Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Két hét alatt 9 kilót leadni

2017. április 14.

Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban... 

Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges, és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban. Tovább megyek: különféle porok szedését sem javaslom, csak egy mezei, kifejezetten olcsó diéta megtartását. Két röpke hétig. Ja! Azért sportolni szabad... 

Az Élelmezéstudományi Intézet által kidolgozott és ajánlott diéta teljesen egyszerű ételeket javasol. Nem vegetáriánus, és valóban nem is mindig konyhaművészeti remekeket javasol, mégis jóllakhatunk minden nap a javasolt ételekkel, és még csak a kedvenc reggeli kávénkról sem kell lemondani, legfeljebb a kívánatos hat kanál cukrot kell kihagyni belőle! 
A diéta roborál, fogyaszt, és fitté, üdévé tesz. Szóval állj neki, éhezés nélkül, fogyj, szépülj! Tippjeinkből kitalálhatod, mi is kipróbáltuk ezt a receptet! A kajákat a melóban gond nélkül magad is elkészítheted. Tapasztalataidat írd meg nekünk !!! 

Alapszabály: Cukor semmi. Kevés olaj, (maximum napi egy evőkanálnyi a sütéshez.) alkohol semmi, limonádé semmi, csak és kizárólag buborékmentes ásványvizet vagy sima csapvizet, esetleg Pi vizet szabad fogyasztani. Aki pontosan, csereberélés nélkül betartja a szabályokat, és a legkisebb "bűnt" sem követi el, az két hét alatt a megfelelő helyekről 9 kg-ot fogyhat. Az ebédet a vacsorával megcserélni nem szabad! (Mennyiségi korlátozás nincsen, kivétel, ahol oda van írva!) 

A szervezetedben anyagcsere változás áll be, és egy évig nem fogsz hízni. 



Fiú vagy lány? – Lehet befolyásolni a gyerek nemét?

2017. április 14.

Sok leendő szülő fürkészi a praktikákat és követi a régi idők megfigyelőinek és jósainak javaslatait, amikor a születendő gyermeke nemét próbálja befolyásolni. Vajon használhatóak ezek a praktikák?

Bár az idevágó módszerek tudományos megalapozottsága erősen hiányos, néhány faktor ténylegesen képes befolyásolni azt, hogy kisfiú vagy kislány fog születni.

Régi megfigyelések és tudományos tanulmányok utalnak arra, hogy ínséges időkben több lánygyermek születik, mint fiú. Egy kutatás eredményei is bizonyítják az előbbieket: Kínában a nagy éhínség idején (1959 és 1961 között) több lánygyermek született, mint fiú. A megfigyelések alapján az éhínség kezdete után mintegy egy évvel volt először megfigyelhető az, hogy jelentősen kisebb arányban születtek fiúk; azaz az anyák már az éhínség idején estek teherbe. Az éhezéses időszakot követően mintegy két évvel kezdett csak hirtelen emelkedni a fiúszületések aránya, és gyorsan helyreállt a – válságos éveket megelőzően is fennálló – kiegyensúlyozott fiú-lány születési arány.

Miért születik több lánygyermek a nehéz időkben?

A kutatók sem szolgálnak egyértelmű magyarázattal az okokra vonatkozóan. Nem ismert, hogy az anya éhezése esetén már a terhesség kezdetén nagyobb valószínűséggel fogan-e meg lánygyermek, vagy ugyanolyan arányban alakul ki terhesség mind a leendő fiú-, mind a leendő lánygyermekek esetén, csak az elvetélt embriók, magzatok között nagyobb arányban vannak fiúk. Mindenesetre feltételezhető, hogy a „gyengébb nem” az erősebb, azaz a lányok túlélőképessége nagyobb, ami a nehéz időkben látványosan is megmutatkozik.



Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

2017. április 13.

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától tudtuk meg.

Testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett

A hormonrendszer zavarai szinte mindig hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Ezért figyelhető meg bizonyos betegségek esetén az, hogy normál, egészséges étkezés mellett az illető vagy túlsúllyal küzd, vagy pedig veszít testtömegéből. Ilyenkor érdemes endokrinológushoz fordulni, ugyanis a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, valamint – a vércukorszint beállításában, egyensúlyában fontos- inzulin hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok, meddőség

A menstruációs zavarok hátterében rengeteg ok állhat, ám gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséghez is vezethet. Leggyakrabban progeszteron hiányra, inzulinrezisztenciára (IR) és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Szerencsére az esetek többségében gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására az kóros állapotok könnyen orvosolhatóak, ám a betegnek folyamatos kontroll javasolt.

Fáradékonyság, aluszékonyság

Természetes, hogy időről időre az emberen úrrá lesz a fáradtság és legszívesebben egész nap csak aludna. Ez főleg a téli, napfényhiányos hónapokra jellemző, melynek során a D-vitamin raktárak is lemerülnek. Azonban emellett más hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, pl. pajzsmirigy alulműködés, a Cushing szindróma, de a mellékvese fáradtság is depressziót eredményezhet. Hogy megbizonyosodjon, vajon mi is okozza a krónikus fáradtságát, érdemes laborvizsgálatot végeztetnie!



Dietetikus: a böjt nem egyenlő az éhezéssel

2017. április 13.

A  negyvennapos böjttel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól.

E két napon és nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert lelkileg egyesülni az igazi áldozattal, Jézus Krisztussal.

Muzsnai Bernadett elmondta: a hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Aki ezeket is kiiktatja, és egyfajta vegán étrendre tér át, az hüvelyes zöldségekkel, például babbal, csicseriborsóval, olajos magvakkal pótolhatja a szervezetnek szükséges mennyiségű fehérjét.

Emellett fontos odafigyelni a vas pótlására is, amely megtalálható például a céklában, vagy az élesztőben - tette hozzá a dietetikus.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy - és ezt a vallások is komolyan veszik - a 14 éven aluliaknak, időseknek, várandósoknak, szoptatós kismamáknak, krónikus betegeknek nem ajánlott a böjt.


Túlerőltetés, túlfeszítés, teniszkönyök

2017. április 12.

Ugyanazt a mozgássort végzi naponta ezerszer a karjával? Egeret használ? Netán csavarkulcsot emelget vagy főzőkanalat? Esetleg teniszütőt? Ha a napi munkája vagy sporttevékenysége után fáj, gyulladt a könyöke, akkor baj van! Csökkentse a fájdalmakat célzottan! 

A teniszkönyök a könyök külső oldalának jellegzetes fájdalmával járó, gyulladásos mozgásszervi betegsége. Az alkar feszítő izmai a könyök felett, a felkarcsont végén található kis kiemelkedésen erednek. Abban az esetben, ha az alkar feszítőizmait túlerőltetjük – akár teniszezéssel, vagy egy hirtelen emeléssel, a szakácsok a nehéz merőkanállal, az autószerelők a rendszeresen használt csavarkulccsal, vagy éppen ön az egész napos számítógépen gépeléssel, egérhasználattal –, akkor ez a túlzott erőltetés csonthártya irritációt, csonthártya alatti bevérzést, csonthártyagyulladást okozhat.

Kis gyulladásból nagy fájdalom

Az egyszeri nagy vagy többszöri pici túlerőltetés okozta gyulladás azon a kicsi ponton jelentkezik először, ahonnan az alkarfeszítő izomköteg a felkarcsonton ered. A gyulladás kezelés hiányában krónikussá válik, és folyamatosan átterjed a könyök többi kötőszöveti képletére is.  Ezzel együtt a fájdalom is növekszik, először mozgatásra, később már nyugalomban is, kisugározva a csukló majd a váll felé. Végeredménye, hogy a kar használhatatlanná válik, sőt az éjszaka sem múló fájdalom az alvást is lehetetlenné teheti.



Az anyák növelhetik a lányok melanomakockázatát?

2017. április 12.

Nézd meg az anyját, … és rájöhetsz, mekkora a lányánál kialakuló melanoma kockázata. Ugyanis az anyák – sok más mellett – a szoláriumozásban is példaként szolgálnak a lányaiknak.

Néha nem az anyák a legjobb példaképek. Legalábbis ez derül ki az American Academy of Dermatology legújabb felméréséből, amelyben a megkérdezett, szoláriumhasználó tinédzser lányok és fiatal nők arról számoltak be, hogy az édesanyjuk is gyakran látogatja a mesterséges fénykabint.

A felmérésből az is kiderül, hogy a szoláriumozók körében jóval nagyobb volt azoknak az aránya, akiknek szűkebb vagy tágabb családjából is használta valaki ezt az eszközt (65%), mint azok közt, akik más úton barnulnak (28%). Különösen az mutatott erős összefüggést, hogy az anyáról „ragad” a lányra ez a szokás, hiszen erről a lányok 42%-a így nyilatkozott. Ezzel szemben más barnítóeszközök és -termékek használóinál csak 10%-os volt ez az arány.

A szoláriumozás „ördögi köre”

A kutatások szerint a rendszeres szoláriumhasználat 75%-kal megnöveli a melanoma megjelenésének rizikóját. Ráadásul a bőrrákoknak ezen legveszélyesebb fajtája gyorsabban kialakul a 15–29 éves nőknél, mint a hasonló korú férfiaknál. A tények tükrében tehát kijelenthető, hogy azok az anyák, akik sűrűn használják a napágyakat, nemcsak a saját rizikójukat növelik a bőrrák tekintetében, de a lányaikét is. Mivel az édesanyák mintája nagyon mélyen épül be a gyermekekbe, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a szülők jó példával járjanak elöl.

Érdekes tanulsága az amerikai felmérésnek az is, hogy amíg a válaszadó lányok döntő többsége azt mondta, hogy nem titok a családban a szoláriumhasználat, addig 94%-uk úgy nyilatkozott, hogy azért nem figyelmezették őt a szülei az ezzel járó kockázatokra, mert nem tudtak róla, hogy a lányuk szoláriumozik. Ráadásul azok a tinik és fiatal nők, akik megszokták, hogy barna a bőrük, nagyobb nyomást is éreznek a társaik felől, hogy ezt az állapotot fenntartsák, mint azok, akik nem estek bele a „barna bőr ördögi körébe”.



Elégedettek a gyerekek a menzával

2017. április 11.

A kormányzati menzareform bevezetését követően az alsó tagozatos gyerekek és a szülők többsége is elégedett az iskolai közétkeztetés minőségével – derült ki az OGYÉI megbízásából a Kutatópont által végzett országos reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint a menzareformmal bevezetett egészségesebb, sóban, zsírban és cukorban szegényebb, több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend elfogadottsága magasabb a gyerekek esetében a vártnál.

A 2015-ben bevezetett menzareform fogadtatását vizsgálta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megbízásából a Kutatópont Kft. A közétkeztetés átalakításának célja az volt, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak, ezért az Emberei Erőforrások Minisztériuma kevesebb só, zsír és cukor felhasználását, de több zöldség, gyümölcs, tejtermék és teljes kiőrlésű gabonából készült termék felszolgálását írta elő. Az első tapasztalatok alapján korábban már sor került némi korrekcióra, és a rendelethez szakmai hátteret nyújtó OGYÉI most átfogó képet akart szerezni a 6-12 éves gyerekek étkezési szokásairól, illetve a szülők véleményéről.

Ezt mondták a gyerekek és a szülők

Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója az eredményeket ismertetve elmondta: az 500-500 fős mintán végzett felmérésből kiderült, hogy a tanulók 15 százaléka nagyon jóként, 62 százaléka pedig jóként jellemezte az iskolai ebédet. A menzával elégedetlen, vagy kevésbé elégedett válaszadók leginkább a szűkös választékot és azt kifogásolták, hogy az ételek íztelenek. A nem menzán étkező gyerekek (14%) szülei a közétkeztetéstől való távolmaradást elsősorban azzal magyarázták, hogy gyermekük diétás étkezésre szorul (12%) vagy nem szereti a menzán felszolgált ételeket (27%). A menza megítélésében a szülők közül inkább azok voltak kevésbé elégedettek, akik az átlagosnál jóval (1500 forinttal) többet fizetnek a közétkeztetésért – állapította meg a Kutatópont.



Tetőtől talpig beválik a természetes fájdalomcsillapító lökéshullám

2017. április 11.

Tetőtől talpig beválik a természetes fájdalomcsillapító lökéshullám 

Nyak, váll, derék, könyök, csípő, térd vagy talp? A lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint legnagyobb előnye, hogy az azonnali hatáson túl az okokat is kezeli.  

Nem kell együtt élni a fájdalommal   

A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - nagy energiájú, hallható hullámok, amelyek a gyógyításban is rendkívül hatékonynak bizonyultak. 
Kiderült ugyanis, hogy ha a szakember az érintett, fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra, meszes vállra is jól használható, és hatékony a térd és a csípő fájdalmának kezelésében is.
Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint az eredményes fájdalomcsillapításhoz és a probléma okának megszüntetéséhez az első lépés a panaszok pontos behatárolása és a gondos diagnózis. Ezután pedig már elégséges lehet akár a lokális fájdalomcsillapítás is ahhoz, hogy jelentős életminőség javulás következzen be.
- A terápia hatása már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához és a tartós eredményekhez több alkalomra is szükség lehet. A páciensek egy része kezeléskor enyhe fájdalmat érezhet, de ez is annak a bizonyítéka, hogy eltaláltuk az érzékeny pontokat. Sokan már az első, második alkalom után is jelentős fájdalomcsökkenésről számolnak be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul – hangsúlyozza Arnold doktor. -  A lökéshullám terápia rendkívül eredményes alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak.



Bélrák kockázata - Az életmód vagy a genetika van rá nagyobb hatással?

2017. április 10.

Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a kolorektális daganat (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatára, mint a genetika.

Az IDIBELL kutatóintézet Víctor Moreno vezette bélrákkutató csoportja spanyol adatok alapján kidolgozta a vastag- és végbélrák (kolorektális rák) kialakulásának kockázati modelljét.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban 10 106 résztvevő genetikai és életmódbeli adatait használták fel. Valamennyiüket kikérdezték az összes kockázati tényezőről, mint például az étrend, a testmozgás, a testtömegindex, az alkoholfogyasztás, és a rákbetegség a családban. Rákbetegek egy 1336 fős alcsoportjában és egy 2744 fős kontrollcsoportban vérvizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák a genetikai hajlamot a vastag- és végbélrák kialakulására.

Az összes adatot egybevetve állapították meg a szakemberek, hogy az életmód nagyobb hatással van a bélrák kialakulására, mint a genetika. Azt is kiszámolták, hogy ha az egyén változtat a kockázatos életmódon - például ha egészséges testsúlyt ér el - az kompenzálhat 4 genetikai kockázati allélt.



Horváth Éva: „A fiam nem egy magamutogató típus”

2017. április 10.

Már csak néhány hét, és megszületik Horváth Éva kisfia. A csinos kismama izgatottan várja, hogy végre karjában tarthassa a picit, és addig is mindent elkövet, hogy minél többet megtudjon róla. Többek között ezért sem mulaszt el egyetlen ultrahangvizsgálatot sem…

 …ahol amellett, hogy végigkövetheti a baba fejlődését, a hasonlóságot is szívesen keresgetné a kicsi vonásaiban, ha hagyná… Éva kisfia azonban csak csak akkor fogad szót édesanyjának, ha épp úgy tartja kedve ???? 

Horváth Éva ultrahangon a Czeizel Intézetben. Fotó: Red Lemon
 

Olyan gyorsan elszállt az elmúlt néhány hónap, hogy Horváth Éva szinte észre sem vette. A sugárzóan szép műsorvezető imádja a babavárás minden pillanatát, de természetesen mindennél jobban várja, hogy végre megérkezzen a pici.

„Nagyon szeretem ezeket az alkalmakat, ilyenkor mindig beleshetek a kisfiamhoz. Ennél már csak az lesz nagyobb ajándék, amikor végre megszületik és megpillanthatjuk őt. Akkor már biztosan nem tud majd kicselezni minket” – kezdte viccelődve Éva.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...515516517...526
hírek, aktualitások

Egy bolygónk van

2024. április 29.

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évrõl évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják...

1970-ben tartották meg először a Föld napját azzal a céllal, hogy a világ környezetvédőinek lelkiismeretét felébresszék az egész Föld veszélyeztetettsége iránt.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez az esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédõ szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Ma a Föld Napja nem csupán emlékeztető az ökológiai kihívásokra, hanem egy lehetőség is, hogy együtt cselekedjünk és pozitív változásokat hozzunk létre. Számos esemény és kezdeményezés zajlik világszerte, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozás, az élőhelyek elvesztése, a hulladékkezelés és más környezeti problémák megoldásának fontosságára.

Magyarországon 1990-ben indult a történet, amikor környezetvédők megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az elsõ magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Világszerte minden évben többszáz millió ember mozdul meg ennek a napnak a kapcsán.

Április 22-én a környezet- és természetvédő szervezetek kezdeményezésére a lakosság különböző rendezvényeken, megmozdulásokon fejezi ki aggodalmát a környezet egyre gyorsuló pusztítása miatt.

A Föld napján való megemlékezések, rendezvények alkalmat adnak arra, hogy az emberiség – és az egyes ember is – mérlegelje, hogyan bánik környezetével, és mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen, és a természeti értékek megmaradhassanak. A világ eljutott arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni, sokat tenni azért, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben óvjuk a növényeket, madarakat, állatokat.

Nap, mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a bolygónk veszélyben van. Elég csak az utcán, autópálya mentén, vagy erdőinkben végigmenni. Mindenhol szeméttel találkozunk. Egyre aggasztóbb a helyzet. A legsúlyosabbak, a talajt, vizeket és a levegőt mérgező hulladéklerakók, az atomenergia használata, a szennyező ipari üzemek, az autópályákból és városi gépjárműforgalomból származó egyre súlyosabb légszennyezések, a fogyasztói társadalom által termelt hulladékok hegyei, a természeti értékek eltűnése, fajok kipusztulása, a vadon kiirtása...

Kiváló minőségű élelmiszer

2024. április 29.

Az élelmiszer-ellátási lánc működése – a termeléstől a fogyasztáson át a hulladék keletkezéséig és feldolgozásáig – óriási környezetterhelést okoz, amit muszáj csökkenteni.

A környezetkímélő megoldások alkalmazása az élelmiszerláncban európai szintű stratégiai cél. Illeszkedik az európai zöld megállapodáshoz, amelynek fő szándéka, hogy Európát 2050-ig az első klímasemleges kontinenssé tegye. Az európai élelmiszer-ellátás világviszonylatban már jelenleg is biztonságos és bőséges.


A fenntarthatóság egy újabb nagy lépés, amely úgy viszi közelebb a társadalmat a jobb életminőséghez, hogy közben a környezetet sem rombolja a szükségesnél nagyobb mértékben.


A zöldinnovációs szemléletnek az élelmiszer-ágazatban is egyre nagyobb a létjogosultsága.

Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy

Magyarországon a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy az egyetlen nemzeti minőségrendszer az élelmiszerek viszonylatában. Szigorú kritériumrendszere mellett különleges értéke, hogy az Európai Unió is hiteles tanúsítványként ismeri el. Létrejötte óta a minőségrendszer három pilléren nyugszik:


kiváló minőség,
élelmiszer-biztonság,
fenntarthatóság.


Mindhárom alapkövetelmény a KMÉ-védjegyet viselő élelmiszerekkel szemben. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a védjegy elnyerésére irányuló pályázat benyújtásakor a pályázó (aki lehet az élelmiszer előállítója vagy forgalmazója) köteles úgynevezett fenntarthatósági vállalást tenni. Ennek a vállalásnak azonban sem az élelmiszer-biztonság, sem a minőség csorbulásával nem szabad együtt járnia.

A KMÉ-védjegyet csak olyan termék viselheti, amely valamilyen módon elősegíti Magyarország zöldgazdasági átállását. Abban tág mozgásteret kap a védjegyhasználó, hogy a klímasemleges célt hogyan valósítja meg. Amikor egy-egy termékkörben megnyílik a pályázás lehetősége a védjegyre, a termékleírás ad néhány támpontot, példát és módszert, amelyekből a pályázó meríthet. Ezeken belül, sőt akár rajtuk túlmenően is szinte végtelen a támogatható megoldások száma.

Mit üzen a kávéd? Ébredj egy titkos üzenetre!

2024. április 28.

Jó játék, ha a reggeli kapucsínót, tejhabos kávét vagy lattét fogyasztva meglesed, milyen üzenetet súg neked! Meditácónak is beillő pillanatok, amik megédesítik az ébredést. Minden munkába menős, borongós vagy rosszhangulatú reggelen egy kis titok lehet a csészédben. Tanuld meg ezt a játékot!  

Akár a munkatársnőkkel a szünetekben, a kávézóban a barátokkal, barátnőkkel, vagy egy-egy nehezebb reggelen is játszhatsz ezzel az asszociációs játékkal! 

Egyszerű!
Úgy indul, hogy idd meg a kávédat, lehetőleg valami üveg, vagy hasonló textúrájú csészéből, aminek a falán le tud tapadni a habja. Ettől a legtöbben már eleve jobb kedvre derülünk, de nem kell itt megállni!

Az ősi perzsa / arab kávézacc jóslás mintájára folytathatod a kávé élvezetét egy kis jóslás-játékkal. Nézd meg a csésze falára tapadt habot és keress benne formákat. Ha megnézed a képet, látod-e benne a habok ölelte boci fejeket? Ennek mintájára a hab, vagy a hab által bezárt terület is lehet jelkép, szimbólum, üzenet. 

ÁLLJ! Ne gondold túl! Nem kell tökéletes cicának vagy angyalkának lennie, elég, ha egy kicsit hasonlít! Forgasd a poharat és nézd meg, hogy mit tudsz felfedezni a falán, aztán pedig indulhat az asszociációs játék!