Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Allergia vagy nátha?

2017. március 16.

A klasszikus náthás panaszok összetéveszthetők a pollenszezonban gyakori allergiás tünetekkel. Fontos, hogy a szénanátha és a meghűlés közti eltéréseket a betegek felismerjék. Az idejében megkezdett kezeléssel ugyanis nemcsak a panaszok mérsékelhetők, hanem a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető. 

 

Allergia

Nátha

Láz

Nem

Ritkán

Orrfolyás

Igen, átlátszó, vízszerű

Igen: átlátszó, sárgás vagy zöldes színezetű is lehet

Ízületi és/vagy izomfájdalmak

Nem

Előfordulhat

Könnyező, viszkető szemek

Igen

Ritkán

Tüsszögés

Igen

Igen

Torokfájás

Ritkán, inkább viszkető érzés jellemző

Előfordulhat

Féloldali orrdugulás

Szinte soha

Előfordulhat


A náthát elsősorban vírusok okozzák. A betegség lefolyása átlagosan 7-10 nap, és döntő többségben szeptember és április közti időszakban fordul elő. A pollenallergia tünetei ezzel szemben az allergén növény virágzásának időszakában jelentkeznek és a pollenszórás végéig tartanak. A pollenszezon tehát az időjárás függvényében február végétől-március elejétől kezdődik a mogyoró virágzásával. A leggyakoribb allergén, a parlagfű által okozott tünetek a növény virágzásának csúcsidőszakában, augusztus közepétől szeptember közepéig a legerősebbek.


Március - mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás?

2017. március 15.

A hagyományos kínai orvoslás egyik filozófiai eleme az öt fázis (vagy öt elem) tana. Azt vallja, hogy az Univerzum minden egyes része és jelensége hordozza a FA, a TŰZ, a FÖLD, a FÉM és a VÍZ jegyeit. Ezek aránya határozza meg az élőlények, az évszakok, a természeti jelenségek, a bolygók, az anyagok tulajdonságait. Testünket behálózó energia csatornák - melyekben a csí áramlik - is illeszkednek az öt fázis rendszerébe. A március a FA elemhez kötődik, a hozzá tartozó szervek az epe és a máj.

A március az epe erősítésének időszaka. Az epe a májban termelődő, de az epehólyagban raktározódó, a széklet színét adó, zöldessárga vagy sárgásbarna nedv. Hozzájárul a patkóbél lúgos közegének biztosításához, ezzel segíti az emésztés számára optimális terep kialakítását, hiszen savas feltételek mellett a hasnyálmirigy váladéka és az epe működésképtelen. Az epe a zsírok lebontásáért felelős, ebből következik, hogy ha nem tudja ellátni funkcióját, a zsírban oldódó, a szervezet számára életfontos vitaminok (A, D, E és K) sem tudnak felszívódni.



Programok március 15-re

2017. március 15.

A Történelmi Lovas Egyesület huszártábora és a Magyar Bajusz Társaság bajuszmustrája is várja az érdeklődőket március 12. és 15. között a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 1848-at idéző programjain. Budapesten, a Várkert Bazárban pedig tárlatvezetéssel, koncertekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket a tavaszi nemzeti ünnepnapon. 

Fotó:skanzen.hu

Március 15-én ingyenes a belépés a skanzenbe.

A hosszú hétvégén a Skanzen programjai visszarepítik a látogatókat a történelmi időkbe – mondta el Arnóti Edit, az intézmény sajtóreferense.

A jó lovas katonának…

Vasárnap és hétfőn a Történelmi Lovas Egyesület tagjai nemcsak lovas díszbemutatót tartanak, hanem segítségükkel hiteles képet kaphatnak az érdeklődők a huszárok viseletéről, megismerkedhetnek a korabeli fegyverekkel vagy megcsodálhatják a paripák felszerelését.



A fáradtság leküzdhető!

2017. március 14.

Munka özöne, lótás-futás reggeltõl estig, nem elég hosszú a nap minden teendõnk elvégzésére, az idõjárásban derûre ború - ahogy lelkiállapotunkban -, és a vakáció még messze van... Mi pedig belefáradunk az örökös "hajtásba", kimerültek vagyunk. Különösen érezzük ezt a hosszú tél után - de mit tehetünk ellene? Sokat, és a tavaszi idõszak különösen alkalmas rá. Ehhez segítünk most megoldásokat találni.


A fáradtság tünetei egyénenként változók. A rosszkedv, ingerlékenység, alvászavar vagy a koncentrációs képesség hiánya azonban mindenképp közéjük tartozik. De lássuk, hogyan elõzhetõ meg a kimerültség, illetve miképp orvosolható.



Zöld tea

2017. március 14.

5000 évvel ezelõtt a kínai császár egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Hamarosan termeszteni kezdték és elindulhatott hódító útján a tea.



Két hét alatt mínusz 5 - 7 kiló!

2017. március 13.

Nicole Kidman a Hideghegy forgatása alatt csak főtt tojást evett. Egy tojás volt a reggelije és két tojás a vacsorája, három, ha nagyon éhes volt. Heidi Klum a szülés után reggelire tojásfehérje omlettet zöldséggel, ebédre brokkolit és csirkesalátát evett. Más főétkezése nem is volt, nyers mandulát vagy fehérjeitalt fogyasztott a nap végén. 

Mi az a 2 hetes tojás-diéta?
A tojásdiéta lényege, a sok fehérje mellett a szénhidrátok visszaszorítása és a csökkentett kalória bevitel. Mivel a tojás szinte valamennyi ásványi anyagot tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van, az egy hetes tojásdiéta mellett anélkül adhatunk le a felesleges kilókból, hogy hiányállapot lépne fel a szervezetünkben.

Mennyi ideig tartható a tojás-diéta?
2 hétig

Mennyit tudok leadni?
5-7 kg



Eperkrémleves

2017. március 13.

Elképesztő gyorsan elkészíthető, krémes finomság.

Hozzávalók:
1 csésze kesudió
4 csésze eper,
1 banán,
csipet vanília
1-2 szem datolya apróra vágva
2 csésze tiszta víz (ha túl sűrű lenne, akkor több)

A hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk, és már lehet is tányérokba önteni, díszíteni felvágott eperrel, mentalevelekkel.
A kesudiót és a vizet lehet helyettesíteni más növényi tejjel, pl kókusztejjel is nagyon finom!



Feloldható szorongások

2017. március 12.

A legtöbb szülõ tudja, hogy nemcsak õ, hanem gyereke is komoly stresszben tölti mindennapjait. Mégis, ha a túlzott megterhelés, a teljesíthetetlen vagy ellentmondó elvárások miatt baj van, csak ritkán gondol arra, hogy esetleg gyereke stressztûrõ képességét kellene javítani.

Ha beteg a haj

2017. március 12.

Olyan esetekben, amikor hajproblémánkon semmilyen termék nem segít, ha nem tudjuk, milyen típusú a fejbõr, vagy nem tudjuk, mennyire korfüggõ a hajhullás és hogyan tudunk változtatni az állapotán, a mûszeres hajvizsgálat segítséget jelenthet. A módszer nem csak diagnózist ad, hanem megfelelõ terápiát is javasol.

A demenciásokért küzdenek az Alzheimer-világnapján

2017. március 11.

Több-kevesebb mértékben, valamennyiünkben vannak úgynevezett ”kényszeres” gondolatok és ezeknek megfelelõ cselekvések.

 

Ezek akaratunk ellenére mintegy személyiségünk részévé válnak. Napi életünkben szerepet játszanak, magatartásunkat befolyásolják.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...554555556...559
hírek, aktualitások

Orrcseppet, vagy orrspray-t használjunk?

2024. október 12.



A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Ha nem szelel az orr

A kiváltó októl függetlenül – mely lehet allergia, nátha, vagy irritáló tényező – az orrdugulás során az orrnyálkahártya megduzzad, az itt található gazdag érhálózat erei kitágulnak, az orrnyálkahártya vizenyőssé, ödémássá válik. Ezt az állapotot az ún. lohasztó, vagy dekongesztív hatóanyagot tartalmazó orrcseppek, orrspray-k képesek kezelni. A készítmények az orrnyálkahártyában futó ereket összehúzzák, ezáltal a kialakult duzzanat is csökken, az orrjárat szabaddá válik, a beteg újra kap levegőt.

Azonos hatás, más csomagolás

Ha két megegyező hatóanyagot, vagy hatóanyagokat tartalmazó készítményről beszélünk, akkor többnyire csak egyéni szimpátia kérdése, hogy az orrcsepp, vagy az orrspray mellett dönt-e a beteg – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Felnőtteket, de főként gyerekeket irritálhat a garatba lecsorgó orrcsepp, számukra felüdülést jelenthet az ilyen „kellemetlen mellékhatás nélkül”, közvetlenül az orrnyálkahártyára juttatható orrspray. Egyszerűbb és könnyebb alkalmazhatóságuk mellett az orrspray-k előnye, hogy a bennük lévő hatóanyagok porlasztva az orrnyálkahártya nagyobb felületén terülnek szét, míg az orrcseppek által bejuttatott hatóanyag csak a közvetlen érintkezés helyén tudja kifejteni a hatását.

Ne essen túlzásba!

A modern készítmények alacsony hatóanyag szinttel is biztosítani tudják a kívánt hatás elérését, de bizonyos szabályokat így is mindenképp be kell tartani a használatukkal kapcsolatban. A készítményeket a tájékoztatóban leírt határidőn, de két hétnél semmiképp se alkalmazzuk tovább, mert nem tesz jót, ha ezeket az ereket túlságosan hosszú ideig összehúzott állapotban tartjuk – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.

Betegséget jelezhet, ha étkezések után kipirul az arca!

2024. október 11.



Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, akkor nagyon sok féle tünetünk jelentkezhet, ezek egyike az étkezések során jelentkező arcpirulás és kimelegedés.  A hisztamin intolerancia kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Az arcpirulás és kimelegedés okainak bonyolult felderítése

A hisztamin intolerancia annyira szerteágazó tüneteket okozhat, hogy az érintettek gyakran több szakrendelést is végig járnak, mire a problémájukra fény derül. 

Arcpirulás és kimelegedés miatti, klimax-szerű panaszaikkal – a hisztamin intolerancia fájdalmas, erős menstruációs görcsöket is okozhat – nőgyógyászhoz fordulnak. 

Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz. 

Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak.

A csalánkiütéses, bőrviszketéssel járó tüneteikkel kapcsolatban pedig bőrgyógyász véleményét kérik. 

A fokozott fáradékonyságnak, szédülésnek, alvászavarnak és fejfájásnak pedig akár belgyógyászati, hormonális vagy neurológiai oka is lehet. 

A leggyorsabb diagnózis a gyomor- és bélrendszeri tünetek kapcsán születhet

Ha a betegeknél az arcpirulás és kimelegedés mellett gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, akkor rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak. Amennyiben az egyéb tünetek is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan – a hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával –  hisztamin intolerancia irányába kezdődhet meg. 

Mi okozza az arcpirulást?

A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése, illetve csökkent aktivitása okozza. Értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. 

A DAO enzim csökkenése bekövetkezhet allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma miatt, de okozhatja a hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása.

Szójaallergia – tesztekkel nem mindig lehet kimutatni

2024. október 11.

Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. Azonban a szója is okozhat allergiás tüneteket, de ezt nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni. A hagyományos allergiateszt negatív eredményt adhat, miközben a panaszokat mégis a szója okozza. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.

A táplálékallergia kivizsgálása

Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az IgE, melynek szintje – táplálékallergiások egy jó részénél – megemelkedik az adott élelmiszerre jelentkező allergiás reakció során. Az IgE szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas az allergia diagnosztizálására. A táplálékallergia vizsgálata során ezért a betegtől levett vérmintából az IgE mértékét vizsgálják.

Eltérő tulajdonságú komponensek

Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének – mint a szójafehérje is – rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több fehérje molekula összessége. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy a hagyományos vérvizsgálat során az össz szója IgE nem emelkedett, azonban multiplex allergiateszttel vizsgálva a szója három allergén összetevője közül az egyik – Gly m 4 – mégis emelkedett lehet, ami már elegendő ahhoz, hogy a szója fogyasztása tüneteket okozzon.

Milyen tünetek kapcsán gondoljon allergiára?

Allergiát jelezhet, ha a szóját tartalmazó ételek fogyasztását követően viszketés jelentkezik a szájüregben, ajakduzzanat, kiütések, hányás lép fel. Súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat szójaallergia következtében.