Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Aki kevesebbet alszik, többet betegeskedik

2019. január 29.

A fotók illusztrációk: pixabay.comAz alvás létszükséglet. Hiányában nemcsak kimerültséggel és a koncentrációs képesség csökkenésével kell szembenéznünk, de számos betegség gyakoribb előfordulásával is számolnunk kell.

A XXI. század embere naponta másfél-két órával kevesebbet alszik, mint amennyit dédszülei aludtak száz évvel ezelőtt. Ráadásul nemcsak kevesebbet, de rendszertelenebbül is. Mindez megbosszulja önmagát. Számos vizsgálat mutat rá arra, hogy a kialvatlanság a közlekedési és egyéb balesetek egyik fő rizikófaktora.

A kevés, illetve a nyugtalan alvás egyaránt jelentősen fokozza a balesetek kockázatát, mintegy 35-45%-kal növeli azt. A szív- és érrendszer is megsínyli a kevés vagy nem pihentető alvást, azok hatására például másfélszeresére nőhet a koronáriás szívbetegségek kockázata.

Gyermekeknél és felnőtteknél is bebizonyosodott az elhízás, a cukorbetegség és a túlságosan rövid alvásidő közötti szoros kapcsolat. Megfigyelték, hogy aki túl keveset alszik, az önkéntelenül is a magas szénhidráttartalmú élelmiszereket részesíti előnyben. Emellett az alváshiányos személyek a felvett cukroktól nehezebben szabadulnak meg. Mindez ahhoz vezet, hogy aki kevesebbet alszik, nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos vagy elhízott, és nagyobb eséllyel fog a cukoranyagcsere zavaraival küzdeni. Az elhízottak aránya a napi 7-8 órát alvók körében a legalacsonyabb, az 5 óránál kevesebbet alvóknál hirtelen megugrik az elhízás valószínűsége.



Szükséges a marhahús-fogyasztás csökkentése

2019. január 28.

Fotók: pixabay.comAki szeretne egészségesebben élni és a környezetet védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania, emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 százalékkal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket, sőt, ez a gazdagabb országok esetében akár 5 százalék is lehet egy megjelent tanulmány szerint.

Az Oxford Martin Schoolnak a Világgazdasági Fórum (WEF) számára készített kutatásából az is kiderül, hogy 2010-ben a marhahús-előállítás az élelmiszertermeléssel kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékáért volt felelős. Az alternatív fehérjeforrások azonban jelentősen csökkenthetik a kibocsátást.

Kétszáz kilokalória tápértékű marhahús előállítása 23,9 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Összehasonlításul ugyanennyi tápértékű bab, búza vagy dió előállítása során csupán egy kilogramm, vagy ennél is kisebb mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. Egyéb fehérjeforrások előállításánál ez az érték némileg magasabb, de még mindig jóval alacsonyabb, mint a marhahús esetében: a tofunál három kilogramm, a sertéshúsnál négy kilogramm, a csirkehúsnál pedig hat kilogramm körüli mennyiséggel kell számolni.



Győzd le a félelmeidet! Íme a 7 legjobb félelemoldó technika

2019. január 28.

Mi lesz, ha kirúgnak, ha elfogy a pénzem, ha nem lesz mit ennünk, ha megcsal, ha megbetegszem rákban, ha nem tudom fizetni a hitelemet, ha nem engem léptetnek elő? Ismerős valamelyik, talán több is? Mindannyiunkban munkál valahogy a félelem, ám megtanulhatjuk a saját javunkra fordítani, még akkor is, amikor már elértük a rettegés gyötrő fokozatát.  

1. Az első lépés: azonosítsd a félelmet!
Az emberi természet velejárója, hogy félünk az ismeretlentől. Sok olyan félelmünk van, amelyek csak azért tűnnek olyan veszélyesnek, mert valahol a lelkünk mélyén lappanganak, mivel nem akarunk tudomást venni róluk. Valójában éppen ez az elfojtás adja azt az erőt, amivel negatív érzelmeket keltenek bennünk és gátolnak a cselekvésben.

Mihelyt azonban feltérképezzük félelmünk tárgyát, máris ismeretségi viszonyba kerültünk vele. Azt a problémát, amelyet alaposan ismerünk, sokkal könnyebben meg tudjuk oldani, mintha egy tudatlanságból óriásira növesztett fantommal kellene viaskodnunk. Ha pontosan körülhatárolod az érzéseidet, gondolataidat, már azzal csökkented a félelem rád gyakorolt hatását!

2. Használd a fantáziádat – a legnegatívabbat!
Képzeld el a legrosszabbat, ami a félelmeddel összefüggésben történhet veled és kezdj el megoldásokat, lehetséges forgatókönyveket gyártani. Ez a lépés óriási segítség abban, hogy ráébredj: rendelkezel egy halom lehetőséggel, ha esetleg tényleg valóra válna az, amitől félsz.

3. Emlékeztesd magad az erődre!
Idézz fel olyan nehéz helyzeteket az életedből, amikor valami szörnyű dolog történt veled, ami igazán padlóra küldött. Például kirúgtak, elfogyott a pénzed, elhagytak, meg kellett tenned valami nemszeretem dolgot. Hogyan oldottad meg a helyzetet? Korábbi sikereinket hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig az önbizalmat és a pozitív életszemléletet valósággal feltuningolja, ha rendszeresen tudatosítjuk elért eredményeinket és jó tulajdonságainkat.



Fokozott pajzsmirigy-hormontermelés: Basedow-Graves kór

2019. január 27.

Az egész szervezetre hatással vannak a pajzsmirigy által termelt hormonok: szerepet játszanak egyebek mellett a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, befolyásolják a vérnyomást, a gyomor-bél működését, hatással vannak hangulatunkra.

Fokozott pajzsmirigy hormontermelésnél gondolni kell autoimmun betegségre is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti a legfontosabbakat!

A pajzsmirigy túlműködés tünetei között található a szapora szívverés, nehezebb koncentráció, ingerlékenység, álmatlanság, illetve az étkezés melletti fogyás, csökkent meleg-tűrés, fokozott izzadás, valamint a menstruációs zavarok. Sokszor már egyetlen egy jelből, az előredülledő szemekből sejtheti az orvos, hogy mi okozhat problémát.

A Basedow-Graves kór háttere

A pajzsmirigy-túlműködés hátterében meghúzódhat a pajzsmirigy gyulladása, a túl sok jód jelenléte a szervezetben, valamint akár egy autoimmun betegség, a Basedow-Graves kór is, amely leginkább a 20 és 40 év közötti nőket érinti, és nagy mértékben felelősek a kialakulásáért a környezeti tényezők, így például a stresszes életmód, a túl nagy lelki megterhelés, illetve fontos tényező a genetikai hajlam is. A kór kialakulásában a TSH receptor ellen stimuláló antitest játszik fontos szerepet, amely a fokozott hormontermelés okozója.



Felnőtt ételek babásítása

2019. január 27.

A fotók illusztrációk: pixabay.comEgyéves kor körül a korszerűen táplálkozó felnőttek ételeinek nagy részét kis módosítással a picik is ehetik. A „babásítás” alatt azokat az egyszerű eljárásokat értem, amelyekkel a felnőtteknek készülő ételek könyebbé, emészthetőbbé, úgymond diétássá tehetők, hogy az egyéves picik is káros következmények nélkül fogyaszthassák.

Babásításnak nevezve tulajdonképpen azt az egészséges táplálkozási elveknek megfelelő, korszerű főzési technikát ajánlom, amely kicsiknek-nagyoknak a helyes étkezési és táplálkozási kultúrát képviseli.

Ott, ahol a fiatalok külön élnek, esetleg a kismama még gyakorlatlan a főzésben, valószínű, hogy már csak a baba érdekében is, az ételkészítés korszerű, egészséges módszereit sajátítja el, s a felnövő gyerek is ezt a főzési, étkezi szokást örökli majd.

Problémásabb az a többgenerációs nagycsalád, ahol a nagy- vagy a dédszülők főznek, ahol a zsíros, nehéz ételek jelentik az evés örömét, a kövérség (húsosságnak nevezve) az egészség mércéje, ahol a „te is mindent ettél 3 hónapos korodtól” szemlélet uralkodik.

Azt mindenki elfogadja, hogy az elmúlt 20-50 évben romlott a levegő, a víz, a talaj szennyezettsége, hogy változtak a növénytermesztési és állattartási módszerek, hogy az ipari termelés célja nem az élelmiszerek tápértékének megtartása, hanem a minél olcsóbb előállítás és a minél jobb eladhatóság. A tudomány is sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, az élelmiszerek összetételére, hasznára és ártalmaira vonatkozó ismereteink bővültek.

Mégis nehéz beláttatni, hogy a család bizonyos öröklődő betegségei (tejérzékenység, cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, köszvény stb.), és ezeknek már gyerekkorban való megjelenése a helytelen táplálkozási szokások következménye.



Mitől viszkethet a szemhéj?

2019. január 26.

A szemhéj viszketése igen kellemetlen tünet lehet, ami mögött számos különböző ok meghúzódhat. Ezek közül a leggyakoribbakat dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza vette számba.

A leggyakoribb okok

Seborrhoeás dermatitis

A seborrhoeás dermatitis az ekcéma egy formája, amely a test olyan részét érinti, ahol számos faggyúmirigy található, így a szemhéjat is. A betegség jellemzően kerek, vörös, viszkető foltok formájában jelentkezik, amelyek nem fertőzőek. Zavaró tünet lehet még a hámlás, az enyhe szemhéjduzzanat, esetleg az égő érzés.

Kontakt dermatitis
Az ekcéma egy másik formája a kontakt dermatitis, amely akkor alakul ki, ha a bőr egy irritáló anyaggal vagy a bőrön allergiát okozó anyaggal találkozik. Azonnal vagy órák alatt alakulhatnak ki a tünetek, mint például a viszketés, az irritáció, vörösség. A legtipikusabb irritáló és allergizáló anyagok samponokban, tusfürdőkben, kozmetikai termékekben lévő illatanyagok, a sötét hajfesték, esetleg hagyományos vagy testékszerekben található anyagok. Kozmetikai kezelések szintén okozhatnak szemhéjduzzanatot, vörösséget.

Psoriasis
A psoriasis vagy pikkelysömör érintheti az arcot is, leginkább a homlok felső részét, a hajvonalat, de akár a szemhéjat is. A pikkelysömör krónikus betegség, amely vörös, hámló foltok formájában jelentkezik a bőrön, amelyek ezüstös fényűek lehetnek, esetleg úgy tűnik, mintha az érintett terület korpás lenne. Jellemzően a stressz, fertőzések, bizonyos gyógyszerek lobbantják fel. 



Pirítós saláta

2019. január 26.

A nagy evés-ivások időszaka után jól jön néhány könnyedebb fogás, amely kíméli a gyomrot. Például ez.  

Hozzávalók:
4 db paradicsom, fél jégsaláta, 1 lilahagyma, só, oregano, bazsalikom, 2 vékony szelet kenyér, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A kenyereket beteszem pirulni a sütőbe, addig a zöldségeket megmosom, kockákva vágom. Ezután egy nagy tálba teszem őket, megszórom a fűszerekkel ízlés szerint és sóval. A pirítóst bedörzsölöm a fokhagymával, kockákra vágom és a salátához keverem.

Frissen a legjobb, de amikor a kenyér kicsit "összeszottyad", akkor is finom és tápláló!



Nem csak a gyomorégés jelezhet refluxot

2019. január 25.

A fotók illusztrációk: pixabay.com, unsplash.comA reflux népbetegség, sokan küzdenek a gyomorégés, gyomorfájás tüneteivel. A betegségnek létezik azonban egy másik formája is. Csendes reflux esetében nem jelentkeznek a jellegzetes panaszok, gombócérzés, gyakori fertőzések és kialvatlanság figyelmeztethet rá.

Köhögés és rekedtség is lehet a tünete
A reflux igen szerteágazó tüneteket okozhat. A köztudatban elterjedt gyomorégés, gyomorfájdalom, maró érzés, savas szájíz és gyakori böfögés mellett a betegség számtalan egyéb tünet formájában megnyilvánulhat, sok betegnél ezért nehezen születik meg a diagnózis – mondja dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A betegség a felsorolt típusos tünetek nélkül is fennállhat, így jellegzetesen nem emésztőszervi tünetek hátterében is meghúzódhat mint krónikus köhögés, rekedtség, torok köszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás. Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak.

Reggelente fáradtan ébred?
Egy másik érdekes összefüggés, amikor a beteg napközben erős fáradtságérzésre panaszkodik, hiába kerül ágyba este időben, napközben továbbra is egyre kialvatlanabb. Ennek oka is lehet a néma reflux, amely a betegnél egyedül éjszaka okoz tüneteket. Fekvő testhelyzetben a savas gyomortartalom könnyebben visszaáramlik, ez okozhat alvászavart. Az alvászavar megnyilvánulhat nehezebb elalvásban, éjszakai felébredésekben vagy az alvás közben fellépő légzéskimaradásban, azaz alvási apnoeban. Ugyanakkor a reflux ún. mikroébredéseket is okozhat, amikor az érintettek ténylegesen nem ébrednek fel, csak az alvásuk felületes marad, a mély alvás periódusok száma csökken, így az alvásuk nem pihentető – magyarázza dr. Sárdi Krisztina. Hiába alszanak tehát eleget, reggel és napközben fáradtságtól szenvednek.



Így készíts gyógyteát menstruációs görcsökre

2019. január 25.

Számos gyógynövénynek van görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása. A havivérzéssel járó fájdalmak enyhítésére készített gyógyteakeveréknek a kamilla a legfontosabb összetevője.  

A kamillavirág fontos összetevője a keveréknek. Latin neve, a Matricaria camomila L. az anya, ill. méh jelentésű mater szóból ered. Ez arra utal, hogy a kamillát már az ókorban is alkalmazták az alsótest fájdalmainak enyhítésére. A lassan, kortyonként fogyasztott kamillatea jótékonyan és gyorsan fejti ki görcsoldó hatását. 

Hasonló, bár kicsit gyengébb hatása van a cickafarknak, amelyet hosszabban, tartósan kell fogyasztani. 

Ha a fájdalmas menstruáció fokozottabb vérzéssel jár együtt, javasolt pásztortáskát is tenni a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó hatású citromfű föld feletti része, valamint a komló vagy macskagyökér is jó, ha belekerül a főzetbe.

Mit keverjünk össze, hogyan alkalmazzuk? 
Kamillavirág, pásztortáska, cickafark, citromfű és komló legyen az alap, egyenlő arányban. Keverjük össze ezeket. Egy púpozott evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Ilyen adagot napont háromszor fogyaszthatunk.

Kiegészítésü jó tudni, hogy a meleg csökkenti az izomgörcsöt, de fokozhatja a vérzést. A népi orvoslásban ismert a citromfűfőzettel való gőzölés is, ülőfürdőnek pedig a kamillaforrázatot ajánlják. A mozgás is segít: egy jó tempós séta többet használ, mintha ágyban fekszünk.



600 ezer embert érintenek az idült légúti betegségek

2019. január 24.

 
Mintegy 600 ezer embert érintenek Magyarországon az idült légúti betegségek, így ez népbetegségnek számít – mondta Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke a WHO dohányfüstmentes és az obstruktív légúti betegségek világnapján.

Fontos lenne, hogy minél korábban orvoshoz forduljanak azok, akik érzik magukon a tüdőbetegség tüneteit: fulladnak már kis terheléstől is, nehezen veszik a levegőt. Magyarországon évente mintegy 20 ezer ember hal meg a dohányzás miatt.  Ezek az emberek 8-10 évvel korábban halnak meg, míg mások.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...381382383...521
hírek, aktualitások

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.

Most minden érintett megoszthatja a tapasztalatait: átfogó kutatás a mellrák ellen

2024. április 08.

A magyar női lakosság körében az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés. Az idei nőnap apropóján az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy kérdőívet állított össze, aminek célja, hogy átfogó képet kapjanak a mellrákkal diagnosztizáltak betegútjáról, kezelési tapasztalatairól és életminőségéről a kezelés alatt és azután. A kérdőívre adott válaszokból szeretnék feltárni a főbb nehézségeket a betegség felismerésével elinduló folyamatban, hogy ezek alapján a döntéshozókkal közösen dolgozhassanak a rendszer jobbításán.


Hazánkban az előző évtized alatt a nők körében a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az emlőrák volt. Emellett aggasztó tény, hogy Magyarországon a rákkal összefüggő elhalálozás aránya 33%-kal meghaladta az uniós átlagot 2019-ben, ahol az emlőrák az egyik vezető, halálozásért felelős ráktípus a tüdő-, vastagbél-, és hasnyálmirigyrák mellett. 

Egy magas minőségű, országos lefedettségű betegút kialakításának elősegítése érdekében az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy átfogó kérdőívet állított össze a már emlődaganattal diagnosztizált betegek számára.

“Magyarországon évente nyolc-kilencezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. A mellrák előfordulási tendenciái az idősebb (≥50 éves) nők körében összhangban vannak a nemzetközi megfigyelésekkel, így a szűrésre jogosult 45-65 év közötti korosztálynak mindenképp javasolt 2 évente szűrésre menni. Emellett az 50 éve alatti nőknél az emlőrák előfordulása közel 30%-kal nőtt az elmúlt egy évtizedben. A betegek beszámolói szerint a fiatalabb, szűrés alatti korosztályba tartozó nőknek sokszor az első vizsgálatig körülményes eljutniuk, nehezen kapnak vizsgálati időpontot azzal a megjegyzéssel, hogy túl fiatalok a mellrákhoz. A korai felismerésnek óriási jelentősége van a betegség kezelésében. Többek között ezért is szeretnénk megérteni, mik azok a pontok a felismerés, diagnosztizálás és a kezelés során, amiken javítani lehetne.” – mondta el Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen egyesület alelnöke.

Általánosságban elmondható, hogy minél több kockázati tényezővel rendelkezik valaki és minél későbbi stádiumban kerül betegként diagnosztizálásra, annál rosszabb az életminősége, illetve túlélési esélyei. A korai, csak lokális kiterjedéssel felfedezett betegség műtéti beavatkozás után a legtöbbször megszünteti a rákos sejtek jelenlétét a szervezetben, azonban ez nem zárja ki a betegség későbbi kiújulásának kockázatát. Áttétes, másnéven metasztatikus emlőráknak nevezzük, mikor a daganat a test más részében kiújul, ami az emlőrákkal diagnosztizáltak akár kb. 20-30 %-nál előfordulhat. Bár az orvostudomány mai állása szerint az áttétes emlőrák nem gyógyítható, az utóbbi 20 évben rengeteg eredményes kutatás zajlott és zajlik napjainkban is a gyógyszeriparban, melynek eredményeképp lehetséges a hosszútávú – akár több évtizedes – túlélés is. A betegség kiújulásának kockázatát csökkentő terápiák alkalmazása a hazai kezelési gyakorlatban a betegek életminőségének megtartása mellett növelné a daganatmentes élet esélyét, lehetőséget jelentene a teljes gyógyulás valószínűségének növelésére.

Mindennél fontosabb, hogy az egészségmegőrzés területén a lehető legjobb lehetőségek álljanak rendelkezésre országos szinten a korai felismerést, diagnosztikát, gyógyszeres kezeléseket és rehabilitációt illetően. Olyan össztársadalmi együttműködésre van szükség, mely a demográfiai és gazdasági kérdéseket együtt kezeli a szociális és egyéni hatásokkal, és többszereplős párbeszédek útján komplex megoldási javaslatokat dolgoz ki a döntéshozók számára.

Békákat otthon is menthetünk!

2024. április 07.

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák problémája egy kevéssé ismert, ugyanakkor az ország és a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügy.  Figyelembe véve a hazai lakóépület-adatokat, a mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épületet, könnyen előfordulhat, hogy szárazföldi életmódot folytató békáink akár sokezres nagyságrendű állományán segíthetünk országosan alig egy-két perc alatt, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek.

Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak (még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is) ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Hogy miért baj ez? Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük. Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk peterakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is számukra.