Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A nyári szájhigiéniában is segít a modern technológia

2025. augusztus 01.

A fogfehérítő fogkrémek jellemzően csak a felszíni elszíneződéseket halványítják, a fog természetes színét mélyebben nem változtatják meg. A kulcs az egyensúly és a rendszeresség.

Fotó: Roman Marchenko | Unsplash„A tudatos nyári szájápolás nem lehetetlen feladat, nem kell lemondani minden nyári finomságról, de érdemes az étkezésekhez kötni a nassolást. Ha nincs kéznél fogkefe, a vízöblítés és a cukormentes rágó is segíthet helyreállítani a pH-értéket” – javasolja a szakember.

Az olyan innovatív eszközök, mint például az Oclean elektromos, szónikus fogkeféi, kulcsszerepet játszanak a nyári élvezetek nyomainak eltávolításában. 

„Sokan nem is tudják, mekkora különbséget jelent egy jól kiválasztott szónikus fogkefe a hagyományos megoldásokhoz képest” – hangsúlyozza Dr. Dergez Márk. „Felmérések szerint Magyarországon a lakosság 60-70%-a még mindig manuális fogkefét használ, ennek egyik oka vélhetően a megszokás. Pedig egy manuális fogkefével egy perc alatt nagyjából csak 300-600 tisztító mozdulat végezhető, míg egy szónikus fogkefe akár 84.000-t is képes generálni ugyanezen idő alatt. A különbség nemcsak a mozdulatok számában, hanem azok hatékonyságában is megmutatkozik. A szónikus technológia mikrorezgései segítik a fogkrém és a nyál keveredését, így a tisztító hatás a fogközökbe és az ínyvonal alá is elér. A percenkénti akár 40 ezer rezgés hatékonyan eltávolítja a lepedéket és az elszíneződéseket a nehezen elérhető helyekről is. A beépített nyomásérzékelő segít elkerülni a túlzott dörzsölést, így nem károsítja a fogfelszínt” – tette hozzá.

Az igazán lelkiismeretes nyaralóknak érdemes mini utazókefét vagy egy zsebben is elférő fogköztisztítót is magukkal vinniük. De a komplex szájápolás része a fogselyem, a nyelvtisztítás és a szájzuhany is, különösen a fogszabályzót viselőknek, implantátummal rendelkező pácienseknek.



A fesztiválok sem kímélik a fogakat

2025. július 31.

Fotó: Diana Polekhina | UnsplashA sötét italok (kóla, fekete tea, kávé) és a piros bogyós gyümölcsök gyakran hagynak elszíneződéseket a fogakon, különösen hiányos szájhigiénia esetén. A szuvasodás kialakulása lassabb folyamat, de nem ritka, hogy egy három hónapos nyári időszak végére több kezdődő lyuk is megjelenik, főleg a hátsó őrlőfogak között.

„A legnagyobb kihívást azoknál látjuk, akik nyáron sokat utaznak, fesztiváloznak, szabadtéri programokon vesznek részt” – mondja a szakorvos. „Ilyenkor gyakran elmarad a szájápolás, az emberek túl fáradtak a rendszeres fogmosáshoz, ami súlyos következményekkel járhat.”

Tévhitek és valóság

Érdekes tény, hogy egy szelet tejcsokoládé – ha nem karamellás vagy ragadós – kevésbé ártalmas, mint egy doboz kóla.

„A csokoládé gyorsabban kiürül a szájüregből, és a nyál is könnyebben lemossa a maradványokat, míg a savas üdítők percekig folyamatosan oldják a zománcot” – figyelmeztet Dr. Dergez Márk. „Sokan tévesen azt hiszik, hogy a természetes gyümölcscukor ártalmatlan, pedig a fruktóz ugyanúgy fermentálódik a szájban, mint a kristálycukor, különösen gyakori nassolás esetén” – tette hozzá.

Nem mindenki tudja, de étkezés után nem mindig ajánlott azonnal fogat mosni – különösen savas ital vagy édesség után. „Legalább fél órát érdemes várni, mert a savas hatás felpuhítja a zománcot. Ha ekkor dörzsölni kezdjük, valójában kárt tehetünk benne” – hívta fel a figyelmet a fogszakorvos.



Napbarnított bőr veszélyek nélkül: így lehet idén nyáron egészséges a barnaságod!

2025. július 31.

Fotó: maridav © 123RF.comSokan vágynak napbarnított bőrre, azonban a túlzott napozás kockázatot rejthet magában. Az UV-sugárzás nemcsak gyorsíthatja a bőr öregedését, hanem növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is ráadásul Magyarországon évente közel 25 000 új bőrrákos esetet diagnosztizálnak. A Dr. Kelen szakértője szerint ma már létezik egy olyan megoldás, amivel UV-sugárzás nélkül is egészséges, bronzos árnyalatot varázsolhatunk bőrünknek.

Magyarországon évente közel 25 000 új bőrrákos esetet diagnosztizálnak, ráadásul a megbetegedések száma az elmúlt két évtizedben megduplázódott. Számos új bőrrákos esetet diagnosztizálnak. A túlzott napozás egészségügyi kockázatot is jelenthet.

A napozás rövid távon kellemes élmény, de már a tűző napon eltöltött fél óra is maradandó nyomot hagyhat a bőrön: a leggyakoribb következménye a napégés, amely bőrpírral, fájdalommal, viszketéssel, súlyosabb esetben hólyagosodással járhat. A hosszú távú hatások azonban ennél is aggasztóbbak: az UV-B sugarak felelősek elsősorban az „azonnali” leégésért, míg az UV-A sugarak mélyebbre hatolva hosszútávon károsíthatják a kötőszövetet, felgyorsítják a bőr öregedését, ráncok, pigmentfoltok kialakulásához vezetnek, és növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Különösen a nyári hónapokban fontos, hogy megfelelő erősségű és elegendő mennyiségű fényvédőt használjunk a bőr biztonságos védelme érdekében.



Kiegészítők a teljes körű védelem érdekében

2025. július 30.

Fotó: peoplecreations | www.freepik.comA napszemüveg mellett több fontos kiegészítőt is érdemes bevetni a káros napsugárzás ellen. A széles karimájú kalapok viselése nemcsak divatos megoldás, de hatékony védelmet is nyújt bőrünknek.

A szakértők szerint az ideális kalap karimája legalább 7-8 centiméter széles, amely megfelelően árnyékolja az arcot, fejbőrt, nyakat, vállakat és a hát felső részét, valamint olyan gyakran figyelmen kívül hagyott területeket, mint a fülek felső része és a tarkó. Fontos a kalap anyagának minősége is. Érdemes sűrűn szőtt, szorosan zárt textúrájú darabokat keresni a lazán szőtt szalmakalapok helyett, amelyek átengedik az UV-sugarakat. A könnyű pamut vagy lenvászon kendők és sálak nemcsak a nyakat és a dekoltázst védik, de szükség esetén a vállakra is teríthetők. A lábbeli kiválasztása ugyancsak lényeges szempont – érdemes zárt cipőt viselni, de ha szandál vagy papucs mellett adja le valaki a voksát, esetleg mezítláb jár, nem érdemes megfeledkezni a fényvédő krém alkalmazásáról minden szabadon lévő bőrfelületen. A teljes körű védelemhez tartozik a megfelelő öltözet mellett a rendszeres folyadékpótlás is, amely segít megőrizni a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, miközben támogatja a szervezet hőszabályozását a forró nyári napokon.



Itt a vakáció, de a baktériumok ilyenkor sem pihennek

2025. július 30.

Kóla, fagylalt, üdítő – ezek a legnagyobb nyári veszélyforrások a fogak egészségérére

Fotó: Diana Polekhina | UnsplashA tikkasztó hőségben, nyaralás közben, különösen ellenállhatatlanok sokak számára a szénsavas, cukros üdítők, a fagyi és más édességek. A lazulás miatt az emberek hajlamosak megfeledkezni a rendszeres fogmosásról, pedig ilyenkor még nagyobb a baktériumterhelés. Az ősz ezután gyakran indul a fogorvosi székben. A szakorvos arra figyelmeztet, hogy az elszíneződések akár már pár héten belül megjelenhetnek, a fogszuvasodás ugyan lassabb folyamat, de 2-3 hónapon belül elindulhat.

A nyári hónapok különösen megterhelőek a száj egészségére, ezért rendkívül fontos a tudatosság és a megelőzés. Dr. Dergez Márk, a MindentMent Fogászati Rendelőhálózat vezető szakorvosa szerint a legtöbb problémát az okozza, hogy a kóla, az üdítők, nemcsak cukorral telítettek, hanem jelentős savtartalommal is rendelkeznek, ami közvetlenül támadja a fogzománcot.

„A szájban élő baktériumok a cukrot savvá alakítják, így a zománc a szájüreg felől (kívülről) károsodik a baktériumok által okozott savhatás miatt. A fagylalt, jégkása és gyümölcsjoghurt szintén problémás lehet, különösen, ha napközben, étkezések között fogyasztjuk őket. A gyakori nassolás miatt a száj pH-értéke tartósan savas marad, így a nyálnak nincs ideje helyreállítani az egyensúlyt, ami egyenes út a fogszuvasodáshoz” – magyarázta a szakértő.



Lassan 3 millió ember számára lesz elérhető a receptre írt mozgás

2025. július 29.

A Mozgás Receptre programhoz immár 50 önkormányzat jelezte csatlakozását, így lassan 3 millió magyar lakos számára válik lehetővé, hogy háziorvosi javaslat alapján, szervezett formában, szakmailag megalapozott mozgásprogramokon vegyen részt, gyógyszer szedése helyett. Mindeközben egyre többféle betegségre dolgoznak ki konkrét testmozgási ajánlásokat a szakemberek.

Fotó: peoplecreations | freepikA Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) tavaly indult kezdeményezése, az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság égisze alatt megvalósuló Mozgás Receptre Program óriási szemléletváltást képvisel a hazai egészségmegőrzésben és gyógyításban. A már évtizedek óta jól ismert összefüggés – miszerint a rendszeres fizikai aktivitás nem csupán prevenciós, hanem gyógyító hatással is bír – végre a mindennapi orvosi gyakorlat részévé válik.

A mozgás szerepét számos nemzetközi és hazai orvosszakmai irányelv hangsúlyozza a magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, szívelégtelenség, COPD és más krónikus betegségek kezelésében és megelőzésében.

Most azonban, az ÉMOT szakmai célkitűzéseivel összhangban, valódi áttörés történik: az elmélet gyakorlattá válik! A mozgásterápiás javaslat, a szabadidőben végzett egészségcélú rendszeres fizikai aktivitás az életmód okozta betegségek megelőzésének és kezelésének szerves része lesz, az egészségügyi ellátórendszer és a mozgáslehetőségek között pedig új, szervezett kapcsolat jön létre. Célja az egészségben eltöltött életévek számának növelése a lakosság fizikai aktivitásának, mozgással töltött idejének fokozásán keresztül.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy: a mozgást, fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják, írják fel receptre, mint megelőző és gyógyító eszközt. A receptek hasonlóképpen néznek ki, mint a hagyományos orvosi receptek, csak ezeken a háziorvos a mozgásnak, mint betegséget megelőző és gyógyító eszköznek az indokait és az ajánlott formáját rögzíti. A Mozgás Recept beváltása azonban nem a gyógyszertárban, hanem a mozgáshelyszíneken történik. A mozgáshelyszínek, sportlétesítmények, sportklubok, edzőtermek, mozgásszakemberek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a páciens igénybe tudja venni a testmozgást és így tegyen saját egészségéért. A települési önkormányzatok pedig aktívan közreműködnek a helyi szintű végrehajtásban, szervezésben.

A Mozgás Receptre programhoz eddig több mint 50 önkormányzat jelezte csatlakozási szándékát: a fővárosi kerületektől, a vidéki nagy- és kisvárosokon át a kisebb településekig. Ezen települések összlakossága közelíti az 3 millió főt.

A már résztvevő településeken több mint 300 háziorvos és ugyanennyi mozgáshelyszín biztosítja a program elérhetőségét – így a lakosság egyre szélesebb rétegei férhetnek hozzá a tudományosan megalapozott mozgásterápiás lehetőségekhez.



A napszemüveg nem csak divat

2025. július 29.

Fotó: Ethan Robertson | UnsplashA napszemüveg kiválasztásakor fontos, hogy ne csupán esztétikai szempontokat vegyünk figyelembe, hanem szemeink védelmére is ügyeljünk. A 2025-ös trendek például:

  • Színezett lencsék
  • Vékony, retró fém keretek
  • Oversized darabok
  • Vibráns sárga és tiszta fehér színek
  • Barna árnyalatok a vintage hangulat

Bármilyen stílusban is választasz, kiemelten fontos, hogy a szemüveg UV400-as védelemmel legyen ellátva, amely blokkolja mind az UVA, mind az UVB sugarakat. A minőségi napszemüveg véd a káros sugárzás ellen, amely hosszú távon szürkehályogot vagy makuladegenerációt okozhat, illetve csökkenti a szemkörnyéki bőr korai öregedését. A semleges színek kedvelőinek a klasszikus fekete és teknőcmintás keretek továbbra is remek választást jelentenek, míg a fémes és tükröződő felületek futurisztikus megjelenést kölcsönöznek.

„Ha dioptriás szemüveget hordasz, mindenképpen fontold meg a fotokromatikus (sötétedő) lencséket” – tanácsolja Boros Mária, az Alensa optometristája. „Ezek nemcsak kényelmes alternatívát kínálnak, de a legújabb technológiáknak köszönhetően gyorsan alkalmazkodnak a változó fényviszonyokhoz, így egyetlen szemüveggel megoldhatod mind a látáskorrekciót, mind a napfény elleni védelmet”.



Milyen tüneteket okozhat a máj működési zavara?

2025. július 28.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.comAmikor a máj működése zavart szenved, eleinte csak általános tünetek jelentkeznek, amelyeket könnyű betudni a hőségnek. Holott fel kellene figyelni az alábbiakra, melyek közül az utóbbiak már súlyosabb állapotra is utalhatnak:

  • kimerültség, állandó gyengeség,
  • étvágytalanság, hányinger, hányás, fogyás,
  • székelési szokások megváltozása (hasmenés vagy székrekedés),
  • ödémák megjelenése a bokánál, lábon, alhason,
  • hasfájás, különösen jobb oldalon,
  • sárgaság a bőrön, a szemfehérjénél, sötét vizelet, világos széklet.

Ha ödéma, jobb oldali hasfájás, hányás, sárgaság jelentkezik, minél előbb orvoshoz kell fordulni!

Mit tehetünk nyáron a májunkért?

Nyáron fontos mindenkinek odafigyelni az rendszeres folyadékfogyasztásra, legalább 8-10 pohár vizet meg kell inni – hangsúlyozza dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ – Prima Medica hepatológusa, gasztroenterológus. – Ugyancsak érdemes könnyű ételeket, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldségekre, gyümölcsökre építeni az étrendet, és amennyire lehet, kerülni az extra feldolgozott élelmiszereket, amelyek minden évszakban terhelést jelentenek a májnak. Az alkoholról nem kell teljesen lemondani – kivéve az alkoholbetegeket -, egy-egy pohár sör vagy bor belefér a nyaralásba, de érdemes mindig vizet is inni utána. A nyaralás alatt egyébként is elővigyázatosnak kell lenni, különösen, ha olyan helyen vagyunk, ahol nem vagyunk meggyőződve a higiénés viszonyokról. Ilyenkor válasszunk frissen főtt, sütött fogásokat a nyers vagy valahol tárolt élelmiszerek helyett és ha a csapvíz is veszélyes, ne kérjünk semmibe jégkockát. Különösen azoknak kell nagyon óvniuk a máj egészségét, akik eleve valamilyen májbetegséggel élnek, esetleg cukorbetegek, krónikus betegséggel vagy alkohol-függőséggel küzdenek, idősek. Aki pedig tüneteket tapasztal, még ha azok általános jellegűek is, mindenképpen forduljon orvoshoz.



Napbiztos nyár 2025: divat és napvédelem

2025. július 28.

Fotó: rawpixel © 123RF.comA nyári szezonban különös figyelmet érdemes fordítani öltözködésünkre, amely egyszerre véd a hőség és a káros UV-sugárzás ellen. A természetes anyagok és a megfelelő színválasztás mellett nélkülözhetetlenek az UV-szűrős kiegészítők, mint a napszemüveg és a széles karimájú kalapok. A 2025-ös trendek szerencsére ideálisan ötvözik a stílusos megjelenést és a hatékony nap elleni védelmet – vallja az Alensa szakértői csapata.

Öltözködési tippek a kánikulára

A nyári hónapok közeledtével különösen fontossá válik, hogy szemeink mellett védjük testünket is az erős napsugárzástól és a hőségtől. A ruházatunk, kiegészítőink anyagának és stílusának megválasztása fontos a komfort érzetünk megőrzése érdekében.
A természetes anyagok, mint a pamut és a len kiváló választásnak bizonyulnak légáteresztő tulajdonságaik miatt, hiszen segítenek a test hőmérsékletének szabályozásában és a nedvesség elvezetésében. A laza szabású öltözékek viselése ajánlott, melyek nem tapadnak a bőrre és lehetővé teszik a levegő szabad áramlását. A viszkóz és selyem keverékek szintén kellemes viseletet biztosítanak a meleg napokon, miközben elegáns megjelenést kölcsönöznek. Ne feledkezzünk meg a megfelelő napszemüvegről sem, amely elengedhetetlen szemeink UV-sugárzás elleni védelméhez, megelőzve a hosszú távú károsodást és a kellemetlen szemproblémákat. Anyagukat tekintve a könnyű, de tartós műanyag vagy acetát keretek a legelterjedtebbek, mivel kényelmesek és nem melegednek fel a napon. A fémkeretes napszemüvegek elegánsabbak lehetnek, de könnyen felmelegedhetnek, ezért érdemes olyan modellt választani, ahol a fémet műanyag orrtámaszok és szárvégek egészítik ki. A polarizált lencsék különösen hasznosak, mert csökkentik a visszaverődő fényt és a káprázást, így kiválóak vízparton vagy vezetés közben. Stílus szempontjából a nagyobb, arcot jobban takaró modellek praktikusabbak a fokozott védelem miatt, de természetesen a divatos formák (pilóta, macskaszem, wayfarer) közül is bátran választhatunk a személyes ízlésünknek megfelelően.



Nem csak a hőség, a mája miatt is lehet kimerült, étvágytalan

2025. július 27.

Fotó: 279photo © 123RF.comÚgy érzi, alig van ereje, étvágya, esetleg fogyott és fáj a hasa? Ez nem csak azért lehet, mert nehezen viseli a kánikulát, nem ivott eleget, esetleg hőkimerültsége van, de májproblémára is utalhatnak a tünetek. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ – Prima Medica hepatológusa, gasztroenterológus szerint különösen oda kell figyelni ebből a szempontból az idősebbekre, a cukorbetegekre, a krónikus betegekre, az alkoholbetegekre és azokra, akik eleve májbetegséggel küzdenek.

A hőség hatása a májra

A máj működését úgy kell elképzelni, mint egy gyárét: feldolgozza az elfogyasztott élelmiszert, kiszűri a káros anyagokat, energiát tárol és még a zsírok emésztésében is szerepet játszik. Ha ennek a gyárnak messze nem optimális körülmények közt, hanem tartós kánikulában, esetleg folyadékpótlás nélkül kell dolgoznia, nyilván nehezítetté válik a feladata. Az alábbi tényezők befolyásolják a hőségben a máj munkáját:  

Dehidráció

Amikor sokat izzadunk, nem biztos, hogy elég folyadékot viszünk be a pótláshoz, ami miatt csökken a vér volumene a testben. Mivel pedig a májnak folyamatos vér-utánpótlásra van szüksége a munkához, a dehidráció megnehezíti a helyzetét.

Megnövekedett toxin mennyiség

A melegben az ételek gyorsabban romlanak, különösen, ha nem megfelelően tárolják, hűtik azokat. A baktériumokkal fertőzött ételek fogyasztása pedig közvetlenül vezethet például hepatitisz A és E fertőzéshez. Ne feledkezzünk meg róla, hogy az alkohol is „mérgezi” a májat. Mivel pedig a májnak elsősorban az alkohol lebontására kell koncentrálnia, más alapvető funkcióira kevesebb erőforrása jut.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...789...622
hírek, aktualitások

Külföldön fokozottan figyeljünk az élelmiszerbiztonságra!

2025. augusztus 26.

Külföldi utazás során különösen fontos, hogy tájékozódjunk a higiéniáról, kalkuláljunk azzal, hogy a nyaralni érkezők szervezete nem biztos, hogy ugyanúgy reagál a helyi ételekre és élelmiszerekre, mit az ott élőké. Minden esetben a saját egészségünket tartsuk szem előtt az alábbiak betartásával:


Biztonságos ételek fogyasztása: csak jól átsütött, átfőzött ételeket fogyasszunk – különös tekintettel a húst és tojást tartalmazó fogásokra.
Kerüljük a nyers tejet és az abból készült, nem pasztőrözött termékeket.
Ivóvíz: csak megbízható forrásból származó vizet használjunk ivásra és fogmosásra is, sőt a gyümölcsök mosására is. Ha kétség merül fel a csapvíz minőségét illetően, válasszunk palackozott vizet.
Fokozott kézhigiénia: étkezés előtt mindig mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, különösen közterületen vagy szabadtéren történő étkezéskor.
Friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával csak akkor éljünk, ha biztosak vagyunk abban, ha fogyasztható, tiszta vízzel mosták meg őket!

Hogyan hat az időjárás, az időjárási frontok az epilepsziára?

2025. augusztus 25.

Az epilepszia az agy olyan működészavara, amely során az agysejtekben kórosan szinkronizált elektromos kisülések keletkeznek, rohamokat okoznak. Legtöbben a nagyrohamról hallottak, de számos más rohamtípus is gyakran előfordul. A rohamokat különböző kiváltó okok, triggerek idézhetik elő, és szerepe lehet az időjárási frontoknak, a jelentős hőmérséklet ingadozásoknak is. Dr. Szűcs Anna, a Neurológiai Központ – Prima Medica neurológusa beszélt az összefüggésekről.

Mi minden válthat ki epilepsziás rohamot?

Rohamokban mutatkozó elektromos agyi „vihart”, szinkronizált agykérgi kisülés-sorozatot, sokféle ok, körülmény kiválthat. Az epilepsziával érintett agyi rendszertől függően a kiváltó okok, rohamra hajlamosító tényezők és állapotok sokfélék.
– Epilepsziás betegnél a rendszeresen szedett antiepileptikus gyógyszer kimaradása, elhagyása rohamot válthat ki.
– A legismertebb, rohamra hajlamosító tényezők az alváshiány, a stressz, alkohol- vagy drog- használat vagy rendszeres használat esetén ennek kimaradása; a láz.
– Az ún. reflexes roham-triggerek között a nagyon ismert (de viszonylag ritkán ható) ritmusos fényingerlés mellett számos tevékenység és inger – zene, írás-, olvasás, érintés, evés, játékok, meleg víz stb. – rohamot válthat ki az epilepsziával érintett rendszer agyi jellemzőitől függően. Az epilepsziás személynek célszerű megismerni a rá jellemző roham-kiváltó ingereket vagy tevékenységeket; mert ezek elkerülése vagy csökkentése a rohamszámot.
– Az időjárás változásai is hajlamosíthatnak a rohamok kialakulására, sőt, a rohamszám évszakokhoz kapcsolódó, ún. szezonális változásait is megfigyelték. Ennek okai nem tisztázottak; szerepe lehet az alacsony légköri nyomásnak és a magas páratartalomnak.

Érdekes módon egyeseknél a meleg időjárás rohamvédő hatását figyelték meg (ez a lázra nem vonatkozik). Ugyanakkor a kiugróan magas külső hőmérséklet roham-provokáló hatását is leírták. Angliában epilepsziás betegek agyi tevékenységét vizsgálták az ottani hőhullámok alatt és azokon kívül. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas hőmérsékletű időszakokban az EEG több rohamot rögzített.
Ezek a megfigyelések azért is fontosak, mert láthatóvá teszik az érintettek sérülékenységét olyan külsőleg nem befolyásolható tényezőkkel szemben, mint az időjárás. Megerősítették, hogy a klímaváltozás miatt kialakult szélsőségek negatívan hatnak más idegrendszeri betegségekkel élőkre is; stroke, migrén, Alzheimer-kór vagy a sclerosis multiplex.

Hogyan étkezzünk a hőségben okosan?

2025. augusztus 25.

A nyár a kikapcsolódás időszaka, de a táplálkozásra és az élelmiszerbiztonságra fokozottan oda kell figyelni, akár a kánikula, akár a külföldön tapasztalható higiéniai körülmények miatt – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A nagy meleg – különösen a 35–40 °C-ot is elérő hőmérséklet – komoly terhet ró a szervezetre, ezért különösen fontos, hogy étkezésünkkel ne fokozzuk tovább ezt a terhelést. Emellett az utazások, szabadtéri programok, a piknikezés, strandolás során az élelmiszerbiztonságra kell nagy gondot fordítani. A hőségben ugyanis sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a nagy külső hőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok. Általánosságban elmondható, hogy a hőkezelés elősegíti az élelmiszerbiztonságot, mert magas belső hő hatására elpusztulnak a kórokozók. Ezért az ételeket mindig jól süssük át, forraljuk fel és a hűtőben tárolt maradékot is mindig alaposan melegítsük meg mielőtt ismét ennénk belőle – hívja fel a figyelmet az MDOSZ.

Mit együnk kánikulában?

A válasz egyszerű: könnyű, friss, lédús és (élelmiszer)biztonságos fogásokat! A melegben szervezetünk természetes módon kevesebb táplálékot kíván, ezért ilyenkor érdemes könnyen emészthető, friss, idény alapanyagokból készült ételeket enni többször, kisebb adagokban. Általában ilyenkor nem is esik nehezünkre lemondani a nehéz, zsíros fogásokról, hiszen a meleg hatására étvágyunk is csökken. Fontos viszont, hogy étrendünk összeállításánál figyeljünk a változatosságra és a szezonalitásra, valamint arra, hogy ételeink víztartalma minél nagyobb legyen, hiszen ez is beleszámít a napi folyadékfogyasztásba, ami a hőségben megemelkedik. Az alábbi szempontokat betartva enyhíthetjük a kánikula okozta fáradékonyságot: