Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Halottak napja: ne féljünk gyászolni!

2017. november 02.

A halottak napja és a mindenszentek ünnepe az emlékezésé, ilyenkor az emberek kimennek a temetőbe és gyertyát gyújtanak.

A szomorúság, a félelem, az elkeseredés és a pislákoló gyertyák jellemzik a halottak napját Európában és hazánkban egyaránt. Más kontinenseken a halállal való szembenézés és a megemlékezés eltérő módon zajlik: a családok ünnepként tekintenek erre az időszakra, másképpen megfogalmazva karneváli hangulat uralkodik egyes kultúrákban. Az előző mondatom, most sok olvasóban megrökönyödést válthat ki. Érdemes végiggondolnunk, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk a halálhoz, hogyan reagáltunk egy szerettünk elvesztésekor, továbbá a halottak napja mennyire szakítja fel a be nem forrt sebeket.

Bármely kultúra szokásairól legyen szó, a közös pont a félelem és a tisztelet.

A halottak napja vallástól függetlenül, az emberek életében tagadhatatlanul ott van. Gyakori jelenség, hogy az, aki nem vallásos, ő maga is gyertyát gyújt otthon. A vallás szerepe viszont igen nagy, abban a tekintetben, hogy az ember hogyan fogja fel a halál tényét.

A reinkarnációban hívők azt vallják, hogy az élet része, ennek megfelelően a halálkultuszhoz való viszonyulás sokkal könnyebb, vidámabb. Amikor azt mondom, hogy vidámság, karneváli hangulat, akkor azt is mondom, hogy e mögött a félelemleplezése áll, ahogyan nálunk is, amikor szomorkodunk a halottak napján.



6 tanács, amivel visszaforgathatjuk az idő kerekét

2017. november 01.

Te is szeretnél fiatalabb lenni? 

Bárki számára elérhető a fiatalosabb, frissebb, szebb bőr, aki megfogadja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait.

1.    Arctisztítás

A lefekvés előtti időszakban kihagyhatatlan lépés az arctisztítás, ugyanis a napi szennyeződések, a baktériumok, a maradék smink irritálhatják a bőrt, eltömíthetik a pórusokat, pattanásokat, gyulladt piros foltokat okozhatnak. Mivel 40 éves kor fölött csökken a bőr faggyútermelése, reggelente nem szükséges a szárító hatású arctisztítás. Ugyanakkor életkortól függetlenül évszakonként legalább egyszer ajánlatos részt venni egy profi kozmetikai arctisztításon, hogy a bőr élettel telibbé, fiatalosabbá válhasson, és hatékonyabban feldolgozhassa a kozmetikus által személyre szabottan alkalmazott további hatóanyagokat, kezeléseket.

2.    UV-védelem

A fiatalosabb bőr érdekében az egyik legfontosabb teendő a napi fényvédelem, amelynek kritériumai a korunktól, az évszaktól, a napszaktól és a tartózkodási helyünktől függenek. Az UVA sugárzás ugyanis nem csak a bőrdaganatok kialakulásának esélyét növeli, de a ráncok kialakulásának, a bőr öregedésének is fő faktora. Jó megoldás, ha a nappali arckrém tartalmaz fényvédőt, ha nem, akkor a fényvédelemről gondoskodni kell.



Mindenszentek és Halottak Napja

2017. november 01.

Mindenszentek és a halottak napja miatt mától vasárnapig hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők, és a hosszú hétvégére megváltozik a tömegközlekedési járatok menetrendje.



Vashiány, vashiányos vérszegénység

2017. október 31.

A hiánybetegségek közül az egyik leggyorsabb hajhullásra hajlamosító tényező a vashiány. Kialakulásának okai között szerepelhet a vegetarianizmus, csökkent vasbevitel -vagy ennek csökkent fölszívódása, illetve, a B 12 vitamin hiánya is.  

 

A vas oxigénszállítóként elengedhetetlen a hajszál fejlődése szempontjából, ennek hiánya, szinte azonnali hajhagyma sorvadáshoz vezet. Oxigén hiányában az anyagcsere romlása a következmény a tüszőkben. Az erős és gyors hajhullás, -mivel az egész fejbőr érintett a vérellátásban-, rendkívül gyorsan jelentkezhet. Az állomány romlása, még egészséges hajhagymaállománynál is jelentős. A vashiány mértéke, és időbeni megléte meghatározza a kihulló mennyiséget, de a kezelések hatékonyságát is. Az étrend kiegészítőkkel történő pótlása valamelyest segíthet, de elenyésző százalékban mérhető a felszívódásuk, illetve a keringési rendszeren keresztül a hajhagymáig jutásuk. A legjobb megoldás a természetes táplálkozás lenne, (amennyiben nem igényel gyógyszeres vaspótlást), de manapság már ez sem garancia. A vas felszívódásához szükséges C-vitamin alacsony mennyisége is meghatározó tényező, de legalább ennyire fontos figyelembe venni a folsav bevitelt is. 



Öt érv amellett, hogy miért végezzünk önkéntes munkát

2017. október 31.

Az önkéntes segítségnyújtás nemcsak a betegek, hanem az önkéntesek számára is lélekemelő lehet: segíthet kilépni a mindennapi élet állandó pörgéséből, új hobbinak is nagyszerű, felkészülhetünk vele a babavárásra, vagy akár pozitív példát mutathatunk vele serdülő gyermekünknek, miközben a beteg gyerekek számára is gyógyító élményt adhatunk. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program az év végéig közel 250 meseórával várja a segíteni vágyókat.

Lépj ki a mókuskerékből

Az élet állandó sürgés-forgás, legyen szó akár rohanásról az iskolába a gyerekkel, vagy éppen loholásról a munkába. A mókuskerék soha nem áll meg, hacsak Te nem döntesz úgy, hogy kilépsz belőle. Mesedoktornak lenni kitűnő módja a kikapcsolódásnak, hiszen amellett, hogy jót cselekszel egy kis beteggel, megállhatsz egy kicsit kifújni magadat, és felidézni gyermekkorod kedvenc meséit, hogy aztán feltöltődve, újult erővel folytathasd a mindennapokat.

Új hobbi

Ha segítesz másokon, az nemcsak nekik jó, de a pozitív élmény a Te életedet, hangulatodat is mélyen befolyásolhatja. Ezt remekül példázza az is, hogy a K&H gyógyvarázs program statisztikái szerint a mesedoktoroknak körülbelül 20 százaléka visszatérő, rendszeres meseolvasó. Ha még nem önkénteskedtél, de szívesen megtapasztalnád a vele járó felemelő érzést, próbálj ki akár több területet, így felmérheted, mi az, ami legjobban passzol a személyiségedhez, és akár egy új hobbivá is válhat számodra.

Gyakorolj önkéntes meseolvasással a babavárás előtt

Az első gyermek tervezésekor különösen izgalmas, új időszak vár a párokra. A babavárás előtt a legtöbben igyekeznek minél több könyvet elolvasni arról, hogy mit és hogyan kell csinálni, amikor megérkezik a csöppség. Mégis gyakran úgy érezhetjük, nem készültünk fel eléggé, pedig általában csak a magabiztosság hiányzik. Érdemes ezért minél több időt tölteni a kicsik körében.



8 önbizalomnövelő tipp anyáknak

2017. október 30.

A nők egyik élethosszig tartó önostorozásának tárgya: a "Vajon jó anya vagyok-e?" kérdéskör. Már a terhesség alatt megkezdődik a szüntelen aggódás és a baba születése után csak tovább fokozódik a helyzet. Hogyan szabadulhat meg a bizonytalanság érzésétől és önmaga hibáztatásától?  

 

1. tipp “A tudás magabiztossá tesz”
Ha bármilyen kérdése van a terhességgel, a gyerekneveléssel és -ápolássall kapcsolatban: olvasson utána! Ne rágódjon rajta! Hiszen mennyivel egyszerűbb megkérdezni egy Ön számára fontos személyt, például az édesanyját, vagy megkeresni egy arra megfelelő könyvet, esetleg szétnézhet az interneten. Lehet, hogy nem talál minden kérdésére megkérdőjelezhetetlen és örökérvényű igazságot, de ha tudását bővíti, sokkal magabiztosabb lehet az anyaság területén is.

2. tipp “Ellentmondó tanácsok?”
A legbosszantóbb dolog, amikor egy ilyen kérdéskör, bizonytalansági forrás tisztázásakor mindenki mást mond. Ilyenkor az a probléma, hogy a fejünkkel akarunk dönteni, miközben szívünk mélyén már tudjuk a választ, csak éppen az ellentmondó információk összezavarnak minket. Ezért a legjobb megoldás, ha az információk összegyűjtése után hagy magának egy kis időt. Néhány órára kikapcsol, mással foglalkozik, aztán pedig az ösztöneire hallgat.



E-recept – Ezeket kell tudnunk róla (2.rész)

2017. október 30.

November 1-jétől kényelmesebb lesz a receptfelírási és a gyógyszerkiváltási folyamat. De mint mindenhez, még a kényelemhez is hozzá kell szoknunk. Ehhez a hozzászokáshoz bő egy évünk van. Ezalatt párhuzamosan működik a beteg számára eddig megszokott papírrecept és a „láthatatlan” elektronikus recept (e-recept). Folytatjuk az e-recept körüli kérdezz-felelekünket...

6. Az eddigi gyakorlatban 1-2-3 hónapra kaptam gyógyszerreceptet, ez továbbra is lehetséges lesz?

Igen, a gyógyszerrendelés és -kiadás jelenlegi szabályozásának megfelelően az orvosoknak lehetőségük van egy vényen több hónapi gyógyszermennyiség felírására is. Ha a beteg kéri, a felírandó mennyiséget havi adagokra, több vényre is bonthatja az orvos.

Ezt könnyíti meg az orvosnál az e-recept ismétlődő vényírás funkciója. Az 50 000 Ftfogyasztói árnál drágább gyógyszereknél kötelező a külön vény kiállítása, és itt a kiválthatósági dátumok előre beállításra kerülnek.

7. Van, aki nem tud bemenni a rendelőbe vényt íratni, mert dolgozik a rendelési időben, így telefonon, illetve beadott levélben kéri gyógyszerei felírását vagy a beutalóját. Ezután is működhet ez így?

A jogszabályok most is, mint eddig is, a beteg személyes jelenlétét írják elő a vényíráshoz. Az e-recept bevezetése a gyógyszerfelírási renden nem változtat.



E-recept – Ezeket kell tudnunk róla (1.rész)

2017. október 29.

November 1-jétől kényelmesebb lesz a receptfelírási és a gyógyszerkiváltási folyamat. De mint mindenhez, még a kényelemhez is hozzá kell szoknunk. Ehhez a hozzászokáshoz bő egy évünk van. Ezalatt párhuzamosan működik a beteg számára eddig megszokott papírrecept és a „láthatatlan” elektronikus recept (e-recept).

Nem kell többé kívülről fújnunk, hogy mikor milyen gyógyszereket írt fel nekünk az orvos, és még amellé miket vettünk a patikában. Vagy, hogy mire cseréltük le a régi vérnyomáscsökkentőt, mert mindezt egy elektronikus rendszer tárolja nekünk, úgy, hogy azt szükség esetén látja a kórházi kezelőorvos, a háziorvos és a gyógyszerész is. Ez nagyfokú biztonság a beteg egészsége érdekében.

Tehát, ha elmegyünk az orvoshoz, ő megírja az e-receptet a számítógépében, de azért – biztos, ami biztos – a kezünkbe adja azt papíron is (2018. év végéig). A papírvényt oda tudjuk adni a rokonunknak, ha nem tudunk mi elmenni a patikába. Mi viszont betérhetünk a gyógyszertárba akkor is, ha nincs nálunk a papír, mert – amennyiben bemutatjuk az elektronikus személyigazolványunkat, vagy ennek hiányában a TAJ kártyánkat és hagyományos személyinket – a gyógyszerész látja a számítógépen, amit az orvos nekünk felírt



Őszi depresszió? - Megoldás melankóliára

2017. október 29.

Ősszel, az időjárás hatásaink és az évkör metódusának megfelelően, egy kicsit leülünk, leállunk, elfáradunk. A modern társadalmakban a nyaralás után azonban ez egy aktív időszak, amikor komoly eredményeket akarunk elérni, és komoly terveket szövögetünk. A forróság és kitikkadás után azonban nem biztos, hogy ez a legjobb időszak a sikerek elérésére.  

 

Őszi félév - nehéz tanév
A legnehezebb, hogy az oktatás, az iskola is ekkor kezdődik meg. Párássá válik az idő, és hol túl meleg, hol túl hideg van. Főként jellemző ez a mai kiegyenlítetlen időjárási viszonyokra. Nagyon nehéz ebben az időben frontátvonulásokkor koncentrálni, és kihívás a gyermeknek is ekkor bekapcsolódni egy új évbe. Érdemesebb lenne ezért a tanéveket tavasztól tartani, akkor indítani, amikor a természet ad lendületet a cselekedeteknek. 

Fények, színek, hangok
Az őszi depresszió egyik oka a fényekben keresendő. A legjobb, ha ezért energiatakarékos fénytesteket vásárolunk, és aktív időszakunkban, ha kell világítás mellett dolgozunk, tevékenykedünk. Természetesen ez nem mehet a környezet rovására, és egészségünket sem tehetjük ki a spórolás szellemének.

Másik ok a színhatás a fényjátékon belül. Talán nem véletlen, hogy sárga, vörös, barna színekkel vesz körbe minket a természet ilyenkor, vagyis a meleg színekkel. Természetesen ősszel a fákon ezek sötétebb tónusát találjuk, de egy fokkal halványabb árnyalatban e színek behozhatók otthonunkba, és egész évben meleg környezetet teremthetünk. (Közben pedig, a hangok is finomodnak, tompulnak, a más páratartalom miatt) 



Mutasd a rajzod!

2017. október 28.

A rajz az életed, a lelked tükre. Megmutatja a problémák gyökerét és többet is ennél, a jelen helyzetben ható tendenciákat. A változtatás lehetőségét és irányát.  

A ház-nap-fa- kígyó-kerítés-út teszt megrajzolását kértem kliensemtől, nevezzük őt Évának. 

Válás utáni állapotot látunk. Éva már elköltözött, a személyisége rendezett és stabil - ez a ház. Nincs viszont kémény, ami azt jelzi, nincs módszere a feszültség levezetésére. Ez azt a veszélyt hordja magában, hogy ha a veszteség miatti dühünket visszafojtjuk, az robbanhat. Vagy fizikai betegséget okozhat. Ráadásul a környezetünk tükrözi azt,  amit önmagunkból elutasítunk, megtagadunk, jelen esetben a düh megélését és elengedését. Ezért Éva kislányának dührohamai jelzik, ezzel Éva elakadt. 
 
A nap, mint az optimizmus, a férfi erő szimbóluma a rajzon hangsúlyos fekete  gyűrűt kapott. A veszteség áthatja a mindennapokat, depresszív. 
 
A kígyó, aki a férfit szimbolizálja, kívül van az én-határokon , ezt a kerítés mutatja meg. Útja lefelé vezet, ahogy Éva útja is, az út a domb mögött eltűnik a semmiben. Ez azt az állapotot jelzi, hogy a gyászból fakadó szomorúság miatt a kiteljesedő, boldog jövőbe vetett hit elveszett. Átmenetileg. Azt éljük meg, az adott pillanatban, a helyzetünk romlik. Jó hír, hogy ez az állapot megváltozik a párkapcsolati gyász feldolgozásával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...501502503...552
hírek, aktualitások

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.