Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az injekciós ráncfeltöltés veszélyei

2019. június 04.

A ránceltüntetés praktikái a női magazinok mindegyikének témát kínálnak. Nem véletlenül,- a bőr korral járó ráncosodása sokak számára zavaró. A probléma megoldására lehet próbálkozni hialuronsavas krémekkel vagy gélekkel, lehet kérni „Botox” kezelést, illetve injekciós ráncfeltöltést. Ez utóbbi egy esztétikai sebészeti beavatkozás, ami nem más, mint „töltőanyagoknak” a bőrbe való befecskendezése.

Fotó: 123.rf.comA ráncok injekciós feltöltéssel való megszüntetése azonban nem egy mellékhatások nélküli eljárás. Azoknak, akik az életkor apró jeleit ilyen módon szeretnék láthatatlanná tenni, nem árt, ha tudják, hogy mire vállalkoznak.

Az injekciós ráncfeltöltés potenciális veszélyeire az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA, is felhívja a figyelmet.

Egy rossz mozdulat komoly bajokat szülhet

A ráncok alatti bőrterület feltöltésére alkalmazott anyagok akkor jelentenek veszélyt, ha azok a vérerekbe jutnak,- ami egy félreszúrás eredményeként megtörténhet. Ez ugyan meglehetősen ritkán történik meg, azonban egy rossz helyre szúrt feltöltő anyagos injekció után súlyos következményekkel lehet számolni.

A vérerekbe jutott töltőanyag, idegen szóval filler, egyrészt az alkalmazás helyén, azaz az arcban futó erekben okozhat eltömődést. Másrészt, a filler-szemcse a vérárammal tovasodródva a szervezet távoli helyeire is eljuthat, és az ottani ereket eltömve az adott régió véráramlásának a romlásához vagy megszűnéséhez, majd az érintett régió elhalásához vezethet.

A következmény, attól függően, hogy melyik ér érintett, az adott bőrterület elfehéredése, látászavar, stroke vagy szövetelhalás is lehet.



8 jel, amelyre érdemes odafigyelni!

2019. június 04.

Magyarországon immár huszonhatodik éve tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. A Magyar Rákellenes Liga ez évben a cselekvésre, az öngondoskodás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Az egészségéért ugyanis mindenki maga tehet a legtöbbet. Az idei kampány is e szlogen jegyében valósul meg: „Te ki vagy és mit teszel a rák ellen?” témában.

Fotó: 123rf.comKiemelkedő probléma hazánkban az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséért. A daganatos megbetegedések egyharmada pedig megelőzhető lenne, legtöbbet pedig mi magunk tehetünk saját egészségünkért.

Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér és húsfogyasztás, valamint a megrendítően alacsony gyümölcs – és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához. Az Eurostat adatai alapján 2017-ben Magyarország sereghajtó volt az Európai Unió zöldségfogyasztása tekintetében. A gyümölcsfogyasztás ugyan valamennyivel magasabb volt hazánkban, de így is csak három országot előztünk meg az Eurostat 2017-es adatai alapján.

Tovább rontja egészségünket, hogy az adatok szerint rengeteg káros anyaggal terheljük a szervezetünket. Az Eurostat felmérése szerint Magyarországon 2017-ben a 15 évnél idősebb lakosság 27%-a dohányzott, ezzel hazánk a 28 vizsgált ország középmezőnyében szerepel, itthon a 16. legmagasabb a dohányzás.

Az alkoholfogyasztás tekintetében valamivel jobb a helyzet, a 2017-es adatok szerint a vizsgált 29 európai országból Magyarország a 8. helyen áll, eszerint az emberek 16,3%-a fogyaszt heti rendszerességgel alkoholt.



Anyagcserét élénkítő, zsírégető program – a könnyebb fogyásért

2019. június 03.

Fotó: 123rf.com

Egy grammot nem fogytunk annak ellenére, hogy úgy gondoltuk, mindent megtettünk a helyes táplálkozás érdekében? Fáradtak vagyunk, pedig eleget alszunk – viszont nem sportolunk? Talán lelassult az anyagcserénk, ami közvetlen kapcsolatban áll a hízással.  Tekintsük át a lassulás okait, és hogy mit tehetünk az anyagcsere gyorsítása érdekében.

Légzés, emésztés, állandó testhőmérséklet, mozgás, keringés, gondolkodás…. Az anyagcsere az életfunkciók fenntartásához nélkülözhetetlen folyamatok összessége. Ennek érdekében a szervezetünkbe bekerülő vagy raktározódó anyagokat átalakítja energiává. Azaz a kalória átalakul energiává, hogy működtesse az agyat, az izmokat, a különböző szerveket…

Az anyagcsere lassul az életkor előrehaladtával, az izomtömeg csökkenésével, vagy pl. egy alacsony kalóriatartalmú diéta, vagy proteinben túl szegény étrend követésekor. De okozhatja a nem megfelelő életvitel (stressz, alváshiány, mozgáshiány), vagy a bél-mikrobióta (a bélben élő mikroflóra) károsodása is.

Ha felborul a bélflóra egyensúlya, szervezetünk többet raktároz, és kevesebb kalóriát éget el, és így szükségképpen hízunk. Létrejön egy ördögi kör, mivel az anyagcsere lelassulása energiahiányt von maga után, és fáradékonyság lép fel, ami miatt nincs kedvünk mozogni. Ezen változtatnunk kell!



Milyen méregtelenítést válasszunk?

2019. június 03.

Ilyenkor, tavasz idején jól tesszük, ha megfogadjuk a tanácsot: a téli hónapokba belefáradt szervezetünket célszerű alávetnünk egy jó alapos méregtelenítésnek.

Fotó: 123rf.comHiszen az év leghidegebb évszakában testünk valószínűleg úgy “bepiszkolódott”, azaz telítődött salakanyagokkal, mint egy öreg kazán, amelyet felújítás nélkül nehéz ismét beindítani… Vállalkozzunk hát minél előbb egy jól megválasztott tisztítókúrára!

Tavasszal gyakori vendég a hirtelen meghűlés, a hörghurut, az étvágytalanság, a bélhurut; fokozódik a fáradtság, az ingerlékenység. Ezek a tünetek felfoghatók úgy is, hogy szervezetünk természetes módon próbál megszabadulni a méreganyagoktól, érzékeli a toxikus lerakódás következményeit. Miért ne segítenénk elő annak megtisztulását mi magunk is egy “testre szabott” kúrával?

Legyengült immunrendszer

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy immunrendszerünk is valószínűleg legyengült a téli hónapokban. Így nagy szükségünk van megcsappant vitamin- és ásványi anyag készletünk pótlására, hiszen szervezetünk tartalékai kimerültek. Emiatt tavasszal helyre kell állítani a téli “megrázkódtatások” miatt megbillent egyensúlyt, és orvosolni az ebből fakadó testi-lelki bajokat. A toxikus anyagok eltávolítása mellett fontos még a szervezet savtalanítása, a máj tisztítása is.

Vannak egyéni megoldások is: egyesek rendszeresen éhgyomorra isznak egy kevés citromlevet, hogy májukat rendbe hozzák, mások egy pohár citromos és juharszirupos vízre esküsznek. Nincsenek kizárólagos receptek, mert a szervezet “megtisztításának” különféle módszerei egyénre szabottak.



Top élelmiszerek: „Jó” növényi olajok, magvak

2019. június 02.

Szempont: kellemes ízhatás, hasznos zsírsavösszetétel

Ne tiltsuk ki az étrendünkből a zsírokat! Legalábbisne mindegyiket…. Kerüljük pl. a majonézt és más koktélmártásokat, de részesítsük előnyben a házi készítésű salátaönteteket, miközben használjunk fel ómega-3 zsírsavban gazdag olajokat (repce-, dió-, olívaolaj…).

Ezek ugyanis részt vesznek a zsírok raktározódása elleni harcban. Mondjunk igent még néhány egyéb olajra is, melyek lehetnek: len-, chia vagy kendermag-, mandula-, dió-, pisztáciaolaj… Bővelkednek növényi proteinekben és rostokban, a „jó zsírok” kiváló forrásai.

A GYAKORLATBAN
Korlátozzuk 2-3 leveseskanálnyi mennyiségre a napi olaj – fogyasztást az ételkészítéskor, ízesítéskor, és 1 leveseskanálnyira, ha olajos magvakról van szó.



Megtévesztőek lehetnek a “mentes” élelmiszerek

2019. június 02.

Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, “mentes” élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek – mondta Miháldy Kinga dietetikus. 

Nagyon fontos, hogy csak az válasszon mentes termékeket, akinek diétára van szüksége, hiszen táplálkozásélettani szempontból kiemelten fontos, hogy a szervezetnek megadjunk minden makro- és mikrotápanyagot.

A megfelelő étrend kialakításához nagy segítséget nyújt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) 2016 őszén kidolgozott táplálkozási ajánlása, az Okostányér.

A gyermekek fejlődése és iskolai teljesítménye szempontjából nem mindegy, hogy a szülők milyen étrendet választanak, és sajnos a családok számos alkalommal a “mentes”, kalóriamentesebb étrendet követik, amely nem szolgálja a gyermekek fejlődését – értékelte Miháldy Kinga. (MTI)



Szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait

2019. június 01.

Fotó: 123rf.com

Vénába ültetett kicsin, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait, többek között a hajhullást és a hányingert. Az eddig állatokon tesztelt eszköz klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok – írta a BBC hírportálja.

A szivacsdarabka kivonja a vérből a daganat elpusztítására bejuttatott gyógyszer maradványait, miután az kifejtette hatását a tumoron – írták a tudósok az ACS Central Science című szaklap aktuális számában.

A csőszerű eszközt 3D nyomtatással állítják elő, tehát testre szabottan lehet a páciensek számára gyártani. Hálószerű belsejét speciális anyag borítja, amely kivonja a gyógyszert, miközben átfolyik rajta a vér.

Sertéseken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a doxorubicin nevű kemoterápiás szer mintegy 64 százalékát sikerült kivonni vele a véráramból. Úgy tűnt, hogy a gyógyszer tartósan az eszközön belül is marad: eltávolítása után laboratóriumban egy hónapig folyamatosan öblítették, mégsem sikerült eltávolítani belőle a szert. Ez azt jelenti, hogy amikor a szivacsot kiveszik, nem szivárog belőle gyógyszer a szervezetbe – mondták a Kaliforniai Egyetem tudósai.

Az első eredmények ígéretesek, az eszköz más kemoterápiás szerek kiszűrésére is alkalmas lesz, ha a speciális fedőréteget megfelelően készítik el – mondta Nitash Balsara, az egyetem egyik tudósa, aki a kutatásban részt vett. “Úgy érezzük, a gyógyszer felének kivonása jelentősen csökkenti a fájdalmas mellékhatásokat. A klinikai kísérletek, ha minden jól megy, pár éven belül elkezdődhetnek” – tette hozzá.



Változókori bőrproblémák

2019. június 01.

A fotó illusztráció: pixabay.com

50 év felett minden korábbinál többet tanácsos foglalkozni a bőrünkkel, ha szeretnénk enyhíteni a változókorral járó bőrproblémákon. Fordítsunk több időt a napi bőrápolásra, hiszen a hormonális változások a bőrünk állapotát kedvezőtlenül befolyásolják. Tegyünk érte, hogy azok minél kevésbé éreztessék hatásukat!

A változókor (menopauza) idején, a leggyakrabban 48 és 55 év között, ha szép bőrt szeretnénk, módosítanunk kell napi szépségápolási rutinunkat. Bőrünk védelme érdekében helyes kozmetikai megoldásokat, kis figyelemmel és időráfordítással, nem nehéz találnunk.

A klimax során a női hormonok (ösztrogén, progeszteron) termelődésének csökkenése miatt beálló hormonhiány számos kedvezőtlen következménnyel jár bőrünk állapotára nézve. Így többek közt a bőrsejtek megújulása lelassul, a bőrfelület egyenetlen lesz, az elhalt hámsejtek vastagodást okoznak rajta. A bőr vérkeringési zavarai is fellépnek, illetve a vízhiányosság miatt a bőr elveszti fényét, szárazzá válik, ami kivörösödést és irritációt okozhat.

További kedvezőtlen hatás, hogy a bőrünk szerkezetéért felelős hialuronsav, kollagén és elasztin termelődése is csökken, melynek következtében a bőr állapota fokozatosan romlik. Az eredmény: a megvékonyodó bőr veszít feszességéből, megereszkedik. Mindezek ellenére ezek a bőröregedést sajnálatos módon elősegítő folyamatok egy bizonyos pontig megállíthatók – a bőr romló állapotán gondos ápolással lehet javítani.



Törődöm a lábfejemmel...

2019. május 31.

Az egész testsúly rajta nyugszik, előre hajt, amikor járunk, futunk, ugrunk, netán táncolunk…  Amellett a lábfejnek minden felülethez alkalmazkodnia kell. A talajjal való érintkezéskor pedig az ütődést a talp enyhíti. Érdemes hát törődni a lábfejünkkel: megfelelően ápolni, tornáztatni, hogy izmos, rugalmas legyen. Íme 4 jó tanács hozzá.

Fotó: 123rf.comA rugalmasság megtartása

– Mozgatás, tornáztatás:Minden este, mezítláb görgessünk egy teniszlabdát előre-hátra és oldalt a talp egész felületén. Először lágyan, majd erősebben rányomva a talpat.

– Nyújtás, hajlítás:Hajlítsuk a lábujjainkat, a kezünkkel segítve, lehetőleg mindennapos „edzésként” Először a nagyujjat hajlítsuk a külső oldal felé is, majd a középső három ujjat előre-hátra, végül a kisujjat, mely szintén hajlítható a külső oldalra. Minden ujjnál ismételjük 5-ször a hajlítást, 10-10 másodpercig.

Izmosítás, erősítés: A lehető leggyakrabban szakítsunk időt az alábbi, néhány izmosító gyakorlatra, természetesen mezítláb végezve.

– Álló helyzetben tegyük át a testsúlyt a jobb lábra. Emeljük fel, és fogjuk meg a bal térdet, miközben tartsuk az egyensúlyunkat 30-60 másodpercig. Ismételjük a gyakorlatot 2-szer, mindkét oldalon. Ha szükséges, fal mellett időnként megtámaszkodva is végezhetjük a gyakorlatot.

– Szintén álló helyzetben, maximálisan nyissuk szét, egymás után, a lábujjakat. Majd emeljük fel a nagylábujjat, míg a többi ujj a talajon marad. Ezután tartsuk a talajon a nagylábujjat, és emeljük fel a többi ujjat egyszerre, amennyire tudjuk. Ismételjük 10-szer az egyes fázisokat, 5-10 másodpercig tartva az adott pozíciót.

– Térdelő helyzetben (ha szükséges, puha párnát használva), csípőre tett kézzel, támaszkodjunk a fordított lábujjakra, és üljünk rá a sarkunkra Eközben végezzünk kilégzést, majd emelkedjünk fel. Ismételjük 5-ször a gyakorlatot. Ezután maradjunk a sarkunkon ülve 30-60 másodpercig.



A szívritmuszavar és a szénhidráttartalmú étrend

2019. május 31.

A szénhidrátok megvonása árthat a szívnek, az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők, vagyis a kevés gabonát, gyümölcsöt és keményítőben gazdag zöldségeket fogyasztók esetében jelentősen nő a pitvarfibrilláció (AFib), a leggyakoribb szívritmuszavar kockázata – állapították meg kínai kutatók.

Fotó: 123rf.comAz Amerikai Kardiológusok Társaságának éves tudományos ülésén bemutatott tanulmányukban a szakemberek csaknem 14 ezer ember több mint két évtizedet felölelő egészségi adatait elemezték, ez az első és legnagyobb léptékű tanulmány, amely a szénhidrátfogyasztás és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot mérte fel.

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. Ez olyan szívritmuszavar, amikor a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzálást lehet érezni. A betegségben szenvedők esetében ötszörösére nő a stroke kockázata és szívelégtelenség is kialakulhat.

A szénhidrát megvonása népszerű súlycsökkentő módszerré vált az elmúlt években. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, köztük a ketogén, vagy az Atkins-diéta a fehérje fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, korlátozva a cukor, a gabonák, gyümölcsök és keményítőben gazdag zöldségek – köztük a burgonya – fogyasztását.

A szénhidrátmegvonás hosszú távú hatása még ellentmondásos, különösen ami a szív-és érrendszeri betegségeket illeti. A szívritmusra gyakorolt lehetséges hatásáról tanulmányunk azt jelzi, hogy ezt a népszerű súlycsökkentő módszert óvatosan szabad ajánlani” – idézte a Science Daily tudományos hírportál Csuang Hsziao-tungot, a kínai Szun Jat-szen Egyetem kórházának kardiológusát, a tanulmány vezető szerzőjét.    

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták összefüggenek a pitvarfibrilláció növekvő kockázatával, függetlenül attól, hogy milyen fehérjét vagy zsírt fogyasztanak a szénhidrátok kiváltására” – magyarázta.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...433434435...599
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.