Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot

2018. december 25.

A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.

Nassolni egészségesen is lehet
Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor. Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen az otthonában is elkészítheti ezt az ízletes édességet, csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá. A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használjon hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul. (Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.)- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
 

kép forrása

 



Karácsonyi ajándék önmagadnak

2018. december 24.

Karácsonykor kicsit mintha megállna az idő. Estére elcsendesedik a világ, gyertyák gyúlnak, fények veszik körbe a világot. Minden meseszerűvé válik. Illatok, fények, ízek kavalkádja. Fenyőillat lengi be a szobát, és a levegőben ott a várakozás. A csodavárás pillanata. Ez az a pillanat, amire heteken át, sokan hónapokon át készülnek. Ezekben a hetekben kicsit úgy érezzük, az ajándékok kibontása mellett majd a Sors is tartogat nekünk valami csodát.  

Aztán pár nap múlva azt látjuk, az ajándékok ott vannak ugyan, de a várva várt „igazi” csoda elmaradt.

Az utóbbi hónapok családállításai rengeteg felismerést hoztak számomra is. Legfőképpen azt, hogy nagyon nehéz önmagunkkal szembenézni. Felismerni azt, hogy amit eddig magunkról gondoltunk, az nem igaz. Megtanultunk úgy hazudni önmagunknak, hogy el is hisszük saját hazugságainkat. A lelkünk azonban tudja, hogy rossz irányba haladunk, nem önvalónk szerint élünk. Azt gondoljuk, szeretjük a másikat. Aztán kiderül, nem szeretjük saját magunkat sem, és mivel elzárjuk szívünket az érzelmek elől, másokat sem tudunk szeretni. Nem tudunk szeretetet adni és befogadni. A családállítások egyik gyakori témája a szeretet elfogadása, adása.

Azt gondoljuk, nőies nők vagyunk, és nem vesszük észre, hogy anyáink, nagyanyáink, esetleg dédanyáink mintáit hordozzuk, akik szintén bezárták szívüket a szeretet előtt, az érzelmek előtt. Nehéz sorsuk miatt kemény, hideg nőkké váltak. Pedig ha erre a mintára már tudatosan visszaemlékezünk, akkor megtaláljuk azokat a pillanatokat, amelyek már rég erre szerették volna felhívni a figyelmünket. Utólag már annyira egyértelműnek tűnik, de míg megfejtjük a rejtvényt, addig lehet, hogy sok csalódáson megyünk keresztül. Bárhol tartasz azonban, azt ne feledd el, ami eddig történt, annak pontosan úgy kellett történnie. Ne gondolkodj azon, hogy „mi lett volna ha….” Arról a pontról tudsz tovább lépni, ahol most állsz. Nem tudjuk kihagyni a lépcsőfokokat, nem léphetünk az elsőről az ötödikre.



Chillis-vajas lazac - karácsonyi újdonság

2018. december 23.

Ha már nem szeretnéd a szokásos rántott vagy lisztbe forgatott halat tálalni akkor egy kis újdonság!

Hozzávalók:
4 lazacszelet,
1-2 friss chilli paprika,
1 lime,
5 dkg vaj,


Elkészítés:
A halat megmosom, leszárítom és bekenem a puha vajjal, megsózom, ráreszelem a lime héját. A végén az aprított chillit is rászórom és fóliával letakarva 10 percig sütöm majd főlia nélkül is, hogy kicsit színt kapjon. 

Friss salátával könnyű ünnepi vacsora!
 



Karácsonyi villámvacsi - 2 új recepttel

2018. december 23.

Két féle húsos főétel ami gyorsan elkészül ha elcsúsztál időben vagy változott a karácsonyi vacsora terve! Aszaltszilvás pulykafalatkák és chillis-fűszeres csirkemell! Azúton kívánok mindenkinek boldog, békés karácsonyt!

Aszaltszilvás pulykafalatkák
Hozzávalók: 40 dkg pulykamellfilé, 20 dkg aszalt szilva, olaj, csipet só és bors, fehérbor

A pulykamellet csíkokra vágom, kevés olajon, nagy lángon minden oldalát fehéredésig sütöm. Ezután beledobálom a falatnyi darabokra vágott szilvát és felöntöm egy kis borra. Picit sózom és borsozom majd fedő alatt puhára párolom. Hamar elkészül, ezután fedő nélkül kicsit hagyom párologni a folyadékot! (ha szerentnéd 1-2 ek. étkezési keményítővel sürítheted) 

Chillis-fűszeres csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 1-2 csípős chilli paprika, só, bors,olaj, 1-1 csapott kk. őrölt koriander és római kömény, ha van 1-2 kaliforniai paprika (zöld vagy piros)

A paprikákat felcsíkozom, a chillit is, kevés olajon átforgatom majd hozzáadom a csíkozott csirkemellet. Megszórom a fűszerekkel, ízlés szerint sózom-borsozom és puhára párolom. A végén még elfőzöm a levét és kicsit hagyom,hogy lesüljön. 



Vérnyomásmérő karácsonyra? – A szakorvos 4 tanácsa

2018. december 22.

Sokan tervezik, hogy hasznos és fontos ajándékként vérnyomásmérőt ajándékoznak karácsonyra. Nem mindegy azonban, milyen készüléket vásárolunk. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája segít a választásban.

A legfontosabb szempontok

1. A higanyos készüléket csak szakértőnek érdemes használni

A kardiológiai rendelőkben többnyire higanyos készülékekkel mérnek, amelynek működtetéséhez szükséges a gyakorlat és a képzettség, mert „hallgatózni” is tudnia kell a használójának. Kapocsi doktornőtől tudható, hogy a higanyos vérnyomásmérő kiszorult a mindennapos gyakorlatból, az orvosok is csak speciális esetben használják, a betegeknek ez nem javasolt önálló mérésre. Erre a célra a félautomata, illetve automata felkaros vérnyomásmérők a legpraktikusabbak. Az automata vérnyomásmérők alapvetően áramlást mérnek, és abból számolnak vérnyomás értékeket, amelyek bizonyos számítások miatt kismértékben pontatlanok lehetnek. Ezzel tisztában vannak a kardiológusok is, ezért a vérnyomásnapló értékelésénél ezt a szempontot figyelembe is veszik például ritmuszavarok esetén.

2. Ismerni kell a készüléket a félautomata és az automata készülék közt

A félautomata vérnyomásmérő abban különbözik az automata vérnyomásmérőtől, hogy mérés során egy pumpa segítségével tudjuk felfújni a mandzsettát, míg automata készülék esetén bekapcsolás után egy gomb megnyomásával indítható a mérés. Ez utóbbi praktikusabb, különösen, ha idősebb, beteg személyről van szó.



Csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintet

2018. december 22.

Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk „rossz” és „jó” koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpontkardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

Nem kell ellenségként tekinteni a koleszterinre

A koleszterin maga nem egy eleve üldözendő anyag, sőt egy bizonyos mennyiségig kifejezetten szükséges, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. De akkor mégis miért beszélünk „rossz” (LDL) és „jó” (HDL) koleszterinről? Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Így csökkenthetjük a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szintjét

A májunk elég koleszterint termel, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit, így amit külsőleg, az élelmiszerrel és itallal viszünk be, többnyire már fölösleges. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja az, ami csökkentheti a magas koleszterinszintet. Szarka Dorottya, a Budai Kardioközpont dietetikusa az elsődleges szabályra hívja fel a figyelmet: szem előtt kell tartani, hogy a telített és transz-zsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát.



Ha gyakran ég a gyomor: mit tehetünk ellene?

2018. december 21.

A fotók illusztrációk: pixabay.comGyomorégés – savas reflux: fájdalom, diszkomfort érzés a gyomorszáj tájékán, a nyelőcsőben felgyülemlett gyomorsav, égő torok… Sokunk szenved ettől az emésztőrendszeri problémától. A savlekötő gyógyszerek segítenek, de mi magunk is enyhíthetünk a bajon megfelelő táplálkozás és egyéb ellenlépések megtétele útján.

Amikor a gyomor savtartalma a nyelőcsőbe visszakerül, égő érzés keletkezik a nyelőcsőben, maró érzés a torokban… Ennek oka, hogy a nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom nem zár megfelelően, és átengedi a gyomortartalmat. Így lehetővé válik a gyomorban lévő savtartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (ez a reflux).  Elsődleges tünete a gyomorégés, mely égő, kisugárzó fájdalommal jár, a szegycsont mögötti résztől egészen a torokig. Savas felböfögés, fájdalmas, nehéz nyelés, rossz szájíz, szájüregi égés is tartozhat a tünetek közé. De mit tehetünk ellene, illetve megelőzésképpen?

A nyelőcső-nyálkahártya állapotának helyreállítása antioxidánsokkal

A zöldségfélék nyújtják a reflux elleni egyik fő védelmet. Rostjaik élénkítik a béltranzitot, ásványi anyagjaik segítik a vér pH értékének lúgosítását, a bennük lévő antioxidánsok pedig védik a nyelőcső nyálkahártyáját.

A keresztesvirágúak (karfiol, brokkoli, bimbós és fodros kel, káposzta…), a nagyon színes zöldségek (pirospaprika, paradicsom, spenót, lvöröskáposzta, padlizsán, feketegyökér stb..) bővelkednek leginkább antioxidánsokban, de fontos, hogy variáljuk őket. Minél változatosabban állítjuk össze a zöldségeket a menüben, annál jobban karbantartjuk a bélflórát.



Várandósan is mozoghatok? Még akkor is, ha eddig nem tettem?

2018. december 21.

A fotók illusztrációk: pixabay.comNapjainkban, amikor egyre több pár szorul orvosi segítségre a családdá válásban, a nők elképesztően sokat hajlandóak feláldozni a vágyott babáért. Persze nem mindenáron, így ha lehet, akkor az olyan, nőiességük és önbecsülésük sarokkövét jelentő dologban, mint az alakjuk megtartása, csak végső esetben kötnek kompromisszumot.

De erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen sokszor az alak megtartása, vagy sokkal inkább visszaszerzése csak azért nem sikerül, mert sok tévhit él a köztudatban a várandós nőkkel kapcsolatban. Ezek közül a mozgással kapcsolatosakat most egyértelműen tisztázzuk, amiben Ratkó Tünde szülésznő van segítségére.

Hízás nélküli terhesség?

Mielőtt bárki reménykedne, nem, ilyen nincs. A hízás mértéke azonban már egészen más kérdés. Az egyik közkeletű tévhit az, hogy kettő helyett kell enni, amiről már bebizonyítottuk, hogy nem igaz. Ez persze nem akadályozza az aggódó, örülő rokonokat abban, hogy kezdjék „tömi” a kismamát minden földi jóval.

A hízás azonban nagy mumus minden terhesség tervezésénél. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen társadalmunkban, az érvényesüléshez és boldoguláshoz hatalmas jelentőséget tulajdonítunk az alaknak. A kismamák így joggal kérdezhetik maguktól, hogy kénytelenek-e lemondani kecses idomaikról csak azért, hogy anyává váljanak.

Természetesen nem, de hízni mindenképpen fognak. A baba, a placenta és a magzatvíz súlya elkerülhetetlenül megjelenik, ám a plusz kilók már messze nem feltétlenül. Ez ellen két dolgot is lehet tenni. Egyrész érdemes kerülni a B6 vitamint, de kizárólag a terhesség harmadik trimeszterében. A várandósvitaminok ebből az anyagból is nagyobb mennyiséget tartalmaznak, hiszen a baba fejlődéséhez szükség van rá, ám minden trimeszter igénye eltérő, így ha jól tagolt készítményt választunk, akkor az utolsó szakaszban kikerülhető a B6 vitamin, mely rengeteg jó tulajdonsága mellett sajnos az étvágyat is növeli. A harmadik trimeszterben már az igazi fejlődése a babának befejeződött, minden olyan funkció, szerv és mozzanat „kész”, melyhez a B6 vitaminra szükség van.



Viszlát, álmatlan éjszakák!

2018. december 20.

A fotók illusztrációk: pixabay.comPraktikus tanácsok a fogzási időszak átvészelésére

A baba nyűgössége nemcsak a picire, a szülőkre is komoly hatással lehet, hiszen a megváltozott életritmus és a kialvatlanság megnehezíti az egész család életét. A csecsemők fogzása általában egy ilyen nehéz időszak, főleg, hogy sok egyéb probléma is társulhat mellé; például hőemelkedés, vagy a megváltozott széklet, amely bőrirritációhoz vezethet.

A témával kapcsolatban dr. Makleit László belgyógyász osztja meg gondolatatait, tanácsait és ad pár praktikus tippet a gyakorló anyukák és apukák számára.

A csecsemők fejlődésének egyik legfontosabb szakasza a fogzás, amely önmagában is nagy felfordulást okozhat a pici mindennapjaiban. A tejfogak áttörése hat hónapos kor körül kezdődik, persze könnyen előfordulhat, hogy már születéskor is jelen van 1-2 alsó fog. Elhúzódó fogzás esetén pedig jóval a hat hónapos kor után jelennek meg az első fogacskák; hároméves korig összesen húsz bújik ki.

Mivel csillapítsuk a kicsi fájdalmát?

A legtöbb csecsemőnél a fogzáshoz enyhe tünetek, étvágytalanság, a széklet állagának megváltozása, vagy éppen hőemelkedés társulhat. Viszont fontos tudni, hogy magas láz esetén másra kell gondolni, és tanácsos mihamarabb szakemberhez fordulni. Dea fájdalmat, illetve a nyűgösséget hogyan csillapíthatjuk?

„A szülők közelsége, a nyugodt környezet biztosítása, de akár egy simogatás is sokat segíthet” – kezdte dr. Makleit László belgyógyász. „Nagyobb babák esetén kitalálhatunk olyan programot, vagy játékot, amivel eltereljük a figyelmet. Ha ez se segít, akkor a csecsemőkori fájdalomcsillapításra rendelkezésre állnak vény nélkül kapható készítmények is, azonban az első használat előtt érdemes a gyermekorvossal konzultálni.”



Öt tünet, amely mélyvénás trombózist jelezhet!

2018. december 20.

Fotók: pixabay.comBár kialakulása és lefolyása néma, gyakran vannak olyan panaszok, melyek mélyvénás trombózisra utalnak. Melyek ezek? Prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

A mélyvénás trombózis (MVT) – amely főként az alsó végtag mélyben futó vénáit érinti, és a felső végtagban is előfordul – tüneteinek hátterében a vénás keringés csökkenése, a pangó vér áll. Számos esetben vannak néma esetek, amikor már csak a tüdőembólia árulkodik az 5-8 évvel korábban lezajlott trombózisra – mondja a Trombózisközpont orvosa.

A végtagok trombózisánál a jellemző tünetek megléte, illetve erőssége változatos képet mutat, attól függően, hogy hol zárta el a vér útját a vérrög.

1. Lábduzzanat
Ez az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis esetén. A vérrögök ugyanis elzárják a váráramlás útját, ami pangást, ödémát okozhat. Ekkor a láb erősen megdagad, és szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a végtag körfogata között, azonos magasságban mérve, mindkét oldalon.

2. Végtagfájdalom
Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, ám az is előfordulhat, hogy csak enyhe izomlázszerű tünet jelentkezik. Sajnos könnyű összekeverni például visszeres fájdalommal, izomlázzal vagy ízületi fájdalommal, ezért ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érez a lábában, például a lábikrában, akkor a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz!



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...389390391...522
hírek, aktualitások

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.

Ez a kardiológiai rehabilitáció 5 fő eleme

2024. április 13.

A kardiológiai rehabilitáció célja nem csak az, hogy megelőzhető legyen egy második szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus, de az is, hogy a fizikai változtatásokon túli szakértői támogatással érhető, fenntartható, sőt élvezhető legyen az új életmód. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint így lehet a kényszer szülte igényből előnyt kovácsolni.

Milyen betegségek, állapotok esetén fontos a kardiológiai rehabilitáció?

A kardiológiai rehabilitáció többet jelent annál, mint egy szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus után a kórházban történő kezelés. A hosszú távú kardiológiai gondozás célja ugyanis nem csak az esemény utáni felépülés támogatása, de az is, hogy az élet hátralévő része jó minőségű legyen és jelentősen visszaszoruljanak azok a kockázati tényezők, amelyek a szív-érrendszeri betegséghez és esetleg a műtéthez vezettek. Éppen ezért minden jelentős hazai és külföldi szakmai szervezet támogatja a kardiológiai rehabilitációt, beleértve az American Heart Association-t is.

Különösen ajánlott a hosszú távú program az alábbi események után, illetve állapotok megléte esetén:


– szívinfarktus,
– szívkoszorúér betegség,
– szívelégtelenség,
– perifériás artériás betegség (PAD),
– mellkasi fájdalom (angina pectoris),
– bizonyos örökletes szívbetegségek,
– szívizomgyulladás,
– bypass műtét, sztent beültetés, angioplasztika,
– szív- vagy tüdőtranszplantáció,
– szívbillentyű beültetés,
– pulmonális hipertónia.

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

2024. április 12.



Az Alvás Világszervezete (World Sleep Society) 2008 óta minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken rendezi meg az Alvás világnapját, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarokra és az egészséges alvás pozitív hatásaira. A szervezet szerint az alvás legalább olyan fontos az egészséges élethez, mint a táplálkozás és a testmozgás. A megfelelő alvás támogatja az emlékezetet és a tanulást, erősíti az immunrendszert, és a test energiaszintjének fenntartását. Ennek ellenére sokan nem alszanak eleget vagy jól, ami káros hatással van az egészségükre és a teljesítményükre.

A Huawei és az Ipsos tavalyi, nyolc európai országban végzett kutatása szerint éppen az alvás okozza a vezető egészségügyi problémát a válaszadók körében: a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta2.

Három és fél óra közösségi-média használat alvás előtt

Sok tényező játszhat szerepet abban, hogy miért nem alszunk jól, ezek közül az egyik leggyakoribb az intenzív közösségimédia-használat. Egy tavalyi felmérés szerint az amerikai felnőttek naponta 3,5 órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt, vagy sok esetben alvás helyett, a túlnyomó többség a YouTube-on (73,8 százalék) és a Facebook-on (72 százalék) szörfözik.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sokan épp ezektől remélnek megoldást, holott a kutatások szerint az elektronikai eszközök által kibocsátott kék fény stimulálja az agyat, és gátolhatja az alvási ciklusban fontos szerepet játszó melatonin nevű hormon természetes esti termelését.

Az okosórák segíthetnek jobban odafigyelni az alvásra

Az alvásmonitorozásban nagy segítséget nyújthatnak a viselhető okoseszközök, amelyek alvásfigyelő funkciója széles körben elterjedt, ám sokan még mindig nem ismerik ezt a lehetőséget kellő mértékben. A Huawei fentebb idézett felmérése szerint a válaszadók átlagosan csak két és fél okosóra-funkciót tudtak megnevezni, és ezek között ritkán szerepel az alvásfigyelés. Holott az okosórát használók pozitív hatásról számolnak be: a megkérdezettek jóval több mint fele, 61 százaléka használja az alvásfigyelő funkciót, és a válaszadók 39 százaléka állította azt, hogy eszközük hatására jobban figyelnek alvásukra.