Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nagyon ciki, ha tetves a gyermekem?

2017. szeptember 20.

– Nagyon kellemetlen helyzetben vagyok. A hétéves kislányom tetves lett… Nem akarom, hogy az iskolába is magával vigye a hívatlan „lakókat.” Már csak az hiányzik, hogy kiderüljön az iskolában, hogy tetves. Mit gondolnának rólunk? Nagyon ciki lenne…

– Tetvesnek lenni nem kellemes, de nem feltétlenül ciki. A fejtetvesség általában az óvodások és kisiskolások körében fordul elő. Terjedésének kedvez az, hogy a gyerekek játék közben gyakran összedugják a fejüket, és hajról hajra kerülnek a tetvek. Bár a higiéniai szabályok be nem tartása elősegíti a fejtetűvel való megfertőződést, azok is lehetnek, sőt szoktak is tetvesek lenni, akik betartják a tisztálkodási szabályokat.

– Hogy irthatom ki a tetveket minél hamarabb?
– Többféle megoldás létezik, és ne aggódjon, mire kezdődik az iskola, nyoma sem lesz a tetveknek és a serkéknek a lánya hajában!

Vannak speciális, sűrű fogazatú tetűfésűk, amelyekkel ki lehet a hajból fésülni a tetveket. Hogy a kifésülhetőség könnyebb legyen, célszerű a fésülés előtt hajat mosni. Bár a tetűfésű önmagában – rendszeresen alkalmazva – eredményre vezető lehet, a tetveket valamilyen módon elpusztító hatóanyagot tartalmazó szerekkel szemben alul marad a versenyben. Tehát mellette szükség van tetűirtó szerekre is.

A klasszikus tetűirtó szerek úgy élnek az emberek gondolatában, hogy erős, penetráns vegyszerszagúak. Ilyenek például a tetvekre idegméregként ható szintetikus d-fenotrint vagy permetrint tartalmazó alkoholos hajszeszek. Ezek nemcsak tetű- és serkeirtásra, de megelőzésre is alkalmasak, előírásszerű használatukat követően a következő hajmosásig (akár 2-3 hétig is) megakadályozzák, hogy újabb tetvek telepedjenek meg a hajon. Meg kell azonban jegyezni, hogy a szerekkel szembeni rezisztencia Európa-szerte terjedőben van, azaz a tetvek „megtanultak védekezni” az irtószerrel szemben. Emiatt az említett szerek sajnos nem minden esetben pusztítják el 100%-os biztonsággal a tetveket.



Másokat boldoggá tudjak tenni! – Beszélgetés Boggie-val

2017. szeptember 19.

 

Nyílt, határozott, rendkívül összeszedett és kedves. Csemer Boglárka-Boggie három nyelven énekel, Franciaországban is legalább olyan ismert, mint nálunk. És pár hónapos kislánya valóban tudja, hogyan segítheti leginkább édesanyját. Csak az interjú végére ébredt fel.

  • Amikor elkezdted a zenei tanulmányaidat, akkor volt már egy határozott elképzelésed, hogy mit szeretnél?

Elég céltudatos kislány voltam, engem nem nagyon kellett noszogatni, úgyhogy hagyták is a szüleim, hogy csináljam, amit szeretnék, mert látták, hogy úgyis tudom, mit akarok. Azt tudtam, hogy énekesnő akarok lenni, de nem tudtam, hogy mindezt hogyan kell csinálni. Hogyan kell zenekart vezetni vagy dalt szerezni. Elég hamar beirattam magam zeneiskolákba, és onnantól nem volt megállás.

  • Te Franciaországban is nagyon népszerű vagy, a Billboard-listán is nagyon előkelő negyedik helyet foglalt el a lemezed.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a harmadik lemeznek mi lesz az útja. Az biztos, hogy még egy albumomnál sem éreztem az alkotófolyamat során, hogy mennyire jók a dalok. Ennél a lemeznél minden egyes percnél éreztem a porcikámban, hogy nagyon jók. Ez nagyon jó érzés. Nagyon várom már, hogy a közönség is hallhassa!

Az első bemutatkozó lemezem pedig gyakorlatilag egy modernkori mecénásnak köszönhető, aki kifizetett nekünk 100 órát egy remek stúdióban a lemezfelvételre. Ez egy nagyon nagy felelősség volt, hogy úristen, megérdemlem-e, miért kapom, mit kezdjek vele, de éppen ezért egy nagyon erős motivációs késztetés is volt.

Ezen a lemezen szerepelt a Parfüm, és igazából emiatt kaptam lemezszerződést a Tom Tom Recordstól, mert ez a dal nagyon megtetszett a kiadó vezetőjének. Az ő javaslatára készült magyar verzió a dalhoz. Egyértelmű volt, hogy ehhez fogunk videoklipet forgatni. Olyan sikeresen találkozott a dal a klipalkotóval, és valami olyan pluszmélységét emelték ki a dalnak vizuálisan, ami a mai napig is működik és aktuális. A második nagylemezem pedig Fonogram-díjat kapott, és rengeteg útjuk volt a daloknak, többek között a Dal 2015 győztes dala, a Wars for Nothing is ezen az albumon szerepel.



Iskolás lett György herceg, Nagy-Britannia majdani uralkodója

2017. szeptember 19.

A négyéves György, II. Erzsébet királynő dédunokája, aki nagyapja, Károly trónörökös és édesapja, Vilmos herceg után a harmadik a brit trónutódlási sorrendben, a Thomas’s Battersea nevű londoni magániskola előkészítő osztályában kezdte meg tanulmányait csütörtökön.

Az intézmény, amelyet a jobb londoni iskolákról összeállított útmutató, a The Good Schools Guide “nagy, nyüzsgő, kissé kaotikus” iskolaként ír le, 17 ezer 604 fontot (csaknem hatmillió forintot) számláz egy tanévre. A nyári és a téli iskolai egyenruha, valamint a sportfoglalkozásokhoz és egyéb különórákhoz előírt ruházat 365 fontba (122 ezer forintba) kerül.

A Thomas’s Battersea-re – a Thomas’s magániskola-hálózatnak a délnyugat-londoni Battersea kerületben működő tanintézményére – általában olyan elit angol középiskolák előkészítőjeként tekint a szakma, mint Eton, Westminster vagy Marlborough. A The Good Schools Guide szerint a gyermeküket ebbe az iskolába beírató szülők az Angliában elérhető lehetséges legjobb oktatást várják el pénzükért, és “ez az elvárásuk jórészt teljesül is”.

Az iskolába 560 fiú és leány jár 4-től 13 éves koráig.

György – Vilmos és hitvese, Katalin hercegnő elsőszülött gyermeke – csupán a második olyan brit uralkodójelölt, aki iskolai tanulmányai előtt óvodába is járt. Az első Vilmos volt; korábban a brit trón várományosait mindig valamelyik királyi rezidencián készítették fel külön e célra alkalmazott nevelők az iskolai életre.

György herceget csütörtökön Vilmos vitte az iskolába maga által vezetett autóval. A gyermek édesanyja, Katalin cambridge-i hercegnő az előzetes tervekkel ellentétben nem kísérte el fiát az első tanítási napra, mivel harmadik gyermekét várja, és – csakúgy, mint két előző terhességének korai szakaszában – ezúttal is heveny rosszullétektől szenved. Emiatt a héten több nyilvános programját is lemondták.



Hogy ne betegséggel kezdjük a bölcsit és az ovit…

2017. szeptember 18.

A bölcsőde- és óvodakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét: szeptember első heteiben jellemzően megduplázódik a beteg kisgyermekek száma az orvosi rendelőkben. Pedig megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt, a kisgyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is hatással van. Mégis a magyar szülők többsége egyéves kor felett már kevésbé ügyel a vitaminpótlásra, és tízből hét baba bölcsődés korára túl kevés D-vitamint és vasat kap.

A vitaminpótlásra már a fogantatás pillanatától fontos figyelmet fordítani: a megfelelő magzati fejlődést, a kisgyermekkori növekedést, sőt, a felnőttkori egészségi állapotot is befolyásolja, hogy mit fogyaszt a kismama és a kisbaba, illetve milyen környezet veszi körül a gyermeket. A legfrissebb kutatások szerint a dohányzás, az elhízás, a stressz, valamint a táplálkozás kulcsszerepet játszik az egészségfejlődésében, így a szülők felelőssége egyre hangsúlyosabbá válik – különösen az első 1000 nap során.

A szülő életmódja a gyermek egészségét is befolyásolja

Az epigenetika egy új tudományág, amely azt vizsgálja, hogy milyen egészségtani hatása lehet a szülőt és a gyermeket körülvevő környezeti tényezőknek. A friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy amennyiben a szülő dohányzik, helytelenül táplálkozik, elhízott, vagy túlzott stressz éri, az egyértelműen hat az utód egészségfejlődésére is. A várandósság alatti megfelelő táplálkozás pedig olyan felnőttkori betegségek kialakulását előzheti meg a babánál, mint a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.



Ezeket ne szedje!

2017. szeptember 18.

Egyre többen tapasztalnak kellemetlen tüneteket tejcukor-, vagyis laktóztartalmú ételek fogyasztása után. Ha rendszeresen hasfájás, hasmenés, puffadás jelentkezik, jobb mielőbb kivizsgáltatni a panaszokat, ám bizonyos gyógyszerek szedését rövid időre fel kell függeszteni.

A laktóz a tejtermékekben található tejcukor, amely az arra érzékenyeknél kellemetlen tüneteket okozhat. Ha valakinél a laktózt lebontó laktáz enzim valamilyen okból nem termelődik a szükséges mennyiségben, akkor a tejcukrot a szervezete nem tudja megfelelően lebontani, ez okozza a panaszokat – tudtuk meg dr. Csikós Dóra belgyógyász-gasztroenterológustól, a Budai Allergiaközpont orvosától. Az érintetteknél a tejtermékek fogyasztását követően, rövid időn belül puffadás, intenzív bélhangok jelentkezhetnek, emellett hasfájás és hasmenés a leggyakoribb panasz.

Mit mér a hidrogénkilégzéses teszt?

A laktózintolerancia hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható. A teszt során 25 kg-os testsúly alatt a súlytól függő mennyiségű, 25 kg felett pedig 50 g laktózt kell vízben oldva meginni. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni. Laktózintolerancia esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztőbaktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.



Tények és tévhitek a tüdőgyulladásról

2017. szeptember 17.

Sokan még mindig ártalmatlan, otthon könnyen kezelhető, „lábon kihordható” betegségként tartják számon, miközben évek óta a tíz leggyakoribb halálok közt szerepel a fejlett országokban. A betegséggel kapcsolatos gyakori kérdéseket vesszük górcső alá dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével.

A tünetek az életkortól függenek

  • A baktériumok által okozott, klasszikusnak tekintett tüdőgyulladások jellegzetes tünetei:

A hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, hányás és hát- és hasi fájdalom, mely különösen csecsemőkorban gyakori. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám (>30/perc), zavartság alakulhat ki.

  • Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság, és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt.

Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra. Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén tüdőgyulladáshoz vezethet.

 



Herpesszel se mondja le a kozmetikust!

2017. szeptember 17.

A kellemetlen, szúró, bizsergő érzéssel kezdődő ajakherpesz a legváratlanabb időpontokban jelentkezhet. Elég hozzá egy stresszesebb nap, rosszul elmosott pohár, megfázás, de bizonyos élelmiszerek fogyasztása miatt is kiújulhat a fertőzés. Ha épp ezekre a napokra egyeztettünk időpontot a kozmetikusunkkal, a herpesz miatt nem kell lemondanunk, sőt, bizonyos kezelésekkel még fel is gyorsíthatjuk a gyógyulást!

Akit egyszer megfertőz, számíthat a kiújulásra

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus. A felnőttek többsége hordozza a Herpes simplex 1 (HSV-1) nevű kórokozót, amely felelős a száj környékén, ajkakon megjelenő herpesz kialakulásáért. A herpesz fertőző betegség, mely testi kontaktussal (csókolózás révén), de akár egy rosszul elmosott pohárral is könnyen terjed. Aki egyszer megfertőződött, számíthat a tünetek ismétlődő megjelenésére. A vírusok ugyanis a szervezetben maradnak, majd az immunrendszer legyengülésével a tünetek időről-időről kiújulnak.

Herpeszünk van?

  • Ezeket ne tegyük!

A herpesz egyrészt kellemetlen érzés, az érintett területen a száj bizsereg, ég, ami miatt legszívesebben egész nap babrálnánk, kapargatnánk, ám valójában ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. Esztétikailag is nagyon zavaró, ezért sokszor rejtenénk el a szánkat ebben az időszakban, ha viszont a kezünkkel újra és újra megérintjük a herpeszt, akkor nemcsak lassabban múlik, de könnyen tovább is terjedhet a fertőzés más területekre. Szintén ártalmas a herpeszt felszúrni, vagy más módon piszkálni.

  • Ezeket viszont igen!

A vírusellenes hatóanyagú herpeszkrémek mellett fontos, hogy ne piszkáljuk a herpeszt, a krémeket is fültisztító pálcikával, esetleg vattakoronggal vigyük fel az érintett területre. A házi praktikák közül sokan vetnek be mézet és alkoholt a gyulladás és a fertőzés csökkentésére. A rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos ebben az időszakban.

 



Péter Szabó Szilvi kislánya már most Máté Péter rajongó

2017. szeptember 16.

Péter Szabó Szilvi kislányának már most kiváló a zenei ízlése. A két hónapos Emma imádja, ha édesanyja énekel neki, és ha valamiért kicsit nyűgösebb az átlagosnál, a szokásos anyai praktikák mellett, a zene nyugtatja meg leginkább. Szilvi már a baba sírásából tudja, mi lehet a baj, a hasfájást például a legjobban Máté Péter dalai csillapítják.

Péter Szabó Szilvi és kislánya teljesen egy hullámhosszon vannak. Szilvi elmondása szerint kissé aggódós természetét a pici átformálta, neki köszönhetően sokkal nyugodtabb, türelmesebb lett. Emma alapvetően nagyon jó baba, de persze vannak időszakok, amikor nyűgösebb egy kicsit, és ilyenkor a népszerű énekesnő gondos anyukaként próbál minél hamarabb megoldást találni a problémára.

„A kislányomnak köszönhetem, hogy ma már sokkal türelmesebb vagyok. Ez volt Emma első tanítása, de biztos vagyok benne, hogy lesz más is, amit számomra tartogat” – kezdte Péter Szabó Szilvi.

„Az első perctől nagyon egymásra hangolódtunk, már kitapasztaltam mikor miért sír, és általában arra is mindig van bevált módszer, hogy mivel tudom megnyugtatni. Hasfájás esetén például különösen jó gyógyír néhány Máté Péter sláger, azt pedig rendkívül szereti, ha teli torokból énekelek neki. Ezek olyan kis praktikák a mindennapjainkban, amelyekkel meg tudom vigasztalni őt, és ez nagyon sokat számít nekem is. A párommal mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban odafigyeljünk a lányunkra, ezért tartjuk fontosnak a Czeizel Intézet által javasolt csecsemőknek szóló szűrővizsgálatokat. Az ilyen korban elvégezendő ultrahangvizsgálaton alaposan megvizsgálták a hasát, koponyáját és a csípőjét is. Nincs is annál nagyobb dolog egy szülőnek, ha tudja, hogy a gyermekével minden rendben van. Emma még nem tudja elmondani mi a baja, a mi felelősségünk megbizonyosodni róla, hogy szépen fejlődik” – tette hozzá Szilvi.



A D-vitamin-hiány veszélyes a kicsikre és a nagyokra is

2017. szeptember 16.

Napjaink kiemelt vizsgálati területe a kismamák elégtelen D-vitamin-ellátottsága. Számos tanulmány hozta összefüggésbe az alacsony D-vitamin-szintet a terhesség problémáival, mind az anyát, mind a magzatot és az újszülöttet illetően.

A D3-vitamin nélkülözhetetlen bizonyos életfolyamatokhoz, így ennek hiányában a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. A szervezet D3-vitamin-szintjének fontossága köztudottá vált, mostanra leginkább csak a napi beszedendő mennyiség és a napozással kapcsolatos viták okoznak kérdéseket.

Fogamzás – meddőség

A D-vitaminnak szerepe van a megtermékenyítés és a fogamzás folyamataiban, hiánya mind a férfiak, mind a nők esetében okozhat meddőséget. Férfiaknál az alacsony D-vitamin-szint alacsonyabb spermiumszámot eredményezhet, az ivarcsatorna fertőződésének a rizikója is magasabb.

A normálisnál alacsonyabb D-vitamin-szint nőknél az ovuláció hiányával járhat, a PCOS és az inzulinrezisztencia kiváltó oka lehet, ami lehetetlenné teszi a beágyazódást. Javasolt ezért a terhességre való készülés előtt vagy legalább a fogamzás tartósabb elmaradása esetén a D-vitamin-szint ellenőriztetése, a D-vitamin pótlása.

Mennyi D-vitamin szükséges?

A D-vitamin-szintet 20 ng/ml alatt tekintjük hiányosnak, 20–30 ng/ml között alacsonynak, 30–90 ng/ml között normálisnak. Jelenleg a kismamavitaminok egy része tartalmaz csak D-vitamint, azok is mindössze 200-500 NE-et, noha a magyar orvostársadalom egyetértésével napi 1500-2000 NE javasolt minden felnőttnek. Figyelem: a különböző kismamavitaminok eltérő mennyiségeket tartalmaznak D-vitaminból!

A D-vitamin-hiány egyértelműen növeli a várandósság során fellépő praeeclampsia, diabétesz, császármetszés és bakteriális vaginosis rizikóját.



Péter Szabó Szilvia: A pici inspirál és megnyugtat

2017. szeptember 15.

Péter Szabó Szilvi, az egykori NOX együttes énekesnője mára már szólókarrierjét építi, amihez a maga módján kislánya, Emma is hozzájárul.
 
Az eddigi életutadban mi jelentett számodra mérföldkövet?

– Mindenképpen az, amikor anya lettem. De ha a kezdetektől nézzük, amikor felköltöztem Pestre egy kis Csongrád megyei faluból.

Az nehéz lehetett, és egy nagy váltás.

– Igen, de voltak álmaim, és tudtam, hogy hova akarok eljutni. Így muszáj volt leküzdenem a félelmeimet. De szerintem a kalandvágyam így is nagyobb volt, mint a félelmem.

A következő nagy mérföldkő, amikor megalakult a NOX, mert akkor kezdődött az én pályafutásom, 2002-ben. 2005-ben megcsináltuk a Ragyogás című koncertturnét, ezzel egy időben kijutottunk az Eurovíziós Dalfesztiválra. Talán az az év volt a csúcspontja a pályámnak. Rá pár évre jött egy törés, az is fordulópont volt, hisz a negatív fordulatok is fontosak. Majd 2009 utolsó napján elmentem Ausztráliába, ott voltam majdnem két évig, onnan pedig Angliába költöztem.

Kint egyedül voltál?

– Igen, de barátokhoz mentem.

Az se lehetett könnyű és egyszerű.

– Félelmetes volt, de a kalandvágyam itt is mindent felülírt. A következő fordulópont talán az volt mikor újra hazaköltöztem. Megjelent az első szólólemezem, és újra színpadra álltam, de már mint Péter Szabó Szilvi. Aztán, amikor megismertem a páromat, és amikor megszületett a kislányom, még ezek a döntő események voltak.

Készültél már az anyaságra?

– Természetesen! Abszolút anyatípusnak tartom magam. Nagyon-nagyon vágytam rá, csak a körülmények nem voltak adottak hozzá. Nemsokára 35 éves leszek, és őszintén mondhatom, hogy minden a helyére került az életemben.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...509510511...552
hírek, aktualitások

Miért dorombol a cicánk?

2024. szeptember 06.

A macskákat mi akkor halljuk dorombolni, ha nyugodtak, elégedettek, de a dorombolás elsődleges célja, hogy a szoptató anyamacska megnyugtassa a kölykeit.  

A néhány napos kismacskák már hallhatóan dorombolnak, még szopizás közben sem hagyják abba. A már elválasztott kölykök dorombolással fogadják anyjukat, ezzel a régi bizalmas kapcsolatot idézi fel. A cica doromboláskor hangszalagjai a levegő hatására rezegni kezd. Eközben a gégefő izomzata másodpercenként hússzor-harmincszor húzódik össze.

A macska minden testhelyzetben képes dorombolni, akár nyitott, akár csukott szájjal. A dorombolás és a légzés ritmusa megegyezik. A régi időkben a rokka kerekének egyenletes surrogásához való hasonlóság miatt a doromboló macskára azt mondták, hogy "fon".

Mások véleménye szerint  a dorombolást nem a hangszálak rezegtetése idézi elő. Megfigyelték, hogy az a macska is vígan tovább dorombolt, akin egészségügyi okokból gégemetszést hajtottak végre. Valójában a mai napig sem tudtak megállapodni abban a tudósok, hogy tulajdonképpen hogyan dorombol a macska...

Ami biztos, hogy a teljesen csonttá keményedett nyelvcsontú macskák képesek dorombolásra. A porcos nyelvcsontú felidák gégefője mozgékony: ezek az állatok a bömbölésre képesek. A felidák közül csak a kisebb fajták és a cibetmacskafélék egyes képviselői tudnak dorombolni. Ebbe a csoportba tartozik a házi macska, a jaguár, a puma, az ocelot, a szervál, a gepárd és a vörös hiúz.

A dorombolás a jó közérzet jele, ezzel is kommunikál az emberekkel, a gazdival, örülök neked, szeretlek.

Mi okozhat halláscsökkenést?

2024. szeptember 06.

Hallásromlás több okból is bekövetkezhet és lehet átmeneti vagy tartós… Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát a halláscsökkenés gyakoribb kiváltó okairól és kezelésükről kérdeztük.

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen is keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi, de egyéb tünetek is kialakulhatnak: sokan fülzúgásról, zajérzékenységről, vagy szédülésről is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratban, a dobhártyával, vagy a hallócsontokkal van gond, akkor vezetéses halláscsökkenésről beszélünk, ha mélyebben van a probléma, akkor percepciós, vagy idegi halláscsökkenésről van szó.

Gyulladás, elzáródás a külső fülben

Átmeneti halláscsökkenést okozhat a külsőfül-gyulladás, ami elsősorban a hallójárat felázása, ill. mikrosérülése kapcsán alakulhat ki. Jellemzően a medencék, fürdők vizében található baktériumok okozzák, ezért nevezik ezt a betegséget úszófülnek is. Antibiotikumos tamponnal helyileg jól gyógyítható, így az átmeneti hallásromlás is megszüntethető.

Halláscsökkenést okozhat a hallójáratba kerülő idegen test, vagy a túlzott fülzsírtermelődés miatt kialakult fülzsírdugó is. Ha az eldugult fület szakorvos sérülésmentesen, szakszerűen kitisztítja, a hallás is újra a régi lehet.

Elváltozások a középfülben

A vírusok, vagy baktériumok által okozott heveny középfülgyulladás általában nagy fájdalommal jár, főleg ez viszi orvoshoz a beteget, nem is elsősorban a gyulladás miatt kialakult hallásromlás. Gyógyszeres kezeléssel azonban mindkét tünet megszüntethető. Bonyolultabb a helyzet, ha a gyulladás következtében a dobhártya perforálódik A dobhártya átszakadása nem csak gyulladás következtében alakulhat ki – teszi hozzá dr. Fülöp Györgyi. „Idegentest, vagy erős nyomásváltozás (repülőn), a fület ért ütés vagy hangos durranás kapcsán is kilyukadhat a dobhártya. Jó hír, hogy az esetek többségében magától begyógyul, ha mégsem, akkor műtéti úton helyreállítható a folytonossága, így a dobhártya perforáció miatti hallásvesztés is korrigálható.”

Mit mond a gyógyszerész? – A száraz szem kezeléséről

2024. szeptember 05.

A szem a legfontosabb és legérzékenyebb érzékszervünk. A szem védekezőrendszeréhez tartozik a megfelelő mennyiségű és összetételű könny. A könny víztiszta, enyhén sós (1,3% nátrium-klorid-tartalmú) folyadék, mely a szaruhártya külső felszínén folyik lefelé, így biztosítva a megfelelő nedvességét. Ha a könny mennyisége nem megfelelő, égő, szúró idegentest-érzés, szemvörösség, illetve fényérzékenység, fokozott könnyezés jelentkezhet, mely tünetek a „száraz szem” betegségre utalnak.

Mi okozhatja a száraz szem tüneteit?


Szeles időjárás
Légkondicionált, alacsony páratartalmú helyiségben tartózkodás
Egyes betegségek, pl.: Sjögren-szindróma
Egyes gyógyszerek (pl.: allergiaellenes szerek, aknéra alkalmazott készítmények, szteroidok, egyes antidepresszánsok, fogamzásgátlók, altatók) mellékhatásaként is megjelenhet
Kemény kontaktlencse viselése
A szem szaruhártyáján végzett műtét
Menopauzában gyakori


Mit tehetünk a száraz szem tüneteinek elkerülésére, mérséklésére?

1. Könnypótlás


Lehetséges nedvesítő szemcsepp (ún. műkönny), gél vagy kenőcs formában alkalmazni


2. Életmódváltás


Fontos az elegendő folyadékbevitelt biztosítani
Rendszeres pislogás
A szem védelme a túlzott napfénytől napszemüveg segítségével