Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

2018. január 30.

Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a program szakmai egyeztetése két éve indult, és csatlakoztak hozzá az étrend-kiegészítőket gyártó és forgalmazó cégek is.

A kamarai elnök kiemelte, hogy az étrend-kiegészítők forgalomba hozatali eljárása eltér a gyógyszerekétől, előbbiekhez csak egy úgynevezett notifikációs eljárás kapcsolódik, ami lényegében csupán egy bejelentési kötelezettséget jelent a hatóság felé.

Mivel a jogi kereteket egy uniós szabályozás adja, így egyfajta piaci önszabályozási keretrendszer kialakítása mellett döntöttek az érintettek - mondta Hankó Zoltán.

A logóval - zöld körben egy fehér háromszög, amelynek közepén egy zöld "É" betű látható - ellátott patikák, és a programhoz csatlakozó gyártók és forgalmazók garantálják, hogy az általuk gyártott és forgalmazott étrend-kiegészítők minőségileg garantált, biztonságos készítmények.



„Pókhasa” van a kicsinek? – Nem biztos, hogy csak sokat evett!

2018. január 29.

A népnyelv általában „pókhasúnak” nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végtagjaik a testükhöz képest vékonyak. Ezeket a külső jeleket legtöbbször hasfájás, gyakori, nagy mennyiségű széklet ürítése is kíséri. Ilyen gyermekek esetében az elfogyasztott ételek felszívódásának, hasznosulásának zavara áll fenn, aminek több oka lehet, de leggyakrabban lisztérzékenységre, más néven cöliákiára lehet gondolni. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus betegség korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Autoimmun betegség

A cöliákia a gabonafélék, a búza, árpa, rozs, zab glutén frakciójának fogyasztása kapcsán kóros immunválasz következtében kialakuló autoimmun betegség. Cöliákia esetén a szervezet nem tudja feldolgozni a gluténtartalmú ételt, a nem megfelelően lebontott gluténnal szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, amelyek felszaporodása elsősorban a vékonybél gyulladását váltja ki, ami a bélbolyhok pusztulását okozza, de egyéb szervekben is gyulladásos elváltozásokhoz vezet. Mivel a felszívódás a bélbolyhokon keresztül történik, így ezek pusztulása okozza az alapvető tápanyagok és vitaminok felszívódásának hiányát, aminek a következménye a lesoványodás, és a bélben zajló gyulladás felelős a puffadt „pókhasért”.



5 tévhit az isiászról

2018. január 29.

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint sok tévhit övezi ezt a kórképet, amelyeket érdemes tisztázni.

Nem önálló betegség

Az isiász – más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak. Éppen ezért számos tévhit él róla a közvélekedésben, amelyeket dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos oszlat el

1. Az isiász minden esetben ugyanolyan módon kezelhető

Mivel az isiász okai egészen különbözőek lehetnek, így a hatékony gyógymódot minden esetben egyedileg kell megtalálni. Páll doktor szerint sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, amely az alábbi elemekre épülhet.

  • Fizikális terápia, gyógymasszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken.
  • Akut szakaszban orvosi javaslatra beválthat a hideg-meleg terápia.
  • A szájon át szedhető gyulladáscsökkentők – nonszteroid és szteroid készítmények – gyors, hatékony enyhülést hozhatnak.
  • Helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekcióval pontosan a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag.
  • Természetes hatásmechanizmusú kezelések is segíthetnek, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia.
  • Ha kiderül, hogy porckorongsérv áll a fájdalom hátterében, ezt a betegséget kell kezelni, végső esetben műtéttel.


Mihez kezdjünk a fülbe vagy orrba szorult játékdarabkákkal?

2018. január 28.

A kisebb gyermek hajlamos arra, hogy egy-egy apróbb játékdarabot, például gyurmát, szivacsdarabkát vagy gyöngyöt beledugjon a fülébe vagy az orrába. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek utalhatnak erre, és mit tegyünk ilyen esetben.

Legyünk résen!

A kisebb gyerekek ismerkednek a környezetükkel és a saját testükkel is, veszélyérzetük azonban még nincs, így nekünk, felnőtteknek kell – amennyire lehet – megelőzni a bajt. Ahol egy gyerek van, egyszerűbb gyerekbiztossá tenni a lakást, a magasban lévő polcokra rejteni a kicsi számára veszélyes apróságokat. Amikor viszont már a nagyobb testvér is játszik a kicsivel vagy mellette, előkerülnek az apró építőkockák, gyurmák vagy gyöngyjátékok, amiket a kis felfedező gondosan elrejt – így könnyen kerülhet idegentest az orrába vagy a fülébe.

Ha azonnal észrevesszük sem biztos, hogy el tudjuk távolítani

Az ilyen balesetek általában akkor következnek be, ha a szülő akár csak pár másodpercre is eltűnik a kicsi látótávolságából, ám akkor sem mindig vagyunk jobb helyzetben, ha mindez a szemünk láttára történik. Ha az apró tárgy még látható, a szülő – miközben igyekszik eltávolítani – ijedtségében gyakran még beljebb tolja, ahol viszont már nem tudja elérni vagy megfogni semmivel. Ilyen esetben ne is piszkáljuk tovább, forduljunk fül-orr-gégészhez, aki gyorsan, néhány másodperces kellemetlenséggel számolva képes eltávolítani a beszorult idegentestet.



Friss zöldség egész télen át?

2018. január 28.

Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba.

A homokban eltett répa, krumpli, cékla és társaik a tárolás közben hétről-hétre sokat veszítenek beltartalmi értékükből, ezért is kaphatnak fontos szerepet a télen szedhető zöldségek – vitamintartalmuk ugyanis szinte változatlan. A télen szedhető zöldségek vad változatai szinte kizárólag úgynevezett téli egy- vagy kétéves növények, amelyek az őszi esők hatására csíráznak ki, leveleket hoznak, így tavasszal hamar képesek virágot fejleszteni. Vannak közöttük évelő fajok is – például a sóska -, amelyeknek azt a tulajdonságát hasznosítjuk, hogy leveleik a hideg időszakban is megmaradnak, fogyaszthatóak.



Téli babák kelengyéje

2018. január 27.

A hideg, zord időjárás plusz fejtörést okoz a most születő bébik szüleinek… Minden anyuka aggódik, meg ne hűljön a kicsi! Csősz Katalin védőnő segít nekünk abban, hogyan állítsuk össze a téli babák kelengyéjét. Íme!

Méret: 56-62-es

  • Body (hosszú ujjú) 4-6 db
  • Rugdalózó (láb között szétnyitható) 4-6 db
  • Hosszú ujjú póló 2-3 db
  • Pulóver vagy kardigán (ne kapucnis) 2 db
  • Kiskabát vagy kocsi kabát 1-2 db
  • Sapka 2 db (1 db vékony pamut, 1 db vastagabb)
  • Zokni (vastagabb pamut, ne legyen szoros a gumírozás)) 3-5 pár
  • Harisnyanadrág (vastagabb pamut) 2 db
  • Overall (vastagabb) 1 db
  • Hálózsák (vastagabb) 2 db
  • Takaró 2 db (1 db. vékonyabb, 1 db vastagabb)
  • Fürdőlepedő 2-3 db (frottír vagy tetra)
  • Textilpelenka 10-20 db (szoptatáshoz, büfiztetéshez, fürdetéshez)


Ananász – A sokoldalú, téli vitaminforrás

2018. január 27.

Lédús húsa és kellemes íze miatt kedveljük leginkább ezt a Közép- és Dél-Amerikából származó, trópusi gyümölcsöt. De jó, ha tudjuk, hogy sokat profitálhatunk a benne lévő vitaminokból, ásványi anyagokból és speciális enziméből is. A nyers ananász jótéteményei közül kiemelünk néhányat.

Az ananász fogyasztása leginkább frissen ajánlott, hiszen a konzerválás során veszít vitamin- és tápanyagértékéből. Konzerv alakban a cukormentes változatot válasszuk, ha mégis szükségünk van rá, és máshogy nem jutunk hozzá a gyümölcshöz, pl. sütemények, bólék készítésekor. Rostanyagtartalma segíti a telítettségérzés kialakulását, így a fogyókúrás étrendeknek is gyakori szereplője.

További „erényei” még a következők:

  • Az ananász hatékony antioxidáns: rendkívül gazdag C-vitaminban (100 grammja fedezi napi szükségletünk 80%-át), és többek közt bővelkedik mangánban is (46%), mely hatékonyan felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel. Tartalmaz még B6 és E-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint.
  • Javítja az emésztést: ezért a tisztítókúrák gyakori alapanyaga. A friss, nyers ananász bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely megkönnyíti az állati eredetű fehérjék lebontását a szervezetben. (A konzervananászban nem található meg a hőkezelés negatív hatása miatt.)
  • A bromelain gyulladáscsökkentő hatású is: emellett védő és tisztító hatást gyakorol a keringési rendszerre. Erősíti az immunrendszert. A gyümölcsből kivont koncentrátuma enyhíti pl. az ízületi vagy az arcüreggyulladást. Köhögéscsillapító hatása szintén ismert.
  • Vizelethajtó (ödémacsökkentő) hatás: káliumforrásként az ananász hatékonyan részt vesz a retenció (vízvisszatartás) elleni küzdelemben, így ödéma kezelésére is ajánlott. Segíti továbbá a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.


Földre szállt Hold a Zselicben

2018. január 26.

Nem mindennapi kinccsel gazdagodott a Kaposvár közelében található Zselici Csillagpark. Egy valódi holdkőzetet, méghozzá Közép-Európa egyik legnagyobb holdi eredetű mintáját láthatják az erdei élményközpont látogatói.

A Zselici Csillagpark Magyarország legkevésbé fényszennyezett területe, ezért ideális helyszíne a különféle csillagászati témájú programoknak és égbolt megfigyeléseknek. Emellett impozáns méretű meteoritgyűjteménnyel is rendelkezik, ahol a Föld számos pontján megtalált, a világűrből származó kőzeteket csodálhatnak meg a látogatók. Ezek sora bővült egy újabb különlegességgel: egy eredeti holdkőzettel.

A lelet sajátossága, hogy nem az amerikai Apolló- vagy a szovjet Luna-űrmissziók hozták magukkal, hanem meteoritként érkezett a Földre. Valószínűleg egy kisbolygó vagy üstökös egykoron a Hold felszínének ütközött és a becsapódás ereje kisebb-nagyobb darabokat szakított ki belőle. Ezeknek a daraboknak egy része meteorit formájában a Földre hullott. Elsősorban az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-Afrika sivatagaiban találtak a kutatók eddig ilyen kőzetdarabokat.

A Zselici Csillagparkban bárki által megtekinthető holdkőzet Algériából, a valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorithullásból származik. A nagyjából 5 cm hosszú, 25 g súlyú, a holdfelszíntől való elszakadás nyomait magán viselő lelet Magyarország legnagyobb, nyilvánosan bemutatott holdkőzete. Csak összehasonlításképpen: az ELTE Természettudományi Karán őrzött és a nagyközönségnek csak ritkán bemutatott holdkőzetek mindössze néhány tized grammosak.



Szürke nappalok - a depresszió időszaka

2018. január 26.

Ilyenkor télen, egyre többen panaszkodnak depresszióra, levertségre. A napfény hiánya fokozhatja a rossz közérzet, rossz hangulat kialakulását, de vajon tényleg a fény hiánya okozza rosszkedvünket? A depresszió egy tünetegyüttes gyűjtőfogalma, amely a levertségtől a motiválatlanságon keresztül egészen a teljes apátiáig terjed. Sajnos gyakran már egy kisebb hangulati zavar előfordulásakor is rásütik a betegre a depresszió bélyegét. A valóban depressziós személy aktivitása teljes mértékben gátolt, hangulata nyomott, és rengeteg testi kísérőtünete jelentkezik. Ilyenek lehetnek: étvágytalanság, alvászavar, szívdobogás, fáradtság, nőknél menstruációs zavarok.  

A depressziós beteget legtöbbször erős lelkiismeretfurdalás gyötri, tele van utálattal és szemrehányással önmaga iránt, mert sok esetben szégyelli az állapotát, illetve azt, hogy nem tud javítani rajta. Ezzel persze kezdetét veszi egy ördögi kör, hisz emiatt még mélyebben süllyed a depressziós állapotba.

A depresszió a latin „deprimo” szóból származik, melynek jelentése „elfojtás”, „elnyomás”. Felmerül a kérdés, mi fojtogatja a depresszióst, illetve mit fojt el ő maga.


Influenza miatt lett herpeszes?

2018. január 25.

Ha nem lenne elég, hogy ágynak döntötte az influenza, a betegségek sorának ezzel még nincs vége. A herpeszre hajlamos egyéneknél ugyanis az influenza gyakran ajakherpeszt vonz maga után! 

A száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel, esetleg kisebb vérzéssel járó ajakherpesz nem csak fájdalommal jár, hanem kozmetikai és pszichés problémát is okoz. A kezelés nélkül hét-tíz napig tartó betegség egyéntől függően évi egy, de akár évi tizenkét alkalommal is támadhat.

Fizikai és lelki megterhelés is eredményezheti

Valamennyi esetben, ha reaktiválódnak a kórokozó herpesz vírusok, újra és újra fellángol a kellemetlenség. Alapvetően minden olyan folyamat, ami az immunrendszert gyengíti, erősen igénybe veszi, legyen szó akár fizikai, akár lelki megterhelésről, mind-mind a herpeszes hólyagok megjelenéséhez vezethet.

Emiatt okozhatják például a különféle, lázzal járó fertőzések, vírusos kórképek, így az influenza is azt, hogy megjelenjen a herpesz.

Az influenzás betegekre jellemző kimerültség és kialvatlanság csak tovább ront az állapoton, még gyengébbé teszi az immunrendszert, így az még kevésbé képes a herpesz vírusok által indított támadást visszaverni. A téli időszakban emiatt szembesülhetnek a herpeszre hajlamosak azzal, hogy még szinte ki sem lábaltak az influenzából, máris a herpesz kellemetlenségeivel kell szembenézniük.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...457458459...525
hírek, aktualitások

Rosszulléthez és eszméletvesztéshez is vezethet a nem megfelelő vércukorszint

2024. április 26.

Nagy felháborodást keltett nemrégiben, miszerint az olimpiai bajnok teniszező, Alexander Zverev nem adhatja be magának a pályán inzulin injekcióját, annak ellenére, hogy 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Az ügy kapcsán megkérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát, hogy vajon mit okozhat, ha valaki kihagyja az injekciózást, illetve mire kell figyelni, ha valaki inzulinterápia mellett aktívan, akár profi szinten sportol.

Felháborodás Alexander Zverev inzulinterápiája körül

A német teniszező, Alexander Zverev elmondása szerint 3 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, így folyamatos inzulinterápiára szorul. Bár az ATP-tornák alkalmával ebből nem is volt gond, hiszen a pálya szélén, a kispadon intézte el az injekciózást, ám a francia Roland Garros teniszbajnokságon meggyűlt a baja a szervezőkkel, ugyanis közölték, hogy a pályán nem adhatja be magának az életmentő inzulint, hanem ki kell mennie a mosdóba, mivel a pályán “furán néz ki”. A baj az elfogadottsági megközelítésen túl ezzel az, hogy a mérkőzés során két mosdószünet engedélyezett, pedig neki egy-egy hosszabb meccs alkalmával akár 4-5-ször is ki kéne mennie. Ráadásul elmondása szerint a második fordulóban, amikor az inzulint szúrta be magának, a supervisor benyitott és közölte, hogy csakis orvos adhatja be neki az injekciót. Ezt a teniszező nem értette, hiszen kisgyerek kora óta ő intézi az inzulin beadását.

Zverev igencsak felháborodott a francia szervezők hozzáállásán, ráadásul ő azon sportolók egyike, aki igazán szívén viseli az cukorbetegséggel küzdők ügyét, még egy alapítványt is létrehozott, hogy támogassa és bátorítsa a betegeket. “A gyerekeket pedig biztatni és támogatni szeretném, hogy aktív életmóddal és megfelelő preventív lépések meghozatalával elkerülhetik a diabéteszt”– nyilatkozta korábban.

Inzulin és cukorbetegség

A cukorbetegség egyik kezelési formája az inzulinterápia. 2-es típusú diabétesz esetén ez a beteg állapota függvényében szükséges, ám 1-es típus esetén mindenképp inzulin injekció alkalmazása indokolt a hormon pótlása érdekében.

Az inzulin egy hormon, mely szabályozza a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjét és segíti a vércukor beépülését a sejtekbe. Hiányában a sejtek éheznek, a glükóz pedig felhalmozódik a vérben. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely során az immunrendszer tévesen a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit támadja. Emiatt nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik, így a hormont a betegeknek naponta többször kell pótolni.

Sport és cukorbetegség

A cukorbetegség terápiájának egyik pillére a rendszeres testmozgás, mivel -többek között- segít optimalizálni a vércukorszintet. Bár valóban fontos az edzés, ám ha valaki aktívan sportol -sőt, ha versenysportoló- nagyon fontos, hogy optimális tartományban legyenek az értékei, ugyanis a fokozott fizikai -és lelki- igénybevétel miatt könnyebben kerülhet ki a vércukorszint a referencia tartományból, ami rosszullétekhez vagy eszméletvesztéshez is vezethet. Éppen ezért a sportolóknak nagyon szorosan kell tartaniuk az orvos által meghatározott kezelési tervet, mivel mind a hipo-mind a hiperglikémia nagy problémákat okozhat. A diabetológusok emellett a sűrű vércukormérést is javasolják edzés/mérkőzés előtt, közben és utána is, hogy és ha kell, akkor korrigálni kell az értéket megfelelő terápiával.

A megfelelő mennyiségű inzulin pótlása azért is fontos, mert ha a vércukorszint 15mmol/l fölé kúszik, akkor nem lehet intenzív mozgáshoz hozzákezdeni, előtte csökkenteni kell a vércukorszintet, és meg kell várni, hogy 12mmol/l vagy annál kevesebb legyen. Fontos tudni, ha a vércukorszint rendkívül megnő (akár a nem megfelelő inzulinterápia miatt), akkor mérgező melléktermékek (ketonok) keletkeznek és halmozódnak fel, és ha ez kezeletlen marad, akkor annak igen komoly következményei is lehetnek (a ketoacidózis életveszélyes is lehet).

Allergia miatt is fájhat a fül?

2024. április 26.



A légúti allergia jellegzetes tünete az orrdugulás, orrfolyás. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az állandó orrdugulás nem csak kellemetlen, de szövődményekhez, például fülproblémákhoz is vezethet.

A tartós orrdugulás szövődményei


A gyulladt orrnyálkahártya megduzzad, emiatt az allergiás beteg nem kap levegőt. A szájlégzés miatt a torok könnyen kiszárad, torokfájás, rekedtség jelentkezhet, a kiszáradt nyálkahártya pedig sérülékenyebb, rajta keresztül a kórokozók is könnyebben a szervezetbe jutnak. 
Bedugult orral az éjszakai alvás sem pihentető, de gyerekek esetében a tartós szájlégzés akár állkapocs fejlődési rendellenességekhez is vezethet. 
Az orrdugulás mellett a fület az orral összekötő fülkürt sem tud megfelelően szellőzni, emiatt a nyomáskiegyenlítés sem tökéletes a fülben, a dobhártya két oldalán. 


Az orrdugulás miatt romlik a dobüreg szellőzése

Ha a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, beszűkül, el is záródhat a fülkürt nyílása. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a fülkürthurut tünetei: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés. 

A fertőzés a középfül területét is elérheti, kialakulhat akut, de krónikus középfülgyulladás is. Ha a fülkürt hurut tartósan fennáll, a dobüregben kialakult negatív nyomás miatt nehezebben kezelhető, erősebb fülfájdalommal járó krónikus savós középfülgyulladás alakulhat ki. Az akut betegségre jellemző erős fájdalom a krónikus savós középfülgyulladás esetén elmaradhat, a betegségre – különösen gyerekek esetében – csak a hallásromlás hívja fel a figyelmet. 

Törje meg az ördögi kört! Szívelégtelenség és gyulladás a szervezetben

2024. április 25.

A szívelégtelenség és a gyulladásos folyamatok szoros kapcsolatban állnak egymással. Kétirányú kölcsönhatásban, hiszen a gyulladás előbb is kialakulhat, mint a szívelégtelenség, de a szívelégtelenség is fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ezek később tovább rontják a szívelégtelen beteg állapotát, ami tovább gyorsítja a szívelégtelenség stádiumainak előrehaladását. Így könnyen egy ördögi kör alakulhat ki, melyben a betegek kilátásai egyre rosszabbak lesznek. Éppen ezért a legnagyobb feladat ennek az ördögi körnek a megszakítása.

Nem véletlen, hogy a szívelégtelenség legfőbb kockázati tényezői között nemcsak a genetikai hajlam és a kardiológiai betegségek szerepelnek, de az olyan gyulladásos állapotot eredményező faktorok is, mint az egészségtelen életmód, a túlsúly, a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha az ezáltal okozott gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, könnyen kialakulhat a szívelégtelenség, vagy más kóros állapotok, mint például a diabétesz, az allergia, vagy a pikelysömör.

De mi is az a gyulladás? 

A gyulladás a szervezet gyógyító folyamatai közé tartozik, amellyel a testünk a fertőzések és sérülések ellen próbálja megvédeni magát. Kétféle gyulladást különböztet meg az orvosi gyakorlat: 


Az akut, azaz hirtelen fellépő gyulladást, mely általában a szervezet első válasza egy sérülésre vagy betegségre. Például az is a szervezet gyulladása miatt alakul ki, amikor egy-egy felszíni vágás környékén bepirosodik a bőrünk. A gyulladás ilyenkor erősebb véráramlást vált ki. Normális esetben ez csak pár napig tart, amíg a különböző immunsejtek beindítják szervezetünk gyógyító folyamatait, de egyes esetekben ez tartóssá is válhat. 
A krónikus, azaz hosszantartó gyulladás hónapokig vagy akár évekig is tarthat, ami ilyenkor már egészségünkre is kockázatot jelent. Gyakran szív- és keringési megbetegedéseket okoz, mert a hosszantartó gyulladás alatt lerakódások keletkezhetnek az érfalakon, és ez vérrögök kialakulásához vezethet. A krónikus gyulladás növeli a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is, ezért erre érdemes kiemelten odafigyelni. Mivel általában nem jár tünetekkel, sokszor csak vérvizsgálattal lehet megállapítani a fennállását.


Tehetünk valamit a tartós gyulladás kialakulása ellen?

Szerencsére a gyulladásos folyamatokat is valamennyire az irányításunk alatt tudjuk tartani. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha olyan életmódot élünk, mellyel koleszterinszintünket, vérnyomásunkat és vércukorszintünket is egészséges tartományban tartjuk, ezzel akár a szívelégtelenség súlyosbodását is késleltethetjük, lelassíthatjuk.