Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A szorongás csapdájában – tehetünk ellene

2020. december 20.

Fotó: 123rf.comSzorongás, ideges feszültség, aggodalom a jövő miatt… A rossz lelkiállapot sokunk problémájává vált napjaink világjárvánnyal sújtott időszakában. De mit tehetünk ellene? A nemkívánatos érzések hatásainak és előfordulásának csökkentésére segíthetnek pl. táplálkozási és életmódbeli változtatások. Íme 5 megoldási javaslat hozzá.

1. Kiegyensúlyozott vércukorszint a nyugodt lelkiállapotért 

A szorongás súlyosbodhat, azzel együtt nőhet a félelem, a nyugtalankodás, ha nem figyelünk táplálkozásunkra, és többek közt finomított élelmiszerekben bővelkedő étrendet követünk. Különösen rossz hatású lehet ebből a szempontból is a finomított szénhidrátok, pl. kekszek, sütemények, fehér lisztből készült termékek és üdítők gyakori fogyasztása. Ezek mind megterhelhetik a vércukorszintet szabályozó mechanizmusokat. 

Ez a fajta egyensúlyhiány azután befolyásolhatja a hangulatunkat, ami észrevehető pl. arról, hogy ilyenkor ingerültebbek, zaklatottabbak, feszültebbek vagyunk. Ugyanis a vércukorszint csökkenése nemcsak éhséget okozhat, hanem a stressz hormonok termelődését is elősegítheti, amitől szorongóbbnak érezhetjük magunkat, mint általában. (Ez akkor következik be, amikor a testünk inzulin felszabadításával küzd azért, hogy megvédje magát a túlzott mennyiségű cukor hatásaitól.)  

Állítsuk meg hát ezt a folyamatot ajánlottan teljes kiőrlésű, finomítatlan, egészséges zsírokat és fehérjéket tartalmazó élelmiszerek, pl. hüvelyesek, halak és tojás fogyasztásával, az egyenletesebb energiaellátás érdekében.

2. Juttassunk minél több táplálékot az agynak a szorongással kísért  aggodalom leküzdésére

A szorongás legyőzéséhez hasznos lehet az is, ha pl. növeljük halfogyasztásunkat, ezért  együnk minél több omega-3 olajban gazdag halat. Egyes felmérések szerint pl. a napi 2 gr omega 3 zsírsav-bevitelt biztosító személyeknél kevesebb szorongásos tünet tapasztalható, a halolaj jótékony hatásainak köszönhetően. Ez utóbbiak közé tartozik még a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonság, valamint az agy táplálása és az agyban a  jó véráramlás helyreállítása, támogatása.



A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

2020. december 19.

A hiperbár oxigénterápia (HBOT)  egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt.  A kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezése után.

A tudósok a vérben lévő különböző immunsejteket vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy hiperbár, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedéssel és annak betegségeivel kapcsolatos két fő folyamatra: a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók) és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek, és megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal is hosszabbá váltak a kezeléstől, miközben akár 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek jelenléte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelések két fő szempontból valójában megfordították az öregedés folyamatát: a telomerek 20-38 százalékkal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával,  és sejttípustól függően jelentősen, 11-37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

A kutatást Sáj Efrati professzor, a TAU orvosi és neurológiai karának professzora, egyben a Samír kórház hiperbár orvosi központjának alapító-igazgatója, valamint  Amir Hadanny, a központ kutatási igazgató-orvosa vezette. 



Gyógynövények gyermekek számára

2020. december 19.

Fotó: gettyimages.com

Minden szülő, nagyszülő és gondviselő a legjobbat szeretné adni gyermekei, unokái számára, de vajon tudjuk-e minden esetben, hogy mi a legjobb. Az alábbi cikkben azokat a szempontokat tekintjük át, amelyeket egy-egy gyógynövényalapú termék kiválasztásánál mérlegelni szükséges.

Az első és legfontosabb a biztonságosság… Nem lehet egy-egy növényről vagy termékkategóriáról (pl. gyógyszer, étrend-kiegészítő) általánosságban kijelenteni, hogy biztonságos, hiszen a biztonságosság a terméktől és a fogyasztótól is függ. Vannak növények, amelyeknek csak bizonyos részét (pl. levél, termés) használták a népi gyógyászatban vagy vizsgálták klinikai vizsgálatokban és a növény többi részére (pl. szár, gyökér) vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok. Így tehát nem lehet az egész növényről általánosságban kijelenteni, hogy biztonságos.

Ugyanígy az egyes növényekből különböző kivonószerek, módszerek alkalmazásával készült, vagy éppen más-más eljárásokkal forgalomba hozott termékek is nagyon eltérőek lehetnek egymástól. A biztonságosságánál azonban nemcsak a termék jellemzőit, hanem a felhasználó sajátosságait (pl. életkor, állapotok, betegségek) is figyelembe kell venni. Fontos tehát, hogy mielőtt egy új, korábban még nem használt terméket először alkalmazna, kérje ki szakember (orvos, gyógyszerész) véleményét.

Mit tekintünk biztonságosnak?

Azokat a növények tartjuk biztonságosnak csecsemők, kisgyermekek és gyermekek számára, amelyekről már bebizonyosodott, hogy ártalmatlanok. Tehát nem azokat, amelyekről még nem derült ki, hogy ártanának. Az ártalmatlanság legmagasabb szintű bizonyítékait a humán klinikai vizsgálatok szolgáltatják. Érthető módon azonban minél sérülékenyebb csoportról van szó (pl. csecsemők, kisgyermekek, terhesek), annál kevesebb ilyen vizsgálat áll rendelkezésre. Ebből kifolyólag például a csecsemőkorban használható növények köre meglehetősen szűk.

A kísérletes bizonyítékokon túl a tradicionális, régóta fennálló használat is megerősítheti a biztonságosságot. Itt azonban fontos tudni, hogy a hagyományra csak az európai népi gyógyászatban használt növények esetén lehet hivatkozni; egzotikus, más földrészekről származó növények esetén nem. Az egyes népcsoportok enzimjei, szervezetükkel kapcsolatba kerülő anyagokra adott biológiai válaszaik eltérőek lehetnek egymástól, így előfordulhat, hogy egy növény biztonságos az egyik népcsoport számára, de veszélyes egy másiknak.



Odafigyeléssel korán felismerhető a rák

2020. december 18.

Fotó: gettyimages.com

Odafigyeléssel korán felismerhető a rák, ezért is nagyon fontos a daganatos megbetegedésre figyelmeztető jelek ismerete – mondta a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A daganatos megbetegedés gyanúját felvetheti egy szemölcs vagy anyajegy megváltozása, indokolatlan fogyás, nyelési problémák, állandósult köhögés vagy rekedtség, duzzanat vagy csomó észlelése, hosszú idő alatt sem gyógyuló fekély, vagy seb, széklet- vagy vizeletváltozás gyakoriság vagy állag tekintetében, illetve, ha valakinél indokolatlan vérzés jelentkezik. Ha két héten túl fennáll bármelyik tünet, ajánlott orvoshoz fordulni – Rozványi Balázs hangsúlyozva, hogy nagyon fontos az önvizsgálat és rendszeres szűrésen való részvétel.

A koronavírus elsősorban a gyenge immunrendszerűeket támadja, így különösen veszélyeztettek a daganatos betegek, hiszen az immunrendszerük jóval gyengébb az átlagnál. Az idős korú, daganatos betegek duplán veszélyeztettek, és különösen körültekintőeknek kell lenniük – hívta fel a figyelmet.

Magyarországon évente átlagosan 80 ezer embernél alakul ki rákbetegség, amely a második vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek mellett. A vezető daganatos megbetegedések a nőknél az emlőrák, a tüdőrák és a vastagbélrák, míg a férfiaknál a tüdőrák, a vastagbélrák és a prosztatarák – közölte Rozványi Balázs.



5 illóolaj és 5 gyógynövény nátha ellen, amiről már megkérdeztük a gyógyszerészt!

2020. december 18.

Ahogy véget érnek az enyhébb, melegebb napok és átveszi a helyét az eső, a hideg és a nyirkos időjárás, a szervezetünk sokszor meggyengül és szinte törvényszerű, hogy megfázunk. Nincs ellenszere, de sok mindent tehetünk a megelőzése érdekében.

Fejfájás, köhögés, tüsszentés és bedugult orr… Néhány tünet, ami az esetek többségében akár egy hétig is eltarthatnak. A következő tippek azonban sokat segíthetnek a szerveztünk megóvásában és abban, hogy minél gyorsabban túl legyünk a megfázás okozta kellemetlen napokon!

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Sokan összekeverik a kettőt, hiszen sok mindenben hasonlítanak egymásra. Ám, itt gyorsan hozzá is tesszük, hogy bár a tüneteket tekintve nehéz megkülönböztetni őket, mégis más vírusok okozzák őket. Mielőtt elkezdenénk magunkat diagnosztizálni, már az elején menjünk orvoshoz, hogy minél előbb túl legyünk a betegségen. Ha influenzáról beszélünk, akkor egy igen intenzív és hirtelen jött legyengülést tapasztalhatunk, méghozzá izomfájdalommal, lázzal, étvágytalansággal, amellyel szó szerint pillanatok alatt tudunk az ágynak esni.

Ezzel ellentétben a megfázást kevésbé érezhetjük rossznak, ugyanis itt inkább csak hidegrázást, orr- és torokfájást tapasztalhatunk néhány napig. A magas láz és az izomfájdalom itt nem érzékelhető, ezért általában egy forró fürdő és egy finom tea is segít enyhíteni a tüneteket

Hogyan óvjuk egészségünket a megfázástól?

A munka és a hétköznapok okozta stressz miatt sokunknak nehéz odafigyelni a szervezetünk megóvására, ugyanakkor néhány egyszerű, de annál hatásosabb módszerrel rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy az őszi és a téli időszakot mindenféle betegség és megfázás nélkül átvészeljük. Heti 2-3 alkalom testmozgással levezethetjük a feszültséget és erősíthetjük az állóképességünket is. A szakértők szerint erre a legtökéletesebb a szabad levegőn való futás vagy gyaloglás, amely még pénzbe sem kerül. A téli időszakban pedig igyekezzünk minél egészségesebb és vitaminokban gazdag étrendet követni, zöldségekkel, gyümölcsökkel és fehérjével. Ezeket, ha tehetjük egészítsük ki néhány fontos vitaminnal és étrend-kiegészítővel is. A C- és a D-vitamin külön szedése elengedhetetlen, így mindenképp szerezzünk be a következő hónapokra néhány dobozzal belőlük.



A műfogsorkészítés kulisszatitkai

2020. december 17.

Az Amerikai Parodontológiai Akadémia felmérése alapján a válaszadók 50%-a válaszolta, hogy a mosoly az első dolog, ami feltűnik nekik egy emberen. No de ez nagy valószínűséggel hazánkban sincs másképp. Az első benyomást általában a külső alapján hozzuk meg embertársainkról és ebben óriási szerep jut a fogaknak és a szép, ápolt szájnak. 

De mi van akkor, ha már elveszítettük fogazatunkat? 

Cikkünkben végigvezetjük egy fogsorkészítés kronológiáján Dr. Szabó Lászlóa Fixfogsor Rendelők igazgatója segítségével. Ha műfogsora van vagy érintett a fogatlanság témájában, akkor cikkünk Önnek szól. 

A műfogsor is darabokból áll össze, mint a „LEGÓ”…

A műfogsor alapvetően 3 fő részből áll.

  • Alaplemez: ez tulajdonképpen a felépítmény (műíny és a fogak) általában műanyagból készült alapja. Feladata a rágónyomás közvetítése a nyálkahártya-csontalapzatra, a fogpótlás megtámasztása, mozgásának megakadályozása, a stabilitás biztosítása. 
  • Műíny: ez a teljes lemezes fogpótlás tulajdonképpeni teste, a fogpótlás felépítményének része.

Feladata az alaplemez és a műfogak közötti stabil kapcsolat létesítése, az ajaktartás helyreállítása, a stabilitás fokozása, a megfelelő hangképzés segítése. A műíny napjainkban már az eredetihez hasonlóan színezhető és festhető így a fogpótlás esztétikáját nagy mértékben javítja.

  • Műfogak: ezek a fogpótlás felépítményének részei. Feladata a fogpótlás gyönyörű esztétikai hatásának emelése, az étel leharapásában és felőrlésében való részvétel, a stabilitás biztosítása, a szép ajaktartás biztosítása.

Műfogsor-készítés egymásra épülő munkafázisokból álló összetett feladat-emeli ki Dr. Szabó László igazgató.



A stressz elleni gyógyszer komoly veszélyt jelent a magzatra!

2020. december 17.

Fotó: gettyimages.com

Rohanó világunkban sajnos egyre többen küszködnek álmatlansággal, pánikbetegséggel, vagy olyan mentális problémákkal, melyeknek kezelésére nyugtatókat, kedélyjavítókat, altatókat szednek. Ez igaz a kismamák esetében is, de itt bizony hatalmas kockázatot jelenthetnek a gyógyszerek. A témában dr. Angyal Géza szülés – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A kor kihívásai

Bizony nem könnyű az emberek élete a rohanó hétköznapokban, és ez talán fokozottan igaz a várandós nőkre. Sok esetben nincs esélyük a várandósság igazolásától otthon maradni, hiszen a munkájuk nélkülözhetetlen a család egzisztenciájának fenntartásához. Emellett a társadalmi normáknak is igyekeznek megfelelni, miközben környezetük egyre nagyobb terhelést ró a szervezetükre. A stressz, a levegő és az élelmiszerek minősége, a méreganyagok egyre nagyobb arányú jelenléte és a tápanyagok egyre kisebb arányú bevitele mind komolyan próbára teszik a szervezetet.

Nem szabad elfelejteni, hogy a várandósság hatalmas kihívás a testnek. Nem csak azért, mert egy új életet kell létrehozni, egy új embert egyetlen megtermékenyített petesejtből. A test is alapvetően változik meg ilyenkor, a belső szervek átrendeződnek, a has megnő, a bőr és a vér mennyisége is megemelkedik és még sorolhatnánk. Ehhez pedig tápanyagok kellenek, méghozzá nem is kevés – nem véletlen, hogy ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitaminok szedését.

A mesterségesen pótolt tápanyagok akkor érik el igazán hatásukat, ha azokat komplexen juttatjuk be, hiszen az egyes anyagok hasznosulásához más anyagok is szükségesek. Ezen felül kiemelt jelentősége van a szerves kötéseknek is! A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelentő szerves kötésű anyagok hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaikénál.

Gyógyszerek

Jelen esetben az úgynevezett benzodiazepinek hatása jelent gondot. Ezek a szerek ugyanis a JAMA Psychiatry folyóiratban publikált esettanulmányok alapján akár közel háromszorosára is növelhetik a vetélés kockázatát a 6. és a 19. gesztációs hét között.



A nyers kakaó – tele energiával

2020. december 16.

A kakaót nem véletlenül hívták a régi időkben az „istenek eledelének”… Életelixírnek, igazi kincsnek tartották, és többféle módon is felhasználták. A maják és az aztékok többek közt gyógyszerként alkalmazták, felismerve jótéteményeit, és tápláló, ízletes italt is készítettek belőle. Napjainkban a kakaót a „szuperélelmiszerek” közé soroljuk. Ugyanakkor érdemes figyelnünk arra, hogy a nyers kakaó különösen ajánlott a jó egészség megőrzése szempontjából.  

A nyers kakaó termékek többek közt jelentős immunerősítő, energizáló hatással rendelkeznek, és antioxidáns tulajdonságuk, vitamin- és tápanyag tartalmuk is magasabb a feldolgozott, finomított kakaókénál. Amellett a különböző formában fogyasztott nyers kakaó hangulatunkat is kedvezően befolyásolja.

A dél-amerikai eredetű kakaófa gyümölcse a jól ismert kakaóbab, de mi is pontosan a nyers kakaó? Erjesztett és szárított kakaómagot (babot) jelent, amelynek aromája a pörkölés fázisán való áthaladás nélkül is élvezhető, szemben pl. a csokoládégyártásban használt legtöbb kakaóbabbal. Amellett a nyers kakaó háromszor-négyszer magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, mint a pörkölt változat. Bővelkedik olyan ásványi anyagokban is, mint  a magnézium, foszfor, réz, kálium, valamint  A, B1, B2, B6, B12, D és E vitaminban.

Hatóanyagok és jó közérzet

A nyers kakaó a teobromin nevű vegyületet (alkaloidot) tartalmazza, mely a kávéhoz hasonló, energizáló hatással rendelkezik. Hatóanyaga még a kakaóbabban lévő másik vegyület, a feniletilamin (PEA). Ez a triptofánhoz hasonló módon javítja a hangulatunkat (a szervezet szerotoninná alakítja át), és antidepresszánsként is számon tartják.

Tudtuk-e, hogy pl. a „szerelem első látásra” PEA csúcsot idéz elő a szervezetben? 

A nyers kakaó így a kellemes közérzet tápláléka is lehet, de a fáradtság ellen is hat, magas magnézium tartalmának köszönhetően (500 mg/100 g), 

Fogyasztása, feldolgozása

A rágható nyers kakaószem a legjobb! A hámozott kakaóbabot (vagy töretet) ugyanis lehet rágni, hiszen egészséges ropogtatni való. A nyers kakaóbab (raw cacao) egészben, törve vagy por alakban kapható, és halványabb színű, mint a jól ismert, feldolgozott kakaópor.



A kerekesszéket használók számára is problémát jelent a felfekvés

2020. december 16.

A felfekvés a köztudatban olyan betegségként van jelen, mint ami a fekvőbetegeket sújtja, pedig a mozgáskorlátozottakat is érinti. Jó hír viszont, hogy a fekvőbetegek esetében alkalmazott módszerek és készítmények esetükben is hatékonyan és eredményesen használhatóak.  

Képek: FreepikA mozgáskorlátozottság, vagy mozgássérültség fiziológiai fogyatékosság, amely jelentősen behatárolja azoknak a mindennapi életét és tevékenységeit, akiket sújt. Magyarországon a 2016-os statisztikák szerint mintegy 408 000 főt sújt valamilyen fogyatékosság. Ezen belül a a mozgássérültek vannak a legtöbben: közel 50%-os az arányuk a fogyatékkal élők között.
 
A kerekesszékbe kényszerülő mozgáskorlátozottak számára az egyik legnagyobb kihívás, amire a közvélemény figyelme is fokozottan irányul, az akadálymentes mozgás. De korántsem ez az egyetlen probléma, amivel meg kell küzdeniük: a felfekvés is komolyan veszélyezteti az egészségüket.  

Mi az a felfekvés?

A felfekvés (más néven nyomási fekély, decubitus, vagy dekubitusz) egy bőr-, illetve szövetkárosodás. A felfekvés oka, hogy a sokáig mozdulatlan beteg testének bizonyos pontjain a tartós nyomás következtében a vérellátás akadozik. A csökkent vérkeringés következtében oxigén- és tápanyaghiányos állapot alakul ki az érintett szövetekben, ami a megfelelő kezelés hiányában igen súlyos is lehet. 

Kiket érint a felfekvés?

Minden olyan embert, aki sokáig van mozdulatlanul ugyanabban a fekvő, vagy ülő helyzetben. Vagyis a fekvőbetegeket, akik állapotuknál fogva nem képesek saját erejükből változtatni a testhelyzetükön. Továbbá a mozgáskorlátozott, kerekesszékes személyeket, akik ugyancsak tartósan lehetnek egy pozícióban, így a nyomás hatására az ülőfelületen szövetkárosodás alakulhat ki, mivel nem tudnak testhelyzetet váltani. 

Hogyan előzhető meg, illetve kezelhető ez a betegség?

A mozgatás és a megfelelő étrend mellett a speciálisan erre a célra kifejlesztett bőrápoló készítmények is rendkívül hatékonyak decubitus esetén.


A legtöbb szájüregi daganat súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel

2020. december 15.

Fotó: gettyimages.com

Európában az első, a világon pedig a harmadik Magyarország lakosságarányosan a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve, azonban a legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem (SE) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hazánkban évente mintegy 1500-an halnak meg a betegség következtében, melynek hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a humán papilloma vírus (HPV) is állhat.

A közlemény idézi Mensch Károlyt, a SE Fogorvostudományi Kar orális diagnosztikai tanszékének egyetemi tanársegédjét, aki szerint a szájüregi daganatok (az ajak, a szájüreg és a garat rosszindulatú elváltozásai) száma valamelyest csökkenő tendenciát mutat: míg 2005-ben 3400, 2018-ban 3200 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az évenkénti körülbelül 1500 halálos áldozat több mint a duplája a közlekedési balesetben elhunytak számának.

A szájüregi daganatos megbetegedések száma nem mérséklődik olyan ütemben, mint ahogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás – mondja a szakorvos, aminek oka a HPV. Mind a férfiaknál, mind a nőknél már 40 éves kor előtt is előfordul a betegség, ezért is különösen fontos hogy a fiúknál is bevezetik a HPV elleni védőoltást, ami pozitív hozadékkal járhat a szájüregi daganatok területén.

A legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes, és minden új páciensnél, illetve az évenkénti vizsgálatok esetén is elvégzi a szakember. Hagyományos fogorvosi vizsgálatnál mindig ellenőrzik az ajkakat, a szájüreg és szájgarat nyálkahártyáját.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...249250251...528
hírek, aktualitások

Sablonszövegek a mindennapokban

2024. május 09.

A verbális, azaz szóbeli kommunikációval kapcsolatban általános elképzelés, hogy az a gondolataink, érzéseink, szándékaink közlésére, információk átvitelére szolgál. Pedig a közvetlen személyközi kommunikációban a kimondott mondatoknak sokszor nem a szó szerinti értelme a tényleges jelentése, mert egy adott helyzetben egyszerűen másra használjuk azokat.

A kommunikáció – az egyik elterjedt definíciója szerint – információátvitel két fél között. A latin eredetű információ kifejezés – bár egyértelmű definíciója igazából nincs – leggyakrabban, így a köznyelvben is értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent. Általánosságban információnak tekintjük azt az adatot, amely számunkra fontos és valamiféle ismerethiányt csökkent. Ha pl. nem tudjuk, várható-e eső délutánra, azaz vigyünk-e magunkkal esernyőt, és megkérdezzük egy családtagunkat, mit látott/olvasott az előrejelzésben, az már egy modellértékű kommunikációs helyzet. Mert jelen van benne az információ, hogy valószínűleg záporok érkeznek, ami számunkra új adat, és ennek az információnak az átvitele két személy között. Így aztán – a szűkebb meghatározás szerint – nincs információ újdonságérték nélkül (ha épp megázunk, semmi újat nem mond nekünk, ha valaki közli, hogy esik), és nincs kommunikáció információátvitel nélkül. Az információ valóban az ismerethiányt, a valóság egy-egy területével kapcsolatos bizonytalanságot csökkenti. De lehet, hogy mégsem minden esetben.

A „Hogy vagy?”-dilemma

Bizonyára mindannyian számtalanszor feltettük már ezt a kérdést, és számtalanszor vágtuk rá, mintegy automatikusan, hogy „Kösz, ­jól”. De megtudtuk-e minden esetben, hogy is van a másik, akit ezzel a kérdéssel megtaláltunk? Persze, hogy nem, száz esetből 90-95 alkalommal a „Kösz, ­jól” válaszból legfeljebb annyi derült ki, hogy


1. az illető tud beszélni, sőt beszél magyarul, és
2. hajlandó szóba állni velünk, legalábbis a társadalmilag elvárt minimális érintkezés szintjén.


És ez egyáltalán nem baj, a „Hogy­ vagy?” formula egyszerűen nem arra való, hogy megtudjuk, mi van a kérdezettel anyagilag, érzelmileg, szociálisan, milyen kedve van aktuálisan, mint ahogy a „Jó ­napot!” sem azt jelenti, hogy mélyen és szívből szeretnénk, ha a másiknak prímán alakulna a napja, csupa kellemes élménnyel, pozitív találkozással és sikeres problémamegoldással szegélyezve.

Az ilyen típusú társalgási fordulatok egyszerű sablonok, amiket különösebb szellemi erőfeszítés nélkül tudunk előhúzni egy-egy váratlan találkozás esetén is. Igazából nem az érdemi, tartalmas kommunikáció részei, csak megteremtik annak lehetőségét, kijelölnek egyfajta szimbolikus kezdőpontot. Mint az angoloknál a híres „How do ­you ­do?” köszöntés, melyre a válasz, számunkra kicsit paradox módon, csak annyi: „How ­do ­you­ do?”

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

2024. május 08.

Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javítja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk?  

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.

Rituálé – 5 lépésben

Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:


Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!

Tízből négy ember küzd a visszérrel – így csökkenthetők a tünetek

2024. május 08.

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségbe hal bele, pedig a betegség megfelelő életmóddal jó eséllyel elkerülhető. Terápia és odafigyelés nélkül a vénák állapota folyamatosan romlik, a betegség legsúlyosabb stádiumában nem gyógyuló fekélyek alakulnak ki elsősorban az alsóvégtagon. A betegség egyik leglátványosabb tünete a visszér, ami főleg a nőket érinti, és az esztétikai problémákon túl súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Belgyógyász-angiológus szakorvossal jártuk körbe a betegség okait és a megelőzés módjait.

Hazánkban tízből négy ember küzd visszérrel. Van, akinek csupán esztétikai problémát okoz, míg másoknak komoly fájdalmaik vannak és folyamatos egészségügyi ellátásra szorulnak. Főleg a nőket érinti, kialakulásában az örökletes hajlam és a mozgásszegény életmód is szerepet játszhat. A sok ülőmunka, a kevés mozgás következtében romlik a keringés, így a nyirok- és érrendszer nem képes megfelelően elszállítani a salakanyagokat, amelyek aztán lerakódnak az érfalakon. A visszér rontja az adott végtag keringését, így súlyos esetekben trombózis kialakulásához vezet, ami akár halállal is végződhet.

Miért a nőket érinti elsősorban?

A visszérrel küzdő betegek között jóval több a nő, mint a férfi. “A nők esetében a hormonális rendszer működésével függ össze a fokozotabb hajlam. A női nemi hormonok egy része, valamint a hormonok arányának menopauzával összefüggő változása a vér összetételét olyan irányba változtatja meg, amely növeli a trombózis kialakulásának esélyét. Fiatalabb korban a terhesség során nagy terhelés jut az alsóvégtagi erekre, amely hozzájárul a betegség megjelenéséhez.” – tárja fel az okokat Dr. Tersztyánszky Rita, az Affidea Magyarország belgyógyász-angiológusa, járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója.

Mit ne tegyünk, ha megjelent a visszér?

Vénás beteg esetén mindenképpen kerülendő a statikus, nagy súllyal történő terhelés, például a súlyemelés, nehéz csomagokkal történő egy helyben állás. Ebben az esetben az alsóvégtag vénáiban emelkedik a nyomás és pangani kezd a vér, mely hozzájárul az erek károsodásához és a trombózis kialakulásához. Ugyancsak kerülendő a melegben történő hosszas állás, például a szakácsok, konyhán dolgozók esetében rendkívül gyorsan romlik a vénák állapota. Ilyen esetekben helyben járást, sétát kell beiktatni – hívja fel a figyelmet a foglalkozásból eredő veszélyekre a szakember. “Vízhajtó alkalmazása a visszeresség okozta dagadás csökkentésére felesleges és káros is. A vízhajtó koncentrálja, sűríti a vér összetételét, ami nehezíti a vénás vér elvezetését és fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szedni visszeres fájdalmakra, mert a vénás betegséget kísérő panaszok nem reagálnak a fájdalomcsillapitókra.” – teszi hozzá Dr. Tersztyánszky Rita. A belgyógyász-angiológus szerint a megfelelő méretű és helyesen alkalmazott, orvos által javasolt kompressziós gyógyharisnyákon kivül egyéb szoros, vénákat leszorító ruházat viselését is érdemes kerülni.

Étkezéssel és megfelelő életmóddal sokat tehetünk ereink egészségéért. Nézzük meg, hogyan előzhető meg a visszér kialakulása és mit tehetünk, hogy csökkentsük a tüneteket, ha már kialakult a betegség.

Sok C-vitamin

A C-vitamin erősíti az érfalat és segíti a vérkeringést, ezért ajánlott olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek magas a C-vitamintartalma. Ilyen többek között a citrom, a narancs, a zöldpaprika, a kivi,  a papaja, a kelbimbó, a brokkoli, a petrezselyem és a karfiol. Nagymamáink a vadgesztenyére esküdtek, ha a visszér elkerülése volt a cél: a benne lévő eszcin nevű hatóanyag erősíti az érfalakat és gátolja a vizesedést. A hatás fokozása érdekében érdemes lehet este gesztenye- vagy citromolajat masszírozni a lábba.