Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A köldökcsakra; a hármas csakra, erőcsakra, Hara csakra; Napfonat csakra, avagy Manipúra csakra

2021. június 12.

A hármas csakra, vagyis a köldök csakra érzelmeink irányítója. A köldökcsakra sokféle nevét különleges erejének köszönheti. Solar plexus-nak is nevezik. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel. A testen a köldöknél helyezkedik el, és a harcművészek szerint ez a belső erő központja.  

A köldökcsakra a szenvedélyeink és énünk irányítója. A köldökcsakrához az érzelmi és az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy az ember megfejti saját érzéseit. Ez persze egy lassú tanulási folyamat, így az érzelmi kielégülést sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás összeköti a gyökér és köldökcsakrát.

A köldök csakra elnevezései: köldökcsakra, solar-plexus csakra, hara csakra, manipura csakra, nabhi csakra, hármas csakra, erő csakra

 A köldökcsakra jelentései:

Elhelyezkedése: a köldöknél, illetve a gyomorszájnál 

Eleme: tűz
Endokrin mirigye: hasnyálmirigy
Hormonai: inzulin, glucagon
Érzékelése: látás
A hozzá tartozó testrészek: szem, gyomor, máj, epehólyag
Színe: sárga
Polaritása: férfi
Temperamentuma szangvinikus
Mantrája ram
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása és a mások fölöttünk gyakorlott hatalmának elfogadása.
Archetipikus képe: a japán harcművész, aki az energiát a harából – a köldökcsakrából – meríti, és képest uralni is azt.
Istene/Istennője: Maharudra és Lakini, valamint az öreg Shiva
Tarot megfelelői: a Kocsi, a Remete, az Igazságosság
Kövei: jáde, tigrisszem, citrin, kén
Illóolajai: bergamont, cajeput, levendula
Asztrológiai megfelelője: a Kos-Mérleg tengely

A köldökcsakra a szenvedélyeink és énünk irányítója

A köldökcsakrához az érzelmi és az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy az ember megfejti saját érzéseit. Ez persze egy lassú tanulási folyamat, így az érzelmi kielégülést sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás összeköti a gyökér és köldökcsakrát.
A köldökcsakra szintjén szembesülünk a jó és rossz és a hatalom és alávetettség polaritásával. A köldökcsakra segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal, tanuljuk meg használni akaratunkat.
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz azonban világit is, ezért a szem és a látás is ehhez a csakrához tartozik.



A szexcsakra; szakrális csakra, kettes csakra, vagyis a Szvádisthána csakra

2021. június 12.

A kettes, vagy szexcsakrát sokan félreértik, mivel a nevében a szexualitásra utal, ugyanakkor a szexcsakra múködésében ennek nem is jut akkora szerep, mint amennyiről a neve árulkodna. Az önátadás csakrája ez, mely női analógia, enegiái segítenek elfogadni magunkat és másokat.  

A szexcsakra az örök vágy a női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg. A szexcsakra segít önmagunk és párunk megismerésében. A szexcsakra  gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért is. A nőknél erősebb a kapcsolat a szív- és szexcsakra között (szex-szerelem összekapcsolódása), mint a férfiaknál, ahol viszont a szex-és köldökcsakra (szex-hatalom összekapcsolódása) fonódik össze szorosabban. 

A szexcsakra elnevezései:

szexcsakra, szakrális csakra, svadisthana (saját hely) csakra, vagy egyszerűen a kettes csakra

Elhelyezkedése: a nemi szerveknél
Eleme: víz
Endorkin mirigyei petefészek a nőknél, here a férfiaknál
Érzékelése: ízlelés
A hozzá tartozó testrészek: nyelv, nemi szervek, izmok
Színe: a narancs
Polaritása: női
Érzékelése: ízlelés
Temperamentuma: kolerikus
Mantrája: vam (vang)
Megerősítései: küzdelem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet.
Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás valamibe
Szimbolikája: a Hold minden folyadék uralkodója.
Istene: Vishu és Rakini
Kövei: borostyán és karneol
Illóolajai: kardamon, szantálfa, ylang-ylang
Asztrológiai megfelelője: a Bika-Skorpió tengely

A szexcsakra az örök vágy a női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg

A szexcsakra segít önmagunk és párunk megismerésében. A szexcsakra gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért is. A nőknél erősebb a kapcsolat a szív- és szexcsakra között (szex-szerelem összekapcsolódása), mint a férfiaknál, ahol viszont a szex-és köldökcsakra (szex-hatalom összekapcsolódása) kapcsolódik össze szorosabban.
A szexcsakra energiáitól függ, hogy valaki hajlandó-e megnyílni a másik nemnek vagy nem.



A gyökércsakra; egyes csakra; avagy a Múládhára csakra

2021. június 11.

A gerincoszlop alsó végén, pontosabban a farkcsont és a keresztcsont körül helyezkedik el a gyökércsakra. Ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnkért és vitalitásunkért, meghatározza azt az energiát, ami az élethez rendelkezésünkre áll.  

Szanszkrit neve: Múládhára 
A csakra a szanszkrít kerék szóból ered, energiaközpontot, energiacsokrot jelent. (Magyarul úgy is szoktuk mondani, hogy az energia csokra a csakra, hiszen klasszikusan csokor formában ábrázolják a belőle kiáradó energiát.)

Archeikus képben, úgy jelenik meg, mint a Mágus, aki megállja a helyét a földön, s tökéletesen elvégzi a dolgát, földműves, kézműves, a tipikus háziasszony.

A gyökércsakra fő spirituális témái, közé tartozik:

  • az ősbizalom, - ennek elvesztése, vagy megtalálása
  • a gyökereink megtalálása, (ide értve a családi gyökereket, a származásból fakadó gyökereket, és a spirituális gyöekereket egyaránt) 
  • a biztonság/bizonytalanság.

A gyökércsakra fő feladata a spirituális leföldelés

A földelés spirtuális jenetése

A fémtárgyaknak, illetve minden olyan áramot vezető dolognak a földdel való vezető összeköttetését földelésnek nevezzük. Ez az elektronikában használt kifejezés a spiritualitásban is teret kapott, mivel a kiváló jelkép. A földelés arra szolgál az elektronikában, hogy ne történhessen elektromos árammal működő dolgok használatából fakadóan baleset. Ha a testünket jelképesen egy elekromos árammal működő dologként fogjuk fel, és nem vagyunk "leföldelve" a túlfeszültség által könnyedén "elszáll a rendszer", vagyis az ember is képes teljesen összezavarodni, vagy akár megbetegedni.

Ezt az elekronikai szakkifejezést annak szimbolikus volta miatt használja a spirituális nyelv. 

A spiritualitásban  - szemben a villanyszerelési szaknyelvvel - szoktuk azt mondani, hogy valaki teljesen el van szállva, vagyis nincs sok köze a földi dolgokhoz, de azt is mondjuk, hogy túlzottan földhözragadt, ő az, akinek a lelki síkok teljesen távoliak. Mindkét végletből érdemes kimozdulni, hiszen egyik elakadást, alulműködést, a másik pedig túlműködést energia többletet jelent.



Rejtélyes bőrpanaszokkal küzd? Ne nyugodjon bele!

2021. június 11.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Bőrviszketés, hámlás, nagyfokú szárazság. Ezek mind gyakori tünetek, ám vannak esetek, amikor hiába a legdrágább hidratálókrém, a kozmetikai kezelések sorozata, a kellemetlen panasz nem hogy javulna, de egyre csak rosszabbodik. Hogy mi állhat ennek hátterében, arról dr. Bibok György főorvos beszélt.

Megmagyarázhatatlan bőrpanaszok

Amennyiben valakinél kellemetlen bőrtünetek – viszketés, hámlás, kiütések- jelentkeznek, akkor leggyakrabban semmilyen komolyabb mögöttes okot nem sejtenek mögötte. Persze az esetek többségében valóban egy múló kellemetlenségről van szó, ám ha hosszú idő múlva sem szűnik meg, akkor érdemes jobban utána járni a problémának, ugyanis lehet, hogy komolyabb betegség húzódik a hátterében.

Cukorbetegség tünetei is lehetnek

Bár a cukorbetegség gyakran alattomosan alakul ki, feltűnő tünetek nélkül, ennek ellenére előfordulhatnak olyan jelek, melyek figyelmeztetőek lehetnek: ilyenek például a bőrviszketés, mely mögött csak kevesen sejtenek komolyabb bajt. Pedig a cukorbetegség esetén a magas vércukorszint miatt gyakori ez a probléma, mivel fokozódik a vizeletürítés, aminek következtében a bőr dehidratálódik, így az húzódik, hámlik és viszket.

Ezen kívül a visszatérő bőrfertőzések és gyulladások is diabétesz gyanúját kelthetik, ugyanis a betegség miatti cukros verejték kiváló táptalajul szolgál különböző kórokozóknak- így gyakoriak ekkor a gombás és a bakteriális fertőzések (furunkulusok, szőrtüszőgyulladás, gennyes pattanások).

„A bőrtünetek a test bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a szemérem tájék és a láb az a terület, ahol a tüneteket észlelik a betegek. Ezt azért is fontos tudni, mert ezek a részek döntő többségében ruhával fedettek és előfordul, hogy már csak előrehaladottabb állapotban kerül felismerésre az elváltozás, és fordul szakorvoshoz a beteg.”- figyelmeztet dr. Bibok György, a diabetológus főorvos.



Mi okozza a menstruációs fájdalmat?

2021. június 10.

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán. A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív  

„Pontosan mi az a menstruációs fájdalom? Miért fáj a hasunk, derekunk és sokszor a mellünk is? Mi a leghatásosabb módszer az enyhítésére?”

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán.

A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív fájdalmat tapasztal, hogy az megakadályozza normális napi tevékenységeinek ellátásában.

A fájdalmas menstruáció orvosi neve dysmenorrhoea

  • ha önmagában jelentkezik, primernek (elsődleges) nevezzük,
  • ha valamilyen ismert ok vagy betegség áll a hátterében, szekundernek (másodlagos).

Ilyen betegség lehet kismedencei gyulladás, jóindulatú méhdaganat, méhen kívüli terhesség vagy endometriosis (prosztaglandint termelő méhnyálkahártya-szigetek a méhen kívül, melyek ugyanúgy viselkednek, mint a méhen belül vastagodó és leváló endometrium).

A szekunder dysmenorrhoea jellemzője, hogy a korábban panaszmentes menstruáció fájdalmassá válik. Ilyenkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A méh belső borítása, az endometrium prosztaglandin nevű anyagokat termel, melyek elősegítik a méh izmainak összehúzódását, és ezáltal az endometrium lelökődését a menstruáció során. Kimutatták, hogy a dysmenorrhoeától szenvedő nőknél az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű prosztaglandin termelődik, és ez a méhizomzat fájdalmas görcséhez vezet. A fájdalom gyakran kisugárzik a deréktájra is. A prosztaglandinok távoli hatásának tulajdonítható az egyeseknél kísérő tünetként fellépő hasmenés, hányinger/hányás és fejfájás is.

Mindenkinek magának kell kikísérleteznie, milyen módszer válik be nála a leginkább a menstruációs fájdalom leküzdésére

Enyhébb panaszok esetén javasolják az alhas melegítését meleg vizes palackkal vagy meleg fürdővel, a nem túl megerőltető testmozgást és a bőséges folyadékbevitelt. Sokan esküsznek egy pohár vörösborra, ami a flavonid egyensúlyt és a vérképzést is helyre tudja hozni, ugyanígy a vörös bogyós, úgynevezett szupergyümölcsökből készült turmixok fogyasztására, a sóháztartás felborulása miatt só bevitelére, esetleg a Schüsser sók használatára. 

Súlyosabb fájdalom esetén gyógyszer javasolt, rendszeresen jelentkező dysmenorrhoea esetén akár megelőző jelleggel is, a menstruáció előtt egy-két nappal elkezdve. Nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (aszpirin, ibuprofen, naproxen-nátrium) és simaizom görcsoldókat javasolnak. Ez ügyben érdemes kikérni a háziorvos vagy nőgyógyász tanácsát.



A köret arabul: kuszkusz és bulgur

2021. június 10.

A nyaralás kérdéses, de vágysz valami egzotikusra? Unalmas a nokedli, a rizs, a tarhonya és a krumpli? Dobd fel a napot egy különleges, néhány perc alatt elkészíthető, arabos körettel!  

Képek: 2427999, Justyna Kunkel / Pixabay A férfiak és a gyerekek gyakran lázadnak a zöldséges wellness köretek ellen. Akkor mit lehet még az asztalra tenni, ami nem végtelenül bonyolult, megvan néhány perc alatt, és finom?

Tanuljunk köretet főzni arabul!

Szinte minden nagyobb piacon, vagy arab és török boltban, szupermarketek polcain is vásárolhatunk kuszkuszt, és törtbúzát, vagyis bulgurt. A legtöbb török büfében meg is kóstolhatjuk mindkettőt, ha nem akarunk odahaza bizonytalanra menni. Ha megvan a szerzemény, hazamegyünk és nézzük. Vajon mit is kezdhetnénk vele? Pedig a világ legegyszerűbb kajái, főleg nyárra, hiszen az arab világban meleg van, és az ottani nők sem bolondok, hogy órákig álljanak a gőzben és a forró konyhában.

Amit most tanítok nektek, az nem autentikus recept, viszont tökéletes eredményre juttat. Az eredmény pedig egy izgalmas, különleges, tartalmas köret.  Az elkészítés módja a kuszkusz és a bulgur esetében is hasonló.

Két főre egy teáscsésze (kb. 1,5 dl) kuszkusz vagy bulgur szükséges. Használd a szokásos csészét a méréshez.

Kezdd kuszkusszal!

A kuszkusz az afrikai-arab országokban honos. Marokkó, Tunézia az igazi hazája, de ma már mindenütt eszik a világon. Olyan, mint egy apró fajta tarhonya, csak sokkal finomabb, nem lesz tőle olyan érzésed, hogy sörétet vacsorázol. Többféle szemcsenagyságot különböztetnek meg, én azt javaslom, hogy kezdésnek a közepes vagy nagy szemcséjűt vedd, mert az apró nagyon könnyen lesz kásás, összeragadhat. 

Így csináld a kuszkuszt, bulgurt - receptek!

Forralj fel két csésze vizet, oldj fel benne vagy egy kisebb leveskockát, vagy bio-vegetát, (alaplevet is használhatsz) egy evőkanál olíva olajat, sót ízlés szerint. Ha a víz felforrt, egyszerűen öntsd bele a csészényi kuszkuszt és két villával óvatosan kavard úgy, hogy a szemek felvegyék a nedvességet, majd zárd le a tüzet, és vedd le a lábast a tűzről. Takard le fedővel a lábast, tekerd konyharuhába és járj el úgy, mint a bulgur esetében, figyelj!



Ha melegszik az idő, a kullancsok is aktívabbá válnak…

2021. június 09.

A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Fontos tudni, hogy kis odafigyeléssel a betegségek megelőzhetők, illetve az agyvelőgyulladás esetében védőoltás is rendelkezésre áll.

Fotó: pixabay.comA kullancsok vérszívó ízeltlábúak, számos állatfaj (köztük háziállataink) és az ember is lehet gazdaszervezetük. A számukra kedvező életfeltételeket biztosító élőhelyeken legnagyobb valószínűséggel kora tavasztól késő őszig találkozhatunk velük. Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs a leggyakoribb fajuk. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő.

A kullancsok csak bizonyos élőhelyeken fordulnak elő nagy számban

Főként erdeinkben (pl. a gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyesekben), valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordulnak elő. A legkisebb a hő- és páratartalom-ingadozás (amely a kiszáradásra rendkívül érzékeny kullancs szempontjából kulcsfontosságú), valamint a legtöbb potenciális gazdaállat (különféle erdei emlősök, madarak) is itt található. Azonban városi környezetben is találkozhatunk velük, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt telkeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák (macskák), különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerülnek be. Ezeken a helyeken fokozottan ügyeljünk a testünkre kapaszkodó kullancsokra!

A kullancsok betegséget terjeszthetnek

Fontos tudni, hogy csak a kullancsok egy része hordoz kórokozót, és az ilyen ízeltlábúaknak is csak egy része adja át azt vérszívása során az embernek. A patikában kapható „kullancsteszt”, amely a vért szívott kullancs Lyme-kórokozó pozitivitását képes kimutatni, nem ad 100%-os bizonyosságot. Éppen ezért fenntartásokkal kezelendő, hiszen nem alkalmas az ember betegségének megállapítására. Amennyiben a kullancscsípést követően betegségtüneteket (pl. bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás, stb.) tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!



Sok gyermek D-vitamin hiányossá válik

2021. június 09.

A jó idő beköszöntével végre kiszabadulhatunk a lakásból, gyerekek és felnőttek egyaránt. Persze, csakis akkor, ha a kisebbek nem nagyon fáradtak, levertek, esetleg már megint betegek. Ezekre a tünetekre nem árt odafigyelni, mivel D-vitamin hiányt is jelezhetnek, amit nem szabad fél vállról venni! A témában dr. Tar Attila a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa van a segítségünkre.

Fotó: 123rf.comD-vitamin hiány minden télen?

A mérsékelt övben élő embereknél megfigyelhető jelenség, hogy a tél végére közel 90%-uk D-vitamin hiánnyal küzd. Ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt, így mindenképpen érdemes erre a problémára náluk is nagy figyelmet fordítani!

A D-vitamin egy hormonhoz hasonlító anyag, melyet a táplálkozással csak nagyon nehezen és csupán kis mennyiségben lehet bevinni a szervezetbe. Szerencsére azonban szervezetünk képes előállítani a vitamin előanyagaiból, az UV sugárzás segítségével. Éppen ez az oka annak, hogy az őszi – téli időszakban komoly vitaminhiánnyal is küzdhetünk. Legtöbben ugyanis sajnos nem tudják megoldani, hogy ilyenkor is naponta körülbelül 30 percet érje a bőrüket nagyobb felületen a nap. Pedig ez fontos lenne, különösen a gyerekek esetében.

Mivel a D-vitamin egyik fontos funkciója az immunrendszer támogatása, a csontépítés , illetve annak egészségének megőrzése,  így hiányában csontritkulás, a csontszerkezetet érintő elváltozások esetleg csontgyulladás, deformitás is kialakulhat. Gyerekek esetében a következő tüneteket érdemes szem előtt tartani, amelyek D-vitamin hiányt jelezhetnek:

• sápadtság 
• boltozatos homlok 
• elgörbült alsó végtagok 
• mellkasi csontok, a bordák deformálódása izomzat tónusának csökkenése, izomfájdalmak
• fogzás és mozgásfejlődés késése,
• gyakori légúti, illetve egyéb fertőzése
• a csontok gyengesége – fokozott hajlam a csonttörések kialakulására
• hangulatingadozások, depresszió
• állandó álmosság

Óvatosan a pótlással!

Az sem jó megoldás, ha a pótlást mindenféle felügyelet nélkül gyorsan megkezdjük – hívja fel a figyelmet dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa. A D-vitamin ugyanis zsírban oldódó vitaminként túladagolható! Tünetei a következők:

• székrekedés, hasmenés
• hányinger, hányás
• hasi fájdalmak
• fogyás
• izomgyengeség, általános gyengeség
• fejfájás 
• fokozott szomjúságérzés
• fokozott vizeletürítés
• súlyosabb esetekben agyi rendellenességek, például zavartság, hallucinációk és kóma



Tüdőgyulladás vagy tüdőembólia? – gyakran félrenézik

2021. június 08.

Fotó: gettyimages.com

A mélyvénás trombózis gyakori szövődménye a tüdőembólia, mely akár azonnali halállal is végződhet, ám az esetek egy részében mégis félrediagnosztizálják a betegséget. Hogy miért alakul ki az embólia, és hogy milyen tünetek hívják fel rá a figyelmet, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Elszabadult vérrög a tüdőben

A mélyvénás trombózis legrettegettebb szövődménye a tüdőembólia. Ekkor a vénában keletkezett vérrög egésze, vagy egy-egy részei leszakadnak, majd a tüdő artériájába kerülve elzáródásokat okoznak. Főbb tünetei a légszomj, hidegrázás, mellkasi fájdalom, szédülés, valamint véres köhögés, viszont vannak esetek, amikor a figyelmeztető jelek nem annyira egyértelműek.

Az American Journal of Emergency Medicine közleménye szerint a sürgősségire érkezett tüdőembóliás betegek 1/3-át félrediagnosztizálják, főleg akkor, ha kórtörténetükben krónikus tüdőbetegség, illetve asztma szerepel. Pedig megelőző kezelés nélkül mélyvénás trombózis után 15-18%, ortopédiai műtétek kapcsán akár 70% is lehet az előfordulása, míg kellő terápia mellett ez ma már 1% körül van, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú.

A hangsúly a megelőzésen van

A tüdőembólia egy életveszélyes állapot, és ha a vérrög a főtörzs artériájába kerül, akkor azonnali halállal végződhet. Éppen ezért fontos mélyvénás trombózis esetén a mihamarabbi orvosi segítség, hiszen véralvadásgátló terápia hiányában a vérrög könnyen a véráramba kerülhet, majd haladhat a tüdő, felé. A kezelés leggyakrabban heparin injekció adásával történik, melyet a trombózis bekövetkezte után is egy darabig alkalmaznia kell a betegnek.



Az injekciós ráncfeltöltés veszélyei

2021. június 08.

Fotó: 123.rf.com

A ránceltüntetés praktikái a női magazinok mindegyikének témát kínálnak. Nem véletlenül,- a bőr korral járó ráncosodása sokak számára zavaró. A probléma megoldására lehet próbálkozni hialuronsavas krémekkel vagy gélekkel, lehet kérni „Botox” kezelést, illetve injekciós ráncfeltöltést. Ez utóbbi egy esztétikai sebészeti beavatkozás, ami nem más, mint „töltőanyagoknak” a bőrbe való befecskendezése.

A ráncok injekciós feltöltéssel való megszüntetése azonban nem egy mellékhatások nélküli eljárás. Azoknak, akik az életkor apró jeleit ilyen módon szeretnék láthatatlanná tenni, nem árt, ha tudják, hogy mire vállalkoznak.

Az injekciós ráncfeltöltés potenciális veszélyeire az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA, is felhívja a figyelmet.

Egy rossz mozdulat komoly bajokat szülhet

A ráncok alatti bőrterület feltöltésére alkalmazott anyagok akkor jelentenek veszélyt, ha azok a vérerekbe jutnak,- ami egy félreszúrás eredményeként megtörténhet. Ez ugyan meglehetősen ritkán történik meg, azonban egy rossz helyre szúrt feltöltő anyagos injekció után súlyos következményekkel lehet számolni.

A vérerekbe jutott töltőanyag, idegen szóval filler, egyrészt az alkalmazás helyén, azaz az arcban futó erekben okozhat eltömődést. Másrészt, a filler-szemcse a vérárammal tovasodródva a szervezet távoli helyeire is eljuthat, és az ottani ereket eltömve az adott régió véráramlásának a romlásához vagy megszűnéséhez, majd az érintett régió elhalásához vezethet.

A következmény, attól függően, hogy melyik ér érintett, az adott bőrterület elfehéredése, látászavar, stroke vagy szövetelhalás is lehet.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...214215216...527
hírek, aktualitások

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

2024. május 08.

Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javítja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk?  

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.

Rituálé – 5 lépésben

Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:


Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!

Tízből négy ember küzd a visszérrel – így csökkenthetők a tünetek

2024. május 08.

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségbe hal bele, pedig a betegség megfelelő életmóddal jó eséllyel elkerülhető. Terápia és odafigyelés nélkül a vénák állapota folyamatosan romlik, a betegség legsúlyosabb stádiumában nem gyógyuló fekélyek alakulnak ki elsősorban az alsóvégtagon. A betegség egyik leglátványosabb tünete a visszér, ami főleg a nőket érinti, és az esztétikai problémákon túl súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Belgyógyász-angiológus szakorvossal jártuk körbe a betegség okait és a megelőzés módjait.

Hazánkban tízből négy ember küzd visszérrel. Van, akinek csupán esztétikai problémát okoz, míg másoknak komoly fájdalmaik vannak és folyamatos egészségügyi ellátásra szorulnak. Főleg a nőket érinti, kialakulásában az örökletes hajlam és a mozgásszegény életmód is szerepet játszhat. A sok ülőmunka, a kevés mozgás következtében romlik a keringés, így a nyirok- és érrendszer nem képes megfelelően elszállítani a salakanyagokat, amelyek aztán lerakódnak az érfalakon. A visszér rontja az adott végtag keringését, így súlyos esetekben trombózis kialakulásához vezet, ami akár halállal is végződhet.

Miért a nőket érinti elsősorban?

A visszérrel küzdő betegek között jóval több a nő, mint a férfi. “A nők esetében a hormonális rendszer működésével függ össze a fokozotabb hajlam. A női nemi hormonok egy része, valamint a hormonok arányának menopauzával összefüggő változása a vér összetételét olyan irányba változtatja meg, amely növeli a trombózis kialakulásának esélyét. Fiatalabb korban a terhesség során nagy terhelés jut az alsóvégtagi erekre, amely hozzájárul a betegség megjelenéséhez.” – tárja fel az okokat Dr. Tersztyánszky Rita, az Affidea Magyarország belgyógyász-angiológusa, járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója.

Mit ne tegyünk, ha megjelent a visszér?

Vénás beteg esetén mindenképpen kerülendő a statikus, nagy súllyal történő terhelés, például a súlyemelés, nehéz csomagokkal történő egy helyben állás. Ebben az esetben az alsóvégtag vénáiban emelkedik a nyomás és pangani kezd a vér, mely hozzájárul az erek károsodásához és a trombózis kialakulásához. Ugyancsak kerülendő a melegben történő hosszas állás, például a szakácsok, konyhán dolgozók esetében rendkívül gyorsan romlik a vénák állapota. Ilyen esetekben helyben járást, sétát kell beiktatni – hívja fel a figyelmet a foglalkozásból eredő veszélyekre a szakember. “Vízhajtó alkalmazása a visszeresség okozta dagadás csökkentésére felesleges és káros is. A vízhajtó koncentrálja, sűríti a vér összetételét, ami nehezíti a vénás vér elvezetését és fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szedni visszeres fájdalmakra, mert a vénás betegséget kísérő panaszok nem reagálnak a fájdalomcsillapitókra.” – teszi hozzá Dr. Tersztyánszky Rita. A belgyógyász-angiológus szerint a megfelelő méretű és helyesen alkalmazott, orvos által javasolt kompressziós gyógyharisnyákon kivül egyéb szoros, vénákat leszorító ruházat viselését is érdemes kerülni.

Étkezéssel és megfelelő életmóddal sokat tehetünk ereink egészségéért. Nézzük meg, hogyan előzhető meg a visszér kialakulása és mit tehetünk, hogy csökkentsük a tüneteket, ha már kialakult a betegség.

Sok C-vitamin

A C-vitamin erősíti az érfalat és segíti a vérkeringést, ezért ajánlott olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek magas a C-vitamintartalma. Ilyen többek között a citrom, a narancs, a zöldpaprika, a kivi,  a papaja, a kelbimbó, a brokkoli, a petrezselyem és a karfiol. Nagymamáink a vadgesztenyére esküdtek, ha a visszér elkerülése volt a cél: a benne lévő eszcin nevű hatóanyag erősíti az érfalakat és gátolja a vizesedést. A hatás fokozása érdekében érdemes lehet este gesztenye- vagy citromolajat masszírozni a lábba. 

A boszorkányok és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek

2024. május 07.

Kik a boszorkányok? Milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan alakult ki a boszorkányság? 

Kik a boszorkányok?

A magyar "boszorkány" szó keleti eredetű: a török basyrkan szóból a csuvas nyelvben busturgan lett, ebből alakult ki a "boszorkány", mely eredetileg lidércet jelentett.

A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. A boszorkányság a mágiával való foglalkozás számos formájának egyike. A mágia azon a hiten alapul, hogy a természetfeletti erők befolyásolhatók. Művelője számára a mágia evilági törekvés, nem teológiai vagy elméleti kérdés. A mágia nem vallás, de a vallások csaknem minden formája mágikus elemeket is tartalmaz (pl. kereszténységnél a rózsafüzér, imáság: a formulák ismétlésének mágikus erőt tulajdonítottak)

A boszorkányság kialakulása

Az ókorban jóindulatúnak tartották a két világ között álló lényt. A középkor elején Németországban a Walkürökkel rokon, erdei istennőként tisztelt nőalak volt a boszorkány. A kereszténység elterjedése azonban hozzájárult a jelentésváltozáshoz, a negatív töltet kialakulásához. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták, melyben a sátán központi szerepet játszott.