Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szeretet-lecke az erdő mélyén

2018. június 07.

Egyszer volt, hol nem volt, kerek erdő közepén élt egyszer egy sündisznó. Nagyon mogorva sündisznó volt, legalábbis ezt tartották róla. Mindenkivel csak morgott, mindennel elégedetlen volt, és még ha jó szándékkal közeledtek hozzá, akkor is tüskés gombóccá gömbölyödött, csak úgy meredeztek kifelé a tüskéi. Nem is közeledett hát hozzá senki jó szándékkal sündisznó-emlékezet óta. Az erdő állatai már nem is tudták, honnan olyan biztosak benne, hogy a sündisznóhoz nem érdemes jó szándékkal közeledni. Egyszerűen csak biztosak voltak benne. Azt viszont soha senkinek nem jutott eszébe megkérdezni tőle, fáj-e a szíve. Pedig bizony nagyon fájt a szíve. Világéletében arra vágyott, hogy megsimogassák. De a szúrós tüskéktől senki sem fért hozzá. Valaha régen akadtak néhányan, akik megpróbálták, de ahogy tüskéivel megbökte őket, mind megharagudtak. Azóta senki sem próbálkozott.

Így éldegélt a sündisznó napról napra és évről évre, míg egyszer éppen az erdei ösvény egyik szélétől igyekezett a másik felé, amikor vidáman ugrándozó lépteket hallott, egy kislány közeledett, aki szinte repült lefelé a lejtőn, s közben egy víg dalocskát énekelt. Amint a sündisznó észrevette a kislányt, abban a szempillantásban összegömbölyödött, amint ez már szokása volt. A kislány csak ekkor figyelt fel a tüskés gombócra.

„Süni!” - kiáltott fel nagy örömmel, és leguggolt a sündisznó mellé. A sündisznó szerette volna szemügyre venni a kislányt, de az orrát sem merte kidugni.
„Kedves Süni, kérlek csak az orrocskádat, hadd érintsem meg.”



7 hétköznapi hőstett magadért, hogy boldog legyél

2018. június 06.

Ingyen van, apróság, mégis ha ezeket mindig megteszed, akkor sokkal boldogabb lesz az életed. Nem kell róla beszélned senkinek. De ha megosztod másokkal, akkor szebb lesz az élet körülötted is!  

Hét apróságot hoztam mára. Olyasmit, amit csak te tudsz megtenni, és minden napodat jobbá tudja tenni. Hétköznapi dolgokat, amik a bölcsek számára többet jelentenek, mint az ostobáknak. Tanuld meg ezt a hét szokást! Legyen boldogabb az életed ezekkel!
 



Az alvás nevelés kérdése

2018. június 06.

Türelem, következetesség, idő. Ez a három feltétele annak, hogy a gyermekünk nyugodt, jó alvó csecsemő és kisgyermek legyen. Mert bármilyen hihetetlen, a jó alvás, nevelés kérdése.  

Ha a kisgyerek nem alszik, nyűgös az egész család. Nem is beszélve arról a helyzetről, amikor hetek, rosszabb esetben hónapok óta sakkban tartja, az első héten talán még meglepődött, később pedig mind fáradtabb, kimerültebb szüleit. Pedig a gyermek nem beteg, csak nem tanult meg időben egyedül elaludni.

-     Az édesanyának is joga van az éjszakai pihenéshez – mondja Dr. Gál Éva csecsemőgyógyász, aki hosszú évek óta foglalkozik ezzel a külföldön is mindössze néhány évtizede létező tudományággal, amelyet alvásmedicinának neveznek. Ha a napi események nem hoznak álmot egy felnőtt szemére, elővesz egy könyvet és „elaltatja vele magát”. Egy kisgyermek azonban nem tud mást, mint sírással jelezni, ha úgy érzi, egyedül maradt. Különösen, ha megszokta, hogy karban, babakocsiban ringatva, esetleg a házkörül körbe - körbe keringő kocsi ülésében alszik el.

A jó alvás  azonban nevelés kérdése – mondja a szakember.  Hiszen a gond az esetek többségében megoldható. Igaz, mire egy szülő ráébred, hogy a gyereke nem tud egyedül elaludni, illetve, hogy a hetek óta tartó sokszor, akár óránkénti éjszakai felébredés valószínűleg nem normális jelenség, gyakran kissé késő.  Hiszen addigra már az édesanya is kimerült, az apa is ingerültebb, esetleg a nagyobb testvér is többet sír, ami még fokozza az amúgy sem nyugodt hangulatot.  Ebben a helyzetben, rendszerint már csak a türelem és az idő az, ami eredményt hozhat – állítja az alvásszakértőj.



Patika Nap országszerte – június 6-án

2018. június 05.

Ahogy 15 éve minden június első szerdáján, most is kinyílnak a gyógyszertárak ajtajai mellett, a tárák is: idén június 6-án Patika Nap.

A Patika Nap a gyógyszerészet ünnepe. Ilyenkor az ország összes gyógyszertárában várják nem csak a betegeket, de a betegségeket megelőzni kívánókat is, minden egészséges életmód iránt érdeklődő embert.

Ünnep lévén, a patikák ilyenkor díszben várják a látogatókat és extra tanácsadással, szűrőprogramokkal és egyéb rendezvényekkel mutatják meg a gyógyszerészi munka kulisszáit is. Fontos megmutatni és hangsúlyossá tenni a gyógyszerészi hivatást, azt a munkát, amit a patikusok végeznek a  betegellátásban és az egészségmegőrzésben nap mint nap.

A XV. Országos Patika Nap idei témája: a légúti betegségek

Minden Patika Napon fókuszba helyeződik egy-egy betegségcsoport és annak perevenciós lehetőségei, amelyek – az EMMI népegészségügyi programjához kapcsolódva – aztán egy éven át a figyelem központjában maradnak (A Patika Magazin lapszámaiban egész évben ezt a témát járjuk körbe, különböző szemszögből megvilágítva). A 2018-as Patika Nap témája a légúti megbetegedések. Az akut és krónikus orr- és orrmelléküregi megbetegedések gyakori problémák. A panaszok köre a banális orrnyálkahártya-gyulladáson és orrcseppfüggőségen át egészen a krónikus arcüreggyulladásig terjed. Mindez az érintettek életminőségére jelentős hatást gyakorolhat, ezért különösen hangsúlyos felvilágosító és tanácsadási szerepe lehet a gyógyszerészeknek a tünetek enyhítésében.



Megérkezett a gólya, de hogyan tovább?

2018. június 05.

A legtöbb elsőgyermekes párra jellemző, hogy amint fellélegezhetnének a szülést követően és megismerhetnék az új családtagot, máris számos új kérdés kínozza őket. Biztosan jól alszik, jól eszik, jól sír a pici? A Születés Hete rendezvénysorozat apropóján Bartos Rita szülésznő, a Czeizel Intézet babagondozás tanfolyamainak szakértője gyűjtötte össze az újdonsült szülőket leginkább foglalkoztató kérdéseket és válaszokat.

Biztosan eleget eszik a baba?

A táplálkozásra is igaz, hogy ahány baba, annyiféle igény. Előfordulhat, hogy a világra jövetel után nehezen vagy keveset szopik a kicsi: a 10%-os súlyesés még nem feltétlenül jelent problémát, e feletti súlyvesztésnél viszont pótolni kell donortejjel vagy tápszerrel, ha az anyukának nincs elegendő teje. A születést követő második héttől napi 5-6 pisis pelenka jelzi, hogy eleget evett a pici. A székletből is következtethetünk a táplálkozás minőségére: az első napokban fekete, a negyedik naptól lazább, sárgásbarnás lesz az ideális pelustartalom.



Az étcsokoládé enyhíti a szívelégtelenséget

2018. június 04.

Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.  

Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.

A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes "álcsoki" szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból.



A melegebb test hatásosabban harcol a fertőzések ellen

2018. június 04.

Minél magasabb a test hőmérséklete, annál jobban fel tudja gyorsítani a szervezet a védekező rendszert, hogy harcba induljon a daganatok, a sebek és a fertőzések ellen - állapította meg egy új kutatás.

A Warwicki Egyetem és a Manchesteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy a testhőmérséklet kisebb emelkedése felgyorsítja a sejten belüli "órát", amely a fertőzésre adott immunválaszt irányítja - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

A felfedezés hatékonyabb, gyorsabban ható gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé, amelyek a folyamatban fő szerepet játszó fehérjére irányulnak.

Mitől indul be a "sejtóra"?

A gyulladást jelző anyagok működésbe hozzák az úgynevezett NF-kB fehérjéket, ezzel a sejtóra "ketyegni" kezd, a fehérjék a sejt és a sejtmag között ide-oda mozogva ki és be kapcsolnak egyes géneket. Ha a testhőmérséklet eléri a 34 Celsius-fokot, az "óra" lelassul. Az átlagos 37-nél magasabb testhőmérsékleten az óra felgyorsul.

A Warwicki Egyetem tudósai szerint az A20 jelű fehérje játszhat kulcsszerepet a folyamatban. Ezt úgy bizonyították, hogy kísérletekben kivonták az A20-at a sejtekből és arra lettek figyelmesek, hogy a "sejtóra" ilyenkor elveszíti érzékenységét a hőmérsékletre.

Sok olyan gént, amelyet az NF-kB fehérjék irányítanak, nem befolyásol a hőmérséklet, egy fontos csoport azonban megváltozott a különböző hőfokokon. Köztük voltak a gyulladások szabályzói és a sejtkommunikáció irányítói, amelyek módosíthatják a sejt reakcióját.



Segítség! Bepisil a gyerekem

2018. június 03.

Sok család életét nehezíti meg a gyermekek éjszakai ágybavizelése. Sokszor csendes szégyenként viselik a jelenséget mind a gyermekek, mind a szülők. A gyerekben mélységes szégyenérzet van, amiatt, hogy ő még mindig ágyba pisil, a többiek a korosztályában már régen szobatiszták. Pedig ez egy nagyon sűrűn előforduló probléma, olyannyira hogy Magyarországon gyakorlatilag ez a harmadik leggyakrabban előforduló gyermekbetegség.  

Az éjszakai ágybavizelésről (enuresis nocturna) akkor beszélünk, amikor óvodás, vagy iskolás gyermekeknél még mindig állandó vagy visszatérő rendszerességgel fennáll a hólyag éjszakai ürítése.  A jelenség időbeliségét tekintve két alapvető típusra lehet osztani a betegség et.
Az elsődleges (primer) amikor a gyermek a születése óta soha nem volt szobatiszta legalább fél éven keresztül, és a másodlagos (secunder) pedig amikor hosszabb időszak után kezd el újra bepisilni.

A megjelenő tünetek alapján pedig van egytünetű (monosymptomas )és  többtünetű (polisymptomas),  az utóbbiban különböző fertőzések, illetve székrekedés is kapcsolódhatnak.
Amikor a jelenség 5-6 éves korban még mindig fennáll, mindenképp indokolt szakorvosi vizsgálatot kérni, és felkeresni egy gyermek nefrológust.   Amennyiben az orvosi vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak, úgy nagy valószínűséggel a bepisilésnek lelki okai vannak. 



Böjtölj ésszel

2018. június 03.

Ha tavasszal Téged is elkap a léböjtkúra-láz, ne adj Isten a teljes koplalás mellett döntesz (sajnos ilyen tisztítókúrákkal is egyre gyakrabban találkozom), akkor célszerű néhány alapelvet szem előtt tartani. Ha ezeket mellőzöd, akkor sajnos elmarad a kívánt hatás, esetleg olyan mértékű sokkhatásnak teszed ki a szervezeted, ami minden, csak nem egészséges. Legyengült, beteg szervezetnél komoly problémákhoz vezethet, ha pusztán a divatot követed. Tehát legyen szó léböjtről vagy más tisztítókúráról, mindig tartsd szem előtt a mértékletesség alapelvét!  

Villamosszék a szervezetednek

A jóga kifejezetten ajánlja a böjtöt, amikor pihentetjük emésztőszerveinket. Testünknek a böjt időszakában lehetősége van a méregtelenítésre, a tavaszi „nagytakarításra”. Sok nyugati filozófiai vagy vallási irány szerint (pl. a kereszténység) már a jóga természetes étrendje is böjtnek számít: ez a laktovegetárius étrend (hús és tojás nélküli, tejterméket és növényi táplálékot alkalmazó ételek) böjtnek számít. Ez egy jógi számára nem böjt, pusztán kiindulási alap, az ember természetes táplálkozásának tartott táplálkozási mód.



Tavaszi fáradtság a munkahelyen? Kulcs a sikerhez!

2018. június 02.

A tavaszi fáradtság lecsengett, még sincs minden rendben? Pedig a nap süt, a kollégák hangulata is oldottabb, és nem kell egész nap neonlámpák fénye alatt rostokolni. Mi lehet mindennek az oka? A tavaszi kimerültség egy lehetőség, hogy észrevedd, lemerültél, megkövültél, berozsdásodtál. A depresszió helyett használd a tavasz felhajtóerejét a sikerhez!  

Persze tavasz van, szállnak a "nyárpihék", reggel madárcsicsergés, de azért ne várjunk mindettől csodát! Az ember azt várja, hogy az energiával való feltöltekezés automatikusan megtörténik, pedig a dolog nem ilyen egyszerű...

Meg kell nyílni a jó dolgok felé, fel kell ismerni a tavasz szelével jött jótékony változásokat, és tudatosan örülni nekik. Természetes, hogy a fák évről-évre újra lombot hoznak, a hőmérséklet enyhül, miért kéne ettől táncra perdülnünk? A tavaszi kimerültség, fáradtság azonban egy lehetőség, hogy észrevedd, lemerültél, megkövültél, berozsdásodtál. A depresszió helyett használd a tavasz felhajtóerejét a sikerhez!

Szemléletváltás. Ez a kulcsszó. Kíváncsiság és örülni tudás mindenre kiterjedően.

Munkába indulsz? Szállj le egy megállóval hamarabb, és nézelődj, sétálj, mosolyogj rá a szembejövőkre! Pozitív jelzésekre pozitív visszacsatolások érkeznek.
Folytasd ezt a munkahelyeden is! Köszönj meg egy apró szívességet, dicsérd meg az asszisztensed, ebédidőben ne munkáról, hanem a hétvégi élményekről csevegj, és mosolyogj nagyokat!
A munkahelyi kapcsolatok az egyéni munkavégzésre is kihatnak. Jobb kedvvel állunk neki egy új feladatnak, oldottabbakká válunk, ha csapatban kell dolgozni, és ha valami nem megy egyedül, könnyebben jön a segítség.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...460461462...553
hírek, aktualitások

Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?

2024. szeptember 13.

A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően. 

1. A sejtek éhsége

Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.

– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van…

2. A szem éhsége 
Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.

– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…

3. A fül éhsége

Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…

– A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.

Emelkedett PSA-szint?

2024. szeptember 13.



Sok férfiban aggodalmat kelt, ha azt látja a laborleletében, hogy a PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén szintje emelkedett, mert attól tart, ez csakis prosztatarákra utalhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak daganatos betegség emelheti meg a PSA szintet, valamint részletezte, hogy tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

A free és a total PSA eredményt is fontos jelző

A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A total PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.

Az American Cancer Society a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:
– 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
– 4 – 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os a daganat jelenléte.
– 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.
Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.  

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.