Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Okostelefon okosan!

2020. március 21.

Az okostelefon mindennapi életünk része, olyannyira, hogy tartós használata az egészségi állapotunkra is rányomhatja a bélyegét. Sok helytálló és téves információ kering ebben a vonatkozásban a felhasználók között. Melyik igaz és melyik nem?

Fotó: pixabay.comAki elalvás előtt okostelefonozik, nehezebben alszik el?

Igen
Naponta több órát töltünk el fényt kibocsátó készülékek, köztük az okostelefonok nézésével. Nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is „fertőzöttek” ebből a szempontból.

Mindez az alvásminőségre is rányomhatja a bélyegét, különösen akkor, ha este, a tervezett elalvás előtt olvas vagy játszik valaki az okostelefonján. Az okostelefon nézése közben a szembe jutó fény intenzitása akár tízszer nagyobb lehet, mint az a fényintenzitás, amely egy hagyományos könyv olvasólámpa melletti olvasása során jut a szembe. Ez a nagy fényintenzitás – amely a „világos van, nem kell aludni” jelzést küldi az agynak – gátlólag hat az elalvást elősegítő melatonin hormon elválasztására. Melatonin hiányában pedig nincs alvás. Azaz okostelefonozás után egy jó darabig nem jön álom a szemre… 

Értelemszerű, hogy a fényt emittáló eszközöket nézegetők a következő nap reggelén álmosabban ébrednek, mint akik hagyományos megvilágítás mellett olvastak, noha ugyanannyi időt voltak az ágyban – vagy álomba merülve, vagy arra várva. Mindez nem játék! Az alváshiány számos betegség előfordulási gyakoriságát növeli. Az alváshiányos gyerekek és felnőttek gyakrabban lesznek cukorbetegek, a túl rövid alvásidő növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját, csökkenti a koncentrációs képességet, rontja a tanulási képességeket, és folytatható a felsorolás.

Ront a helyzeten, hogy az elektronikai eszközök által kibocsátott látható fény hullámhossza a rövidebb hullámhossztartományba (kb. 400-500 nm) esik, és ez a rövid hullámhosszúságú látható (kékes) fény képes a legnagyobb mértékű eltolódást és zavart okozni a biológiai órában, ugyanis ez képes a legjelentősebben gátolni az elalvást segítő hormonnak, a melatoninnak az elválasztását. Másként fogalmazva, ez a kékes fény képes a legnagyobb mértékben felborítani a belső órát, megzavarva az alvás-ébrenlét ciklusokat. A kék fény negatív hatásainak ismeretében az elektronikai eszközök, így az okostelefonok gyártói ma már tudatosan törekszenek a kibocsátott kékes színű fény intenzitásának a csökkentésére. Érdemes emellett azokat az applikációkat alkalmazni, amelyek képesek a kijelző színhőmérsékletét változtatni, és a kékes fény kibocsátását blokkolni.



Mosson kezet, védekezzen a kórokozók ellen!

2020. március 20.

Fontos a helyes kézmosás, hiszen a leghatékonyabb védekezés a legkülönbözőbb kórokozók ellen, és ez az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének.

Fotó: pixabay.comAzt gondolhatnánk, hogy a kézmosás (evés előtt, vécéhasználat után, fertőzésveszélyes tárgyak érintése után stb.) magától értetődő rutincselekvés. Felmérések szerint azonban ez nincs így: tízből hat ember nem mos kezet például hazaérkezés után. Márpedig érdemes végiggondolni, hogy a napi tevékenység során hányféle olyan tárgyat, felületet érintünk meg, a kilincstől kezdve a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, a pénzdarabokon, a közösen használt munkaeszközök billentyűin át a vécéfogantyúkig, amelyeken a legkülönbözőbb kórokozók telepedhetnek meg. A szennyezett kézről a kórokozók a szem, az orr, a száj vagy az intim szervek nyálkahártyáira kerülhetnek, vagy az apró sérüléseken keresztül, a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és fertőzést, gyulladást okozhatnak.

Különösen fontos a gyengébb immunrendszerű gyermekek, idősek és a betegek védelmére figyelni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai érzékeltetik a kézhigiéné fontosságát: a WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni. A kórokozók elleni védelem legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja a kézmosás, az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzéseken át a gyomorhurutokig, számos fertőző betegségtől megóvhat.

Pusztán az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne elkerülni.

Mikor mossunk kezet?

  • Minden olyan helyzetben ajánlatos kezet mosni, amikor fertőzésveszélyes tárgyakkal kerülhettünk kapcsolatba: például tömegközlekedési eszközök igénybevétele után a munkahelyre vagy a lakásba belépve, és nemcsak látható szennyeződés esetén. 
  • A vécézés utáni kézmosás az alapvető testi higiénéhez tartozik, de jó tudni, hogy vécéhasználat előtt is legalább ennyire fontos lenne, hiszen legintimebb testrészeinket nem tanácsos szennyezett kézzel megérinteni. 
  • Az étkezések előtti kézmosásnak is természetesnek kellene lennie, hiszen a kórokozók a szennyezett kézről az étellel az emésztőrendszerünkbe kerülhetnek. 
  • Ha látogatóba megyünk, ott is első utunk vezessen a fürdőszobába, csakúgy, mint otthon, különösen akkor, ha csecsemő vagy kismama, netán beteg van a családban, hiszen a még kialakulatlan, gyenge vagy a leromlott immunvédelmű emberek fokozottan ki vannak téve a kórokozók támadásának.


A csíra életerő

2020. március 20.

A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarországra. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek és sörnek is nagy keletje volt az év minden szakaszában.  

A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor idején. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek - a tájanként változó nevű csiripszlit, csíramálét, szaladost avagy köttést a csírázott, kiszárított és megőrölt mag lisztjéből vízzel készítették - és sörnek (régiesen: szaladser) is nagy keletje volt az év minden szakaszában.

A kicsírázott mag rendkívül tápláló élelem. Előállítása egyszerű, 4-5 nap alatt elkészül, az év bármely szakaszában hozzáférhető, a csíráztatáshoz nem kell föld se és a kicsírázott magból a szervezet által könnyen feldolgozható, vitaminokban, ásványi sókban és fehérjékben gazdag ételek készíthetők.

Élő élelmiszer
A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúra jelleggel - rendkívül fontos, különösen a téli időszakban, amikor kevés a friss vitaminban gazdag zöldségféle. A mag csírázásakor az előzetes beáztatás hatására a benne található enzimek aktiválódnak, segítségükkel az összetett szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok nagyrészt zsírsavakra bomlanak. Az ásványi anyagok a szervezet által jobban hasznosíthat, nagyrészt vízben oldható ásványi sókká alakulnak. A csírákban a többszörösen telítetlen zsírsavak is megtalálhatók, ezeket nevezik nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavaknak.

Miután a legtöbb helyen gyakorlatilag lehetetlen biotermeléssel nőtt friss élelmiszerhez jutni, ez az egyszerű út az egészséges táplálkozáshoz igazán megérdemli, hogy megismerkedjünk vele. Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz táplálkozás, a betegségek óriási mennyiséget fogyasztanak, így idővel az egyensúly megbomlik, a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek.

A csíra ételek készítésekor figyelembe kell venni, hogy melegítés hatására minden hasznos enzimet elpusztul, ezért ajánlott ezen ételeket nyersen fogyasztani. A sokáig tartó enzimhiány miatt a szervezet tartalékai annyira elapadhatnak, hogy korai öregedés léphet fel, ezt azonban megelőzhetjük: szervezetünk felerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek rendszeres bevitelével és pótlásával. A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi, benzokinon és hidrokinon az aszkorbinsavval nagyon nagy hatással tudnak lenni a gyenge szervezetre, segítik a megerősödését. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal.

A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket. Ma amit enni tudunk, nagyon egyszerű. Nyers ételt enni abban a formában, ahogy a természetben található.



Az enzimháztartás csodája: csíráztatás otthon

2020. március 19.

A csírák éltető erejének ismerete egyidős az emberiséggel. Áldásos hatásuk a szervezetre ősidők óta ismert, a régi civilizációk is nagy becsben tartották. A csírák fogyasztása az egészséges táplálkozás alapja. Fel kell újra fedeznünk a zöld étrendet, meg kell ismernünk a természet e csodálatos ajándékát, hiszen őserőt hordoznak! Drága bolti csírák helyett csíráztass otthon!  

A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúraként is – nagyon fontos, mert egészségünk múlhat rajta, hogy az enzim háztartásunk megfelelő-e.

A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, igen dúsak ásványokban, vitaminokban, enzimekben.

Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz szokások, táplálkozás, a civilizációs betegségek, óriási mennyiséget fogyasztanak, ezért idővel ez igencsak megkopik és a szervezet egyre jobban ki van téve a betegségeknek, korai öregedésnek.

Az egészséges táplálkozáshoz tartozik a zöld étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása. 

A csírák kiváló forrásai az A, B-komplex, C, D, E, G, H, K, U vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennük a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes formában vannak jelen, amit a  szervezet, a legkönnyebben használ fel. Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek.

A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul, a fehérjék aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C-vitamin tartalmuk 27-szeres, karotin tartalom 2 órai csírázás után kb. 200%-kal, B-vitamin tartalmuk 50%-kal, E-vitamin tart. 120%-kal nőhet. A csírák  25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak és azonnal energiával látnak el, nem kíván a szervezet emésztőpihenést, vitalizál és 100%-ban megemészti és felhasználja a testünk.

Ezek különösen a télvégi tavaszi hónapokban igen fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából, ilyenkor ajánlott, ha lehetséges a magokat házilag csíráztatni, mert ezek egészségesek, ízletesek, ugyanakkor vitaminokban gazdag táplálékot szolgáltatnak, nem utolsó szempont, hogy nagy élvezet a saját bio termést betakarítani.



Gyakran ismételt kérdések a házi karanténnal kapcsolatban

2020. március 19.

A szabály az, hogy bármely tünetmentes személy, aki az új koronavírust tekintve valószínűsített vagy megerősített beteggel a tünetek fennállása idején, valamint a tünetek kialakulását megelőző két napban szoros kapcsolatban volt, karanténba (hivatalosan: járványügyi megfigyelésre) kerül. Azok is, akik COVID-19 fertőzött beteggel alkalomszerű kapcsolatba kerültek. Mit jelent ez a gyakorlatban?  

Mi is pontosan a járványügyi megfigyelés?

Azon tünetmentes személyeket szeparálja és korlátozza mozgásukat, akiknél felmerül a fertőzés lehetősége – a megfigyelés célja a fenti fertőzés továbbadásának megelőzése mellett, hogy kiderüljön, történt-e valós fertőződés, a megfigyelt beteggé válik-e. (Az elkülönítés ettől abban különbözik, hogy ott már a fertőző betegségben szenvedő betegeket különítik el az egészségesektől.)

A COVID-19 vírus esetében a járványügyi megfigyelés történhet a kijelölt egészségügyi intézményben, vagy az érintett személy otthonában (házi karantén). Kérdések főleg az utóbbival kapcsolatban merülnek fel, hiszen ez esetben sok múlik a fegyelmezettségen, miközben úgymond magunkra vagyunk utalva.

Fogadhat-e látogatót a járványügyi megfigyelés alá vont személy?

Nem.

Elhagyhatja-e a számára kijelölt helyet a járványügyi megfigyelés alá vont személy?

Nem.

Köteles vagyok magamat alávetni a járványügyi megfigyelésnek?

Igen, akinél a járványügyi megfigyelést a területileg illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya elrendelte, a járványügyi megfigyelésnek köteles magát alávetni.

Mennyi ideig tart járványügyi megfigyelés?

A COVID-19 vírus lappangási ideje 2-12 nap, elővigyázatosságból a járványügyi megfigyelés 14 napig (2 hétig) tart. Amennyiben ezen időszak alatt a koronavírus fertőzés tünetei jelentkeznek, a járványügyi megfigyelést elkülönítés válthatja fel.



Koronavírus: hogyan védhetem meg a gyermekem?

2020. március 18.

Az eddigi adatok alapján a koronavírus fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben rendszerint gyorsan terjednek a fertőzések. Dr. Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

Fotó: gettyimages.comIdősek és krónikus betegek fokozott veszélyben

A koronavírus terjedésével az adatok szinte napról napra változnak. A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt fertőzések halálozási aránya 2,3%. A 9 év alattiak körében egyáltalán nem fordult elő haláleset a koronavírus fertőzés következtében. A 80 év feletti korosztály esetében azonban magas a halálozási arány: 14,8%. Emellett a krónikus betegséggel – szív- és érrendszeri betegség, diabétesz, krónikus légúti betegség és magasvérnyomás betegség – élők esetében is fokozott a kockázat.  

A gyerekek, ha meg is fertőződnek, enyhébb tünetekkel átvészelik a betegséget

A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1%-a érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1% a 10 és 19 év közötti korosztályt. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, s ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 

A magzat nem fertőződik meg

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az 1 perces Apgar-értékeik 8-9/10, az 5 perces 9-10/10. Az újszülötteknél elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.



Nincs itt a világvége

2020. március 18.

Bár az ellendrukkerek, az alvajárók, az álhírek igyekeznek fenntartani a félelmünket, ma már ez sem működik. A félelem ugyanis a fejekben születik, kinek-kinek a saját elméjében, és csak mi magunk tudunk változtatni a helyzeten. Ez az egyik, de nem az egyetlen fontos tanítása a Földön kialakult helyzetnek.  

A világvége abban az értelemben persze éppen zajlik, hogy vége az egymás elleni gyűlölködésnek, a politikai és vallási szélsőségeknek, az anyagi javak habzsolásának, az Anyaföld javaival való visszaélésnek. Jó, hogy vége van. Mindannyian érezzük, hogy az eddig élt világ tarthatatlan. Mindenki úgy reagál erre a folyamatra, ahogy arra képes. Vannak, akik magukba szállnak, belső munkát végeznek, és vannak, akik kivetítik a félelmeiket, hárítanak, igyekeznek külső körülményekre, emberekre, helyzetekre tolni a felelősséget. Erre sajnos nincsen mód. A változást ugyanis csak belül kezdhetjük meg, a kedvünkért sem a másik ember, sem a helyzet, sem a rendszer nem változik meg. Mindannyiunké a felelősség, mindenkié 100%, egy fikarcnyival sem kevesebb.

A megváltás nem egy szérumban van. Nem egy új találmányban, nem egy új felfedezésben. A felfedezés régi. Csak nem veszünk róla tudomást. Most a félelmek szembesítenek vele, mert ez a legérzékenyebb pontja az egész emberiségnek.

Micsoda lehetőség az újjászületésre! Az otthon maradással kapjuk a segítséget a belső munkához. Lehet halkabbra fogni a hangunkat, visszanyelni a szükségtelen ítéleteinket, lehet meditálni vagy imádkozni, lehet több időt fordítani a szeretteinkre, a személyes találkozás helyett kihasználni a kínálkozó számos más lehetőséget. Lehet észszerűbben élni, az anyagi világot a maga helyére tenni, a munka helyett küldetést találni, és tenni, tenni, tenni a jót.

Elcsendesedik a világ. Ez önmagában áldás. Ha kimész az utcára, mintha vasárnap lenne. Abból is a békés, böjti, visszafogott fajta. Mintha az egész falu a templomban lenne…

Most aztán tényleg van miért hálát adni! Lehetne sötét, fagyos tél – de nekünk itt most megadatik, hogy éppen tavasz van, a madarak énekére ébredhetünk, csodálhatjuk a nyiladozó természetet, gyönyörködhetünk a fák bomló virágaiban, a színes tavaszi kertek pompájában. Ráadás a napsütés, ami önmagában is fertőtlenít, az enyhe szél, ami tisztítja a levegőt. Hagyjuk a háborgást, a negatív és lázító véleményeket, megjegyzéseket másra!



Félni vagy megijedni? Védekezni!

2020. március 17.

Az összefoglaló igyekszik válaszokat adni a 2019-es esztendő végén Kínában megjelent új koronavírussal és a továbbra is szigorodó intézkedéseket igénylő járvánnyal kapcsolatban feltett kérdésekre.

Fotó: gettyimages.comA 2019 decembere óta megbetegedéseket okozó és járványt kiváltó 2019-es új koronavírust az angol „2019 Novel Coronavirus” elnevezés alapján 2019-nCoV-nek rövidítik. Az új típusú tüdőgyulladást okozó vírusbetegség pedig COVID-19 névre keresztelték. A vírus egy újonnan felbukkant zoonózis, amelyről beigazolódott, hogy képes emberről emberre terjedni. 2019 decemberében regisztrálták az első, addig ismeretlen kórokozóra visszavezethető eseteket. Valószínűleg egy újonnan létrejött genetikai állománnyal rendelkező kórokozóról van szó, amely nagy genetikai hasonlóságot mutat más, korábban már járványokat okozó koronavírusokkal.

A koronavírus-járvány terjedése miatt 2020. január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet. A járvány megfékezése komoly kihívást jelent globalizált világunk számára. A nemzetközi migráció útján a betegség 2020. március 4-én hivatalosan is elérte hazánkat.

Hogyan terjed a koronavírus?

A koronavírus az influenzavírushoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, vagyis a fertőzés elkerülése érdekében a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen. Mint minden cseppfertőzéssel terjedő kórokozó, az új koronavírus-fertőzés is bekövetkezhet a kórokozóval érintkező tárgyak, eszközök útján is. Egyelőre nem írtak le olyan esetet, amikor interkontinentális csomagküldés útján, Kínán kívül fertőződött volna meg valaki.

Hogyan lehet védekezni ellene?

A szükséges alapvető higiéné megtartásán túl további preventív eszközök, úgymint
• szájmaszk,
• kézfertőtlenítő folyadékok, gélek alkalmazásával, valamint
• a zsúfolt közösségi terek kerülésével, és
• a járványügyi hatóság rendelkezéseinek betartásával tovább csökkenthető a fertőződés veszélye.

Szájmaszk

Az FFP2 vagy az FFP3 képes a vírusrészecskék kiszűrésére is. Betegellátást végző egészségügyi szakemberek számára az ilyen típusú maszkok megfelelő alkalmazása biztosít védelmet.

Felületek és tárgyak fertőtlenítésére – az általános mosószeres-meleg vizes lemosáson túl – a 0,1%-os nátrium-hipoklorit-oldat, illetve 70%-os alkohol javasolt.



A Magyar Orvosi Kamara javaslata a koronavírus megfékezésére

2020. március 17.

Fotó: gettyimages.com

A betegség terjedésének globális változását figyelemmel kísérve, és a rendelkezésre álló tudományos adatokat elemezve ugyanakkor úgy látjuk, hogy további intézkedések halaszthatatlan bevezetése is szükséges, mint ahogy az a járvánnyal sikeresen megküzdő országokban történt és amire egészségügyi rendszere kimerülésével több európai országok is kényszerült. 

Az ismert adatok alapján, a kínai Vuhanban a járvány felismerését követően mintegy három héttel, január 23-án, a város lezárásával párhuzamosan bevezetett hasonló intézkedések eredménye mára már jól látható. A járvány lecsengeni látszik. Kína többi tartományában és más ázsiai országokban (pl. Taiwanon, Hongkongban és Szingapúrban) a fertőzés elszabadulását sikerült megakadályozni.

A sikeres fellépéshez elengedhetetlenek voltak azok az intézkedések, amelyek a lakosság egymás közötti érintkezését radikálisan csökkentették (un. social distancing). A világ sok fejlett országában, ahol ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, a járvány terjedése egyre gyorsul és a betegek száma mostanra túllépte a napi 10 000 új esetet, amit a halálozások számának hasonlóan gyors növekedése is követ.

Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet.



Böjtös étkek, pénztárcabarát receptek

2020. március 16.

Már javában benne járunk a húsvét előtti nagyböjtben, és a tavasz megérkeztével is időszerű egy kis tisztulás, méregtelenítés. Ha szívesen elhagynád a húst, és valami kevésbé megterhelőre vágysz, készíts otthon friss tavaszi vega pástétomot hüvelyesekből. Friss házi kenyérrel az igazi!  

Alap kenyérrecept két kenyérhez:

Hozzávalók:

  • 2,5 liter liszt (fele sima fehér liszt, a másik lehet valami jobb fajta is) - ajánlott rozs vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
  • 1 liter folyadék (pl. jó, ha fele víz, fele tej. Rozshoz jól passzol a tej helyett a kefir, de használhatsz gyümölcslevet, vagy sört is.) - Én ezt kissé megaludt házi tejjel oldottam meg. Adott volt éppen több, mint 1 liter (Ezért jó a házi tej, az se baj, ha megsavanyodik, megalszik, mert még használható több célra!)
  • egy csomag élesztő (friss vagy por)
  • 1 evőkanál méz, édesítő - pl. sztívia, vagy cukor (nádcukor, barnacukor) - nekem a méz bejött
  • 2 evőkanál só
  • tetszőleges: néhány evőkanál olaj, hogy jobb legyen a tészta - ajánlom az olíva vagy a hidegen sajtolt napraforgó olajat, esetleg más jó minőségű olajat (Az olíva 200 C°-on sem károsodik!), de lehet ez sima napraforgó olaj vagy vaj is, ha nincs más éppen
  • tetszőleges: magok, pl, szezám, napraforgó, lenmag, mák, tökmag vagy aki szereti köményt is tehet bele, esetleg olívabogyót vagy mást, amit szeretsz
  • tetszőleges: fűszerek
  • tetszőleges: tojás, víz vagy tej a kenyér tetejére

Elkészítés:

Oldd fel az élesztőt a folyadékban (nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg)! Add hozzá a száraz összetevőkhöz! Gyúrd 10 percen keresztül (fontos!)
Takard be műanyaggal, s hagyd pihenni egy órán keresztül, míg duplájára nem nő. Ha van kifejezetten kelesztő tálad, az a legjobb, de nem feltétel. Ha hideg a szoba, tedd a tálat meleg fürdőbe! - Tényleg megnő :))

Belisztezett deszkán formálj belőle két cipót. Egy nagyobb tepsit vagy két kisebbet szórj ki liszttel. Vagdosd be a cipók tetejét késsel, kenőtollal kend rá a tejet vagy tojást vagy vizet és akár szórhatsz még rá magokat.

Hagyd pihenni műanyag, vagy konyharuha alatt 20-30 percig, s hevítsd elő a tűzhelyet! (Ha a tűzhely főlé rakod a tepsibe, akkor ott nagyon megnő :))) - nekem ezalatt a fél óra alatt is még megduplázódott a kenyerek mérete.)

Süsd 200°C-on a sütő legalsó polcán 40-50 percig. Akkor van kész, ha beleszúrsz egy tűt (kést), s az szárazon, nem ragacsosan jön ki belőle.

Egészséges és finom kennivalók a kenyérre - főként hüvelyesekből

Míg a kenyér kisül, a krém is elkészül. Nagyobb, légkeveréses sütőben akár egyszerre padlizsánt, cukkinit is süthetsz krémhez, de valamihez sütni se kell.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...420421422...644
hírek, aktualitások

A horkolás és az alvási apnoé kezelése

2025. december 16.

A horkolás és az alvási apnoé kivizsgálásban szerepe van a fül-orr-gégésznek és a szomnológusnak is.

A fül-orr-gégész azt vizsgálja, van-e valamilyen anatómiai rendellenesség a háttérben, például orrpolipok, orrsövényferdülés, orrkagyló túltengés, megnagyobbodott garat-, vagy orrmandula, megnagyobbodott nyelvgyök, vagy laza gégefedő és hogy szükség van-e annak műtéti megoldására. A szomnológus pedig éjszakai alvásvizsgálat segítségével tudja felállítani a diagnózist, meghatározni a légzészavar súlyosságát és ennek alapján terápiát javasolni.

Bizonyos esetekben szükség lehet életmódváltásra is: az elhízás csökkentése, a dohányzással való felhagyás és az alkoholfogyasztás minimalizálása mind hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz – ismerteti dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ – Prima Medica főorvosa, fej-nyak sebész. – Ha nem ilyen ok áll a háttérben, gyógyszeres kezelés és számos segédeszköz is elérhető a horkolás megszüntetéséhez, például szájbetétek, orrszárny tágító tapasz. Súlyos esetben alkalmazható pozitív nyomású légsínterápia is, közismert nevén CPAP, amikor a belélegzett levegő nyomásával tartható nyitva a garat. Tehát a kiváltó ok ismeretében számos lehetőség elérhető a horkolás és az alvási apnoé megszüntetéséhez, amivel az egészségi kockázatok is jelentősen csökkennek, és az életminőség is határozottan javul – az érintettnél és a horkolásnak kitett családtagoknál is.

Az asztrológia múltja

2025. december 15.

Az emberiség történetét – így vagy úgy – végigkíséri ez a misztikus tudomány, bár ennek tudományos jellegéről mindig is viták folytak.

Az asztrológia eredetét nem ismerjük, de tudjuk, hogy Babilóniából kiindulva már profi módon készítettek horoszkópokat kaldeusok, arabok, kínaiak – igaz, hogy csak az uralkodóknak. Napkeleten ma is látható néhány, ásatáskor előkerült palota kövezete, ami az ott élő magas rangú úr horoszkópját ábrázolja – mozaikkőből kirakva. A csillagismereteket később átvették a görögök (Arisztotelész 39 könyvet írt), majd tőlük a rómaiak.

Mátyás király korának természettudománya Arisztotelész tanaira épült, és talán meglepő, de elsősorban a csillagok egészségre vonatkozó hatásait vizsgálták. Jól tudták, mit jelentenek a bolygók és a jegyek, és milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Regiomontanus 1473-ban kalendáriumot készített, hogy mikor alkalmas érvágást és purgálást végeznie a felcsereknek, mert az ilyen beavatkozás nem volt mindig ajánlatos. Figyelték a Hold állását, a jegyeket és a bolygókat, amelyek uralkodnak az emberi természet, a testrészek és a belső szervek fölött. lássunk hát egy kis ízelítőt a reneszánsz asztrológiájából, a Mátyás király Emlékkönyvből idézve, melyet születésének ötszázadik évfordulójára adtak ki.

„A sápadt Szaturnusz hideg és száraz természetű. A Szaturnusz órájában született gyermek hideg, száraz, melankóliára hajlamos. Szaturnusz irányítja az emberben a lép működését. Szaturnusz órájában nem szabad gyógyítani, eret vágni, köpölyözni, purgálni. Aki Szaturnusz órájában megbetegszik, sokáig lesz beteg – ma azt mondjuk, hogy krónikus…
A derült fényű Jupiter meleg és nedves természetű. Az ő órájában született gyermek szangvinikus és bölcs lesz. Az emberben a máj felett uralkodik. A bölcsek és a békés földművelők csillaga.
A vörös színű Mars meleg és száraz természetű. A gyermeket kolerikussá és meleggé teszi. A vérontás csillaga. Szintén a máj felett uralkodik. Hozzá tartoznak a katonák, orvosok, szakácsok, továbbá akik fémmel és tűzzel bánnak: kovácsok, lakatosok, ötvösök.
A Nap meleg és száraz. Az ő órájában született gyermek heves és száraz, kolerikus természetű lesz. A szív és a gyomor egy része fölött uralkodik. A Vénus hideg és nedves természetű. Az ő idejében született gyermek parázna lesz. Az emberben a vese felett uralkodik. Aki az ő órájában megbetegszik, azt a szerelem gyötri.
A Mercur hideg és nedves természetű. Az ő idejében született gyermek mértékletes, józan életű lesz. A Mercur órájában jó gyógykezelni a beteget, de fürdetni, köpölyözni, eret vágni rajta nem szabad. Alája tartoznak a tudósok, művészek, asztrológusok.
A Hold hideg és nedves természetű. Az ő idejében született gyermek flegmatikus lesz, rossz nedvekben és nyálban bővelkedik. Az ember fejére van hatással. Alája tartoznak az éjjeli foglalkozást űzők, színészek, kocsmárosok.”

Mit érdemes tudni a köhögésről?

2025. december 15.

Az ingerköhögés (száraz, improduktív) és a hurutos köhögés (produktív, váladéktermeléssel járó) egymástól eltérő kezelést igényel, amire a gyógyszerész ad tanácsot.

Köhögéshez (akut bronchitis) többnyire a légutak vírusfertőzés okozta akut gyulladásai vezetnek. A betegség szinte mindig az orr-garat tájék gyulladásával együtt jelenik meg. Kezdetben rendszerint száraz ingerköhögés jelentkezik, ami két-három napig tart, majd hurutos köhögéssé alakul. A köhögés „le is húzódhat”, mellcsonti fájdalmat okozhat – ami egyben a légcső gyulladását is jelzi. Vírusfertőzésre utal, ha a váladék átlátszó és tiszta. A sárgás vagy zöldes váladék oka bakteriális felülfertőződés lehet. A köhögés terápiájában hatékony lehet az inhalálás, ami főként növényi illóolajokkal történik, de az orvos más hatóanyag alkalmazását is rendelheti inhalációs módszerrel.

Az inhalálás helyes módja


Az inhalálás már nem azt jelenti, mint a korábban bevett módszer – azaz kendővel letakart fejjel a forró víz fölé hajolás. Ez a módszer ugyanis ingerli a szem nyálkahártyáját, így az inhalálás túl korai megszakításához vezet.
Olyan inhalátorok használata javasolt, amelyek az orrot és a szájat összeszorító (hámhoz hasonló) szerkezettel rendelkeznek.
A tüdő eléréséhez hatékonyabb a szipka alkalmazása. Forró vízbe cseppentett illóolajjal történő inhaláláshoz nyálkaoldó és hörgőgörcsoldó hatás is társul, emiatt az inhalálás hatékonyabb, mint a mellkasi bedörzsölő alkalmazása.
A legfontosabb, hogy elég hosszú ideig tartson az inhalálás (legalább 15 percig), valamint, hogy azt napi több alkalommal célszerű megismételni.