Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A nők 80%-a megfertőződik, de a férfiak is veszélyeztettek

2017. március 21.

Bár a közvélemény a méhnyakrák kialakulásával kapcsolatban hallott eddig a HPV-vírusról, valójában számos daganatos betegséghez vezethet. Évente 1500 nő kap lesújtó, orvosi beavatkozást jelentő leletet a nőgyógyászától, sokan azonban félnek elmenni rákszűrésre. Ma már egy egyszerű teszt segítségével kideríthető, valaki magában hordozza-e a vírust, és ezáltal veszélyezteti-e önmaga, illetve más egészségét.

A HPV (humán papillomavírus) szexuális úton terjed, a fertőzött személy szervezetében a vírus akár 1-2 évig is tünetmentesen lappanghat, szerencsés esetben azonban az immunrendszer képes leküzdeni a fertőzést. Ha ez nem sikerül, 5-20 éven belül a vírus jó- vagy rosszindulatú bőr- és nyálkahártya elváltozások megjelenéséhez vezethet. Míg egyes típusok szemölcsöket okoznak, addig a magas kockázatú csoportba soroltak a méhnyakrák, hüvely- és szeméremtestrák, hímvesszőrák, végbélrák és szájüregi rákos daganatok kialakulásában játszanak szerepet. A HPV majdnem 100%-ban okolható a méhnyakrák kialakulásáért, 85%-ban felelős a végbélnyílás körüli rákért, 15%-ban pedig a fej-nyaki daganatok (pl. garatrák) megjelenéséért. A mellrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében.

Nem csak fiatal lányokra veszélyes!

Csakhogy a szexuális életet és a vírusfertőzéseket többnyire tabuként kezeljük, a család előtt is szégyelljük. Megdöbbentő, de a nők 80%-a fertőződik meg élete során legalább egyszer a vírussal. Azt gondolnánk, ez a probléma csak azokat a fiatalokat érinti, akik gyakran váltanak szexuális partnert, a valóság azonban az, hogy a férfiak, sőt, a menopauzát követően az idősebb női korosztály is hordozhatja a vírust. 1999-es magyarországi adatok szerint a HPV előfordulása 20 év alatti nők körében 32%, majd folyamatosan csökkenve 42 év felett is 10,2%.



7 dolog amit az iskolától függetlenül megtanítok a gyerekemnek

2017. március 21.

A világ tele van azzal, hogy az iskolák ma már nem szolgálják ki a korszerű tudás iránti igényünket. Átszervezik, majd újra átszervezik, majd központosítják, majd rehabilitálják, majd újra reformálják, majd visszaalakítják a rendszert.

Az eredményt látva vagy szorongunk, vagy átgondoljuk, mi az amit mi magunk tehetnénk azért, hogy a mi saját gyerekünk esélyei jók maradjanak, bármilyen is az iskolarendszer. Én 7 olyan dolgot találtam, ami ehhez szükséges, mind a hét elsősorban szülői minta, szülő elvek nyomán, nem iskolai órák keretében valósulhat meg. Mit kell tenned hozzá, hogy a te gyereked így élhessen? Kemény leszek, mint a kád széle: Neked is meg kell tanulnod ezeket és neked is így kell élni. Felnőttként egyrészt könnyebb, mert nem kell megfelelnünk mellette még az iskolának is, másrészt gyorsabb, mert céltudatosabbak lehetünk.



Digitális lábnyomok: a te gyerekedé mekkora?

2017. március 20.

Franciaországban idén májusban törvényt hoztak arról, hogy a nagykorúvá vált gyerekek beperelhetik a szüleiket, ha korábban olyan fotót osztottak meg róluk, ami nekik kellemetlen, mert ezzel megsértik a jogaikat. A büntetés 15 millió forintnak megfelelő euró, sőt, akár börtön is lehet. Vajon tényleg szükség van ilyen kemény korlátozásra, vagy elég némi tudatosság és elővigyázatosság? 

A digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek a felhasználó online jelenléte után maradnak, és amelyekből következtetni lehet a tevékenységére. Ilyen nyom például minden egyes kép, ami valakiről kikerül a netre. Az édes gyerekfotókra, a meghitt családi pillanatokat megörökítő képekre pedig csak úgy özönlenek a lájkok és a szívecskék Facebookon és Instagramon…

Hagyd, hogy ő is beleszóljon!

„A szülőknek nemcsak morális, hanem adott esetben jogi felelőssége is lehet egy-egy kép megosztásával kapcsolatban” – mondja Simon Éva jogász szakértőnk.

A te ismerőseid között is biztosan van olyan, aki annyira büszke a trónörökösre, hogy már újszülött korától szinte naponta posztol róla, és olyan is, akiről csak hallomásból tudod, hogy családot alapított, mert álnéven van fent a közösségi oldalakon, és mindenféle avatárokat használ profilkép helyett. Mi mindent érdemes tudni, hogy megtaláld az arany középutat?



Bébipapi…márciusra

2017. március 20.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek.
Sőt, a családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás! 

Sárgarépa

Nagy cukor- és béta-karotin-tartalmú, gyógyhatású zöldség. A kisbabák szép színe és édeskés íze miatt többnyire kedvelik. Nyersen székletlazító, főve székletfogó hatású. A székletet és – ha naponta ezt eszi a baba – a bőrt is sárgára színezi. A répát alaposan meg kell mosni és meg kell hámozni. Az újrépát, ha vegyszermentes termesztésből származik, akkor nem hámozzuk, csak erős szőrű kefével ledörzsöljük a külső héját. Vajban párolva vagy tejben főzve a legízletesebb.

Mikortól adható?

A zöldségek bevezetése során a burgonya után a sárgarépa következik.

Alma

Kalóriaértéke kicsi, szegényes fehérjékben és szénhidrátokban, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű C-vitamint, béta-karotint, nyomelemet és immunerősítő antioxidánst tartalmaz. Ahogy érik az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin, és ennek maradandóságáról az almában levő bioflavonoidok gondoskodnak. Magas pektintartalma miatt a bélbetegségek ideális gyógyító étele. A pektin – az alma húsának rostanyaga
– bevonja és védi a bélnyálkahártyát, megköti az ólmot, higanyt, ártalmas baktériumokat, rákkeltő anyagokat, és mint salakképző rostanyag felgyorsítja ezek kiürítését a szervezetből. Az alma magas rosttartalma okán egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
Válasszunk hazai, megbízható termesztésből származó, éretten leszedett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, és egyéves korig mindig hámozzuk is meg.

Mikortól adható?

A kisbabák étkezésébe a gyümölcsök bevezetését leghelyesebb az almával kezdeni, mert kellemes íze miatt akár nyersen, akár főve vagy sütve a kisbabák kedvenc gyümölcsei közé tartozik.



Mit mond a gyógyszerész - a menstruációs görcsök enyhítéséről?

2017. március 19.

A menstruációs vérzés a petesejt kilökődését követő 14 nap múlva jelentkezik, és általában 4-7 napig tart. A menstruáció a vérzésen kívül járhat egyéb kellemetlen tünetekkel, mint pl. alhasi görcsök, gyengeség, fejfájás, fájdalmas mellfeszülés, ingerlékenység, fáradtság. Hogy lehet enyhíteni a tüneteket?

Mivel enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

  • Mérsékelt mozgás javasolt a menses ideje alatt is
  • Meleg vizes borogatás vagy melegítőtapasz helyezése az alhasra
  • Gyógyteák – külön-külön vagy teakeverék formájában alkalmazható:

- cickafarkfű: görcsoldó, vérzéscsillapító
- pásztortáska: vérzéscsillapító
- palástfű: méhösszehúzó, vérzéscsillapító
- napi 2-3 csésze javasolt

  • Magnézium, B-vitaminokkal: görcsök enyhítésén túl, az idegrendszer kiegyensúlyozásában is szerepük van
  • Fájdalomcsillapítók, azok közül is a diclofenac- és az ibuprofentartalmúak
  • Görcsoldók, leghatékonyabbnak a drotaverintartalmúak bizonyultak
  • Homeopátiás készítmények, pl.: Mastodynon cseppek – komplex készítmény, melynek a fő összetevője a barátcserje kivonata. Menstruációs zavarokra, menstruáció előtti tünetek enyhítésére javasolt. Napi 2-szer 30 csepp kevés vízzel higítva.


Hogyan ismerhető fel a terhességi magas vérnyomás?

2017. március 19.

A terhesség alatt olyan nőknél is jelentkezhet a magas vérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen problémáik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy a jól beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód megőrizheti a kismama és a baba egészségét.

Már a kismértékű vérnyomás-emelkedést is komolyan kell venni

A várandós nők hipertóniája a Magyar Hypertonia Társaság állásfoglalása szerint külön figyelmet érdemel, ugyanis szélsőséges előfordulási formájában egyszerre két ember, az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.

Már csak azért is elengedhetetlen az orvosi kontroll és kezelés, mert mind a háttér kiderítése, mind a kezelés, gondozás speciális figyelmet kíván. A terhességi magas vérnyomás és különösen a preeclampsia a nők későbbi életszakaszaiban is független rizikófaktorként jelentősen fokozzák a hipertónia és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

Fontos, hogy mikor lesz magas a vérnyomás

A várandósság korai szakaszában lezajló élettani változások „célja” a méhlepény megfelelő véráramlásának biztosítása. Az első 6 hónapban, vagyis az első és második trimeszterben a vérnyomás a jelentős értágulat miatt csökken (általában 115/75 Hgmm alatt marad), majd a harmadik trimeszterben emelkedni kezd, és eléri a terhesség előtti értéket. Ugyancsak jellemző, hogy a vizelet fehérje ürítés normálisan is napi 300 mg-ig emelkedhet.

Babavárás alatt elfogadhatónak tekinthető a 140/90 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomás. A 140-159 Hgmm-es szisztolés és/vagy 90-109 Hgmm-es diasztolés vérnyomás enyhe-középsúlyos hipertóniának, a 160 Hgmm vagy ez feletti szisztolés és/vagy 110 Hgmm vagy ez feletti diasztolés vérnyomás súlyos hipertóniának minősül.



Anyának lenni végre jó!

2017. március 18.

Szülőnek lenni nem mindig könnyű dolog. Számtalanszor hallottam ezt Anyukámtól, és a "majd megtudod" mondatok itt csengenek a fülemben szinte mindennap, amikor a gyermekeim színezik a hétköznapokat. Amikor még nem voltam Anyuka, megfogadtam, hogy sosem fogom azokat a hibákat elkövetni, amit az én Anyukám "elkövetett". Biztos voltam benne, hogy mindent egészen másként csinálok majd. És nem így lett elsőre...  

De miért?
Anyák és lányok generációkon át viszi magukkal az úgynevezett anyasebet. Ezek generációs minták, amiket anyák továbbadnak a lányoknak, és a lányok a lányaiknak... A nők nagy része azért boldogtalan, mert tudat alatt nem meri meghaladni az Édesanyját. Fut olyan hitrendszer is, hogy tatozom Anyának az életemmel. És ami nagyon erős: a sorsfeladatok tudat alatti átvállalása. Sokan hisszük azt, nem tudatos szinten, hogy ha mi boldogabbak leszünk, mint a női felmenőink voltak, akkor becsapjuk, elhagyjuk őket. 
De ez nem így van. 

Hogy is legyek jó Anya?
Amikor a gyermekek megérkeztek az életünkbe, ráadásul nem szokványos, biológiai úton, akkor biztos voltam abban, hogy én egészen más Anya leszek.
Teltek múltak az évek, és amikor bizony kiszaladtak ugyanazok a mondatok, és ugyanazokkal a gesztusokkal tudtam ugyanazokat a hiedelmeket előadni, mint az Anyukám, akkor azért néha meglepődtem. Már akkor tudatosan éltem az életem, de szinte sokkolt a hasonlóság.

 



Hogy segítsük a gyermekeinket önmaguk felfedezésében?

2017. március 18.

(A boldog, békés és tudatos élet titka) Manapság nem könnyű szülőnek lenni. A szülő mindenkori feladata boldog, békével teli és tudatos gyermekeket felnevelni. Ez az egyik legfontosabb feladatunk, amit ezen a bolygón betölthetünk. Mégis, hogy érhetjük ezt el ebben a mai kaotikus világban? Hogy érhetjük el, amikor bármerre nézünk, válságot látunk? Szegénységet. Munkanélküliséget. Erőszakot. Radikális terroristákat. Politikai nézeteltéréseket. Mindenfelé bizonytalan világot látunk. A bizonytalansággal pedig az a probléma, hogy nagyon könnyen alakul félelemmé, ami boldogtalansághoz és belső zavarhoz vezet bennünket. 

Van azonban remény. Valójában egész életemben soha nem éreztem ennyi reményt. Sok gyermeket láttam világszerte, akiket a karjaimba szaladtak, hogy elmondják nekem, mennyire élvezik a tréningjeimet, és mennyire szeretik megtanulni a tisztítást, köszönetet mondani és elengedni. Elsősorban a gyermekek állnak készen megtudni, hogy kik ők, hol illeszkednek a világba és mi lesz a küldetésük.
Kétségbeesetten túl akarják élni a világ illúzióját. Más szóval, a gyermekeink szivacsként szívják magukba mindazt, amit adunk nekik. Ők a reménységeink.
De mit is adunk nekik?
Mint szülőknek, nagy a kísértésünk, hogy a gyermekeinket harcra szereljük fel, amiről azt gondoljuk, hogy meg kell vívniuk. Azt mondjuk nekik, hogy az élet kemény, hogy húzzák össze a nadrágszíjat, hogy viselkedjenek, hogy egyék meg a zöldséget, hogy mossák meg a fogukat. És, természetesen, hogy “légy kemény, mert csak akkor maradsz életben”.
Úgy gondolkozunk, hogy a rossz kinti világra készítjük fel őket.

 



Digitális Témahét – Hogy ne legyen veszélyes terep a net!

2017. március 17.

Idén újra részt vesz a hazai Safer Internet Program a 2017. április 3-7. között megrendezésre kerülő Digitális Témahét programban, ahol a SIP-oktatók kötetlen, játékos, interaktív formában tartanak országszerte előadásokat általános és középiskolákban. A program ezzel is szeretné a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét még inkább felhívni az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

A Digitális Témahetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kezdeményezésére már másodszor rendezik meg az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szakmai vezetésével.

Cél: az oktatás digitalizációja

Célja, hogy a digitális pedagógia minél szélesebb körben elterjedjen a köznevelésben, minél több iskolában tanítsanak digitális eszközökkel, digitális környezetben, illetve módszerekkel.

Ne legyen veszélyes terep az internet!

A Safer Internet Program (SIP) azért csatlakozott idén is a programhoz, mert fontosnak tartja felhívni a figyelmet az internet előnyeire és lehetséges veszélyeire is, így a zaklatásraillegális és káros tartalmakra, ugyanakkor szeretné tájékoztatni a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről. A szakemberek kiemelik, hogy az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, amely szinte mindenkinek megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi az életét.



5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt

2017. március 17.

Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe. 

Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!

A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.

 



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...553554555...559
hírek, aktualitások

Pisifutam - Egy kínos betegség, amiről nem szeretünk beszélni

2024. október 12.

Mit értünk hiperaktív hólyag alatt? Hiperaktív a húgyhólyag, amikor akkor is vizeletürítési ingert jelez a számunkra, amikor még nincs is annyi vizelet a hólyagunkban, ami a normál vizeletürítési ingert kiváltaná.  

Ha elcsöppen...

Ilyenkor sürgető vizelési inger jelentkezik, amelyet izomgyengeség esetén a húgycső nem tud megtartani, és így könnyen elcsöppenhet a vizelet, vagyis késztetéses inkontinencia jön létre. Tipikus példája ennek az, amikor valaki tudja hazafelé menet, hogy pisilnie kell, de még időbe telik, míg hazaér. Ahogy közeleg az ajtónyitás, illetve a kulcs a zárba kerül, tűrhetetlen, sokszor kontrollálhatatlan vizeletürítési inger lép akcióba és ilyenkor sokszor történhet baleset is.
 

Melyik korosztályt érinti leginkább?
 

Nem korosztály kérdése, hanem inkább rossz megszokás, beidegződés. Sokszor jelentkezik stressz helyzetekben ez a probléma, mintha a hólyagunk ki akarna menteni minket szorongatott helyzetünkből. Mindannyian ismerjük a vizsgadrukkot: van, akinek ilyenkor hasmenése van de; van, akinek a hólyagja lép működésbe, muszáj kimenni, kiüríteni azt. Ilyenkor, ha átmenetileg is, de kiszabadulunk a stressz helyzetből, ezzel a hólyagunk „eléri célját”.

Férfiaknál vagy nőknél gyakoribb?

A nők hólyagkapacitása anatómiailag is általában kisebb, mint a férfiaké, ezért érzékenyebb a nők hólyagja. Ha egy nőnek utazás közben már sürgető vizelet ürítési ingere van, jobban tesszük, ha megállunk, és engedünk a hólyag sürgető ingerének, máskülönben az egész család rosszul járhat…
 

Minek a következtében alakulhat ki a nagyfokú hólyaggyengeség?

Ha nem figyelünk testünk jelzéseire, hólyagunkat rendszeresen túltágítgatjuk, nem megyünk el vizeletet üríteni már az első ingerre, hanem tartogatjuk (ugyan minek is?) a vizelet formájában kiürülő salakanyagot, az gyengíti mind a húgycső, mind a hólyag izomzatát, és arra szoktatja a testünket, hogy ilyen erőteljes, sürgető ingereket alkalmazzon, hátha arra majd jobban odafigyelünk. Olyan, mintha felhangolnánk az inger intenzitását. Ráadásul a pangó vizelet táptalaj a felszálló fertőzéseknek, így könnyen tud kialakulni hólyaggyulladás, ami a sürgető vizelési ingerek még gyakoribbá válásához vezet.gunkat is.

Orrcseppet, vagy orrspray-t használjunk?

2024. október 12.



A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Ha nem szelel az orr

A kiváltó októl függetlenül – mely lehet allergia, nátha, vagy irritáló tényező – az orrdugulás során az orrnyálkahártya megduzzad, az itt található gazdag érhálózat erei kitágulnak, az orrnyálkahártya vizenyőssé, ödémássá válik. Ezt az állapotot az ún. lohasztó, vagy dekongesztív hatóanyagot tartalmazó orrcseppek, orrspray-k képesek kezelni. A készítmények az orrnyálkahártyában futó ereket összehúzzák, ezáltal a kialakult duzzanat is csökken, az orrjárat szabaddá válik, a beteg újra kap levegőt.

Azonos hatás, más csomagolás

Ha két megegyező hatóanyagot, vagy hatóanyagokat tartalmazó készítményről beszélünk, akkor többnyire csak egyéni szimpátia kérdése, hogy az orrcsepp, vagy az orrspray mellett dönt-e a beteg – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Felnőtteket, de főként gyerekeket irritálhat a garatba lecsorgó orrcsepp, számukra felüdülést jelenthet az ilyen „kellemetlen mellékhatás nélkül”, közvetlenül az orrnyálkahártyára juttatható orrspray. Egyszerűbb és könnyebb alkalmazhatóságuk mellett az orrspray-k előnye, hogy a bennük lévő hatóanyagok porlasztva az orrnyálkahártya nagyobb felületén terülnek szét, míg az orrcseppek által bejuttatott hatóanyag csak a közvetlen érintkezés helyén tudja kifejteni a hatását.

Ne essen túlzásba!

A modern készítmények alacsony hatóanyag szinttel is biztosítani tudják a kívánt hatás elérését, de bizonyos szabályokat így is mindenképp be kell tartani a használatukkal kapcsolatban. A készítményeket a tájékoztatóban leírt határidőn, de két hétnél semmiképp se alkalmazzuk tovább, mert nem tesz jót, ha ezeket az ereket túlságosan hosszú ideig összehúzott állapotban tartjuk – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.

Betegséget jelezhet, ha étkezések után kipirul az arca!

2024. október 11.



Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, akkor nagyon sok féle tünetünk jelentkezhet, ezek egyike az étkezések során jelentkező arcpirulás és kimelegedés.  A hisztamin intolerancia kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Az arcpirulás és kimelegedés okainak bonyolult felderítése

A hisztamin intolerancia annyira szerteágazó tüneteket okozhat, hogy az érintettek gyakran több szakrendelést is végig járnak, mire a problémájukra fény derül. 

Arcpirulás és kimelegedés miatti, klimax-szerű panaszaikkal – a hisztamin intolerancia fájdalmas, erős menstruációs görcsöket is okozhat – nőgyógyászhoz fordulnak. 

Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz. 

Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak.

A csalánkiütéses, bőrviszketéssel járó tüneteikkel kapcsolatban pedig bőrgyógyász véleményét kérik. 

A fokozott fáradékonyságnak, szédülésnek, alvászavarnak és fejfájásnak pedig akár belgyógyászati, hormonális vagy neurológiai oka is lehet. 

A leggyorsabb diagnózis a gyomor- és bélrendszeri tünetek kapcsán születhet

Ha a betegeknél az arcpirulás és kimelegedés mellett gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, akkor rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak. Amennyiben az egyéb tünetek is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan – a hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával –  hisztamin intolerancia irányába kezdődhet meg. 

Mi okozza az arcpirulást?

A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése, illetve csökkent aktivitása okozza. Értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. 

A DAO enzim csökkenése bekövetkezhet allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma miatt, de okozhatja a hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása.