Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így készítsük fel gyermekeink szervezetét az iskolakezdésre

2017. szeptember 06.

Az iskolakezdés minden gyerek (és szülő) számára stresszes lehet, a nyári élményeket követően nehéz visszaszokni a tanórák kötött tempójához. Viszont vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltöltötten könnyebb lehet a koncentráció, és a megfelelő fejlődésükért is sokat tehet. Íme három példa arra, hogy mely vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes pluszban biztosítani gyermekeink részére!

A csontok sztárja: kalcium

  • Miért fontos?

Szüleinkhez hasonlóan mi sem ismételhetjük el elég sokszor otthon a lurkóinknak, hogy fogyasszanak elég tejterméket, ugyanis a benne lévő kalciumra szükség van a csontjaik megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

  • Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek?

A kalcium 99 százalékban az emberi csontozatban és a fogakban található, a maradék pedig a vérünkben kering. Naponta nemtől és kortól függően 800-1300 milligramm kalcium bevitelét javasolják a szakemberek.

  • Hogyan biztosíthatjuk gyermekeink számára?

Ha kalciumban gazdag ételt szeretnénk készíteni, akkor adjunk egy tál (30 gramm) teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gabonapelyhet reggelire, ami 125 milliliter tejjel fogyasztva már a napi ajánlott kalciumbevitel 37 százalékát is biztosíthatja. Fogyaszthatunk mellé egy banánt is, ami plusz 18 százalék, vagy a pelyheket elkeverhetjük egy pohár (150g) natúr joghurtban is, ami a napi javasolt kalciummennyiség 23%-át tartalmazza.



Becsengettek

2017. szeptember 06.

Ma reggel véget ér a diákoknak a két és fél hónapos nyári vakáció, megkezdődött a 2017/18-as tanév. Szeptembertől 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista és 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait az iskolákban, az óvodások száma 314 ezer.

Ma kapják meg a diákok a tankönyveket

Az oktatási intézmények által megrendelt 12,7 millió tankönyv megérkezett tanévkezdésre, s az intézményvezetők augusztus 21-től adhatták le a pótrendeléseket is. Mint ahogy tavaly, úgy idén sem fogja a tankönyvek hiánya megakadályozni az iskolakezdést, több mint 1,1 millió gyerek pedig ebben a tanévben már ingyen jut hozzá a szükséges tankönyvekhez – közölte korábban Palkovics László oktatási államtitkár.

Segítség a teherviselésben

  • A tanévkezdés anyagi terheit könnyítendő korábban utalták a családtámogatásokat, az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget.
  • Novák Katalin ifjúsági és családügyekért is felelős államtitkár a családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9. évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet.
  • Kitért egy friss rendeletmódosításra is, ami szerint az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába.


Új tanév, új gyerekszoba: 5 szuper tip

2017. szeptember 05.

Kezdődik a tanév, érdemes néhány szakértői tippet megfogadva újragondolni a gyerekszobát és a tanulósarkot… A profik sokat segíthetnek a költséghatékony, mégis mutatós végeredmény elérésében.

A gyerekszoba, ezen belül a tanulósarok kialakítását főként a helyiség nagysága és a belmagasság határozza meg. Emellett figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát is, de tovább nehezíti a tervezést, ha testvérek osztoznak egy szobán. Boncz Péter, a szombathelyi Praktiker áruházvezetője és Zsipi Ildikó, szortiment menedzser most 5 jó tanácsot oszt meg a szülőkkel.

1. Kombiágy: kis helyen több funkció

Gondolkodjunk úgy a gyerekszobáról, mintha az egy mini lakás lenne. Tehát a pihenés, a munka és a szórakozás hármas funkciójának is jusson benne hely. Kisiskolásoknak az úgynevezett kombiágyak a leginkább helytakarékos megoldások. Ezek olyan egyszemélyes emeletes ágyak, amelyekben fölül van a kényelmes, normál méretű hálórész, alul pedig játszóhely vagy tanulósarok alakítható ki, sok tárolóhellyel.



A stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését"

2017. szeptember 05.

El tudják képzelni, mit élhet át egy ember, amikor elfelejt írni, olvasni, számolni, vagy egyszerűen képtelen megérteni azokat a dolgokat, amelyet mondanak neki? Milyenek lehetnek annak az embernek a mindennapjai, aki saját lakásában eltéved, képtelen késsel-villával enni, vagy nem képes eldönteni, hogy beszélgetőpartnere éppen sír vagy nevet? Hogy minél kevesebben essenek a stroke áldozatául, ezért cselekednünk kell!

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok

Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3 százalékuk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint  13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. Az összes stroke esetet tekintve  mintegy 10 százaléka 50, míg 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik.  Az elmúlt években nem egy fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

A  statisztikai adatok szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, csak mások segítségével tudja élni a mindennapjait, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és el tudja látni önmagát.

  • A javuló tendencia is nagyon sok estet takar még

Dr. Csiba László a Magyar Neurológosok Társaságának elnöke  elmondta, hogy az elmúlt években látványosan csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja az is, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben duplájára nőtt a trombolízissel  kezelt betegek aránya  - 2010-ben 895, 2015-ben 2042  -  vagyis sokkal többen részesülnek életmentő vérrögoldó kezelésben, mint korábban.

  • Ijesztő következmények

Az agy vér-, oxigén- és tápanyagigénye óriási, energiatartalékai szinte nincsenek. Ha a vérellátási zavar néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul.

Ujjbegynyi izom- vagy májszövet pusztulása lényeges következményekkel nem jár, hasonló mennyiségű agyszövet elvesztése azonban beszédképtelenséget vagy valamelyik testfelünk bénulását okozhatja. A beteg elfelejt olvasni, számolni, máskor képtelen a szöveget megérteni. Hall, de nem ért, olvas, de a szóképek olyanok mintha ismeretlen nyelven íródtak volna.



Ezért érdemes megnézetni az anyajegyeinket

2017. szeptember 04.

Általános javaslat, hogy az anyajegyszűrés ideális időpontja az őszi és a tavaszi hónapok. Sokan azért nem végeztetnek anyajegyszűrést a nyári hónapokban, mert ha valamelyik anyajegyet el kell távolítani, akkor az ideális sebgyógyuláshoz szükséges fényvédelmet nehezebb biztosítani. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy aki régóta nem vett részt anyajegyszűrésen, ne halogassa a vizsgálatot, mert a későn felismert melanoma akár távoli daganatáttétek kockázatával is járhat.

Az áttétek hónapok alatt is kialakulhatnak

A melanoma a bőrben lévő pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú burjánzás, a daganatok egyik legagresszívebb formája. Hosszabb ideig is lappanghat, vagyis szabad szemmel nem észrevehető elváltozásként van jelen az anyajegyekben vagy egy újonnan kialakult festékes elváltozásban.  A felszín alatt, a bőr mélyebb rétegeiben ugyanakkor már megkezdte terjeszkedését. Amennyiben a pigmentsejtek függőleges irányú osztódása eléri a bőr mélyebb, irha rétegét, akkor onnan bekerülhet a nyirokáramba, ami könnyen áttétek megjelenéséhez vezethet. A teljes gyógyuláshoz ezért nagyon fontos a melanomát korai stádiumban felismerni és eltávolítani.

Milyen időnként javasolt a szűrés?

Általában az évenkénti rendszeresség, amit javasolni szoktunk a betegeknek, ám ez egyénenként is változhat – mondja dr. Vincze Ildikó. Ha valaki a rizikócsoportba tartozik, tehát világos bőrű és hajú, vagy sok anyajegye van, a családjában előfordult melanoma, akkor gyakrabban, akár fél-negyed évente is indokolt lehet az anyajegyszűrés.



Az emlőrák a kismamákat is veszélyezteti – Az önvizsgálat életet menthet

2017. szeptember 04.

Terhességi emlőrák? Ugyan kevesebbet beszélünk róla, de sajnos létezik. Terhességi emlőráknak nevezzük, amikor a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő egy éven belül diagnosztizálunk emlőrákot! Hazánkban évente körülbelül 80 beteget diagnosztizálnak, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program éppen ezért tartja fontosnak, hogy a rendszeres önvizsgálat hangsúlyozásán kívül a kevésbé ismert, terhességi emlőrákra is felhívja a fiatalabb generációk figyelmét.

Amikor egy nő áldott állapotba kerül, 9 hónapig arra törekszik, hogy mindent megtegyen azért, hogy egészségesen jöjjön világra kisbabája. Ez az időszak szerencsére a legtöbb nőnél az önfeledt boldogságról szól. Ám a baba egészsége mellett nem szabad elfeledkezni az édesanyáéról sem. Több, kismamákat fenyegető betegség is létezik, például a terhességi cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, de ide tartozik a terhesség során kialakuló emlőrák is.

A terhességi emlőrák a várandósság során, illetve a szülést követő egy éven belül kialakult rosszindulatú emlődaganat. Tünetei megegyeznek a más életszakaszban jelentkező emlőrákéval. A nehézséget az okozza, hogy a várandósság alatt a mellben felfedezett csomókat gyakran elkönyvelik a tejmirigyek becsomósodásának és emiatt előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a betegséget. Pedig mint minden daganattípus esetében, a terhességi emlőráknál is életet menthet az időben való felismerés.

Önvizsgálat, önvizsgálat, önvizsgálat

A rendszeres önvizsgálat várandósság ideje alatt sem hanyagolható el. Bármilyen csomót észlelünk a mellünkben vagy a hónaljunkban, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és győződjünk meg teljes biztossággal arról, hogy nem rosszindulatú daganatról van szó.

„A statisztikák szerint minden 3000-ből egy várandós nő érintett ebben a kórban, de a környezeti hatásoknak és a kitolódó szülési korhatár következtében ez a szám folyamatosan nő. Az AVON-nal közösen elindított Mellünk Egészségéért Védőnői Program egyik fontos eleme, hogy felhívjuk a figyelmet a terhességi emlőrákra is. Szerencsére ma már a fejlett orvostudománynak köszönhetően a 2. és a 3. trimeszterben is biztonságosan kezelhető a beteg úgy, hogy egészséges marad a magzat is” – mondta el a téma kapcsán Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.



Hogyan (ne) szabaduljunk meg a fülzsírtól?

2017. szeptember 03.

Ha a strandolás során fülbe jutott víz nem tud távozni, akkor gondoljunk rá, hogy ennek egyik oka lehet a hallójárati fülzsír is! A fülzsírdugó nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. Nyáron mindig megszaporodik a hallójárati gyulladások száma. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy mivel történik. Erre az interneten is számtalan praktikát találhatunk, ám nem mindegyiket tanácsos megfogadni, némelyik ugyanis többet árt, mint használ. 

Fontos szerepe van

A fülzsír biztosítja, hogy a fül érzékeny bőre ne száradjon ki, savas kémhatásával védi a hallójáratot a kórokozóktól, így a fertőzésektől. Fülzsírra tehát szükségünk van, ám a termelődése nagyon eltérő lehet. Különböző bőrtípus, életkor, hormonhatás, külső hőmérséklet, életmód nagyon befolyásolhatják, hogy mekkora mennyiségben termelődik. Ha valaki hajlamos a túlzott fülzsírtermelődésre, akkor gyakrabban jelentkezhet füldugulás, amikor az összegyűlt fülzsír halláscsökkenést okoz – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Ha a strandolás során fülbe jutott víz miatt a fülzsírdugó beduzzad, és a víz nem tud távozni, akkor a fülben rekedve nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, ám nem mindegy, hogy mivel történik.

A legelterjedtebb módszer nem a legjobb

A legtöbben még ma is fültisztító pálcikát használnak arra, hogy a felesleges fülzsírt eltávolítsák. Sokan problémamentesen végzik ezt évek óta, ám a fül-orr-gégészek már sok ebből eredő problémával találkoztak a rendeléseken. A pálcikáról leeső vatta a hallójáratban marad, a pálcával könnyű felsérteni a hallójárat érzékeny bőrét, a hámsérülés pedig megkönnyíti a kórokozók bejutását. Leggyakrabban azzal találkozunk, hogy a tisztítás során nem kikerül, hanem beljebb tolódik a fülzsírt, így segítjük több réteg egymásra rakódását, a fülzsírdugó kialakulását.



Limfóma – A szaktudás, a bizalom és az egyén felelőssége a javulás érdekében

2017. szeptember 03.

Limfóma mint láthatatlan. Limfóma mint lehetséges kezelhető kórkép. Limfóma mint leküzdhető? Igen, mert a limfómákat, a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedéseket a hétköznapi tünetek miatt nehéz felismerni. Viszont ha mégis idejében észreveszik, a korszerű kezelési lehetőségek személyre szabott megvalósításával éveken át sikeresek lehetnek a megküzdési stratégiák.

A nyirokrendszer a szervezet keringési rendszerének kevésbé ismert része. A nyirok (szövetnedv) keresztüláramlik az egész testet átszövő nyirokérhálózaton, vissza a vérkeringésbe. A nyirokrendszer és az érrendszer tehát szoros összefüggésben van, iszonyatos tápláló- és méregtelenítőmunkát végezve. Például a szívből kiáramló vér kb. 25 másodperc alatt járja körül a testet a mintegy 100 000 km hosszú vérereken keresztül. Mint sok más szervünk, a vérképző és nyirokrendszernek is megvan a maga rosszindulatú betegsége (limfóma, leukémia, mielóma multiplex).

Tünetek

A limfómák, a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatok hétköznapi tüneteik miatt nehezen felismerhetők. Az erős éjszakai izzadás, köhögés, nehézlégzés, a látszólag ok nélküli láz hosszabb ideig való fennállása s az esetlegesen ezeket kísérő, hirtelen fogyás immunológiai kivizsgálást igényel.



Anyatejes babának is lehet ételallergiás tünete?

2017. szeptember 02.

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását, vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza. Arról, hogy ez hogyan lehetséges és miként kezelhetjük, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Ételallergia csecsemőkorban

Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak.

Szerteágazó tünetek

Az ételallergia tipikus tünetei az ekcéma, csalánkiütés, hasfájás, hányás, hasmenés. Ha ilyen tünetekkel érkeznek hozzám, elsőként rögtön a gyermek táplálásáról kérdezem a szülőt – magyarázza dr. Polgár Marianne. A többség meglepődik, amikor meghallja, hogy az anyatejes babánál ezek nagy valószínűséggel allergiás tünetek, hiszen az inkább közismert, hogy a tehéntejből készült tápszerek okoznak ilyen jellegű panaszokat. Amire érdemes még gyanakodni: ételallergia szempontjából a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet.



Időben felfedezhető a vastagbélrák

2017. szeptember 02.

A legjobban szűrhető daganatos betegségek közé tartozik a vastagbélrák, a tüdőrákot követően mégis a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak itthon. Tünetei sokfélék lehetnek, melyeket egytől egyig érdemes komolyan venni, a szűrés fontosságára pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, pláne, ha a családban már előfordult a betegség – hangsúlyozza Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus.

A vastagbélrák gyakorisága az elmúlt években Magyarországon is növekedett, itthon jelenleg évente nagyjából 6000 új esettel, és 4000, a betegséghez vagy szövődményeihez tartozó halálesettel számolnak a szakorvosok.

Veszélyes tünetek

"Az esetek felében már távoli áttétet adó, lényegesen nehezebben kezelhető esettel találkozunk, pedig a betegségnek számos tünete már a kezdeti fázisban tapasztalható. A puffadás, az újkeletű hasi fájdalom, és a székletrend megváltozása - székrekedés és hasmenés is előfordulhat - már jelzi, ha valami gond van. Az étvágytalanság, fogyás, éjszakai izzadás, és a véres széklet is a betegségre utal, ha ezeket tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulni" - mondja a gasztroenterológus.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...510511512...550
hírek, aktualitások

Sárgás lerakódások a szemnél? Ellenőriztesse a koleszterinszintjét!

2024. augusztus 28.

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt. 

Koleszterin-lerakódás a szem körül 

A magas koleszterinszint egyetlen kivétellel nem jár látható tünetekkel. Ez a kivétel pedig a szemhéj bőrén látható koleszterin-lerakódás. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremkedő sárga foltok a xantelazmák, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Ugyanakkor  nem minden magas koleszterinszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok.

Mielőtt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket (vagyis például a vegánok egyáltalán nem visznek be koleszterint), másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, azonban ha magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben.

Különbség az LDL és a HDL között

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Ezek koleszterinnel képzett vegyületei keringenek a vérünkben, azonban ha a szintjük bármilyen ok miatt kórosan megemelkedik, jelentősen megnő a szívinfarktus, a stroke (szélütés) és a végtagi érszűkület kockázata. 

Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. 
Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Búza finomság

2024. augusztus 28.

Búza édesen, aszalt gyümölcsökkel! Bizonyos népek karácsonyra készítik ünnepi ételként.

A búzát glutén érzékenységben szenvedők semmilyen formában nem fogyaszthatják.

Hozzávalók:
4 csésze búza tisztítva, megmosva, egy éjszakán át áztatva
2 csésze mazsola megmosva
2 csésze dió
különféle befőttek
méz
2 csipet tengeri só

Elkészítés:
A búzát puhára főzzük, kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben. Ha kész, tiszta konyharuhára terítjük szikkadni. Egy csészényit félreteszünk. A többihez hozzátesszük a diót és a mazsolát és kis lyukú húsdarálón, vagy aprótógépben ledaráljuk. A félretett főtt búzát hozzákeverjük, esetleg kevés mézet is teszünk bele. Kis tálkákba adagoljuk, különféle befőttekkel.
Harmonet tipp: a mazsolát akár datolyával is pótolhatjuk, különleges ízt kapunk. 

A délszláv népeknél elmaradhatatlan karácsony esti étel, Magyarországon azonban az új kenyér ünnepén, akár kenyér helyett, desszert gyanánt is kipróbálhatjuk.

Szívpanaszok a horkolás és az alvászavar miatt?

2024. augusztus 27.



Főként a nőknél figyelték meg az összefüggést a horkolás, az éjszakai légzéskimaradás és a szív-érrendszer funkcióinak romlása között. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás szükségességére hívta fel a figyelmet.

Az alvászavarok más betegséghez is vezethetnek

A Radiological Society of North America korábbi kongresszusán ismerhették meg az érdeklődők azt a tanulmányt, amely szerint mind a horkolás, mind az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás károsíthatja a szív-érrendszeri funkciókat – különösen a nőknél. Ráadásul nem kevés veszélyeztetettről van szó, csak az USA-ban 90 millió emberről tudható, hogy horkol és 18 millióról, hogy alvási apnoéban szenved. Ez utóbbi során először kimarad a légzés, majd az érintett jellemzően hirtelen, nagy légvételre riad fel. Jellemző, hogy az apnoé-betegek horkolnak is. 

Egyelőre nem világos, hogy az alvási apnoé milyen módon vezethet a szívbetegségekhez, de sok szakember úgy véli, mindenképpen emeli a magas vérnyomás rizikóját. Azért olyan nehéz ezt konkrét összefüggésbe hozni, mert azok közül, akik alvási apnoéval küzdenek, sokan társbetegségekkel is rendelkeznek, amelyek szintén összefügghetnek a kardiológiai betegségekkel. Mindenesetre az Amerikai Szív Szövetség állásfoglalása szerint azoknak, akiknek kezelték az alvászavarát, a vérnyomásuk is csökkent. Ugyanakkor alvásszakértők az elhízást is összefüggésbe hozzák az alvási apnoéval, sőt, egy ördögi körként ábrázolják a problémát.

A nők nagyobb kockázattal néznek szembe

A kutatók egy nemzetközi egészségügyi adatnak állományából 4877 személy adatait elemezték, akik valamennyien részt vettek kardiológiai MRI felvételen. Három csoportra osztották őket: az egyik csoport apnoéval élt, a másik csoport horkolónak vallotta magát, a harmadik csapat egyik problémáról sem számolt be. Amikor a szakértők összehasonlították a horkolókat a tünetmentesekkel, nagy különbséget fedeztek fel a nők és a férfiak szívének bal kamrai tömegével kapcsolatban. A nőknél észlelt megnövekedett tömeg pedig arra utal, hogy a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy kielégítse a test szükségleteit. Ebből pedig azt a konklúziót vonták le, hogy a horkolással és/vagy apnoéval küzdő nők nagyobb szív-érrendszeri veszélyeknek vannak kitéve.