S. aureust vagy MRSA-t igyekeznek visszaszorítani.



Új szerepben Palvin Barbara – Az autisták elfogadásáért kampányol

2020. december 11.

A világhírű magyar divatmodell, Palvin Barbara is csatlakozott az Együtt az Autistákért Alapítvány munkájához, és kiemelt támogatóként segíti az autizmus spektrumzavarban érintetteket a jövőben.

Palvin Barbara már számos alkalommal bizonyította, mennyire fontos számára, hogy nemes ügyek mellett álljon ki, és rászorulókat, hátrányos helyzetű embereket támogasson. A modell most az Együtt az Autistákért Alapítvány munkájához csatlakozik, hogy a jövőben az autizmusról beszéljen széles körben, hiszen a spektrumzavar sokkal több embert érint, mint azt gondolnánk.
„Az Együtt az Autistákért Alapítvány mottója: Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – Ennek szellemében csatlakoztam kiemelt támogatóként az alapítványhoz: rendkívül fontosnak tartom, hogy ne csak beszéljünk az autizmusról, de igyekezzünk valóban megérteni, elfogadni, ha valaki spektrumzavarral él, és próbáljunk meg igazi segítséget nyújtani a számára. Ma Magyarországon ez átlagosan minden 15. családot érinti, sokszor nem is gondolnánk, hogy valaki autizmussal él a közvetlen környezetünkben, csak azt érzékeljük, hogy ő kicsit más, mint a többiek. A kék az autizmus színe, és a jövőben a spektrumzavar szimbólumaként fogom viselni a Kék Szív kitűzőt, mindenki mást is arra buzdítva, hogy ezzel a jelképpel is támogassuk az autizmusban érintett gyerekeket és családjaikat” – tette hozzá Palvin Barbara.

A világhírű modell által is viselt kitűzőket bárki megvásárolhatja, aki támogatni kívánja az Alapítvány munkáját. A kijelölt MOL-töltőállomásokon és az Együtt az Autistákért Alapítvány webshopjában 990 forintért érhetők el a kitűzők, de Barbara további aktivációk részeseként is segíti az Alapítvány munkáját. Az Együtt az Autistákért Alapítvány és a MOL közös akciója során kék sütemények elkészítésére bíztatnak mindenkit, így a modell maga is süt egy kék színű desszertet. A felhívásban résztvevőket arra kérik, hogy Instagramon és Facebookon is posztolják az elkészített édességeket, és használják a #kéksüti #együttazautistákért hashtageket. A MOL minden poszt után 500 forinttal támogatja az Alapítványt. Ezen felül pedig a Jónak lenni jó! adománygyűjtő akció során Barbara egy saját maga által tervezett darabot ajánl fel árverezésre minitáska-kollekciójából.



A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését

2020. december 11.

Szingapúr a világon elsőként engedélyezte laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesítését – írja a BBC News.

Fotó: pixabay.comA Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA) döntése értelmében az Eat Just nevű San Franciscó-i startup megkezdheti a “tiszta” – vagyis élő állat levágása nélkül előállított – hús árusítását.

A mesterséges húsból első körben “csirkehúsfalatkákat” fognak készíteni, ám hogy a termék mikortól lesz elérhető, azt egyelőre nem jelentette be a vállalat. Az SFA szerint egy szakértői munkacsoport vizsgálta meg az Eat Just gyártásellenőrzési és tesztelési adatait. “A tervezett felhasználási mennyiség az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, ezért Szingapúrban értékesíthető a termék az Eat Just csirkefalatkáinak összetevőjeként” – írta a hivatal.

A hagyományos húsfélék alternatívái iránti kereslet növekszik, mivel a fogyasztók egyre tudatosabbak a saját egészségüket, az állatok jólétét és a környezetvédelmet illetően. Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliár forint) is lehet a következő évtizedben, ami a globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti.

A növényi alapú húshelyettesítők, például a Beyond Meat termékei ma már számos élelmiszeráruház és étterem kínálatában megtalálhatóak. Az Eat Just termékei azonban nem növényi alapúak, hanem állati izomsejtekből állítják elő őket laboratóriumi körülmények között. Az eljárás során nem használnak antibiotikumokat.

A mesterséges hússal foglalkozó startupok legnagyobbjai, az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates támogatását élvező Memphis Meats gőzerővel igyekeznek belépni a piacra megfizethető és ízletes termékeikkel. A szingapúri Shiok Meats jelenleg laboratóriumi körülmények között próbál rákhúst előállítani.

A cégek nagy része a mesterséges húsok fogyasztásával járó környezeti előnyöket hangsúlyozza, ám néhány kutató szerint bizonyos körülmények között ez az alternatíva még akár ártalmasabb is lehet a klímaváltozás szempontjából.



5 tipp a testedzés ösztönzésére

2020. december 10.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Jelenlegi életünk szinte minden területe tele van bizonytalansággal. Közéjük tartozik, hogy a rendszeres testmozgással kapcsolatban is határozatlanok vagyunk – sokszor nem érzünk kedvet vagy erőt hozzá, máskor különféle ürügyeket keresünk annak elhalasztására. A leggyakrabban ösztönző erő hiányában esik nehezünkre a döntés, noha minden lehetséges fórumon halljuk, amellett be is látjuk a fizikai aktivitás kiemelt jelentőségét ezekben a fokozott bentléttel terhelt napokban.  Íme néhány ötlet a rendszeres testedzés ösztönzésére szokatlan, mai világunkban.

A COVID-19 járvány miatt bevezetett, egyre szigorúbb korlátozások, óvintézkedések, ráadásul a hosszú, sötét tél kilátásai is a testmozgás rendszeressé tételéhez szükséges, pozitív döntésekkel szemben hatnak…. De tennünk kell annak  elősegítése érdekében, hogy mégis legyen kedvünk, ösztönző erőnk hozzá, és szakítsunk időt rá.

Noha a járvány miatt sokszor kevesebb kötelezettséggel járó, „kényelmes napok” általában jót tesznek a léleknek, a rendszeres testedzés még inkább elősegíti testi-lelki jóllétünket. Hiszen a testmozgás során endorfin (boldogság) hormon termelődik a szervezetben, ami miatt többek közt pozitívabban látjuk a világot, és energikusabbnak érezzük magunkat

1. Tervezzük meg előre a heti testmozgásra szánt időbeosztásunkat

Ha megtervezzük, mikor szakítunk időt a testmozgásra, és a szervezést is elvégezzük, az már felkészülést jelent, elhatározásunk következménye. Ilyenkor nagyobb valószínűséggel fogunk ragaszkodni ahhoz a törekvésünkhöz, hogy az adott héten (majd folytatólagosan) betartjuk a napi testmozgásra szánt időt. A vasárnap pl. kiváló alkalom a heti fizikai aktivitás megtervezésére. Akár csak egy óra, vagy két elfoglaltság közti szabadidő látszik alkalmasnak rá, ütemezzük be, mint egy szakmai vagy baráti találkozót….



Fokozatosan lehet majd kivonulni a “Covid-életmódból”

2020. december 10.

Az angliai tisztifőorvos szerint a koronavírus elleni oltási kampány megkezdése sem jelentheti a járvány megfékezését célzó korlátozások azonnali feloldását.

Fotó: pixabay.comChris Whitty, aki szerda este a londoni alsóház egészségügyi, illetve tudományos és technológiai bizottságainak közös meghallgatásán vett részt, a koronavírus okozta Covid-19 betegségre utalva kijelentette: Nagy-Britanniában csak fokozatosan lehet majd kivonulni “a Covid-életmódból”.

Whitty professzor szerint a lehető legnagyobb hiba lenne, ha az oltási kampány elindulására hivatkozva az emberek már most lazítanának az előírások betartásán. “Ez olyan lenne, mintha valaki a maratont a 26. kilométernél adná fel” – fogalmazott az angliai tiszti főorvosi szolgálat vezetője.

Eljön a pillanat, amikor meg kell hozni a döntést arról, hogy mely intézkedések visszavonását mikor és milyen ütemben lehet elkezdeni, de ez alapvetően politikai döntés lesz, amely mögött a tudomány érvei állnak majd.

Chris Whitty kijelentette: a következő három hónapban még nem lehet arra számítani, hogy az oltások kellő szintű védelmet nyújtanak a vírus ellen. Arra számít, hogy 2021 közepére már három-négy különböző oltás közül lehet majd választani. Az Egyesült Királyságban kedden kezdődött az oltási kampány a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kidolgozott vakcinájával. Ebből az oltóanyagból, amelynek forgalmazását a brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) a múlt héten engedélyezte, az első menetben 800 ezer adag áll rendelkezésre, de a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt belőle.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint e vakcinával már decemberben több millió embert be lehet oltani. Az MHRA elkezdte az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának engedélyezési eljárását is, és a brit kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag szintén forgalomba kerülhet. A kormány ebből a vakcinából 100 millió adagot már megrendelt.

A nem hivatalos statisztikák szerint a brit oltási kampány első 24 órájában nyolcezer pácienst oltottak be. Szerdán az MHRA ajánlást adott ki arra, hogy azok, akik tudják magukról, hogy bármiféle élelmiszerre vagy gyógyszerre heveny allergiás tünetekkel reagálnak, egyelőre ne adassák be maguknak a Pfizer/BioNTech-vakcinát.



Mi az az enneagram? - 9 kilenc embertípus és önismeret

2020. december 09.

Manapság egy sor céges tréning épül rá az önismeretnek erre a titokzatos múltú, de a 21. században is hihetetlenül jól használható rendszerére, és a boltok könyvespolcain is találni erről szóló könyveket. Valójában azonban a 9 karaktertípus felismerése elsőre egyáltalán nem könnyű - már ahhoz is komoly önismeret és önmagunkra való rálátás kell, hogy saját magunkat be tudjuk azonosítani.  

Ha valaki már elég érzékeny és pontos megfigyelő, mások megjelenéséből, viselkedéséből jól tud következtetni azok várható reakcióira, „működésére”. Sokkal több ez, mint holmi játék. Valójában útmutató a játszmák poklából való kiszabadulásra, vagy ha úgy jobban tetszik, kiút a kilencfalú gumiszobából.

Kilenc típus van – csak ennyi?

Igen, de ezeknek számtalan árnyalata, fejlettségi szintje, altípusa, színezete („szárnya”), szív- és stressz-mozgása lehetséges. Vagyis nincs két egyforma ember, mégis az alap-reakciók nem túl változatosak. A kiváló írók pont attól voltak kiválóak, hogy jó megfigyelők és emberismerők voltak: szereplőik ezért az enneagram típusai szerint is hitelesek, nincsenek egymáshoz nem illő karaktervonásaik. A könyvekben sem találunk két egyforma figurát – hát még az életben!

Mégis, a típusok jól felismerhetőek. Teljesen természetes, hogy a zseniális nyomozó Sherlock Holmes (Ötös) kismonográfiát ír a szivarhamuk fajtáiról (ez Ötös viselkedés: olyasmit tudományos szinten kutatni, ami igazából csak nagyon keveseket érdekel), nem pedig magánnyomozó irodát vezet, vagy annak a munkatársa (az Ötösök nehezen illeszkednek be, megrögzött különcök tudnak lenni). Miss Marple, Agatha Christie hőse (Hatos) folyton összehasonlítja az új embereket a falujából ismert lakókkal (A Hatosok szeretik az összehasonlításokat), és „véletlenül” folyton bűnügyekbe keveredik (a Hatosok ösztönösen kalandvágyók, miközben félnek is a kalandoktól, ezzel az ellentmondással valósággal vonzzák a fura sztorikat), öltözködése praktikusan vidékies (kevés Hatos tud igazán stílusosan öltözködni).

Ez is csak egy újabb címkézése az embereknek…

Nem, nem címkézés. Hiszen nem azt mondja meg, hogy te ki vagy mi vagy – ezt jelentené a címke – hanem azt, hogy hogyan működsz bizonyos helyzetekben ösztönszerűen. Vagyis nem címke, hanem működési útmutató. Ha pedig az ember felismeri reflexes reakcióit, akkor képes úrrá is lenni rajtuk.



Szemléletváltás: a mellrák pozitív hozadéka

2020. december 09.

Woman having mammogram surrounded by medical team

Amikor valakinél mellrákot diagnosztizálnak a kezdeti sokk következtében az érintett a lehető legrosszabb kimenetelre gondol, pedig ha időben felismerik a daganatot nagyon jó eséllyel gyógyítható a betegség. Azonban a hirtelen jött rosszhír feldolgozását követően, a mellrákban érintettek többsége, a betegség hatására optimistábbá válik, mi több teljesen megváltozik az életszemléletük és az értékrendjük. Hogy mi okozhatja náluk ezt a legtöbbször pozitív változást? Désfalvi Judit pszichológus, fejti ki véleményét a témához kapcsolódóan.

Amikor valakinél mellrákot diagnosztizálnak, feje tetejére fordul a világa. Az első sokk elmúlásával és a betegség kiismerésével megváltozik az érintett életszemlélete és értékrendje. A betegek sokkal optimistábbak lesznek és jobban értékelik az élet apró örömeit is.

„Azt vettem észre, hogy a pácienseim a diagnózist követően a kezdeti sokk után kezdenek el igazán élni. Ekkor döbbennek rá, hogy az élet véges és ezért minden percet meg kell élni. Életszemléletük sokkal pozitívabb lesz, még ha esetleg áttétjük is lesz, optimistábban állnak már a betegségükhöz” – nyilatkozta Désfalvi Judit pszichológus, az AVON Mellrák Elleni Küzdelem Hősei pályázatának tavalyi nyertese.

Ez az életszemlélet váltás minden érintettnél máskor alakul ki. Fontos, hogy megértsék a betegséget és a kezelési folyamatokat, hogy mi miért történik. „A legtöbb nő retteg a kemoterápiától, mert attól kihullik a haja. Ilyenkor azt szoktam nekik mondani, hogy a hajhullás egy pozitív visszajelzése a testnek a kezelésre, mert azt jelzi, hogy hat a kemo”- tette hozzá a pszichológus.

A pozitív életszemléleten kívül a rák leküzdése után sok beteg kezd segítő tevékenységbe, amivel segíteni tud sorstársainak. Beteg klubokba lépnek be, ahol önkéntes feladatokat vállalnak, vagy az egészséges táplálkozásról indítanak blogot ezzel segítve betegtársaikat. Vannak olyan mellrák túlélők, akik valamilyen alkotó tevékenység – mint például a horgolás – felé nyitnak. Ennek oka, hogy valami maradandót szeretnének alkotni. Az alkotásaikkal pedig ezen kívül örömet szeretnének okozni mellrákban érintett társaiknak.



Az élményajándékot jobban értékelik az idősebb gyerekek

2020. december 08.

A fotó illusztráció: unplash.com

Ahogy a gyerekek nőnek, egyre jobban örülnek az élményajándéknak a tárgyak helyett – ezt állapította meg az Illinois Egyetem chicagói intézményének kutatása.

Az egyetem docense, Lan Nguyen Chaplin által vezetett kutatás a gyerekek és serdülők ajándékokkal kapcsolatos hozzáállását vizsgálta. Arra az eredményre jutottak, hogy 3 és 12 éves kor között a gyerekek jobban örülnek a tárgyi ajándékoknak. Ám az idősebb gyerekeket már inkább az élményajándékok teszik boldoggá. “Ez azt jelenti, hogy a serdülők nagyon vágynak az élményekre, nemcsak drága anyagi dolgokra, mint azt egyesek gondolhatják” – vonta le következtetését Chaplin.

Természetesen a kisebb gyerekek is szeretik az élményeket. Egész ágazatok – köztük a vidámparkok és Disneyland – alapult erre. A kisgyermekek szinte eksztázisban vannak az élmény során. Ahhoz azonban, hogy ezek a tapasztalatok tartós boldogságot nyújtsanak, a gyermekeknek képeseknek kell lenniük felidézni az esemény részleteit jóval azután, hogy véget ért – idézte a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál cikke a marketinggel foglalkozó tanárt.

A legózás vagy plüssállatokkal való játék okozta örömnek megmarad a fizikai emlékeztetője. De egy élményt nagyon nehéz átélni egy kisgyereknek azt követően, hogy elmúlt. Chaplin szerint ezen azzal lehet segíteni, ha az ilyen élményeket a család rögzíti: fényképeken vagy videókon örökítik meg a közös kirándulást, játékot, születésnapot. Ez segít a kisgyerekeknek abban, hogy újra átélhessék az élményt, és egyúttal a közösen megszerzett élmény értékét is megtanulják.



Néhány kilogramm fogyás csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

2020. december 08.

Fotó: unsplash.com

Kisebb életmódváltoztatások, köztük két-három kilogrammnyi súlycsökkenés, a fizikai aktivitás növelése mintegy felére csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát egy nagyszabású brit kutatás szerint.

A nyolc éven át folyó Norfolki Cukorbetegség-megelőzési Tanulmány (NDPS) eredményeit a JAMA Internal Medicine című tudományos folyóiratban ismertették a kutatók, akik több mint 1100 prediabéteszes (cukorbetegséget megelőző állapot) embert vontak be kutatásukba.

Az Exeteri Egyetem közleménye szerint ez volt a legnagyobb diabéteszmegelőzési kutatás a világon az elmúlt 30 évben.

A kutatásban egyszerű életmódbeli változtatásokat vizsgáltak, amelyek segítették az embereket a csekély súlycsökkentésben, fizikai aktivitásuk növelésében. Fontos volt, hogy ezek a változások legalább két évig tartsanak és a súlycsökkentést ne kövesse súlygyarapodás.

“Örülünk az eredményeknek, mivel eddig senki sem volt nagyon biztos abban, hogy egy életmódprogrammal megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség az általunk tanulmányozott prediabéteszes populáció körében, mivel nem folyt olyan klinikai vizsgálat, amely ezt megmutatta. Most kimutattunk egy jelentős hatást a kettes típusú cukorbetegség megelőzése terén, és nagyon optimisták lehetünk azzal kapcsolatban, hogy még egy szerény súlycsökkenés és a fizikai aktivitás növelése is nagy hatással van a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatára” – mondta Mike Sampson, Norfolki és Norwichi Egyetemi Kórház (NNUH) konzultánsa, a program fő koordinátora.



Alkohol- és drogfüggőség: 4 kifogás, + 4 tiltás, amivel nem érsz el semmit!

2020. december 07.

Sokan úgy gondolják, tudják kezelni az italozásukat vagy éppen a füvezést. Valóban? És ha mégsem, mit tehetnek a barátok, hozzátartozók? 4 tipikus kifogás és 4 tiltás, amivel biztosan nem érsz el eredményeket.  

„Tudom kezelni, akkor hagyom abba, amikor akarom!”  - Bizonyára ismerősen hangzik sokak számára ez a kijelentés, főleg, ha valamelyik hozzátartozónk mondja ezt, a számunkra szemmel látható függőségéről.

Még fiatal kezdő konzultánsként és talán egészen pár évig én is azt gondoltam, ha valaki használ valamilyen szert és még ott tart, hogy az számára vonzó és még aranynak látja azt, ami valójában rozsda, azzal nem lehet mit kezdeni. Maximum felgyorsítani lehet a folyamatát, de hagyni kell még anyagozni. Ami az ő szempontjából megerősítése annak, hogy ezzel a mennyiségű és gyakoriságú fogyasztásával nincs is gond és ez még nem függőség.

Azonban a hozzátartozó szemszögéből ez a hozzáállás szinte elvárhatatlan és mentálisan nagyon is emésztő. Én annak idején ilyenkor szakemberként feltettem a kezem és azt mondtam, hogy sajnos várni kell, nincs mit tenni, hiszen egyelőre nem tudom az anyag adta érzést semmi más alternatívával überelni.

Mivel szakemberként is fontos, hogy folyamatosan képezzem magam, ma már tudom, van ezekben a helyzetekben is megoldás, lehet mit tenni, de ahhoz sok türelem, megértés és idő kell.

A felsorolás előtt azonban még szeretnék arra is kitérni, hogy valójában mi játszódik le ilyenkor azok fejében és szívében, akik még nem szembesültek a függőségükkel. Hogyan jutnak el odáig, hogy ezt problémaként kezeljék? Mit tehetnek a kívülálló segítők, hozzátartozók azért, hogy jobban megértsék őket és hitelesebben tudjanak hozzájuk viszonyulni?

Ezt a szakaszt a szakirodalom (Prochaska, Norcross, DiClemente) a fontolgatás előtti szakasznak mondja. Ami azt jelenti, hogy az itt lévő lévő emberek megrekedtek ebben a szakaszban a tagadásuk miatt. Például ha azzal vádolnak minket, hogy valami rosszat teszünk vagy tettünk, akkor a büntetést szeretjük elkerülni, ennek pedig a legegyszerűbb módja, ha letagadjuk azt, azaz a felelősség letagadása. Ez különösen igaz, ha még élvezzük is azt, amit teszünk.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...248249250...525
hírek, aktualitások

Allergia miatt is fájhat a fül?

2024. április 26.



A légúti allergia jellegzetes tünete az orrdugulás, orrfolyás. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az állandó orrdugulás nem csak kellemetlen, de szövődményekhez, például fülproblémákhoz is vezethet.

A tartós orrdugulás szövődményei


A gyulladt orrnyálkahártya megduzzad, emiatt az allergiás beteg nem kap levegőt. A szájlégzés miatt a torok könnyen kiszárad, torokfájás, rekedtség jelentkezhet, a kiszáradt nyálkahártya pedig sérülékenyebb, rajta keresztül a kórokozók is könnyebben a szervezetbe jutnak. 
Bedugult orral az éjszakai alvás sem pihentető, de gyerekek esetében a tartós szájlégzés akár állkapocs fejlődési rendellenességekhez is vezethet. 
Az orrdugulás mellett a fület az orral összekötő fülkürt sem tud megfelelően szellőzni, emiatt a nyomáskiegyenlítés sem tökéletes a fülben, a dobhártya két oldalán. 


Az orrdugulás miatt romlik a dobüreg szellőzése

Ha a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, beszűkül, el is záródhat a fülkürt nyílása. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a fülkürthurut tünetei: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés. 

A fertőzés a középfül területét is elérheti, kialakulhat akut, de krónikus középfülgyulladás is. Ha a fülkürt hurut tartósan fennáll, a dobüregben kialakult negatív nyomás miatt nehezebben kezelhető, erősebb fülfájdalommal járó krónikus savós középfülgyulladás alakulhat ki. Az akut betegségre jellemző erős fájdalom a krónikus savós középfülgyulladás esetén elmaradhat, a betegségre – különösen gyerekek esetében – csak a hallásromlás hívja fel a figyelmet. 

Törje meg az ördögi kört! Szívelégtelenség és gyulladás a szervezetben

2024. április 25.

A szívelégtelenség és a gyulladásos folyamatok szoros kapcsolatban állnak egymással. Kétirányú kölcsönhatásban, hiszen a gyulladás előbb is kialakulhat, mint a szívelégtelenség, de a szívelégtelenség is fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ezek később tovább rontják a szívelégtelen beteg állapotát, ami tovább gyorsítja a szívelégtelenség stádiumainak előrehaladását. Így könnyen egy ördögi kör alakulhat ki, melyben a betegek kilátásai egyre rosszabbak lesznek. Éppen ezért a legnagyobb feladat ennek az ördögi körnek a megszakítása.

Nem véletlen, hogy a szívelégtelenség legfőbb kockázati tényezői között nemcsak a genetikai hajlam és a kardiológiai betegségek szerepelnek, de az olyan gyulladásos állapotot eredményező faktorok is, mint az egészségtelen életmód, a túlsúly, a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha az ezáltal okozott gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, könnyen kialakulhat a szívelégtelenség, vagy más kóros állapotok, mint például a diabétesz, az allergia, vagy a pikelysömör.

De mi is az a gyulladás? 

A gyulladás a szervezet gyógyító folyamatai közé tartozik, amellyel a testünk a fertőzések és sérülések ellen próbálja megvédeni magát. Kétféle gyulladást különböztet meg az orvosi gyakorlat: 


Az akut, azaz hirtelen fellépő gyulladást, mely általában a szervezet első válasza egy sérülésre vagy betegségre. Például az is a szervezet gyulladása miatt alakul ki, amikor egy-egy felszíni vágás környékén bepirosodik a bőrünk. A gyulladás ilyenkor erősebb véráramlást vált ki. Normális esetben ez csak pár napig tart, amíg a különböző immunsejtek beindítják szervezetünk gyógyító folyamatait, de egyes esetekben ez tartóssá is válhat. 
A krónikus, azaz hosszantartó gyulladás hónapokig vagy akár évekig is tarthat, ami ilyenkor már egészségünkre is kockázatot jelent. Gyakran szív- és keringési megbetegedéseket okoz, mert a hosszantartó gyulladás alatt lerakódások keletkezhetnek az érfalakon, és ez vérrögök kialakulásához vezethet. A krónikus gyulladás növeli a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is, ezért erre érdemes kiemelten odafigyelni. Mivel általában nem jár tünetekkel, sokszor csak vérvizsgálattal lehet megállapítani a fennállását.


Tehetünk valamit a tartós gyulladás kialakulása ellen?

Szerencsére a gyulladásos folyamatokat is valamennyire az irányításunk alatt tudjuk tartani. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha olyan életmódot élünk, mellyel koleszterinszintünket, vérnyomásunkat és vércukorszintünket is egészséges tartományban tartjuk, ezzel akár a szívelégtelenség súlyosbodását is késleltethetjük, lelassíthatjuk.

Hosszú távú következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

2024. április 25.

Már kisgyermekkorban megtanultuk, milyen fontos a napi kétszeri fogmosás. Van, aki azóta kínosan ügyel a szájhigiéniára, de van, aki a régi intelmek ellenére néha bizony elfelejti az esti fogmosást. Bármelyik csoportba is tartozzunk, az Euronics friss kutatása és a cég által felkért szakértő, Dr. Bérczy Kinga fogorvos gondolatai egészen biztosan új megvilágításba helyezik az egyik legfontosabb napi szokásunkat.

Nem biztos, hogy jól használjuk a fogkefénket

A fogmosás célja, hogy megelőzzük a foglepedékben lévő baktériumok által okozott betegségeket. Erre nincs hatékonyabb mód, mint a lepedék mechanikai úton történő eltávolítása, azaz a fogmosás. Azonban koránt sem mindegy, hogy ezt milyen technikával, milyen gyakorisággal és milyen hosszan hajtjuk végre.

„Naponta legalább két alkalommal, 2 percig és megfelelő mozdulatokkal szükséges a fogakat megtisztítani. Ha ezek közül bármelyik elmarad, az gyorsan ínygyulladást és fogszuvasodást okozhat. Ha ezek kezelése nem történik meg időben, további súlyosabb gyulladások is kialakulhatnak. Ez idővel nem csak fogvesztéshez vezethet, de az általános egészségre is rossz hatással van. A fogágybetegség összefüggésben állhat a cukorbetegséggel, a szív-érrendszeri betegségekkel és a koraszüléssel is” – hívja fel a figyelmet Dr. Bérczy Kinga.

Már a fogkefeválasztás sem mindegy

A szájhigiénia legfontosabb eszköze tehát a fogkefe, amelyből választhatunk kézi (hagyományos) vagy elektromos verziót. „A manuális fogkefék helyes és hatékony használatát külön meg kell tanulni. Ha nem jól használjuk a kézi fogkefét, a lepedék közel fele visszamaradhat a fogakon – árulta el Dr. Bérczy Kinga. – Az elektromos fogkefék használatát sokkal könnyebb elsajátítani, bizonyítottan biztonságosak és hatékonyabbak a lepedék eltávolításban, mint a kézi fogkefék. Ráadásul ma már számos kiegészítő funkcióval is rendelkeznek, amelyek tovább növelik a fogmosás biztonságosságát és a hatékonyságát. Ilyen például a nyomáskontroll, a pozíció érzékelő, vagy a fogmosás hatékonyságát mérő mobilapplikáció.”

Az Euronics, a saját vásárlói körében készített kutatásából ezzel szemben az látszik, hogy az elektromos fogkefék előnyei ellenére a legtöbben továbbra is manuális fogkefét, és ezeknek is inkább a puha vagy közepes erősségű változatát használják. A válaszadók mindössze nagyjából ötöde használ elektromos fogkefét, mivel azok előnyeinek ismerete még kevésbé elterjedt nálunk.

Mágneses vagy szónikus technológia?

Az elektromos fogkefék kínálatában könnyű elveszni, hiszen ma már számos megoldás között válogathatunk. Két fontosabb technológiát – mágneses és szónikus – érdemes megjegyeznünk. A mágneses technológia (iO) esetében a fogkefefej kicsi és kerek, szálai többféle mozgást kombinálva (oszcilláció-rotáció-mikrovibráció) távolítják el a lepedéket. Hatékony, ugyanakkor kíméletes és biztonságos a fogak, illetve és fogíny szempontjából. Az ilyen technológiával történt fogmosás után hasonlóan tisztának érezzük fogainkat, mint egy professzionális szájhigiénés kezelést követően.

A szónikus fogkefék szálai működés közben ide-oda mozognak, egyik oldalról a másikra, hasonlóan, mint amikor a manuális fogkefével sepregető mozgást végzünk. Hátrányuk, hogy fejük jellemzően ovális formájú, így egyes helyek nehezebben érhetőek el vele, nehezebb a lepedékeltávolítás. Szakirodalmi adatok alapján hatékonyabbnak bizonyulnak, mint a manuális fogkefék, ugyanakkor más elektromos fogkefékkel összehasonlítva, mint például a mágneses technológiájú (iO) fogkefék már nem ilyen egyértelmű a válasz.