Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így készüljünk a kicsikkel a hidegre

2017. december 09.

A gyermekek szervezete még sokkal kevésbé ellenálló a fertőzéseknek, mint a felnőtteké, ezért fontos, hogy – főleg az influenzajárvány közeledtével – fokozottan figyeljünk a megelőzésre.

A téli hónapokban gyermekeink szervezetének ellenálló-képessége csökken, ráadásul idén az orvosi figyelmeztetések szerint a korábbiakhoz képest súlyosabb influenzajárvány várható. A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként ezért összegyűjtötte a legfontosabb teendőket, amikkel megszelídíthetjük a telet és megelőzhetjük a betegségek kialakulását, hogy gyermekeinkkel együtt nyugodtan élvezhessük az évszak nyújtotta örömöket.

  • vitaminok és ásványi anyagok: A téli időszakban a szakemberek szerint a megfelelő vas-, illetve C- és D-vitamin utánpótlás a legfontosabb. A vas segít legyőzni a fáradékonyságot, a C-vitamin erősíti a szervezetet, a D-vitamin pedig központi szerepet tölt be az immunrendszer aktivizálásában és szabályozásában.
  • étkezés: Ilyenkor különösen ügyeljünk az egészséges, változatos étkezésre. Adjunk gyermekeinknek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: céklát, póréhagymát, sütőtököt, kel-, lila- és fehér káposztát, birsalmát és naspolyát. Ezek közül egyértelműen a cékla jolly joker, hiszen amellett, hogy olcsó és könnyen beszerezhető, rengeteg vitamint
  • és ásványi anyagot tartalmaz: kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, valamint még folsavat is.


Önbizalom hiány és figyelemzavar homeopátiával

2017. december 09.

Miki 9 éves és utálja az iskolát. Nehezen tud koncentrálni az órákon és nehézkes neki az írás is. Miki nagyon gyakran felcseréli a betűket és több betűt is hibásan ír. Leggyakrabban a “b" betű helyett “d" betűt ír. Ugyancsak nehezére esik a betűk helyes kimondása és azok artikulálása. A sok nehézséghez még az is hozzájárul, hogy Miki nagyon hamar elfárad, és amikor már a szeme nem tudja követni az olvasott szöveget,a saját kis világába vonul vissza. Egy külső személy számára ez olyan, mintha nem adna tiszteletet a tanárnak és mintha direkt kivonná magát az órai munkából. Mikinek nehezére esik lépést tartani az osztálytársaival, ezért ezt egy küzdésnek éli meg.  

 

Mikire jellemző a napközbeni fáradékonyság is. Az iskolából azt írta róla a tanár bácsija, hogy Miki legszívesebben és nagyon gyakran rá is fekszik a padjára mintsem, hogy a székén üljön. A foci edzéseken is csak a fele időt bírja végigcsinálni, utána a pálya szélén lefekszik és el is bóbiskol.
 
Miki szülei nagyon aggódnak a gyerekükért. Már több helyre is elvitték a kisfiút, hogy nézzék meg mi baja lehet, de senki sem talált semmi különöset. Később a nevelési tanácsadó adott ki egy papírt a szülőknek, hogy Miki enyhe diszlexiában szenved, de ezt az iskola támogatni tudja és meg vannak az eszközei a fejlesztésre. De Miki állapota nem javult.
 
Miki egyre jobba bezárkózott a saját kis világába, már utál emberek előtt mutatkozni, mert azt hiszi, hogy mindenki azt gondolja róla, hogy “buta” és egy “reménytelen” eset. Gyakran sír, mert szégyelli saját magát és ettől az érzéstől zavarban is van és teljesen elszállt a maradék önbizalma is.


Gyógyszerész kismama tanácsai – Intim higiénia

2017. december 08.

A Kleopátra fürdéseihez használt szamártej által kínált luxus legendás. A kényeztetés magas fokát fejezi ki a mézben vagy a „tejben-vajban” fürdés is. Tisztálkodás során nemcsak a bőr szépségére és egészségére, hanem az intim területek ápolására is figyelmet kell fordítani, különösen a várandósság alatt.

Az intim régió, a húgycsőnyílás-hüvely-végbélnyílás környékének tisztán tartása a kismama és a magzat egészsége szempontjából is elsőrendű.  A nem megfelelő életmód és helytelen tisztálkodás következményei súlyosak lehetnek: a hüvely bakteriális vagy gombás fertőzései, gyulladásai akár idő előtti fájásokhoz, burokrepedéshez, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethetnek. A megszületett gyermeknél többek között szemproblémák alakulhatnak ki.

Az enyhén savas hüvelyi kémhatás az egészséges

Az antibiotikumos terápia, a dohányzás, a több partnerrel való szexuális kapcsolat, a hüvelyöblítés mind-mind károsíthatják a hüvelyflórát. Az enyhén savas, pH 4 körüli hüvelyi kémhatás az egészség feltétele. Ebben a savas miliőben képesek a Lactobacillusok a hüvelyben megtelepedni és ott védőfunkciójukat kifejteni: a tejsavtermelő Lactobacillusok a kórokozó gombák, baktériumok hüvelyben való megtelepedését, vagy az egyébként is ott élők kóros mértékű elszaporodását gátolják. Sok esetben a gyulladások kialakításában (pl. a bakteriális vaginózisban) olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, azonban a hüvelyben uralkodó környezet egyensúlyának felborulása miatt a kórokozó baktériumok túlnövik a védő Lactobacillusokat. Általában minél kevesebb a tejsavtermelő, védő baktérium, annál több a kórokozó mikroorganizmus, és annál nagyobb a fertőzés- és gyulladásveszély.



Ezekre ügyeljen, ha otthon mér vérnyomást!

2017. december 08.

Otthoni vérnyomásmérésnél sok aprónak tűnő dologra kell odafigyelni annak érdekében, hogy a kijelzett érték a valós állapotot tükrözze.

  • A vérnyomásmérés nyugalmi helyzetben, ülve történjen. Mérés közben ne mozogjon, ne beszéljen!
  • Figyeljen arra, hogy a ruházata ne szorítsa a méréshez használt karját!
  • A bal karon általában egy kicsit magasabb értékeket mér a készülék. Az összehasonlíthatóság érdekében mindig ugyanazon a karján végezze a mérést!
  • Mérés közben ne tegye keresztbe a lábait, mert az erekre kifejtett nyomás befolyással van a mért értékekre!
  • Akár csuklóra, akár felkarra helyezhető mandzsettás készülékkel mér, a mérési pont, azaz a mandzsetta legyen a szív magasságában. A legokosabb megoldás az, ha a méréshez használt karját lazán ráhelyezi egy ön mellett lévő asztalra, amelynek a magassága kb. a szívmagasságnak felel meg.
  • Válasszon megfelelő mandzsettaméretű (gyermek-, felnőtt- vagy vastag felkarra való) készüléket!


Gyermekdalokban és súlyemelésben verhetetlen – Ki az?

2017. december 07.

5 érdekesség, amit nem tudtál a bölcsődei kisgyermeknevelőkről.

Sok kisgyermek számára a bölcsődében töltött évek jelentik a szocializáció egyik legfontosabb lépcsőfokát. Ebben az időszakban a kicsik szüleik és családjuk után jellemzően a bölcsődei kisgyermeknevelőjükhöz kötődnek a legerősebben. A nevelők egész nap vigyáznak a gyerekekre, gondoskodnak róluk és komoly szerepet játszanak készségeik fejlesztésében is. A felelősségteljes munka során pedig több érdekesség is adódik, amit sokan nem is gondolnának. Íme, 5 dolog, amit talán nem is tudtál a bölcsődei gondozókról.

A kisgyermeknevelők naponta akár egy autónyi súlyt is felemelnek

Egy kisgyermeknevelő naponta körülbelül hatvanszor, százszor is felemeli a sokszor 10 kilónál is nehezebb gyermekeket, ami fizikailag igencsak megterhelő. Ez átlagosan összesen napi 600-1800 kilogramm, ami egy kisméretű autó tömegének felel meg.

Minden kisgyermeknevelő legalább 200 dalt, mondókát ismer

A kicsik beszédkészségének megalapozása 3 éves korukig történik, amelyben hatalmas segítséget jelentenek a komoly szaktudású bölcsődei kisgyermeknevelők. A gyermekek ebben az életkorban rendkívül könnyen tanulnak, ezért fontos, hogy minél többet beszéljenek hozzájuk. A több száz mondóka és dalocska hatékonyan fejleszti a szókincset, ezeket elsajátítva a gyerekek magabiztosabban szólalnak meg.

Egy kicsit színésznek is kell lenniük

Egy-egy dalhoz, mondókához, meséhez, játékhoz elengedhetetlen a szépen csengő hang, fejlett beszédkészség, megfelelő hangsúlyozás, különben nem köti le a kicsiket az előadás. A meseolvasás, közös éneklés során a bölcsődei gondozóknak bizony meg kell csillogtatniuk előadói képességeiket is, és ha ez jól sikerül, biztosan szájtátva figyelik majd őket a gyerekek.



Kedves apuka: így közelíts a pocaklakóhoz!

2017. december 07.

A várandósság alatt az édesapák gyakran háttérbe szorulnak, ez pedig a kicsi érkezését követően egyre csak fokozódik. Sokan még ma is úgy gondolják, apaként nincs lehetőségük kötődést kialakítani leendő gyermekükkel, az ezzel kapcsolatos kétségeket és érzéseket pedig gyakran söprik a szőnyeg alá.  Összegyűjtöttük, hogyan élhetik át az apukák is a gyermekvárás csodáit és kötődhetnek csemetéikhez már születésük előtt.

A kismamák szervezetében a hormonok hatására számos testi és lelki változás megy végbe, aminek hatására különleges kapcsolatot ápolnak gyermekükkel már világrajövetelük előtt. Az apukák ezzel szemben nincsenek ilyen „könnyű” helyzetben, hiszen nem úgy élik át a várandósság velejáróit, mint az édesanyák. Emiatt az események sodrában gyakran kívülállóként érzik magukat, gyermekükkel pedig csak születésük után tudnak kapcsolatot építeni. Az apai kötődés kellő odafigyeléssel azonban már a terhesség időszaka alatt is erősíthető. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan válhatunk tudatos apákká, már a kicsi megérkezése előtt is.

Beszéljünk hozzá!

Furcsának hat egy még nem is kerekedő pocakhoz beszélni, ám előnyös lehet, ha a születendő utód nem csak az édesanyát hallja, hanem az apuka hangjával is korán megbarátkozik. A magzat ugyan csak a terhesség 14. hetétől hall és a 22. héten képes elkülöníteni a kusza zajokat egymástól, mégis érdemes már a várandósság korai szakaszaiban kommunikálni vele. Ha a hangokat nem is képes még felfogni, a rezgések mindenképp eljutnak hozzá, ráadásul az apa így tudatosíthatja a kicsi jelenlétét önmaga számára és erősítheti kötődését is hozzá.

Vegyünk részt az orvosi vizsgálatokon

A babavárás tele van izgalommal, hiszen ki ne szeretné, hogy először pillanthassa meg születendő gyermekét az ultrahang képernyőjén. Az apák számára sem érdemes kihagyni az első ilyen könnyfakasztó élményt, ráadásul egy aggódó kismama is sokkal nyugodtabb, ha a vizsgálatokra nem egyedül kell elmennie. A közös élmény megerősíti a párkapcsolatot és a babával való érzelmi kötelék kialakításában is nagy szerepet játszik.



4 jótanács a mikulásvirág gondozásához

2017. december 05.

A legfontosabb tennivalók, hogy növényünk ugyanolyan dús és zöld maradjon, mint ahogy az üzletben megvásároltuk.

Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizhetjük, egészen Újévig. A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek annak a jelei, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül - olykor már a vásárlás előtt -, ám a tünetekből minden esetben kiolvashatjuk, hogy mi állhat azok hátterében.

1. Sárguló és lehulló levelek: hideg vagy pangóvíz
Ha a mikulásvirág zöld lombja sárgára színeződik mielőtt lehullik, biztos jele annak, hogy a növény gyökérrendszere károsodott. Ennek a pangóvíz vagy a hideg a leggyakoribb oka. Ez a kedvelt, télen virágzó dísznövény nem tűri a 15 oC alatti hőmérséklet és ugyanígy a pangóvizet sem. Éppen ezért jól csomagoljuk be a növényt, amikor hazavisszük a virágüzletből, és a lehető leghamarabb érjünk vele haza. Otthon helyezzük 15 és 22 oC közötti hőmérsékletű helyiségbe, és minden második nap gondosan öntözzük meg kézmeleg vízzel. Vigyázat! A cserépalátétben vagy a kaspó aljában soha ne álljon víz, mert a mikulásvirág azt nem szereti.

 



Téli depresszió - tehetsz ellene!

2017. december 04.

Mindannyian ismerjük az érzést: több alvásra vágyunk, reggel fáradtnak érezzük magunkat, nem vagyunk lelkesek, minél több édességet szeretnénk magunkba gyűrni, és bizony felszedünk pár kilót, ami tovább ront a helyzeten… Kordában lehet-e tartani a hangulatváltozásokat?

Amennyiben a panaszok ennyiben kimerülnek, nem kell aggódnunk, nem valódi depresszióról van szó, csak a természetes napfény hiányáról: délen gyakorlatilag ismeretlen ez az állapot, északon viszont elég gyakori.

Egyik oka a szerotonin (egy ingerületátvivő anyag) szint csökkenése – ennek nagy része a bélben (és nem az agyban!!!) termelődik, így antidepresszánsok szedése helyett inkább figyeljünk bélrendszerünk tehermentesítésére (táplálkozás!), illetve bélflóránk egyensúlyára (probiotikumok szedése).



Macskánk és a nagy hideg

2017. december 04.

Patadokit, kedvenc állatorvos-csodadokinkat megszólták, hogy csak a kutyákkal foglalkozik! Pedig két cicája is van a rendelőben, Luca egy mentett trikolor, és Péter, egy befogadott perzsa kandúr (más néven a vezérigazgató úr). Igazi macskásként, őszinte szavakkal szól a cica gazdikhoz, és lehet, hogy nem minden szava fog tetszeni!

Alapvető dolgok, amit a macskákról tudni kell: 

  • szoliter állat (magányos, nem kedveli különösebben a társaságot, fajtársaival való szociális igénye elsősorban párzási időszakban lép föl) – ez nem jelenti, hogy nem kedves, vagy nem jó vele együtt élni, sőt!
  • éjszakai vadász nagy vadászterület igénnyel – ezért van, hogy a kisebb lakásokban tartott cicák három dimenzióban tudnak őrjöngeni, ha éppen úgy hozza kedvük.
  • húsevő ragadozó állat – vagyis elsődleges tápláléka a hús, s ha hozzáfér, bizony le is vadássza magának. Kis rágcsálók, gyíkok, apró rovarok, madarak esnek áldozatul.

Tippünk: A cica nyakába akasztott apró csengős nyakörv nem csak azt jelzi, hogy az állat gazdás, hanem azt is, hogy érkezik a ragadozó. Az énekes madarakat így hatékonyan óvhatjuk, ha a cicánk szeret vadászni. A nyers húsos finomságokat pedig adjuk inkább mi, biztonságos forrásból. 

 



Patikai körkérdés: a védőoltás utáni lázról

2017. december 03.

Ha a védőoltás után belázasodik a gyermek, akkor mindig megijednek a szülők. Mit tegyünk ilyenkor? 
védőoltás– Kötelező védőoltás előtt állok a kisfiammal, és kicsit tartok tőle, mert a három hónapos korában kapott injekció után is belázasodott. Tudom, hogy meg kell kapnia az oltást, de szeretném megelőzni azt, hogy újra lázas legyen. Tudna valamilyen gyógyszert ajánlani, amivel ez sikerülne?

– Védőoltást követően nem lép fel szükségszerűen hőemelkedés vagy láz. Még abban az esetben sem biztos, hogy lázas lesz a gyermeke, ha korábban történt már hasonló.

Megelőzési céllal sosem szabad adni lázcsillapító gyógyszert a csecsemőknek vagy a gyermekeknek.

Helytelen az, ha a védőoltást követően már azonnal kapja a gyermek a lázcsillapító szert, mielőtt még a láza egyáltalán kialakulhatott volna. Lázcsillapításról csak kialakult láz esetén kell gondoskodni. Akkor viszont lényeges az, hogy csillapítsa a lázat.

– Várjam tétlenül, hogy hátha belázasodik a kisfiam?

– Tétlen azért ne legyen! Ellenőrizze folyamatosan a gyermek testhőmérsékletét. Lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 °C feletti, ami 38,0 °C feletti hónaljban mért hőmérsékletnek felel meg. Lázcsillapításra csak ekkor van szükség, az említettnél alacsonyabb testhőmérsékleteknél nem kell gyógyszert adni a gyermeknek.
Arra figyelni kell, hogy a négyhónapos korban kapott DTPa + IPV + Hib védőoltás után – ha egyáltalán kialakul – általában két napon belül fellép a láz. Egyéb oltásoknál, például az egy éves kor fölött kapott MMR-védőoltásnál a beadás után 7-10 nappal alakulhat ki.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...494495496...552
hírek, aktualitások

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.