Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gyógyszerészt kérdeztük – a lázcsillapítókról

2017. december 03.

gyerek lázAz egyik pillanatban még semmi baja, majd egyszer csak hirtelen felszökik a gyerek láza. S mindig a legrosszabbkor, bár ez soha nem lehet jó. Mihez is kapjunk ilyenkor? 

  • Amióta óvodás a kislányom, gyakran megbetegszik, és már többször volt lázas. Szeretnék otthon lázcsillapító gyógyszert tartani, hogy legyen mihez nyúlni, ha ismét lázas lesz. Mit tudna ajánlani?

Az óvodáskorúaknak vény nélkül kapható ibuprofén- vagy paracetamoltartalmú szuszpenziókat javaslok. Mindkét hatóanyag csökkenti a lázat, csillapítja a fájdalmat. Emellett, az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású is. Ezek a készítmények gyümölcsös ízűek, a gyerekek szívesen beveszik. Az adagolásuk egyszerű, a betegtájékoztatóban megtalálható, hogy hányszor és mekkora mennyiségeket lehet adni a gyereknek.

  • Ha magasra szökik a láz, akkor adhatok többet az előírtnál vagy inkább adjak másik gyógyszert? Esetleg felváltva kapjon a gyerek kétféle lázcsillapítót?

Ezekről az ötletekről lebeszélem önt. Túladagolni semmi esetre sem szabad a gyógyszereket. Cserélgetni sem tanácsos a készítményeket, egyszer az egyiket adni, rá pár órára pedig a másikat. Ha ezt teszi, akkor a mellékhatások valószínűsége nőni fog, ugyanakkor a lázcsillapító hatás nem lesz jelentősebb. Ha úgy érzi, hogy a lázcsillapító adása nem csökkenti a lázat kellőképpen, és 39 °C vagy a fölötti értékeket mér, akkor fizikális lázcsillapításra van szükség. Ez azt jelenti, hogy vagy a gyermek teljes testét vizes lepedőbe vagy törölközőbe kell csavarni, vagy testhőmérsékletű vízbe kell ültetni a gyermeket, és a fürdővízbe folyamatosan hideg vizet csorgatva, annak a hőmérsékletét addig hűteni, míg 31-32 °C-os nem lesz a víz.



Lázcsillapítás – Már ezt is másként kell?

2017. december 02.

„Ha lázas az unokám, a lányom sok dolgot másképpen csinál, mint ahogy én tettem annak idején. Nem sieti el, hogy gyógyszert adjon a gyereknek. Nem ad neki pl. a védőoltás után azonnal lázcsillapító kúpot megelőzésként, nehogy felszökjön a láza. Ellenben ha magas a láza, képes nyakig vizes ruhába bugyolálni a kicsit. Bezzeg én csak a homlokára tettem langyos vizes zsebkendőt annak idején! Változnak az idők, csak kapkodom a fejem…” – meséli az egyik nagymama.

A láz megítélése az elmúlt évtizedekben sokat változott. Ma már nem kizárólag úgy tekintünk a lázra, mint a gyermek egészségét direkt módon veszélyeztető, kötelező jelleggel csillapítandó bajra.Tudjuk azt, hogy a láz a szervezet természetes védekezőreakciója, és egyfajta jelzésként fogjuk fel az emelkedett testhőmérsékletet.

Nem a láz a jellemző

A láz mértéke vagy tartóssága önmagában általában nem alkalmas egy gyermek egészségi állapota súlyosságának megítéléséhez. Másként fogalmazva: előfordulhat, hogy a mérsékelt láz hátterében súlyosabb betegség áll, mint az ijesztően magas lázéban. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél!

A legújabb hazai és nemzetközi szakmai irányelvek is hangsúlyozzák azt, hogy „általánosságban a láz magassága nem használható a betegség súlyosságának megítélésére”.

A szülőknek, akik a gyermekük egészségét óvva számokhoz szeretnék kötni a gyógyszeres (paracetamol-, ibuprofén- vagy aminofenazon-, metamizol-hatóanyagú gyógyszerekkel) lázcsillapítás indokoltságát és szükségességét, a következő javasolható: lázcsillapításra akkor van szükség, ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5 °C-ot vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38 °C.



A túlsúlyos nők és a mellrák

2017. december 02.

A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.

Az eredményeket, amelyeket az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be, a BBC hírportálja ismertette.

A svéd Karolinska Intézet 2012 nő adatait vizsgálta meg, akiknél 2001 és 2008 között állapítottak meg mellrákot. A nők másfél-kétévente vesznek részt mammográfiás szűrésen Svédországban. A tanulmány készítői azt vizsgálták, milyen méretű volt a tumor a diagnózis felállításakor, valamint megnézték a páciensek testtömegindexét (BMI, a testtömeget és a testmagasságot összevető mérőszám).

Azt találták, hogy a túlsúlyos nőknek nagyobb valószínűséggel volt kiterjedtebb a melldaganata, amikor mammográfiával vagy a két szűrés között diagnosztizálták.

"Lehet, hogy azért, mert a túlsúlyos nőknek nagyobb a melle, így nehezebb megtalálni a tumort, de az is lehet, hogy azért, mert a daganatuk gyorsabban nőtt" - mondta Fredrik Strand, a tanulmány vezető szerzője a BBC-nek. Nagyobb daganat diagnózisakor általában rosszabbak a kilátások.



Almás uzsonnakocka - tojás nélkül

2017. december 01.

Gyorsan szeretnél valami finomat és egészségeset uzsonnára? Íme egy javaslat! Tojás nélkül, kevés barnacukorral készül, igazi gyerekcsemege lehet belőle!  

Almás uzsonnakocka

Hozzávalók: 3 nagy alma, 4 ek. olaj, 10 dkg barnacukor, 1 kis doboz joghurt,15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, ízlés szerint ízesítők és adalékok: citromhéj, fahéj, darabos dió, mandulapehely, mazsola, stb. 

Az almát megmosom és héjastól lereszelem. Ezután megszórom a cukorral és a fahéjjal majd félreteszem néhány percre. Addig egy kis méretű tepsit sütőpapírral kibélelek és bekapcsolom a sütőt 180 fokra. 
Az almához keverem a joghurtot, az olajat majd az ízesítőt vagy plusz adalékot. Alapos keverés után jön hozzá a liszt és a sütőpor, majd a tepsibe simítom a tésztát. A tetejére is lehet szórni mandulát vagy diót. 

180 fokon tűpróbáig sütöm! 

Tálalás: Ez egy nem túl édes de finom, zamatos uzsonnáravaló amit tálalhatsz lekvárral, gyümölcsös öntettel vagy akár apróra vágott gyümölccsel is! 

 



Egyszülős családokat támogató központ nyílik

2017. december 01.

Egyszülős családokat támogató központ nyílik várhatóan februárban Budapesten, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány hétfőn vette birtokba és mutatta be az erre szolgáló egykori üzlethelyiséget a Mária utca és Üllői út sarkán.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a bemutatón kiemelte, hogy a Magyarországon egyedülálló, de nemzetközileg is újdonságnak számító központban elsősorban az egyszülős családokat érintő problémákra segítenek majd megoldást találni. Kiemelte: a kormány az alapítványt a helyiség megvásárlásában félmilliárd forinttal támogatta.

MTI fotó: Kovács Tamás

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon több mint háromszázezer egyszülős család van, így mintegy félmillió gyerek nevelkedik egyik vagy másik szülőjével.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványának elnöke elmondta, hogy a helyiség felújítása a tervek szerint január végére fejeződik be, így február elején nyitna meg az intézmény, amelyben egyebek között játszóház, több közösségi iroda, konzultációs szoba és egy kávéház is helyet kap majd.



Tudta ezt a kalciumról és a D-vitaminról?

2017. november 30.

A csontok védelme elsősorban a csontritkulás és a következményes csonttörések megelőzését jelenti. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a D-vitamin önmagában való alkalmazása ehhez kevés. Ellenben a D-vitamin és a kalcium kombinációja segíthet leküzdeni a csontritkulás jelentette „néma kórt”, és jelentősen mérsékelheti a csonttörések gyakoriságát.

Mekkora bevitelre kellene törekedni?

  • D-vitaminból napi 600 NE bevitele javasolt a fiatal férfiaknak és a menopauza előtti korban lévő nőknek; míg napi 800 NE adag ajánlott az idősebb korúaknak.
  • A menopauza előtt a nőknek, illetve a férfiaknak napi 1000 mg kalcium bevitele javasolható. A menopauza utáni időszakban a nők kalciumigénye fokozott, napi 1200 mg-ra tehető.

A következőkben a kalciummal és a D-vitaminnal kapcsolatos néhány friss, nemzetközi kutatási eredményt mutatunk be:

Mégsem árt a „sok” kalcium!

Sokan – hibásan gondolkodva – tartanak a kalcium fogyasztásától. Mindezt arra alapozzák, hogy a kalcium székrekedést okozhat, felelőssé tehető a vesekövességért, továbbá növelheti a szívinfarktus és a stroke rizikóját. Tudni kell azonban, hogy számos tudományos vizsgálat eredményei igazolják, hogy kalciumra igenis szüksége van a szervezetnek, és az előírásszerűen szedett dózisai kedvező hatásúak. Megjegyzendő, hogy a hazai kalciumbeviteli adatokat tekintve korábban sem kellett egy esetleges „túlfogyasztás” okozta szív- és érrendszeri rizikótól tartani, ugyanis – sajnálatos módon – az átlagos hazai napi kalciumbevitel még az ajánlott napi referenciaértéket sem éri el. Az ajánlott napi 800-1200 mg-os kalciumbevitellel szemben a magyar felnőttkorú lakosság napi kalciumbevitele csak kb. 733 mg.



4+1 kevéssé ismert tanács: hogyan szabadulj meg a stressztől

2017. november 30.

Hivatásom célja egyre időszerűbbé válik. Tudom, hogy az általam használt módszerek csupán eszközök arra, hogy kibontsák a gyermekekből és felnőttekből egyaránt azt az erőt, melytől ellenállóbbá, és egészségesebbé válnak, és egyre többre lesznek képesek. A hozzám érkezőknek olyan megoldásokat szeretnék adni, melyekkel életük újra kiegyensúlyozottabb lesz.  

Elszomorít, mikor okos, értelmes gyerekeket látok tanulási nehézségekkel küzdeni, és szülő is, a tanár is tanácstalan. Szeretném megmutatni Neked, milyen csoda vagy, és azt, hogyan ismerd el magad, hogyan vedd birtokba saját képességeidet, hogy legyen erőd a változáshoz!

Szívszorító, amikor már iskolás gyermekeken is megjelennek a túlterheltségből, számonkérésből fakadó stressz tünetek. Sajnos ezzel már saját gyermekeimnél is találkoztam, mikor az okos, felkészült gyermekem egyszerűen „lefagyott” az iskolában, és mindazt, amit azelőtt jól tudott, a nyomás hatására egyszerűen köddé vált.

Mivel az agy olyan emlékek után kezd kutatni, amivel a stresszes élethelyzetet megoldhatja, így előtérbe helyezi a túlélést. Minden más funkciót kizár, és az egyéb területek akár 75%-át is blokkolhatja. Az érintett képtelenné válik a beszédre, képtelen mozgósítani meglévő tartalékait.



Szerencsés vagyok, mert sok mindent megélhettem – Beszélgetés Charlie-val

2017. november 29.

Charlie

Ikonikus hangszín, ikonikus dalok meglepő szövegkörnyezetbe ágyazva. 70 éves születésnapja alkalmából egy beszélgetés során próbáltuk megfejteni Charlie titkát. De szó szerint csak próbáltuk, mert még így, hatalmas sikerei tudatában is annyira szerény, hogy mindig vissza kellett terelgetni a beszélgetést saját magára, mert állandóan másokról, barátairól, pályatársairól mesélt. 

Horváth Charlie Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszerző, tucatnyi különböző díj tulajdonosa (legutóbb a magyar zeneművészet kategóriában Regionális Prima Díj 2016), zenekari munkásság, szólókarrier – 34 önálló album és számtalan válogatásban való részvétel –, Eurovíziós Dalverseny, filmszerepek, külföldi fellépések szinte az egész világon.
Ötven év színpadi jelenlét „lecsupaszított” mérlege.

  • Az évfordulók valahogy mindig arra késztetik az embert, hogy csináljon egy értékelést. A hetven életév, ebből ötve év a pályán gyönyörű, szép évforduló. Csináltál te is ilyen mérlegelést?

Szinte hihetetlen, mennyi minden történt ez alatt az idő alatt. Sajnos a barátok közül is – talán kettő volt vagy három – az egyik már elment, ő Somló Tamás. Legalább harminc könyv kellene, de nemcsak nekem, a kollégáknak is, hogy mindent megírjunk, amiket átéltünk. Hogy milyen korban születtünk, mi minden történt azóta és közben, mennyi mindent felvállaltunk. Abban az időben az úgynevezett kultúrpolitika irányította a zenészeket és döntötte el a sorsukat.



Gyógyító Mesék - Meseterápia a gyakorlatban

2017. november 29.

Minden másodpercben változunk. A minket érő külső hatásokat belső mechanizmusaink segítségével átalakítjuk, szűrjük, és megéljük. Mindannyian keresünk valamit, ami végső soron visszavezet bennünket Önmagunkhoz. Csak akkor találhatjuk meg igazán Önmagunkat, ha megértjük, hogy azok a szituációk, melyekkel újra és újra szembetalálkozunk, azok a feladatok, melyek megoldhatatlannak tűnnek, mind - mind a lelkünk mélyéről hozzánk szóló, belső gyermek üzenetei számunkra.  

 

Minden felnőtt lelkében hordozza gyermekkori énjének lenyomatait, és minden gyermek tükrözi a szülei személyiségének legmélyebb burkaiban rejtőző, az évek alatt a feledés homályába merülő önmagát.

Napjaink nagyobb részét - akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó - folyamatos aktív cselekvésekkel töltjük. A szüntelen kifelé fókuszálás, a hétköznapi élet mókuskerekébe szorult felnőtteknél kimerültséghez, betegségekhez, depresszióhoz vezethet, míg gyermekeknél a folyamatos pörgés – forgás, rohangálás egy idő után áthalad az un. holtponton, és onnantól kezdve a gyermek energiái már nem töltődnek, hanem percről percre megmutatkoznak a fáradtság jelei, amik átcsaphatnak feszültségbe, alvászavarba, hiszti rohamokba egyaránt.



5 jel, amiből a kicsi fülgyulladására gyanakodhatunk

2017. november 28.

Kisgyermekek és óvodások már könnyen elpanaszolják, de hogyan deríthetjük ki, ha csecsemőnknek fáj a füle? Az ebben az életkorban előforduló fülgyulladás okairól és tüneteiről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Megfázásból fülgyulladás

A csecsemők gyengébb immunrendszere miatt egy megfázásból is nagyon könnyen kialakulhat fülgyulladás. Ennek kedvez az életkorból adódó anatómiai adottság is, náluk ugyanis még rövidebb és relatíve tágabb az orr-garatüreget a füllel összekötő fülkürt, vagy Eustach-kürt, így a kórokozók is könnyen felvándorolnak. A betegség első tünete az erősödő fülfájás, amit a kicsi viselkedésének megváltozása jelez.

A fülgyulladás tünetei

Féléves kor alatt általában az éjszakai nyugtalanság, sírás, láz és táplálási nehézség utalhat rá. Nagyobb csecsemő már kapkodhat a füléhez is. Kisgyermekkorban ehhez még a középfül-gyulladással együtt járó nagyothallás is figyelmeztető jel.

A lecsengő nátha szövődménye

Gyakori eset, hogy a szülők megkönnyebbülnek, hogy lecsengőben a nátha, ám a szövődmények épp ebben az időszakban jelentkeznek – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. Abban az esetben, ha már egyre kevésbé folyik a kicsi orra, de egyre rosszabbul kap az orrán keresztül levegőt, ismét nyűgösebbé válik, mindig gondoljunk egy fülgyulladás lehetőségére is.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...495496497...552
hírek, aktualitások

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.