Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az internetfüggőség fokozatosan alakul ki a gyermekekben

2018. május 04.

Az internetfüggőség fokozatosan alakul ki, ezért fontos, hogy a gyermekek a szülővel együtt tanulják meg a világháló használatát, közös élményvilágot teremtve – tanácsolta Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, a szülők vagy tiltják és minimumra szorítják az interneten töltött időt, vagy legyintenek rá. A leghasznosabb hozzáállás azonban a köztes magatartás – hangsúlyozta. A szakértő szerint nem az a kérdés, mennyi időt tölt a gyermek a számítógéppel, hanem az, hogy mi történik ez alatt. A szülő részt tud venni ebben az időben úgy, hogy megbeszéli a gyermekkel mit néz, mivel játszik. Ehhez viszont a szülőnek nagy mértékben alkalmazkodnia kell az új technológiákhoz, meg kell tanulnia használni azokat – jegyezte meg.

Úgy vélte, súlyos következménye az internetfüggőségnek, hogy a szülők megkérdezése helyett a gyermekek az interneten néznek utána dolgoknak. Itt az a gond, hogy a gyermekekben kialakul egy téveszme, hogy minden szükséges információt az internetről szerez meg, azonban nem tudja azt kezelni.

A pszichológus szerint a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a szülők is gyakran “elektronikus bébiszitternek” használják a számítógépet, azaz amíg azzal foglalkozik a gyerek, addig a szülő nyugodtan tudja a saját dolgát tenni.



A bőrön lévő sötét foltok Addison-kórra is utalhatnak

2018. május 03.

A mellékvese betegségei közül leginkább a Cushing-kór és a Conn-szindróma ismert szélesebb körben, ám sajnos kevesebb szó esik az Addison-kórról, mely általában alacsony testsúllyal, krónikus fáradtsággal, alacsony vércukorszinttel- és vérnyomással jár. Bár a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan betegségről van szó, ám dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint megfelelő kezeléssel remekül kordában tartható.

Mellékvese kimerülés autoimmun folyamatok miatt

Az Addison-kór a mellékvesekéreg betegsége, amikor a szerv nem képes elegendő hormont termelni.  A vesék csúcsán, sapkaszerűen elhelyezkedő mellékvesék háromféle hormont termelnek: olyanokat, melyek a só- és vízháztartásért felelősek (pl. aldoszteron), a cukoranyagcseréért, stresszreakciókért felelősöket (pl. kortizol), valamint a férfi és a női nemi hormonok is termelődnek itt. Amennyiben valamilyen ok miatt a mellékvese működése zavart szenved, úgy a fent említett hormonok mennyisége vészesen lecsökken, ami rossz esetben akár a teljes anyagcsere összeomlásához is vezethet.

Az Addison-kórnak lehet elsődleges és másodlagos formája is, attól függően, áll-e valamilyen más betegség a probléma hátterében. Az esetek többségében az ok autoimmun folyamat, de ezen kívül a hipofízis zavarai is előidézhetik a betegséget, fertőzések, daganatok is felfedezhetőek olykor mögötte.



Bébipapi

2018. május 03.

A vitaminszegény téli időszakban még jobban oda kell figyelni, hogy mit esznek a legkisebbek.

Hagymafélék

B- és C-vitamint, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaznak, és bizonyítottan szinte minden betegség gyógyulását segítik. Szélhajtó, görcsoldó, köhögéscsillapító, étvágyjavító, baktériumölő, féregűző és roboráló hatásuk egészen pici kortól kihasználható. Ha kis mennyiségben, csupán az ételek természetes ízének kiemelésére használjuk, akkor fűszernövénynek tekintjük, ha nagy mennyiségben használjuk, akkor a főzelékfélékhez hasonlóan zöldségként kezeljük.

Jó tudni, hogy a nyers, felszeletelt hagyma és fokhagyma antibiotikum-hatással rendelkezik. Legalább egyméteres körzetben biztosan elpusztítja a levegőben lévő fertőző kórokozókat. A tojásételek, szendvicsek, hidegtálak mellé mindig tegyünk zöldhagymát, szeletelt hagymát, fokhagymát, hogy fertőtlenítsük a levegőt, és azért is, hogy a kicsi idejekorán hozzászokjon, és megszeresse a hagyma szagát, ízét. A hagyma csípősségét illóolaja adja, ennek tulajdonítható gyógyító hatása is. Veszít csípősségéből, ha megpucolva 1-2 órán át hideg vízben áztatjuk. Kevésbé könnyezünk, ha a tűzhely melege közelében szeleteljük vagy géppel aprítjuk. A kínai fokhagyma gerezdje nagyobb, kevésbé ízes, szagos és csípős, mint a magyar változat. Kisgyerekek ételének elkészítéséhez nagyobb sikerrel használható. A hagymafélék főve már nem csípősek, és így is megőrzik jótékony hatásukat. Üvegesre párolva lágy ízhatást kapunk, míg aranysárgára pirítva jellegzetes, egyszerre édes és erőteljes ízű lesz. A hagymaféléket 6-8 hónapos korig csak belefőzzük az ételbe, de 8 hónapos kor után párolva vagy főve és összenyomva benne is hagyjuk. A forró ételbe beleszórt, vágott snidling elveszíti csípős erejét és erős szagát, de megtartja hatását.



Fűszeres sárgaborsó leves

2018. május 02.

Melegítő, laktató fűszeres leves, ezt ajánlom most! A sárgaborsó új élete ízletesen, finoman, ajánlom azoknak is akiknek az iskolai menzán sikerült megutálni! Ez valami más!

 

Fűszeres sárgaborsó leves

Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó, 2 közepes burgonya, só, bors, őrölt római kömény, őrölt koriander, 3 gerezd fokhagyma

A sárgaborsót néhány órára beáztattam, így könnyebben megfő. A burgonyát meghámozom, kockázom és alaposan megmosom. A sárgaborsóval együtt megfőzöm majd amikor már puha még botmixerrel kicsit összetöröm. Ízlés szerint adok hozzá  vizet így lehet szabályozni a sűrűségét. A zúzott fokhagymával, sóval, borssal, római köménnyel és korianderrel ízesítem.

Még egyet forralok rajta és már tálalom is!

Fokhagymás pirítóst vagy levesgyöngyöt kínálok hozzá!



Jönnek a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek

2018. május 02.

Európa egyik legszerteágazóbb, legsokrétűbb informatikai adattárháza épül – évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatai rögzítik jövő évtől abba az EU-s adatbázisba, melynek célja, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését. A gyógyszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjét ­­érinti az az új uniós rendelkezés.

A gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalmazása és kereskedelme súlyos közegészségügyi kockázatot hordoz, a hamisított gyógyszerek esetében fennáll annak a lehetősége, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek vagy adagolásuk nem megfelelő, ami komoly veszélyt jelent az betegek számára. Éppen ezért az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé, mely a gyógyszerek eredetiségvizsgálata érdekében két biztonsági elemet vezet be. A gyógyszeres dobozokon lesz egy kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is.

A rendelet pontosan meghatározza azt, hogy kinek és hogyan kell ellenőriznie a gyógyszerek eredetiségét. Ez tulajdonképpen egy „végponttól végpontig” jellegű ellenőrzést jelent majd, a gyógyszerészeknek a kód alapján minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott készítmény adatait a gyártó korábban rögzítette-e az adattárházban. Értékesítést követően a gyógyszerészek a kódot deaktiválják, így biztos, hogy a hamis termék fennakad a hálón, nem kerül a betegekhez.



KézenFogva Ballagunk

2018. május 01.

PixabayKicsit kevesebb virág, több figyelmesség – ballagó középiskolások mutatnak példát az összefogásra!

32 középiskola mintegy 1000 diákja a napokban arra kéri rokonaikat, barátaikat, hogy a ballagásra szánt virágok árának egy részét fordítsák inkább maradandó, jótékony célra és segítsék közösen a fogyatékos fiatalokat. Az akció neve KézenFogva Ballagunk!

Évente közel 70 ezer diák végez az ország középiskoláiban. Vajon mennyit költünk ilyenkor virágcsokrokra, lufikra, amit néhány napon belül kidobunk, elfelejtünk…

A KézenFogva Alapítvány hagyományteremtő kezdeményezése felelősen gondolkozó diákok számára indult, akik a ballagást megelőző napokban, hetekben rokonaiktól, ismerőseiktől azt kérik, hogy a ballagásukra szánt csokrok legyenek 2-3 szállal kisebbek. A meg nem vásárolt virágok árával pedig támogassák a Kézenfogva Alapítványon keresztül azokat a fogyatékos fiatalokat, akiknek továbbtanulásához, vagy nyílt munkaerő piacon való elhelyezkedéshez különleges/egyedi képzésre van szükségük.



Nem fejlődik rendesen a gyerek, ha gluténmentesen étkezik?

2018. május 01.

A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat? Szarka Dorottya dietetikus, a Budai Allergiaközpont szakemberének segítségével utánajártunk, vajon jogosak-e a félelmeik.

Miben található glutén?

A glutén (más néven sikér) egy fehérje, mely a búzában, rozsban és árpában található meg. Tartalmazza minden olyan élelmiszer, amely ezekből az alapanyagokból készül, így aki gluténmentes diétát tart, kerülnie kell a korábban fogyasztott kenyeret, péksüteményeket és tésztákat.

  • Fontos tudni, hogy glutén olyan élelmiszerekben is előfordulhat, ahol nem is gondolunk rá, így megtalálható például felvágottakban, joghurtokban, édességekben is.
  • Emellett figyelni kell arra is, hogy a gyártó az adott termék esetében garantálja-e a gluténmentességet. Ez azt jelenti, ha például egy fűszer az összetevői szerint nem tartalmaz glutént, de az üzemben vagy a csomagolás során szennyeződhet, mert ugyanazon a gyártósoron más, gluténtartalmú élelmiszert is előállítanak.

Új alapanyagok a konyhában

Vásárlás előtt mindig figyelmesen olvassa az élelmiszerek, ételek címkéjét! A glutén a 14 jelölésköteles allergén egyike. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (pl. étlapokon) is fel kell tüntetni.

Akik nem járatosak még a gluténmentes étkezés terén, első hallásra megrémülnek, hiszen úgy tűnhet, hogy a sok tiltólistára került élelmiszer mellett alig maradt valami, amit a gyermek fogyaszthat. Valójában gluténmentesen is nagyon változatos étrendet lehet összeállítani, csak azt kell megtanulni, hogy mit mivel lehet helyettesíteni. Szerencsére már számos liszt-, gabonaalternatíva áll rendelkezésünkre. Kenyerekből, péksüteményekből és tésztákból több gyártó is készít gluténmentes változatot, érdemes először kisebb mennyiséget venni mindegyikből, amíg kitapasztaljuk, hogy melyik az, amelyiket szívesen fogyasztja. A készételek: felvágottak, májkrém, édességek stb. közül csak azokat vásároljuk meg, amelyek garantáltan gluténmentes jelöléssel vannak ellátva. Ez igazolja ugyanis, hogy az adott élelmiszer gyártás közben sem szennyeződött gluténnal.



Az idős emberek agyában is ugyanannyi idegsejt növekedik, mint a fiatalokéban

2018. április 30.

Kutatóknak először sikerült kimutatniuk, hogy egészséges idős férfiak és nők képesek ugyanannyi új idegsejtet növeszteni, mint a fiatal emberek. Felfedezésük az olyan degeneratív betegségek kezelésében lehet nagy jelentőségű, mint az Alzheimer-kór.

A szakemberek között régóta vita folyik arról, hogy a felnőtt emberek növesztenek-e új neuronokat, számos korábbi kutatás azt sugallta, hogy a felnőtt agyban nem nőnek már újabb idegsejtek és nyúlványaik.

A New York-i Columbia Egyetem kutatóinak a Cell Stem Cell című tudományos folyóiratban  megjelent új tanulmánya ellentmond ezen állításnak.

Maura Boldrini neurobiológus, a tanulmány vezető szerzője és munkatársai szerint felfedezésük azt jelezheti, hogy sok idős ember mind kognitívan (tanulási és emlékezési képesség), mind érzelmileg jóval egészségesebb marad a korábban feltételezettnél.

"Az találtuk, hogy az idős embereknek ugyanolyan képességük van több ezer új idegsejtet növeszteni a hippokampuszban elődsejtekből, mint a fiataloknak. Azt is kimutattuk, hogy agy temporális lebenyének alsó részén található, a megismerési és érzelmi folyamatokban szerepet játszó hippokampusz volumene azonos minden életkorban. Ugyanakkor idős emberek esetében kevesebb véredénnyel bír és az új neuronoknak gyengébb a képessége a kapcsolatok építésére" - idézte Boldrinit az EurekAlert tudományos hírportál.



Túlsúlyosak a gyerekek – és a YouTube tovább rontja a helyzetet

2018. április 30.

A magyar szülők 60 százaléka szerint jellemző a túlsúly a 14 éven aluliakra, leginkább a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak és a magas cukor- és zsírtartalmú ételeknek köszönhetően – derült ki a REGIO JÁTÉK friss kutatásából.

Szabadidős tevékenységekben a biciklizés a nyerő, 11 év felett pedig a számítógépezés is egyre inkább előtérbe kerül. Az elektronikai eszközök ellen sportolással védekeznek a szülők: minden második 3 évnél idősebb gyermek szervezett keretek között is mozog.

 

A friss kutatásában megkérdezettek 60 százaléka látja jellemzőnek, hogy túlsúlyosak a 14 éven aluli gyermekek. Legfőbb okait sorrendben

  • a mozgásszegény életmódban,
  • a helytelen táplálkozásban
  • és a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásában jelölték meg a szülők, akik „igyekeznek mindent elkövetni, hogy gyermekük egészségesen nőjön fel.

Próbálnak körültekintően főzni, példát mutatnak, valamint mozgásra sarkallják a kicsiket. Amint kijön a jó idő tavasszal, érzékelhetően megnő a kereslet a szabadtéri játékok iránt: a játszótéren használható és az ügyességi játékok mellett egyre nagyobb az igény a közlekedő- és sporteszközökre” – mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.



Szertelen szerelem

2018. április 29.

Természetesen nem mondható meg, milyen korban „illik” szerelembe esni. Egyesek úgy érzik, ráérnek a dologgal, másokban ezzel szemben elég korán megjelenik a partnerkapcsolat iránti vágy. Akkor járunk el helyesen, ha nem hasonlítjuk össze magunkat a többiekkel, nem próbálunk senkit sem utánozni, hanem a saját ritmusunk szerint éljük az életünket. Két ember kapcsolata sokféleképpen alakulhat, és a dolog bizony gyakran bonyolult.

Egy kezdődő szerelem könnyen zátonyra futhat, ha úgy tetszik, kihűlhet, amennyiben a felek igényei mások, életritmusuk különbözik, sőt – ami szintén előfordul – érzelmeik sem azonosak. Senkitől sem lehet megkövetelni, hogy belénk szeressen, és sajnos olyan csodarecept sem létezik, amely biztosítaná a sikert és az összhangot. Mindezek miatt természetesen nagyon fontos szerepe van a kölcsönös megbecsülésnek, őszinteségnek. És nem lehet eléggé hangsúlyozni a kommunikáció fontosságát sem, ha egy szép, igaz szerelmi élményre vágyunk.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...441442443...527
hírek, aktualitások

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

2024. május 08.

Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javítja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk?  

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.

Rituálé – 5 lépésben

Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:


Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!

Tízből négy ember küzd a visszérrel – így csökkenthetők a tünetek

2024. május 08.

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségbe hal bele, pedig a betegség megfelelő életmóddal jó eséllyel elkerülhető. Terápia és odafigyelés nélkül a vénák állapota folyamatosan romlik, a betegség legsúlyosabb stádiumában nem gyógyuló fekélyek alakulnak ki elsősorban az alsóvégtagon. A betegség egyik leglátványosabb tünete a visszér, ami főleg a nőket érinti, és az esztétikai problémákon túl súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Belgyógyász-angiológus szakorvossal jártuk körbe a betegség okait és a megelőzés módjait.

Hazánkban tízből négy ember küzd visszérrel. Van, akinek csupán esztétikai problémát okoz, míg másoknak komoly fájdalmaik vannak és folyamatos egészségügyi ellátásra szorulnak. Főleg a nőket érinti, kialakulásában az örökletes hajlam és a mozgásszegény életmód is szerepet játszhat. A sok ülőmunka, a kevés mozgás következtében romlik a keringés, így a nyirok- és érrendszer nem képes megfelelően elszállítani a salakanyagokat, amelyek aztán lerakódnak az érfalakon. A visszér rontja az adott végtag keringését, így súlyos esetekben trombózis kialakulásához vezet, ami akár halállal is végződhet.

Miért a nőket érinti elsősorban?

A visszérrel küzdő betegek között jóval több a nő, mint a férfi. “A nők esetében a hormonális rendszer működésével függ össze a fokozotabb hajlam. A női nemi hormonok egy része, valamint a hormonok arányának menopauzával összefüggő változása a vér összetételét olyan irányba változtatja meg, amely növeli a trombózis kialakulásának esélyét. Fiatalabb korban a terhesség során nagy terhelés jut az alsóvégtagi erekre, amely hozzájárul a betegség megjelenéséhez.” – tárja fel az okokat Dr. Tersztyánszky Rita, az Affidea Magyarország belgyógyász-angiológusa, járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója.

Mit ne tegyünk, ha megjelent a visszér?

Vénás beteg esetén mindenképpen kerülendő a statikus, nagy súllyal történő terhelés, például a súlyemelés, nehéz csomagokkal történő egy helyben állás. Ebben az esetben az alsóvégtag vénáiban emelkedik a nyomás és pangani kezd a vér, mely hozzájárul az erek károsodásához és a trombózis kialakulásához. Ugyancsak kerülendő a melegben történő hosszas állás, például a szakácsok, konyhán dolgozók esetében rendkívül gyorsan romlik a vénák állapota. Ilyen esetekben helyben járást, sétát kell beiktatni – hívja fel a figyelmet a foglalkozásból eredő veszélyekre a szakember. “Vízhajtó alkalmazása a visszeresség okozta dagadás csökkentésére felesleges és káros is. A vízhajtó koncentrálja, sűríti a vér összetételét, ami nehezíti a vénás vér elvezetését és fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szedni visszeres fájdalmakra, mert a vénás betegséget kísérő panaszok nem reagálnak a fájdalomcsillapitókra.” – teszi hozzá Dr. Tersztyánszky Rita. A belgyógyász-angiológus szerint a megfelelő méretű és helyesen alkalmazott, orvos által javasolt kompressziós gyógyharisnyákon kivül egyéb szoros, vénákat leszorító ruházat viselését is érdemes kerülni.

Étkezéssel és megfelelő életmóddal sokat tehetünk ereink egészségéért. Nézzük meg, hogyan előzhető meg a visszér kialakulása és mit tehetünk, hogy csökkentsük a tüneteket, ha már kialakult a betegség.

Sok C-vitamin

A C-vitamin erősíti az érfalat és segíti a vérkeringést, ezért ajánlott olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek magas a C-vitamintartalma. Ilyen többek között a citrom, a narancs, a zöldpaprika, a kivi,  a papaja, a kelbimbó, a brokkoli, a petrezselyem és a karfiol. Nagymamáink a vadgesztenyére esküdtek, ha a visszér elkerülése volt a cél: a benne lévő eszcin nevű hatóanyag erősíti az érfalakat és gátolja a vizesedést. A hatás fokozása érdekében érdemes lehet este gesztenye- vagy citromolajat masszírozni a lábba. 

A boszorkányok és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek

2024. május 07.

Kik a boszorkányok? Milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan alakult ki a boszorkányság? 

Kik a boszorkányok?

A magyar "boszorkány" szó keleti eredetű: a török basyrkan szóból a csuvas nyelvben busturgan lett, ebből alakult ki a "boszorkány", mely eredetileg lidércet jelentett.

A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. A boszorkányság a mágiával való foglalkozás számos formájának egyike. A mágia azon a hiten alapul, hogy a természetfeletti erők befolyásolhatók. Művelője számára a mágia evilági törekvés, nem teológiai vagy elméleti kérdés. A mágia nem vallás, de a vallások csaknem minden formája mágikus elemeket is tartalmaz (pl. kereszténységnél a rózsafüzér, imáság: a formulák ismétlésének mágikus erőt tulajdonítottak)

A boszorkányság kialakulása

Az ókorban jóindulatúnak tartották a két világ között álló lényt. A középkor elején Németországban a Walkürökkel rokon, erdei istennőként tisztelt nőalak volt a boszorkány. A kereszténység elterjedése azonban hozzájárult a jelentésváltozáshoz, a negatív töltet kialakulásához. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták, melyben a sátán központi szerepet játszott.