Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Orvosi díj viseli Szent-Györgyi Albert nevét - Jubileum: 80 éves a magyar Nobel-díj

2017. október 01.

Idén 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert - máig egyetlen magyar tudósként - hazai kutatásaiért kapott természettudományos Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a "Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány" a professzor tudományos eredményeinek felsorolása mellett úgy tiszteleg a C-vitamin felfedezőjének önzetlen humanitása előtt, hogy hagyományteremtő céllal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.  

 

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat munkájuk elismeréseként vehetik át olyan orvosok, akik cselekedeteikkel megmentették a betegük életét, vagy a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét egyaránt. Azok válnak igazán érdemessé a díjra, akik szakmai felkészültségük mellett tudományos igényességükkel, odaadásukkal és humanitárius szemléletükkel kiemelkednek az orvostársadalomból. Példaképek, akik nem csupán egy-egy betegség tüneteinek kezelésével foglalkoznak professzionális módon, hanem mindent megtesznek a páciens teljes gyógyulásáért, és életminőségének érezhető javulásáért.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat a köszönet megtestesítője. Több, mint egy-egy páciens közvetlen köszönetnyilvánítása. Egy hosszú, kitartó kézfogás, amikor elég csupán az orvos szemébe nézni, és ő szavak nélkül is érzi, mennyire hálásak vagyunk a tudásáért, a tapasztalatáért, a hozzáállásáért, az emberségéért.
 
A „Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány” 2017. szeptember 21. és 2018. január 16. között elektronikus (www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu) és postai úton várja a jelöléseket, és az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket, majd 2018. február 11. és március 30. között lehet szavazni a jelöltekre és a példaértékű történetekre.


Kevés tejterméket fogyasztanak a kicsik

2017. szeptember 30.

A 10-12 éves korú gyermekek 42%-a mindössze hetente néhány alkalommal, 16%-uk csak hetente egyszer, 28%-uk pedig még ennél is ritkábban fogyaszt magas kalcium tartalmú tejtermékeket, például joghurtot…

Ezt mutatja a Danone Kft. megbízásából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által, 860 gyermek megkérdezésével készített országos felmérés. A kutatás rávilágított arra is, hogy a gyermekek tejtermék fogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyermek már tudja, hogy naponta legalább 0,5 liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, 76%-uk pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos.

Csak feleannyi tejterméket fogyasztanak a gyerekek, mint amennyi szükséges lenne

A nemzetközi és a hazai táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Ezzel szemben hazánkban a tényleges napi fogyasztás ennek az ajánlásnak kevesebb, mint a felét teszi ki. A rendszeres tejtermékfogyasztás gyermekkorban különösen fontos, hiszen a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele a csonttömeg kialakulását segítheti – például napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez.

A felmérés legfontosabb megállapítása azonban az, hogy a 10-12 éves gyermekek 14%-a eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, míg 42%-uk csak hetente 1-2 alkalommal, 16%-uk mindössze hetente egyszer, 28%-uk pedig még annál is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt élőflórás joghurtkészítményeket.



Koporsót állítottak a Móricz Zsigmond körtérre

2017. szeptember 30.

Szomorú tény és adat, hogy a vezető halálokokat figyelembe véve, négy emberből három olyan betegségben hal meg, amely szűrővizsgálattal megelőzhető lett volna. Innen eredeztethető a társadalmi célú reklámhadjárat beszédes címe: 4ből3, s az a meghökkentő installáció, amely egy héten keresztül nem mindennapi módon tematizálta környezetét! A járókelők választhattak, hogy a szűréseket szimbolizáló három ajtó valamelyikén, vagy egy bizarr koporsószimbólumon haladnak tovább...   

A megosztó, de éppen ezért egyedülállóan figyelemfelkeltő ötlet szélsőséges reakciókat váltott ki a Móricz Zsigmond körtér közönségéből, vagyis elérte célját, és felhívta a figyelmet az egészségügyi szűrések fontosságára, csak úgy, mint a szintén Springer & Jacoby ügynökség által készített reklámfilm, ami a nyár eleje óta látható a médiafelületeken. Elmondhatjuk, hogy kampány már most érezhető társadalmi diskurzust generált!  

Koporsót állítottak a Móricz Zsigmond körtérre. Videóhoz katt ide!


Szelén – A 200 éves immunerősítő

2017. szeptember 29.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.

Szelénforrásaink: Sovány hús, hal, rákfélék, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli.

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben.

Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.
A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.



Ki lesz az idei év Szuper-Apukája?

2017. szeptember 29.

Egy kisgyermek életének legfontosabb szereplője az édesanya, aki táplálja, gondozza és elhalmozza szeretetével a kicsit. A trendek azonban azt mutatják, ma már egyre gyakoribb, hogy az édesapák is jobban ki akarják venni a részüket a gyermek körülötti teendőkből.

A Sudocrem is örömmel tapasztalja ezt az irányt, és szeretné megmutatni azt a rengeteg jó példát, amit sok apuka állít a mindennapokban, ezért idén először elindítja a Sudocrem Szuper-Apu kampányt, hogy felhívja a figyelmet az édesapák fontos szerepére.

A kislányok és a kisfiúk életében is az első férfimodell az édesapa. A kisfiúk számára az elsődleges azonosulási minta, míg a kislányoknak az első tapasztalat a férfiakról. A jó apaminta tehát alapja a gyermek egészséges lelki fejlődésének, a későbbiekben pedig az édesapa nyújt támaszt, sokszor ő az, aki behozza a kisgyermek életébe a kalandot. Egyszerre tanító, szülő és barát. Nevel, felkészít az élet bukkanóira, és mindig lehet rá számítani.

Persze egy gyermek érkezésekor a feladatok oroszlánrésze az édesanyára hárul, de ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy édesapa ugyanúgy részt szeretne venni gyerkőc életében, és igyekszik a lehető legtöbbet segíteni a kicsi körülötti teendőkben is. A Sudocrem, hogy odaálljon a pozitív trendek mellé, elindította az Év Szuper-Apukája kezdeményezést.

A márka hivatalos Facebook oldalán az édesanyák egy rövid történet és egy fotó beküldésével nevezhetik párjukat a játéka. A jelöltekre bárki szabadon szavazhat, a kampány zárultával pedig a legtöbb szavazatot gyűjtő édesapa izgalmas kaland-élménycsomagot kap ajándékba.



Elhanyagolt esszencia: meddőség

2017. szeptember 28.

Egyre gyakoribb jelenséggé válik a hibás életmódból fakadó meddőség. Manapság megrendítő lehet egy pár számára a hír, azonban nem mindegy, hogy az miből ered.

A genetikai sérülésből, betegségből fakadó terméketlenség komoly súlyú probléma. Azonban a többség csupán életmódbeli problémából fakadóan vált meddővé. Ez viszonylag egyszerűbb vizsgálatokkal, főként endokrinológussal együttműködve kideríthető. Elsőre az ember összeroppan lelkileg a hír hallatán, azonban számos olyan esettel találkoztam már, ahol nagyon komoly problémák ellenére is sikerült természetes módon teherbe esni.

Igaz az a mondás, miszerint „az vagy amit megeszel”!

Az étkezésünk egyre inkább felszínes, gyors, monoton tevékenységgé válik, jellemzően sokat eszünk, és egyáltalán nem tápláló élelmiszereket. E mellé társul a mozgáshiány és a fokozottan stresszes életvitel. Mindez pár éven belül felborítja a hormonális működést, az ivar- és petesejtek egészségét.

Ha hanyagoljuk a testünket, az is hanyagolja az igényeinket. Hogy várhatjuk el tőle, hogy megfelelően teljesítsen, ha mi magunk sem fordítottunk rá elég figyelmet, törődést? Szervezetünk ápolásra szorul, mint az a szobanövény, amelyet tartunk az ablakpárkányon. Biztosítani kell számára a megfelelő fény-, oxigén- és tápanyagfelvételt, és akkor virágozni fog.

Frissítsünk!

Frissíteni szükséges a testünkben zajló biológiai folyamatokat, ehhez kezdetben jól jön a gyógymasszázs, ami által javíthatunk az anyagcsere- és a hormonális működésen. Emellett a szervezet ki tudja magát pihenni, így a regenerálódási fázis elmélyül, és többszörös hatással újítja meg a sejteket. Főleg, ha fokozatosan és szakember segítségével kialakítjuk a saját étrendünket és mozgásformánkat. Kezdetben már ezek a lépések is látványos eredményeket hoznak.



5 igazság a fogágybetegségekről

2017. szeptember 28.

A fogágybetegségek igazi népbetegségnek számítanak, különböző fokozatai a felnőtt lakosság 75%-ánál kimutatható. Mivel a fogíny sorvadása nem jár fájdalommal, így sok esetben, mire fény derül a betegségre már a fog megtartása válik kétségessé. Előrehaladott állapotban ugyanis az ínysorvadás a fogíny szerkezetében olyan elváltozásokat okozhat, melyek a fogak elvesztéséhez is vezethetnek.

Hosszasan zajló folyamatról van szó, kezdetben felszíni ínygyulladás az első jel, mely mind lejjebb haladva a foggyökér illetve az azt körülvevő csont közötti rostrendszer pusztulását okozza, melynek egyenes következménye a fog meglazulása. 

A fogíny gyulladását az érintett tetten érheti önmagán, ugyanis a fogínygyulladás elsődleges tünete a duzzadt, vörös íny. Mitöbb ha valaki ínyvérzést tapasztal, biztos lehet benne, hogy gyullad az ínye, hiszen az egészséges íny nem vérzik, még fogmosás alkalmával sem. Ha ezeket tapasztalva fogorvoshoz fordulunk, kezelőorvosunk panoráma röntgenfelvételt készít, melyen egyértelműen láthatóvá válik a fogakat körülvevő csont állapota, s megállapítható a fogínysorvadás mértéke. Az időben megkezdett kezeléssel megmenthető a fog.



Szinetár Dóra nagyfia is alig várja, hogy babázzon

2017. szeptember 27.

Már csak néhány hét van hátra Szinetár Dóra harmadik gyermekének érkezéséig. A színésznő családja igazi csapatként készül a kicsi fogadására, Dóra pedig mindent megtesz, hogy a babaszoba szépítésén túl gyermeke egészsége is biztonságban legyen.

Szinetár Dóra és Makranczi Zalán izgatottan várja kisfiúk érkezését. A gyönyörű színésznő „tapasztalt” várandósként már máshogy készül az anyaszerepre, mint első két gyermekénél.

„Marci fiamat húsz, a kislányomat pedig harminc évesen szültem. Teljesen más most, négy évtizeddel a hátam mögött babát várni. Fizikailag kicsit nehezebben élem meg, lelkileg viszont sokkal mélyebben tudok a pici fogadására készülni. Az ember ilyenkor már egészen máshol tart fejben. Anno nem filozofáltam sokat a bennem zajló folyamatokról, de most értem, hogy mi történik velem és megérint a dolog” – meséli a boldog kismama.

Dóra bár jellemzően nem az a típus, aki a széltől is óvja csemetéit, és túlzott aggódással igyekszik megelőzni a legapróbb bajt is, szerettei egészsége a legfontosabb számára.

„Nem vagyok parázós anyuka, soha nem volt például légzésfigyelőnk. Most sem tárazok be mindenféle bababiztonsági kütyükből, de a férjemmel egy olyan megoldást választottunk, amivel hosszú távon biztosíthatjuk az egész család egészségét. Már tíz évvel ezelőtt is elgondolkodtam az őssejt levételen, akkor ez elmaradt, de most élünk ezzel a lehetőséggel. Megkaptam a levételhez szükséges kis csomagot a Czeizel Intézetben, mert a sejteket az FH Biobankban tároljuk majd. Már ma is olyan sokrétűen hasznosítja az orvostudomány – súlyos égési sérüléseknél akár az egész bőrfelületet helyre lehet hozni – és ki tudja, mi minden lesz még gyógyítható az őssejtekkel tíz-tizenöt év múlva. Ráadásul nem csak a kisfiamat és a szűk családomat óvhatom az őssejt levétellel: genetikai egyezés esetén bajba jutott barátaimon, ismerőseimen is segíthetek.”

A bébiőrök és gyerekzárak hanyagolásán kívül, a várandósság ideje alatt a kismamákon elhatalmasodó vásárlási láz is elkerüli a mindig kiegyensúlyozott színésznőt. Férjével és gyermekeivel inkább lélekben teremtik meg a legkisebb családtag számára ideális környezetet.



Hozzátáplálás cumisüvegből

2017. szeptember 27.

A közted és babád közti szeretet és összetartozás legmagasabb szintje a szoptatással valósul meg. Ezt az időszakot úgy is felfoghatjuk, mint a várandósság meghosszabbodását, mert olyan egységben éltek tovább.

Az anyatejed a legideálisabb csecsemődre szabott táplálék. Minden tápanyagot megfelelő arányban, könnyen emészthető formában tartalmaz. Mennyisége kicsid igényei szerint változik, még a nap folyamán is. Hőmérséklete mindig megfelelő, hiszen közvetlenül, rendkívül higiénikus és gyönyörű „csomagolásból”, a melledből kapja. 

Babádnak féléves koráig, de még azon túl sincs semmilyen más enni- vagy innivalóra szüksége. Az az ideális, ha akár 2 éves koráig, de azon túl is szoptatod gyermekedet, természetesen már más ételekkel kiegészítve.

Cumisüveg bevezetése előtt próbálkozhatsz szoptatásbarát itatókkal, pl. svéd itató, kihajló szélű pohár, Spilly Spoon gyógyszeradagoló kanál stb.

Táplálás cumisüvegből

Bármilyen ok miatt, ha úgy döntesz, hogy cumisüvegből is táplálod babádat, akkor jó, ha figyelsz a következőkre. Kicsidnek csak ajánld fel, hogy a szájába vegye az etetőcumit, de soha ne erőltesd! Megpróbálhatod az etetőcumival simogatni a baba arcát és ajkát, de ne tuszkold be a szájába. A cumi a csecsemő szájába egy kicsit felfelé álljon, a szájpadlását érintse, ne a nyelvét. Abban az esetben, ha a pici ellenáll vagy sír, tarts szünetet és később próbáld meg újra.

Ha először adsz cumisüvegből enni a szoptatott babádnak, akkor azt kis mennyiségekkel kezdd, és csak lassan, kb. 15 ml-ként emeld az adagokat. Legfontosabb, hogy csak szoptatás után adj pótlást!



Fémek a szájban? - Problémát okozhatnak!

2017. szeptember 26.

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a páciensek és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben kereshetjük.

Az amalgámtömés önmagában is okozhat kellemetlen tüneteket, ha viszont valamilyen fémből fogpótlás is készült, akkor biztos, hogy a kellemetlen tünetek jelentkeznek. Az ok az, hogy a nyál – savas alkotóelemei révén – elektrolitként kezd működni, a különböző fémekből készült pótlások pedig, mint az elektrolízist működtető negatív illetve pozitív pólusok, galván jeleket bocsátanak ki. A galvanizáció következtében az egyik fém megpróbálja lebontani a másikat. A folyamatot az erre érzékeny beteg is érzi.

Egyik leggyakoribb tünet, hogy a szájban állandósul a savanykás ízérzet, holott nem evett a páciens savanyú ételt.

A megoldás az, hogy gyorsan meg kell szabadulni a hídtól, vagy az amalgámtöméstől. 
De a legjobb: megszabadulni mindkettőtől.

Cseréljük kerámiára!

Sokkal bonyolultabb a helyzet, ha különböző időben, különböző típusú fémekből készült pótlások vannak a szájban és a köztük létrejött feszültség-különbség okozza a kellemetlen tüneteket. Van – mondjuk – egy műanyaggal kombinált fém híd az egyik oldalon és egy porcelánnal leplezett híd a másik oldalon. Ebben az esetben az segít, ha a páciens lecserélteti a műanyaggal kombinált pótlást – általában az a régebbi és amúgy is megérett már a cserére – fémkerámiából, vagy fémmentes kerámiából készült fogpótlásra.

A legmegbízhatóbb, ha minden korona vagy hídpótlást, fémmentes kerámiapótlásra cserélünk. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy kiiktassuk a fémallergiát. 



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...553554555...598
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)