Mit tehetünk, hogy a babavárás nyugodt lehessen?
2020. április 06.
Mik azok a dolgok, amik nyugodttá teszik a babavárást, mikre kell odafigyelni egy kismamának akkor, ha a vágya a terhesség zökkenőmentes megélése? Ezeket gyűjtötte egy csokorba a ratkotunde.hu olvasóinak dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos.
Mozgás
Időről-időre felröppennek a rémhírek, hogy a kismama a mozgással árt a babának. Sok kultúrában a kismamáknak feküdni ildomos, és kiszolgálják őket. Ez elsőre jól hangzik, egy hét után azonban elképesztően idegőrlő.
A mozgás kifejezetten kedvező a kismama és a magzat számára is, ha a megfelelőt választjuk. Hogy az melyik? Ez személyfüggő. A jóga, a futás, a séta, a torna mind tökéletesek lehetnek. Igazából a szabály inkább ez: kerüljük az olyan sportokat, melyek nagy erőfeszítést igényelnek. Azonban azt is tartsuk szem előtt, hogy más a terhelhetősége egy olyan kismamának, aki csak a terhesség miatt kezd mozogni, más egy rendszeresen mozgó nőnek, és persze más egy olyan kismamának, aki versenysporttal foglalkozik.
Étkezés
Azt már tudjuk, hiszen rengetegszer foglalkoztak vele a médiában, hogy a kettő helyett enni egyáltalán nem jó tanács. Sokkal inkább az, hogy együnk egészségesen, változatosan. Persze ki kell kerülni az olyan ételeket, melyek nem ajánlottak a várandósság ideje alatt, de a tápanyagok a legjobb segítséget jelentik a nyugodt babaváráshoz.
Vitamin
Mivel a tápanyagok jelentőségét nem lehet eltúlozni, így mindenképpen szót kell ejteni a várandósvitaminokról. Ezek a készítmények alkalmasak arra, hogy kiegészítsék a megfelelő étkezést az olyan, megnövekedett tápanyagigényű időszakokban, mint a terhesség.
Persze itt is vannak szabályok, hogy valódi segítséget kapjunk, ne csak egy tablettát, mely sokat ígér, de semmit nem ad. A vitaminkészítménynek komplexnek kell lenni. Mivel a nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok bonyolult módon hatnak egymásra, így érdemes ezeket egy előre megkomponált összetételben bevinni. Így elkerülhetőek az egymás felszívódását gátló anyagok egyidejű beviteléből adódó gondok, illetve az egymás felszívódását segítő anyagok is egyszerre jutnak a szervezetbe.
Leukémia – vajon mindig egyenlő a halálos ítélettel?
2020. április 05.
A leukémia, azaz a fehérvérűség igen veszélyes, sürgős kezelést igénylő megbetegedés, melyre olykor csupán egy rutin vérkép vizsgálat során derül fény. A kór érintheti mind a gyermekeket, mind a felnőtteket, és mindegyik korosztályra bizonyos leukémia típusok jellemzőek. Hogy milyen fajtái vannak, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.
A vér rákos megbetegedése
A leukémia a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedése. A fehérvérsejtek osztódása során DNS-mutáció miatt éretlen- normális esetben csak a csontvelőben, nyirokszervekben található-, különböző érési stádiumban levő sejtek jelennek meg a vérben. Ezek a kóros sejtek igen gyorsan szaporodnak, csakúgy, mint más rákos daganatok sejtjei.
Sokan úgy vélik, a leukémia elsősorban a gyermekeket érinti, ám felnőtteknél is ugyanúgy megjelenhet. Több típusa is ismert, attól függően, hogy a betegségnek milyen gyors a megjelenése és lefolyása, valamint, hogy a vérsejtek, nyiroksejtek mely típusát érinti. Előbbi esetben létezik heveny és krónikus lefolyású, utóbbinál pedig limfoid és mieloid fajtákat különböztetünk meg. Ezeket figyelembe véve az alábbi csoportosításba szokták a leukémiákat sorolni:
- akut limfoid leukémia (ALL)
- akut mieloid leukémia (AML)
- krónikus limfoid leukémia (CLL)
- krónikus mieloid leukémia (CML)
Limfoid leukémia
A daganat a limfociák elősejtjeiből indul ki, és hogy hogy melyik elősejtből alakul ki a kóros sejtszaporulat, a betegség lehet B-és T-sejtes limfoid leukémia. Gyors és lassú lefolyású formája is ismert, ezek szerint különböztetjük meg az akut (ALL) és a krónikus (CLL) limfoid leukémiát. Az ALL elsősorban gyermekkorban fordul elő (ritkábban időseknél is) és megfelelő terápia nélkül akár hetek alatt halálos kimenetelű lehet.
Tüneteit tekintve gyakori a nyirokcsomó megnagyobbodása, vérszegénységből adódó sápadtág, fáradtság, fogyás, étvágytalanság, gyengeség és a gyakori fertőzések. Szerencsére, ha a gyermek időben segítséget kap, úgy igen jó esélyekkel gyógyulás vár rá (idősek esetén ennek esélye csekély). Krónikus változata (CLL) a felnőtteket érinti, azon belül is inkább az idősebbeket veszélyezteti. A B-limfociták kóros elszaporodásával jár. A nyirokcsomók mellett a lép is megnagyobbodhat. Kezdetben általában semmilyen tünetet nem okoz, így sokszor rutin vérkép során figyelnek fel a túlságosan magas fehérvérsejt számra. Később izzadás, fogyás, ismeretlen eredetű láz és gyakori fertőzések hívhatják fel rá a figyelmet. Bár nem gyógyítható, de kezelhető. Lassú lefolyású, évtizedekig kordában tartható a betegség.
Goa kincse (húsos egytálétel)
2020. április 05.
Kenyérrel (tökéletes esetben indiai naan kenyérrel) vagy kenyér nélkül is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
- 500 g sertéshús, 2 cm-es kockákra vágva
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál cayenne (chili) por
- 4 zöld chili
- 1 teáskanál fekete szemesbors
- 2 1/2 cm friss gyömbér, finomra vágva
- 1 teáskanál köménymag
- 250 ml kókusz ecet
- 2 hagyma, finomra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál feni vagy brandy
Elkészítés:
Körülbelül 1 evőkanálnyi zsírt vágjunk le a húsról, és tegyük félre.
Keverjük, vagy daráljuk össze a fokhagymát, a cayenne port, a chilit, a borsot, a gyömbért és a köménymagot az ecettel. Így kapunk egy sűrű pasztát. Pácoljuk a húst ebben az ecetes, fűszeres keverékben kb. fél óráig.
A zsírt főzzük fel, és ebben süssük a hagymát aranybarnává. Adjuk hozzá a húst, a páclevet és a sót. Lassú tűzön főzzük a húst puhává. A páclé is besűrűsödik közben. A felesleges olajat csorgassuk le róla, ezután keverjük hozzá a cukrot és a fenit vagy a brandyt.
Friss chilikarikákkal díszíthetjük, naan kenyérrel tálalva isteni indiai fogás.
Mi az, ami rákot okoz? Hitek és tévhitek
2020. április 04.
A daganatok kialakulását a genetikai tényezők és bizonyos környezeti hatások – fizikai, kémiai behatások, fertőzések – együttesen határozzák meg.
Köztudott a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód hajlamosító szerepe, de ismert bizonyos anyagok (pl. kátrány) rákkeltő hatása is. A rizikó csökkenthető, de hajfestéktől vagy dezodortól nem lehet rákot kapni – hívja fel a figyelmet a tévhitekre dr. Dank Magdolna, a SE I. Sz. Belgyógyászati Klinika onkológiai osztályvezetője.
Dr. Dank Magdolna sajnálatosnak nevezte, hogy sok tévhit, sok pánikkeltő cikk jelenik meg a mellrákkal kapcsolatban. Példaként említi azokat a tévedéseket, miszerint melltartótól, hajfestéktől vagy dezodortól rákot lehet kapni. Ahogy mondja, ez utóbbin csak mosolyog az, aki tudja, hogy a nyirokkeringés az emlők felől kifelé vezet a nyirokcsomók felé, hiszen így ha a dezodorból bármilyen káros anyag fel is szívódna a szervezetben, az nem az emlők felé, hanem éppen ellenkező irányban áramolna.
A rák megelőzése érdekében a rizikófaktorokat érdemes csökkenteni, ezért dr. Dank Magdolna tanácsolja, hogy kerülni kell a túlzott mennyiségű tartósítószer fogyasztását. Az élelmiszerek esetében érdemes figyelni a gyártási idő és a lejárati idő közelségére. Hiszen ha ez a kettő nagyon távol esik egymástól, vagy például ha éjszakára kint marad egy joghurt és nem romlik meg, az gyanús. Ez a fajta fogyasztói éberség szükséges az „E betűs” összetevők esetében is, érdemes az apró betűt elolvasni. Annál jobb, minél inkább természetes az állagmegőrzéshez szükséges tartósítóanyag (C-vitamin, aszkorbinsav). Kiemeli azonban, hogy a túlzott mennyiségű C-vitamin-bevitel sem jó, mert túlterhelheti a vesét, aki erre érzékeny.
A doktornő tanácsa szerint ajánlatos kerülni a túl sok, tömény kémiai anyag alkalmazását (oldószerek, tartósítószerek, tisztítószerek stb.), mert a sok vegyszer hatása összeadódik. Tehát amikor lehetőség van rá, érdemes természetes anyagot használni (pl. zsíroldásra ecetet, citromot). Nem javasolja a 48 vagy 72 órás izzadásgátlást biztosító dezodorok állandó használatát sem. Szerinte nincs szükség ilyen hosszan elnyomni, gátolni a verejtékmirigyek működését. Lehet akár naponta többször olyan dezodort használni, ami mellett van izzadás, de szagtalanít.
Hogyan tartsuk hatékonyan kordában a cukorbetegséget időskorban is?
2020. április 04.
A cukorbetegség sajnos manapság civilizációs betegségnek számít, amelynek kialakulása összefügg a környezeti hatásokkal, stresszes, mozgásszegény élettel, helytelen táplálkozással, káros szokásokkal és genetikai tényezőkkel. A társadalom elöregedése és a korszerű terápiás lehetőségek következtében egyre több az idős cukorbeteg. Az idősebb generáció életkorából kifolyólag számos nehezítő körülmény jelentkezik a betegség kezelése során, ezért fontos, hogy az érintettek kövessék orvosuk tanácsait és pontosan betartsák az előírt terápiákat.
Jelenlegi becslések szerint 463 millió cukorbeteg él a világon, akik közül 136 millió 65 évesnél idősebb. Az időskori cukorbetegség hosszú évekig tünetmentesen lappanghat és gyakran már csak akkor diagnosztizálják, amikor előrehaladott stádiumban van és szövődmények is megjelennek.
A cukorbetegség idejében történő felismerését segítheti, ha figyelünk az általános tünetekre: fokozott szomjúságérzet, gyakori, megnövekedett mennyiségű vizelés, megnövekedett éhségérzet, fáradtság, teljesítménycsökkenés, gyakrabban előforduló fertőzések és akár látásromlás is utalhat a betegségre. Kezelését idősebb korban olyan társbetegségek nehezíthetik, mint például a kardiovaszkuláris megbetegedések vagy a vesebetegség. Ebben a korban is lehet teljes életet élni a cukorbetegséggel, de ehhez elengedhetetlen, hogy a betegek változtassanak a megszokott életmódjukon.
Táplálkozás
Időskorban lelassul az emésztés és növekszik a székrekedésre való hajlam. Az általánosan javasolt tápanyagarányok betartása mellett, ajánlott, hogy naponta szerepeljenek az étrendben zöldségek és gyümölcsök. A rostban gazdag ételek fogyasztása a szénhidrátok lassabb felszívódását eredményezi. Nem ajánlott például a szőlő, a görögdinnye a magas cukortartalmuk miatt. Ha lehet, fogyasszunk sovány húst (pl. baromfi, sertéskaraj), az elkészítés során pedig törekedjünk a kevesebb zsírfelhasználásra. A hal kitűnő alternatív fehérjeforrást jelenthet. Tejtermékek vásárlásakor is figyeljünk rá, hogy alacsonyabb zsírtartalmút válasszunk.
Továbbá ügyelni kell a vitamin- és folyadékbevitelre is. Kávét mértékkel, alkoholt pedig csak kivételes alkalommal fogyasszunk. A megfelelő étrend összeállításához érdemes orvos tanácsát is kikérni.
Húsvéti dekoráció: az egyszerűség jegyében
2020. április 03.
Minden ünnep táján egyre több a giccs és a haszontalan termék... Ezeket kerülendő inkább törekedjünk az egyszerűségre a húsvéti lakásdekor esetében is. Inkább egy-két apróbb, de ízléses darabot válasszunk a könnyed, levegős, életteli tavaszi hangulat jegyében.
Használjunk üde tavaszi színeket, a világos árnyalatú pasztelleket: lágy rózsaszínt, vidám kéket, üde zöldet és finom sárgát bátran kombinálhatjuk is, emelve ezzel az ünnep játékos, vidám, az életet ünneplő hangulatát.
Inkább válasszunk természetes anyagból készült termékeket, például fűzfa- vagy háncskosarat, natúr anyagokat, filcet, raffiát, kerüljük a műanyag vagy éppen fröccsöntött giccseket.
Az élő virág a legszebb dísz: a kis kaspókban pompázó jácintok, nárciszok, tulipánok igazi ékei az asztalnak és az ablaknak egyaránt. Egy vázában rendezzünk el barkaágakat is a hagyomány jegyében, de tehetünk melléjük más virágzó ágat vagy szálas virágokat is.
A gyerekek kedvence, a nyuszifészek mellett közkedvelt dekoráció a barkaágakból vagy más tavaszi rügyes-virágos ágakból készített kompozíció, ráaggatott dísztojásokkal, virágokkal, egyebekkel. Jópofa ötlet lehet vidám színű filcből apró zsákocskákat varrni egyszerű pelenkaöltéssel, amibe kerülhet 1-1 szem bonbon, édesség – nemcsak a kisebbek örömére.
Gyermekes otthonokban nagyon örülnek egy nyuszis tojáskosárnak is, hiszen a bájos plüssállat az év további részében is szeretgethető.
Egy nemes anyagból készült vastag szalaggal átkötött kosár a húsvéti tojásoknak egyszerűen elkészíthető, annál kifinomultabb dekoráció a lakás bármely pontján.
Ha gyönyörűen díszített, míves tojásokat festünk vagy vásárolunk, akkor bőven elég egy visszafogott, fekete kerámia vagy egy háncskosár, amiben méltó helyet kaphatnak.
Asztmások ne hagyják abba a gyógyszerszedést!
2020. április 03.
A jelenlegi járványhelyzet nem indokolja, hogy az asztmás betegek felfüggesszék vagy csökkentsék a kezelőorvos által korábban felírt gyógyszeradagot. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa fontosabb most még inkább a megfelelő gyógyszeres kezelés.
Ezért hagyják el sokan a kezelést
Az asztma gyógyszerek a légutak gyulladását tudják megszüntetni. Jól beállított kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni. Ehhez azonban a gyógyszereket az előírt dózisban kell alkalmazni.
„A szteroid-fóbia létező jelenség, a betegek többsége tart a készítmények esetleges mellékhatásaitól. Ezek egyike, hogy a szteroidok szedése gyengítheti az immunrendszer működését. Erős immunrendszerre pedig szükségünk van, most különösen, a vírus leküzdéséhez. A betegek figyelmét ezért mindig fel kell hívni arra, hogy az asztma ellen használt inhalációs szteroidok helyileg hatnak, adagjuk a töredéke az injekcióban, vagy tablettában kapott, szteroidoknak, ezért nincsenek is olyan mellékhatásaik, mint a szájon át szedett szteroid készítményeknek. Az asztma kezelését tehát semmiképp nem szabad abbahagyni vagy a gyógyszereket csökkenteni, a járvány idején különösen nem!”
Az asztma is növeli a rizikót?
A krónikus légúti betegek esetében fokozott óvatosság indokolt. Az asztma a légutak krónikus gyulladását, hörgőszűkületet okoz. Az érintettek számára egy enyhébb tüdőgyulladás is komolyabb következményekkel járhat. A koronavírus fertőzés megelőzésének érdekében ezért nagyon fontos minden, a szakmai szervezetek által javasolt óvintézkedést betartani: rendszeres és alapos kézmosás, kerülni kell a tömeget és az arcunkat se érintsük meg lehetőség szerint. Emellett az is nagyon fontos, hogy a légutak gyulladását kontrolláljuk.
„Az asztma krónikus gyulladásban tartja a légúti nyálkahártyát. A koronavírus tüdőgyulladást okoz. Ha a nem megfelelően kezelt asztmás beteg megfertőződik, akkor a fennálló gyulladáshoz adódik a vírus okozta gyulladás, ami így jelentősen rontja a beteg esélyeit.”
Böjti tippek a szervezet nagytakarításához
2020. április 02.
Böjti időszak van, neki is lehet állni a szervezet kipucolásának. Ami télen bespájzolódott, és felesleges, ki vele!
A böjt jó alkalmat ad a testnek a tavaszi nagytakarításra. Minden háziasszony ismeri, milyen jó érzés túlesni rajta! A szervezet ugyanilyen hálás a kis koplalásért!
Mit tehet az elszánt böjtölni vágyó?
A kúra három fontos eleme: az emésztőrendszer tehermentesítése, fokozott folyadékbevitel, méregtelenítő hatású gyógynövények.
Az emésztőrendszert a belek kiürítésével lehet tehermentesíteni, pl. kitűnő koktél erre a célra 2 evőkanál lenmag 2 dl vízben. Ezután jöhet is másnap az „eredmény”, és a böjt kezdete.
Gyógyszer-szedők orvos tanácsa nélkül komoly diétába ne kezdjenek, de egészségesek is kérjék ki szakember tanácsát, mielőtt nagy fába vágják fejszéjüket.
Általános szabály, hogy a sok folyadékot kell fogyasztani, hiszen azzal távoznak a méreganyagok. A frissen, otthon csavart/préselt zöldséglevek különösen hasznosak: pl. répa, cékla, zeller, és burgonya leve és ezek keveréke. Teaként patikában kapható különféle méregtelenítő és tisztító gyógynövényteák ajánlatosak. A csalán pl. tisztítja a vért, rengeteg vasat tartalmaz.
Fontos továbbá a nyers gyümölcsök fogyasztása, az alma savtartalma például a bél kéményseprője. A koplalás és hagyományos étrend között jó átmenetet jelent a teljes kiőrlésű kenyér, a gabonapelyhek, a cukros édességeket pedig jobb kerülni, vagy mézesre, barna cukrosra cserélni.
Megfejtették, hogy miért olyan büdös a durián
2020. április 02.
A gyümölcsben lévő ritka aminosav, az etionin okozza az ázsiaiak körében közkedvelt durián igen büdös szagát – derítették ki a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói.
A duriánt egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják. A gyümölcs húsának igen magas a tápértéke, puha, krémes az állaga és íze kellemesen édes. Nemcsak népszerűségéről, hanem jellegzetes, romlott húsra, rothadó hagymára emlékeztető szagáról is híres, ezért számos ázsiai országban táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban, és a repülőgépekről is kitiltották.
A müncheni egyetem Leibniz Élelmiszerbiológiai Intézetének tudósai egy korábbi kutatásukban már kimutatták, hogy a gyümölcs igen kellemetlen szaga az etántiol vegyület és származékaiból ered, de nem tudták, hogy miként termeli azt a növény.
Nadine Fischer és Martin Steinhaus legújabb kutatásukban először mutatták ki, hogy az etionin aminosav az előfutára ennek a nagyon kellemetlen szagú vegyületnek. “Amikor a gyümölcs érik, egy növényspecifikus enzim kibocsátja a szagot etioninból. Megfigyeltük, hogy a gyümölcs érésekor nemcsak húsának etionin koncentrációja nő meg, de ugyanekkor nő az etántiol mennyisége is. Ez utóbbi ad magyarázatot arra, hogy az érett duriánnak miért olyan büdös szaga” – idézte az egyetem közleménye Nadine Fischert.
“Nem csak az erős kellemetlen szaga miatt érdekes pontosan tudni, hogy mennyi etionint tartalmaz a gyümölcs. Állatkísérletekben és sejtkultúrák tanulmányozásából az is kiderült, hogy ez az aminosav nem ártalmatlan. Májkárosodásben és májrákban szenvednek azok a patkányok, amelyeknek a szervezetébe nagy mennyiségű aminosav került be táplálékuk által ” – tette hozzá Martin Steinhaus.
Egy évvel korábban kezdődik a lányok serdülése
2020. április 01.
Majdnem egy évvel korábban kezdődik a lányok serdülése, mint 40 évvel ezelőtt egy új dán kutatás szerint.
A koppenhágai Rigshospitalet kórház kutatói azt találták, hogy a mell mirigyszöveteinek kialakulása évtizedenként mintegy három hónappal kezdődik korábban az 1970-es évek óta.
A pubertás a lányoknál általában 9-13, a fiúknál 9-14 éves korban kezdődik, egy sor nemzetközi tanulmány szerint azonban a serdülés átlagéletkora csökkenőben van – számolt be róla a The Guardian online kiadása.
A szakértők szerint a lányok serdülése kezdetének legjobb jele a mell mirigyszövetének növekedése, nem az első menstruáció, és nem azért, mert ennek idejét gyakran visszaemlékezés alapján állapítják meg, hanem azért, mert a pubertás más változásaihoz képest később jelentkezik.
Az első menstruáció időpontja a 20. század elején tolódott korábbra, több kutatás szerint azóta nem változott sokat.
A JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati lap friss számában közölt tanulmányukban Alexander Busch és kollégái 38 kutatást elemeztek, melyek 2019 közepe előtt születtek és a mellszövet növekedésének indulásáról tartalmaztak adatokat. Megállapították, hogy 1977 és 2013 között évtizedenként három hónappal tolódott korábbra a lányok pubertásának kezdete.
Megállapították, hogy a mellnövekedés kezdete nemcsak évtizedenként, de világrészenként is eltért: Európában – országonként különbözően – 9,8-10,8, Afrikában 10,1-13,2, az Egyesült Államokban 8,8 és 10,3 év közé esett.
Ugyan az egyre koraibb serdülés okait nem elemezték, úgy vélik, a magasabb testtömegindex összefügg a mellszövet növekedésének korábbi kezdetével. Arra is felhívták a figyelmet, hogy sok tanulmány szerint a környezetben előforduló vegyi anyagok is befolyásolhatják a hormonok irányította a folyamatot.