Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógyszer vagy kábítószer? Mire jó a kenderolaj?

2019. október 04.

Minden kornak megvan a maga csodanövénye. Ami az 1990-es években az aloé volt, az ma a kender: gyakorlatilag nincs olyan betegség, amire a kétes ajánlások alapján ne lenne jó, és akik nem ismerik, vagy alábecsülik a lehetséges kockázatokat, azok teljesen biztonságosnak gondolják.

Fotó: 123rf.comA kender hasznos ipari gyógynövény: megfelelően előállított, állandó összetételű készítményei egyes országokban gyógyszerként engedélyezve vannak forgalomban.

A kender valószínűleg soha nem lesz a klasszikus értelemben vett gyógynövény, és ennek csak egyik oka, hogy termős virágzatát, a kannabiszt elterjedten használják kábítószerként. A hallucinogén hatást a tetrahidro-kannabinol (THC) nevű vegyület alakítja ki, de ez csak az egyik a kender hatóanyagai közül. Újabban intenzíven kutatott vegyület a kannabidiol (CBD), amelynek hallucinogén hatása nincs, számos egyéb központi idegrendszeri hatása viszont van.

A kannabigerol (CBG) hatásait, amely sok kendermintában jelentős mennyiségben van jelen, alig ismerjük – és ugyanez a helyzet azzal a több mint 100 kannabinoiddal (kenderhatóanyaggal), amelyet eddig kimutattak a növényből. Ezek szerkezetileg rokon vegyületek, hatásaik részben hasonlók, de esetenként nagyon eltérők lehetnek. Ha részleteiben sikerül megismerni egy vegyület hatásait, akkor az tiszta formában, gyógyszerként forgalomba kerülhet – amint az a THC esetén meg is történt.

A kender kémiailag igen változékony növény: számtalan változatában a fent említett soktucatnyi vegyület aránya igen eltérő lehet, ami a hatásban is megnyilvánul. Éppen ezért a pontos összetétel ismerete nélkül nem mondható meg, hogy egy adott kenderminta pontosan milyen hatással rendelkezik. A gyógyszerként forgalomba hozott készítmények esetén pontosan ismert az összetétel, mivel ezek ellenőrzött körülmények között termesztett növények tisztított kivonatait tartalmazzák.



Mi lesz a depressziós anyák gyermekeivel?

2019. október 04.

Amikor a félelem megöli az anyai ösztönt, ami ki kellene, hogy fejlődjön az anyában... Aggódom az ilyen anyák gyermekeiért, mert az anya aurája nem öleli magába be a gyermeket. Így a gyermek nincs védve.  

Kép: Tyrone Lambert / PixabayA szülés utáni depresszió igen sok nő életét keseríti meg. Amíg a babát hordja az anya, benne van az Istenanya testében és energiájában, segíti hordani a terhességet. Ahogy a szülés lezajlik, elhagyja a testet.

Mintha ezt megérezné az anya teste, amely szült, mert elveszített egy erőt, egy biztonságérzetet és kicsúszik a középpontból. Eltolódik magában ott belül vagy jobbra, vagy balra, és elkezdődik egy rémállapot. Birtokba veszi az anyát a félelem, mert lezáródott az energia is, ami szétárad a gerincen, hogy onnan ossza szét a testben. Energia-nélkülivé lesz az anya.

Ezzel megkezdődik a félelem minden arca. Írtam már a középpontba visszahelyezésről, a „Virrasztok a világ felett „ című könyvemben, itt ezt a kezelést kell alkalmazni. Van akinél oly erős mértékben van eltolódás, hogy csak több kezelés segít visszatenni a középpontba az anyát. Már a kezelés alatt is újra elcsúszik jobbra, vagy balra, attól függ, hogy kinél merre történt az elcsúszás. Ekkor újra és újra visszaemelem a középpontjába, közben a testet oldom és a gerincet igazítom. Ezt a betegséget már megelőzte a gerinc elfordulása, mert szülés nélkül is létrejön a depressziós állapot, ha egy-egy csigolya, vagy az egész gerinc meg van fordulva, ki van csúszva a helyéből. Van aki azt hiszi, hogy egy terhesség megmenti félelmeitől, rémképeitől. Ez csak robban szülés után, súlyosabb állapotba kerülhet az adott ember. A félelem megöli az anyai ösztönt, ami ki kellene, hogy fejlődjön az anyában. Aggódom az ilyen anyák gyermekeiért, mert az anya aurája nem öleli magába be a gyermeket. Így a gyermek nincs védve.

Ekkor a családban mindenki más aggódik, hogy mi lesz a gyermekkel, csak az anya nem. Így nem jó energiákat kap a baba, mert azt a szeretetet, amit az anya ad, azt semmi mással nem lehet pótolni, sem adni. Hiába szereti más anyai érzéssel, az akkor sem az anya rezgése, védelme, aki szülte. Az ilyen gyermek hamar Én-tudatra ébred, mert rájön, hogy nincs aki dédelgesse, védje, óvja és nagyon nagy baj ez, mert a gyermek fordul vissza az anyja felé és az életét is feláldozza az anyára vigyázással. Egész életében az anyját lesi, hogy mi a kívánsága. Nagyon sok anya él vissza gyermeke életével, nem engedi útjára.



Szendvicskrémek babazsúrhoz

2019. október 03.

Fotó: 123rf.com

A szendvics nagyon praktikus ételtalálmány. Készíthetjük reggelire, uzsonnára baba és gyerekzsúrokra egyaránt. Előnye, hogy készülhet meleg és hideg változatban, előre elkészíthető, a gyerekek is segíthetnek, kiélhetik alkotókedvüket, és nem utolsósorban a szendvics jól csomagolható, dobozolható és szállítható. Kiflikarikákat, pogácsákat, szeletelt zsúrkenyeret színben és ízben változatos krémekkel megkenve és ötletes zöldség- vagy gyümölcsfeltéttel figurálisan megrakva jó hangulatot teremtő színes ízkavalkádot kínálhatunk.

Körözött babáknak
Hozzávalók:

túró, só, pirospaprika, köménymag, kapor, snidling, csíraolaj.

Elkészítés:
1 doboz kefirből túrót készítünk. Fűszerezzük egy pici sóval és édesnemes pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménymaggal, vágott kaporral, snidlinggel és 1 mokkáskanálnyi aprított repce- vagy lucernacsírával. Néhány csepp csíraolajjal (kukorica-, szezám- vagy szőlőmagolaj – a kereskedelemben mindegyik kapható) habosra keverjük. Kenhetjük zsemleszeletre, és felkockázva villával kínáljuk.

Fogatlan babának a körözött így készülhet. Zsiradék nélkül megpirítunk két evőkanálnyi zsemlemorzsát vagy búzacsírát, és amikor kihűlt, összekeverjük a csírás túróval. Kenyér nélkül is kaphatja a kicsi. A juhtúrót zöldkaporral, pirospaprikával és mustárral, a tehéntúrót kaporral, darált köménnyel, pirospaprikával és sóval kikeverve készíthetünk ízletes körözöttet. 8 hónapos kortól ajánlott.



Anorexia: amikor te vagy a tested ellensége

2019. október 03.

A média általában a túlsúlyosokkal foglalkozik, de mi van azzal a szerencsére piciny létszámú embercsoporttal, aki gondolatban tényleg a túlsúllyal küzd, valójában azonban az éhenhalással?  

„A világegyetem élet nélkül semmi se volna s minden, ami él, táplálkozik”.
(Anthelme Brillat-Savarin)

Testünk állapotát legkönnyebben a BMI-vel (Body Mass Index) határozhatjuk meg: ez a szám mutatja meg, hogy a testsúlyunk milyen arányban áll a magasságunkkal. Ha a kilogrammban kifejezett testsúlyt elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével, a számolás végeredménye az elhízás mértékét jelöli. A kapott végeredményt keressük meg, hogy melyik csoportba illik bele. A csoportok a következők:

  • < 20 sovány
  • 20-24,9 normál
  • 25-26,9 túlsúlyos
  • 27-29,9 enyhén elhízott
  • 30-39,9 közepesen elhízott
  • > 40 kóros elhízás.

Ha valakinél 17 alatti vagy 27 feletti értéket kapunk, az fokozottan veszélyes állapotot jelent az egészségére nézve.

A kamaszkor, a nővé válás időszaka hozza az egyik legnagyobb változást az alkatunk terén is. A fiatal lányok elkezdenek megismerkedni változásban lévő testükkel, amit a tévében és magazinokban látható lányokéhoz hasonlítanak. Magukban ezek alapján kialakítják azt a képet, ami szerintük a tökéletes. Ennek a képnek azonban nehéz megfelelni. A környezetemben sok gyermekkel és kamasszal találkozva tapasztaltam, hogy nincsenek megelégedve testükkel, annak ellenére, hogy a súlyuk az életkoruknak és magasságuknak megfelelő, vagy kevés is. Ezért ők a média által diktált egészségtelen és ésszerűtlen fogyókúrákkal akarják elérni az általuk hőn áhított tükörképet.  Sajnos, sok olyan fiatallal is találkoztam a munkám során, akiknek valamilyen táplálkozási zavaruk van.


Ezekre ügyeljen, ha kompressziós harisnyát hord

2019. október 02.

Trombózis után vagy prevenció gyanánt sokan hordanak kompressziós harisnyát, mely  többek között a véráramlás fokozását hivatott támogatni, elkerülve a vér pangását az erekben. Hogy mikre érdemes ügyelni, ha valaki kompressziós harisnyát hord, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg.

Fotó: 123rf.comNem mindegy, ki milyen erősségűt hord

A kompressziós terápia lényege, hogy a vér áramlását a felületes vénákból a mélyvénák felé terelje el, javítva ezzel a keringést. A kompressziós harisnyáknak különböző erősségű fokozatai vannak. Ez alapján ezek a gyógyászati segédeszközök I-IV-ig tartó besorolást kapnak.

I. Kompressziós harisnya:15-21 Hgmm (enyhe)
II. Kompressziós harisnya. 22-32 Hgmm (közepes)
III. Kompressziós harisnya 33-46 Hmm (erős)
IV. Kompressziós harisnya > 47 Hgmm (nagyon erős)

Az erősség mellett fontos odafigyelni arra is, hogy meddig ér a harisnya: létezik térdig/combközépig/combtőig/hasig érő, egyszáras és kétszáras is. Így tehát vannak, melyek lényegében ugyanúgy néznek ki, mint a combfix vagy egy egyszerű harisnyanadrág, csak maga az anyag más, na meg persze az érzet.

Mivel sok típusú kompressziós harisnya létezik, fontos, hogy azt szakorvos javasolja és írja fel, ugyanis nem mindegy, ki milyen célzattal használja (pl. trombózis után, trombózis megelőzés, PTS, fekély, visszeresség súlyossága, van-e érszűkület)



Modern technológiával az egyiptomi piramisok rejtélyeinek nyomában

2019. október 02.

Kilenc piramist - köztük a híres gízaiakat - vizsgáltak meg új szemszögből, hogy végre választ kapjanak a nagy kérdésre: az ókori egyiptomiak a sivatag közepén hogy voltak képesek megépíteni ezeket az épületóriásokat? A Viasat History csatorna legújabb sorozatának szakemberei drónok bevetésével és 3D tervezéssel fejtettek meg titkokat.  

Üdvözlünk a Régészet 2.0-nál! A fotogrammetria, avagy a távérzékelés tudománya többezer drónok által készített légi felvétel segítségével képes 3D-ben újraalkotni, így lemodellezni nagy kiterjedésű geometriai tárgyakat. Ezeket elemeikre is le lehet bontani, aminek köszönhetően szerkezetük és felépítésük könnyebben kiszámolható. Nézzük, mit árultak el a drónok és a 3D-s modellezés a piramisok építéséről!

Überelték egymást: a világ hét csodájának egyike Hufu 147 méter magas gízai piramisa. Hogy fia (Dzsedefré) lepipálja apja építményét, saját nyughelyét egy hegytetőre húzta fel, hogy a domborzati viszonyoknak köszönhetően a magasból tekinthessen le Hufu piramisára.

Ezért érdekes, hol kap helyet a sírkamra: Dzsedefré egykori piramisát szinte milliméter pontossággal lemodellezhették a régészek. Kiderült, hogy míg mások a csúcs közelében helyezték el a sírkamrát, addig Dzsedefré a föld mélyére rejtette el azt. Ezzel a sírkamra egyben a piramis alapja is lett, amit így sokkal gyorsabban fel lehetett húzni.

Hogy juttatták fel a több tonnás kőhasábokat a piramisok csúcsára? Eddig úgy tudtuk, hogy több kilométer hosszú, 5-10 fokos szögben emelkedő rámpákat használtak, amelyeken hatalmas faszánokon vontatták fel a nem ritkán 1-2 tonnát nyomó köveket. A legújabb ásatások során azonban egy 20 fokos rámpa maradványaira bukkantak, és kiszámolták, hogy eme építmény hossza nagyjából 700 méter lehetett.



Így készítsd el kisbabád első szülinapi tortáját!

2019. október 01.

Hozzátáplálási kisokos az új ételek bevezetéséhez

Ugye milyen gyorsan elrepült ez az egy év? Olyan, mintha családunk legújabb kicsi kincse tegnap született volna. Megannyi felejthetetlen emlékben és csodás pillanatban volt részünk közösen, itt az alkalom hát, hogy ünnepeljünk!  Csakhogy a születésnapi ceremónia alkalmával is érdemes a hozzátáplálást szem előtt tartva elkészítenünk kisbabánk első szülinapi tortáját. A témával kapcsolatban Vida Ágnes, babapszichológus osztja meg velünk a gondolatait.

A baba emésztőrendszere 17-24 hetes kor között érik meg a hozzátáplálás megkezdésére. Ekkor a csöppség már figyeli környezetét, azt, ahogyan a szülők esznek és megpróbálja utánozni a rágást. A hozzátáplálás megkezdése előtt azonban jó pár dologra érdemes odafigyelni!

„Roppant fontos, hogy a baba irányítsa a folyamatot. Az ő ösztönei még tökéletesen működnek: annyit, azt, na és úgy fogad el, amennyire és amire a szervezetének szüksége van. A csak még egy falatot típusú trükközés, vagy a figyelemeltereléssel való etetés leszoktatja arról, hogy a szükségleteire koncentráljon, és ilyenkor bizony gyakran túleszi magát. Ez pedig a későbbiekben a táplálkozási zavarok, valamint az elhízás első lépcsőfoka lehet” – nyilatkozta a témában Vida Ágnes babapszichológus, aki azt is kihangsúlyozta: nem baj, ha csecsemőnk elsőként csak 1-1 falatot fogad el az új ételekből.

Kínálgassuk mindennap őt a már megszokott ételekkel, amikor pedig majd szüksége lesz rá, nagyobb adagokat is elfogad. „Érdemes a darabos ételeket minél hamarabb bevezetni az étrendbe, már 7-8 hónapos kortól próbálkozhatunk puha apróra vágott gyümölccsel. Fontos továbbá, hogy minél többet együnk vele együtt, ültessük az asztalunkhoz, amikor mi eszünk, ezzel elsajátítja a család étkezési szokásait és egyre szívesebben eszik majd önállóan is” – tette hozzá a szakember.



Csokis-körtés muffin

2019. október 01.

Az ősz a finom körték évszaka is, megtalálható még a piacokon a lédús, isteni ízű, de a télálló, keményebb fajta is! Süssünk-főzzünk körtével! 

Csokis-körtés muffin

Hozzávalók: 2 tojás, 1 vaniliás joghurt, 10 dkg cukor, fél dl olaj, 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 3 kanál kakaópor, 3 nagy körte, ízlés szerint fahéj

A tojást kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a joghurtot és az olajat. Egy másik edényben a lisztet vegyítem össze a sütőporral és kakaóporral. Ezután a két masszát összedolgozom és a muffinsütő 12 mélyedésében elosztom. Ezután meghámozom a körtéket, a magházát is kiszedem és 4 darabba vágom. 1-1 darabot nyomok minden muffin közepébe. 180 fokon tűpróbáig sütöm majd hagyom kicsit hűlni.

Tipp: Tálalható csokiöntettel vagy porcukorral!



Sör, üdítő és tenger gyümölcsei?

2019. szeptember 30.

A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comMiért alakul ki a köszvény?

A köszvény egy gyulladással járó betegség, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódnak és lerakódnak az ízületi tokot belülről bélelő hártyában. Ezen folyamat következményeként alakul ki a gyulladás, főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, térdekben és a könyökben. A köszvény tehát anyagcsere- és immunológiai eredetű, de nem autoimmun betegség, ami főként a középkorúakat és az idősebbeket érinti.
A probléma gyökere tehát a húgysav, amit a purin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásakor állít elő a szervezet.

Vannak olyan magas purin tartalmú élelmiszerek, amelyek képesek belobbantani egy köszvényes rohamot. A rossz hír, hogy ezek közé tartozik a nyáron igen népszerű sör és a magas cukor-, valamint fruktóz tartalmú üdítők. Mivel kell még óvatosnak lenni az érintetteknek?
– Minden alkohol, a sörön kívül főként a magas alkohol- és cukor tartalmú likőrök.
– Vörös húsok és belsőségek, mint a máj és a vese, amelyek gazdagok a telített zsírsavakban.
– Tenger gyümölcsei, mint rákfélék, szardínia, tonhal, makréla, polipok.
– Minden előre feldolgozott élelmiszerek.
– A szárnyasok közül a pulyka kerülendő.
– Zöldségek közül a spárgában, karfiolban, gombafélékben magasabb a purin tartalom.
– A vaj és a magas zsírtartalmú öntetek (dresszingek) csökkentik a szervezet húgysavkiválasztó képességét, emiatt kerülendők.
– A cukros ételek (vagyis az ezek talaján kialakuló elhízás és a cukorbetegség) ronthatják a köszvény tüneteit.
– A kávé a magas koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, és ha dehidratálódik a szervezet, a húgysav kristályok lerakódhatnak az ízületekben.



Körte a köbön - készíts menüt körtével!

2019. szeptember 30.

Előétel: Körtés camembert saláta

Hozzávalók: 2 db keményebb körte, 20 dkg camembert sajt, 1 fej jégsaláta, egy marék dió, kevés méz, borecet, olivaolaj

A salátát megmosom, csíkokra vágom, a körtét hámozom és kockákra aprítom fel. A sajtból is kockákat vágok, a diót pedig megpirítom. 3 ek. borecetet, 6 ek. olivaolajat és 1 ek. mézet alaposan összemixelem, a salátára és a körtére öntöm, összekeverem az egészet. Hozzáadom még a sajtkockákat és a darabosra vágott diót.

Frissen tálalom pirított bagettel vagy rozskenyérrel!

Főétel: Gyömbéres-körtés csirke

Hozzávalók: 2 csontos  csirkemell, 5 puha körte (pl. érett vilmoskörte), só, gyömbér, méz, olivaolaj

A csirkemellett megmosom, enyhén besózom és félreteszem. A körtéket meghámozom, nagyobb szeletekre vágom. 2-2 ek. mézből és olivaolajból, egy mogyorónyi darabka frissen reszelt gyömbérből készítek egy pácot. Ezzel bekenem a húst és egy tűzáló tálba teszem. Mellépakolom a körtéket és lefedve 180 fokon 45 percig sütöm, majd fólia nélkül pirítom egy kicsit.

Salátát vagy illatos jázminrizst kínálok hozzá!



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434435436...624
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.