Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A férfiak ötöde küzd merevedési zavarral!

2020. november 22.

Nem a potencianövelő szerek, hanem a tényleges okok kivizsgálása oldhatja meg a merevedési problémákat. A háttérben olykor komoly betegségek állnak.  

Rengeteg tanulmány kutatja, hogy vajon a valóságban hány férfi küzdhet potencia zavarokkal. Egy amerikai becslés szerint a férfiak fele életének valamelyik szakaszában biztosan találkozik ezzel a problémával: az életkor előrehaladtával a merevedési gondokkal szembesülő férfiak aránya jelentősen megnő. Míg a 20-30 évekeseknél 5-7%-os a probléma előfordulási aránya, addig a 70-75 évesek körében már 80-90%-os. De vajon létezik megoldás?

A férfi nemi szerv már az egészen korai időktől a férfiasság szimbóluma volt, melyet minden esetben merev állapotában ábrázoltak a különböző művészeti ágakban. Valószínűleg ez az ősi megszokás okozza azt a – férfiak körében általános – vélekedést, hogy a potencia problémák jelentkezése egyben a férfiasság elvesztését is jelenti. Ezt az állapotot az erősebb nem képviselőinek nagy része éppen ezért szégyellni, rejtegetni valónak tartja, még szakemberhez sem szívesen fordul. A drogokéval versengő potencianövelő piac is jól mutatja, hogy a férfiak az egyszerű megoldást keresik, ha „ott” van gond. Egyszerűbb bevenni egy pirulát, mint elmenni egy urológiai kivizsgálásra és kideríteni a potenciazavar tényleges okát. 
 
Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója szerint a nemiszerv állapotával kapcsolatos aggodalmak valójában nagyon is helyénvalóak, lévén a merevedési zavarok oka - az esetek többségében - nem a nemiszervekben keresendő. Ez a szerv jelezheti viszont azt, hogy valami nincsen rendben a szervezetünkben. A szakember szerint érdemes lenne szűrni a merevedési zavarokat - akár már a háziorvosi rendelőkben is - hiszen nagyon sok egyéb, kifejezetten súlyos kórképet jelezhetnek előre.


Asztma, allergia, Covid-19: központban a tüdő betegségei

2020. november 22.

Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának szervezésében online folytatódik tovább a Semmelweis Egészség Napok programsorozat, melynek november 26-i alkalmán a tüdőt érintő betegségekről és ezek terápiájáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A prezentációk három fő téma köré csoportosulnak. Az első blokkban a dohányzásról és a tüdődaganatokról, ezek kezeléséről kaphatnak új és hasznos információkat a regisztrált részvevők. 

Megtudhatják például, van-e a dohányzásnak kevésbé káros alternatívája, hogyan hatnak a tüdőre a különféle alternatív dohánytermékek – köztük a vízipipa, az e-cigi és az IQOS. Szó lesz a tüdőrák új kezelései lehetőségeiről, a célzott terápiákról, és arról is, hogyan lehet „jól” segíteni egy előrehaladott daganatos betegségben szenvedő szerettünknek.

A program második témakörében az asztma és az allergia kerül górcső alá. Mi állhat a kutya-, macskaszőr, vagy éppen a házipor allergia hátterében, képesek vagyunk-e ennek befolyásolására?  Fájdalmas-e az asztma kivizsgálása? Miért hatékonyabb az inhalációs terápia, mint a tabletta? – sok más mellett ezekre is fény derül az előadásokon és az azokat követő konzultációk során.

Az online program harmadik szekciójában a légúti fertőzésekről, köztük a mindennapjaink részévé vált COVID-19-ről szerezhetnek új ismereteket az érdeklődők, a világjárvány ugyanis újra ráirányította a figyelmet a fertőző betegségekre. Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan hat a vírus a tüdőre, hanem ahhoz is hasznos tanácsokat kaphatunk, hogyan támogathatjuk az otthoni gyógyulásunkat.

Emellett természetesen a „hagyományos” légúti betegségekről, például az influenzáról sem szabad megfeledkezni. Mit tehetünk ez ellen, hogyan védekezzünk és hogyan hatnak a védőoltások? – ezek a kérdések sem maradnak válasz nélkül. Mint ahogyan az is kiderül, az edzetlenség, a túlsúly, a tüdő vagy a szív betegsége áll-e a terhelésre jelentkező fulladás hátterében.



Gyógynövény, ami Iránban már bevált - Segíthet kigyógyulni a járványból

2020. november 21.

Egy iráni orvos, aki a természetes megoldások iránti fogékonyságát édesanyjától örökölte, most Pécsen az akadémikus kezelések mellett javasolja, hogy a kórházi "menza tea" helyett Igazi Édesgyökér teát igyanak a betegek. Ez ugyanis segít a betegség leküzdésében! Elárulta, hogy kell fogyasztani!  

Dr. Ali Soltani Iránból érkezett Magyarországra. Itt járta ki az orvosi egyetemet. Pécsen dolgozik, most a COVID osztályon. Sok gyógyultat engedek már szabadon az osztályról, többek közt egy igen közeli hozzátartozója is megkapta a betegséget, de szerencsére ő nem igényelt kórházi gondozást.

"Édesanyám Iránban, a megszokott édesgyökér teát itatta azokkal, akik betegek lettek - meséli az orvos. Az első hullám ideje alatt sok rokonom átesett ezen a betegségen, és mindenki azt a megfigyelést tette, hogy a tea kifejezetten könnyíti a tünetek elviselését, és rásegít a gyógyulásra." 

Lehet, hogy szerencsés lenne, hogyha a megszokott kórházi teát a fertőző részlegen lecserélnék az Igazi Édesgyökér a teára? Édes íze jellegzetes, bár a betegek - akik elvesztették ízlelőképességüket - nem sokat észlelnek ebből. Még nem tudni, megkapja-e a jóváhagyást.

Ez a gyógynövény ötvenszer édesebb a cukornál, mintegy négyszáz jótékony összetevőt tartalmaz. Nem csak az egyik leghatékonyabb természetes stresszoldó és immunerősítő, de az édesgyökér kedvelt ízesítőszer, számos élelmiszerben, üdítőitalban, sőt dohányban megtalálható. Aki szeretné tudni, hogy milyen az íze, a búcsukban és vásárokban kapható fekete medvecukor is ennek a gyógynövénynek köszönheti különleges aromáját.

Jótékony gyógyhatásait elsősorban az édes ízt is biztosító glicirrizin-tartalmának köszönheti.


Így vigyázzon szeme egészségére a koronavírus idején!

2020. november 21.

Modern vizsgálóegység segíti a biztonságos szemvizsgálatotGyakori szem- és fejfájás, a szemben érzett szúró-égő, fáradt érzés vagy szemgyulladás esetén a koronavírus járványra tekintettel sem érdemes halogatni a szakorvosi vizitet, ugyanis a kellemetlenségeket akár rejtett kancsalság, zöldhályog vagy szemszárazság is okozhatja. Ezekkel a panaszokkal érkeznek leggyakrabban a páciensek a szemészorvoshoz kivizsgálásra, amit egy új berendezésnek köszönhetően most még higiénikusabban és a fertőződés szempontjából biztonságosabban lehet elvégezni.

A jelenlegi járványhelyzetben többen elbizonytalanodnak, és szempanaszaikkal félve mennek orvoshoz, nehogy esetleg a vizsgálat során fertőződjenek meg a koronavírussal. A páciensek megnyugtatására és a fokozott egészségvédelem miatt egy új, modern vizsgálóberendezést állítottak be a Czeizel Intézetbe, amelynek köszönhetően még inkább csökkenthető a vizsgálat alatti koronavírus fertőződés esélye.

„Az új, lábpedállal és gombnyomással működő, elektronikus irányítású vizsgálóegység modern berendezés, amelyhez a műszereket tartalmazó asztal, a vizsgálólámpák, a szemüvegszekrény, a szem dioptriai- és görbület adatait mérő refraktométer, illetve a komputerizált vizsgálótáblák is hozzátartoznak. Így minden egyhelyben történik, amire egy komplett szemészeti vizsgálat során szükség van, és a betegnek nem kell mozdulnia, mivel előtte helyezkedik el az összes eszköz” – árulta el Dr. Munkácsi Györgyi, a Czeizel Intézet szemorvosa. Hozzátette, hogy az új vizsgálóberendezésnek hála a jelenlegi helyzetben még inkább be lehet tartani a higiéniás előírásokat, és nem kell olyan közel menni a pácienshez, így a vizsgálat járványügyi szempontból még kisebb kockázatot jelent.



A maszk nem gyengíti a tüdő működését

2020. november 20.

A fotó illusztráció: unsplash.com (Kate Trifo)

Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését. Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben.

Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

“Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható” – mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

A bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt. “Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus elkapásakor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve” – tette hozzá.



Hogyan készüljünk fel a várandósságra?

2020. november 20.

Tippek gyermeket tervező nők számára

 

A gyermekvállalás, nem csak a várandósság kezdetétől és a gyermek megszületésétől igényel komoly elköteleződést, hiszen megfelelő életmóddal, már a várandósság tervezésekor támogathatjuk születendő kisbabánk egészségét. A várandósságra testben és lélekben is fel kell készülnünk, így érdemes odafigyelnünk életmódunkra és táplálkozásunkra. Ebben nyújtanak segítséget Károlyfi Edit, az AVON szakértőjének tippjei.

NA fotó illusztráció: unsplash.comőként tápanyagszükségletünk egész életük során változik, viszont gyermektervezés idején, még tudatosabban kell figyelnünk az életmódunkra és a táplálkozásunkra. A várandósság megterheli szervezetünk tápanyagraktárait, így érdemes testünket felkészíteni erre az időszakra, hiszen ilyenkor bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból többre van szükségünk, míg más tápanyagok esetében fokozottan figyelnünk kell a túladagolás elkerülésére. 

Az AVON szekértőjének tanácsai segítenek tudatosan felkészülni a várandósság időszakára, hogy szervezetünk a legjobb formáját hozhassa ebben a várakozással teli periódusban is.

Hagyjuk abba a dohányzást és az alkoholfogyasztást! Ezek a káros szenvedélyek nem csak a mi szervezetünkre vannak rossz hatással, de születendő gyermekünk egészségére is negatív hatást gyakorolhatnak.

Mozogjunk rendszeresen! Sokan abbahagyják a sportolást, amikor úgy döntenek, babát szeretnének, mert félnek, hogy ezzel árthatnak majd a magzatnak a terhesség korai szakaszában. Pedig épp ellenkezőleg! A testmozgás is hozzá tartozik a terhességre való felkészüléshez, hiszen a fitt kismamák várandóssága, szülése és a szülés utáni regenerálódása is könnyebb. Végezzünk könnyű gyakorlatokat, jógázzunk, sétáljunk, vagy kerékpározzunk, mindössze a nagy megterheléssel járó testedzést kell kerülnünk. 

Kövessük nyomon ciklusunkat! Itt az ideje, hogy kellően megismerjük ciklusunkat, hiszen így könnyedén meghatározhatjuk azt az időszakot, amikor a legtermékenyebbek vagyunk. Mindig jegyezzük fel naptárunkba, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget, vagy használjuk a számtalan, erre kialakított telefonos applikáció egyikét. 

Vizsgáltassuk ki magunkat! Az egészségi állapot rendszeres, évente történő felmérése fontos, hiszen csak így tudjuk az esetleges egészségügyi problémákat idejében felfedezni. Babatervezéskor még fontosabbak ezek a vizsgálatok, jelentkezzünk be nőgyógyászunkhoz egy várandósság előtti vizsgálatra, hiszen vérképünk alapján informálódhatunk, mire kell fokozottan odafigyelnünk. 

Aludjunk eleget! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen, hiszen szervezetünknek szüksége van pihenésre ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni.



Állami gondozott gyerekeknek indul edukációs program

2020. november 19.

Karriertámogatás, életmentés, a járvány hatásainak kezelése a témák között

A fotó illuszráció: splash.com (Anna Samoylova)Edukációs kampányt indít állami gondozott gyermekeknek a Gyermekhíd Alapítvány, amelyhez vállalatok támogatását kéri. Az ÚTRAVALÓK program keretében többek között Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok közreműködésével indul kurzus a COVID-helyzet mentális kezelésére, de karriert támogató tanfolyam, életmentés, valamint drogprevenció és szexuális edukáció is szerepel a programok között. Az alapítvány az akcióval arra szeretné felhívni a cégek figyelmét, hogy az állami gondozott gyerekek életében is nagy változást hozott a járványhelyzet, és most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra.

Cégek összefogását kéri az állami gondozott gyermekeknek indított programsorozatához a Gyermekhíd Alapítvány. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a pandémiás helyzet okozta bizonytalanság az állami gondozott gyermekeket még kiszolgáltatottabbá teszi, ezért most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra. Az alapítvány a novemberben induló kampányához vállalatok támogatását kéri, akik maguk is részt vehetnek a programok kialakításában. A Gyermekhíd által indított kezdeményezéshez egy külön erre a célra létrehozott online platformon lehet csatlakozni.

A kampány egyik hangsúlyos eleme a pandémiás edukáció, melynek első állomásaként az alapítvány Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok segítségével egy online beszélgetés keretében osztja meg a vírushelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Joó Beatris operatív igazgató az kezdeményezés kapcsán elmondta: „Alapítványunk önkéntesei napi kapcsolatot ápolnak a gyermekotthonok lakóival, és különböző fejlesztésekkel, valamint beszélgetésekkel igyekeznek pótolni a szülői támogatást.” A folyamatos kapcsolattartás szerepe a COVID-helyzet miatt még inkább felértékelődött, emellett pedig az alapítvány szeretné a felnőtté válásra is felkészíteni a gyerekeket. „Erre a célra találtuk ki az Útravalókat, melynek keretében az élet számos területére reflektáló kurzusok keretében edukáljuk a gyerekeket” – tette hozzá.



Napfényben önmagát fertőtlenítő arcmaszk

2020. november 19.

Fotó: pixabay.com

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy különleges pamut arcmaszkot, amely napfénynek kitéve egy óra alatt képes 99,999 százalékban megölni a rárakódott baktériumokat és vírusokat.

Peixin Tang, Gang Sun, Nitin Nitin és kollégái olyan új pamutanyagot akartak létrehozni, amely reaktív oxigénfajokat (ROS – molekuláris oxigénből származó, kémiailag reaktív molekulák) bocsát ki, ha napfénynek teszik ki, megölve az anyag felszínéhez tapadó mikrobákat, miközben mosható, újrafelhasználható és biztonságos használója számára – olvasható az Amerikai Kémiai Társaság közleményében.

A maszkot hordó szermély fertőtlenítheti azt ebédszünetében, ha napfényben tartózkodik, sőt beltéri fények által is hosszabb időt töltve az irodában vagy más épületben, habár ez a napfénynél kevésbé intenzív módja a fertőtlenítésnek.

Az ACS Applied Materials & Interfaces című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a kutatók hagyományos pamutanyaghoz 2-dietilaminoetil klorid (DEAE-CI) pozitív töltésű láncait kötötték. Ezt a módosított pamutanyagot megfestették egy negatív töltésű fényérzékenyítő oldatában (egy olyan vegyületben, amely fény hatására kibocsátja a reaktív oxigénfajokat), amelyet erős elektrosztatikus kölcsönhatásban kötöttek a DEAE-láncokhoz.

A kutatók kimutatták, hogy a napfény 60 percen belül megölte az általuk létrehozott anyagra telepített baktériumok 99,999 százalékát, és 30 percen belül semlegesítette a T7 bakteriofágot, egy vírust, amely egyes koronavírusoknál is ellenállóbb a reaktív oxigénfajoknak.



Mi micsoda? A tápióka, manióka, kasszava, vagy cassava

2020. november 18.

Hívhatjuk még maniókának vagy kasszávának is, ugyanazt jelenti! Mégis mi ez a növény féle? Semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos és a reformtáplálkozásban hatalmas szerepe van. Listzje, levele egyaránt használatosak a tudatosan táplálkozó konyhájában.  

Honnan származik?

A tápióka végülis egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak. Brazíliában kaucsukot nyernek belőle, Afrikában egy zselészerű anyagot, a fufut készítik belőle, az indiánok pedig erjesztett itallá alakítják.

Mit tartalmaz?

A Föld éhező lakosságának napi tápláléka, úgy mint Európában a burgonya vagy Ázsiában a rizs. Levele nagy mértékben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat. A gyökér kevesebbet tartalmaz ugyan, de így is fontos táplálék.



A cukorbetegség megduplázza a Covid-19-cel összefüggő halálozás kockázatát

2020. november 18.

Fotó: 123rf.com

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta Covid-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss tanulmány szerint.

A Lancet brit orvosi szaklap csütörtökön közölte a kutatás eredményét, mely szerint “nyilvánvalóvá vált, hogy közegészségügyi vészhelyzet alatt a diabéteszes emberek sebezhetőbbek, legalább kétszeres eséllyel alakul ki náluk súlyos betegség vagy haláloznak el”, miután megfertőződtek az új típusú koronavírussal.

“Azok az emberek, akik cukorbetegek, de nem, vagy nem megfelelően kezelik a diabéteszüket, vagy más betegségeik is vannak, különösen veszélyeztetettek” – állapították meg többek között Ausztrália, Kína, a Dél-Afrikai Köztársaság és az Egyesült államok tudósai és orvosai.

A Johns Hopkins Egyetem globális adatösszesítése alapján majdnem 1,3 millió ember halt meg a SARS CoV-2 okozta Covid-19 következtében.

A hivatalos adatok alapján több mint 52 millióan kapták el a vírust, noha az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) októberben azt közölte, a valós szám akár 700 millió fölött is lehet.

A diabéteszes felnőttek száma a világon 2019-ben a becslések alapján 463 millió volt. Tavaly mintegy 4,2 millióan haltak meg a cukorbetegség vagy szövődményei következtében a tanulmány készítői, köztük a hongkongi Kínai Egyetem és az Imperial College London tudósai szerint.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...251252253...524
hírek, aktualitások

Ezért nem szabad halogatni a hallásromlás kivizsgálását!

2024. április 21.



A hallásromlás nem mindig orvosolható hallókészülékkel. Bizonyos elváltozások kapcsán műtétre is szükség lehet ahhoz, hogy a hallásunkat visszanyerjük. Ilyen eset, ha például a fül csontosodási zavara, vagyis otoszklerózis áll a halláscsökkenés hátterében. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miért nagyon fontos a betegség korai diagnózisa.

Csontosodási zavar a háttérben

A középfülben a három hallócsontocska, a kalapács, az üllő és a kengyel továbbítják a dobhártya rezgéseit a belső fülbe. Otoszklerózis esetén a kengyel elveszti mozgóképességét, ezáltal a rezgéseket nem jutnak el megfelelően a belső fülben található Corti-szerv felé, amely a rezgéseket továbbítja a hallóidegen keresztül az agyba. Ilyen esetben vezetéses halláscsökkenésről beszélünk.

Súlyossági foktól függően a csontosodási zavar elérheti ezt a régiót is, ha pedig már átterjedt a belső fül egyéb területeire, akkor már idegi eredetű halláscsökkenés jelentkezik, melynek kapcsán fülzúgás és szédülés is jelentkezhet. Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, de érintheti egyik vagy mindkét fület is.

Kiket veszélyeztet az otoszklerózis?

Az otoszklerózis kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet, megfigyelhető a családi halmozódás. Emellett feltehetően hormonális okok is állnak a hátterében, mert gyakrabban jelentkezik a pubertás és a várandósság időszakában lévő hölgyeknél. 

Hallásromlás esetén idejében forduljon orvoshoz!

Az otoszklerózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján meg lehet diagnosztizálni. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék – savós középfülgyulladás – okozza-e. 

A kivizsgálást nem érdemes halogatni, mert a csontosodási zavar magától nem szűnik meg, sőt idővel már a hallás épsége sem visszaállítható.

Lehet göb a pajzsmirigyen jó TSH mellett is

2024. április 21.

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában igen fontos vizsgálat a TSH hormon szintjének ellenőrzésre, ugyanis abnormális értéke a szerv alul-illetve túlműködésére utal. Igen ám, de a mirigy rendellenességei nem merülnek ki az elégtelen hormontermelésben. A pajzsmirigy göbök például igencsak gyakorinak számítanak, ráadásul nem is mindig járnak rossz TSH szinttel. A témáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Milyen pajzsmirigyzavarok léteznek?

A pajzsmirigy problémák sokaknál kimerülnek a szerv alul-és túlműködésében. Ezek valóban igen gyakori betegségnek számítanak, melyek kellemetlen és zavaró tüneteket okozhatnak. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, az érintettek pulzusa lassabbá válik, székrekedés lép fel, súlyfeleslegük alakul ki, csökken a hidegtűrésük. Pajzsmirigy túlműködés esetén ezek ellenkezője jelentkezik a fokozódó anyagcsere miatt. Mindkét állapot menstruációs zavarokat, meddőséget és vetélést is okozhat, ezért gyakori, amikor teherbeesési gondok miatt derül fény a problémára. Érdemes tudni, hogy ezek mellett több problémája is lehet a pajzsmirigynek: előfordulhatnak benne ciszták, göbök és sajnos nem ritka a szerv rosszindulatú daganata sem.

Pajzsmirigy göbök

A pajzsmirigy göbök a szervben megjelenő kisebb-nagyobb képződmények, csomók, melyek megjelenhetnek magukban, de csoportosan is, sőt, akár pajzsmirigy megnagyobbodással együtt is (göbös strúma). Kialakulásuk fő okai a pajzsmirigy krónikus gyulladásos betegségei, illetve a jódhiány.

A göbök nagysága igen változó, jellemzően az 1 cm-nél nagyobbak további vizsgálatot igényelnek, mivel ekkor felmerülhet a rosszindulatú elváltozás gyanúja. 

Hogy pontosan mi is a teendő a pajzsmirigy göbökkel, az attól függ, milyen típusú göbről van szó, milyen méretű, jár-e hormontermelési zavarral, illetve okoz-e panaszokat. Ezeket figyelembe véve előfordulhat, hogy semmi teendő nincs, csupán figyelemmel kell kísérni, nem mutat-e növekedést. Ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor természetesen a hormonzavart gyógyszeresen kezelni kell. Előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges (ez lehet a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is): erre leginkább göbös strúma, daganat esetén van szükség.

Lehet göb hormontermelési zavar nélkül is

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, ha jó a TSH értékük, akkor nem lehetnek jelen a pajzsmirigyen göbök. Így, ha göbre utaló tüneteket tapasztalnak (pl. nyaki szorító érzés, gombócérzés, nyelési nehézség), ám a laboreredményük jó, elvetik a pajzsmirigy göb fennállásának lehetőséget, így nem is mennek további vizsgálatokra. A göbök jelenlétéről azonban célzott pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal lehet megbizonyosodni, mivel normál TSH mellett is kialakulhatnak. Sőt, ezeknek a göböknek egy része akár rákos is lehet- figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Éppen ezért figyelmeztetik az orvosok a betegeket, hogy egy negatív laboreredmény még nem garancia arra, hogy minden rendben van a pajzsmiriggyel, a jó diagnózis csakis ultrahang lelet birtokában teljes!

A bőr megvastagodása, a hiperkeratosis több betegség tünete lehet

2024. április 20.

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal és többféle megjelenése formája ismert. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett. 


A bőr megvastagodását több bőrbetegség is okozhatja

Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, vagyis azt, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szarunak a keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában.

A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg.
– Nyomás okozta hiperkeratosis: a túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak, a gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ez akkor történik, amikor a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben észlelhető a bőrkeményedés – hétköznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.
– Nem nyomás okozta hiperkeratosis: nincs külső irritáció, a szakértők ezt a jelenséget egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredménye öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs. 

A hiperkeratosis megjelenhet számos bőgyógyászati kórképben, például az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezen kívül természetesen még számos bőrbetegségben előfordulhat hiperkeratosis tünetként, amelynek azonosítása azonban bőrgyógyász feladata.  

Hogyan kezelhető a hiperkeratosis?


Bármilyen változás tapasztalható a bőrön, azt mindenképpen érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. A hiperkeratosis csak néhány formájánál jelentkezik fájdalom, így bizonyos bőrkeményedéseknél, szemölcsöknél, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.
A kezelésről a diagnózis ismeretében lehet dönteni, tudnunk kell, pontosan mi áll a bőr megvastagodása mögött. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik, vagy esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.  Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, szükséges lehet biopszia végzése, vagyis egy olyan mintavétel, amely során szövettani elemzés történik.