Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

20 tipp, ha unja a gyerek a szünidőt - nem csak gyerekeknek!

2018. augusztus 01.

A gyerekek alig várják már a nyári szünetet, mégis előfordul, hogy azt mondják "unatkozom". A nagy szabadságukban is jól jön egy kis szülői segítség, hogy lehetőleg ne a képernyők előtt kössenek ki hosszú órákra.  

Ha tehetjük, mindenképpen csatlakozzunk hozzájuk és töltsünk velük hasznos, értékes időt. Némelyik elfoglaltsághoz mindenképpen ajánlott a szülői felügyelet!

A következő ötletekkel kreativitásra is bíztathatjuk őket. A számozás nem sorrendiséget jelöl. Ami a gyereknek is tetszik, ami meglódítja a fantáziáját, máris alkalmazható. A lista az általános iskolai korosztályra lett szabva, de nagyobbak is élvezhetik.

Az is lehet, hogy felnőttként is kedvet kapunk, hogy szabadságunk alatt végigjátsszuk a lenti listát - akkor is, ha esetleg még nincs is saját gyermekünk.

Jó mulatást!



Gyümölcsfogyasztási kisokos cukorbetegeknek

2018. július 31.

A nyári szezonban az egyik legjobb, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal nagyobb választékban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre. A nagy kánikulában az ember ki is van éhezve ezen lédús ételekre, így nem is csoda, hogy a melegebb hónapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Azonban ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartania néhány fontos szabályt, ha gond nélkül szeretné élvezni a nyár ízeit! A témával kapcsolatban felmerülő kérdéskeben Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igazítja el olvasóinkat.

Kerti vetemények és cukorbetegség

Azok, akik kénytelenek együtt élni a cukorbetegség valamelyik típusával, pontosan tudják azt, hogy nem mindegy, mikor, mennyi szénhidrátot is juttatnak be a szervezetükbe. A szénhidrátok szervezetünk egyik legfontosabb energiaszolgáltatói, ám mivel az emésztés során minden szénhidrátot egyszerű cukorrá bomlik le, egyáltalán nem mindegy, mennyit is fogyaszt belőlük a cukorbeteg!

Fontos tudni, hogy a gyümölcsök, de bizonyos szénhidrát-tartalom felett zöldségek esetén is számolni kell szénhidrát-tartalommal, ráadásul előbbiek a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjához tartoznak. Ez azt jelenti, hogy bár nagy a csábítás, mégsem lehet ezeket a nyári, lédús finomságokat egyszerre nagy mennyiségben fogyasztani, sőt, arra is figyelni kell, mikor falatozunk belőlük!

A cukorbetegek számára is mérvadó az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már közel három évtizede közzétett ajánlása, amely napi ötadagnyi, összesen mintegy 40 dekányi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség és gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, az elhízás kockázata. A tudományos társaságok ajánlásai azóta is ezt, vagy ennél egy kissé nagyobb napi mennyiséget javasolnak fogyasztani. Cukorbetegeknek azonban ezt a mennyiséget úgy el kell osztani, hogy arányaiban több legyen a zöldség, mint a gyümölcs, illetve ne egyszerre fogyassza el az ajánlott mennyiséget, hanem széthúzva azt az étkezések között (a reggeli, kora délelőtti órákban és késő este lehetőleg kerülje a gyümölcsöket).



Hogyan tedd jobbá a világot?

2018. július 31.

Mindannyian egy jobb világban szeretnénk élni. Arra vágyunk, hogy a világ szebb, örömtelibb, szerethetőbb hely legyen. Azt reméljük, hogy mások majd azzá teszik a számunkra: a szüleink, a barátaink, a szerelmünk. Arra ritkán gondolunk, hogy mi is tehetünk azért, hogy a világ ilyenné váljon. Sőt, valójában mi tehetünk érte igazán!  

Légy hiteles! Add önmagad!

Fontos, hogy kifejezzük az érzéseinket. A pozitív jellegűeket éppúgy, mint a negativakat.

Gyakran előfordul, hogy nem mondjuk ki, milyen jó számunkra valami, mennyire jól esik kapni, átélni, vagy megosztani valamit. Pedig fontos, hogy ezeket időről-időre kifejezésre juttassuk. Számít, mert így tudatosabban élhetjük meg mindazt a jót, ami körbevesz bennünket, másrészről fontos visszajelzés lehet ez annak számára, akinek éppen köszönhető.
Ugyanilyen fontos, hogy merjünk hangot adni a negatív érzéseinknek. Jogunk van az érzéseinkhez, ahhoz, hogy kommunikáljuk, éppen milyen érzelmi állapotban vagyunk. A másik fél számára is meghatározó, hogy tudja-e mi zajlik bennünk. Máskülönben nem tud érdemben reagálni, vagy lépéseket tenni az adott konfliktus feloldására.



Ördögi körben, túlsúlyosan

2018. július 30.

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki túl sok kalóriát visz be és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni. Hogy hogyan függ össze a túlsúly, a vérnyomás, a vérzsírszint és a cukorbetegség? Az úgynevezett metabolikus szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta ad tájékoztatást.

Miért veszélyes az "alma"?

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire olyan feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét.

A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk ún. alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit laikusok akár sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig egyenesen arányos az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással jár együtt. A hasi predominanciájú súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír eltérések, cukorbetegség - mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok - legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke (agyi érelzáródás, agyvérzés). Ugyanakkor sokszor állhatnak rejtetten  érszűkület vagy  korai potenciazavar megjelenése mögött is.



Fülfájás búvárkodástól

2018. július 30.

A gyerekek imádnak víz alá merülni, hát még búvárkodni – a fokozott víznyomás, a hideg víz azonban bizonyos esetekben problémákat is okozhat…

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá, és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után. Olvasóinkat Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gégeközpont fül-orr-gégész és allergológus szakorvosa tájékoztatja  a probléma okairól, megelőzési lehetőségeiről és kezelésről kérdeztük.

Ne hagyja figyelmen kívül!
Minél mélyebbre merülünk a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyát – magyarázza  Azért, hogy a dobhártya két oldalán a nyomás egyenlő legyen, a fülkürt, a dobüreget az orrüreg hátsó részével összekötő csatorna felel. A fülkürt megnyitásával a dobhártya két oldalán lévő nyomás kiegyenlítődik. Probléma akkor adódik, ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni. Ilyenkor a nyomás a külső oldalon egyre nő, és ha a búvár figyelmen kívül hagyja az ezt jelző, egyre erősödő fülfájást, tovább folytatja a merülést, akkor a dobüreg bevérezhet, a dobhártya átszakadhat, a belsőfül is sérülhet. A hideg tengervíz a fülbe jut, a búvárnál szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a szárazföldre érkezve úgy érezheti, hogy hallása csökkent, folyadék csorog a füléből.

Mi okozza a fülfájást?
Barotrauma, vagyis a nyomás kiegyenlítődésének súlyos zavara gyakrabban fordul elő akkor, ha a fülkürt szellőzése egyébként sem megfelelő. Például allergiásoknál tartós nyálkahártya duzzanat esetén, felsőlégúti hurut kapcsán, ha az arcnak ezt a részét valamilyen korábbi trauma érte, de növeli az esélyét az orrmelléküregekben fennálló heveny vagy idült gyulladás , az orrmandula túltengése, az orr-garat területén kialakult daganatok és a dohányzás okozta nyálkahártya irritáció is.
Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

Az esetek többségében az egyre fokozódó fájdalom miatt a búvárkodás félbemarad, így a dobhártya átszakadása nem következik be. Ilyen esetekben a tünetek rendszerint maguktól elmúlnak a partra érés után, rövid időn belül. Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, egyéb panasz – hányinger, hányás, szédülés – is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás. Semmiképp se merüljünk újra víz alá, amíg a tüneteink nem szűnnek.



Mákszemből görögdinnye – hogyan fejlődik a magzat?

2018. július 29.

A legintenzívebb változások az első trimeszterben történnek, a tizedik hétre már a kicsi szinte összes szerve kifejlődik…

Hogyan lesz a mákszemnyi embrióból mindössze kilenc hónap alatt kisbaba? A várandósság alatt a babád hihetetlen fejlődésen és növekedésen megy keresztül. Tudtad, hogy a terhesség első heteiben még csak a megtermékenyülés zajlik, a hatodik héten viszont már a szíve is megdobban?

A várandósság negyven hetes időszakát az utolsó menstruációtól számítjuk, az első hetekben pedig tulajdonképpen még csak a terhességre való felkészülés és a petesejt megtermékenyülése történik.

A legintenzívebb változások mégis az első trimeszterben történnek, hiszen a tizedik hétre már a kicsi szinte összes szerve kifejlődik. Nem véletlen, hogy ebben a mozgalmas időszakban tapasztaljuk a kellemetlen tünetek többségét és a kismamákra jellemző fáradtságot.

A negyedik hétre befejeződik a beágyazódás folyamata, ekkorra eldől, hogy egyetlen mákszem nagyságú embriót, vagy esetleg ikreket rejt a pocakunk. Az ötödik héttől már hüvelyi ultrahangon keresztül is láthatóvá válik a lencse méretű embrió. Kialakul a pici gerince, agya, csontozata, a hatodik héten pedig már a szíve is dobogni kezd. Az embrionális szakasz végén megvan az összes belső szerve, a szemei, felső ajkai és orrhegye is. Az ekkor babszem méretű pici – bár még nem érezhető – mocorog is.

A kilencedik héttől egy vérvétellel járó genetikai vizsgálattal  már az is kideríthető, kislányt vagy kisfiút hordunk a szívünk alatt – jóval azelőtt, hogy a kötelező ultrahangvizsgálat biztos eredményt adna a pici neméről. Azonban, a magyar genetikai törvényvényeknek megfelelően erről csak a 12. héttől tájékoztathatja orvosa a kismamát. Ezzel a kockázatmentes genetikai szűrővizsgálattal a leggyakoribb genetikai rendellenességek is kiszűrhetők.



Lekváros papucs

2018. július 29.

Legutóbb gyereknap alkalmából készítettük ezt a végtelenül egyszerű, mégis nagyon finom süteményt. Egyszerűen ez a család kedvence, a gyerekek imádják! Most csak úgy készítsük el, hogy mosolygósabb legyen a szombat!  

Nálunk ez az egyik nagy kedvenc, amit a gyerekek, mind unokaöcsém, mind Jutka barátnőm kislánya, Rebeka imád, no meg persze mi is szeretünk, így megosztom veletek. Ez egy végetelenül egyszerű sütemény, bármikor pillanatok alatt elkészíthető, és biztos siker. Soha nem tudunk eleget sütni belőle. A receptet Jutkának és anyukájának, Magdinak ajánlom, mert mindig kérik, hisz Rebeka imádja és tojásmentes. Ja azt majd elfelejtettem, hogy ha a tejfölt lecseréljük vegán joghurtra, akkor is teljesen jó.

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):
  • 400 g liszt
  • 250 g margarin
  • csipet só
  • 2 púpos evőkanál tejföl (illetve szója vagy csonthéjas joghurt)
  • keményebb, sűrűbb lekvár amit egy kevés fahéjjal kikeversz


A nyári bőrkiütéseket nem csak a meleg okozhatja

2018. július 28.

A bőrön időnként megjelenő kiütéseknek számtalan oka lehet, nem véletlen, hogy ez a leggyakoribb panasz, amivel bőrgyógyászhoz fordulunk. Ha a bőrtünetek oka nem nyilvánvaló, komplex szakorvosi vizsgálat segíthet a pontos diagnózisban.

Nyáron a klór miatt is sokan szenvednek

Víz hatására kialakuló allergia esetén nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről – ún. irritatív ekcémáról – van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa. A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat formájában.

Tusfürdők, krémek és fűszerek

Akár elfogyasztva, akár a bőrrel érintkezve bizonyos gyógy- és fűszernövények allergiás tüneteket is okozhatnak. Elfogyasztva leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, bors és fűszerpaprika okoz gyomor-és bélrendszeri tüneteket, de bőrkiütés is jelentkezhet az arra érzékenyeknél. A kozmetikumokban illatanyagként alkalmazott gyógy- és fűszernövények csalánkiütést, ekcémát is előidézhetnek.



Foglalkoznunk kell a férfimeddőséggel is!

2018. július 28.

Talán ön sem gondolta volna, de a férfiak körében ugyanolyan arányú a meddőséggel kapcsolatos problémák előfordulása, mint a nők esetében.

A bevett gyakorlat szerint ha nem jön a baba, akkor a nőnek kell orvoshoz mennie. Ugye ismerősen hangzik? Ebből a szemszögből mintha csak a nőn múlna, hogy sikeres lesz-e a megtermékenyítés. Pedig a gyermekáldás elmaradásánál a férfiak egészsége és szokásai is erősen  latba esnek, vagyis ezekkel is mindenképpen foglalkozni kell .

Mindkét fél kivizsgálása fontos!

Ma a meddőség sajnos a világon minden negyedik párt érinti – tájékoztat Ratkó Tünde szülésznő. Ez hazánkban sincsen másképpen, azonban egy igen nagy tévhit makacsul tartja magát, főleg a férfiak körében. Ez pedig nem más, mint hogy a meddőség a nők betegsége. Ez a vélekedés azonban nem felel meg a valóságnak:  felmérések szerint a meddőség oka 40%-ban a nőknél, 40%-ban a férfiaknál keresendő, és 20%-ban egyéb tényezőkre vezethető vissza. Az erősebbik nem azonban ezt a problémát csak igen ritkán hajlandó elismerni vagy komolyan venni. Fontos azonban kiemelni, hogy a meddőségi kivizsgálás mindkét nemet érinti, vagyis egyaránt időt kell szánni a férfiak és a nők kivizsgálására is.

A férfimeddőség lehetséges okai

Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is erősen befolyásoló tényezők lehetnek az esetleges betegségek, a fel nem térképezett genetikai tényezők a meddőség jelenlétében. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a baba nem fogan meg egy év próbálkozás után sem, akkor a férfi kivizsgálását sem lehet elhanyagolni.Mi több, sokszor érdemes azonnal elkezdeni, párhuzamosan a hölgyek vizsgálatával.



5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt

2018. július 27.

Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.  

Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!

A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...419420421...523
hírek, aktualitások

Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

2024. április 16.



A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 

7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

2024. április 16.



A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Számoljunk le a magas vérnyomásra vonatkozó tévhitekkel!


A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem kell komolyan venni
Fontos tudni róla, hogy a magas vérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli, így például a szívinfarktusét, a stroke-ét, a vesebetegségét, a szívelégtelenségét, a látásvesztését, a merevedési zavarét, a perifériás szívbetegségét. A magas vérnyomás ugyanis számos módon rombol. Például a megnövekedett artériás nyomás egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron tehát károsítja a szívet. A magas vérnyomás ugyanilyen mechanizmusok által károsítja a többi szervet is. 
A magas vérnyomás öröklődik a családomban, nem tehetek semmit
A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, ugyanakkor azoknak sem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint a szívbarát étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges BMI, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Azt is erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód redukálni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen
Le kell szögezni, hogy a magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek. Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket. 
Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne
A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, kizárólag vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. (Ezért is terjedt el a csendes gyilkos megnevezés.) A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!
Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt
A WHO ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. A rossz hír viszont, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Azzal a tévhittel is érdemes leszámolni, hogy a tengeri só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. 
Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni
– Tudni kell, hogy a magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de komplex szemlélettel jól kezelhető. A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 
A magas vérnyomás a férfiak betegsége
Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...