Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szuperélelmiszerek – a dió

2020. november 05.

Fotó: pixabay.com

A ma már az egész világon elterjedt és nagy népszerűségnek örvendő dió (Juglans regia L.) őshonos régiója a Balkántól a Himalájáig húzódik.

Mik a hatásai?
Klinikai vizsgálatok is alátámasztották koleszterinszint-csökkentő hatását, továbbá kimutatták, hogy a diófogyasztás segíthet a szív-ér rendszeri betegségek megelőzésében. Ebben szerepet játszhat kiemelkedően magas ómega-3-zsírsavtartalma, amely többek között gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezen túlmenően sok rostot, antioxidáns hatású polifenolos anyagot, E-vitamint és ásványi anyagot (kálium, magnézium, kalcium) is tartalmaz.

Nem csak a termése, a levele is értékes hatásokkal rendelkezik. A népi gyógyászatban a diófa levelének a forrázatát évezredek óta alkalmazzák számos betegség esetén, többek között a bőr gyulladásos állapotainak kezelésére. Ebben az esetben 2 dl forró vízben kell áztatni az aprított diófalevelet (4–6 g), majd az így kapott forrázatot használni az érintett bőrfelület borogatására.



Terhességi cukorbetegség- mindig kell inzulin?

2020. november 04.

Fotó: gettyimages.comA terhességi cukorbetegség veszélyes állapot, mely kezelés nélkül igen negatív hatást gyakorol a babára és az kismamára is. Éppen ezért fontos komolyan venni és szigorúan betartani az orvos, dietetikus utasításait. A cukorbetegség fennállása sokaknál egyet jelent az inzulin adásával, ám dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elárulta, nem minden várandós nőnek van rá szüksége. 

A terhességi cukorbetegség veszélyei

Terhességi cukorbetegségnek – gestacios diabetesnek- azt az állapotot nevezzük, amikor a diabetesre várandósság során derül fény. Fontos, hogy a beteg mielőbb szakszerű terápiában részesüljön, mivel komoly gondokat okozhat mind a kismamánál, mind a magzatnál, ráadásul a baba későbbi életére is hatással van.

A terhességi cukorbetegség megnöveli a terhességi toxémia, a HELLP syndroma (vörösvértestek szétesése, az emelkedett májenzimek, alacsony vérlemezkeszám) kialakulásának esélyét, ráadásul a magasabb vércukorszint miatt a kismama hajlamosabbá válik különböző fertőzésekre is.

A betegség továbbá vetélést, koraszülést is eredményezhet, vagy a baba nagyobb súllyal születhet, ami szülési komplikációkat vonhat maga után, ráadásul a születés után könnyen hipoglikémiás állapotba is kerülhet, és nagyobb eséllyel lép fel sárgaság is.

Gyógyszer, inzulin vagy életmódterápia?

A cukorbetegség általános terápiája történhet gyógyszerrel és/vagy inzulinnal, illetve életmód terápiával (mozgás, diéta). Terhesség során gyógyszert nem szabad alkalmazni, mivel átjut a placentán, így a kismama számára csakis az inzulin adása nyújthat megoldást. De vajon erre mindenképp szükség van?



Teázzunk az egészségért!

2020. november 04.

Fotó: pixabay.com

A tea a víz után a legtöbbet fogyasztott ital a világon, nem is hiába. Finom íze, élénkítő tulajdonsága és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt a mindennapi élet szerves részévé és a kutatások középpontjává vált.

A tea (Camellia sinensis L.) Ázsiában honos örökzöld cserje, amelynek leveléből készül az a forrázat, amit teának nevezünk. Attól függően, hogy miként dolgozzák fel a leveleket, fekete vagy zöld teáról beszélhetünk.

A fekete teával ellentétben a zöld tea esetében a teacserje leveleit nem fermentálják, hanem gyorsan szárítják, így megelőzik bizonyos anyagok bomlását.

A zöld teát élvezeti és gyógyhatásai miatt évezredek óta használják Ázsiában. Melyek a hatásai?

Európában 1610 körül kezdték italként fogyasztani a zöld teát, de gyógynövényként is használták vízhajtó, emésztést segítő és fejfájás-csillapító hatása miatt. A tealevél sokak által ismert tartalomanyagai a koffein, a teofillin és a teobromin, amelyeknek az élénkítő, hörgőtágító és vízhajtó hatását köszönheti. Ezeken túl további értékes vegyületeket is tartalmaz, például cserzőanyagokat, amelyeknek hasmenésgátló tulajdonságuk van. A kutatások nagy figyelmet szentelnek a tealevél egyik polifenolos anyagának, az epigallokatekin 3-O-gallátnak, amely erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló vegyület.

A zöld tea daganatmegelőző hatásában is szerepet játszhat az antioxidáns összetevője.
A zöld tea rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásának (5–10 csésze) bizonyos gyomor-bél rendszeri daganatok és az érelmeszesedés megelőzésében betöltött szerepét epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják. Más ráktípusok, pl. a prosztatarák megelőzése esetén is közöltek biztató eredményeket. Klinikai vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a zöld tea csökkenti a szorongást, és javítja az agyi működéseket, pl. a memóriát és figyelmet.



Büdös-e az öndicséret?

2020. november 03.

Mikor beszélünk egészséges önbizalomról, s mikor arról, hogy bűzlik az öndicséret? Sztároljuk magunkat, vagy maradjunk szerények, mint az emlékkönyv versikében az ibolya, amelynek a sötétben is érzik az illata? Egyáltalán jót tesz az öntömjénezés a karrierünknek, a megítélésünknek, vagy éppen ellenkezőleg; visszacsap, mint a fosból font ostor?  

Ma már elképzelhetetlen wfí munkahelyi CV kísérőlevele, vagy modernebb nevén a motivációs levél anélkül, hogy valaki fel ne sorolná személyes nagyszerűségét. Soha ennyi asszertív, proaktív, kommunikatív, kreatív, szociábilis és team játékos nem volt még a munkaerő piacon, s soha ennyire kevés jóravaló, becsületes szerény dolgos kéz.

Frázisok a nyakadon

Az munkavállalók olyanok, mint a szűzkurva az első randin. Mindent megígérnek, csak hogy elérjék a vágyott célt. Ezért aztán a helyes önismeretből fakadó, önmagukat bemutató reális leírás helyett alföldi karikás ostorhoz hasonlóan csattognak a frázisok, ha az önéletrajzok személyes részéhez, vagy éppen a motivációs levél öntömjénező szakaszához érkezünk. A HR szakma rinocérosz bőrt növesztett a képére, és gyököt von a leírtak feléből, amit eloszt kettővel. Vagyis amit leírunk a CV öntömjénezés bekezdésébe, az annyit ér, mint viharban a lepkefing.

Szerénység kontra öndicséret

A pályázók csak az elvárásokhoz igazodnak. Legalább is ezt gondolják magukról. Az önéletrajzok tartalma köszönő viszonyban sincs a valósággal. A pályázatok kiírója azt várja, hogy a pályázó mutassa meg önmagát, adjon egy képet reáis képességeiről, ám a pályázók az önéletrajzi mintákat követik. Mivel a legtöbb pályázó nem rendelkezik megfelelő önértékeléssel, így átesik a ló másik oldalára. Egyik állás pályázatban kreatívnak, míg a másikban adminisztratívnak állítja be magát. Ennek így nincs semmi értelme. Hogy lehet méltósággal szerényeknek lenni, úgy hogy ne tűnjek lúzernek? Erre senkinek semmiféle mintája nincsen, ha nem rendelkezik megfelelő rutinnal és önértékeléssel. Az önéletrajz megíráshoz ezért olyan szakembert kell felkeresni, aki a pályaorientációban otthon van, egyúttal segít a megfelelő értékek hangsúlyozásában. Az önmenedzselés, „öneladás” és a személyes értékek összehangolása lenne a fő feladat. A munkakörre való legalkalmasabb jelölt kiválasztásban úgy is a tesztek adják meg a végső eredményt. Ezért az első benyomáshoz tartozik csupán az önéletrajz ezen rubrikája. Az az álláskereső, aki tudja mit akar, s az igazat írja, egyszerű szavakkal, általában nyerni tud.



A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

2020. november 03.

A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

 

Fotó: pixabay.comA Lelki Egészség Világnapja fontos dátum a szakma és a betegek számára egyaránt.
Dr. Németh Attila, az OPAI alapító főigazgatója, a Szakmai Kollégium Pszichoterápiás Tagozat elnöke elmondta, hogy a mentál higiéne az 50-es, 60-as években még Tiltott kategóriába tartozott hazánkban, a 70-es években került a Tűrt, és a 80-as évektől kezdve a Támogatott kategóriába. A három „T” már a múlté, elfogadottá vált a pszichoterápia, új, hatékony gyógyszerek kerültek forgalomba, megjelentek a képalkotók a klinikumban és a kutatásban, azonban a népesség lelki egészségét nehéz mérni, illetve megítélni. Nincs ugyanis jó indikátorunk.

Az alkoholfogyasztás és a májzsugorban meghaltak száma tíz év alatt kismértékben csökkent. Az egy főre jutó alkoholfogyasztást illetően az Európai Unión belül Magyarország a középmezőnyben van. További nehézséget jelent a drogbetegek és a játékszenvedélyesek kezelése. A pszichiátriai ellátás egyik legerősebb indikátora az öngyilkosságok számának alakulása. Ismert, hogy ennek hátterében leggyakrabb kezeletlen vagy elégtelenül kezelt depresszió áll, főleg a bipoláris II. affektív zavarban szenvedők veszélyeztetettek, és nagy jelentősége van a társult addikcióknak, a személyiségzavaroknak és az impulzuskontroll-zavaroknak is. Ezen a területen azonban nagy előrelépés történt.

2011-től kezdődően ütemes csökkenést tapasztaltak, és a legutóbbi adatok alapján ez a szám több mint egyharmadával mérséklődött az elmúlt 10 évben. Ez nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredmény. A 100.000 lakosra jutó 15,8 befejezett öngyilkossági értékkel lekerültünk az Európai Unió dobogójáról, de van még mit javítani. Az eredményre mégis büszkék lehetünk. 



Éjszaka jobban fáj a válla? Ez lehet az oka

2020. november 02.

Fotó: gettyimages.com

A vállfájdalom oka negyven éves kor felett sokszor a Rotátor-köpeny sérülése, ami azonban sportolók – úszók, kézilabdázók, teniszezők – akár jóval fiatalabb korban is küzdhetnek. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint életkortól függetlenül lehetséges megszabadulni a fájdalomtól és visszanyerni a mozgás szabadságát.  

A váll fokozott terhelése rizikófaktor

A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) – köpenyben jelentkezik. Ez elsősorban azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, mint például kézi-, vízi- vagy röplabdázók, teniszezők, úszók. Ugyanilyen kockázatot jelent ebből a szempontból, ha valaki hasonló terheléssel járó munkakörben dolgozik, például rakodómunkás, árufeltöltő. Ennek fő oka, hogy nálunk ismétlődnek rendszeresen bizonyos extrém erőhatások, amelyek könnyen károsíthatják a Rotátor-köpenyt, különösen, ha a vállcsúcs alatti tér beszűkült. Negyven-ötven év felett azonban bárki a veszélyeztetettek közé tartozik, az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése miatt. 

Éjszaka erősebb lehet a fájdalom

Sokakat az ijeszthet meg, ha esténként, és/vagy éjszaka fáj a válluk- hiszen úgy érzik, akkor nem is terhelik. Ez azonban jellemző lehet a Rotátor-köpeny sérülése után, ahogyan akkor is erre gondolhatunk, ha a fájdalom a kar emelése közben jelentkezik, ha nem tudjuk a fejünk fülé emelni a karunkat, illetve ha gyengébbnek érezzük a karunkat a korábbiaknál.
A tünetek erőssége természetesen a sérülés mértékétől és az életkortól is függ. 
– 25 éves kor alatt: gyulladás és ödéma jelentkezik, ám az egyszeri nagyobb sérülés ebben az életkorban is gyors és jelentős állapotromlást okozhat. 
25-40 éves kor között: a gyulladás következményeként kialakulhat hegesedés, degeneráció.
40 éves kor felett: az esetleg már károsodott köpeny könnyebben el is szakadhat. 
Akármikor is mutatkoznak a Rotátor-köpeny sérülésének tünetei, az időben elkezdett kezeléssel nem csak a fájdalomtól szabadulhatunk meg és a teljesítményünket fokozhatjuk, de megúszhatjuk akár a jelentős mozgásbeszűkülést is, újra sportolhatunk, dolgozhatunk.



Tudjon meg mindent a tüszőéréstől a menstruációig!

2020. november 02.

Fotó: gettyimages.comA nők immáron évtizedek óta használják a fogamzásgátló tablettákat a nem kívánt terhesség megelőzésére.

A női menstruációs ciklust két hormon szabályozza. Egyikük az ösztrogén, melyet a petefészek termel, a másik a progeszteron, mely a tüszőrepedést követően kialakuló sárgatestben képződik. A ciklusos működést azonban nem a petefészek, hanem az agyalapi mirigy vezérli. Ennek megértéséhez meg kell ismerkednünk további két – az agyalapi mirigy által termelt – hormonnal. Az egyik az FSH (folliculusstimuláló hormon), a másik az LH (luteinizáló hormon). Az FSH hatására fokozódik a petefészek ösztrogéntermelése és egy tüsző érésnek indul, az LH hatására pedig bekövetkezik a tüszőrepedés.

A menstruációs ciklus alakulása

Mindezen ismeretek birtokában nézzük meg, hogyan is alakul a menstruációs ciklus. (A ciklus napjait a vérzés jelentkezésétől – ez az első nap – számoljuk.) A menses befejeződése után az agyalapi mirigy fokozza az FSH termelését, ennek hatására fokozódik az ösztrogéntermelődés, és érésnek indul egy petesejt. Körülbelül a 10. naptól emelkedik az LH-termelés és ennek hatására a 14. napon bekövetkezik a tüszőrepedés.

A kialakuló sárgatest progeszteront termel. Körülbelül a 20. naptól a magas ösztrogén- és progeszteronszint miatt az agyalapi mirigy csökkenti hormonjainak termelését. Ennek következtében kevesebb lesz az ösztrogéntermelés; a sárgatest elöregedésével és sorvadásával párhuzamosan a progeszteronszint is csökken. A hormonszintek csökkenése következtében a 28. napon a méhnyálkahártya menstruációs vérzés keretében lelökődik.



Minden negyedik magyar végrendelkezne a járvány miatt

2020. november 01.

Még mindig sok a tévhit a végrendelkezéssel kapcsolatban. A közjegyzői kamara felmérte mennyit tudunk a végrendelkezésről ma? A világjárvány nem növelte jelentősen a végrendelkezési kedvet, a magyarok 9 százaléka készített végintézkedést a pandémia miatt, és 18 százalékuk fontolgatja, hogy készít.  

A világjárvány nem növelte jelentősen a végrendelkezési kedvet, a magyarok 9 százaléka készített végintézkedést a pandémia miatt, és 18 százalékuk fontolgatja, hogy készít – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) több mint háromezer választ összesítő online felmérésből.

Hogy kell végrendeletet írni? Mi kell egy végrendeletbe? 

Továbbra is sok a tévhit az örökléssel és a végrendelkezéssel kapcsolatban, a megkérdezettek háromnegyede nem tudta, hogy az élettársak végintézkedés hiányában semmit sem örökölnek egymás után, 52 százalékuk pedig azt sem, hogy milyen formai követelmények esetén lesz érvényes egy végrendelet. A válaszadók 29 százaléka tervezi, hogy haláláig egyszer végrendeletet ír, negyedük saját maga készítené el, a többség ugyanakkor közjegyzőhöz fordulna, mert azt tartja a legbiztosabb megoldásnak.

A MOKK online felmérésében többek közt azt vizsgálta, hogy a világjárvány milyen hatással volt a végrendelkezési szokásokra, ismerik-e a magyarok a végrendelet készítésével kapcsolatos alapvető szabályokat és jogi lehetőségeket. A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy több örökléssel kapcsolatos fogalom már jól rögzült a társadalomban, azonban továbbra is sok a tévhit és félreértés a végintézkedések körül.


Az immunitás gyengül, újra visszafertőződhetünk!

2020. november 01.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A koronavírus ellen termelt antitestek szintje “egészen gyorsan” csökken a megfertőződést követően – állapították meg brit szakemberek.

Az Imperial College London kutatói szerint a pozitív ellenanyag-tesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában – írja a BBC hírportálja.

A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek.

Angliában eddig több mint 350 ezer emberen végeztek ellenanyag-tesztet a REACT-2 tanulmány részeként.

A június vége és július eleje közötti időszakban elvégzett első teszteléskor 1000 emberből nagyjából 60-nál észleltek antitesteket. A szeptemberi második körben azonban már csak 1000-ből 44-nél embernél. “Az immunitás egészen gyorsan gyengül, mindössze három hónappal vagyunk az első tesztelés után és már most 26 százalékos csökkenést mutattunk ki az antitestekben” – mondta Helen Ward professzor, a tanulmány egyik készítője.

Általában azoknál volt nagyobb a csökkenés, akik tünetmentesen vészelték át a Covid-19-et, a különböző korcsoportok esetében pedig a 65 éven felülieknél csökkent legjobban az antitestek mennyisége.

Az igazolt újrafertőzöttek száma rendkívül alacsony. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az immunitás csupán a márciusi-áprilisi tetőzés óta kezdett csökkeni.



Carla Galli 9 sikerlépcsője - intuícióval a tudatos élethez

2020. október 31.

Mi a spirituális intelligencia, röviden az SQ? Vajon mer ezzel foglalkozni a tudomány? Az évtizedek óta közimsert és népszerű Carla Galli most mint coach beszél Danah Zohar gondoaltai nyomán erről a különleges képességről, ami a siker egyik fontos összetevője.  

Az utóbbi években felértékelődött az önismeret szerepe, sokan rájöttek, hogy a mindennapi gondokkal kellő öntudat nélkül nem lehet megküzdeni. A múlt században nagyra értékelték az értelmi intelligenciát (IQ), az emberi képességek kifejezésének akkor még szinte egyetlen lehetőségét. Majd rájöttek, hogy az embereket nem csupán logikai döntéseik alapján lehet értékelni, az érzelmi intelligenciájuk (EQ) is mérhető.

A kutatók később azt is megállapították, hogy van egy intelligencia típus, amely meghatározza a boldogság megélésére való képességünket, a megérzéseink erősségének fokozatait, a spontán és ösztönös jó irányú cselekvéseinket és kreativitásunkat. Ez pedig nem más, mint a szellemi intelligencia (SQ).

Az SQ egy olyan intelligencia, amely magában foglalja az IQ és EQ működését, segíti azok összhangját, segít tudatosabban élni

Danah Zohar amerikai filozófus- és fizikusnő és Ian Marshall pszichiáter és pszichoterapeuta, az „SQ – Spiritual Intelligence” című könyv szerzői szerint az SQ mindenkiben benne van. Ez a legmagasabb szintű intelligenciánk, nélküle az IQ és az EQ nem tudna hatékonyan működni. Hajlamosak vagyunk azonban elnyomni magunkban ezt az adottságunkat, pedig intuícióink, megérzéseink egy speciális kommunikációs csatornaként működő folyamat, kreatív képességeinkben bízva pedig jóval teljesebb életet élhetnénk. Vagyis szellemi intelligenciánkat az intuitív és kreatív képességeink adják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...252253254...522
hírek, aktualitások

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.

Most minden érintett megoszthatja a tapasztalatait: átfogó kutatás a mellrák ellen

2024. április 08.

A magyar női lakosság körében az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés. Az idei nőnap apropóján az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy kérdőívet állított össze, aminek célja, hogy átfogó képet kapjanak a mellrákkal diagnosztizáltak betegútjáról, kezelési tapasztalatairól és életminőségéről a kezelés alatt és azután. A kérdőívre adott válaszokból szeretnék feltárni a főbb nehézségeket a betegség felismerésével elinduló folyamatban, hogy ezek alapján a döntéshozókkal közösen dolgozhassanak a rendszer jobbításán.


Hazánkban az előző évtized alatt a nők körében a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az emlőrák volt. Emellett aggasztó tény, hogy Magyarországon a rákkal összefüggő elhalálozás aránya 33%-kal meghaladta az uniós átlagot 2019-ben, ahol az emlőrák az egyik vezető, halálozásért felelős ráktípus a tüdő-, vastagbél-, és hasnyálmirigyrák mellett. 

Egy magas minőségű, országos lefedettségű betegút kialakításának elősegítése érdekében az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy átfogó kérdőívet állított össze a már emlődaganattal diagnosztizált betegek számára.

“Magyarországon évente nyolc-kilencezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. A mellrák előfordulási tendenciái az idősebb (≥50 éves) nők körében összhangban vannak a nemzetközi megfigyelésekkel, így a szűrésre jogosult 45-65 év közötti korosztálynak mindenképp javasolt 2 évente szűrésre menni. Emellett az 50 éve alatti nőknél az emlőrák előfordulása közel 30%-kal nőtt az elmúlt egy évtizedben. A betegek beszámolói szerint a fiatalabb, szűrés alatti korosztályba tartozó nőknek sokszor az első vizsgálatig körülményes eljutniuk, nehezen kapnak vizsgálati időpontot azzal a megjegyzéssel, hogy túl fiatalok a mellrákhoz. A korai felismerésnek óriási jelentősége van a betegség kezelésében. Többek között ezért is szeretnénk megérteni, mik azok a pontok a felismerés, diagnosztizálás és a kezelés során, amiken javítani lehetne.” – mondta el Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen egyesület alelnöke.

Általánosságban elmondható, hogy minél több kockázati tényezővel rendelkezik valaki és minél későbbi stádiumban kerül betegként diagnosztizálásra, annál rosszabb az életminősége, illetve túlélési esélyei. A korai, csak lokális kiterjedéssel felfedezett betegség műtéti beavatkozás után a legtöbbször megszünteti a rákos sejtek jelenlétét a szervezetben, azonban ez nem zárja ki a betegség későbbi kiújulásának kockázatát. Áttétes, másnéven metasztatikus emlőráknak nevezzük, mikor a daganat a test más részében kiújul, ami az emlőrákkal diagnosztizáltak akár kb. 20-30 %-nál előfordulhat. Bár az orvostudomány mai állása szerint az áttétes emlőrák nem gyógyítható, az utóbbi 20 évben rengeteg eredményes kutatás zajlott és zajlik napjainkban is a gyógyszeriparban, melynek eredményeképp lehetséges a hosszútávú – akár több évtizedes – túlélés is. A betegség kiújulásának kockázatát csökkentő terápiák alkalmazása a hazai kezelési gyakorlatban a betegek életminőségének megtartása mellett növelné a daganatmentes élet esélyét, lehetőséget jelentene a teljes gyógyulás valószínűségének növelésére.

Mindennél fontosabb, hogy az egészségmegőrzés területén a lehető legjobb lehetőségek álljanak rendelkezésre országos szinten a korai felismerést, diagnosztikát, gyógyszeres kezeléseket és rehabilitációt illetően. Olyan össztársadalmi együttműködésre van szükség, mely a demográfiai és gazdasági kérdéseket együtt kezeli a szociális és egyéni hatásokkal, és többszereplős párbeszédek útján komplex megoldási javaslatokat dolgoz ki a döntéshozók számára.