Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csonterősítő gyógyszert szed? – Fogászati kontroll szükséges!

2018. március 06.

A csontok fokozott törési hajlama ellen kifejlesztett, úgynevezett biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek nélkülözhetetlenek a csontritkulás és egyes csontáttéttel járó daganatok kezelésében, ugyanakkor egy ritkán előforduló, de súlyos mellékhatás miatt fokozott fogászati prevencióra és kontrollra van szükség ezeknél a betegeknél – hívta fel a figyelmet Dr. Vaszilkó Mihály, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika adjunktusa.

Évente nagyságrendileg 70 ezren szednek ilyen készítményeket hazánkban, az ún. állcsontelhalással járó kórkép kialakulásának veszélye nagy dózisú, intravénás daganatterápia esetén akár 4 százalék is lehet, csontritkulás megelőzésére, vagy kezelésére szájon át szedett szerek esetében 0,1-0,001 százalék közé tehető.

A biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket sikerrel alkalmazzák csontritkulás megelőzésére, kezelésére, és a daganatterápiában (pl. emlőrák, prosztatarák, myeloma multiplex esetén), ám bizonyos esetekben olyan súlyos mellékhatásokat okozhatnak, amelynek következtében a betegek állcsontjának egy kisebb vagy nagyobb darabja elhal, amit csak műtéti beavatkozással lehet hosszú távon eredményesen kezelni – mutatott rá Dr. Vaszilkó Mihály. Az ilyen gyógyszert szedők esetében éppen ezért rendkívül fontos a betegség megelőzése, ami a jó szájhigiéné fenntartását, a rendszeres fogászati ellenőrzést jelenti, emellett a fogeltávolítás során körültekintően kell eljárni: fontos, hogy a fogorvos tudjon a fokozott rizikóról.



A hideg idő egészségkárosító hatása

2018. március 06.

A jó hír, hogy a hideg idő nem kedvez a járványok terjedésének, a rossz viszont az, hogy sok egyéb olyan negatívum van, ami veszélyezteti szervezetünket ezen időszak alatt.

A hideg szempontjából különösen kockázatnak vannak kitéve az idősek és a csecsemők, kisgyermekek. Ez utóbbiak nem is figyelnek erre, illetve nem is tudják felmérni az ezzel járó élethelyzetet, vagy még közölni sem tudják, ha fáznak.

A téli hideg időjárás alatt szinte mindenkit elkap a légúti panaszok valamelyik fajtája. Hajlamosak vagyunk csak a meghűlésre, náthára gondolni, pedig a hideg időszak még egyéb egészségkárosító hatásokkal is fenyegeti a szervezetet. Talán kevéssé gondolunk rá, de a bőrünk védelme is rendkívül fontos.

A bőrtakaró védelmi funkciót tölt be, és ha megsérül, azt a szervezet is megsínyli.

A bőrnek lényeges szerepe van a hőszabályozásban, részt vesz a kiválasztásban, ehhez pedig egészségesnek kell lennie.
Bár csecsemőkorban gondolni kell a megfelelő bőrápolásra, sőt sokkal jobban ki van téve a folyamatos fertőzési lehetőségnek, mert a szervezet védekezőrendszere csak fokozatosan erősödik meg.

A csecsemők, kisgyermekek bőre egyrészt tisztán tartást igényel, másrészt kellő védelmet, nyáron az UV-sugaraktól, télen pedig a hidegtől.



Mit kellene tenned, ha elveszíted a munkádat?

2018. március 05.

A Ho’oponopono az élet legkönnyebb útja. Nagyon jó időket élünk, még ha nem is így érzékeljük, mivel nincs lehetőségünk arra, hogy áldozatoknak lássuk magunkat, vagy azt érezzük, hogy Isten megfeledkezett rólunk és nem hallgat meg minket. Nagy időket élünk, nagy és fontos változásokkal. Ha tudatosak maradunk és nem kapaszkodunk fel a rossz hírek vonatára, jól járunk.  

Sokszor szólok arról, hogy hogyan helyezkedjünk el az élet áramlatában, amely a tökéletes helyre vezet bennünket, a megfelelő pillanatban, az odaillő emberekkel körülvéve. Ezzel szemben mit teszünk? Nos, aggódunk, gondolkozunk, a félelmeinkhez kapcsolódunk. Mindez nem a zéró frekvenciára, a belső béke állapotába helyez minket, hanem éppen ellenkezőleg: eltérít bennünket az élet útjáról, az összhangtól, attól, ami valójában vagyunk. Nem vagyunk ezek a félelmek, sem az aggodalmaink. A gondolkodás és az aggódás függőségünk, rossz szokásunk.

Annyira alszunk, hogy most nincs más lehetőség az ébredésre. Nincs másik kijárat. Ezért amikor az áramlattal szemben igyekszünk menni, az keménynek és nehéznek bizonyul. Egy munkanélküli mondhatja: “Tökéletes, Mabel, tehát konkrétan mit tegyek?”. Nos, elsősorban tudd, hogy egyedül nem vagy képes rá, tehát el kell engedned és segítséget kell kérned Istentől, az Univerzumtól, az univerzális intelligenciától, ki miben hisz; kérni kell a miénknél magasabb intelligenciát, amely soha nem fog elhagyni minket, ha a segítségét kérjük, különösen nem. Ezenkívül értsük meg, hogy a segítség nem akkor jön, amikor gondolkozunk vagy aggódunk; elég tudatosnak kell lennünk ahhoz, hogy ne ragadjunk le és engedélyt adjunk Istennek, hogy segítsen minket.



A középfülgyulladás kezelése gyerekeknél antibiotikum nélkül

2018. március 05.

A gyermekek jelentős százalékánál a középfülgyulladás az új orvostudományi protokollok alapján antibiotikum nélkül is biztonságosan gyógyítható. Az antimikrobás szerek felesleges használata mind a gyermekre, mind a környezetünkre negatívan hat, hiszen ellenállóbb baktériumtörzsek kialakulásához vezet, azaz egyre több lehet az olyan makacs fülgyulladás, amely akár a sorozatos antibiotikum-kezelések ellenére is fennmarad.

Az alábbiakban dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekorvosa elmondja, hogyan és milyen esetekben lehet elkerülni az antibiotikumos kezelést.

Antibiotikummal vagy anélkül?

A fülgyulladás annyira gyorsan is kialakulhat, hogy a reggel még egészséges gyermeket akár már aznap este ledöntheti a lábáról. Ez a betegség általában lázzal és fájdalommal jár, érthető, hogy ilyenkor a leggyorsabb és leghatásosabb gyógymódot szeretné az aggódó szülő, de nem biztos, hogy a legjobb megoldást az antibiotikum jelenti. Az elmúlt években számos kutatás készült a világban, amelyekben összehasonlították az antibiotikummal kezelt eseteket a tüneti kezelt esetekkel. Az eredmények egy irányba mutatnak: a gyerekek nagy részénél a középfülgyulladás antibiotikum nélkül is, tüneti kezeléssel biztonságosan gyógyítható megfelelő körültekintés és szoros felügyelet mellett. A tudományos érdeklődés annak köszönhető, hogy az antimikrobás szerekkel szembeni ellenállás egyre növekszik, azaz egyre ellenállóbb baktériumtörzsek fejődnek ki, valamint egyre több szülő fogalmazza meg ellenérzéseit az antibiotikumos kezeléssel kapcsolatban. Ezek mind arra sarkallták az orvosokat, hogy újraértékeljék a középfülgyulladás gyógyításának korábbi gyakorlatát.



Kerüld el a jojó effektust!

2018. március 04.

Nők több mint felénél visszatérő problémát jelentett az egészséges életmód élethosszig tartó kitartó követése. Nálad is gondot jelent? Elérted a célodat végre, kifújhatod magadat. Mi a legtöbb ember első reakciója? Elértem, amit akartam-nem kell szinten tartás, tudok én figyelni magamra. Valójában mikre kell odafigyelni, hogy élvezd életed végéig az egészséges életed?  

A teendőid címszavakban:

- A fehérje mennyiséget magasan kell tartanod továbbra is.

- Alacsony és közepes glikémiás indexű szénhidrátokkal emeld a szénhidrát beviteledet, kb 20-30 g-mal.

- Ne reggelire fogyaszd a legtöbb szénhidrátot, mert rossz az inzulinérzékenységünk. Ha szemfüles vagy, rá is jöttél, miért nem állja meg helyét a „reggelizz úgy, mint egy király” mondás
- Vacsorára se egyél túl sok a szénhidrátot, egy kivétel: ha edzettél. Ilyenkor gyakorlatilag alig raktározódik el a bevitt szénhidrát. De ekkor is ésszerű mértékkel!

- Kb. 1 hónap vége felé kicsit csökkentened kell a fehérjét. Azt tudnod kell, hogy a szénhidrát vizet köt meg, tehát kb. 1kg ingadozás még normális. Annál több ne legyen!



A gyermekek és az influenza

2018. március 04.

Az influenza különösen nagy veszélyt jelent az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a gyermekek, főként a csecsemők számára...

Az influenza fertőzés tünetei - főként csecsemőkorban - súlyosan érintik a gyermekeket, jelentős a szövődmények kialakulásának kockázata. A fertőzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban, influenzajárvány idején 3 gyermek közül 1 biztosan megfertőződik. Összehasonlításképpen, a fertőzésveszély a 18 év feletti lakosság esetében 10-ből 1 felnőttre módosul. A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében egy-egy közösségen belül.

Megfigyelték, hogy más gyermekes családhoz viszonyítva azok a családok, ahol iskoláskorú gyermek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének. Azokban a családokban, ahol a gyermek influenza vírussal fertőződik, 36 százalékban a gyermek legalább egy családtagját továbbfertőzi.

A tünetek felismerése

Az influenza tünetei könnyen megkülönböztethetőek a megfázástól, a szülők mégis gyakran összekeverik a betegségeket. Ismeretek hiányában influenzajárvány idején a vírus futótűzként terjed a családok, iskolák közösségében. Az influenzát hirtelen fellépő magas láz, köhögés, végtagokban és a hátban érezhető fájdalom, fejfájás és 2-3 hétig tartó kimerültség tünetei jellemzi. A gyermekeknél további tünetként orrfolyás, hányinger és hányás, valamint hasmenés jelentkezhet. Ezzel szemben a megfázás fokozatosan jelentkezik, jellemzője a kaparó vagy gyulladásos torok, orrfolyás, tüsszentés, köhögés és néhány esetben 38C-fok alatti láz. A gyermekek évente 6-8 alkalommal fáznak meg. Szemben az influenzával a közönséges megfázás esetében a tüneteket gyors felépülés követi.



A palacsinta misztériuma

2018. március 03.

Ma reggel valaki megkérdezte tőlem, hogy vajon jelent-e valamit, ha folyamatosan a palacsinta jön vele szembe, akár recept, akár hírlevél, akár fotósorozat formájában. Íme a jelentése!  

Az evés nem puszta tápanyagfelvétel, hanem érzelmi jelentőséggel bíró cselekvés, ezért az ételt nem elég pusztán tápértékben mérni, hanem érzelmi jelentését is mérlegelni kell, sőt ebből következően minden táplálkozási cselekedetünk hátterében komoly lelki folyamatok zajlanak, vagy feltárandó emlékek bújnak meg. Az étkezés felfogható az életről alkotott elképzelésünknek is: mi az, amit megengedünk magunknak, mi az, amit belülről szeretnénk magunkévá tenni. Szeretnénk egyes vonásainkat felerősíteni, míg gyengeségeinket tompítani. Habár fiziológiailag csak annyi történik, hogy táplálékot veszünk magunkhoz túlélésünk érdekében, közben a lelkünket is tápláljuk ezzel megmutatva magunkról nagyon sok mindent.

A téli hónapokban finom lezárás és enyhe elmúlás sétálgat lelkünk körül, épp emiatt ölelésre, a szeretet befogadására vágyunk - vélhetően ezt az érzést faljuk fel a palacsintával. Ez persze csak azokra igaz, akik a sóvárgást érzik a palacsinta láttán.



Illatos csirkecombok - akár diétázóknak is!

2018. március 03.

Kiknek ajánlom? Mindenkinek - aki szereti a finom, enyhén fűszeres ízeket! Diétázóknak és gyerekeseknek is, nálunk abszolút kedvenc! Friss vegyes salátával vagy grillezett zöldséggel nagyon finom!  

Illatos csirkecombok

Hozzávalók: 8 db csirke alsó vagy felső comb, fél kk. só, 1 csapott kávéskanál őrölt koriander, római kömény és bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, fél dl olivaolaj

Az olajat összekeverem a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és félreteszem amíg a húst megtisztítom. Alaposan lemosom, a bőrét alaposan átvizsgálom. A húsokat bekenem mindenhol a fűszeres olajjal, tepsibe teszem és letakarva 180 fokon sütöm 30 percig. Utána fólia nélkül még néhány percig pirítom 250 fokon!



RSV-fertőzés

2018. március 02.

Egy kis náthába nem lehet belehalni: meggyötör, de aztán ahogy jött, úgy megy is - gyakori vélekedés ősszel-télen. Így is van ez a felnőtteknél. Ám az újszülöttekre, csecsemőkre nézve életveszélyes is lehet az RS-vírus fertőzése.

A nátha leggyakoribb kórokozója az RSV - sokkal gyakrabban okoz megbetegedést az őszi-téli időszakban, mint az influenzavírus! Az RSV-fertőzés nagyobb gyermeknél, felnőttnél csak enyhe hurutos tünetekkel jár, akár tünetmentes is lehet. A gyenge ellenálló képességű koraszülöttek, újszülöttek RS-vírus (respiratory syncytial vírus) fertőzése bizony nagyon súlyos, sokszor életveszélyes állapothoz vezethet.

A betegség néhány napos lappangási idő után kezdődik (a beteg már ebben az időszakban is rendkívül fertőz, annak ellenére, hogy semmi tünete nincs). A betegség kitörését az egyre súlyosbodó és gyakoribbá váló, száraz, kínzó köhögési rohamok jelzik. A kis beteg szaporán, kapkodva veszi a levegőt a köhögési rohamok közt is. A súlyos légzési elégtelenség akár légzéskimaradáshoz vagy légzésleálláshoz vezethet. A légszomj a szívet és a keringést is károsítja.

A betegséget elsősorban tüneti szerekkel kezelhetjük, mivel a vírus leküzdésére még nem rendelkezünk megfelelő gyógyszerrel. Nagyon fontos a légzés és a keringés támogatása, esetenként gépi lélegeztetés is szükségessé válhat. A megfelelő kezelés biztonsággal csak intenzív gyermekosztályokon oldható meg. A betegség legtöbb esetben csak lassan, elhúzódva gyógyul és utána még hetekig, hónapokig köhöghet a beteg.



A kicsik és az influenza

2018. március 02.

Az influenza tünetei – főként csecsemőkorban – súlyosan érintik a gyermekeket, jelentős a szövődmények kialakulásának kockázata. A fertőzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban: influenzajárvány idején 3 gyermek közül 1 biztosan megfertőződik.

Összehasonlításképpen, a fertőzésveszély a 18 év feletti lakosság esetében 10-ből 1 felnőttre módosul. A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében egy-egy közösségen belül.

Megfigyelték, hogy más gyermekes családhoz viszonyítva azok a családok, ahol iskoláskorú gyerek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének. Azokban a családokban, ahol a gyerek influenza vírussal fertőződik, 36 százalékban a gyerek legalább egy családtagját továbbfertőzi.

A tünetek felismerése

A gyermekek évente 6-8 alkalommal fáznak meg. Szemben az influenzával a közönséges megfázás esetében a tüneteket gyors felépülés követi.

Az influenza tünetei könnyen megkülönböztethetőek a megfázástól, a szülők mégis gyakran összekeverik a betegségeket. Ismeretek hiányában influenzajárvány idején a vírus futótűzként terjed a családok, iskolák közösségében.

Az influenzát hirtelen fellépő magas láz, köhögés, végtagokban és a hátban érezhető fájdalom, fejfájás és 2-3 hétig tartó kimerültség tünetei jellemzi. A gyermekeknél további tünetként orrfolyás, hányinger és hányás, valamint hasmenés jelentkezhet.

Ezzel szemben a megfázás fokozatosan jelentkezik, jellemzője a kaparó vagy gyulladásos torok, orrfolyás, tüsszentés, köhögés és néhány esetben 38C-fok alatti láz.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...478479480...553
hírek, aktualitások

Amikor fagyievés utána órákig kínlódik a gyerek

2024. szeptember 12.

A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó – ilyen például az a hidrogén monitor, amelyet a 2023-as K&H gyógyvarázs pályázat keretében kapott az egyik kelet-magyarországi kórház gyermekosztálya.

Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.

A joghurt oké, a tejföltől viszont rosszul lehetünk

Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így 5 éves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzime, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett pedig életünk során több betegség – gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus – miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukortól kezd puffadni a hasunk. A magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.

Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma

Ha gyermekünk tejes ételek után rosszul érzi magát, legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki modern készülékekkel hatékonyan és fájdalommentesen meg tudja állapítani, valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, úgynevezett Gastrolyzer Hidrogén monitort kapott Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya.

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.

A szívritmuszavar sokszor csak tünet

2024. szeptember 11.

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismertette.

Légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szabályostól eltérően működik a szívünk. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) ver, vagy a ritmus nem egyenletes. Előfordul, hogy a ritmuszavar csak néha, rövid időre jelentkezik, de lehet állandóan fennálló is. Súlyossága a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig terjedhet. Gyakori formája a pitvar fibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez.

A szívritmuszavar tünetei közé tartozik: a mellkasi remegésérzés, a túl gyorsan, vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a torokban, a gyomor tájékon fellépő furcsa fájdalom, szúrás. Szédülés, bizonytalanságérzet, félelem, idegesség, látászavarok, a teljesítőképesség romlása, ájulás, vagy ájulás közeli állapot is jelentkezhet.

Pajzsmirigy-, cukorbetegség, stressz és elhízás is okozhatja

„Számos esetben, a vizsgálatok során, a ritmuszavarok hátterében nem találunk organikus eltérést. Máskor, valamilyen szívbetegség idézi elő, de szíven kívüli ok is állhat a háttérben, pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy stimulánsok használata is okozhat ilyen tüneteket, de az elhízás is lehet a magyarázata” – fejti ki a kardiológus szakorvos. Ezt igazolja az a tanulmány is, amelyet dán szívgyógyászok készítettek, és az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek. Ennek alapján, minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve. A karcsú nőkhöz képest a túlsúlyosak között a szívritmuszavar kétszer gyakrabban fordult elő, a súlyosan elhízottak között pedig a problémát három és félszer sűrűbben észlelték.  „Mivel a szívritmuszavart számos tényező okozhatja, ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem az azt kiváltó más betegséget, vagy okokat kell megszüntetni, ennek kivizsgálása szakorvos feladata” – tudjuk meg Dr. Vaskótól.